۲۰/مرداد/۹۳, ۱۹:۱۵
بسم الله الرحمن الرحیم
حکم شرعی مصالحه
حکم شرعی مصالحه
* دیروز تو مسیر بهارستان به سمت شریعتی و سیدخندان راننده جوونی بهم می گفت :
** حاجی یه سوال بپرسم ازت؟
* بپرس داداش فقط قول شنیدنشو میدم چون این کارو بلدم ولی شاید جوابتو بلد نباشم!
** خیالی نیست اصلم همون شنیدنش. حاجی ما بعد نود و بوقی تونستیم یه سرمایه مختصری جور کنیم بذاریم بانک. بعد یکی از رفقا گفت بدش من باهاش کار کنم یه چیزی ام گیر تو بیاد. دیدم خب بیراهم نمی گه مام پولو دادیم بهش. بعد یکی گفت باید سود و ضرررو مشخص کنید. مام مشخص کردیم. حالا عیالمون از تلویزیون شنیده که باید سود دقیق مثل ریاضی دبیرستان معین بشه. به این رفیقمون گفتیم قاط زد می گه آخه پولای من با پولای خودش مخلوط شده انیشتنم نمی تونه حساب کتاب کنه! خداییش راستم می گه. حالا تکلیف ما چطوریاس؟ پس بگیریم پولو یا راه داره درست بشه؟
* عیالت درست گفته...
** یعنی پس بگیرم؟
* نه، یعنی دو دقیقه گوش کن بذار حرفم تموم شه! درست گفته ولی همشو نگفته. اولاً این کار شما اسمش مضاربه است.
تو مضاربه هم اگر نشه یا نتونه سود صاحب مال یعنی مثلاً شما رو مشخص کنه معامله و عقد باطل نمی شه.
شما باید اول شرایط مضاربه رو رعایت کنید که ظاهراً کردید. سود شما هم باید یه کسری از کل سود رفیقت باشه مثلاً یک دهم.
** خب تا اینجاش درست ولی مشکل همین یک دهمس.
* قرار شد گوش کنی دیگه! حالا اگه نتونستیم محاسبه کنیم میشه مصالحه کرد.
** مصالحه دیگه چجورشه!؟
* یعنی با هم صلح کنید سر فلان مبلغ. مثلاً بگه من نتونستم سودتو معین کنم به دویست تومن راضی هستی تو هم قبول کنی، به همین راحتی.
** دمت گرم خیالمو راحت کردی فقط کاش حرفاتو ضبط کرده بودم تا خانمم دیگه گیر نده!
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
پی نوشت:
نکاتی درباره صلح :
مسأله صلح آن است که انسان با دیگری سازش کند که (مقداری از) مال یا منفعت مال خود را ملک او کند یا از طلب یا حقّ خود بگذرد که او هم در عوض (مقداری از) مال یا منفعت مال خود را به او واگذار نماید، یا از طلب یا حقّی که دارد بگذرد بلکه اگر بدون آن که عوض بگیرد (مقداری از) مال یا منفعت مال خود را به کسی واگذار کند، یا از طلب یا حقّ خود بگذرد، باز هم صلح صحیح است.
◀ دو نفری که چیزی را به یکدیگر صلح میکنند باید بالغ و عاقل باشند و کسی آنها را مجبور نکرده باشد و قصد صلح داشته باشند و حاکم شرع هم آنان را از تصرّف در اموالشان جلوگیری نکرده باشد. (توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج۲، ص: ۳۱۲)
◀ لازم نیست صیغه صلح به عربی خوانده شود، بلکه با هر لفظی (و بنا بر نظر برخی فقها حتی با هر فعلی) که بفهماند با هم صلح و سازش کرده اند صحیح است.
.