4363- و رسول خدا صلّى اللَّه عليه و آله هر گاه مىخواست زوجهاى اختيار كند زنى را ميفرستاد تا وى را مورد وارسى و دقّت قرار دهد و ميفرمود: اطراف گردن او را ببويد اگر خوشبو بود بوى آن زن خوب و خوش است، و اگر روى و مچ پاى اوپر گوشت بود علامت تناسب اندام تناسلى او است.
مؤلّف اين كتاب- رحمه اللَّه- گويد: ليت: صفحه گردن است، و عرف: بوى خوش، خداوند عزّ و جلّ ميفرمايد: «وَ يُدْخِلُهُمُ الْجَنَّةَ عَرَّفَها لَهُمْ» (آنان را بهشت وارد مىكند در حالى كه آنجا را براى آنان خوشبو و معطّر ساخته است محمّد: 6) يعنى پاك و معطّر و خوشبو كرده است، و پارهاى گويند كه عرف نهال و شاخهاى است كه بوئى خوش دارد، و آنكه فرمود: «درم كعبها» يعنى پر گوشت باشد كعب او (قوزك و مچ پاى او)، گفتهاند: «امرأة درماء» بزنى گويند كه گوشت قدم و كعب او افزون باشد، و كعثب بمعنى فرج است.(ضعیف)
4364- و رسول خدا صلّى اللَّه عليه و آله فرمودند: هر گاه يكى از شما بخواهد همسر اختيار كند پس بايد بپرسد كه موى او چطور است از رنگ و رشد آن جويا باشد همچنان كه از سيمايش سؤال مىكند زيرا موى زن خود يك بخش از دو جمال اوست.(ضعیف)
4365- و آن حضرت صلّى اللَّه عليه و آله فرمودند: بهترين زنان شما زنى است كه خوشبو باشد و غذاى تميز و پاكيزه خورد آنكه چون انفاق كند بمعروف (يعنى درست و بجا) انفاق كند، و چون دست از انفاق بدارد بجا و بمورد نبخشد، و اين چنينهمسر از كارگزاران خداوند است و كارگزار خدا بىبهره نباشد.(ضعیف)
4366- و جميل بن درّاج گويد: امام صادق عليه السّلام فرمود: بهترين زنان شما آن زنى است كه چون خشم كند يا به خشمش آورند به شوى خود گويد: دستم در دست تو، ديدهام به خود خواب نبيند مگر اينكه از من راضى شوى.(ضعیف)
4367- ابو حمزه ثمالى از جابر بن عبد اللَّه انصارى روايت كرده گفت: ما در خدمت رسول خدا صلّى اللَّه عليه و آله بوديم، راجع به زنها سخن مىگفتيم و اينكه پارهاى نسبت به ديگران امتيازاتى دارند، رسول خدا صلّى اللَّه عليه و آله فرمودند: آيا برايتان بگويم بهترين زنان شما كدامند؟ اصحاب عرض كردند بفرمائيد، حضرت فرمود: از بهترين زنان شما آن زنى است كه پر فرزند و مهربان، پوشيده و پاكدامن بوده و ارزشش در خانواده خود بيش از ارزش او در خانه شوهرش باشد، و آرايش و زينتكننده خويش براى شويش و از غير او محفوظ و پوشيده باشد، آن زنى كه گوش به سخن شوى دهد و فرمانش را اطاعت كند، و چون در بستر روند خود را در اختيار همسر گذارد و مانند شوهر شوق و رغبت به همبسترى نشان ندهد.(صحیح)
4368- و رسول خدا صلّى اللَّه عليه و آله فرمود: مرد مسلمان بعد از بهره اسلام هيچ لذّت و بهرهاى بالاتر از همسرى مسلمان نخواهد برد كه چون بدو نگرد مسرورش سازد، و چون به او فرمان دهد اطاعتش نمايد، و در عدم حضورش از مال و آبروى او محافظت كند.(ضعیف)
4369- و مردى نزد رسول خدا صلّى اللَّه عليه و آله آمد و عرض كرد: من همسرى دارم كه چون به منزل روم پيشباز من آيد و چون بيرون روم مرا بدرقه كند، و هر گاه مرا اندوهگين بيند پرسد چه چيز تو را غمگين ساخته اگر براى روزى است كه آن به عهده تو نيست و ديگرى آن را به عهده گرفته (يعنى خداوند)، و اگر راجع به امور آخرتى است پس خداوند بر اندوهت بيافزايد، رسول خدا صلّى اللَّه عليه و آله فرمود:
آرى خداوند را كارگزارانى است و اين زن يكى از آنان است، و او نصف اجر شهيد را خواهد برد.(ضعیف)