تالار گفتگوی بیداری اندیشه
❀❀❀❀❀❀ میهمان نوازی ❀❀❀❀❀❀ - نسخه مناسب چاپ

+- تالار گفتگوی بیداری اندیشه (http://forum.bidari-andishe.ir)
+-- بخش: اصول و عقاید شیعه (/forum-52.html)
+--- بخش: اخلاق اسلامی و سیره معصومین (/forum-44.html)
+--- موضوع: ❀❀❀❀❀❀ میهمان نوازی ❀❀❀❀❀❀ (/thread-37304.html)

❀❀❀❀❀❀ میهمان نوازی ❀❀❀❀❀❀ - ترنم - ۳/دی/۹۳ ۵:۳۱

سلام به همه دوستای تالار.Smile

خب همونطوری که از اسم تاپیک مشخصه میخوایم درباره میهمان نوازی و آدابش با هم گفتگو کنیم.هم نظر همدیگرو بدونیم و هم نظر دینمون رو.بعد بشینیم نظرات خودمون رو با دین تطبیق بدیم تا میزبان و میهمان خوبی باشیم برای صله رحم بیشتر.Smile

این احادیث رو هم بدونیم خالی از لطف نیستSmile

قال رسول اللّه(صلی الله علیه و اله و سلم): «اذا اراد اللّه بقوم خیراً،اهدی الیهم هدیه، قال و ماتلک الهدیة؟ قال: الضیف ینزل برزقه و یرتحل بذنوب اهل البیت؛ هرگاه خداوند بخواهد خیر و خوبی به جمعیتی برساند، هدیه ای به سوی آنان می فرستد، سوال شد: منظور از هدیه چیست؟ فرمود: آن هدیه، مهمان است که با روزی خود وارد می شود و هنگام رفتن، گناهان آن خانواده را به همراه می برد!».1

قال امیر المومنین(علیه السلام): «ما من مومن یسمع بهمس الضیف و فرح بذلک الا غفرت له خطایاه و ان کان مطبقة بین السماء و الارض؛ هر مومنی صدای مهمانی را بشنود و خوشحال شود، گناهانش آمرزیده می شود اگر چه گناهان او به اندازه زمین تا آسمان باشد».2

یک وقت امیرالمومنین(علیه السلام) را مشاهده کردند خیلی غمناک و محزون است، علت نگرانی او را سوال کردند جواب داد: «از این جهت نگران و غمناکم که هفت روز است برایم میهمان نیامده است!».3

سوال من از دوستان اینه:Smile
وظیفه میزبان چیه؟
وظیفه میهمان چیه؟

پی نوشت ها:
1و2- سفینه البحار، ج 2، ص 76و 77
3- بحار، ج 15، ص 242.

پاسخ به: ❀❀❀❀❀❀ میهمان نوازی ❀❀❀❀❀❀ - ( علقمه ) - ۳/دی/۹۳ ۱۷:۱۵

با سلام.خیلی خوشحال شدم از این موضوعی که انتخاب کردین دلیل خوشحالیم اینه که الان مهمانی دادن یا رفتن (صله رحم ) خیلی کم رنگ شده مثل قبل نیست الان بیشتر مردم با هم رفت و آمدی ندارند. این کم لطفی شون میذارن به حساب گرفتاری ، مشغله کاری و ... آدمای امروزمون تجملاتی شدن برای یه مهمانی دادن کلی تدارکات میبینن بخاطر همین توانایی چنین کاری ندارن .بیاین با کم کردن توقع هامون ،درک کردن همدیگر رابطه ها را گرم نگهداریم.با تشکر از ترنم جون
وظیفه میزبان
-آمادگی دایم برای پذیرایی از مهمان
-غذا را هر چه زودتر برای مهمان آماده کند

-در حضور مهمان از مشکلات و کمبود های زندگی ننالد
-غذا خوردن با مهمان

-طعنه نزدن به مهمان
وظیفه میهمان
1-اطلاع دادن به میزبان
2-در وقت معین و مقرر حاضر شود

3-پرهیز از تجسس در مهمانی
4-به نوع غذا اهمیت ندهد

پاسخ به: ❀❀❀❀❀❀ میهمان نوازی ❀❀❀❀❀❀ - ترنم - ۵/دی/۹۳ ۱۸:۰۵

پاداش مهمان نوازی در قیامت
مهمان نوازی اضافه بر اینکه در دنیا سبب فراوانی روزی و پاک شدن از گناهان است، در آخرت نیز، پاداش دارد.

امیرالمومنین(علیه السلام) فرمود: «مومنی که مهمان نواز و مهمان دوست باشد، روز قیامت هنگامی که از قبرش خارج می شود، صورتش مانند ماه شب چهارده می درخشید، وقتی مردم او را با این وضع مشاهده می کنند، می گویند: «حتما این شخص از پیامبران خداست؟!»

اما فرشته ای به عنوان معرفی می گوید: این مرد در دنیا مهمان دوست بوده، او مهمان را خوب پذیرایی می کرده و اکنون غیر از داخل شدن در بهشت کار دیگری ندارد.»

قال الصادق(علیه السلام):«من اشبع مومنا وجبت له الجنة؛ هر کسی مومنی را سیر کند بهشت بر او واجب می شود…».4

4- اصول کافی،ج2،ص201.

پاسخ به: ❀❀❀❀❀❀ میهمان نوازی ❀❀❀❀❀❀ - Agha sayyed - ۵/دی/۹۳ ۲۱:۵۳

بسم الله
سلام علیکم

مولا علی بن موسی الرضا (عليه السلام) :

أَنَّهُ دَعَاهُ رَجُلٌ فَقَالَ لَهُ عَلِيٌّ علیه السلام قَدْ أَجَبْتُكَ عَلَى أَنْ تَضْمَنَ لِي ثَلَاثَ خِصَالٍ قَالَ وَ مَا هِيَ يَا أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ قَالَ لَا تُدْخِلْ عَلَيَّ شَيْئاً مِنْ خَارِجٍ وَ لَا تَدَّخِرْ عَنِّي شَيْئاً فِي الْبَيْتِ وَ لَا تُجْحِفْ بِالْعِيَالِ قَالَ ذَاكَ لَكَ يَا أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ فَأَجَابَهُ عَلِيُّ بْنُ أَبِي طَالِب‏

مردى امير المؤمنين (عليه السلام) را به ميهمانى دعوت كرد .
حضرت فرمودند : مى پذيرم به شرط اين كه سه قول به من بدهى . عرض كرد : چه قولى اى امير المؤمنين؟
فرمودند : از بيرون چيزى براى من تهيه نكنى ، حاضرى خانه ات را از من دريغ ننمايى و به زن و فرزندانت اجحاف نكنى. عرض كرد : قبول مى كنم اى امير المؤمنين . پس على بن ابى طالب (عليه السلام) دعوت او را پذيرفتند.

عيون اخبارالرضا ج 2 ، ص 42 ، ح 138

موفق باشید و خدایی .

پاسخ به: ❀❀❀❀❀❀ میهمان نوازی ❀❀❀❀❀❀ - ترنم - ۶/دی/۹۳ ۴:۱۶

آداب مهمانی رفتن

از آنجا كه اسلام ديني كامل است و سعادت بشر را تضمين مي نمايد پس آداب و رفتار خاصي نيز مورد نظرش مي باشد تا انسان ها با رعايت آن آداب قدم در مسير سعادت بگذارند. بي شك مهمترين راهنماي سعادت بشر كتاب الهي قرآن است وهر آنچه در اين راه لازم است در قران آمده. يكي از جلوه هاي بارز روابط اجتماعي انسان ارتباط و ميهماني است كه در قرآن نكات قابل تاملي درباره آن آمده كه در اين مجال كوتاه به آن مي پردازيم.

* حضور بموقع

حاضر شدن در منزل ميزبان ابتدايي ترين نكته اي است كه هر ميهماني بايد بداند. چگونگي حضور و زمان حضور در ميهماني در آيه اي از قرآن مورد توجه قرار گرفته است.
«ياايهاالذين ءامنوا لاتدخلوابيوت النبي إلاان يوذن لكم إلي طعام غير ناظرين اناه؛(۱) اي كساني كه ايمان آورده ايد، داخل اتاق هاي پيامبر نشويد، مگر آن كه براي [خوردن] طعام به شما اجازه داده شود، [آن هم] بي آن كه در انتظار پخته شدن آن باشيد.»
يكي از پيام هاي اين فراز از آيه آن است كه اگر براي طعام دعوت شديد، پيش از وقت غذا در منزل ميزبان حاضر نشويد، به طوري كه تا زمان آماده شدن غذا، مدتي طول بكشد، بلكه بموقع به آنجا برويد تا مزاحم اهل خانه نباشيد و وقت صاحب خانه، بيش از اندازه اي كه تعيين كرده، تلف نشود.

۱- احزاب۵۳‎/.

پاسخ به: ❀❀❀❀❀❀ میهمان نوازی ❀❀❀❀❀❀ - ترنم - ۱۰/دی/۹۳ ۱۸:۴۸

قبول دعوت
یکی از وظایف اخلاقی مسلمان این است که هر گاه برای میهمانی دعوت شد، دعوت را بپذیرد.
امام صادق(علیه السلام)فرمود: «یکی از حقوق مسلمانان بر مسلمان دیگر این است که دعوت او را اجابت نماید». 5

قال رسول اللّه(صلی الله علیه و آله و سلم): «اوصی الشاهدین من امتی و الغائب ان یجیب دعوة المسلم و لو علی خمسة امیال،فان ذلک من الدین؛

به حاضران و غایبان امت سفارش می کنم دعوت مسلمان را قبول کنند اگر چه بنا باشد پنج میل را راهپیمایی کنند زیرا قبول دعوت دیگران نشانه دینداری است».6

مهمانی های با صفا
همان طور که مهمان نوازی یک وظیفه اخلاقی و دینی است و سرانجام محصول آن هم، محبت و یک رنگی در زندگی می باشد. پیشوایان بزرگ ما دوست داشتند تا می توانند از «رونق» کم کنند و به صفای آن بیفزایند.

حرث اعور که یکی از یاران امیرالمومنین(علیه السلام) بود، یک روز به حضور حضرت شرفیاب شد و گفت: یا علی دوست دارم، به من افتخار بدهی و به خانه من آمده و غذایی میل نمایی. حضرت فرمود: به این شرط می آیم که به خاطر آمدن من، خود را به زحمت و مشقت نیندازی و به همان غذای حاضر بی آلایش قناعت کنیم! حرث قبول کرد، بعد امیرالمومنین(علیه السلام) به خانه او رفت و با غذایی کمی که موجود بود ناهار را صرف کرد».7
5و 6- بحار جدید. ج15. ص239
7- سفینة البحار. ج1.ص238

پاسخ به: ❀❀❀❀❀❀ میهمان نوازی ❀❀❀❀❀❀ - ( علقمه ) - ۱۰/دی/۹۳ ۱۹:۰۹

امام جعفر صادق ‏علیه السلام می‏فرماید: از جمله چیزهایی که رسول ‏خدا صلی الله علیه و آله به ‏فاطمه زهرا علیهاالسلام، تعلیم داد، این بود: کسی که به خدا و روز قیامت ایمان دارد، باید مهمانش را اکرام کند.(7) وسائل‏الشیعه، ج 16 ، ب 40 ، ص‏460
رسول گرامی اسلام ‏صلی الله علیه و آله می‏فرماید: بدترین غذاها، غذایی است که افراد سیر به آن دعوت شوند و افراد گرسنه از آن منع گردند.(15) کنزالعمال، ح 25881 .

وقتی انسان، این موجود ضعیف آن‏قدر سخاوت داشته باشد که همنوعانش‏ را دعوت کند و از حاصل دسترنجش به آنها بخوراند،
خداوند تبارک و تعالی ‏که سخی‏ترین بخشندگان است، چگونه فردای قیامت ‏با مهمانانش رفتار خواهد کرد.
مهمانداری و مهمان‏نوازی یکی از صفات برجسته هر خانواده، شهر و یا کشور است، وقتی کسی می‏خواهد از خوبی‏های شخصی یاد کند، می‏گوید: آدم ‏مهمان‏نوازی است و یا می‏گوید: مردم فلان شهر، آدم‏های مهماندوستی هستند و از مهمان، خوب پذیرایی می‏کنند.

پاسخ به: ❀❀❀❀❀❀ میهمان نوازی ❀❀❀❀❀❀ - ترنم - ۱۵/دی/۹۳ ۳:۳۴

مذمت خانه هایی که مهمان در ان وارد نشود

اسلام خانه‏ای را که مهمان داخل آن نمی‏شود و همچنین کسی را که ‏مهمانداری نمی‏کند و از مهمان فراری است، مذمت کرده است.

یکی از فرق‏های اساسی انسان با موجودات دیگر این است که او همنوعان ‏خویش را در غذا، مسکن و اموال خود شریک می‏کند، ولی موجودات دیگر مثل حیوانات، همنوعان خود را فراری می‏دهند.

رسول گرامی اسلام ‏صلی الله علیه و آله می‏فرماید: هر خانه‏ای که مهمان در آن وارد نمی‏شود، ملائکه نیز داخل آن نمی‏شوند.(13)

ملائکه مایه رحمت الهی هستند و با ورود آنها نعمت نیز وارد می‏شود. پس هر خانه‏ای که ملائکه در آن نمی‏آیند، نعمت و برکت نیز از آن خانه ‏برداشته می‏شود.

گویند: روزی حضرت امیرالمؤمنین علی ‏علیه السلام ناراحت و غمگین بود. از او علت ناراحتی را سؤال کردند.
حضرت فرمود: هفت روز است مهمان وارد خانه من نشده است!(14)

رسول گرامی اسلام ‏صلی الله علیه و آله می‏فرماید: بدترین غذاها، غذایی است که افراد سیر به آن دعوت شوند و افراد گرسنه از آن منع گردند.(15)

13- جامع الاخبار، ص 378 ، ح 1058 .
14- بحارالانوار، ج 41 ، ص 28 ، ح 1 .
15- کنزالعمال، ح 25881 .

پاسخ به: ❀❀❀❀❀❀ میهمان نوازی ❀❀❀❀❀❀ - ترنم - ۲۷/بهمن/۹۳ ۱:۵۸

اداب میهمانی رفتن

سرزده نروید مهمانی:

ایام عید، بازار مهمانی و دید و بازدید حسابی داغ است. پیش ازاین‌که به قصد مهمانی از منزل خارج شوید، تلفن بزنید و از حضور میزبان در منزل و از آمادگی‌اش برای پذیرایی از شما اطمینان حاصل کنید. شاید مهمانان زیادی در منزل میزبان حضور داشته باشند و او موقع پذیرایی به زحمت بیفتد.

سر وقت بروید :

اگر قرار گذاشته‌اید زمان معینی به منزل میزبان بروید، دیر نکنید. زود هم نروید در روز‌های شلوغ عید، هر خانواده‌ای برای خودش برنامه‌ریزی فشرده‌ای دارد و تأخیر شما ممکن است برنامه یک جمع را مختل کند.

گپ بزنید، بحث نکنید :

وقتی دور هم نشسته‌اید، احتمال این که بحث‌های متنوعی درباره مسائل اجتماعی، سیاسی، شخصی و... پیش بیاید، زیاد است. فراموش نکنید که شما مهمان‌اید و مجلس مهمانی جای بحث و جدل نیست. به یک گپ خودمانی بسنده کنید و مجلس مهمانی را به میدان جنگ تبدیل نکنید. از این فرصت برای تازه کردن دیدار‌ها و لذت بردن از مصاحبت همدیگر استفاده کنید و خودتان و اطرافیانتان را با بحث‌های آنچنانی‌ خسته نکنید.

پاسخ به: ❀❀❀❀❀❀ میهمان نوازی ❀❀❀❀❀❀ - ترنم - ۲۱/اسفند/۹۳ ۰:۰۶

امام رضا عليه السلام

أَنَّهُ دَعَاهُ رَجُلٌ فَقَالَ لَهُ عَلِيٌّ علیه السلام قَدْ أَجَبْتُكَ عَلَى أَنْ تَضْمَنَ لِي ثَلَاثَ خِصَالٍ قَالَ وَ مَا هِيَ يَا أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ قَالَ لَا تُدْخِلْ عَلَيَّ شَيْئاً مِنْ خَارِجٍ وَ لَا تَدَّخِرْ عَنِّي شَيْئاً فِي الْبَيْتِ وَ لَا تُجْحِفْ بِالْعِيَالِ قَالَ ذَاكَ لَكَ يَا أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ فَأَجَابَهُ عَلِيُّ بْنُ أَبِي طَالِب‏

مردى امير المؤمنين عليه السلام را به ميهمانى دعوت كرد . حضرت فرمودند : مى پذيرم به شرط اين كه سه قول به من بدهى . عرض كرد : چه قولى اى امير المؤمنين؟ فرمودند : از بيرون چيزى براى من تهيه نكنى ، حاضرى خانه ات را از من دريغ ننمايى و به زن و فرزندانت اجحاف نكنى. عرض كرد : قبول مى كنم اى امير المؤمنين . پس على بن ابى طالب عليه السلام دعوت او را پذيرفتند
عيون اخبارالرضا ج 2 ، ص 42 ، ح 138
================================================

امام صادق عليه السلام

اِبنُ أبى يَعفورَ: رَأيتُ عِندَ أبى عَبدِاللّه عليه السلام ضَيفا، فَقامَ يَوما فى بَعضِ الحَوائِج، فَنَهاهُ عَن ذلِكَ ، و قامَ بِنَفسِهِ إلى تِلكَ الحاجَةِ، و قالَ عليه السلام : نَهى رَسولُ اللّه صلى الله عليه و آله عَن أن يُستَخدَمَ الضَّيفُ؛

ابن ابى يعفور : در خانه امام صادق عليه السلام ميهمانى ديدم . روزى او براى انجام كارى برخاست . حضرت به او اجازه ندادند و شخصاً آن كار را انجام دادند و فرمودند : رسول خدا صلى الله عليه و آله از به كار گرفتن ميهمان ، نهى فرموده است.
كافى(ط-الاسلامیه) ج6، ص283، ح1

================================================

رسول اكرم صلى الله عليه و آله

كَفى بِالمَرءِ إثما أن يَستَقِلَّ ما يُقَرِّبُ إلى إخوانِهِ و كَفى بِالقَومِ إثما أن يَستَقِلُّوا ما يَقرُبُ بِهِ إلَيهِم أخُوهُم؛

انسان را همين گناه بس، كه آنچه را كه تقديم برادران ميهمان خود مى كند كم شمارد و ميهمان را همين گناه بس، كه آنچه را كه ميزبانشان براى آنها فراهم مى كند كم شمارند.
محاسن ص414، ح165