تالار گفتگوی بیداری اندیشه

مشاهده تالار در قالب اصلی: شناخت گناهان (برگرفته از کتابهای گناهان کبیره و قلب سلیم)
شما درحال مشاهده محتوای قالب بندی نشده این مطلب هستید.برای مشاهده نسخه قالب بندی شده روی لینک فوق کلیک کنید
صفحه: 1 2 3
سلام علیکم

دوستان عزیزم

کتاب گناهان کبیره کتاب خوبی می باشد ، البته باز نیاز به اصلاحات دارد!!!
اما در کل کتاب خوبی است.

این کتاب دو جلد می باشد که نسبتا سنگین است و برای شروع به نظر من ابتدا کتاب گناه شناسی استاد بزرگوار آقای قرائتی را مطالعه نمایید و سپس کتاب گناهان کبیره .

چون کتاب گناه شناسی کتاب سبک و روانی و هم پیش درآمدی بر کتاب گناهان کبیره است.

یاحق
همان گونه كه پيرى و ضعف، زمينه هجوم كسالت و بيمارى‏هاى گوناگون مى‏گردد، گاهى عيب و يا گناهى زمينه و كليد انواع گناهان مى‏شود. مثلاً:
1- حسادت، انسان را به انواع گناهان مانند كارشكنى، تهمت، دروغ و سوء قصدها و...وادار مى‏كند. امام صادق عليه السلام فرمود:
«ان الحَسَد يَاكُل الاِيمانَ كَما تَاكُلُ النّار الحَطَب»(68)
«همانگونه كه آتش، هيزم را مى‏بلعد، حسادت ايمان را مى‏بلعد.»
انسان حسود به هر تلاشى كه رقيب خود را بشكند، دست مى‏زند.
2- بخل و حرص، بخل سبب ندادن زكات و خمس و ترك انفاق و مى‏شود، به علاوه مردم از بخيل ناراحتند و همين موجب بدگويى‏ها و سوء ظن‏ها مى‏گردد؛
اميرمؤمنان على عليه السلام فرمود:
«البُخلُ جامِع لِمساوِى العُيُوب وَ هُو زمام يقادُ بِه اِلى كلّ سوء»(69)
«بخل، جامع و گرد آورنده همه‏ى بدى‏ها است، و افسارى است كه همه‏ى بدى‏ها را بسوى خود مى‏كشاند.»
حرص نيز سبب گناهانى مانند: كم فروشى، احتكار، گران فروشى، رشوه خوارى، تملق و انواع بى تقوايى‏ها مى‏شود.
3- دروغ، انسان با دروغ گناهان خود را توجيه مى‏كند و زير پوشش توجيه‏هاى دروغين، صدها گناه ديگر بروز مى‏كند، امام حسن عسكرى عليه السلام فرمود:
«جُعِلَت الخَبائِثُ كُلّها فى بَيتٍ و جُعِلَ مِفتاحُها الكذب»(70)
«تمام زشتى‏ها در اتاقى قرار داده شده، و كليد آن، دروغ است»
4- خشم و بداخلاقى، عيبى است كه سبب فحش، غيبت، دشمن تراشى و انواع زشتى‏ها مى‏شود، امام حسن عسكرى عليه السلام فرمود:
«الغضب مفتاح كل شر»(71)
«خشمِ (بى‏كنترل) كليد هر بدى است.»
عيوب و گناهان ديگرى نيز وجود دارند كه زمينه‏ساز گناهان ديگر مى‏شوند، مانند: بدگمانى، حرام خوارى، شراب خورى، ستيزه‏جويى، ترس، تكبر و....كه براى رعايت اختصار از شرح بيشتر خوددارى شد.

68) بحار، ج‏73 ص‏255.
69) بحار، ج‏73 ص‏307. نهج البلاغه، حكمت 370.
70) بحار، ج‏72 ص‏262.
71) تحف العقول، ص‏581، كافى، ج‏2 ص‏303 از امام صادق عليه السلام.
(۱۶/اسفند/۹۰ ۲۰:۰۴)shafagh_mah نوشته است: [ -> ]
(۳۰/دی/۹۰ ۹:۴۳)shafagh_mah نوشته است: [ -> ]
به نام خدا

باب چهل و هشتم
باب تحریم پا فشاری نمودن بر گناه و وجوب مبادرت نمودن به توبه و استغفار

ابی بصیر گوید: از امام صادق(علیه السلام) شنیدم که فرمود: نه سوگند به خداوند که خدا درصورت اصرار و پافشاری {بنده اش} بر انجام معصیتی از معاصی هیچ طاعتی از طاعات وی را نمی پذیرد.
سلام
اول از همه این پستو بیشتر برای فعال شدن تاپیک گذاشتم
حالا که فعال شد :
هفته قبل استادمون ازمون مثالی از یه گناه صغیره رو خواست، هیچکی جواب نداد همه توش موندیم!!!
آخه این دسته از گناهان برای من عینیتی ندارند!!! هرچی گناه می شناسم همش کبیرس فوقشم اگه صغیره باشن با این نوع فکر کردن بهش، کبیره می شه(کوچک شمردن گناه)
می تونید برای گناه صغیره هم مصداقی بیارید؟
اینکه تو قرآن گفته شده که اصلا به کبیره هاش نزدیک هم نشید(چه برسه به انجام دادنشون) صغیره ها رو هم ترک کنید، این صغیره ها دقیقا چیا هستن؟
یا علی
ـ عَلِيُّ بْنُ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِيهِ عَنْ حَمَّادِ بْنِ عِيسَی عَنْ إِبْرَاهِيمَ بْنِ عُمَرَ الْيَمَانِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ عليه السلام قَالَ إِذَا اتَّهَمَ الْمُؤْمِنُ أَخَاهُ انْمَاثَ الْإِيمَانُ مِنْ قَلْبِهِ كَمَا يَنْمَاثُ الْمِلْحُ فِي الْمَاءِ .
امام صادق عليه السلام : هرگاه كسی برادر مؤمن خود را متهم كند ايمان از قلب او می رود همانطور كه نمك در آب حل می شود ..
الكافي ج2 ص362

عَنْهُ عَنْ أَبِيهِ عَمَّنْ حَدَّثَهُ عَنِ الْحُسَيْنِ بْنِ الْمُخْتَارِ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ عليه السلام قَالَ قَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ عليه السلام فِي كَلَامٍ لَهُ ضَعْ أَمْرَ أَخِيكَ عَلَی أَحْسَنِهِ حَتَّی يَأْتِيَكَ مَا يَغْلِبُكَ مِنْهُ وَلَا تَظُنَّنَّ بِكَلِمَةٍ خَرَجَتْ مِنْ أَخِيكَ سُوءاً وَأَنْتَ تَجِدُ لَهَا فِي الْخَيْرِ مَحْمِلًا.
علی عليه السلام : كار برادر مؤمن خـود را به بهترين وجـه حمل كن تا مادامی كه دليل قاطعی بر بدی او نداری و اگر كار بدی از او سر زد و تو ميتوانی بر نيكی حمل كنی به او گمان بد نبر.
الكافي ج2 ص362

[quote='مصباح' pid='222242' dateline='1381141448']
سلام
اول از همه این پستو بیشتر برای فعال شدن تاپیک گذاشتم
حالا که فعال شد :
هفته قبل استادمون ازمون مثالی از یه گناه صغیره رو خواست، هیچکی جواب نداد همه توش موندیم!!!
آخه این دسته از گناهان برای من عینیتی ندارند!!! هرچی گناه می شناسم همش کبیرس فوقشم اگه صغیره باشن با این نوع فکر کردن بهش، کبیره می شه(کوچک شمردن گناه)
می تونید برای گناه صغیره هم مصداقی بیارید؟
اینکه تو قرآن گفته شده که اصلا به کبیره هاش نزدیک هم نشید(چه برسه به انجام دادنشون) صغیره ها رو هم ترک کنید، این صغیره ها دقیقا چیا هستن؟
یا علی
[/quot
اول اينكه كوچك شمردن گناهان خود بزرگترين گناهان است!(كه خودتون اشاره كرديد)
نمونه هايي از گناهان صغيره:
- لعنت گفتن بر انسان و يا حيوان.(لعنت براي تبري از دشمنان ائمه بحثش جداست)
- نشست و برخاست با افراد و اشخاص فاسق وفاجر .
- در خنده وشوخي افراط نمودن واز حد تجاوز كردن .
- داخل كردن نجاست و ناپــاكي در مــسجـد .
- ايستاده بــول نمودن( بدون عذر شرعي ).
- روزه گرفتن در ايـام مـمنـوعـه .
- فـحـش گـفتن و زبان درازي كردن .
- طرفداري كردن از باطل و از انسان ظالم .
- ترك سخن گفتن با برادرمسلمان بيش از سه روز بدون عذرشرعي .
- تلاوت قرآنكريم در حــالت جـنـابت ، حــيض و نــفاس .
- بد گـمانـي نسبــت به مــسلـمانان .
[b]- راز كسـي را به ديگران افــشاء كـردن .

و....
اينها به نظرم جزء گناهان صغيره باشن!
روایات متعددى نیز از ائمه (علیهم السلام) به ما رسیده که بیانگر تقسیم گناهان به کبیره و صغیره است، ودر کتاب اصول کافى یک باب تحت عنوان «باب الکبائر» داراى ٢٤ حدیث است به این موضوع اختصاص یافته که است.مراجعه كنيد!
(۳۰/آذر/۹۰ ۹:۴۹)بیداری اندیشه نوشته است: [ -> ]
سلام خدمت همه دوستان بزرگوار
خداوند به بنده توفیق داد تا بتونم دو کتاب ارزشمند اخلاقی «گناهان کبیره» و «قلب سلیم» اثر استاد بزرگ اخلاق «شهید عبدالحسین دستغیب» رو مطالعه و نکات مهم اونها رو یادداشت برداری کنم. به گفته خود شهید دستغیب رحمه الله علیه، این دو کتاب حاصل عمر ایشون بوده. این اهمیت این کتابها رو می رسونه خصوصا کتاب قلب سلیم که نکات بسیار ریز و دقیقی درونش گنجونده شده.

خدا رو شکر با مطالعه کتاب تازه فهمیدم چرا معصومین علیهم السلام اینقدر روی استغفارات روزانه تاکید داشتن. همیشه از گناهان خودمون استغفار می طلبیدم اما توی دلم هم می گفتم خودمون خدا حالا منو ببخش اما منم خیلی گناه نمیکنم ها... بعد هم یه تشر مثلا به خودم می زدم که مقابل خدا دچار غرور نشو. شاید خیلی کارات گناه باشه خودت ندونی... اما از درون فکر میکردم کارم درسته.

خلاصه تا اینکه توفیق مطالعه این کتب و جند کتاب اخلاقی دیگه برای بنده حاصل شد. تازه می فهمم که چقدر بار گناهان ما سنگینه. چه گناهان درونی زشت و پلیدی داریم که اصلا نمی دونیم اونها گناه هستن اونهم اینقدر خطرناک. مگر خدا خودش بهمون رحم کنه و با فضلش با ما کنار بیاد که اگر بخواد با عدل خودش باهامون تا کنه، خیلی خیلی زشت میشه....

جزوه ای حدود 30 صفحه از یادداشت های خودم تهیه کردم که چون احساس کردم میتونه برای عزیزانی که قدم در راه تهذیب نفس گذاشتن مفید باشه تصمیم گرفتم اون جزوه رو کم کم در این تاپیک در اختیار دوستان قرار بدم. ان شاءالله که مفید واقع بشه.
حقیقتش چند وقتی هست که این جزوه رو تایپ کردم اما می ترسیدم با ارائه این جزوه دیگه دوستان هیچوقت سراغ اصل کتابها نرن. اما وقتی جزوه رو به یکی از دوستان دادم، ایشون بسیار اظهار علاقه کردن و بلافاصله رفتن و کتاب قلب سلیم رو خریدن. متوجه شدم اگر کسی واقعا برای خدای خودش احترام زیادی قائل باشه حاضره همه جوره براش هزینه کنه. چه مالی چه زمانی. اینه که تصمیم گرفتم مطالب رو اینجا هم بگذارم.

پس یه بار دیگه تاکید میکنم که حتما به فکر تهیه و مطالعه این دو کتاب خصوصا کتاب قلب سلیم باشین.

در ادامه تاپیک به مرور عین متن جزوه رو ارائه میدم. البته نسخه word و pdf این جزوه هم آماده هست که ان شاءالله آخر کار تقدیم دوستان میشه تا هر طور خواستن استفاده کنن.

ادامه دارد ان شاءالله...
ادامش رو بزارین
الّلهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍوَعَجِّلْ فَرَجَهُمْ
صفحه: 1 2 3
آدرس های مرجع