![]() |
|
عقلانیت وعروه الوثقی - نسخه مناسب چاپ +- تالار گفتگوی بیداری اندیشه (http://forum.bidari-andishe.ir) +-- بخش: اصول و عقاید شیعه (/forum-52.html) +--- بخش: علم و عقل در اسلام (/forum-57.html) +--- موضوع: عقلانیت وعروه الوثقی (/thread-42282.html) صفحه: 1 2 |
عقلانیت وعروه الوثقی - aliabad - ۲۱/مهر/۹۵ ۲۲:۴۰ بنام خدا برای کشف حقایق دین کلا چهار حجت وجودارد.قرآن-روایات- اجماع و عقل. در امور نظری یا بنیادین مهمترین حجت عقل است ودرامور عملی یا احکام هرچهار حجت مورد استفاده قرار میگیرد. قرآن را کتاب صامت وروایات را کتاب ناطق می نامند واین دوبراساس حدیث ثقلین جدا ناپذیرند وریشه وحیانی دارند اما اجماع وعقل که اولی اراده جمعی ودومی فردی است ریشه زمینی دارد .آنچه ثابت است ولایتغیر دوتای اولی است وآنچه پویا ومتحرک است دوتای آخری است .بنابراین مفاد کتاب خدا وروایات صحیح (میزان الحکمه) پس از قطع وحی وغیبت امام عصر مسدود ولایتغیر است وآنچه موجب پویائی در دریافت های دینی وغیر دینی میشود عقل فردی وجمعی است وتمامی پیشرفتهای بشر درسایه همین دو حجت پویاست وجامعه ای پویاست که عقلانیت پویا داشته باشد . عروه الوثقی یا محکمترین ریسمان همان دو مورد اول است که ازآسمان آویزان است ومایه نجات انسان .اما با عقلانیت میتوان از این ریسمان آسمانی بالا رفت وتا بی نهایت ادامه داد قطعا تعطیلی عقلانیت مارا درهمان اول راه باز میدارد وجمود وتحجر را نصیب ما میکند . باید باستقبال هر پدیده جدیدی رفت وآنرا آزمود وبا عروه الوثقی انطباق داد. این ما هستیم که حقایق عالم را چه در برون ویا دردرون کتاب صامت وناطق کشف میکنیم والا بدون پویائی نتیجه ای بدست نمیاید. دو حجت اولی هدیه آسمانی خداوند ودو حجت بعدی ارمغان زمینی خداوند به انسان است . پاسخ به: عقلانیت وعروه الوثقی - m.hossein - ۲۱/مهر/۹۵ ۲۳:۴۲ سلام ببخشید حس دارم یکجاهایی خیلی جاده خاکی شده من فقط چنتا سوال ساده می پرسم 1*- از دید شما استناد به چه عقلی صحیحه آیا به هر عقلی در هر مسئله ای می توان استناد کرد؟(توضیح بدید بدونیم دقیقا عقل از منظر شما به چه معناست) 2- نظر شما درباره ی سطح عقل پیامبر(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) و امیرالمؤمنین(علیه السلام) چیست؟ 3*- آیا وجود خداوند متعال عقل محض نیست که شما قرآن که کلام وحی هست رو در امور نظری به طور کامل کنار گذاشتین یعنی قرآن استدلال عقلانی نداره؟ یا معتقدید قرآن دچار تحریف لفظی شده؟ یا معتقدید حاکمیت و ولایت خدا بر زمین معنایی ندارد؟ یا معتقدید خداوند فقط خالق است و دیگر کاری به چیزی ندارد؟ یا آیات قرآن اصلا مهم نیستن که گفتن این ولایت رو باید ابلاغ کنی مثلا همینجوری معاذالله دورهمی یه چیزی اومده هر کی خواست با عقلش بسنجه(یا بطور کل مگه خداوند معاذالله مسخره ی ماهاست آیه بیاد ما گوش نکنیم)؟ یا ... 4*- نظرتان راجع به این آیه چیست؟ ظَهَرَ الْفَسادُ فِی الْبَرِّ وَ الْبَحْرِ بِما کَسَبَتْ أَیْدِی النَّاسِ لِیُذیقَهُمْ بَعْضَ الَّذی عَمِلُوا لَعَلَّهُمْ یَرْجِعُونَ (41-روم) ظاهر شده است فساد در خشکی و دریا با آن چیزی مردم کسب کرده اند تا بچشند قسمتی از نتیجه ی اعمالشان را باشد که بازگردند (41) آیا این آیه ابراز نمی کند تعقل اگر زیرسایه ی خداوند متعال نباشد سبب لغزش و گمراهی و عذاب است؟ اگر شیعه اید این جمله ی امیرالمؤمنین؟ حدیث امیرالمؤمنین اگر عقل کافیست امام صادق(علیه السلام) چرا کتابی به نام توحید مفضل در علم اصول دارن و چرا این همه احادیث اصولی داریم آیا ائمه این احادیث اصولی رو برا خودشون می گفتن که هر کی با متر و معیار خود بسنجه؟ 5- توحید در ولایت را بطور کامل تعریف کنید. با ذکر آیه(آیا حق ولایت فقط در احکام فردی هست؟) 6- چرا پیامبر اکرم(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) با وجود مخالفت کفار مکه هجرت نمود و دست از رسالت خود بر نداشت و در مدینه با وجود مخالفان بسیار حکومت اسلامی تشکیل داد مگه یهودیان و منافقان مدینه که مالک قسمتی از آن بودند موافق بودند؟ 7- اگر نظر مردم صحیح و کارآمد بود و همه ی مردم بصیرت کافی دارند پس علت به لرزه در آمدن حکومت یزید پس از واقعه ی کربلا چه بود و علت قیام توابین و واقعه ی حره پس از واقعه ی جانسوز کربلا یا علت تنها شدن مسلم پس از آن راهپیمایی عظیم؟ (با توجه به استدلال شما چون مردم امام را نخواستن باید با یزید بیعت می کرد بنا به عقل شما ولی نظر خدا متفاوته ما نظر شما رو بپذیریم یا فرمایشات خداوند رو؟) آیا قیام امام معاذالله ناشی از عدم درک صحیح از این مسئله ای که شما مطرح کردید است؟ 8*- نظرتان درباره ی آیه ی و ما ینطق عن الهوی چیست آیا از نظر عقلی ناممکنه و چون ناممکنه حرف قرآن معاذالله باطله؟ آیا واقعا از دید شما معاذالله امام دیمی و از روی عقل ناقص صحبت می کنن؟ (آیا حق ولایت فقط در احکام فردی هست؟)مگه میشه شما کسی رو بعنوان ولی خدا و امام بپذیرید و راستگوترین انسان ولی بعنوان خلیفه نه پس حق ولایت و امامت در چیه و امام و ولی ینی چی در آخر؟ آیا عقل شما حکم نمیکنه از چنین فردی باید تبعیت کرد؟ شما با وجود این شخص با عقل خودتان تصمیم می گیرید در صورتیکه می دانید او بهتر و برتر است؟ اسم این عقله و دموکراسی اینجا حاکمه؟ پس حکومت اسلامی رو در قرآن چطور میبینید؟ اگه می خواهید ده تا مثال می زنم خودتون به این تفکر بخندید. 9- نظرتون درباره ی بیعت مردم و خلفا در روز غدیر و عدم مخالفت آنان و اقرار همه حتی معاویه به برتری همه جانبه ی امیرالمؤمنین(علیه السلام) چیه؟ [b]دوست دارم بی پرده تک تک و واضح و بصورت متمایز پاسخ بدین مخصوصا ستاره دارها تا ما اول بدونیم مشکل اصلی بین ما از کجا نشات می گیره با تشکر پاسخ به: عقلانیت وعروه الوثقی - aliabad - ۲۲/مهر/۹۵ ۰:۰۸ بنام خدا سلام وشب بخیر وتشکر نمیدانستم مطلب من این همه سوال برای شما ایجاد کرده است تعجب کردم و خوب پاسخ دادن به این همه سوال شاید چند روز طول بکشد لذا برای اینکه هم شما سوالات تکراری وبی فایده را حذف کنید وهم من نفس پاسخگوئی داشته باشم همان سوال اول را پاسخ میدهم اگر قانع شدید سوال بعدی را بپرسید والا بقیه منتفی است. از دید شما استناد به چه عقلی صحیحه آیا به هر عقلی در هر مسئله ای می توان استناد کرد؟(توضیح بدید بدونیم دقیقا عقل از منظر شما به چه معناست) عقل گوهری است در وجود هر انسانی که بدان وسیله میتوان به حقیقت دست یافت ومراتبی دارد عقل کل(خداوند)-عقل معصوم-عقل جمعی- وعقل فردی ---------------------- باسلام مجدد مایلم سوالات شمارا پاسخ دهم اگر مایلید پاسخ این مورد رااعلام وسوال بعدی را بنویسید ممنون پاسخ به: عقلانیت وعروه الوثقی - m.hossein - ۲۲/مهر/۹۵ ۱۴:۲۹ (۲۲/مهر/۹۵ ۰:۰۸)aliabad نوشته است: نقل قول:آیا به هر عقلی در هر مسئله ای می توان استناد کرد؟ مثل اینکه متوجه منظور بنده نشدید و کامل توضیح ندادید اینکه عقل گوهرست و چه چیزی ازش میشه بدست آورد را هر کسی می دونه. -من مثلا نفهمیدم استناد به هر عقلی در هر مسئله ای صحیح است یا نه؟ مثلا در زمینه ی علوم دینی هر عقلی قابلیت استناد داره یا در علوم قضایی ؟ -یا مثلا نفهمیدم آیا خداوند که عقل محضه دستورش در یک مورد ناسخ دستورات عقول دیگر هست یا نه؟ ینی مثلا خداوند توانایی نسخ عقل جمعی را دارد یا نه؟(رجوع به سوال 3) -یا مثلا نفهمیدم آیا عقل گرایی مطلق جمعی تمام حوائج بشر را برآورده می کنه با آنکه مثال نقض بسیار وجود دارد و آیا بشر اینقدر کامل هست که همه چیز رو با عقل خودش بسنجه؟(رجوع به مورد 4 و 7) -یا مثلا نفهمیدم اینکه می فرمایید به حقیقت می توان دست یافت آیا همواره عقل ما به حقیقت دست می یابد؟(رجوع به سوالات بالا)(آیا مثلا برتری امیرالمومنین علی(علیه السلام)یک حقیقت نبوده؟ پس چرا به قول شما عقل جمعی که خود این هم محل تامل است این حقیقت رو نپذیرفت؟)(آیا صفات خداوند که هر کدام یک حقیقت دارند قابل درک مطلق اند؟)( یا علت پوست اندازی مدام علوم تجربی چیست؟) و... ببینید آقای علی آباد من همونطوری که شما از بچه های سایت خواستین همه چیز رو واضح و روشن مطرح کردم و سوال پرسیدم و دوست دارم اگر مسیر اشتباه می روم هدایت بشم و نگفتم حتما 1 ساعت بعد جواب بدین از آنجایی که نیازه همه ی جواب ها با هم دیده بشن چون سوالات بهم مرتبط اند خواهشا همون چند دقیقه هر روز رو در طول هفته بذارید مورد به مورد هفته آینده پاسخ ها را بدهید در یک پست و بنده هم حتما منتظر می مونم و اینکه خواهشا حتما این پاسخ ها شامل سؤالات من باشند و چیزهایی که در پست اولم مطرح کردم.( این رو می گم چون در همین پاسخ اولتون خیلی چیزا رو فاکتور گرفتید) حالا اگر توضیح خارج تر هم نبود مشکلی نیست اما جواب سؤالات من کاملا واضح و روشن و بدون استفاده از جملات ادبی و فلسفی و عرفانی باشد که اینها در حد امثال هیچ کدام از ما نیست. پاسخ به: عقلانیت وعروه الوثقی - aliabad - ۲۲/مهر/۹۵ ۱۵:۳۵ بنام خدا سلام وتشکر در سوال اول شما دو مطلب بود یکی تعریف عقل ودومی استناد به ان بنده ابتدا عقل را تعریف کردم وسپس مراتب آنرا پس پاسخ کامل به سوال شما داده ام اما توضیح بیشتر اولا هرکس برای اولین بار با امری برخورد میکند با چه ابزاری آنرا مییابد بجز عقلش؟ اما اینکه عقول دیگری وجوددارد که میتواند مارا یاری کند آنهم درمراتب امده است .اگر روز رستاخیز خداوند ازشما بپرسد که بکدام دلیل مرا پذیرفتید؟ آیا میتوانید درپاسخ بفرمائید که امام علی فرمودند.آیا مقبول است؟شما باید خود تعقل کنید وقرار نیست عقل شما با امام علی ودیگران برابر باشد هرکس باندازه توان خود موسی یک طرف وشبان طرف دیگر .اگر قرار بود همه مانند امام علی بیاندیشند که دیگر امام علی مطرح نبود اگر پاسخ کافی است برویم سوال دوم رابپرسید والا ادامه بحث موفق باشید ضمنا شما در اولین اظهار نظر حدود 20 سوال فرمودید که برخی ارتباط با بحث ما ندارد برخی مربوط به پست غدیر است برخی هم تنها راه حل اولین سوال شما وپیگیری موارد بعدی است ومن هم تعجیلی در اعلام نظر شما ندارم موفق باشید پاسخ به: عقلانیت وعروه الوثقی - سعدی - ۲۲/مهر/۹۵ ۲۰:۳۹ سلام حسین گرامی از نظر شرعی و عقلی، تقلید در اصول دین جایز نیست. یعنی کسی که اسلام رو میپذیره باید دلیل عقلی برای اصول دین داشته باشه. وقتی درستی قرآن براتون اثبات بشه می تونید هر چه در قرآن آمده را بپذیرید. وقتی امامت براتون اثبات شده باشه هم می تونید چیزهایی که مطمئنید توسط معصوم صادر شده رو قبول کنید. پاسخ به: عقلانیت وعروه الوثقی - aliabad - ۲۲/مهر/۹۵ ۲۰:۴۳ بنام خدا سلام شب بخیر بله در اصول دین تقلید جایز نیست وباید باعقل پذیرفته شود ضمنا امامت دنباله نبوت است وقرآن نیز وحی ومرتبط با نبوت است واول باید اینها با عقل اثبات گردد آنگاه بتوانیم ازآنها بهره بریم موفق باشید پاسخ به: عقلانیت وعروه الوثقی - m.hossein - ۲۲/مهر/۹۵ ۲۰:۴۸ البته باز جواب سوالات بالا رو نگرفتم من حس می کنم این تعریف جزئیاتی توش دخیلی نیست پس یکی یکی سوالات رو می پرسم تا جزئیات بیشتری متوجه بشم نقل قول:اگر روز رستاخیز خداوند ازشما بپرسد که بکدام دلیل مرا پذیرفتید؟ آیا میتوانید درپاسخ بفرمائید که امام علی فرمودند.آیا مقبول است؟شما باید خود تعقل کنید وقرار نیست عقل شما با امام علی ودیگران برابر باشد هرکس باندازه توان خود موسی یک طرف وشبان طرف دیگر .اگر قرار بود همه مانند امام علی بیاندیشند که دیگر امام علی مطرح نبود اگر پاسخ کافی است برویم سوال دوم رابپرسید والا ادامه بحث موفق باشیدمن با توجه به سوابق بحث خلافت که فرمودید عقل جمعی این سؤالات رو مطرح می کنم تا شبهه ای باقی نمونه این مورد رو بعدا سوالش رو مطرح می کنم ولی اول این سه تا سوال که خدایی دیگه کوتاهه و پیرو اینه که من جزئیات بیشتری می خواستم 1- موافقید که همه ی مراتب ترتیب دارند و در طول عقل کل قرار می گیرند؟ یعنی هستی و ماهیت خود را از عقل کل می گیرند؟ 2- آیا عقلی بجز عقل کل می تواند به همه ی حقایق متناهی و نامتناهی و به همه ی جوانب یک امر مسلط می شود و هیچ خطایی وجود ندارد؟ 3- دو مرتبه ی آخری که نام بردید به تنهایی می توانند حوائج و حقایقی که بشر به دنبالش هست رو نمایان کنند؟(یا به پیش ماده ها و ابزارهایی نیاز دارند؟) (۲۲/مهر/۹۵ ۲۰:۳۹)سعدی نوشته است: سلام حسین گرامی آقای سعدی عزیز به اینکه اصول دین امری تحقیقی است کاملا واقفم من همین الآن عرض کردم یه وقت هست شما میگید لاحکم الا لله میشید مومن یه وقت میشید خوارج قصد جسارت ندارما می خوام بگم یک کلمه ی ساده می تونه هزار جور فرق به این شدت بیاره آقای علی آباد معصومیت و توحید رو همونطور که خودشون فرمودن قبول دارن اگر قبول ندارن از حوصله ی من که خارجه بیام یکی یکی همه ی اینا رو اثبات کنم چون در هزارجا استدلال ها قابل رویت هست. اما مثلا شما در قرآن نگاه کنید خداوند چندین بار کفار رو به دین و ایمان دعوت کرده از آیات معروف هم فبای ءالاء ربکما تکذبان است مثلا من بگم خدایا اینا باید خودشون به نتیجه برسن تحقیق کنن پس خداوندا معاذالله بیهوده این سخنان رو فرمودی چون باید با عقل خودشون بفهمن فک کنم منظور بنده را متوجه شده باشین ثانیا جناب سعدی بزرگوار وقتی توحید اثبات شود براحتی بصورت زنجیره ای عدل و نبوت و امامت و معاد اثبات می شوند چون انکار هر کدام رکن اول رو انکار می کنه پاسخ به: عقلانیت وعروه الوثقی - سعدی - ۲۲/مهر/۹۵ ۲۱:۰۷ حسین گرامی برای مطالعه در مورد تحقیقی بودن اصول دین می تونید به این دو آدرس مراجعه بفرمایید: http://farsi.khamenei.ir/newspart-index?id=21490&npt=8&nt=2&year=1365 http://www.askdin.com/showthread.php?t=55479 نقل قول:ثانیا جناب سعدی بزرگوار وقتی توحید اثبات شود براحتی بصورت زنجیره ای عدل و نبوت و امامت و معاد اثبات می شوند چون انکار هر کدام رکن اول رو انکار می کنهنه. اثبات توحید برای اثبات نبوت و امامت کافی نیست. هر کدوم باید در جای خودشون اثبات بشن. پاسخ به: عقلانیت وعروه الوثقی - m.hossein - ۲۲/مهر/۹۵ ۲۱:۰۹ (۲۲/مهر/۹۵ ۲۱:۰۷)سعدی نوشته است: حسین گرامی از معرفی این لینک ها بسیار ممنونم ان شاءالله به اطلاعاتم اضافه خواهد کرد اما واقعا من تو این که اصول دین امری تحقیقی است شک ندارم اما این تحقیق جنبه های متفاوت دارد. بصورتی که تقلید از شخص نباشد. |