۱۲/مرداد/۹۱, ۲۳:۰۲
چه کسانی بر اعمال ما شاهد هستند؟
1- در رأس همه گواهان،خداوند است
2- پیامبران
3- ائمه معصومین(علیه السلام)
«وَ كَذلِكَ جَعَلناكُم اُمَّةً وَسَطاً لِتَكونوا شُهداءَ عَلَى النّاسِ وَ یَكُونَ الرَّسُولُ عَلَیكُم شَهِیداً»3و بدین گونه ما شما را یك امت معتدل و میانه قرار دادیم تا شاهد بر مردم باشید و رسول خدا هم بر شما شاهد باشد. امام باقر(علیه السلام) فرمودند: آن امت وسط كه شاهدانند، فقط ما هستیم.4
امام صادق(علیه السلام) پیرامون آیه «فَكَیفَ اِذا جِئنا مِن كُلِّ اُمَّةٍ بِشَهِیدٍ وَ جِئنابِك عَلى هؤلاء شَهِیداً»5 فرمودند:
در هر دوره و زمانى امامى هست كه گواه و شاهد بر مردم است.6 4 - زبان،دست،پا،چشم،گوش و پوست
« در آن روز زبانها و دستها و پاهایشان بر ضد آنان نسبت به اعمالی که مرتکب شده اند، گواهی میدهند »7
« زمانی که به آن (دوزخ) می رسند، گوشها و چشمها و پوستهای تنشان به اعمال آنان گواهی میدهد.»8 5 - فرشتگان
6 - زمین
7_ زمان
حضرت علی(علیه السلام): هر روز که آغاز میشود،به انسان هشدار میدهد و میگوید،من روزی نو هستم و گواه اعمال تو به روز قیامت 11
حضرت علی(علیه السلام): هر روز که آغاز میشود،به انسان هشدار میدهد و میگوید،من روزی نو هستم و گواه اعمال تو به روز قیامت 11
8- وجدان
«اِقْرَء كِتابَك كَفى بِنَفسِكَ الیَومَ عَلَیكَ حَسِیباً» نامه عمل خود را بخوان، امروز روح و روان تو براى این كه علیه تو گواهى دهند،كافى است. 12
9- اعمال انسان
«یَومَ تَجِدُ كُلُّ نَفسٍ ما عَمِلَت مِن خَیرٍ مُحضَراً» روزى كه هر كس آنچه كار نیك انجام داده در برابر خود حاضر مىبیند. 13
«وَ وَجِدُوا ما عَمِلُوا حاضِراً»
روز قیامت انسان رفتار و كردار دنیایى خود را در برابر خود حاضر مىیابد. 14 «وَ لا تُجزَونَ اِلاّ ما كُنتُم تَعمَلونَ»
جزایى براى شما نیست، مگر همان عمل خودتان كه گریبانگیر شما مى شود. 15 «یَحمِلونَ اَوزارَهُم عَلى ظُهُورِهِم»
گناهانى كه در دنیا به صورت كار و انرژى از انسان صادر شده، در آن روز به صورت بارى بر دوش او سنگینى مى كند. 16 10- قرآن
حضرت صادق عليه السلام: دفترها در روز قيامت سـه دفـتـر است : دفترى كه نعمتها در آن ثبت شده ، و دفترى كه كارهاى نيك در آنست ، و دفـتـرى كـه كارهاى بد در آن ثبت است ، پس دفتر نعمتها را با دفتر كارهاى نيك برابر كـنـند، و نعمتها همه كارهاى نيك را فراگيرد و در خود فرو برد، و دفتر كارهاى بد بجا مـاند پس آدميزاده مؤ من را براى حساب بخوانند، و قرآن در بهترين صورتى پيش رويش در آيـد و گـويـد: بـار پـروردگـارا مـن قـرآنم و اين بنده مؤ من تو است كه خود را براى خـوانـدن مـن بـتعب مى انداخت ، و شب خود را با آهنگ خوش و هموار خواندن من دراز مى كرد، و ديدگانش در هنگام نماز شب اشكريزان بود، چنانچه مرا خشنود ساختى او را هم خشنود كن ، فـرمـود: پـس خـداى عزيز جبار فرمايد: اى بنده من دست راستت را باز كن و خداوند آنرا از رضـوان خـود و دسـت چـپش را از رحمت خود پر كند، سپس باو گفته شود: اين بهشت براى تو مباح است پس قرآن بخوان و بالا برو، پس هرگاه يك آيه بخواند يك درجه بالا رود. 17
11- مکان
رسول خدا(صلى الله علیه و آله) به هر منطقه اى كه وارد مى شدند، دو ركعت نماز بجا مى آوردند و مى فرمودند: روز قیامت این مكان بر نماز ما شهادت مى دهد. 18
امام صادق(علیه السلام) فرمود:
نمازهاى خود را در مكانهاى مختلف بخوانید، زیرا مكانها نیز در قیامت بر اعمالتان شهادت خواهند داد. 19
----------------
پی نوشت ها : 1-یونس61
2-نساء41 3-بقره143
4-تفسیر صافى،ذیل آیه143 سوره بقره 5-نساء41
6-تفسیر صافى، ذیل آیه 7-نور24
8-فصلت 20 9-ق21
10-زلزال4 11-تفسیر نور الثقلین،ج۵،ص۱۱۲
12- اسراء14 13- آل عمران30
14- كهف49 15-یس54
16-انعام31 17-اصول کافي،ج6،ص:392،ح12
18-تفسیر المیزان،ج6،ص337 19-علل الشرایع به نقل از «حیات پس از مرگ» علامه طباطبائى