تالار گفتگوی بیداری اندیشه

مشاهده تالار در قالب اصلی: عيب پوشی ::.
شما درحال مشاهده محتوای قالب بندی نشده این مطلب هستید.برای مشاهده نسخه قالب بندی شده روی لینک فوق کلیک کنید
ضد عيب جوئی ، عيب پوشی است ، آن از بزرگترين شاخه ای خير خواهی است، و در فضيلت و شرافت پرده پوشی همين بس است كه يكی از اوصاف خدای سبحان است واز شدت اعتنای الهی در پوشيدن بديها و زشتيها اين است كه ثبوت بدترين فواحش را كه زنا باشد به نحوی مقرر فرمود كه بسيار كم اتفاق می افتد كه ثابت شود بنا بر شرائطی كه دارد.

عيب پوشی در روايات اسلامی

رسول خدا (صلی الله عليه وآله) :« من ستر علی‌مسلم، ستره الله فی الدنيا وآلاخرة»(1)
«هر كه بر عيب مسلمان‍ی پرده پوشد خداوند در دنيا وآخرت عيب او را بپوشاند ».

و نيز فرمود:« لا يستر عبد عيب الا ستره الله يوم القيامة»(2)

هيچ بنده ای عيب بنده ديگر را نپوشاند مگر اينكه خدا در قيامت عيب او را بپوشاند.

وفرمود:« لا يری‌ امرؤ من اخيه عورة فيسترها عليه الا دخل الجنة»(3)

هيچ فردی عيبی از برادر مسلمانش نبيند كه آن را بپوشاند ، مگر اين كه به بهشت درآيد.

همانا بنگر كه خدای تعالی چگونه بر امر گناهكاران بندگان خود در دنيا پرده افكنده وراه كشف آن را تنگ و سخت كرده است. وچنين مپندار كه از پرده پوشی پروردگار در آخرت محروم باشی، كه در حديث وارده است كه :« هرگاه خدای تعالی عيب و راز بنده را بپوشاند كريمتر از آن است كه در آخرت آن را آشكار سازد، واگر در دنيا پرده از آن بردارد كريمتر از آن است كه دوباره در آخرت آن را ظاهر گرداند.» (4)

ونيز وارد شده است كه :« در قيامت بنده ای را می آورند كه گريزان است ، خدای سبحان كه چرا گريه می كنی؟ می گويد گريه می كنم بر آنچه از عيوب و بديهای من در نزد آدميان و فرشتگان آشكار خواهد شد . خداوند می فرمايد: ای بنده من تو را در دنيا با كشف عيوب واعمال ناشايست تو رسوا نكردم ، وحال آنكه گناه می كردی و می خنديدی ! چگونه امروز تورا رسوا می كنم وحال آنكه معصيت نمی كنی وگريانی.» (5)

ودر خبر ديگر آمده است كه: « رسول خدا ( صلی الله عليه وآله ) از خدای سبحان در خواست می كند كه امت او را در حضور فرشتگان وپيامبران وديگر امتان محاسبه نكند تا عيبهای آنها بر اسيشان ظاهر نگردد بلكه طوری آنها زامحاسبه كند كه بجز خدای سبحان و پيغمبر او ديگری بر گناهانشان آگاه نشود ، وخطاب الهی رسد كه: ای حبيب من به بندگان خود از مهربانترم ، چون تو روا نداری كه عيوب ايشان نزد تو آشكار شود من روا ندارم كه بر تو نيز ظاهر گردد من خود به تنهائی آنان را محاسبه می كنم چنانكه جز من كسی بر لغزشهایشان آگاه نشود».(6)

پس وقتی عنايت خدای سبحان در پوشيدن عيوب بندگان تا اين حد باشد ای بيچارهء مبتلی به انواع عيوب و گناهان به كدام حق پرده از عيوب بندگان خدا بر می داری با اينكه تو خود همانند آنها به انواع عيوب و لغزشها گرفتاری ![b] بينديش كه اگر كسی گناه يا عيبی از تو را در پيش مردم فاش كند حال تو چگونه خواهد بود، حال ديگران را هم در افشای گناهان وعيوب آنها برخود قياس كن.

واز اخبار و تجربه روشن و واضح است كه : هر ديگری را رسوا كند خود نيز رسوا می شود پس ای دوست من بر خود رخم كن وبه پروردگار خود تاسی جوی ، وبر عيوب ديگران پرده افكن
همه عيب خلق ديدن نه مروت ومردی

نگهی به خويشتن كن كه همه گناه داری

1- جامع السعادات؛ج2، ص209.
2- همان.
3- همان .
4- همان .
5- همان.
6- همان.

برگرفته از كتاب جامع السعادات مرحوم نراقی .
بسم الله الرحمن الرحیم
خیلی عالی بود مرسی
اگه ادم بتونه این خصلت رو در خودش پرورش بده اونوقت دیگه از دست گناهی به اسم غیبت هم راحت میشه
امیدوارم خدا این توفیق رو بهمون بده
(۲۱/آذر/۹۱ ۱۱:۵۰)nina نوشته است: [ -> ]بسم الله الرحمن الرحیم
خیلی عالی بود مرسی
اگه ادم بتونه این خصلت رو در خودش پرورش بده اونوقت دیگه از دست گناهی به اسم غیبت هم راحت میشه
امیدوارم خدا این توفیق رو بهمون بده
ان شا الله.
امام صادق (علیه السلام) از حضرت رسول اعظم (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) نقل مي‌فرمايد:
«لغزشهاي مؤمنين را جستجو نكنيد زيرا هر كه لغزشهاي برادرش را جستجو كند، خداوند لغزشهايش را دنبال نمايد و هر كه خدا لغزشهايش را دنبال كند، رسوايش سازد گرچه در درون خانه‌اش باشد.

شيخ كليني، اصول كافي، ترجمه جواد مصطفوي، تهران، علميه الاسلاميه، بي تا، اول، ج 4، ص 58.
آثار عيب پوشي
1-آمرزش الهي
حضرت رضا(علیه السلام) مي فرمايند: «...و آن كس كه گناه را پنهان مى‏دارد مشمول آمرزش الهى است»[شيخ كليني؛اصول كافى،حاج سيد جواد مصطفوى‏، تهران‏، كتاب فروشى علميه اسلاميه‏،اول، ج‏4،ص 160]
2-وارد شدن بر بهشت
رسول خدا(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) فرمودند: هيچ فردي، عيبي از برادر مسلمانش نبيند كه آن را بپوشاند، مگر اينكه به بهشت درآيد.[ نراقي ،مولامهدي ؛علم اخلاق اسلامي(ترجمه كتاب جامع السعادات)،ترجمه سيد جلال الدين مجتبوي،انتشارات حكمت،1366ه.ش،اول، ج2،ص363]
3-پوشانده شدن عيوب او در قيامت
از پيامبر اكرم(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) روايت شده است كه فرمود: «هيچ بنده‏اى عيب ‏بنده‏اى را پوشيده نمى‏دارد مگر آنكه خداوند به روز قيامت عيب او را پوشيده مى‏دارد.» [خرمشاهى، بهاء الدين – انصارى،‏ مسعود؛پيام پيامبر، تهران‏، منفرد،اول‏،1376 ش‏،ص591]
4- پوشانده شدن عيوب او در دنيا وآخرت
پيامبراسلام(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) ميفرمايند: هر كه عيب برادرش را بپوشد خدا در دنيا و آخرت عيوبش را به پوشاند.[ آيت الله مشگيني ،نصايح ،‏احمد جنتى‏، قم،‏ الهادى‏، بيست و چهارم،1382 ش‏ ،ص 22]
5-عيب پوشي همانند نجات دادن دختر زنده به گور شده
رسول خدا(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) فرمودند: هر كس زشتكاري مؤمني را بپوشاند، چنان است كه دختر زنده به گور شده­اي را نجات دهد.[ميزان الحكمه ،ج9، ص4221]
6- عيب پوشي همانند زنده كردن مرده
پيامبراسلام(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) ميفرمايند: اگر كسى عيب مسلمانى را بپوشاند، چنان است كه گويى مرده‏اى را زنده كرده است.[ پيام پيامبر ، ص 697]
7-اصلاح و بازگشت از گناه[تحف العقول-ترجمه جنتى ، ص 415]

آثار عدم عيب پوشي
1-مشمول غفران الهي نشدن
رسول خدا(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) فرمود: «همه امّت من بخشش مى‏يابند، جز پرده‏دران...[ پيام پيامبر،ص591]
2-فاش شدن عيوب او توسط خداوند
امام علي(علیه السلام) ميفرمايند: هر كه دنبال عيبهاي مردم بگردد، خداوند عيبهاي او را بر ملا سازد.[شرح آقا جمال الدين خوانسارى بر غرر الحكم، ج‏5، ص 371]
3-ذليل شدن
حضرت رضا(علیه السلام) ميفرمود: " آن كس كه گناه را نشر دهد مخذول و مطرود است.[ اصول كافى-ترجمه مصطفوى،ج‏4،ص 160]
4-در حكم آغاز كننده آن زشتي بودن
از امام صادق(علیه السلام) روايت شده است: رسول خدا(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) فرمود: «اگر كسى زشتى را آشكار سازد، همچون آغازگر آن است»[ پيام پيامبر ، ص 593]
5-محروم شدن از دوستي دلها
امام علي(علیه السلام) ميفرمايند: هر كه در عيبهاى نهانى مردم تفحّص كند، خدا او را از دوستى دلها محروم گرداند.[شرح آقا جمال الدين خوانسارى بر غرر الحكم ، ج‏5 ،ص 371]
نقل قول:
ونيز وارد شده است كه :«
در قيامت بنده ای را می آورند كه گريزان است ، خدای سبحان كه چرا گريه می كنی؟ می گويد گريه می كنم بر آنچه از عيوب و بديهای من در نزد آدميان و فرشتگان آشكار خواهد شد . خداوند می فرمايد: ای بنده من تو را در دنيا با كشف عيوب واعمال ناشايست تو رسوا نكردم ، وحال آنكه گناه می كردی و می خنديدی ! چگونه امروز تورا رسوا می كنم وحال آنكه معصيت نمی كنی وگريانی.
» (5)

این نقل خیلی جالب و تکان دهنده بود

مو به تنم سیخ شد !!
از مطلب خوبتون متشکرم. از 1 و 2 و 3 حظ کردم،Smile ولی در 4 و 5 و 6 چند اشکال می‌بینمDodgyکه در جنبه‌هایی با هم مشترک هستند.

آیا این خودش از بزرگترین اشتباهات ما نیست که غیرخدا بیشتر از خدا در نظرمان هست، و بجای خجالت کشیدن از خدا، تنها به فکر خلایق هستیم؟

همچنین در روز قیامت، آن رسوایی که باید از آن بترسیم، رسوایی در برابر پروردگار است، و هیچ رسوایی از آن بالاتر نیست. پس از رسوا شدن در برابر خدا، و رفتن بسوی عذاب، دیگر از چه باید ترسید؟ رسوا شدن در برابر خلق؟

همچنین یکی از توصیفات روز قیامت، روزی است که در آن پشیمانی سودی ندارد.

در مورد شعر:
احساس می‌کردم در مصراع اول یک "است" کم هست،Big Grin توی نت جستم و یافتم که مصرع دومش نیز به گونه‌ی زیر است:
همه عيب خلق ديدن، نه مروت است و مردی

نگهی به خويشتن كن، كه تو هم گناه داری

به نظرم منظور اصلی این شعر اینست که:
عیب را یکسره در دیگران دیدن(و همواره عیبشان را گرفتن)، یک رفتار نرم و منصفانه نیست، چرا که خودت هم عیب داری، پس خودت رو هم ببین(و عیب خودت رو هم بگیر).
که به راستی از زیباترین و اساسی‌ترین کارهاست.
آدرس های مرجع