تالار گفتگوی بیداری اندیشه
زندگی موریانه ای - نسخه مناسب چاپ

+- تالار گفتگوی بیداری اندیشه (http://forum.bidari-andishe.ir)
+-- بخش: اصول و عقاید شیعه (/forum-52.html)
+--- بخش: اخلاق اسلامی و سیره معصومین (/forum-44.html)
+--- موضوع: زندگی موریانه ای (/thread-36819.html)

صفحه: 1 2 3

زندگی موریانه ای - یاســین - ۲۶/آذر/۹۳ ۱۳:۱۴

سلام خدمت دوستان

یه چیز جالبی خوندم در کتاب موریانه ها اثر موریس مترلینگ،که اول یکمش رو میگم و اگه دوستان مایل بودن در موردش بحث میکنیم.شاید به نتیجه خاص و مشخصی هم نرسیم اما خوبه با نقطه نظرات دوستان دیگه اشنا شیم.
کتاب خیلی قدیمیه،تاریخ نداره،اینقدر قدیمیه که قیمتش 25 تومان است.اینو گفتم چون ممکنه بعضی جملاتش،الان که علم پیشرفت کرده چیز دیگه ای شده باشه اما به بحث ما خللی ایجاد نمیکنه.
خب...

موریانه های افریقایی جزو متمدن ترین اجتماع حیوانی هستند.

[تصویر: 25.jpg]

این عمارت موریانه هاست.
الان شاید بگید موریانه ها چه ربطی به بیداری اندیشه اونم بخش اخلاق و سیره معصومین دارهBlush اما کمی تامل کنید.
یکم از زندگی شون براتون میگم بعد شما به سولات جواب بدین.

- موریانه های افریقایی کور هستند و اکثر اوقات زیر زمین زندگی میکنند.
- 50 مدل مختلف دارند، شیمیدانها،مهندس ها،معمارها،مامور کفن و دفن،ملکه،شوهر ملکه،مامور جمع اوری زباله،غذا دهنده ها به ملکه،غذا دهنده ها به سربازها،پرستارها،سربازها و .....

- اینش خیلی جالبه که موقع ساخت،همه کور هستن و چوب و مواد دیگه رو با بزاقشون قاطی میکنن و این خونه ها رو میسازن که با تیشه هم خراب نمیشه و سبک هم هست و همگی انگار از مغز واحد فرمان میگیرند،مثلا یهو ده تاشون نمیرن یه جا بیکار واستند و بقیه بیشتر کار کنند.

- هیچ تمایزی بین اشغال جمع کن ها و مثلا مهندس ها نیست چون همه میدونن هر دو شغل ضروری هست.

- تخم ها رو بسته به اینکه در موقعیت فعلی چی احتباج دارند ،میتونن هم جنسیتش رو تعیین کنند و هم شغل،مثلا،سرباز بخوان هر n دقیقه سر و ته میکنند و اگه مثلا پرستار بخوان هر m دقیقه،حالا بستگی داره چی میخوان.

- در این اجتماع کسی گرسنه نمیمونه،ده تا معده دارند،که بعضی از این معده ها به معده اجتماعی اختصاص یافته، یعنی اگه موریانه گرسته به سیر برسه،سیر بهش از معده اجتماعی غذا میده،اگه گرسنه به گرسنه برسه،باز گرسنه به گرسنه تره میده چون تا اونجایی که ممکنه،حتی اگه گرسنه باشن،از معده اجتماعی کامل استفاده نمیکنند.

- سرباز ها اکثرا بیکارند مگه اینکه مشکلی پیش بیاد و جالب اینه که اولا خیلی از بقیه بزرگترند و دوم اینکه خودشون بخاطر زرهی شدن سر و صورت،نمیتونن غذا بخورن و یه عده هر دو ساعت به اینا غذا میدن،ده برابر بقیه هم میخورن.
اقای مترلینگ یه حرف بامزه ای زده بود.میگه وقتی نیروی ارتش به مردم نیاز داشته باشه هیچ وقت نمیتونه کودتا کنه چون میدونه،اگه کودتا کنه،بهش غذا نمیدن و بعد چند ساعت میمیره،حالا موریانه ها که کودتا نمیکنن،مثلا کودتا کنند یه سیبیلو بره جای ملکه بشینه؟اما حرف جالب و قابل تاملی بود.

-اگه به لونه حمله شه ،مثلا مورچه ها که بزرگترین دشمنشون هستند بهشون حمله کنن، فقط باید ملکه حفظ شه،راه های ورودی به اتاق ملکه رو میبندن و دیگه مورچه ام نمیتونه این دیوارهای محکم رو بکنه.

- دور ریز ندارن،یه اتاق دارند که فضولات و زباله رو جمع میکنند و یه ماده ای میزنن که به یه چیز دیگه ای تبدیل میشه و به عنوان خوراک مصرف میکنند.حتی مرده ها رو هم یه ماده ای میزنن و بعد به عنوان غذا مصرف میکنند.

[تصویر: 12.jpg]

شگفت انگیز بودند نه؟!!

حالا خونه اشون اینطوری،طبقه طبقه ساده نیست،کلا دالان دالان هست،و مثلا مسیر زباله جمع کن ها با غذا دهنده ها فرق داره.

خب....

1- در جامعه ای که تقسیم نقش صورت بگیره،اون جامعه به بهینه اش میرسه، حالا به نظرتون اگه این سیستم رو بخوایم در جامعه انسانی پیاده کنیم،از بچگی شغل های مورد نیاز رو تعریف کنیم و بچه ها رو مطابق با اون مهارت ها بزرگ کنیم کار خوبی انجام دادیم؟اصلا میشه این کار رو انجام داد؟

2- جامعه ای که گرسنه نداره،اینش خیلی جالب بود،فقط تصور کنید اگه این سیستم در جوامع بشری بود،به جای اینکه یکی از چاقی و بیماری های اینطوری بمیره و دیگری از سوء تغذیه،ادما میتونستن این مسئله رو کنترل کنن.
حالا چه ایده به ذهنتون میرسه که چه در حد خرد و چه در حد کلان بتونیم سیستمی رو ایجاد کنیم که فقیر و گرسنه ای نداشته باشیم؟

3- تفاوت دستمزد ها رو چه جوری در جامعه ارزیابی میکنید؟ببینید مسلما ما نمیتونیم جامعه ای مثل موریانه ها درست کنیم.مارکسیست ها بزرگترین اشتباهشون این بود که به استعداد ادما توجهی نکردند ،چون ادما رو در یه سطح قرار بدیم باز بینشون بخاطر تفاوت در درک و هوش و ... سطوح بوجود میاد حالا چه طبقات اجتماعی و چه طبقات اقتصادی،اما باید یه تعادلی داشته باشه.به نظرتون این درسته که یه دکتر در کشور ما به صرف اینکه ده سال درس خونده باید اینقدر تفاوت حقوقی داشته باشه؟ خب یه ادمی که دکترای برق هم داره،ده سال زحمت کشیده و برق خون ها میدونن که سخت تر هم هست.
به نظرتون برای حقوق در جامعه میشه کف و سقف تغیین کرد؟ کار درستیه؟

پاسخ به: زندگی موریانه ای - رکن الهدی - ۲۶/آذر/۹۳ ۱۳:۵۴

والا من دارم فک می کنم اگه تفاوت ما با این حیوونها در. داشتن عقله!!!الان عقله ما کجاست واقعاHuh
الان من هنوز باورم نمی شه ی جونور به اون کوچیکی که تازه کور هم هست انقدر سیستماتیک زندگی می کنه کسی هم به کسی ظلم نمی کنه تازه موقع خطر شعورشون می رسه کی رو حفظ کنن فرار نمی کنن...الله اکبر
اینکه بچه ها رو مهارتی بار بیاریم خوبه ولی جامعه الان ما اصن زمینه مهارت یابی نداره ..اینکه مثلا بچه از5-6سالگی استعداد بارزش کشف شه خالا هرچی از نقاشی بگیر تا هوش ریاضی تا مهارت های فکری و تحلیلی...بعد متناسبه استعدادش چندتا شغل که دقیقا به همون مهارتها نباز دارن تعریف بشن و مثلا اون بچه توی 2تا3مهارتی که نهایتا به داشتن شغل می انجامد تربیت بشه بعدشم سریع وارد بازار کارشه به نظرم اینجوری نه به کسی واقعا ظلم می شه نه کاری رو زمین می مونه
والا جامعه ای که گرسنه نداشته باشه هدف ماست واون جامعه ای که گرسنه هاش زیادن حتما بخاطر زیاده خواهی انسانهای سیری ناپذیره...
من با کف دستمزد موافقم مثال بارزش ویزیت پزشکان ماست الان میری دکتر متخصص چشم25تومن میری متخصص گوش35تومن خب اینا جفتشون باهم برابرن حتما باید قانون و مقررات وجود داشته باشه پسر خاله من واسه یه جراحی خیلی ساده که تو بیمارستان نهایتا می شد300-400تومن رفت مطب یه دکتر اون آقای دکتر گفت فقط دستمزد خودم می شه4میلیون!!!!!!
من به اینا دکتر ها می گم دکتران شریف سارقBig Grinخب دزدن دیگه دزدی که شاخ و دم ندارهHuh

پاسخ به: زندگی موریانه ای - Kol - ۲۶/آذر/۹۳ ۱۶:۱۴

(۲۶/آذر/۹۳ ۱۳:۵۴)رکن الهدی نوشته است:  من با کف دستمزد موافقم مثال بارزش ویزیت پزشکان ماست الان میری دکتر متخصص چشم25تومن میری متخصص گوش35تومن خب اینا جفتشون باهم برابرن حتما باید قانون و مقررات وجود داشته باشه پسر خاله من واسه یه جراحی خیلی ساده که تو بیمارستان نهایتا می شد300-400تومن رفت مطب یه دکتر اون آقای دکتر گفت فقط دستمزد خودم می شه4میلیون!!!!!!
من به اینا دکتر ها می گم دکتران شریف سارقBig Grinخب دزدن دیگه دزدی که شاخ و دم ندارهHuh
سلام.

واقعا که . دکتری که میگید دزد ، 10 سال نشسته درس خونده کشیک وایساده ، شبارو بیدار مونده اون وقت میگید دزد؟ حقشه خوب. متخصص چشم یکی از دلایلی که کم میگیره اینه که دفترچه بیمه 2 تا میکنه. یکی برای ویزیت یکی هم برای عینک.
الان میان میگن برابری حقوق پزشک و پرستار. این آخه انصافه که پزشکی که 10 سال عین چی خرخونی کرده ( خر خون دیگه میدونید یعنی چی ) حالا قبلشم برای کنکور نشسته درس خونده بیاد حقوقش با پرستار یکی شه؟ اگه پسر خاله شما ناراضیه خوب نره دکتر. زوری که نیست. باید فرقی باشه بین اونی که نشسته اللی تللی کرده و تو داشنگاه آزاد خونده با اونی که رفته 10 سال درس خونده. خوب عمرشو گذاشته جوونیشو گذاشته. حقش نیست که 4 میلیون پول بگیره؟

پاسخ به: زندگی موریانه ای - یاســین - ۲۶/آذر/۹۳ ۱۶:۲۰

من خیلی رو این موضوع فکر کردم که واقعا کار درست کدومه.
اقای ژان پیاژه میگه(نقل به مضمون)
: بهم بچه بدید بعد بگید چی میخواید،معلم،مهندس،دکتر ...
یعنی این اقا ادعا میکرد که با تربیت میشه علاقه درونی کودک رو تغییر داد

حالا قدیما بچه ها حرفه پدراشون رو ادامه میدادن،این خودش بد نبود،چون اموزش حرفه مجانی بود و اون کار دیگه نمیخوابید،اما یه بدی داشت که ادما از طبقه اجتماعی شون دیگه خیلی بالاتر نمیتونستند برن.
از طرفی اگه همه بچه ها رو به کار دلخواه اموزش داد و مثل پازل چید ایا این امکان وجود داره که بعد مدتی نخوان اون کار رو انجام بدن و زیاده خواهی اونها باعث شه هزینه که برای اموزی صرف کردیم ،تلف شه .
و از طرف دیگه،همینطوری هم کسی بخواد هر کاری دوست داره انجام بده میشه اوضاع نابسامان.میشه با تبلیغات دکتر مهندسی رو بولد کرد و دیگه کسی سمت شغل های دیگه نره.
من تازگیا از خیلی ها شنیدم که دیگه کارگر ساده سخت پیدا میشه.چون همه اکثرا درس خوندن و همین میتونه توازن جامعه رو بهم بزنه.

و نکته دیگه

شان اجتماعی مثل این میمونه
یه سالن نمایش تئاتر داریم،توی این نمایش یکی پادشاهه و دیگری گدا
حالا اگه پادشاه خیلی احساس غرور کنه و فکر کنه تافته جدا بافته است چقدر برامون عجیبه
یه روزی این نمایش عظیم تموم میشه

پاسخ به: زندگی موریانه ای - رکن الهدی - ۲۶/آذر/۹۳ ۱۶:۵۹

اولا من عمه هام همشون دکترن پس خوب می دونم پزشکی خوندن چه مراحلی داره دوما اون مثال دکتر چشم مثال بود شما فک کن متخصص پوست من منظورم این بود هردو تخصص دارن یعنی مرتبه پزشکیشون برابره سوما یعنی چی 10سال درس خونده حقشه بقیه دکترها مگه 3سال درس خوندن بعدم کی گفته ایشون دانشگاه تهران درس خونده یا اصلا هرکی قراره پوله دانشگاهش رو بگیره
شوهر عمه منم متخصص قلبه از بهترین بیمارستان قلب کشور تخصص گرفته خودش می گه پزشکای متخصص وفوق تخصص یسریشون کاسبن یعنی دارن تجارت می کنن...بعد شما می گی زحمت می کشن اگه زحمت می کشیدن وپولشون حلال بود خجالت نمی کشیدن شوهرخاله منو ببرن تو آبدارخونه یواشکی 4میلیون فقط پول نقد بگیرن ...بعله دزدی باسواد وبی سواد نمی شناسه با ایمان وبی تیمان می شناسه خداشناس و بی خدا می شناسه...اگه اینطوریه که مراجع تقلید که بیشتر از50سال درس می خونن همه خمس وزکاتی رو که بهشون می دن باید بزارن تو جیب خودشون...بعدم مگه مجبور بودن برن درس بخونن دوست داشتن رفتن خوندن ...

پاسخ به: زندگی موریانه ای - Kol - ۲۶/آذر/۹۳ ۱۸:۱۶

(۲۶/آذر/۹۳ ۱۶:۵۹)رکن الهدی نوشته است:  اولا من عمه هام همشون دکترن پس خوب می دونم پزشکی خوندن چه مراحلی داره دوما اون مثال دکتر چشم مثال بود شما فک کن متخصص پوست من منظورم این بود هردو تخصص دارن یعنی مرتبه پزشکیشون برابره سوما یعنی چی 10سال درس خونده حقشه بقیه دکترها مگه 3سال درس خوندن بعدم کی گفته ایشون دانشگاه تهران درس خونده یا اصلا هرکی قراره پوله دانشگاهش رو بگیره
شوهر عمه منم متخصص قلبه از بهترین بیمارستان قلب کشور تخصص گرفته خودش می گه پزشکای متخصص وفوق تخصص یسریشون کاسبن یعنی دارن تجارت می کنن...بعد شما می گی زحمت می کشن اگه زحمت می کشیدن وپولشون حلال بود خجالت نمی کشیدن شوهرخاله منو ببرن تو آبدارخونه یواشکی 4میلیون فقط پول نقد بگیرن ...بعله دزدی باسواد وبی سواد نمی شناسه با ایمان وبی تیمان می شناسه خداشناس و بی خدا می شناسه...اگه اینطوریه که مراجع تقلید که بیشتر از50سال درس می خونن همه خمس وزکاتی رو که بهشون می دن باید بزارن تو جیب خودشون...بعدم مگه مجبور بودن برن درس بخونن دوست داشتن رفتن خوندن ...
سلام. خوبین؟
اولا که من گفتم همه دکتر ها 10 سال درس خوندن پس اگه 4 میلیون بخوان کار غیر منصفانه ای نیست.

دوما مرجع تقلید میدونه آخر درس خوندش چیه. اگه مرجع تقلید دنبال پوله بهتره که 50 سال عمرشو بزاره پزشکی بخونه.

حق پزشک هست که پولشو بگیره. یعنی چی که میگید دزدیه؟ میگید کاسبن و تجارت میکنن؟ این تجارت چیه؟ خونه میسازن؟؟ پولشو داره میخواد خونه بسازه. شما مثال دزدی یک دکترو برای من بگو ! همه این هایی که گفتی حق یک دکتره.

حق ویزیت معلوم هست . اگه شما فکر میکنید یکی بیشتر میگیره بهتره برید شکایت کنید. نه اگه فکر میکنید که چرا فلان تخصص از فلان یکی بیشتر میگیره برید از بچه های بالا بپرسید که چرا حق ویزیت فلان رو بیشتر از فلان یکی کردید.
-----------
نقل قول:
شان اجتماعی مثل این میمونه

یه سالن نمایش تئاتر داریم،توی این نمایش یکی پادشاهه و دیگری گدا

حالا اگه پادشاه خیلی احساس غرور کنه و فکر کنه تافته جدا بافته است چقدر برامون عجیبه

یه روزی این نمایش عظیم تموم میشه
تاحالا فکر کردید چرا جوامع اسلامی همه جهان سومی هستند.
چون میگن این دنیا مثل یک سالن تئاتره.. خدا یک نمایش نامه نویسه ما هم بازیگریم.
اون گدا تو نمایش تئاتر بره تلاش کنه که شاه شه.... هر کی خودش مختار هست که چی بشه. اونی که پادشاه شده نباید احساس غرور کنه؟ شما الان شیعه هستید به خودتون افتخار نمیکنید؟ احساس غرور نمیکنید؟ مگه نمیدونید یک روز این نمایش تموم میشه؟؟؟

پاسخ به: زندگی موریانه ای - یاســین - ۲۶/آذر/۹۳ ۱۸:۲۳

اقای کل
شما کلا شمشیر رو از رو بستید

بحث پزشکی که اینقدر تابو شده واسه اش جریمه های سنگین هم بریدن.
جریمه 460 میلیونی برای دو دکتر ارتوپد

اقای قرائتی میگه اگه دکتری بیماری شما رو تشخیص نداد باید ویزیت شما رو پس بده
این از نظر دین
به هر حال وقت ما رو گرفته

در مورد جهان سومی و اسلام و غیره بماند بعد از اینکه دوستان نظرشون رو دادن
اما علت جهان سومی ایران اینه که همیشه یه عده چماق بدست واستادند و نمیزارند ادمای خلاق کارشون رو بکنن و زودی اون چماق رو میزنن تو سر بقیه
اتفاقا همه هم فکر میکنن که اون ادمه خودشون نیستند
این چه کاریه که همیشه منتظریم یه عده حرف بزنن ما نقد کنیم

یبارم بیایم در زندگیمون
"طرحی نو براندازیم"

موریانه ها کسی رو تحقیر نمیکنند چون فکر نمیکنن از بقیه بیشتر میفهمن
"ارسال های بی ربط هم جدا میشه)

پاسخ به: زندگی موریانه ای - زینب خانوم - ۲۶/آذر/۹۳ ۱۸:۳۲

موریانه ها فهمیدن که جامعه مهمتر از شخصه.
ما نفهمیدیم.
میترسم بیشتر توضیح بدم بشه ماجرای سیب زمینی و اختلاف زن و مرد.Big Grin
موضوع اینه که حیوانات اهل تجربه کردن اتفاقات جدید نیستن.
اگه 2000 سال پیش پدربزرگ موریانه ها بهشون گفته اینطوری زندگی کنین میگن چشم.
اما انسان دوست داره همه چیزو خودش تجربه کنه.
انسان همیشه فکر میکنه من تحفه به خصوصی هستم که نسل های قبل از من نبودن.
من میفهمم و اونا ناندرتال بودن.
لذا من این شیوه رو امتحان میکنم که از همه شیوه ها بهتره.
بعد که یکی دو نسل چوبش رو خوردن مثل بچه آدم راه قبلی رو طی میکنه.
اما یکی دو نسل بعدش دوباره فکر میکنه دوباره تحفه به خصوصیه و این سیکل ادامه داره....

پاسخ به: زندگی موریانه ای - Eve - ۲۶/آذر/۹۳ ۱۸:۳۵

در اینکه در صنف پزشکی هم مثل باقی صنف ها دزدی هست شکی نیست. خیلی هم سرسام اوره و حتی خیلی از شرف بدوره چون با جون مردم سر و کار داره. همیشه فکر میکردم دکتری که به خاطر پول کسی رو درمان نمیکنه و اون طرف اسیب جبران ناپذیری بخوره میتونه شب بخوابه؟؟
دکتر دیدیم با داروخانه ها قرارداد میبندن ک یکسری دارو رو حتما توی نسخه بنویسند. دکتر زنان سزارین رو تجویز میکنه تا بتونه پول عمل بگیره. شکی نیست.
اما چاره ش این نیست که بیایم حقوق دکتر ها رو کلا بیاریم در حد کسی کنیم که به اون اندازه برای بدست اوردن شغلش زحمت نکشیده.... بهرحال تو این صنف ادم با وجدان هم هست نیست؟ بهتر این نیست که یه حدی تعیین بشه و یه مرجعی برای شکایت؟
ببخشید... از بحث دور شدم.

فکر کنم اینکه نفع شخصی توی جامعه ی موریانه ها معنی نمیده و نفع گروه ارجحه کلید همه ی اینهاست ....
یاد یه دیالوگ از ذهن زیبا افتادم که جان نش میگفت : بهترین نتیجه در یک رقابت، وقتی بدست میاد که تک تک اعضای گروه کاری رو انجام بدن که هم برای خودشون و هم برای تمام گروه بهترین کار باشه.

پاسخ به: زندگی موریانه ای - یاســین - ۲۶/آذر/۹۳ ۱۸:۵۳

ببینید دوستان
مساوی کردن همه حقوق ها میشه کاری که کمونیستها کردند
مسلما کار درستی نیست

موضوع اینه ایا درسته در جامعه یه عده مافیا تشکیل بدن و نبض جامعه رو دست بگیرند
اما اختلاف حقوق یه ادم با دکترای پزشکی و یه ادم با دکترای برق چیه که اینقدر تفاوت حقوق هست

هر چقدر اختلاف طبقاتی در جامعه بیشتر شه،اون جامعه اسیب پذیر تر میشه.
الان کشور های اسکاندیناوی،این اختلاف حقوق رو در این بعد ندارند و اکثر جامعه متوسط و متوسط به بالا هستند.به نظر من این جامعه میتونه رشد کنه.
نه جامعه ای که یه عده فقط دنبال قوت غالبند و یه عده پول رو پول میزارند و میشمارند.