۲۷/مهر/۹۰, ۱:۲۶
نفس اغواءگر انسان؛ دائما در حال فریب دادن انسان است که به طرق مختلف انسان را به ضلالت دعوت می کند که در زیر به تعدادی از راههای فریب نفس اشاره می گردد.
البته راههای اغواء نفس منحصر در این موارد نبوده و ممکن است به انواع حیله های دیگر نفس انسان را اغواء کند.
نکته دیگر اینکه این راهها منحصر برای نفس نبوده و شیطان نیز از این راهها برای اغواء آدمها استفاده می کند.
1- جلو گیری از شناخت و آگاهی:
در خیلی موارد نفس و شیطان به طرق مختلف مانع از این می شوند که ما وظائف مان را بشناسیم و به آنها عمل کنیم و علت بسیاری از خطا هایی که مرتکب می شویم همین "عدم آگاهی" است که این وسوسه شیطان است.
2- نیت بدی ندارم:
در بعضی از موارد با این توجیه مرتکب کار زشت می شویم که ما از این کار نیت بدی نداریم و بدون نیت این کار را انجام می دهیم ! مثلا وقتی به خانمی گفته می شود چرا حجابت را رعایت نمی کنی میگوید: من از بی حجابی نیت بدی ندارم فقط با حجاب کمی راحت نیستم یا...!
3- فقط همین یکبار:
گاه نفس ما را چنین فریب می دهد که می گوید: همین یک بار همین یک مقدار کم را مرتکب می شوم و با همین یک نوبت شروع به گناه یا عادت بد می کنیم.
عهد کردم نخورم می زین پس به جز از امشب و فردا شب و شبهای دگر !!!
4- حواسم هست :
مراقب باشیم که گاهی هنگامی که می خواهیم کاری را شروع کنیم با خود می گوییم: مراقبم مرتکب کار خلاف نمی شوم و دست از پا خطا نمی کنیم! ولی بعد از مدتی می بینیم همان کاری را مرتکب می شویم که فکر می کردیم مراقبیم و ناخودآگاه همان کار را انجام می دهیم.
5- بعدا توبه می کنم:
مراقب باشیم شاید هیچ وقت فرصت توبه نداشته باشیم و دیگر نتوانیم توبه کنیم و فرصتی برای این کار باقی نماند و همان نفس که امروز نمیگذارد توبه کنیم فردا راحت تر مانع این کار خواهد شد.
6- این کار مقتضای جوانی است:
فکر نکنیم مقتضای جوانی بی بندوباری و رفتن به خلاف است بلکه همیشه یادمان باشد:
درجوانی پاک بودن شیوه پیغمبری است /// ورنه هر گبری به پیری می شودپرهیزگار
7- خیلی ها این کار را می کنند:
همه مان می دانیم که هر کس مسئول کار خود است و هیچ کس گناه دیگری را به گردن نمی کشد.
اگر همه بدند ما سعی کنیم خوب باشیم و در راه حق از کم بودن افرادش نترسیم و خجالت نکشیم.
8- شرائط عوض شده! محیط عوض شده:
آیا خوب بودن مخصوص محیط خاص و شرائط خاصی است؟
یادمان باشد حق در همه جا و همه شرائط حق است و باطل همیشه باطل!
تغییر محیط مجوز برای انجام کار بد نیست!
9- محض کنجکاوی و کسب اطلاع:
مثلا دیدن فیلمها و سایتهای غیر اخلاقی با این توجیه که می خواهیم بدانیم چه خبر دور وبرمان چه می گذرد؟
با این توجیه هر کاری را انجام ندهیم!!!
10- مقایسه کار بد خود با افراد آلوده تر:
هیچ وقت در معنویات خودمان را با افراد پائین تر از خودمان مقایسه نکنیم بلکه خود را با افراد خوب تر از خودمان بسنجیم و این است معنی سبقت در کارهای خوب.
11- مقایسه گناه با گناهان بزرگتر:
هیچ وقت گناهان مان را با این توجیه که این گناه از گناهای دیگر یا از عادات دیگر کم است مقایسه نکنیم!
نگوئیم من که تریاک نمی کشم فقط سیگار می کشم این که تریاک نمیکشیم مجوز برای کشیدن سیگار نیست!
12- خدا مهربان است:
یادمان باشد خدای مهربان، قهار نیز هست و هر که را مخالف دستوراتش عمل کند عذاب می کند و رحمتش شامل همه نمی شود بلکه مخصوص کسانی است که زمینه ای برای رحمت فراهم کرده باشند.
13- در محیط بد خوب ماندن مردی است:
با این توجیه خود را در موقعیت ها و جاهایی که احتمال گرفتار شدن هست قرار ندهیم!
این مطلب درست که در جای بد خوب ماندن مردی است؛ ولی نباید خود را در محیط بد قراردهیم!
14- دست خودم نیست:
یادمان نرود انسان موجودی است مختار که مسئولیت تمام اعمالش به عهده خودش است و می تواند با مراقبت و تمرین تمام اعمالش را تحت کنترل در آورد.
پس نگوییم: نمی توانم! یا دست خودم نیست!