تالار گفتگوی بیداری اندیشه

مشاهده تالار در قالب اصلی: اگه مقداری از خرج سالیانه شما اضافه می ماند خمس می دادید یا خیر ؟
شما درحال مشاهده محتوای قالب بندی نشده این مطلب هستید.برای مشاهده نسخه قالب بندی شده روی لینک فوق کلیک کنید
صفحه: 1 2 3
[تصویر: n00001443-b.jpg]
اگه مقداری از خرج سالیانه شما اضافه می ماند خمس می دادید یا خیر ؟

چند روز پیش داشتم کتاب آداب الطلاب رو می خوندم به مطلبی بر خوردم درباره خمس که آقای مجتهدی تهرانی از زبان خودشون این موضوع رو برای طلبه های مدرسشون بیان کردند با خودم گفتم که این مطلب رو از کتاب تایپ کنم و در این جا قرار بدهم تو تالار هم یک سرچی زدم چیزی تاپیکی درباره این فریضه واجب الهی پیدا نکردم متاسفانه بعضی از ما ها (البته بیشتر این رو به خودم می گم) به مسایل مستحب بیشتر از واجب می پردازیم که این اصلا مورد پسند دین مبین اسلام نیست راستی حتما تو نظر سنجی شرکت کنید ببینیم چند نفر تا حالا خمس دادن البته بیشتر ما ها تو این تالار جوان هستیم و معمولا هشتمون گرو نهمونه ولی انصافا اگه پول داشتیم و پس انداز می کریدم خمس می دادیم یا نه

هر مقداری از خرج سالانه که اضافه بیاید یک پنجم یا 20 درصد آن را بابت خمس باید پرداخت کرد قدیم خیلی مردم در این ضمینه ها دقت داشتند مدتی در خانه آیت الله لنگرودی در تهران ساکن بودم و ایشان به شهرستان رفته بودند , روزی نامه ای از ایشان خطاب به من به دستم رسید به این مضمون که سال خمسی من رسیده است و خمس را حساب کرده ام ولی مقداری ذغال در راه پله پشت بام است بشمار که چند عدد است تا خمسش را بدهم .

ولی الان چه کسی فکر خمس دادن است تازه بعضی افراد هستند که دیگران را هم نهی می کنند که شما وضع مالیت ضعیف است و پول نداری چرا خمس می دهی . شخصی به من گفت پدر زنم گفت برو پولهایت را سریع فرش بخر و زیر پا بنداز که خمس به آنها تعلق نگیرد ولی من به حرفش گوش ندادم و خمس دادم

برای بعضی ها پول دادن از جان دادن هم سخت تر است .

شخصی خیلی وجوهات شرعیه بدهکار بود به نوکرش گفت دست و پای من را ببند و پول را بردار و هرچه من فحش دادم توجه نکن و برو پول رو بده و برگرد . نتیجه خمس ندادن هم این هست که تمام اموالت حرام می شه زیرا خمس سهم امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است و تو این سهم را غصب کرده ای و داخل اموالت نموده ای حتی نماز هایت هم باطل است و به مسجد و حرم ائمه (علیه السلام) حرام است بروی زیرا غسلی که کرده ای از آن پول خمس نداده بوده است و به فتوای مراجع این غسل باطل است و لذا چون جنب هستی نمازهایت هم باطل است تا دیر نشده برو نزد عالمی خمس مالت رو حساب کن .

خمس اضافه مالت است و ناراحت نباش چون همه اضافه مال را که نباید بدهی , یک پنجم آن را خواهی داد در غیر این صورت نمی توانی از پول خمس نداده چیزی بخری زیرا مالک آن نخواهی بود

امام باقر(علیه السلام) درباره خمس می فرمایند :

هر کس چیزی از خمس را خریداری کند خداوند عذر او را نمی پذیرد او چیزی را خریده که برایش حلال نیست .
بله برادر من
اما مسئله اینجاست که با این حقوق کم و خرج زیاد پولی برای پس انداز نمیمونهBig Grin
بنام ستار معاصی عاصیان

به مسئله بسیار خوبی اشاره کردید.پرداخت خمس که از واجبات است.

یک نکته که باید مورد توجه قرار گیرد این است که هر مسلمان که برای خودش منبع درآمدی دارد باید به سال شمسی ،حساب سال داشته باشد.یعنی مثلا 12 بهمن هرسال درآمد مال خود را وارسی و مشخص کند.
به یک پنجم سود درآمد هر سال خمس تعلق میگیرد و سال بعد به اضافی درآمد سال قبل خمس تعلق میگیرد.

حال که به قول دوستان همگی از دخل و خرج کم میآورند و خمس به آنها تعلق نمیگیرد توجه کنند که داشتن حساب سال واجب است . پس از محاسبه درآمد در حساب سال بحث پرداخت خمس پیش میآید که بسیار مفصل است.

یا علی (علیه السلام) مدد است.
بچه ها به نظر شما کسی حقوقش طبق قانون کار باشه یه آدمی مثل من . و تازه کم هم بیاره باز هم به نظرتون خمس براش واجبه ؟
(۱۵/شهریور/۹۰ ۲۰:۵۰)sepideh نوشته است: [ -> ]بچه ها به نظر شما کسی حقوقش طبق قانون کار باشه یه آدمی مثل من . و تازه کم هم بیاره باز هم به نظرتون خمس براش واجبه ؟
دوست عزیز:
تشخیص اینکه بااین شرایط خمس یادیگرمسائل به شخصی واجبه یاخیر،به عهده مراجع هست.هرفردی هم که به نوبه خودش واجبه ازمرجع تقلید(جامع الشرایط)خودش پیروی کنه.(مسئله خمس هم یکی ازین موارد)
قرارنیست که درفروع دین هم همه صاحب نظرواهل فتوا باشند....
یاحق
(۱۵/شهریور/۹۰ ۲۰:۵۰)sepideh نوشته است: [ -> ]بچه ها به نظر شما کسی حقوقش طبق قانون کار باشه یه آدمی مثل من . و تازه کم هم بیاره باز هم به نظرتون خمس براش واجبه ؟

بنام ستار معاصی عاصیان

بله.برای هر کسی که منبع درآمدی دارد داشتن حساب سال واجب است.
اگر طبق حساب سال به مالتان خمس تعلق نگرفت که الحمدلله و اگر خمس تعلق گرفت در شرایط پرداخت آن شرایط آسانی برای مقلد در نظر گرفته شده است.

یا علی (علیه السلام) مدد است.
مسئله ی بسیار مهمی است که شاید بسیاری از ما آنچنان که باید و شاید به آن ملزم نیستیم متأسفانه

کسی که از لحاظ مالی حقی بر گردن دارد نمیتواند در رکاب امام زمانش باشد

سعی میکنم در مورد این مسئله ی بسیار مهم (مبانی فکری و اعتقادی و اخلاقی و فقهی خمس) و آثار و پیامدهای پرداخت یا عدم پرداخت آن مطالبی را تقدیم کنم
سایر دوستان هم با توجه به اهمیت فوق العاده بالای مبحث اگه تونستند دریغ نورزند
آیه خمس
سوره انفال, آیه 41
متن آیه
" وَاعْلَمُواْ اَنَّمَا غَنِمْتُم مِّن شَیْءٍ فَاَنَّ لِلّهِ خُمُسَهُ وَلِلرَّسُولِ وَلِذِی الْقُرْبَی وَالْیَتَامَی وَالْمَسَاکِینِ وَابْنِ السَّبِیلِ

إِن کُنتُمْ آمَنتُمْ بِاللّهِ
وَمَا اَنزَلْنَا عَلَی عَبْدِنَا یَوْمَ الْفُرْقَانِ یَوْمَ الْتَقَی الْجَمْعَانِ وَاللّهُ عَلَی کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ
"

ترجمه:

و اگر به خدا و آنچه بر بنده خود در روز فرقان که دو گروه به هم رسیدند نازل کرده ایم ایمان آورده اید, بدانید که

هرگاه چیزی به غنیمت گرفتید خمس آن از آن خدا و پیامبر و خویشاوندان و یتیمان و مسکینان و در راه ماندگان

است. و خدا به هر چیز تواناست.

در روایات، کسانی که خمس مال خود را پرداخت نمی کنند به شدت مورد مذمت قرار گرفته اند.

گروهی از مسلمانان به حضور امام رضا (علیه السلام) شرفیاب شده و از حضرتش خواستند خمس اموالشان را به آنان ببخشد! حضرت امام رضا (علیه السلام) فرمودند:

این چه نیرنگی است؟ با زبان اظهار دوستی می کنید و خمس، حقی را که خداوند متعال آن را برای ما قرار داده و ما را مخصوص به آن نموده از ما دریغ می دارید. آن گاه حضرت (علیه السلام) سه مرتبه فرمودند: برای هیچ یک از شما خمس را حلال نمی کنم.1

عدم پرداخت خمس در روایات به معنای: خوردن مال یتیم، دشمنی و خصومت با امام زمان (علیه السلام)،(پناه بر خدا...........) ناپاکی غذا و نسل، خوردن آتش و محرومیت از دعای امام معصوم (علیه السلام) است [2] و به فتوای مراجع عظام کسی که خمس مال خود را نداده باشد نمی تواند در مال خود تصرف کند و با لباسی که با آن مال خریده باشد نمی تواند نماز بخواند و با آن آبی که با پول خمس نداده تهیه کند وضو و غسلش باطل است و ... 3

دقت و تفکر
یک مسلمان شیعه، با توجه به اهمیت و ضرورت خمس و خطر نپرداختن آن، خود را موظف می داند که حساب مالی خود را با امام زمان خویش تسویه نماید و هیچگاه خود را مدیون امام خویش قرار ندهد و در حقیقت پرداخت بدهی مالی به امام عصر (علیه السلام) مقدمه ای خواهد بود جهت پرداخت دیگر دیون مادی و معنوی ان شاءالله.

همواره شیطان، صاحبان مال و ثروت را وسوسه می کند تا بدهی خویش را پرداخت نکنند. گاهی می گویند: ما زحمت کشیده ایم و اموال خودمان است، گاهی می گویند ما نمی دانیم خمس که پرداخت می کنیم چه می شود؟ بعضی مواقع نیز بهانه ها و ایرادهای دیگری را برای فراز از پرداخت خمس می آورند که هیچ کدام قابل قبول و پذیرش نیست. کسی که ادعای مسلمانی می کند موظف است به شکرانه سلامتی و سعادت تشرف به دین اسلام و مکتب تشیع، سهمی از درآمد خود را برای ابقای مکتب و ترویج دین قرار دهد.

ضمن آن که ما موظف به انجام وظیفه خویش هستیم! به راستی کسی که موظف است در قربانگاه منی در ایام حج گوسفندی را قربانی کند، آیا به خود اجازه می دهد به بهانه آن که نمی داند گوشت آن چه می شود از انجام وظیفه خودداری کند؟ یا آن گوسفند را در راه خدا قربانی کرده و رها می کند و می رود. کسی که حق مالی واجب خود را نپردازد، اگر خداوند متعال توفیق را از او نگیرد و مال او در راه حرام صرف نشود! در هر راه مستحبی دیگر هزینه کند برای او ثمری نخواهد داشت
.

[1] بررسی تاریخی خمس، ص 23 به نقل از وسائل الشیعه: ج 6، ص 376

[2] راهنمای حساب خمس، ص 17 الی 19

[3] فقه 2، محمد حسین فلاح زاده، به نقل از توضیح المسائل مراجع، مسائل 1760، 1790، 383، 873، 1763
آیت الله بهجت (رحمة الله علیه) میفرمایند: " اگر كسي بيشتر از متعارف و

متناسب با شأن
خود در سال از درآمدخود مصرف كند خمس مقدار زائد را بايد بدهد".
صفحه: 1 2 3
آدرس های مرجع