تالار گفتگوی بیداری اندیشه

مشاهده تالار در قالب اصلی: اداب رفتار با دوست
شما درحال مشاهده محتوای قالب بندی نشده این مطلب هستید.برای مشاهده نسخه قالب بندی شده روی لینک فوق کلیک کنید
صفحه: 1 2
آداب رفتار با دوست
بشر در تمام مراحل زندگي، از آغاز كودكي و جواني تا روزگار پيري، به طور فطري و طبيعي نيازمند دوست است كه او را از تنهايي و بي پناهي خويش برهاند. بدين جهت، دوست در زندگي از جايگاه ويژهاي برخوردار است و براي خود آدابي دارد كه در اين مبحث به گوشه اي از آنها اشاره مي شود.

دوستي براي خدا
دوستي هنگامي ارزش دارد كه براي خدا باشد و رفيقي قابل اعتماد است كه دوستي او بر پايه معنويت باشد. دوستي هايي كه به دليل ثروت، مقام، زيبايي يا نظاير آن به وجود آمده باشد، با از بين رفتن آنها خود به خود از بين خواهد رفت. هيچ يك از امور مادي نمي تواند پشتوانه دوستي ثابت و سعادت بخش باشد. ازاين رو، به جز با حق طلبان و آخرت گرايان نبايد رفاقت كرد و از هم نشيني با كساني كه همت آنها كسب دنياست و از ياد حق غافل هستند, بايد پرهيز كرد. چنانكه خداوند در قرآن مي فرمايد: «فَأَعْرِضْ عَن مَّن تَوَلَّي عَن ذِكْرِنَا وَلَمْ يُرِدْ إِلَّا الْحَيَوةَ الدُّنْيَا؛ پس، از هركس كه از ياد ما روي برتافته و جز زندگي دنيا را خواستار نبوده است، روي بر تاب». (نجم: 29)
امام علي(علیه السلام) در اين باره مي فرمايد:
كُلُّ موَدَّةٍ مَبينةٍ عَلَي غَير ذاتِ الله ضَلالٌ وَ الْاعتمادُ عَليها مَحالُ.1
هر دوستي و محبتي كه پايهاش بر چيزي جز ذات مبارك خداي متعال پيريزي شده باشد, گمراهي است و تكيه بر آن محال است.

ادامه دارد...
بسم الله الرحمن الرحیم

ميانه روي
ميانه روي در دوستي، نكته مهم ديگري است كه بايد همواره در نظر داشت؛ زيرا تندروي در دوستي ممكن است زيان هاي جبران ناپذيري به بار آورد. انسان در دنياي دوستي، تا اندازهاي بايد به رفيق اعتماد كند كه اگر روزي از او دل گير و آزرده خاطر شد, مشكل ساز نشود. رسول خدا صلی الله علیه و آله مي فرمايد:
در دوستي، ميانه نگه دار كه شايد دوست، روزي دشمن تو شود. در دشمني راه افراط مسپار كه شايد دشمن، روزي دوست تو شود
.
همچنين مي فرمايد:
بر دوست خود كمال دوستي را ببخشاي، ولي همه اطمينان خود را به او نكن و درباره او از خويشتن همه مواسات را انجام ده، ولي همه اسرار خود را به او بازگو مكن.

لرد آويبوري مي نويسد:
با دوستان چنان باش كه اگر دشمن شدند، زيان نبيني و با دشمنان چنان رفتار كن كه اگر دوست شدند، شرمسار نباشي. چه بسيار كساني كه اين دستور را به كار نمي بندند و در نتيجه هميشه مضطرب و آشفته خاطرند. محرمانهترين اسرار خود را با دوستان در ميان مي گذارند. همين كه رشته دوستي گسسته مي شود و كار به دشمني مي كشد، دوستي كه تا ديروز با او چون يك مغز در دو پوست بودند، به قصد جانش برمي خيزد و با حربهاي كه پيش از وقت به دست او داده است، دمار از روزگارش برمي آورد. به همين جهت است كه يكي از سرداران بزرگ، وقتي به جنگ مي رفت، به لويي چهاردهم گفته بود: «مرا از شر دوستانم حفظ كنيد. از دشمنان باكي ندارم».
سلام
باتشکر از تاپیک بسیار خوبتون....
.

" دوست خوب" چیزیه که برای من مبهمه....چون خوبی بیشتر آدما نسبیه....اصلا همینکه حدیث هست میانه رو باشید چون ممکنه یه روزی دوستمون دشمن بشه یعنی نمیشه به دوستی ها اعتماد کرد....

تنها چیزیکه میشه با اطمینان گفت دوست بودن با اهل بیت (علیهم السلام) هست و اولیاءالله که هیچوقت باعث پشیمونی نمیشه و بهمون آرامش میده....و مارو به سعادت میرسونه....
.
.
برا سلامتی و تعجیل در فرج بهترین و کاملترین دوست صلوات....Heart

اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم و اهلک اعداءهم اجمعین.
.
.
.
پ.ن:
دعا کنید آداب رفتار با بهترین دوست رو یاد بگیریم....
از نظر من دوستی به معنای واقعی زمانی که تجلی خدا باشندهیچوقت مبهم نیست یه سری اداب داره اولین شرطم همانطور که در بالا قید شده اگر راهی برای رسیدن و نزدیکی خدا باشه برای همیشه ماندگار میمونه
علی (علیه السلام) درضمن وصایای خود به حضرت حسین (علیه السلام) فرموده : خوشبخت و رستگار کسی است که علم و عملش، دوستی و دشمنیش، گرفتن و رها کردنش، سخن گفتن و سکوتش، رفتار و گفتارش تنها بر اساس رضای الهی استوار باشد و برخلاف امر پروردگار قدمی بر ندارد.
من این تاپیک به دو تن از بهترین دوستانم که همیشه یاداوری از تجلی خدا برام بودند تقدیم میکنم
ان شالله که توفیق یادگیری این اداب داشته باشیم

HeartHeartHeart
با تشکر از شما دوست عزیز

ولی خصوصیاتی که گفتید در تعداد کمی از افراد پیدا میشه....

خیلی مشتاقم درمورد دوست و آداب رفتار با دوست در یک تاپیک مجزا بحث بشه....چون حرف های زیادی برای گفتن دارم...

برای منم خدایی بودن دوستان و بهتر بودنشون از من خیلی مهمه...اما تا حالا با دوستی که منو بفهمه و درک کنه مواجه نشدم...این رو به این دلیل میگم که حداقل سعیمو کردم وقتی با کسی دوست میشم سختی هاشو درک کنم...حرفهاش رو اگه درسته بفهمم و اگه نادرسته نقد کنم ووووو....اما برعکسش زیاد اتفاق نیوفتاده....یا اگه بوده مقطعی وکوتاه بوده....
برای همینم هست سعی کردم و میکنم زیاد رو کمک آدم ها حساب نکنم....چون" ان الله علی کل شیء قدیر" هست....خدای من خدای یگانه و بی همتاست و بر هرچیز قادر.....

چه نیاز به آدم هایی که خواسته و ناخواسته بیشتر به درد و رنج ما اضافه میکنن...
.
.
.
.
البته این حرفم به معنی قطع ارتباط با آدم ها نیست...میشه روابط عادی داشت و تا جایی که ممکنه کمک کرد...ولی دوستی و صمیمیت باعث متوقع شدنه...چیزی که بعدا مایه دردسره همین توقعاته....خدمت به خلق نیازی به صمیمیت نداره....
بسم الله الرحمن الرحیم

انتخاب دوست پس از آزمايش
آداب اسلامي حكم مي كند كه انسان مؤمن در انتخاب دوست، دقيق و سخت گير باشد. اگر بخواهد با كسي طرح دوستي بريزد و رفيق صميمي شود, عقل و منطق را به كار گيرد و احساسات تند و بي جا را در اين امر دخالت ندهد. در ابتدا با او مأنوس شود تا از تفكر, اخلاق و زندگياش آگاه شود. سپس در موارد مختلف او را آزمايش كند. پس از آنكه همه شرايط دوستي را در او يافت و صلاحيت او را تأييد كرد, با وي دوستي كند. چنين دوستي مي تواند ثابت و پايدار و بي خطر باشد. امام علي(علیه السلام) در اين باره مي فرمايد: «
لَاتامَنْ صديقَك حَتّي تَختبَره؛
از دوست خود ايمن مباش تا او را بيازمايي»

مارك اورل هم مي گويد:
هرگاه مي خواهي با كسي دوستي كني، پيش از همه ببين فهم او چه اندازه است. نيك و بد را چه مي داند. افتخار و اهانت را چه مي شمارد و نيكبختي و بدبختي به نظر او در چه چيز است كه پس از آن، هر چه از او بشنوي و به تو بگويد، در شگفت نشوي؛ زيرا خواهي ديد همه كارهاي او مطابق گفته هايش و همچون فهم اوست.
روش هاي مختلفي براي آزمايش دوست در اسلام، سفارش شده است, از جمله آزمايش دوست در روزهاي سخت زندگي. امام علي(علیه السلام) در اين باره مي فرمايد: «
فِي الضَّيقِ وَ الشِّدَةِ يَظْهَرُ حُسْنُ الْمَوَدَّةِ؛
در تنگي و سختي، دوستي و نيكويي دوست آشكار ميشود.
»
همچنين مي فرمايد: «
فِي الشِّدَةِ يَختبرُ الصِّديقُ؛
در سختي است كه دوست آزمايش مي شود
»
بسم الله الرحمن الرحیم

تداوم دوستي
از ديگر آداب دوستي كه از انتخاب دوست هم مهمتر است, تداوم دوستي است. در واقع، اگر پس از انتخاب دوست، حدود و وظايف دوستي رعايت نشود، بهزودي رشته آن گسيخته خواهد شد. اين امر، ناتواني انتخاب كننده را مي رساند. امام علي(علیه السلام) در اين باره مي فرمايد:
اَعجَزُ النَّاسِ مَنْ عَجْزَ عَنْ اكْتِسابِ الْاِخْوانِ وَ اَعجَزُ مِنه مَن ضَيَّعَ مَنْ ظَفَرَ بِه مِنْهم.

ناتوانترين مردم كسي است كه نتواند براي خود دوستاني بهدست آورد و از او ناتوان تر كسي است كه دوستان به دست آمده را از دست بدهد.

سنايي مي گويد:

بد كسي دان كه دوست كم دارد
زان بتر، چون گرفت، بگذارد
از سوي ديگر, خداوند تداوم دوستي را دوست دارد. از اين رو، براي خشنودي خداوند بايد دوستي را ادامه داد. رسول خدا صلی الله علیه و آله مي فرمايد: «
انَّ اللهَ تعالي يُحِبُّ المُداوَمَةَ عَلَي الْاِخاءِ الْقديم فَداومَوا؛
خداوند دوستي ديرينه را دوست دارد. بنابراين، دوستي ديرينه را ادامه دهيد
».
براي تداوم دوستي, شناخت و تدبير مناسب جهت مقابله با علل ناپايداري دوستيها بسيار اهميت دارد.
بسم الله الرحمن الرحیم

بي اعتنايي به سخن افراد سخن چين درباره دوستان
بدون ترديد، افرادي هستند كه از روابط گرم و دوستانه ديگران رنج مي برند و همواره درصدد ايجاد اختلاف بين آنها هستند. سخناني دروغ يا راست از اين دوست به ديگري مي گويند تا آنها را از هم آزرده و دل سرد كنند. امام علي(علیه السلام) در اين باره مي فرمايد: «
وَ مَنْ أطاعَ الواشِيَ ضَيَّعَ الصّديق؛
هركس از سخن چين پيروي كند، دوستي را به نابودي مي كشاند
وظيفه دوستان در مقابل گفتار سخن چينان، تكذيب و بي اعتنايي به سخن آنهاست. بدين وسيله، هم آنها از كار ناپسندشان متنبه ميشوند و هم انسان, دوست خود را از دست نميدهد.
بسم الله الرحمن الرحیم

ـ گذشت از اشتباه هاي دوستان و پرهيز از خرده گيري بر آنان
از ديگر آداب دوستي، پرهيز از خرده گيري و گذشت از اشتباه ها و لغزش هاي دوستان است؛ زيرا خرده گيري و اهميت دادن به اشتباه ها مي تواند دوستي ها را از بين ببرد. امام علي(علیه السلام) در اين باره مي فرمايد: «
مَن اسْتَقْصي عَلي صِديقِه اِنْقطَعتْ مَودَّتُه؛
كسي كه نسبت به دوست خود خرده گيري كند و ريزبين باشد، دوستي او بريده مي شود
».
اگر دوست براي اشتباه هاي خود دليل ندارد، بهتر است طرف مقابل براي او عذرتراشي كند تا دوستي ها تداوم يابد؛ زيرا «
اَلاِسْتغناءُ عَن العُذرِ أعزُّ مِن الصِّدقِ به؛
بي نيازي از عذرخواهي، گرامي تر از عذر راستين است
».
«عذر دوستان را بايد پذيرفت، اگرچه بي جا باشد و استدلال آن منطقي نباشد؛ زيرا همين اندازه كه كسي از كار خود پشيمان شد و پوزش خواست، بدين معناست كه دستي براي دوستي و ادامه آن دراز كرده است و وظيفه شخص است كه آن را بگيرد».

ز دوست، دوست نرنجد به هيچ تقصيري
اگر برنجد، گويد كه دوستم، غلط است
امام صادق (علیه‌السلام) میفرمایند:

«دوستان سه دسته هستند. اول کسی که مانند غذا در هر زمان به او نیاز هست و او دوست عاقل است.
دسته دوم دوستانی که برای انسان مانند بیماری، رنج آور هستند. یعنی دوست احمق و نادان است
و بالاخره دسته سوم از دوستان آن‌هایی هستند که وجودشان برای جوان همانند داروی حیات بخش است، و آن رفیق روشن بین و اهل تفکر است.»**

** (بحارالانوار، ج ۷۵، ص ۲۳۷)
صفحه: 1 2
آدرس های مرجع