تالار گفتگوی بیداری اندیشه

مشاهده تالار در قالب اصلی: حدیث کساء + آیه تطهیر + اهل سنت
شما درحال مشاهده محتوای قالب بندی نشده این مطلب هستید.برای مشاهده نسخه قالب بندی شده روی لینک فوق کلیک کنید
صفحه: 1 2
بسم الله
.
إِنَّمَا یُرِیدُ اللَّهُ لِیُذْهِبَ عَنکُمُ الرِّجْسَ اَهْلَ الْبَیْتِ وَیُطَهِّرَکُمْ تَطْهِیرًا (33 احزاب)
ای اهل بیت, خدا می خواهد پلیدی را از شما دور کند و شما را پاک دارد.
.
.
.
نوشته هایی که در ادامه خواهد آمد خلاصه ای از کتاب " نگاهى به آيه تطهير " ( پژوهشى در تفسير و شأن نزول آيه تطهير ) نوشته آيت الله سيد على حسينى ميلانى است
.
.
.
.
ابتدا به بيان نام گروهى از صحابه كه «حديث كساء» را روايت كرده اند مى پردازيم؛ حديثى كه به صراحت بيان مى كند اين آيه فقط درباره رسول اكرم و اهل بيت پاك و مطهر ايشان عليهم الصلاة والسلام نازل شده است.
.
گروهى از بزرگان پيشوايان اهل سنّت و حافظان حديث، اين روايت را از ده ها تن از صحابه پيامبر نقل كرده اند. ما تنها به ذكر نام شمارى از آنان بسنده مى كنيم:

1.عائشه دختر ابى بكر،
2.اُمّ سلمه همسر رسول خدا صلى الله عليه وآله،
3.عبدالله بن عباس،
4.سعد بن ابى وقّاص،
و.....(در کتاب نام 12 تن آورده شده)
(همچنین از هجده تن از عالمان نامدار اهل سنت که به نقل حدیث شریف کساء پرداخته اند نام برده شده که از این نام ها نیز می گذریم.)
.
.
ادامه دارد ان شاء الله....
.
حديث كساء در صحاح شش گانه و ديگر منابع حديثى اهل سنّت
.
حديث شريف كساء در كتاب هاى صحيح شش گانه، مسندها و ديگر منابع حديثى نقل شده است.
عبدالله، از پدرش، از عبدالله بن نمير، از عبدالملك (همان ابن ابى سليمان)، از عطاء بن ابى رباح، چنين روايت مى كند :
.
.
كسى كه از اُمّ سلمه شنيده بود، براى من نقل كرد :
روزى پيامبر صلى الله عليه وآله در خانه من بود كه حضرت فاطمه عليها السلام براى آن حضرت ظرفى از خزيره(نوعی غذا) آوردند
.
پيامبر صلى الله عليه وآله فرمود :
اُدعي زوجك وابنيك؛
همسر و دو فرزندت را نزد من بخوان .
.
حضرت على، امام حسن و امام حسين عليهم السلام نزد ايشان آمدند و در حضور حضرتش نشستند و مشغول خوردن آن غذا شدند؛ در حالى كه پيامبر صلى الله عليه وآله در جاى خود نشسته بود و زير ايشان عبايى خيبرى گسترده بود .
.
اُمّ سلمه مى گويد: من در اتاق نماز مى خواندم، در اين هنگام خداوند اين آيه را نازل كرد :
(إِنَّما يُريدُ اللهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَيُطَهِّرَكُمْ تَطْهيرًا)؛
خدا مى خواهد آلودگى را فقط از شما اهل بيت بزدايد و شما را پاك و پاكيزه گرداند .
.
پيامبر صلى الله عليه وآله اضافه عبا را گرفت و آنان را به زير عبا آورد، سپس دست مباركشان را بيرون آورد و به سوى آسمان بلند نمود. آن گاه فرمود :
اللهمّ هؤلاء أهل بيتي وخاصّتي، فأذهب عنهم الرجس وطهّرهم تطهيراً؛
خداوندا! اينان اهل بيت و نزديكان خاص من هستند. پس هر گونه آلودگى را از ايشان بزدا و آنان را پاك و پاكيزه گردان .
.
اُمّ سلمه عرض كرد: من سر خود را داخل اتاق كردم و گفتم: اى رسول خدا! آيا من نيز با شما هستم؟
پيامبر صلى الله عليه وآله دو بار فرمود: تو عاقبت به خير هستى .
.
عبدالملك مى گويد: همين حديث عطا را ابوليلى از اُمّ سلمه براى من نقل كرد.
(احادیثی با همین مضمون را مسلم-ابن اثیر-نسائی-حاکم نیشابوری-ابن حجر هیثمی در کتاب های خود آورده اند که از آوردن آنها میگذریم.)
به نام او
سلام
اين روايت شما با متن دعاي حديث كساء متفاوت است!دليل چيست؟
بسم الله
.
اولا که این روایت من نیست Smile...
روایتی است که احمد بن حنبل در مسند خود آورده و با همین مضمون ولی با تفاوت هایی مسلم-ابن اثیر-نسائی-حاکم نیشابوری-ابن حجر هیثمی در کتاب های خود آورده اند .

دوما واضح است دلیل این اختلاف ها تفاوت راویان است...
درسته.ولي به نظرم تفاوت در ظواهر حديث زياد است.خدا رو شكر در باطن حديث تفاوت كمه!
بسم الله
.
.
.
دو دیدگاه درباره آیه تطهیر را مورد بررسی قرار می دهیم:
.
1-این دیدگاه از آن مقاتل و عکرمه (مقاتل به پیروی از عکرمه) است که میگویند:مراد از این آیه همسران پیامبر اند.
2-این دیدگاه از آن ضحاک است که میگوید:مراد از این آیه همسران پیامبر و اهل ایشان است.
.
.
اما چند نکته قابل توجه:
.
اول:
با خواندن شرح حال عکرمه مشخص میشود که او اصلا موثق نیست.
گوشه ای از احوال او (در کتاب کامل با سند هست):
اين مرد در اسلام شبهه مى افكند، دين را تمسخر مى نمود و از مشهورترين گمراهان و بدخواهان بود.
او از هواداران خوارج بود
او دروغ گو بود.
و در آخر هم مردم جنازه او را رها كردند.
.
دوم:
خود مقاتل که دیدگاه عکرمه را نقل میکند موثق نیست.
علما ی اهل سنت نام او را در شمار افرادى كه از نظر نقل حديث ضعيف هستند و نمى توان از آن ها روايت نقل كرد، آورده اند.
برای مثال:
ذهبى مى گويد: همه علما بر ترك مقاتل بن سليمان اتّفاق نظر دارند.
.
سوم:
اما در مورد ضحاک(صاحب دیدگاه دوم):
ابن جوزى، مانند عقيلى نام ضحّاك را در شمار افرادى كه از نظر نقل حديث ضعيف هستند، ذكر كرده است. ذهبى نيز به پيروى از اين دو او را در شمار افرادى كه از نظر نقل حديث ضعيفند به حساب آورده و نام او را در كتاب المغنى فى الضعفاء ذكر كرده است ... .
آن ها احتمال اين كه ضحّاك، ابن عباس را ديده منتفى مى دانند، بلكه برخى از آنان گفته اند: ضحّاك حتى با يكى از اصحاب پيامبر صلى الله عليه وآله نيز گفت و گو نكرده است.
.
.
.
.
در ادامه دلیل رد این دو دیدگاه خواهد آمد ان شاء الله.....
بسم الله
.
.
حديث كساء در صحاح شش گانه و ديگر منابع حديثى اهل سنّت
.
.
حديث شريف كساء در كتاب هاى صحيح شش گانه، مسندها و ديگر منابع حديثى نقل شده است.
.
عبدالله، از پدرش، از عبدالله بن نمير، از عبدالملك (همان ابن ابى سليمان)، از عطاء بن ابى رباح، چنين روايت مى كند :
كسى كه از اُمّ سلمه شنيده بود، براى من نقل كرد:
.
روزى پيامبر صلى الله عليه وآله در خانه من بود كه حضرت فاطمه عليها السلام براى آن حضرت ظرفى از خزيره(نوعی غذا) آوردند .
پيامبر صلى الله عليه وآله فرمود :
اُدعي زوجك وابنيك؛
همسر و دو فرزندت را نزد من بخوان .
.
حضرت على، امام حسن و امام حسين عليهم السلام نزد ايشان آمدند و در حضور حضرتش نشستند و مشغول خوردن آن غذا شدند؛ در حالى كه پيامبر صلى الله عليه وآله در جاى خود نشسته بود و زير ايشان عبايى خيبرى گسترده بود .
.
اُمّ سلمه مى گويد: من در اتاق نماز مى خواندم، در اين هنگام خداوند اين آيه را نازل كرد :
(إِنَّما يُريدُ اللهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَيُطَهِّرَكُمْ تَطْهيرًا)؛
خدا مى خواهد آلودگى را فقط از شما اهل بيت بزدايد و شما را پاك و پاكيزه گرداند .
پيامبر صلى الله عليه وآله اضافه عبا را گرفت و آنان را به زير عبا آورد، سپس دست مباركشان را بيرون آورد و به سوى آسمان بلند نمود. آن گاه فرمود :
اللهمّ هؤلاء أهل بيتي وخاصّتي، فأذهب عنهم الرجس وطهّرهم تطهيراً؛
خداوندا! اينان اهل بيت و نزديكان خاص من هستند. پس هر گونه آلودگى را از ايشان بزدا و آنان را پاك و پاكيزه گردان .
.
اُمّ سلمه عرض كرد: من سر خود را داخل اتاق كردم و گفتم: اى رسول خدا! آيا من نيز با شما هستم؟
پيامبر صلى الله عليه وآله دو بار فرمود: تو عاقبت به خير هستى .
.
عبدالملك مى گويد: همين حديث عطا را ابوليلى از اُمّ سلمه براى من نقل كرد.
.
(احادیثی با همین مضمون را مسلم-ابن اثیر-نسائی-حاکم نیشابوری-ابن حجر هیثمی در کتاب های خود آورده اند که از آورد آنها میگذریم.)
.
.
.
در ادامه به این که اهل بیت چه کسانی هستند خواهیم پرداخت ان شاء الله...
.
بسم الله
.
.
اهل بیت چه کسانی هستند؟
.
.
احاديث نقل شده در صحيح ها، مسندها و كتاب هاى حديثى با سندهاى صحيح و بسيار زياد، دو نكته را آشكار مى نمايند:
.
نكته يكم
.
. مقصود از «اهل بيت» در آيه مباركه، پيامبر صلى الله عليه وآله، على، فاطمه، حسن و حسين عليهم السلام هستند و هرگز شامل همسران پيامبر و ديگران نمى شود.
.
دليل اين كه همسران پيامبر صلى الله عليه وآله مصداق اين آيه شريفه نبوده اند، اين است كه اين احاديث تصريح مى كنند پيامبر خدا صلى الله عليه وآله به هيچ يك از آنان اجازه ورود به زير عبا را نداد.
.
دليل عدم شمول اين آيه براى غير از همسران پيامبر صلى الله عليه وآله اين است كه پيامبر صلى الله عليه وآله فقط به فاطمه عليها السلام امر فرمود كه همسر و دو فرزندت را بياور و اگر به شخص ديگرى نظر داشتند ـ حتى از خاندان نبوّت ـ دستور احضار آن افراد را نيز مى دادند.
.
.
اما نکته دوم که خیلی هم مهم است در ادامه خواهد آمد ان شاءالله....
.
.
بسم الله
.
.
و اما
نكته دوم. اين آيه مباركه در موضوع مشخص و حادثه معينى نازل شده است و به عبارات پيش و پس از خود، هيچ ارتباطى ندارد .
از طرفى، هيچ منافاتى با وقوع اين آيه بين آيات متعلق به همسران پيامبر ندارد؛ همان گونه كه بسيارى از آيات مدنى بين آيات مكى هستند و بر عكس ... .
.
شاهد اين مدعى چنين است :
.
نخست آن كه در عبارات «عنكم» و «يطهّركم» از ضمير جمع مذكّر استفاده شده و در قرآن كريم «عنكنّ» و «يطهّركنّ» نيامده است .
.
دوم آن كه آيات قبل از آيه تطهير با آيات پس از آن، با يكديگر پيوستگى دارند. به صورتى كه اگر آيه تطهير برداشته شود معناى آيه دچار نقصان نمى شود ... .
پس هم چنان كه مخفى نيست، عبارت «إنّما يريد الله...» نه پايان آيه، نه آغاز آيه است .
.
سوم، پاسخ بسيار دقيق و زيباى پيامبر صلى الله عليه وآله است كه در حديث، براى پرسش اُمّ سلمه فرمود.
او (ام سلمه)پرسيد: «آيا من از اهل بيت نيستم؟ »
پيامبر اكرم صلى الله عليه وآله فرمود :
تو عاقبت به خير هستى
بنابراين، آيات سوره احزاب كه با «يا نساء النبى» آغاز مى شوند به «همسران» اختصاص دارند و در اين ميان، آيه: (إِنَّما يُريدُ اللهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَيُطَهِّرَكُمْ تَطْهيرًا) به «عترت پاك پيامبر» مربوط است .
.
چهارم، حديث گذشتن پيامبر اكرم صلى الله عليه وآله از جلوى درب خانه فاطمه عليها السلام و فرمايش ايشان، قرينه ديگرى است كه اين آيه درباره پنج تن آل عبا نازل شده است.
همان حديثى كه در آن آمده: پيامبر خدا صلى الله عليه وآله از جلو درب خانه حضرت زهرا عليها السلام مى گذشت و مى فرمود :
الصلاة أهل البيت (إِنَّما يُريدُ اللهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَيُطَهِّرَكُمْ تَطْهيرًا)؛
اى اهل بيت! بشتابيد به سوى نماز «خدا مى خواهد آلودگى را فقط از شما اهل بيت بزدايد و شما را پاك و پاكيزه گرداند ».
.
.
بسم الله
.
.
.
پس از روشن شدن اختصاص اين آيه از طريق احاديث متواتر شيعه و اهل تسنّن، به اهل بيت عليهم السلام؛ براى اثبات عصمت اهل بيت عليهم السلام به اين آيه استناد مى كنند.
.
.
با توجه به سه نکته زیر این استدلال را شرح میدهیم:
.
1.كلمه «إنّما» در اين آيه معناى حصر مى دهد. به اين معنا كه خداوند اراده كرده كه آلودگى و رِجس را فقط از ايشان (نه ديگران) بزدايد .
2.«اراده» در اين آيه اراده تكوينى است.
3.منظور از رجس و آلودگى در اين آيه مطلق «گناه» و «نقص» است.
.
.
.
در مورد نکته 2 شبهه ای ایجاد میکنند و آن این که اگر خداوند با اراده خود تکوینا عصمت را به اهل بیت داده،پس دیگر تخلف از اراده خدا محال است و این جبر است.
.
جواب اینکه :
از آن جايى كه خداوند متعال آگاهى دارد از اين كه اراده اهل بيت با اراده او مطابقت دارد و اين كه به جز خواست او چيزى نمى خواهند و انجام نمى دهند، زيرا آن ها در مراتب معرفت و عبوديت به جايى رسيده اند كه جز اراده خداوند متعال چيزى را اراده نمى كنند .
پس خداوند متعال از اراده تكوينى خود اجبار مى كند كه رجس را از آنان دور داشته و اين كه آن ها كارهايى را كه به اختيار خود انجام مى دهند در مسير اراده خداوند متعال است .
اما ديگر مردم كه اين حالات را ندارند، اراده خداوند به زدودن پليدى از آن ها تعلق نگرفته است.
.
صفحه: 1 2
آدرس های مرجع