۱۵/شهریور/۹۵, ۸:۱۸
- روانشناختی انتخاب لباس، به قلم دکتر سفیدچیان:
- تقلید:
از خانواده(خصوصاً والدین)، دوستان و همسالان، محیط اجتماعی و... - نمایش خود:
آدمی خودش را از طُرق مختلف به نمایش عمومی می گذارد؛ مثل: طریقه راه رفتن و نشستن، نوع بیان و سخن گفتن، طرز خوردن، آداب و معاشرتهای عمومی و ایضاً "لباس و پوشش" - ابراز هویت و شخصیت :
رفتار افراد معرف شخصیت و هویت درونی و بیرونی آنهاست. از طریق کلام و غیر کلام(زبان بدن) به محیط اطراف خود می فهمانند که چه کسی هستند و به چه نقشی علاقه مندند.
عباراتی چون: من اینجوریم، میخوام اینطوری باشم، عقیده من اینه، اینو دوست دارم، از فلانی بدم میاد، و... در همین راستاست. - تعلق به گروه :
بشر موجودی اجتماعی است و لذا دوست دارد که در گروهی وارد و پذیرفته شود. در چنین مواقعی برای پذیرش در گروه باید به رفتارهای آن گروه هم وفادار باقی بماند تا طرد نشود. - بیان اعتراض:
گاهی فرد برای بیان اعتراض و نشان دادن مقاومت و مخالفت خود، دست به انتخابی در پوشش خود می زند که بر خلاف هنجارهای شناخته شده و متعارف خانواده و جامعه است. - حفظ استقلال:
نوجوانی دوره ی پُرتلاطم بلوغ و فراز و نشیب های احساسی و هیجانی آن است. از طرفی "بایدها و نبایدهای" خانواده و اولیاء مزید بر علت می شود. در چنین مواقعی نوجوان برای ابراز وجود و حفظ استقلال خود، فریاد"من هم هستم" و "دیگر بزرگ شدم" دست به انتخاب لباسی میزند که هویت وجودی خود را اعلام نماید. - بیان تفاوتها از طریق "منفی بافی" :
در خصوص پوشیدن لباس؛ بیان جملاتی نظیر: خودم بهتر میدونم چی بپوشم، من رو امر و نهی نکنید، کاری به کارم نداشته باشید و... شیوه هایی هستند که نوجوان میخواهد به والدین و اطرافیانش بگوید که : حالا او با دیگران فرق دارد و دیگر "کودک" به حساب نمیاید. در واقع ویژگی منفی بافی، وسیله ای برای بیان احساسات یه نوجوان می باشد. .
.
*** راهکارهایی برای انتخاب پوشش مناسب در نوجوان: - ? شناخت و درک حالات روحی، هیجانی و رفتاری دوران بلوغ
- ? معرفی الگوهای برتر پوشش جهت انتخاب، مطابق با آموزه های دینی، فرهنگی و ملی
- ? توجه به جذابیت و زیبایی های متناسب با روحیه نوگرای نوجوان
- ? پرهیز از خشونت و عصبانیت و صبوری در ناهنجاری های رفتاری و هیجانی او
- ? در اختیار گذاشتن چندین مدل مناسب، جهت انتخاب و مقایسه بهتر نوجوان
- ? قرار دادن قوانین منعطف در خانواده و اجتماع
- ? شخصیت دادن به نوجوان با مشارکت دادن او در امورات زندگی