بسم الله الرحمن الرحیم
امام خمینی (رحمة الله علیه) :
- مسیر پیشرفت در مسیر قناعت و سادهزیستی و جلوگیری از تجملگرایی است : ما باید کوشش کنیم که اخلاق کاخ نشینی را از این ملت بزداییم. عظمت انسان به لباس و کلاه و اتومبیل امثال ذلک نیست.
- یکی از ملزومات توسعه در دیدگاه امام خمینی (رحمة الله علیه) قناعت و زهد است : قناعت و زهد امروزه از ضروریات زندگی کشورهای در حال توسعه است. توجه به این نکته به این معناست که ضرورت پرهیز از تجملات، تشریفات و تزئینات زندگی با الگوی غربی مصرف گرایانه در این کشورها بسیار زیاد است.
- هدف انقلاب مقابله با اشرافیگری : من به صراحت اعلام میکنم که جمهوری اسلامی ایران، با تمام وجود برای احیای هویت اسلامی مسلمانان در سراسر جهان سرمایهگذاری میکند و دلیلی هم ندارد که مسلمانان جهان را به پیروی از اصول تصاحب قدرت در جهان دعوت نکند و جلوی جاهطلبی و فزونطلبی صاحبان قدرت و پول و فریب را نگیرد. ما باید برای پیشبرد اهداف و منافع ملت مردم ایران برنامهریزی کنیم. ما باید در ارتباط با مردم جهان و رسیدگی به مشکلات و مسائل مسلمانان و حمایت از مبارزان و گرسنگان و محرومان، با تمام وجود تلاش کنیم...ما باید خود را آماده کنیم تا در برابر جبهه متحد شرق و غرب، جبهه قدرتمند اسلامی انسانی، با همان نام و نشان اسلام و انقلاب ما تشکیل شود وآقایی و سروری محرومین و پابرهنگان جهان جشن گرفته شود.
امام خامنه ای مدظله العالی :
يك وقت هست كه ما در زندگى شخصى خود مثلاً حركت اشرافگونهيى داريم بين خودمان و خدا؛ كه اگر حرام باشد، حرام است؛ اگر مكروه باشد، مكروه است؛ اگر مباح باشد، مباح است؛
اما يك وقت هست كه ما جلوى چشم مردم يك مانور اشرافىگرى مىدهيم؛ اين ديگر مباح و مكروه ندارد؛ همهاش حرام است؛ بهخاطر اينكه تعليمدهندهى اشرافىگرى است به:
اولاً زيردستهاى خودمان، ثانياً آحاد مردم به اين كار تشويق مىشوند.
بسم الله الرحمن الرحیم
استفاده از وسایل بیت المال برای کارمندان دولت :
"من الان اعلام مىکنم و قبلاً هم نوشتم و این را گفتم که آن وقتى که آقایان امکانات شخصى دارند، حق ندارند از امکانات دولتى استفاده بکنند. اگر ماشین دارید، آن را سوار شوید و به وزارتخانه و محل کارتان بیایید؛ ماشین دولتى یعنى چه؟ واللَّه اگر من از طرف مردم مورد ملامت قرار نمىگرفتم که مرتب ملاحظهى جهات امنیتى را توصیه مىکنند، بنده با ماشین پیکان بیرون مىآمدم."
(بیانات مقام معظم رهبری در جمع کارگزاران نظام، 23 مرداد 1370)
نمونههایی از سادهزیستی امام علی (علیه السلام) :
1- سادهزیستی در پوشاک
هارون بن عنتره میگوید: در شهر خورنق هوا سرد بود، علی (علیه السلام) را دیدم که قطیفهای بر خود پیچیده و از سرما رنج میبرد، گفتم از بیتالمال سهمی بردار. امام علی (علیه السلام) پاسخ داد: چیزی از مال شما برنمیدارم و این قطیفه را که میبینی بر خود پوشاندهام، آن را از مدینه همراه آوردهام.(1)
2- سادهزیستی در ازدواج
وقتی علی (علیه السلام) از حضرت زهرا (سلام الله علیها) خواستگاری کرد و پیامبر (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) موافقت نمود، فرمود: علی جان! از درهم و دینار چه داری؟ پاسخ داد: یک شتر و زره جنگی.
پیامبر (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) فرمود: حیوان سواری لازم است، زره را بفروش. زره را به بازار برد و به 40 درهم فروخت و همه را تقدیم رسولخدا کرد.
خطبهی عقد در حضور جمعی از یاران پیامبر خوانده شد، رسولخدا مقداری از قیمت زره را به سلمان داد تا لباس و برخی مایحتاج زندگی را تهیه کند و مقداری هم به مقداد داد و فرمود:
آن را به خواهر علی، امّ هانی بده تا بهعنوان صدقه بر سر عروس بریزد و با دادن یک غذای ساده به جمعی از اصحاب، مراسم عروسی پایان گرفت.(2)
3- سادهزیستی در خوراک
احنف بن قیس وقتی به دربار شام رفت و غذاهای رنگارنگ را دید به گریه افتاد.
معاویه گفت: چرا گریه میکنی؟ پاسخ داد: یک شب هنگام افطار خدمت علی (علیه السلام) رفتم به من فرمود: برخیز با حسن و حسین همسفره باش و خود به نماز ایستاد، وقتی نماز امام علی (علیه السلام) به پایان رسید. ظرف در بستهای را جلوی امام گذاشتند، بهگونهای در پوش غذا بسته بود که دیگری نتواند آن را باز کند، امام دَرپوش غذا را برداشت و آرد جو را در آورد و تناول کرد.
به حضرت عرض کردم: شما اهل سخاوت میباشید، پس چرا غذای خود را پنهان میکنید؟
فرمود: این کار از روی بخلورزی نیست، میخواهم فرزندانم از روی دلسوزی چیزی به آن (مانند روغنی یا دوغی) نیفزایند.
عرض کردم: مگر حرام است؟
فرمودند: «نه! اما رهبر امّت اسلامی باید در خوراک و لباس مانند فقیرترین افراد جامعه زندگی کند. تا الگوی بینوایان باشد و فقرا بتوانند مشکلات و تهیدستی را تحمل کنند.»(3)
4- سادهزیستی در مسکن
پس از جنگ جمل با مشورتهای فراوان تصویب شد که حضرت امیرالمؤمنین علی (علیه السلام) در شهر کوفه مستقر شود، بزرگان کوفه قصر سفیدی در نظر گرفتند که امام را در آنجا سکونت دهند تا به امور حکومتی بپردازد.
وقتی حضرت متوجه این حرکت کوفیان شدند، فرمودند: «من حاضر نیستم تا دیوار خانهام از دیوار منازل بیچارگان بالاتر و خانهام از خانهی مستمندان بهتر باشد.(4)
5- سادهزیستی در امکانات منزل
سوید بن غفله میگوید: روزی خدمت امام علی (علیه السلام) رسیدم، در آن ایام که همهی مردم با حضرت بیعت کرده بودند و ایشان خلیفهی مسلمین بود. دیدم بر روی حصیر کوچکی نشسته و چیز دیگری در آن خانه وجود ندارد.
عرض کردم: یا امیرالمؤمنین! بیتالمال مسلمین در اختیار شماست، فرشی برای اطاقها تهیه فرمایید، میبینم که در خانهی شما فرشی جز حصیر وجود ندارد.
حضرت فرمودند: «ای سوید! کسی که در راه است، در مسافرخانهای که زود از آنجا منتقل میشود، ابزار و وسایل فراوانی برای آنجا تهیه نمیکند. ما به زودی از این دنیا میرویم و به سوی خانهی آخرت رهسپار میگردیم، چرا فرشهای قیمتی فراهم کنیم؟!»(5)
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
(1) کامل ابن اثیر، ج 2، ص 44؛ تذکره الخواص، ص 108؛ کشف الغمّه، ج 1، ص 203.
(2) کامل بهایی، ج 1، ص 161 و خصایص نسائی.
(3) ینابیع المودّه، ص 172 و تذکره الخواص.
(4) امام علی (علیه السلام)، جرج جرداق، ج 1، ص 81.
(5) دانشنامهی امام على (علیه السلام)، ج 11، ص 198، به نقل از تذکره الخواص، ص 110.
(۹/اردیبهشت/۹۳ ۱۱:۲۵)مصباح نوشته است: [ -> ]بسم الله الرحمن الرحیم
استفاده از وسایل بیت المال برای کارمندان دولت :
"من الان اعلام مىکنم و قبلاً هم نوشتم و این را گفتم که آن وقتى که آقایان امکانات شخصى دارند، حق ندارند از امکانات دولتى استفاده بکنند. اگر ماشین دارید، آن را سوار شوید و به وزارتخانه و محل کارتان بیایید؛ ماشین دولتى یعنى چه؟ واللَّه اگر من از طرف مردم مورد ملامت قرار نمىگرفتم که مرتب ملاحظهى جهات امنیتى را توصیه مىکنند، بنده با ماشین پیکان بیرون مىآمدم."
(بیانات مقام معظم رهبری در جمع کارگزاران نظام، 23 مرداد 1370)
مگر این دو چراغ با هم فرق دارند؟
حضرت علی(علیه السلام) شبی مشغول حسابرسی بیت المال بودند که طلحه و زبیر وارد شدند. آن حضرت بلافاصله چراغی را که در مقابلشان بود خاموش کردند و چراغ دیگری را آوردند. طلحه و زبیر از دیدن این صحنه تعجب کردند و خطاب به علی(علیه السلام) گفتند: مگر این دو چراغ با هم فرق دارند که اینها را عوض کردید؟ امام(علیه السلام) فرمودند: روغن چراغی که آن را خاموش کردم، از بیت المال است؛ در روشنیِ آن نشستن و با شما جز درباره بیت المال سخن گفتن، روا نیست.