۷/خرداد/۹۳, ۱۲:۰۱
سلام دوستان
(ازین شکلکه اینقد خوشم میاد!!)
یه مطلبی توی یه نشریه خوندم جالب بود برام
گفتم چند نمونه شو هم برا شوما هم بذارم!
[/font]
چكيده
(ازین شکلکه اینقد خوشم میاد!!)یه مطلبی توی یه نشریه خوندم جالب بود برام
گفتم چند نمونه شو هم برا شوما هم بذارم!
یا حق
[/b][/font]
چكيده
طنز آموزنده طنزى است كه در آن لطف و حكمتبه هم درآميخته و مشتمل بر معجونى از نيش و نوش به منظور تعالى و دايتباشد . نمونههايى از طنزهاى قرآن به اين قرار است: تشبيه صداى بلند به عرعر خر، تشبيه رفتار بلعم باعورا به پارس سگ و . . . . در اين مقاله نكات پيش گفته به تفصيل آمدهاست . كليد واژهها: طنز، مثل، كنايه، تشبيه، استعاره، ريشخند .
1 . مقدمه
عدهاى بر اين باورند كه طنز در قرآن فراوان به كار رفته است؛ زيرا طنز نوعى استعاره و كنايه است و در قرآن استعاره و كنايه بسيار است . در سرتاسر قرآن استعاره و كنايه و تشبيه و تمثيل به چشم مىخورد . استعارههاى قرآن از ظرافت و لطافت ويژهاى برخوردار است و اين مهم يكى از موجبات اعجاز قرآن تلقى شدهاست . در مقابل، عدهاى ديگر طنز در قرآن را انكار مىكنند و تمثيلات و استعارات قرآن را مقولهاى متفاوت از طنز مىدانند؛ اما نگارنده ديدگاه نخست را ترجيح مىدهد .
2 . مفهوم طنز
مفهومى از طنز كه در اين نوشتار ارادهشدهاست، هر بيان و رفتارى است كه به ظاهر غير جدى و به صورتى لطيف و همراه با مزاح، ولى در واقع بيانگر واقعيتى جدى است . هدف از اين طنز توجه دادن به معايب و مفاسد و مبارزه با رذايل و رشد فضائل است .
نمونه هاى قرآنى طنز
چنانكه آمد، طنز يك نوع استعاره است و در قرآن به صورت تمثيلات و تشبيهات و تنظيرات ديده مىشود كه اينك نمونههايى از آنها ذكر مىشود:
4 . 1 . تشبيه صداى بلند به عرعر خر
"و اغضض من صوتك ان انكر الاصوات لصوت الحمير "؛ آرام سخنگو (نه با فرياد بلند) كه زشتترين صداها، صداى خر است . در اين آيه واقعيتى تلخ در قالب تشبيه و تنظير بيان شده است .
4 . 2 . تشبيه رفتار بلعم باعورا به پارس سگ
"فمثله كمثل الكلب ان تحمل عليه يلهث او تتركه يلهث " ؛ داستانش چون داستان سگ است [كه] اگر بر آن حملهور شوى، زبان از كام برآورد، و اگر آن را رها كنى، [باز هم] زبان از كام برآورد . خداوند در اين آيه بلعم باعورا را به سگى تشبيه مىكند .
4 . 3 . تشبيه رباخوار به شيطان
"الذين ياكلون الربا لايقومون الا كما يقوم الذى يتخبطه الشيطان من المس " ؛ كسانى كه ربا مىخورند، [از گور] بر نمىخيزند، مگر مانند برخاستن كسى كه شيطان بر اثر تماس، آشفتهسرش كردهاست . ربا خوار در رفتار اجتماعى خود مثل افراد ديوانه عمل مىكند؛ زيرا رباخوار نظم اقتصادى را بر هم مىزند و موجب اضطراب و سرگيجى جامعه مىگردد؛ لذا مانند انسانى كه سرگيجه گرفته از قبر بيرون مىآيد؛ به جهت آنكه تعادل اقتصادى جامعه را بر هم زده، در رستاخيز تعادلش از دست مىرود . اين آيه حالت روانى يك رباخوار را در قالبى شيرين به تصوير مىكشد و عاقبت تلخ رباخواران را در مثالى زيبا بيان مىكند.
[font=Tahoma]