۲۰/آبان/۹۲, ۱۵:۰۰
سلام
امروز یک متنی رو خوندم از یکی از سایتهای وهابی درباره روزه روز عاشورا بود.( لینکش (شهر الله المحرم.. وصوم عاشوراء) که دوستان مطالعه بفرمایند)
جالبیش این بود که خیلی خوب شروع کرده بود و از تاکیداتی که از ماه های حرام شروع میکنه توضیح دادن و بعد درباره ماه محرم هر باری یه تاکید خاصی میکنه ولی بعد از این توضیحات درباره روزه روز عاشورا و تاکید به اینکه روزه روز عاشورا تاکید شده و حتی خود نبی اکرم هم میفرمودن که
"عن بن عَبَّاسٍ رضي الله عنهما أَنَّ النبي صلى الله عليه وسلم لَمَّا قَدِمَ الْمَدِينَةَ وَجَدَهُمْ يَصُومُونَ يَوْمًا يَعْنِي عَاشُورَاءَ فَقَالُوا هذا يَوْمٌ عَظِيمٌ وهو يَوْمٌ نَجَّى الله فيه مُوسَى وَأَغْرَقَ آلَ فِرْعَوْنَ فَصَامَ مُوسَى شُكْرًا لِلَّهِ فقال أنا أَوْلَى بِمُوسَى منهم فَصَامَهُ وَأَمَرَ بِصِيَامِهِ
[b]از ابن عباس روايت شده است كه وقتي پيامبر به مدينه امدند ديدند كه يهوديان روز عاشورا را روزه مي گيرند ؛ايشان گفتند كه اين روز ، روز بزرگي است ؛ روزي است كه خداوند موسي را نجات داد و آل فرعون را غرق كرد ؛ موسي به همين جهت براي شكر خداوند روزه گرفت ؛ پيامبر فرمودند من سزاوار تر از موسي هستم كه روزه بگيرم ؛ به همين سبب آن روز را روزه گرفته و دستور به روزه آن روز دادند .
[b]از ابن عباس روايت شده است كه وقتي پيامبر به مدينه امدند ديدند كه يهوديان روز عاشورا را روزه مي گيرند ؛ايشان گفتند كه اين روز ، روز بزرگي است ؛ روزي است كه خداوند موسي را نجات داد و آل فرعون را غرق كرد ؛ موسي به همين جهت براي شكر خداوند روزه گرفت ؛ پيامبر فرمودند من سزاوار تر از موسي هستم كه روزه بگيرم ؛ به همين سبب آن روز را روزه گرفته و دستور به روزه آن روز دادند .
و یا در حیثی دیگر میاره که برای اینکه وقت شما رو نگیرم خیلی خلاصه گفتم( خوودتون بخونید متنشو) اینو ولی در پاسخ به این هجوم ها مطلبی از سایت ولی عصر براتون میزارم که جوابی کامل و خوب به بحث روزه روز عاشورا رو میده.- امسال بر خلاف سالهای قبل دارن جور دیگه مخالفت میکنن با مراسم امام حسین علیه السلام.[/b]
در باره حكم روزه گرفتن در روز عاشورا اختلاف نظر وجود دارد. بعضي قائلند: روزه روز عاشورا تا قبل از وجوب روزه ماه مبارك رمضان واجب بوده؛ اما بعد از وجوب ماه رمضان روزه عاشوراء نسخ گرديده است؛ و نسبت به بعد از نسخ روزه عاشوراء بعضي قائلند: بعد از نسخ روزه عاشوراء، استحباب آن باقي است و بعضي قائل به كراهت آن هستند. و بعضي ديگر قائلند: روزه آن به اختيار واگذار شده تا هر كس بخواهد روزه بدارد.
اين موضوع را در سه بخش بررسي ميكنيم:
بخش اول: روايات اهل بيت عليهم السّلام در نهي از روزه عاشوراء.
بخش دوم: اقوال علماي شيعه در اين مسئله.
بخش سوم: روزه روز عاشوراء نزد اهل سنت و علماي آن.
[B]روايات اهل بيت عليهم السلام در نهي از روزه عاشوراء
در كتب و منابع شيعه روايات متعددي وجود دارد كه نشان دهنده اين مطلب است كه با واجب شدن روزه ماه رمضان ديگر روزه اين روز از وجوب خارج گرديده و ترك روزه آن سزاوارتر است.
جهت تبيين بيشتر اين مطلب و جايگاه روزه عاشوراء از منظر امامان معصوم شيعه به چند روايت از ائمه معصومين عليهم السّلام اشاره ميكنيم و طالبان تفصيل را به كتب روايي ارجاع ميدهيم:
محمد بن مسلم و زراره بن أعين از أبا جعفر؛ امام باقر عليه السلام درباره صوم روز عاشوراء سئوال ميكنند حضرت در پاسخ ميفرمايد:
كان صومه قبل شهر رمضان، فلما نزل شهر رمضان ترك.
قبل از وجوب روزه ماه رمضان روزه آن واجب بود؛ اما با نازل شدن وجوب اين ماه، روزه عاشوراء ترك گرديد.
من لا يحضره الفقيه، ج 2، ص 51، ح 224.
در روايتي ديگر راوي ميگويد: از امام باقر عليه السلام در باره صوم روز عاشوراء سئوال نمودم؛ حضرت فرمودند:
صوم متروك بنزول شهر رمضان، والمتروك بدعة.
روزهاي است كه با وجوب روزه ماه رمضان ترك گرديد و روزه گرفتن در روزه متروك بدعت محسوب ميگردد.
كافي، ج 4، ص 146، باب صوم عاشوراء و عرفه، حديث 4.
[B]
در روايتي ديگر شخصي از امام صادق عليه السلام راجع به روزه گرفتن در روز عاشوراء سئوال ميكند حضرت ميفرمايد:
ذاك يوم قتل فيه الحسين عليه السلام، فإن كنت شامتا فصم. ثم قال: إن آل أمية عليهم لعنة الله ومن أعانهم على قتل الحسين من أهل الشام، نذروا نذرا إن قتل الحسين عليه السلام وسلم من خرج إلى الحسين عليه السلام وصارت الخلافة في آل أبي سفيان، أن يتخذوا ذلك اليوم عيدا لهم، وأن يصوموا فيه شكرا، ويفرحون أولادهم، فصارت في آل أبي سفيان سنّة إلى اليوم في الناس، واقتدى بهم الناس جميعا، فلذلك يصومونه ويدخلون على عيالاتهم وأهاليهم الفرح ذلك اليوم. ثم قال: إن الصوم لا يكون للمصيبة، ولا يكون إلا شكرا للسلامة، وإن الحسين عليه السلام أصيب، فإن كنت ممن أصبت به فلا تصم، وإن كنت شامتا ممن سرك سلامة بني أمية فصم شكرا لله تعالى.
روز عاشورا روز شهادت امام حسين است. اگر ميخواهي به حسين شماتت كني (از بلايي كه به آنها وارد شده اظهار خشنودي كني) در روز عاشورا روزه بگير. بني اميه لعنه اللَّه عليهم و آن افرادي از اهل شام كه آنان را در كشتن حسين اعانت نمودند نذر كردند: اگر حسين كشته شود و اشخاصي كه از آنان بر حسين عليه السلام خروج كردهاند سالم بمانند و مقام خلافت نصيب آل ابو سفيان شود روز عاشورا را براي خود عيد قرار دهند و آن روز را براى شكرگزارى روزه بگيرند. لذا اين موضوع تا امروز بين مردم سنت و معمول شد و مردم عموما به آنان اقتدا كردند. آري به اين علت است كه روز عاشورا را روزه ميگيرند و در اين روز اهل و عيال خود را مسرور ميكنند. سپس حضرت فرمود: آري! روزه اين روز براي مصيبت نيست. چون فقط براي سپاس از جهت سلامتي بني اميه است. حسين عليه السلام در اين روز مصيبت ديده است، اگر تو هم مصيبت زده هستي اين روز را روزه نگير و اگر از كساني هستي كه قصد شماتت اهل بيت را داشته و سلامت بني اميّه تو را خشنود كرده اين روز را روزه بدار.
امالي شيخ طوسي، ص 667، رقم1397 / 4.
در روايتي ديگر زيد نرسي از زراره اينگونه نقل ميكند:
عن زيد النرسي قال: سمعت عبيد بن زرارة يسأل أبا عبد الله عليه السلام عن صوم يوم عاشورا فقال: من صامه كان حظه من صيام ذلك اليوم حظ ابن مرجانة وآل زياد. قال: قلت: وما كان حظهم من ذلك اليوم؟ قال: النار أعاذنا الله من النار ومن عمل يقرب من النار.
زيد نرسي ميگويد: از عبيد بن زراره شنيدم كه از أبا عبد الله عليه السلام راجع به روزه عاشورا سؤال نمود. حضرت فرمود: كسي كه اين روز را روزه بدارد حظ و نصيبش از اين روز همان خواهد بود كه ابن مرجانه و آل زياد از اين روز بردند. ميگويد: گفتم حظ و نصيب آنان در اين روز چه بود؟ فرمود: آتش جهنم! و به خدا پناه ميبريم از عملي كه نتيجه آن آتش باشد!
الكافي، ج 4، ص147، شماره 6 ـ تهذيب، ج4، ص301، شماره912 ـ الإستبصار، ج2، ص135، شماره 443.
محمد بن يعقوب عن الحسين بن علي الهاشمي عن محمد بن الحسين عن محمد بن سنان (عن أبان عن عبد الملك) قال: سألت أبا عبد الله عليه السلام عن صوم تاسوعاء وعاشوراء من شهر المحرم؟ فقال:... ما هو يوم صوم. وما هو إلا يوم حزن ومصيبة دخلت على أهل السماء وأهل الأرض وجميع المؤمنين. ويوم فرح وسرور لابن مرجانة وآل زياد وأهل الشام. غضب الله عليهم وعلى ذرياتهم...
از أبا عبد الله؛ امام صادق عليه السلام در باره روزه گرفتن تاسوعاء و عاشوراي از ماه محرم سؤال نمودم؟ حضرت فرمود:... اين روزها براي روزه گرفتن نيست، چون اين روزها روز حزن و مصيبت أهل آسمانها و أهل زمين و همه مؤمنين است و روز فرح و سرور ابن مرجانه و آل زياد و أهل شام است، كه غضب خدا بر آنان و ذريه آنان باد...
وسائل الشيعه (آل البيت)، شيخ حر عاملي، ج 10، ص 460.ح 13847.
و بسياري از روايات ديگر كه در اين مجال به همين مقدار بسنده ميكنيم
"چند بخش دیگر باقیست"
گروه پاسخ به شبهات
موسسه تحقيقاتي حضرت ولي عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف)