۲۶/فروردین/۹۱, ۱۷:۰۵
بسمه تعالی
کتابهای درسی در درس خارج
نام کتاب ها و مولفین را مشاهده کنید
=================================
آیا عارفان ما که مجتهد و فقیه ، بودند و هستند دچار تعارض بین مبانی نمیشوند؟
شکل گیری فرقه وهابیت : محمد ابن عبدالوهاب که از کودکی علاقه ی شدیدی به مطالعه ی کتاب های تفسیر و عقاید و حدیث داشت و ...ادامه این تاریخچه به علت زیاد بودن خودتان مطالعه کنید.
مسلمانان در ابتدا همگی پیرو پیامبر اکرم(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) بودند، اما پس از آن حضرت اختلافاتی به وجود آمد که منجر به پیدایش گروههای گوناگون شد.
وقتی خورشید آمد ستارگان ، دیده نمی شوند اما واقعا هستند.........
1- کلمه ی تفسیر از چه کلمه ای گرفته شده است؟
کلمه تفسیر از ریشه (( فسر )) یا (( سفر )) گرفته شده است.
2- ((فسر )) یا (( سفر )) به عنوان ریشه تفسیر یعنی چه؟
هر دو واژه به معنای کشف و بیان است.
3- تفسیر از نظر لغوی یعنی چه؟
روشن کردن ، واضح نمودن ، بیان کردن
4- تفسیر در معنای اصطلاحی یعنی چه؟
تفسیر به معنای روشن ساختن و کشف معنای الفاظ و عبارات دشوار است .
5- موضوع علم تفسیر از نظر دانشمندان چیست ؟
تفسیر علم فهم و شناختن قرآن است.
...
تاریخ علم تفسیر بر میگردد به زمان رسول الاه (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) ، چون در قرآن آیاتی وجود دارد که عرب زبان هم احتیاج به تفسیر قرآن دارد ، عرب زبان به ترجمه احتیاج ندارد ولی به تفسیر احتیاج دارد.
مثال:
وافجر ،و لیال عشر ، والشفع و الوتر
شبهای دهگانه کدام شبها هستند ؟ ( آیا محرم است یا رمضان یا ... )
و در آیه 189 س بقره : (عده ای ) بخشی از قرآن را قبول دارند بخش دیگر را قبول ندارند.
و اما نکته ی بسیار مهم :
تاویل و تنزیل
تاویل : یعنی یک حقیقت خارجی ، که تصویر صورتی از آن ، در ذهن ما ایجاد شده است.
مثال :
شما عکس یک باغی را میبینید ولی به آن باغ نرفته اید این مشود تنزیل
ولی اگر به آن باغ رفته باشید میشود تاویل
و میدانیم که تاویل برای رسول الاه(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) و معصومین (علیه السلام) است و برای ما بقی انسان ها تنزیل است.
حقایق بهشت و ... در قرآن را ما درک نکرده ایم اما امامان و پیامبران درک کرده اند.
سوال ؛
ملاصدرا ، حکیم و فیلسوف بزرگ عالم اسلام در مقدمه ی تفسیر سوره ی واقعه ، درباره ی قرآن آورده است:
بسیار به مطالعه ی کتب حکما پرداختم تا آنجا که گمان کردم کسی هستم ، ولی همین که کمی بصیرتم باز شد ، خود را از علوم واقعی خالی دیدم ، در آخر به فکر افتادم که به سراغ تدبر در قرآن و روایات بروم . یقین کردم که کارم بی اساس بوده است ، زیرا در طول عمر به جای نور در سایه ایستاده بودم . از غصه جانم آتش گرفت و قلبم شعله کشید تا رحمت الهی دستم را گرفت و مرا با اسرار قرآن آشنا کرد و شروع به تفسیر و تدبر در قرآن کردم . در خانه ی وحی را کوبیدم . در باز شد و پرده ها کنار رفت و دیدم فرشتگان به من میگویند : ( سلام علیکم طبتم فادخلوها خالدین ) ، اکنون که دست به نوشتن اسرار قرآن زده ام ، اقرار میکنم که قرآن دریای عمیقی است ، که جز با لطف الهی امکان ورود در آن نیست ، ولی چه کنم ؟ عمرم رفت ، بدنم ناتوان ، قلبم شکسته ، سرمایه ام کم ، ابزار کارم ناقص و قلبم کوچک است.
آیا گفته های ملاصدرا با اصول تفسیر قرآن مطابقت دارد ؟
عقلانیت دینی یعنی چه؟
و .......
خطاب خداوند در قرآن كريم برای تفكر در آيات، خطاب عمومی است و به گروه يا اشخاص معينی محدود نمیشود، البته اين امر باعث يكسان بودن فهم و برداشت افراد از قرآن نيست.
آشنایی با کتاب های درسی حوزه علمیه :
تفصیل کتابها در سه مرحله تحصیل در حوزه به شرح زیر است:
کتابهای درسی در علم صرف ، کتابهای درسی در علم نحو ،کتابهای درسی در علوم بلاغی ، کتابهای درسی در علم منطق ،کتابهای درسی در علم کلام ، کتابهای درسی در علم فلسفه اسلامی ، کتابهای درسی در علم عرفان اسلامی ،کتابهای درسی در علم هئیت و ریاضیات ، کتابهای درسی در علم اصول ، کتابهای درسی در علم فقهکلمه تفسیر از ریشه (( فسر )) یا (( سفر )) گرفته شده است.
2- ((فسر )) یا (( سفر )) به عنوان ریشه تفسیر یعنی چه؟
هر دو واژه به معنای کشف و بیان است.
3- تفسیر از نظر لغوی یعنی چه؟
روشن کردن ، واضح نمودن ، بیان کردن
4- تفسیر در معنای اصطلاحی یعنی چه؟
تفسیر به معنای روشن ساختن و کشف معنای الفاظ و عبارات دشوار است .
5- موضوع علم تفسیر از نظر دانشمندان چیست ؟
تفسیر علم فهم و شناختن قرآن است.
...
تاریخ علم تفسیر بر میگردد به زمان رسول الاه (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) ، چون در قرآن آیاتی وجود دارد که عرب زبان هم احتیاج به تفسیر قرآن دارد ، عرب زبان به ترجمه احتیاج ندارد ولی به تفسیر احتیاج دارد.
مثال:
وافجر ،و لیال عشر ، والشفع و الوتر
شبهای دهگانه کدام شبها هستند ؟ ( آیا محرم است یا رمضان یا ... )
و در آیه 189 س بقره : (عده ای ) بخشی از قرآن را قبول دارند بخش دیگر را قبول ندارند.
و اما نکته ی بسیار مهم :
تاویل و تنزیل
تاویل : یعنی یک حقیقت خارجی ، که تصویر صورتی از آن ، در ذهن ما ایجاد شده است.
مثال :
شما عکس یک باغی را میبینید ولی به آن باغ نرفته اید این مشود تنزیل
ولی اگر به آن باغ رفته باشید میشود تاویل
و میدانیم که تاویل برای رسول الاه(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) و معصومین (علیه السلام) است و برای ما بقی انسان ها تنزیل است.
حقایق بهشت و ... در قرآن را ما درک نکرده ایم اما امامان و پیامبران درک کرده اند.
سوال ؛
ملاصدرا ، حکیم و فیلسوف بزرگ عالم اسلام در مقدمه ی تفسیر سوره ی واقعه ، درباره ی قرآن آورده است:
بسیار به مطالعه ی کتب حکما پرداختم تا آنجا که گمان کردم کسی هستم ، ولی همین که کمی بصیرتم باز شد ، خود را از علوم واقعی خالی دیدم ، در آخر به فکر افتادم که به سراغ تدبر در قرآن و روایات بروم . یقین کردم که کارم بی اساس بوده است ، زیرا در طول عمر به جای نور در سایه ایستاده بودم . از غصه جانم آتش گرفت و قلبم شعله کشید تا رحمت الهی دستم را گرفت و مرا با اسرار قرآن آشنا کرد و شروع به تفسیر و تدبر در قرآن کردم . در خانه ی وحی را کوبیدم . در باز شد و پرده ها کنار رفت و دیدم فرشتگان به من میگویند : ( سلام علیکم طبتم فادخلوها خالدین ) ، اکنون که دست به نوشتن اسرار قرآن زده ام ، اقرار میکنم که قرآن دریای عمیقی است ، که جز با لطف الهی امکان ورود در آن نیست ، ولی چه کنم ؟ عمرم رفت ، بدنم ناتوان ، قلبم شکسته ، سرمایه ام کم ، ابزار کارم ناقص و قلبم کوچک است.
آیا گفته های ملاصدرا با اصول تفسیر قرآن مطابقت دارد ؟
عقلانیت دینی یعنی چه؟
و .......
خطاب خداوند در قرآن كريم برای تفكر در آيات، خطاب عمومی است و به گروه يا اشخاص معينی محدود نمیشود، البته اين امر باعث يكسان بودن فهم و برداشت افراد از قرآن نيست.
آشنایی با کتاب های درسی حوزه علمیه :
تفصیل کتابها در سه مرحله تحصیل در حوزه به شرح زیر است:
کتابهای درسی در درس خارج
نام کتاب ها و مولفین را مشاهده کنید
=================================
آیا عارفان ما که مجتهد و فقیه ، بودند و هستند دچار تعارض بین مبانی نمیشوند؟
شکل گیری فرقه وهابیت : محمد ابن عبدالوهاب که از کودکی علاقه ی شدیدی به مطالعه ی کتاب های تفسیر و عقاید و حدیث داشت و ...ادامه این تاریخچه به علت زیاد بودن خودتان مطالعه کنید.
مسلمانان در ابتدا همگی پیرو پیامبر اکرم(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) بودند، اما پس از آن حضرت اختلافاتی به وجود آمد که منجر به پیدایش گروههای گوناگون شد.
وقتی خورشید آمد ستارگان ، دیده نمی شوند اما واقعا هستند.........