تالار گفتگوی بیداری اندیشه

مشاهده تالار در قالب اصلی: کلاه قرمزی؛برنامه کودکان یا بزرگسالان!
شما درحال مشاهده محتوای قالب بندی نشده این مطلب هستید.برای مشاهده نسخه قالب بندی شده روی لینک فوق کلیک کنید
با سلام و احترام
بر اساس نظرسنجی های مختلفی که از برنامه های نوروزی صدا و سیما تابحال انجام گرفته،با فاصله ای نسبتاً زیاد، برنامه ی "کلاه قرمزی" رتبه نخست را احراز کرده..!
جدای از مسائل فنی،ساختاری،رسانه ای و نمایشی محض(که نیاز به توضیح اهل فن خود دارد)؛
چند جمله ای کوتاه در بیان دلایل موفقیت این برنامه، از دیدگاه "روانشناختی" تقدیم می کنم:
1- آدمی میخواهد که "کودک درون" خویش را همیشه همراهی کند! فعالانه با او باشد،بیدارش نگه دارد،اگر میتوانست به گذشته برگردد،بازی کند،جایزه بگیرد،بازخواستی فقط در حد کودکانه داشته باشد،بخندد و خوش باشد،فریاد بکشد،سرو صدا راه بیندازد،مسئولیت بزرگ و طاقت فرسایی برایش در نظر نگیرند! لحظه ی حال را درک کند و از تنش های گذشته و نگرانی های آینده دور..
2- نمایش عروسکی یکی از برنامه هایی استکه با قدرت بالایی این کودک درون فرد را فعال کرده و با ارائه فضاهای جذاب دوران خوش کودکی،فرد را شادمان نگه میدارد..
3- ارائه شخصیت های متفاوت از طریق عروسک ها،بنوعی اشاره به اجزای زندگی اجتماعی هر فرد داشته و از طرفی بروز حالات گوناگون و درونی شخص را هم در واقع تداعی میکند.
بعبارتی،فرد دوست دارد تجربه شخصیت های متفاوت یک داستان را بچشد و با یکی یا تعدادی از آنها،همانند سازی کند و در نهایت، یک نقش دوست داشتنی تر را بپذیرد..
4- صداقت،سادگی،رو راستی،نداشتن نفرت و کینه،دوست داشتن و دیگر خصیصه های ذاتی زیبای دوران کودکی،آرزویی همیشگی برای آدمی است که با افزایش سن و تغییرات محیطی از آنها فاصله میگیرد! و لذا وقتی نمایشی از آن دوران را مرور می کند،گاهاً با حسرتی عمیق مجدداً همان دوره را طلب می کند..
5- تاثیرات جنبه جذاب نوستالژیک(با مضمون یک احساس درونی تلخ و شیرین به اشیا ، اشخاص و موقعیت‌های گذشته) این برنامه نمایشی، جایگاه ویژه ای دارد..
6- همه بنوعی نیاز به "گفتگو" دارند،اکسیری که در جامعه شهری و پرسرعت امروزی "کمیاب" شده!
در این برنامه شاهد دیالوگهای کوتاه،آرام،با هیجان مناسب،پر از احساس از طرف مجری و شخصیت های عروسکی هستیم که در واقع نیاز به احیاء مجدد "روابط گرم خانوادگی" را مطالبه میکند..
7- در شخصیت سازی عروسک ها،آمیخته ای از لحظات مسرت بخش و خنده آور،شیرین کاری ها،ساده دلی ها همراه با شلختگی،شیطنت های کودکانه و شر و شورانه! وجود دارد که در واقع، کارهایی هستکه بچه ها دوست دارند و انجام می دهند..بویژه نوعی از خرابکاریهای کودکانه دیده میشود که در بزرگسالی هم،طرفدار فراوان دارد!
8- شنیدن توامان گویش ها و لهجه های شیرین شخصیت های کودک و بزرگسال در این برنامه،جنبه های متنوع از روانشناختی "اجتماعی" را بهمراه داشته که در معرفی و ارائه تصویری جذاب از این حیث،بدور از تمسخر و... بسیار موثر است..
9- پند،اندرز،نصیحت و موعظه در چنین ساختارهایی،"غیر مستقیم" ارائه شده و از منظر "روانشناسی تربیتی" روشی بسیار کارساز و تاثیرگذار است..
10- شوخ طبعی خصیصه ای است کارا ،جذاب و مورد استقبال آدمی(بلاشک!)
در این مجموعه شاهد تنوع چنین فضایی در مجری،شخصیت های انسانی و حیوانی،رفتارها،گفتگوها و جریان قصه هستیم که نیاز آدمی به این ویژگی را در کنار سایر خصوصیات فرد،نمایان می سازد..
.
.
...مجدداً اشاره می کنم که هدف،ارائه بحث "ساختاری هنری" نبوده و البته "اشکالات تربیتی" هم وجود دارد که اگر فرصتی دست داد،اشاره میشود...
خدایش من از کوچیکی با این کلاه قرمزی و مخصوصا پسر خالش حال میکردم.

200 سالم هم بشه ، بازم میشینم میبینم.

مامان بزرگمم میبینهBig Grin
به نام خدا
من هم کاملا بامطالب آقای دکترموافقم ضمن اینکه درطرز صحبتهای عروسکها یه جورسادگی میبینم وجالب تراین که هرروز یه شخصیت جدید هم رو میکردن و جالب تراینکه کاملا هم اون رو تو نقش جا مینداختن
عروسک خاطرانگیز "کلاه قرمزی" به همراه پسرخاله، پسرعمه زا، آقای مجری و میهمانان برنامه با ایجاد فضای مفرح و شاد در ایام نوروز، شادی بخش خانواده های ایرانی بودند.
کلاه قرمزی با تمام جذابیتهای و شیطنت های بامزه اش و ابراز علاقه به بچه ها، تلویزیون و آقای مجری علاوه بر ایجاد روحیه شاد در کودکان، سبب ایجاد حس نوستالیژیک در بزرگترها نیز شد.

چندتاازدیالوگهاشون روهم بخونین بدنیستBig Grin
آقای مجری: یه خاطره داری تو زندگیت که توش در نداشته باشه؟
فامیل دور: ما یه بار رفته بودیم یه کاروانسرایی خوابیده بودیم. جوون بودم اون موقع ها. خسته شدیم رفتیم خوابیدیم. صبح که اومدیم بیرون دیدیم درش رو دزدیدن بردن. در نداشت.
- بازم که در گفتی که
- بابا در نداشت دیگه درش رو برده بودن
- نه، اصلا یه خاطره دیگه. اصلا راجع به چه می دونم کوه مثلا
- آره یه بار رفته بودیم دربند ...
- نه، ببین باز در داره، راجع به دریا بگو که آب داره
- خوب اونم در داره دیگه. دیدی حالا، چیز بی در وجود نداره اصلا

فامیل دور: رفتم شیرجه زدم وسط دریا. داشتم شنا می کردم دیدم یهو درپایی هام نیست. درپایی م گم شد.
آقای مجری: درپایی نه، دمپایی
- نه خیر درپایی ه.
- دمپایی ه. یعنی دم پاست همیشه.
- نه. درپایی ه، چون اولا پا رو از توش در میارن. بعدشم همیشه دم دره، می شه درپایی.
پسر عمه زا: ما یه ورزش خوب بلدیم آقای مجری می شه اونو انجام بدیم؟
آقای مجری: چی؟ چه ورزشی؟
- شطرنج
- خوب بله اون بازی فکری ه
- لاغر نمی شه آدم یعنی؟
کلاه قرمزی: نه، اون فکر آدم لاغر می شه.
آقای مجری: همه از امروز باید ورزش کنند
فامیل دور: من خاطره ی بدی از ورزش کردن دارم. اگه می شه من ورزش نکنم
- چه خاطره بدی داری؟
- من دوران کودکی داشتم با دوستم ورزش می کردیم. پرش طول. از این کوه اومد بپره اون کوه، یه دره ای وسطش بود. بعد اون وسط راه افتاد وسط دره. من دیگه از اون به بعد از ورزش کردن خاطره خوبی ندارم.
- از اون حرفا می زنی! کی از این کوه می تونه بپره روی اون کوه؟!
- ما می پریدیم، ما می پریدیم همه مون
- شما از این کوه می پریدین اون کوه؟!
- بله، تو دور همه همین کارو می کنن.
- اگه اون جوری بوده که الان باید هیکلت 4 برابر من می بود
- آقا من می گم من دیگه خاطره بد داشتم اون کار رو نکردم دیگه. هیکلم قوی نشد. پرش دور اصلا معروفه. توی دور همه پرش دور رو بلدند.
آره منم هم پارسال هم امسال کلاه قرمزی رو میدیدم
خصوصا امسال که آقای همساده اومده بود!
همساده شیرازی بود و ما هم شیرازی هستیم!
جالب بود که به تمام مشکلات میخندید و میگفت اینا خاطره خوبه!Big Grin
گذشته از همه خوبی ها 2 مورد خیلی عالی داره:
1- صدای ایرج طهماسب.آدم رو یه راست می بره 4-5 سالگی و اون وراBig Grin
2- همش نکته اخلاقیه.خیلی از این سریال های مزخرف رسانه ملی بهتره.
فقط آقای همساده... عاشقشم...

دانلود کنید:

خاطره ماشین و محضر آقوی همساده
نتایج نظرسنجی «تابناک» درباره برنامه‌های نوروزی تلویزیون:
نوروز 91 با برنامه‌های شاد شاد تلویزیون!

مصاحبه‌های تلویزیون مثل همیشه، نشان می‌دهد که همه از برنامه‌های رسانه ملی راضی بوده‌اند، اما آیا واقعیت امر این است؟ آیا صدا و سیمای ما با این برنامه‌ها می‌تواند به رقابت با شبکه‌های ماهواره‌ای برود؟

با توجه به بیش از سیزده روز تعطیلی در فروردین ماه، تلویزیون می‌توانست این روزها را به یکی از مهمترین بخش‌های جذاب نوروز تبدیل کند؛ ظرفیتی که رسانه‌های دیگر، هیچ گاه فرصت بهره بردن آن را ندارند و این تنها صدا و سیماست که همواره در محوطه جریمه در برابر دروازه خالی قرار دارد و این تنها تلویزیون است که می‌تواند این توپ را به گل تبدیل نکند.

به گزارش «تابناک»، یکی، دو سالی است که شبکه‌های ماهواره‌ای فارسی زبان ـ که با کارکنان حرفه ای و نه همچون گذشته با افرادی مجنون و نیمه دیوانه‌ ـ قصد جذب مخاطبان ایرانی را دارند و رقابت نفس‌گیر آنها برای صید ماهی از این اقیانوس و تخصیص سهم بیشتری از این بازار، مدتهاست که داغ و جدی شده است؛ اما آیا صدا و سیمای ما برای مبارزه با این شبکه‌ها ـ که بی گمان، اغراض دیگری در پشت ظاهرشان دارند ـ به خوبی آماده شده بود؟!

نوروز امسال می‌توانست سنگ محکی برای دریافت این موضوع باشد؛ هرچند صدا و سیما با شعار پر طمطراق «نوروز 91 با برنامه‌های شاد شاد تلویزیون!» به میدان آمده بود، پشت صحنه، نا هماهنگی و بی توجهی بالایی به چشم می‌خورد. ساخت چندین و چند سریال از سوی هر شبکه برای نوروز، در حالی که حتی مدیران تا آخرین روزها نمی‌دانستند کدام سریال پخش خواهد شد (چنان که چند سریال از پخش در ایام نوروز بازماند)، تغییر‌های برنامه ریزی نشده و آنی برخی برنامه‌ها، تغییر عنوان برخی برنامه‌ها و حذف برخیبخش‌ها و نگاه غیر حرفه ای به برنامه سازی ـ محدود کردن برنامه‌های نوروز به سریال‌های نمایشی ـ تنها بخشی از بی برنامگی صدا و سیما در این ایام است.

شاید بتوان کلاه قرمزی 91 را موفق ترین برنامه نوروزی تلویزیون امسال دانست که البته موفقیت آنها، بیشتر مرهون خلاقیت تیم سازنده آن است.

[تصویر: 147165_861.jpg]

برای نمونه، توجه کنید که یکی از عوامل سریال دست بالای دست (که نام اصلی آن به سوی خوشبختی بود و بعد به این عنوان تغییر نام داد) در مصاحبه ای گفته بود که نخست قصد ساخت یک درام اجتماعی را داشته که پس از پیش‌تولید به این نتیجه رسیدند سریال را از درامی اجتماعی به یک طنز شانه‌ تخم مرغی تبدیل کنند! توجه کنید که برای همین سریال به دلیل تغییر کارگردان، نزدیک شصت دقیقه از سریال حذف شد، حال آن که برای همین شصت دقیقه با توجه استاندارهای تولید سریال در ایران، چیزی نزدیک به 120 میلیون تومان هزینه شده بود؛ البته صدا و سیما به اندازه کافی از بینندگان خود مالیات دریافت می‌کند که هدر رفتن این مبلغ برایش چندان مهم نباشد!

در این باره باید گفت که همچنان بر این باورم، راه مبارزه با شبکه‌های ماهواره‌ای، عملیات راپل نیروی انتظامی نیست، بلکه عملکرد مناسب صدا و سیمای خودمان است که 24 ساعته، شبکه‌های سیزده گانه‌اش را در اختیار دارد و اگر کمی تلاش کند، با برنامه‌ریزی دقیق و بهره از نیروهای خلاق و جوان و به‌کار‌گیری نوآوری و داشتن نگاه حرفه‌ای، می‌تواند از همه این رقبا پیشی بگیرد.

[تصویر: 147164_543.jpg]

نظرسنجی «تابناک»

پس از پایان تعطیلات و به روند سال‌های گذشته، رسانه‌ها به بررسی عملکرد تلویزیون در نوروز می‌پردازند؛ بماند که خود صدا و سیما هم با پخش مصاحبه‌های مردمی در لابلای برنامه‌هایش، به بازتاب دیدگاه‌های آنان می‌پردازد، ولی نمی‌دانیم چرا همواره در این نظرسنجی‌ها حتی یک نفر هم اندکی از برنامه‌های تلویزیون انتقاد نمی‌کند، یا چرا کسی مخالف برنامه‌های ساخته شده نیست که البته این از معجزات تلویزیون ماست؟!

بنابراین، از دور روز پیش، نظرسنجی از عملکرد تلویزیون در نوروز بر خروجی تابناک گذارده‌ایم تا خوانندگان به فراخور میزان بهره‌مندی از برنامه‌های تلویزیون، رضایت‌مندی خود را از برنامه‌های ویژه آن در نوروز بیان کنند.
به این ترتیب که از بینندگان خواسته شده بود، از میان گزینه‌های کمتر از 10، 10 تا 14، 15 تا 17 و 18 تا 20 به عملکرد تلویزیون نمره بدهند.
[تصویر: 147187_101.jpg]
نتایج نظرسنجی با شرکت 43284 تن از خوانندگان به شرح زیر بود:

همان گونه که می‌بینید، بیش از 61 درصد خوانندگان به عملکرد تلویزیون نمره قبولی نداده اند و برنامه‌های آن را مردودی آزمون نوروزی امسال دانسته‌اند.

و اما تنها 5.14% خوانندگان، عملکرد تلویزیون را عالی ارزیابی کرده و نمره ای بین 18 تا 20 برای آن در نظر گرفته‌اند.

همچنین نزدیک به 13 درصد شرکت کنندگان با دادن نمره ای بین 15 تا 17 عملکرد تلویزیون را خوب بررسی نموده و 20.69% خوانندگان با دادن نمره‌ای بین 10 تا 14 عملکرد آن را متوسط ارزیابی کرده اند.

شاید در مصاحبه‌هایی که این روزها از شبکه‌های گوناگون تلویزیون پخش شده، همه موافق برنامه‌های صدا و سیما باشند، ولی تا کنون حتی یک مورد هم نبوده که کسی در این مصاحبه‌ها از برنامه‌های صدا و سیما انتقاد کرده باشد؛ اما واقعیت امر این است که با این دست کارها، نمی‌توانیم خودمان را گول بزنیم. دیر بجنبیم، قافیه را باخته‌ایم.
ایییییی آقوی همساده اصن یه وووضی بوداااااا,ایقد تو سفر خندوندمون,اصن داغونمون کرد له له شدیم بس که خندیدیم!!!!

قربون همه ی شیرازیا,با لهجه ی قشنگشون...Big Grin
سلام دوستان
با تبریک سال نو اولین پاسخم تو سال 91 را می تایپم!
منم بچه بودم کلاه قرمزی نگاه می کردم خیلی هم دوسش دارم اما جدیدن با افزایش اطلاعاتم و این روش های آموزش کودکان تو کارتون ها و فیلم ها بصورت ناخودآگاه و آگاهانه یه دفعه نظرم به برنامه های عروسکی جلب شد که عروسک چه نقش پایه ای در انواع شکل گیری های ذهن کودک داره.........
یه فیلمی سینمایی خارجی جدیدن ساخته شده به نام the Muppets پیشنهاد می کنم دوستان مشکوک یه دانلودی نگاهی بهش بندازن!
ماپت ها بعد از 20 30 سال دوباره برمی گردن تا.............................
با سلام.اغلب اونایی که کلاه قرمزی نگا میکنن دوران بچگیشون کلاه قرمزی تماشا کردن و خاطره دارن.من خیلی کم بچه کوچیک میشناسم که کلاه قرمزی تماشا کنه.حتی بدشونم میاد!! من شنیدم که یه نفر(فرد مهم) گفته بود این برنامه بیشتر برای نوجوونا و بزرگتراست! بابا و مامان منم میشستن همراه من کلاه قرمزی نگا میکردن.تنها برنامه ای که تو عید نگا میکردم به اضافه ی خنده بازار. کلا مطالب و دیلوگاش در عین سادگی یکم درک کردن و فکر کردن هم میخواد.مثلا اینکه چرا همش فامیل دور از "در" حرف میزنه برمیگرده به قسمتی که فامیل دور گفت شغلش "در" هستش.یا مثلا این دیالوگای پسرعمه زا یه چیز دیگن کلا!
آدرس های مرجع