من به هیچ عنوان قصد توهین به شما دوست عزیز را نداشتم... بحثم این بود که سوالی کردید و به خوبی و کامل هم جواب دریافت کردید اگر بحثتان تنها سوال و جواب است ... ولی اگر بحثتان القا موضوع خاصی است میتوان بیشتر در موردش حرف زد ...همین.
جناب دیدگاه نوین منظور سید ابراهیم شما نبودی چون هنوز برای صحبت من جوابی ننوشته بودی
در مورد این که بگویم بی سوادید . خدای نکرده اصلا همچین چیزی نبود . اگر اصول فقه و ادله فهاهتی را مطالعه کرده اید که هیچ خدا را شکر !
حتما تاریخ تصوف و روش هاشون و .. رو هم خونده اید اما من ربطی بین ان و تحریم موسیقی ندیدم !چون خود شما میفرمایید از زمان پیامبر حرام بوده ...
در مورد بانکداری هم که بنده در موافقت شما در اون تاپیک مطلب مینوشتم و قبل از این که شما تماس بگیرید با دفتر رهبر بنده اشاره کردم که این قرار داد مشارکت مدنی است .
البته کل سیستم بانکداری یک بحث دیگس ... تا قرار داد های جزئی . سیستم باید در خدمت اقتصاد و پیشرفت باشه و نه سود بانک ها . که الان این دغدغه دولت و بانک مرکزی هم هست .
در مورد شیخ
ببینید علم ریاضی شامل حساب و هندسه هیئت و موسیقی است . علم موسیقی با خود نواختن موسیقی جداست ...
در مورد علمایی که نام بردید هم اونهایی که صوفی بوده اند مثل مولوی و ... را بنده کاری ندارم(کار انها نواختن بوده بیشتر تا علم موسیقی)ولی شیخ الرئس در کتاب شفا باب را به عنوان (فن) به موسیقی اختصاص داده . ابن سینا نخستین کسی است که پس از اسلام از وی در باب موسیقی به زبان فارسی کتابی باقی مانده و این همان کتاب التجاه است که شاگرد ابو محمد جوزجانی ترجمه کرده و ان را دانشنامه علایی نام نهاده است
قبل از او ابونصر فارابی چند کتاب نوشته (ریاضیدان و فیلسوف ) المدخل الی صناعه الموسیقی و ... او بزرگترین نویسنده کتب موسیقی در قرون وسطا بوده است
او در مورد 2 پرده معروف موسیقی (وسطای زلزل) و (وسطای فرس) مطالعاتی دقیق کرده و فواصل ان را به دست اورده است
شروع علم موسیقی در تمدن اسلامی نیز از زمان عباسیان و همراه با نهضت ترجمه و با ترجمه کتبی از یونان و هند و ایران توسعه یافت که از ابراهیم بن هامان موصلی 125-188 قمری اغاز شد و ....
بنابرین در مورد بزرگان مثل فارابی و شیخ الرئیس و ... ایشان در مورد فن موسیقی به عنوان شاخه ای از علم ریاضی کتابت فرموده اند ...
بیش از این سخن به درازا میکشد
بحث شما الان پویایی دین در مسائل جدید است . موسیقی مسئله جدیدی نیست . بنابرین عنوانتان با متن هماهنگی ندارد !
اگر منظور شما افراط یعنی زیاده روی است که خدمت شما توضیح دادم چیزی به نام افراط و تفزیط وجود ندارد . و تطبیق احکام بر اساس نظر مکلف جایگاهی ندارد .
اگر میبینید فردی از علما کل موسیقی را غنا میداند و کسی جدا کرده حساب این نیست که سخت گیری را کم کند . بلکه قصد بیان حکم خداست
خدا سخت گرفته یا اسان خودش میداند ! البته خودشان فرمودهاند اسلام دین اسانی است ! الله اعلم
در کل این تیتر شما مشکل دارد !
یعنی علما هیچ تکلیفی ندارند که مثلا تشخیص دهند 1 روز روزه افراط است و به مکلف فشار می اید و باید یک نصفه روز باشد که در این صورت گویا ایشان بهتر از خدا میدانند!!
پس سعی ایشان فقط استخراج حکم خداست .
شما در حال حاضر چندین مسئله را مطرح کردید . افراط که جایگاهی از نظر فنی در اجتهاد ندارد
بروز بودن دین که مستقیما به علم اصول و فقه بر میگردد که هیچ صحبتی از ان نشده
در مورد موسیقی که یک بحث موردی است . باز هم علم موسیقی با خود موسیقی خلط شده . که موجب سردرگمی است!
بنده دقت زیادی در کلا شما کرده ام . اما گویا خود شما قصدی بجر نوشتار داشته اید که گمان کرده اید جواب بنده از بی دقتی است !
فقط همانطور که گفتم قصدم مختصر نویسی بود که گویا مختصر نویسی به اصل کلام از نظر شما خدشه وارد کرده .
در پناه خدا
بحث من از اول این بود که برخورد اکثر علما با برخی مسایل نو و جدید به گونه ای افراطی است . من این رو با نظر خود علما ثابت کردم .
موسیقی یک مثال بود . زمانی اکثریت علما موسیقی را مطلقا حرام میدانند ولی امروز همان موسیقی به نظر اکثریت علما جایز است . منظور من هم نواختن موسیقی است .
در مورد ملاصدرا هم همین مسئله وجود دارد . عرفان شیعی و برخی دیگر از مسایلی که ملاصدرا از آن حرف میزد را اکثریت علمای زمانه رد کردند . و حتی موجب تبعید او شد . اما اکنون وضع فرق میکند و اکثریت فلاسفه و علما حرف او را پذیرفته اند.
بانکداری هم شاید از این مسئله مستثنا نباشد . که الان ایرادات جدی به آن وارد می کنند اما احتمالا در آینده ...
من به این نگاه در اجتهاد میگم مخلوطی از سطحی نگری و افراطی گری . چراکه فقط به ظاهر مسئله توجه شده و دیگر اینکه در تبری از محرمات و مسایل غیر دینی زیاده روی شده و قابلیت انعظاف در مقابل مسایل زمانه از فقه بسیار کم شده .
( البته ناگفته نماند که در همه مثال های بالا همیشه علمایی بودند که در مقابل حرف اکثریت نظر دیگری داشته اند )
نقل قول:در مورد ملاصدرا هم همین مسئله وجود دارد . عرفان شیعی و برخی دیگر از مسایلی که ملاصدرا از آن حرف میزد را اکثریت علمای زمانه رد کردند . و حتی موجب تبعید او شد . اما اکنون وضع فرق میکند و اکثریت فلاسفه و علما حرف او را پذیرفته اند.
خوب ملا صدرا نظرات زیادی دارد . الان کدام علما کدام را پذیرفته اند؟
کاری که جناب ملا صدرا کردند پیوند عرفان (در ان زمان هنوز عرفات شیعی مطرح نبود ) با فلسفه بود ...
این روند را ابن عربی ادامه داد و ...
عرفان شیعی یا عرفان عملی از عرفن تصوف جداست . تصوف هم خود فرقه های مختلفی دارد که گاهی کلا با هم فرق دارند مثل
در مورد وحدت وجود و وحدت موجود نظر ملا صدرا و ابن عربی و صوفیه با هم فرق دارد .
بعضی صوفیه به الوهیت اعتقاد دارند . بعضی ان را مثل مولوی تجلی نور میدانند که خود بحث مفصلیست
مثلا 2 طایفه نقش بندیه و قادریه مثال خوبیست . با این که هر 2 طایفه صو فیند اما بطور خلاصه نقشبندیه اهل زهد و عبادت و ذکر و فکرند و در تعبد و التزام به اوامر و نواهی و فرایض و نوافل شرعی اهتمام میورزند مخصوصا به ذکر خفی و خلوت در انجمن که یکی از شعار های طریقی ایشان است اما وجد و حال و رقص و سما را سخت منکرند
نقطه مقابل انها فرقه قدریه هستند در کردستان ایران که اصلا بزهد و خلوت و ذکر خفی اعتقادی ندارند و اهل ذکر جلی و مجمع وجد و سماع است .
الان عرفان به اون معنا بین فقهای شیعی پذیرفته نیست و حتی خودشون هم به اون عرفان نمیگن و تهذیب نفس یا عرفان عملی یا توحید عملی بهش میگن . تفاوتهای زیادی در این ها مشاهده میشود
ملا صدرا هم نظرات خاص خودش را در زمینه هایی دارد !
و این که مورد قبول علمای حاضر است و کسانی چون ایت الله بهجت و ... دارند ان عرفان مورد ذکر شما نیست
نقل قول:بحث من از اول این بود که برخورد اکثر علما با برخی مسایل نو و جدید به گونه ای افراطی است
این افراطی رو که صحبت کردیم ... من متوجه واژه افراطی نمیشوم ...
نقل قول:زمانی اکثریت علما موسیقی را مطلقا حرام میدانند ولی امروز همان موسیقی به نظر اکثریت علما جایز است . منظور من هم نواختن موسیقی است
خوب پس بهتره نظرات علمای قدیم و جدید رو بیاورید و مقایسه کنید ببینیم چه تغییری صورت گرفته !
نقل قول:من به این نگاه در اجتهاد میگم مخلوطی از سطحی نگری و افراطی گری . چراکه فقط به ظاهر مسئله توجه شده و دیگر اینکه در تبری از محرمات و مسایل غیر دینی زیاده روی شده و قابلیت انعظاف در مقابل مسایل زمانه از فقه بسیار کم شده .
برای چنین نتیجه گیری به اطلاعات و برسی های خیلی بیشتری نیز دارید
شما وقتی میتونید در این مورد نظر بدید که به فقه و اصول تسلط داشته باشید . خیلی بیشتر از چیزی که الان ممکن است داشته باشید!
این سخن شما سطحی است . در واقع از مثال به اصل رسیده اید که مثالتان هم مشکل دارد
در پناه خدا
نقل قول:در مورد ملاصدرا ، فکر کنم تا اینجایش را قبول دارید که به علت نظر مخالفی که با علما و فلاسفه زمانه داشت ، توسط شاه عباس تبعید شد . حتی برخی علما حکم ارتداد او را دادند .
ملا صدرا توسط یک طیف تفبیح و یک طیف تایید میشد که در جلسه ای که با حضور همه انها برگزار شد مجتهد اعلم ان زمان (نامش را فراموش کرده ام ) حکم به عدم ارتداد ایشان داد و ملا صدرا به واسطه جملاتی که به شاه عباس گفت تبعید شد که سالیانی بعد با وساطت امام قلی خان باز گشت
نقل قول: غنا را حرام می دانند اما تعریف آنها از غنا متفاوت است
اخوی بر گرد
پست قبلی رو بخون . من هم همین رو گفتم ....
در ضمن تشخیص با مکلف است و نسبی
خرید و فروش الات موسیقی هم فقط در مورد کاربرد مجاز توسط اقای خمینی و دیگران مجاز شمرده شد وگر نه هنوز هم نظر همانست .
موفق باشید
هر چه از آلات مختص به موسيقي باشد ، نواختن وخريد و فروش، ياد گرفتن آن جا يز نيست و فرقي بين سنتي و غير سنتي نمي باشد چنانچه فرقي در ياد گرفتن ان هم بين اين كه خودتان در اثر تمرين ياد بگيريد يا كلاس برويد نيست ولی اگر از آلات مشترک ( مانند دهل ) باشد چنانچه به قصد استفاده منافع مشروع باشد و با آن آهنگ های لهوی و مناسب مجالس خوش گذرانی نواخته نشود اشکال ندارد
آلات موسيقى دو قسم است: آلات مختص حرام و آلات مشترك. «آلات مختص» به آلاتى از موسيقى گفته مىشود كه نوعاً در لهو و لعب به كار مىرود و منفعت حلالى در بر ندارد. «آلات مشترك» به آلاتى از موسيقى گفته مىشود كه هم براى منافع مشروع و حلال به كار مىرود و هم براى منافع نامشروع و حرام. استفاده از آلات مختص به هيچ وجه جايز نيست؛ ولى آلات مشترك بستگى به كيفيت نواختن آن دارد. بيشتر مراجع تقليدV} آيتالله بهجت و آيتالله صافى، استفاده از هر نوع آلات موسيقى را حرام مىدانند.{V استفاده از آلات مشترك را به طور مطلق حرام نكردهاند؛ بلكه براساس كيفيت نواختن آن فتوا دادهاند
خوب برادر من . پست قبلی رو قشنگ بخون من هم همون رو گفتم !!!
با تشکر از جناب دیدگاه نوین و بقه دوستان
موفق و در پناه خدا