۲۷/آذر/۹۰, ۱۰:۵۰
قصدم از ایجاد این تاپیک بررسی اثرات روان شناختی دین در روان آدمی است. اینکه چقدر دین مدارانه زندگی کردن افراد میتواند در خلقیات، اهداف، نوع نگرش فرد به جامعه و آمال و آرزوهایش موثر باشد. آیا در طول تاریخ روانشناسی دینی چقدر توانسته بشریت را به سمت کمال انسانی سوق دهد. در این راه کدام موفق ترند روانشناسی اسلامی یا غربی ؟ آیا اساساً ریشه تفکرات آنها یکی است ؟ برای شروع به موضوع روانشناسی از دیدگاه اسلام می پردازیم . قطعاً مشارکت دوستان در این تاپیک ما را به نتایج خوبی خواهد رساند. ان شاءالله ...
بر اساس روان شناسی انسان در اسلام ؛ به هر میزان كه اعمال و رفتار یك فرد منطبق با خواسته ها و گرایشات و نظارت روح ملكوتی و مجرد ( منطبق با دین الهی و تائیدات عقل ، فطرت و وجدان ) او باشد ، آن فرد در زندگی خود از یك شخصیت متعادل و طبیعی برخوردار میگردد و چنین شخصی غالباً از یك آرامش روانی حقیقی برخوردار میشود به طوری كه بروز هیچ حادثه ای نمی تواند آرامش او را بر هم زند و این مطلب قابل مطالعه و اثبات است .
بر اساس روان شناسی انسان در اسلام ؛ به هر میزان كه اعمال و رفتار یك فرد منطبق با خواسته ها و گرایشات و نظارت روح ملكوتی و مجرد ( منطبق با دین الهی و تائیدات عقل ، فطرت و وجدان ) او باشد ، آن فرد در زندگی خود از یك شخصیت متعادل و طبیعی برخوردار میگردد و چنین شخصی غالباً از یك آرامش روانی حقیقی برخوردار میشود به طوری كه بروز هیچ حادثه ای نمی تواند آرامش او را بر هم زند و این مطلب قابل مطالعه و اثبات است .
« قلنا اهبطوا منها جمیعا فاما یاتینكم منی هدی فمن تبع هدای فلا خوف علیهم ولا هم یحزنون . سوره بقره آیه : 38 »
ترجمه : گفتیم :” همگی ( آدم ع و حوا و ابلیس ) از آن ( بهشت ) فرود آئید تا آنگاه كه از جانب من برای شما هدایتی آید ؛ پس هر كس از آن ( دین و هدایت من ) پیروی كند ، هرگز برای او ترس و اضطراب ( از آینده ) و غم و اندوه ( از گذشته ) نخواهد بود . “
و به هر میزانی هم كه اعمال و رفتار یك فرد منطبق با غرایز و تمایلات و خواسته های روح حیوانی او باشد و گرایشات و خواسته های روح مجرد ( شخصیت اصلی و حقیقی انسان و معنای آیه شریفه : ” و نفخت فیه من روحی“ ) نا دیده گرفته شود ( انحراف و لغزش از معیارهای دین الهی ، عقل ، فطرت و وجدان و انجام گناه ) ، آن فرد در زندگی خود دچار یك شخصیت نا متعادل و غیر طبیعی خواهد شد و آرامش و تعادل روانی او نیز دچار اختلال شده و غالباً یك اضطراب خاصی بر زندگی او مستولی میشود ، بطوریكه حتی برای لحظه ای هم احساس آرامش نمیكند . « و من اعرض عن ذكری فان له معیشة ضنكا . سوره طه آیه : 24 »
ترجمه :
وهر كس از یاد من ( ایمان به من و هدایت من ) اعراض و رویگردان شود ، زندگی سخت ( و تنگی ) خواهد داشت .
ادامه دارد اگر خدا بخواهد...