۱۴/فروردین/۹۱, ۲۰:۱۹
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام خدمت همسنگران عزیزم.
ان شاء الله ، در این تاپیک قصد دارم یکی از خطبه های خیلی غریب و مظلوم امام علی (علیه السلام) را که کمتر سر زبان هاست، و کمتر در مجالس و محافل مورد بحث و بررسی قرار می گیرد را خدمت تان تقدیم کنم.
البته خود نهج البلاغه که یک کتاب بسیار مظلومی ست، می دانید که پروفسور "جرج جرداق" مسیحی، در کتاب "امام علی صوت العدالة الانسانیة" می گوید: بعضی از خطبه های امام علی را بیش از 200 بار خواندم و سیر نشدم، یا جناب علامه ابن ابی الحدید در شرح نهج البلاغه می گوید: خطبه شقشقیه را من ده ها بار مطالعه کردم و سیراب نگشتم. اما باور می کنید ماها متاسفانه با این کتاب بزرگ، خیلی غریبه، بیگانه و ناآشنا هستیم؟ دانشمند مسیحی می گوید من یک خطبه را بیش از 200 بار خواندم، عالم اهل سنت می گوید ده ها بار خطب علی بن ابی طالب را مورد تحقیق و مطالعه قرار دادم و بیست جلد شرح نهج البلاغه می نویسد!!
حال یک سوال، از میان خطبه های نهج البلاغه، کدام خطبه از همه مظلوم تر است؟ لابد می گوییم همه ی خطبه ها !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
در مظلومیت نهج البلاغه در نزد ما (خصوصا بنده) که جای بحثی نیست، حال یک خطبه از همه مظلوم تر است و آن خطبه ایست که فقط نامش را شنیدیم، و آن خطبه ی "" سَلونی قَبلَ اَن تَفقِدونی "" ست!
یکی از مظلومیت های خطبه سلونی این است که متاسفانه جناب سید رضی که جمع آوری کننده خطب نهج البلاغه ست، این خطبه را در نهج البلاغه نیاورد! چون همانطور که می دانید، نهج البلاغه سه بخش است: یک بخش خطبه ها ( یعنی سخنرانی های مولا علی (علیه السلام) ) ، یک بخش نامه ها ( یعنی مکاتبات امیرالمومنین ) ، یک بخش هم کلمات قصار ( یعنی سخنان کوتاه امام علی )
چون خطبه "سلونی قبل ان تفقدونی" نه جزء سخنرانی، نه جزء نامه و نه جزء کلمات قصار است، لذا سید رضی اصلا این خطبه سلونی را در نهج البلاغه نیاورد. شارحان نهج البلاغه مثل ابن ابی الحدید، مثل آیت الله جوادی آملی، مثل استاد علی دوانی، اینها بخشهایی از این خطبه سلونی را در کتابهایشان آوردند.
خطبه سلونی، مجموعه ای از سوالاتی ست که مردم کوفه از مولا علی (علیه السلام) می پرسیدند و مولا همه را پاسخ می دادند، و شامل چندین منبر سَلونی قَبلَ اَن تَفقِدونی بود، این خطبه شامل حدود 79 پرسش و پاسخ است که توسط یکی از محققین در یک جزوه ای گردآوری شده، متاسفانه حقیر حدود تعداد 19 سوال و جوابها را در اختیار دارم که برگرفته از چند جلسه از سخنرانی ایشان است.
به حول و قوّه الهی، بخشهایی از این خطبه، بصورت روزانه، و هر روز یک پرسش و پاسخ، تقدیم شما عزیزان می شود، تا شاید اندکی بفهمیم چه مولایی داریم و چه اقیانوسی از علوم و معارف، در این خطبه سلونی نهفته هست و ما متاسفانه از آن بیگانه و بی خبریم.
یک نکته:
در میان این پرسش و پاسخ ها، گاهی نیاز به توضیح بیشتر است تا بتوانیم جان و محتوای کلام مولا علی (علیه السلام) را در حد وسع اندک مان، فرا بگیریم. (ان شاء الله) لذا زمانی که این نیاز احساس شد، با عبارت " **توضیح بیشتر " به این مهم می پردازم.
لطفا توجه بفرمایید که " **توضیح بیشتر " جزو خطبه نیست!
یا علی گفتیم و عشق آغاز شد ...
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
جناب علی بن حاتم از اصحاب مولا علی و پدر شهید، می گوید: من روزی در شهر کوفه و در منزل علی بن ابی طالب، در محضر آن حضرت نشسته بودم. ناگهان دیدم امیر المومنین برخاست، عبا بر دوش گرفت، عمامه را بر سر گذاشت، از منزل خارج شد. من هم پشت سر مولا علی از خانه خارج شدم. امیرالمومنین آهسته گام برمی داشت در حالی که لبان او مترنّم به ذکر خدا بود، تا رسید به مسجد بزرگ کوفه. مسجد کوفه مملو از جمعیت بود. به محض ورود مولا علی بن ابی طالب، جمعیت به احترام علی از جا برخاستند. شکافی در جمعیت پیدا شد. امیرالمومنین از شکاف جمعیت عبور کردند و بر روی منبر مسجد کوفه نشستند. درحالی که انگشتان دست خود را در هم تنیده بودند و بر دامن خود نشانده بودند، ابتدا حمد و ثنای الهی را بجا آوردند. وقتی حمد و ثنای مولا به پایان رسید، امیرالمومنین خطاب به انبوه جمعیت فرمود:
سَلونی قَبلَ اَن تَفقِدونی . بپرسید از من، قبل از اینکه از میان شما رخت بربندم.
فَاِنّی بــِالطّرُقِ السَّماواتِ اَعلَم مِنهُ بِالطّرُقِ الاَرض . من راه های آسمانها را بهتر از راه های زمین میدانم.
هرچه می خواهید از من بپرسید، از هر دری که می خواهید از من سوال کنید، همه را پاسخگو خواهم بود.
**توضیح بیشتر:
جناب علامه ابن ابی الحدید سنی می گوید: تنها پیشوایی که در تاریخ بشر توانست چنین ادعای بزرگی بنماید علی بن ابی طالب بود و بس.
هیچ پیشوایی در تاریخ سراغ ندارید که بتواند چنین ادعایی داشته باشد که هرچه می خواهید از من بپرسید!!!!! از هر دری می خواهید سوال کنید!!!!! کلامی باشد، فقهی باشد، فلسفی باشد، عرفانی باشد، اخلاقی و تربیتی باشد، در هر موضوعی ...
وقتی امیرالمومنین چنین چیزی فرمود که هر آنچه می خواهید از من بپرسید، آن وقت هر کس از هر گوشه ی مسجد کوفه برخاست و هر سوالی از محضر مولا پرسید، امیرالمومنین بی درنگ پاسخ داد.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
اول
اولین سوال کننده از گوشه مسجد کوفه برخاست و
پرسید: یا علی، به من بگو از اینجا که من ایستاده ام تا عرش خدا چقدر فاصله است؟
امیرالمومنین فرمود: اولا فاصله فرش تا عرش، یک فاصله ی مکانی نیست که من به تو بگویم از اینجا تا عرش چقدر فاصله است؟! اما اگر یک مومنی خالصانه بگوید لا اله الا الله و این کلمه توحید را بر زبان خود جاری سازد، او فاصله فرش تا عرش را پیموده است! فرش و عرش را به یکدیگر دوخته است! و بعد در ادامه فرمود: اگر می خواهی عرش پروردگار رحمان را جستجو کنی، بدان قلب یک انسان مومن عرش پروردگار رحمان است.
اولین سوال کننده جواب سوال خود را گرفت و نشست.