تالار گفتگوی بیداری اندیشه

مشاهده تالار در قالب اصلی: از اعتكاف چي ميدونيد؟
شما درحال مشاهده محتوای قالب بندی نشده این مطلب هستید.برای مشاهده نسخه قالب بندی شده روی لینک فوق کلیک کنید
صفحه: 1 2
بسم الله الرحمن الرحيم
حد اقل دانستنيهاي اعتکاف
[u]

1
-اعتكاف يعني چه ؟
ج ـ اعتكاف ماندن در مسجد است بقصد عبادت .

2-وقت نيت تا چه موقع است؟ وقت نيت قبل از اذان صبح است

توضيح : وقت نيت تا اذان صحيح است به اين معني كه بعد از اذان نيت فايده اي ندارد و اگر تا اذان كسي شرايط رافراهم نكرد نمي تواند نيت كند ولي اگر شب به مسجد وارد شده مي تواند از همان موقع نيت كند و اگر كسي تا اذان صبح به مسجد نرسيد آن روز را نمي تواند نيت كند مگر شب را در مسجد نيت كرده و موقع اذان براي عذري مثل وضو بيرون از مسجد بوده است.

3-آيا اعتكاف به نيابت از ديگران صحيح است ؟

-اعتكاف از طرف خود و كساني كه از دنيارفته اند صحيح مي باشد و در اينكه به نيابت از زنده صحيح است يا نه ؟

الف ) صحيح است ولي اولي آن است كه رجاء بجا آورد ( امام و اراكي و فاضل و مكارم)

ب ) در آن اشكال است و رجاء مانع ندارد. (خويي و سيستاني و تبريزي )

شرائط :

4-شرايط اعتكاف را بيان فرماييد ؟

1- ايمان

2- عقل

3- نيت قربت

4- روزه

5- كمتر از سه روز نباشد.

6- درمساجد چهارگانه يا مسجد جامع باشد.

7- اجازه شوهر نسبت به زن و پدر نسبت به فرزند.

8-خارج نشدن از مسجد.

توضيح: تمام اين موارد توضيحاتي دارد كه در ضمن سوال به بعضي از آنها اشاره مي شود.

5-اعتكاف در چه مكانهايي صحيح است ؟

اكثر مراجع مي فرمايند اعتكاف در مسجد جامع صحيح مي باشد.

6-مقصود ازمسجد جامع چيست ؟

نظر مقام معظم رهبري: مسجد جامع مسجدي است که در شهر براي اجتماع همه اهل شهر بنا شده است بدون اين که اختصاص به گروه و قشر خاصي داشته باشد.

7-آيا اعتكاف از مسافري كه نمازش شكسته است صحيح است ؟

در شرايط صحت اعتكاف آمده چهارم از شرايط آن روزه است و بدون روزه اعتكاف صحيح نيست بنابر اين صحيح نيست اعتكاف از مسافر البته مسافري كه روزه از او صحيح نيست.

8-آيا مي شود روزه هاي قضاي خود را ايام اعتكاف نيت كرد يا بايد روزه براي اعتكاف باشد؟

جايز است.

9-آيا در ايام اعتكاف مي شود از مسجد خارج شد ؟

از شرايط اعتكاف ماندن در مسجد در ايام اعتكاف است پس اگر خارج شود عمداً براي غير اسبابي كه اجازه داده شده باطل مي شود.

توضيح : در چند مورد خارج شدن مانع ندارد ملاک کلي آن براي كاري است كه از جهت عقل يا شرع يا عادت ضروري به نظر مي رسد كه از اين قبيل است برآودن حاجت مومن، رفتن به دستشوئي، عيادت بيمار، تشييع جازه مرده اي كه با او نسبت دارد، براي غسل کردن، اداء دين.

و خروج براي شركت در درس را جايز نمي دانند و همچنين براي تدريس .

10-آيا قطع اعتكاف جايز است ؟

جايز است قطع اعتكاف مستحبي در دو روز اول و بعد از آن واجب مي شود و جايز نيست قطع اما اگر اعتكافش نذر معين است جايز نيست قطع آن و اگر معين نباشد مثل مستحبي مي شود.

-توضيح قطع اعتكاف :

-جايز است :

الف ) در دو روز اول اعتكاف مستحبي .

ب ) در دو روز اول اعتكاف نذري غير معين .

ج ) در صورتي كه شرط رجوع در موقع نيت كرده.

-جايز نيست:

الف ) بعد از دور روز اول مستحبي .
ب ) در نذري معين مثلا نذر كرده اعتكاف 11 و 12 و 13 ماه را كه نمي شود آنرا قطع كرد .

11-آيا مي شود در هنگام نيت شرط رجوع كرد ؟

جايز است براي معتكف هنگام نيت شرط كند برگشتن از نيت را هر زمان بخواهد حتي در روز سوم.

توضيح : بشرط رجوع دو صورت دارد :

الف ) معتكف مي شود اين سه روز را : به شرط اينكه اگر مسئله اي اتفاق افتاد بتوانم اعتكاف را بهم بزنم .

ب ) معتكف مي شود اين سه روز را: به شرط اينكه هر زمان بخواهم بتوانم اعتكاف را بهم بزنم چه عذري پيش بيايد يا نيايد.
در قسم دوم اختلاف است كه بعضي مثل حضرت امام ره مي فرمايند جايز نيست .

12-آيا در اعتكاف زن اجازه شوهر لازم است ؟

اگر منافي با حق شوهر باشد بايد اجازه بگيرد.

13-آيا براي تهيه غذا مي شود از مسجد خارج شد ؟

چنانچه بتواند كسي را براي اين كارها بگمارد خودش نمي تواند از مسجد خارج شود و آنها را انجام دهد و در غير اينصورت به مقدار ضرورت مي تواند از مسجد خارج شود و بعد از كار به مسجد برگرد .

14-آيا زني مي تواند در چند روز اعتكاف قرص بخورد تا عادت نشود

بلي ميتواند و مصرف قرص براي جلوگيري از عادت اگر ضرري نداشته باشد مانع ندارد.

15-اگر كسي براي عذري خارج شود و خروج او آنقدر طول بكشد كه صورت اعتكاف محو شود تكليف چيست ؟

اعتكاف باطل مي شود.

محرمات اعتکاف:

16-محرمات اعتكاف را نام ببريد: (چه چيزهاي بر شخص اعتكاف كننده حرام مي شود؟)

1- مسائل جنسي با همسر اعم از جماع يا لمس يا بوسيدن به شهوت.

2- استمناء به احتياط واجب.

3- بوييدن بوي خوش و همچنين بوييدن گياه خوشبو به قصد لذت

4- خريد و فروش غير ضروري.

5- مجادله با ديگري به منظور غلبه و اظهار فضل .

17-آيا چيزهايي كه بر معتكف حرام است اعتكاف را هم باطل مي كند؟ چند چيز اعتكاف را باطل مي كند؟

آنچه بر معتكف گفته شد حرام است اگر انجام شود مبطل اعتکاف است (البته بعضي طبق فتوا و بعضي از آنها چيزهايي است كه روزه را باطل مي كند و اگر در روز انجام شود چون روزه باطل مي شود موجب بطلان اعتكاف هم مي شود.)

18-كفاره باطل كردن اعتكاف چيست ؟

كفّاره اعتكاف بنابر اقوى همانند كفّاره ماه رمضان است؛ يعنى شصت روز روزه بگيرد، و يا شصت فقير را سير كند. ولى احتياط مستحب آن است كه همچون كفّاره ظهار عمل كند، كه در درجه اوّل روزه است.

http://www.aqrazavi.org

.

.
[تصویر: 4.gif]حتما پست شماره "31" را بخوانید
.
بسم الله الرحمن الرحیم

من پارسال اعتکاف مشهد بودم... قبل از اینکه بری باید نیت روزه بکنی... یعنی تا زمانی که توی شهر خودت هستی باید نیت روزه را بکنی...
اگه امکانش نبود واسه شهرهای دیگه ثبت نام نمیذاشتند....
از ستاد اعتکاف مشهد هم میتونید بپرسید:
  • جهت کسب اطّلاعات بيشتر و يا ارايه ي نظرها، پيشنهادها و انتقادهاي خود مي توانيد با شماره تلفن های
    (0511)2002060 و (0511)2002874، صندوق صوتي (0511)2002728و يا پست الکترونيک
    info@etekaf.irتماس بگيريد.ستاد اجرايي اعتکاف مسجد جامع گوهرشاد- مشهد مقدس
زمان اعتكاف
اعتكاف از نظر زمان محدود به وقت ‏خاص نیست؛
تنها از آن رو كه لازمه اعتكاف، روزه گرفتن است، باید در زمانى اعتكاف شود كه شرعا بتوان روزه گرفت(باید توجه داشت که اعتکاف ما در دو روزی که روزه در آن حرام است یعنی:عید فطر و عید قربان قرار نگیرد).
پس هر گاه روزه گرفتن صحیح باشد، اعتكاف نیز صحیح است.
ولى؛ بهترین زمان براى اعتكاف:
دهه آخر ماه مبارك رمضان
و ایام البیض ماه رجب(روزهاى13،14و 15) است.
اعتكاف در دهه آخر ماه رمضان، با آماده سازى انسان براى درك لیلة القدر و بهره بردارى از فیض این شب گرانقدر، بى‏ارتباط نیست.
در كشور ما اكنون اعتكاف در سه روز از ماه رجب بیش از اعتكاف در دهه پایانى ماه رمضان رواج دارد؛ و این سه روز از چند نظر حائز اهمیت است:
اول آن كه ماه رجب، ماه حرام است و از روایات استفاده مى‏شود كه اعتكاف در ماه‏هاى حرام، نسبت‏ به دیگر ماهها از فضیلت ‏بیشترى برخوردار است.
ثانیا: روزه در ماه رجب داراى فضیلتى خاص است، زیرا ماه رجب ماه بزرگى است كه مردم حتى در جاهلیت نیز حرمت آن را پاس مى‏داشتند. اسلام نیز بر احترام و منزلت آن افزود.( شیخ صدوق، فضائل الاشهرالثلاثة)
بر پایه حدیثى از پیامبر (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) هر كس سه روز از ماه رجب را روزه بگیرد،خداوند میان او و آتش جهنم به اندازه هفتاد سال راه فاصله مى‏اندازد. پروردگار مهربان به كسى كه سه روز از ماه رجب را روزه گرفته، خطاب مى‏كند كه حق تو بر من واجب شد و دوستى و ولایتم برایت ‏حتمى شد. اى فرشتگان! در حضور شما شهادت مى‏دهم كه گناهان بنده‏ام را آمرزیده‏ام. (شیخ صدوق، فضائل الاشهرالثلاثة،روایت‏12)
به نام خالق یکتا
امام کاظم می فرماید:رجب ماه عظیمی است که خداونداعمال نیک را در ان چند برابر می کندپس هر کس یک روز را از ماه رجب روزه بگیردبه اندازه مسیر یکسال از جهنم دور می شودوهر کس سه روز را روزه دارد بهشت بر ان واجب می شود .
به نام خدا
سلام به همه هم سنگران عزیز و تشکر از این تایپیک زیبا
من پارسال برای اولین بار قسمت شد برم اعتکاف جاتون خالی . . .
با این که توی همون مسجدی بود که همیشه برای نماز می رفتم اما اون سه روز یه حال دیگه داشت . . .
توی اون مدت به هیچ عنوان احساس نمی کردم که توی یه دنیای خاکی با تمام بدی و . . . دارم زندگی می کنم احساس می کردم خود خدا هر لحظه داره به من نگاه می کنه هر ثانیش به اندازه یه عمر لذت داره (از نوع معنوی) حتی الان که دارم بهش فکر می کنم و می نویسم اشکم بند نمیاد . . .
از یکی از دوستان پرسیدم علت رو گفت اعتکاف اول همیشه پر برکت و پر باره خلاصه دوستانی که اعتکاف اولی هستند خیلی برای من رو سیاه دعا کنند.
ای کاش می تونستم همه عمر اینطوری زندگی کنم اما دریغ که تا پاتو بیرون میزاری دوباره می شی همون آدم دیروزی و دوباره گرفتار این دنیای خاکی . . .
یا علی النقی (علیه السلام)

اعتكاف در احادیث

میزان توجه پیامبر(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) به برپایى اعتكاف، بسیار در خور دقت و تامل است.
خداوند متعال، پیامبر خویش را به داشتن خلق و خویى عظیم و بزرگ ستوده است.

«و انك لعلى خلق عظیم( قلم/ ‏4)؛ و در حقیقت تو به اخلاق نیكو وعظیم آراسته هستى.»

با این حال، آن حضرت با وجود مسئولیت ‏بزرگ اجتماعى كه بر دوش داشت، خود را از اعتكاف بى نیاز نمى‏دانست.

چنان كه در حدیثى از امام صادق (علیه السلام) آمده است: "رسول خدا در دهه آخر ماه مبارك رمضان در مسجد معتكف مى‏شدند و براى آن حضرت خیمه‏اى كه از مو بافته شده بود، در مسجد برپا مى‏شد. پیامبر(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) براى اعتكاف آماده مى‏شدند و بستر خویش را جمع مى‏كردند." (1)

در حدیث دیگرى از امام صادق (علیه السلام) آمده است: « كانت ‏بدر فى شهر رمضان و لم یعتكف رسول الله (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) فلما ان كان من قابل اعتكف عشرین. عشرا لعامه و عشرا قضاء لما فاته (2)؛ جنگ بدر در ماه رمضان رخ داد، از این رو رسول خدا موفق به اعتكاف نشدند. آن حضرت در ماه رمضان سال آینده یك دهه را به عنوان همان سال اعتكاف نمودند و یك دهه را نیز به عنوان قضاى سال قبل.»

رسول خدا افزون بر اهتمام عملى نسبت ‏به اعتكاف، با بیان فضایل و پاداش بزرگ آن، مؤمنان را به انجام این عمل تشویق مى‏نمودند. در حدیثى از آن حضرت آمده است:

«اعتكاف عشر فى شهر رمضان تعدل حجتین و عمرتین (3)؛ یك دهه اعتكاف در ماه رمضان همچون دو حج و دو عمره است.»

گرچه این حدیث ناظر به اعتكاف به مدت ده روز و در ماه مبارك رمضان است، ولى اعتكاف در كمتر از این مدت (به شرط آن كه از سه روز كم ‏تر نباشد) در غیر ماه مبارك رمضان مخصوصا [b]«ایام البیض‏» به اندازه خود فضیلت و ثواب دارد.

------------------------------------------------------
1. حرعاملى، وسائل الشیعه، ج‏7، ص‏397، روایت‏1.
2. همان، روایت 2.
3. شیخ صدوق، من لایحضره الفقیه، كتاب الاعتكاف، ص ‏188.
(۷/خرداد/۹۱ ۲۳:۱۸)nasimesaba نوشته است: [ -> ]ببخشيد يه سوال

من شنيدم كه استفاده از هر گونه عطر يا مواد خوشبو كننده اشكال داره

آيا اينها فقط مال وقتيه كه روزه ايم و در بعد از افطار مشكل نداره ؟؟؟

يا نه در طول اين سه روز كلا نبايد استفاده بشه؟؟؟

يه سوال ديگه

به سجاده يا چادر ميشه عطر زد ؟؟؟

به نام خدا

بنابر نظر بیشتر مراجع تقلید تنها نُه چیز روزه را باطل مى‏کند: اول: خوردن و آشامیدن، دوم: جماع (عمل زناشویی)، سوم: استمناء، چهارم: دروغ بستن به خدا و پیغمبر (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) و جانشینان پیغمبر (علیه السلام)، پنجم: رساندن غبار غلیظ به حلق، ششم: فرو بردن تمام سر در آب، هفتم: باقى ماندن بر جنابت و حیض و نفاس تا اذان صبح، هشتم: اماله کردن با چیزهاى روان، نهم: قى کردن (استفراغ).

بله چند چیز براى روزه دار مکروه است که یکی از آنها بو کردن گیاه هاى معطر است.

ولی عطر زدن حتی مکروه هم نیست و برای روزه دار هیچ اشکالی ندارد و روزه را باطل نمی کند.

همچنين عطر زدن به سجاده جهت سجده در نماز از بركات بسيار بالايي نيز برخورداره.

يا علي (علیه السلام) مدد است.
به نام خدا

شرايط ابطال روزه در تمامي موارد روزه داري صدق ميكند.

چه روزه واجب و چه روزه مستحبي،خواه در ماه رمضان و يا در ايام اعتكاف ،استعمال عطر آسيبي به روزه وارد نمي كند.

پس مي توان در ساعات روزه داري در ايام اعتكاف از عطر استفاده نمود و يا حتي سجاده هايمان را نيز به رايحه اي خوش مزين كنيم.

التماس دعاي خير از معتكفين ارجمند را دارمRose
عزيزم هر كس اسمش در بياد ؛ از طرف حرم براش پيام مياد .

راستي واسه ما هم امروز كلاس توجيهي گذاشتند ، ميگفتن كه از عطر و بوي خوش نميشه استعمال كرد و يا به لباس زد .
موارد زيادي رو امروز گفتند كه جالب بود.

خيلي حس خوبي دارم ، دارم ميرم مهموني
تا نرم باورم نميشه ، ...

راستي يكي از دوستان پرسيده بود واسه خروج از مسجد واسه امتحان...

جواب اين بود :

اگر امتحان ضرورت دارد و ديگر برگذار نمي شود و شركت نكردن در آن غير ممكن باشد ، حكم واجب عرفي دارد و بايد برود و سريع برگردد و اشكالي ندارد به شرط آنكه خروج از مسجد طولاني نشود و صورت اعتكاف هم به هم نخورد.

التماس دعا
توصیه‌ی آیت‌الله خامنه‌ای به معتكفین
توصيه‌ى من اين است كه در اين سه روزى كه شما در مسجد هستيد، تمرين مراقبت از خود بكنيد. حرف كه مى‌زنيد، غذا كه مى‌خوريد، معاشرت كه مى‌كنيد، كتاب كه مى‌خوانيد، فكر كه مى‌كنيد، نقشه كه براى آينده مى‌كشيد، در همه‌ى اين چيزها مراقب باشيد رضاى الهى و خواست الهى را بر هواى نفستان مقدم بداريد؛ تسليم هواى نفس نشويد. تمرين اين چيزها در اين سه روز مى‌تواند درسى باشد براى خود آن عزيزان و براى ماها كه اين‌جا نشسته‌ايم و با غبطه نگاه مى‌كنيم به حال جوانان عزيزمان كه در حال اعتكاف هستند. با عملِ خودتان به ما هم ياد بدهيد.
خطبه‌هاى نماز جمعه‌ى تهران 28/5/1384

اين حركت در دنيا نظير ندارد
هيچ وقت در اين كشور در طول سال‌هاى گذشته، از دوران جوانى و نوجوانى ما به ياد نداريم كه در ماه رمضان، در مساجد كشور يا در مسجد گوهرشاد مشهد، مردم بيايند اعتكاف بكنند. در ايام‌البيض سه روزِ متعارف ماه رجب يا ماه شعبان، ما تعداد معدودى در قم ديده بوديم كه اعتكاف مى‌كردند؛ آن هم غالباً طلبه‌ها. در غير آن معمول نبود. امروز در ايام اعتكاف، دانشگاه‌ها و مساجد و سرتاسر كشور و مساجد جامع، مملو از معتكفين است؛ علاوه‌ى بر آن، در دهه‌ى آخر ماه رمضان، جمعيت عظيمى مشغول اعتكاف بودند. چه كسانى؟ پيرمردها؟ پيرزن‌ها؟ نه، همين جوان‌ها، جوان‌ترين‌ها. اين ديگر در دنيا نظير ندارد. اين نسل جوان امروز ماست. امروز گرايش به دين و ارزش‌هاى انقلابى، وجه غالب جامعه است.
ديدار با مردم گرمسار 21/8/1385
صفحه: 1 2
آدرس های مرجع