تالار گفتگوی بیداری اندیشه
رهنمای سلوک (سخنان آیت الله حق شناس) - نسخه مناسب چاپ

+- تالار گفتگوی بیداری اندیشه (http://forum.bidari-andishe.ir)
+-- بخش: اصول و عقاید شیعه (/forum-52.html)
+--- بخش: اخلاق اسلامی و سیره معصومین (/forum-44.html)
+---- بخش: در محضر بزرگان دین و اخلاق (/forum-55.html)
+---- موضوع: رهنمای سلوک (سخنان آیت الله حق شناس) (/thread-25371.html)

رهنمای سلوک (سخنان آیت الله حق شناس) - Agha sayyed - ۲۱/اردیبهشت/۹۲ ۱۳:۱۸

بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم

در بین هیاهوی زمینیان برای رسیدن به مطامع دنیویشان ، انسانهایی ظهور میکنند که تمام عمر با برکتشان ، صرف رسیدن به مقامات الهی و قرب حضرتش میشود .
آنان به آرامی می آیند و با آرامش میروند و در تمام لحظه لحظه زندگیشان جز اوامر الهی و جلب رضایت خداوندی ، چیزی راضیشان نمیکند .
آنچه که از ظرف علم بدست آورده اند ، بدون چشم داشتی در اختیار دیگران قرار میدهند و هنر خدایی شدن را برای دیگران نقل مینمایند .
در این مبحث ، ان شاءالله بنا داریم تا با بررسی سخنان مردی خدایی از تبار اولیاء الهی ، حضرت آیت الله میرزا عبدالکریم حق شناس (رضوان الله تعالی علیه) راه خدایی شدنمان را هموار نماییم .

قبل آن توصیه میشود تا به موضوع درباره مردی که رؤیاهایش صادق بود و نفسش حق جهت آشنایی مختصر با این مرد خدایی مراجعه شود .

حب دنیا و حب خدا در یک دل جای نمیگیرد ، باید از یکی از آنها گذشت .

(توضیح: میتوان چنین عنوان نمود که حب و دوستی امور دنیوی و وسایل و امکانات آن ، همگی زمانی به پایان میرسد و ابدی نیست . و این بدلیل فنا پذیری همه چیز و همه کس جز ذات اقدس الهی است . پس انسان عاقل دل به چیزی که فناپذیرست نمیبندد و دل در گروی دوستی خداوند که ابدی و ماندگارست خواهد داد. )

اگر پروردگار را دوست داریم باید ثابت کنیم . باید از نعمتهای او در راه خود او استفاده کنیم .

(توضیح : نگاهی به خود و اطراف خود بیاندازیم ، از بدن و اعضاء و جوارح و کارکرد هر کدام از آنها گرفته تا نعمت داشتن والدین ، همسر و فرزندان ، مسکن و کار ، خوردنیها و مشربه ها ، همگی بدون هیچ درخواستی به موقع در اختیار آدمی قرار میگیرد . چگونه است که چشمانی با این مکانیزم پیچیده را در راه دیدن انچه او دوست نمیدارد مصروف مینماییم و گوشی با این ظرافت در صُنعش را در راه ناشنیدنیها استفاه میکنیم؟ پس اگر آدمی این انبوه نعمات الهی را در غیر خواست او صرف کند ، جز ظلم به آورنده این نعمات میتوان نامی دگر بر آن نهاد .)

موفق باشید و خدایی .

RE: رهنمای سلوک (سخنان آیت الله حق شناس) - Agha sayyed - ۲۳/اردیبهشت/۹۲ ۱۸:۵۶

بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم

اهل بهشت حسرت هیچ لحظه ای از عمر خود را نمیخورند مگر لحظاتی که در دنیا به غفلت گذرانیده اند و به یاد پروردگار متعال نبوده اند .

(توضیح : این کلام استاد برگرفته از حدیث معروف نبویست که در جلد اول بحار الانوار در بخش ایمان و کفر آمده است . رسول الله (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) در حدیثی فرمودند: اى گروه شیعیان از خداوند بترسید، بهشت از دست شما نمى‏رود اگر چه گناهان شما موجب شود كه شما از ورود در آن تاخیر داشته باشید، اكنون براى بدست آوردن درجات بهشت با هم مسابقه دهید.
یک نکته تامل برانگیز ؛ اگر بما گفته شود که اعمالتان آنقدر عالی نیست تا همنشین و ملازم مثلا سیدالشهدا (صلوات الله علیه) باشید و هر هزار سال بهشتی میتوانید ایشان را آنهم برای لحظاتی اندک ببینید ، آیا حسرت این زمانهای از دست رفته را نمیخورید ؟)

هرکس اهل ذکر پروردگار متعال باشد ، پروردگار جلیس و مونس او میشود .

(توضیح: آدمی به هر آنچه اعضاء و جوارحش به آن کشش داشته باشد ، به آن میرسد . کسی که به دنبال مال و منال دنیویست برایش مهیا میشود و دائم، گوش ، زبان و دلش ، سوی آن میرود . کسی که به دنبال علم و دانش است حتی در خواب هم به دنبال رسیدن به جواب مسائل علمی است . حال اگر کسی دائم الذکر باشد و گوش ، زبان ، چشم و دلش خدایی باشد و لحظه لحظه زندگیش پیرامون تذکره و جلب رضای حضرتش بگذرد ، قطعا خداوند مونس و همنشین وی خواهد بود .)

موفق باشد و خدایی.

RE: رهنمای سلوک (سخنان آیت الله حق شناس) - Agha sayyed - ۳۱/اردیبهشت/۹۲ ۱۲:۲۵

بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم

اگر اراده کنی که خودت را حفظ بکنی ، پروردگار هم در هنگام ارتکاب گناهان برای تو ایجاد مانع میکند .

(توضیح : بسیار پیش می آید که رهرو در ابتدای مسیر دچار لغزش میشود و پس از مدتی اطاعت و بندگی ، نفس دوباره او را بندگی خود فرا میخواند و سالک به یکباره هوایی میشود ، غافل از اینکه دلی که در پی خدایی شدن است به سرعت غیر خدایی نخواهد شد و پروردگار اجازه تکرار معصیت به او نخواهد داد و برای انجام گناه موانعی ایجاد میکند .
خدا کند که رهرو متوجه این نعمت گردد و بی راهه را بر راه ترجیح ندهد. )

اگر شما آن چیزهای فریبنده را واگذارید ، خدای متعال با شما انس میگیرد .

(توضیح : دل انبانی نیست که همه چیز در آن جای گیرد . اگر دلی بدنبال ثروت رفت دیگر در پی همسر و فرزندان نخواهد بود و اگر بسمت شهرت رفت نیکی و دستگیری دیگران را فراموش خواهد کرد . تنها دلی که محل نزول آیات الهی باشد و خداوند در آن جای گیرد میتواند همه چیز را بقدر نیاز در خود جای دهد . و اینهمه را فقط از لطف و انس با حضرتش بدست می آورد و آنچه از مال و ثروت و فرزند بقدر کفایت بخواهد خداوند نصیبش مینماید . )

موفق باشید و خدایی .

RE: رهنمای سلوک (سخنان آیت الله حق شناس) - Agha sayyed - ۸/خرداد/۹۲ ۱۱:۰۳

بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم

مولانا جعفر بن محمد الصادق (صلوات الله علیه) میفرمایند :
نورانیتی را که خداوند متعال به کسی افاضه بفرماید ، تا قیام قیامت از او نمیگیرد . اگر انحرافاتی هم به علت معصوم نبودن پیدا بکند ، آن نورانیت کم میشود ، ولی در اثر توجه به پروردگار متعال مجدداً شعله ور خواهد شد .

(توضیح : یکی از راه های رسیدن به این نورانیت نماز است و نماز اول وقت اثرات عجیبی در روح و جسم آدمی دارد . اگر اصرار بر اول وقت برگزار نمودن آن شود ، این نورانیت و لذت معنوی هم ماندگار خواهد بود و هم بازدارنده از گناه و معصیت و اگر از روی غفلت عملی ناشایست سر زد ، نماز مرهمی خواهد بود بر دل چرکین شده سالک و آن خطا و گناه را از بین خواهد برد.)

اوامر الهی تابع مصالح و مفاسد نفس الامریّه است . اگر از موضوعی نهی شده ،فسادی مترتب بر آن عمل است و اگر فرموده اند که کاری را انجام بدهید ، صلاح شما در آن است .

(توضیح : یکی از مباحث خداشناسی اینست که بدانیم ما مملوکیم و خداوند متعال مالک و صاحب ما و تمامی موجودات و کائنات و افریده هاست . مگر میشود مملوکی که از خود هیچ چیزی ندارد و وابسته به مالک و خواست اوست ،مصالح خود را بداند ؟ یکی از اشتباهات ما اینست که ولی بودن خداوند را با ولی بودن پدر مقایسه مینماییم . فرمان پدر را انجام نمیدهیم و میبینیم که خب اتفاقی نیافتاد ، اما غافلیم که پدر هم از جنس ماست و او نیز مملوک است و نه مالک مطلق . او از روی تجربه سخنی میگوید و به امری فرمان میدهد ، حال انکه خداوند تبارک و تعالی مالک است و و خالق که زنده ماندن و مرگ ما در دست اوست و سرنوشت ما در برابر خواست او رقم میخورد .)

موفق باشید و خدایی .

RE: رهنمای سلوک (سخنان آیت الله حق شناس) - Agha sayyed - ۲۲/خرداد/۹۲ ۹:۴۰

بسم الله الرحمن الحیم
سلام علیکم

موسی کلیم الله (علیه السلام) 10 سال در مدین شاگردی کرد و استاد شد . بدون استاد نمیشود سیر الی الله کرد .

(توضیح :بهترین استاد کلام الله مجید است . در این کتاب هر انچه برای مسیر سیر و سلوک الی الله بخواهید هست . اما برای فهم آن باید در کنارش از نهج البلاغه ، صحیفه سجادیه و کتب روایی مانند اصول کافی استفاده نمایید . پس از اینست که باید نزد استادی بروید تا گیرها و کجی هایتان را اصلاح نماید .
حکایت دانش آموزی ست که بجای انکه برود سر کلاس اول بنشیند میخواهد برود سر کلاسهای فلسفه بنشیند . خب هر چیزی مراتبی دارد و مرتبه اول در این راه استفاده بجد از قران کریم و روایات حضرات معصومین (صلوات الله علیهم اجمعین) است ، وگرنه بدون دانستن دانستنیها نزد استاد رفتن مفید نخواهد بود .)

نشانه حب به اهل بیت (صلوات الله علیم اجمعین) اطاعت از اوامر و نواهی حضرات معصومین (صلوات الله علیهم اجمعین)است .

(توضیح : اینکه خانمی بگوید من عاشق خانم فاطمه زهرا (سلام الله علیها) هستم کافی نیست . باید سیره ان حضرت را سرمشق قرار دهد . خواست های ناممکن در زندگی زناشویی و توقعات بیجا در سیره حضرت فاطمه (سلام الله علیها) نبوده است ، پس شما هم نباید داشته باشید . یا اینکه آقایی میگوید من محب حسینم ، باید مثل ایشان باشد و حرف و عملش یکی باشد و تابع محض دستورات ایشان باشد . نمیتوان عاشق حسین (علیه السلام) بود و رفتار و منش یزیدی داشت .)

موفق باشید و خدایی .

RE: رهنمای سلوک (سخنان آیت الله حق شناس) - Agha sayyed - ۲۶/خرداد/۹۲ ۱۱:۳۶

بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم

اگر تحصیلات علمی شما با علم اخلاق توام نباشد منقطع میشود .

(توضیح : اگر همین درس فیزیک اخلاقی نباشد نتیجه اش میشود بمب اتم ، سلاح هایی برای کشتار مردم ، میشود بمب شیمیایی که در 8 سال دفاع بر سر بچه های ما ریختند . اگر علم شما در حساب و کتاب باعث شود که مبالغی را کم و یا زیاد نمایید میشود بد اخلاقی ، میشود همین کلاهبرداری .
پس هر علمی دارید چه علم رسمی مثل همین فیزیک و حساب و چه علم حقیقی اگر در کنار اخلاق نباشند از رسیدن به خدا شما را باز میدارند .)

تمام مشکلات اجتماعی ما از عمل خود ما سرچشمه میگیرد .

(توضیح : اگربنده دروغ گفتم ، شما کاسب کار دروغ گفتید ، شما معلم دروغ گفتید ، شما مسوول دروغ گفتید ، کل جامعه بسوی دروغ میرود .
اگر بنده از درسم کم گذاشتم ، اون آقای پارچه فروش از پارچه اش ، آن نانوا از خمیر نانش ، خب همه کم فروش میشوند و همه این ها مشکلات اجتماعی است . همه اینها رذایل اخلاقی است .
مشکلات بر سر راه ازدواج جوانان را خود ما بوجود اورده ایم ، بد اخلاقی ها را خود ما درست کرده ایم ، کج رفتاریها را خود ما مسبب شده ایم . تا خود را اصلاح نکنیم که جامعه تصحیح نمیشود .)

موفق باشید و خدایی .

RE: رهنمای سلوک (سخنان آیت الله حق شناس) - Agha sayyed - ۳۰/خرداد/۹۲ ۱۰:۳۷

بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم

بعد از امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) کسی عالمتر از ابلیس نیست . 99 عذر شرعی برای شما اقامه میکند تا شما را مطیع خود کند .

(توضیح : ابلیس هیچگاه به سراغ افراد بی ایمان نمیرود ، چرا که آنها خود پیرو و متابع خواست ابلیس هستند . او همیشه بدنبال شما نمازگزار ، شما روزه بگیر ، شما هیأتی و شما پامنبریست .
کلی بالا و پایین میشود تا نمازتان را قضا کند ، حال کو تا طلوع آفتاب ، کلی مانده تا غروب خورشید ، نماز را سریع بخوان تا مشتری معطل نشود ، مگر رضای مشتری رضای خدا نیست ،
کلی فلسفه و منطق می آورد تا روزه گیر نشوی ، آخر مگر کسی در هوای گرم روزه میگیرد ، روزه مستحبی اگر بگیری از روزه واجبت می مانی ،
و کلی استدلالهای شرعی و غیره می آورد تا تو را از صراط مستقیم جدا کند .
مراقب باشید که اسیر خدعه ها و نیرنگهای او نشوید . تنها التزام به فرمان خداوند و عامل بودن به دستورات معصومین (صلوات الله علیهم اجمعین) است که راه نجات شماست .)

مگر نفرموده اند که در زمان غیبت ، بین الدَّفَّتین ، قرآن ، برای شما کافیست ؟ خبر واحد این است که بین الدّفّتین متواتراً قرآن کریم است و همین هم تا ظهور دولت حقه شما را کافیست . با 15 هزار صلوات فرستادن و انتظار زیارت حضرت را داشتن ، کار درست نمیشود . باید به دستورات حضرت عمل نماییم .
آیا عمل ما برای زیارت آقا کافیست ؟

(توضیح : دقت در متن فرمایشات استاد خود کافیست . تنها یک سوال ،
چقدر قرآن خوانید و عامل به گفتار قرآن؟)

RE: رهنمای سلوک (سخنان آیت الله حق شناس) - ali.khm - ۱۰/تیر/۹۲ ۱۱:۴۸

(۲۳/اردیبهشت/۹۲ ۱۸:۵۶)Agha sayyed نوشته است:  بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم

اهل بهشت حسرت هیچ لحظه ای از عمر خود را نمیخورند مگر لحظاتی که در دنیا به غفلت گذرانیده اند و به یاد پروردگار متعال نبوده اند .

(توضیح : این کلام استاد برگرفته از حدیث معروف نبویست که در جلد اول بحار الانوار در بخش ایمان و کفر آمده است . رسول الله (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) در حدیثی فرمودند: اى گروه شیعیان از خداوند بترسید، بهشت از دست شما نمى‏رود اگر چه گناهان شما موجب شود كه شما از ورود در آن تاخیر داشته باشید، اكنون براى بدست آوردن درجات بهشت با هم مسابقه دهید.
یک نکته تامل برانگیز ؛ اگر بما گفته شود که اعمالتان آنقدر عالی نیست تا همنشین و ملازم مثلا سیدالشهدا (صلوات الله علیه) باشید و هر هزار سال بهشتی میتوانید ایشان را آنهم برای لحظاتی اندک ببینید ، آیا حسرت این زمانهای از دست رفته را نمیخورید ؟)

موفق باشد و خدایی.

واقعا دست گل شما درد نکنه
مطالب بجا و زیبایی رو از استاد آوردید. اما من این تیکه بالایی رو خیلی به دلم نشست و با اجازتون امضای خودم قرارش دادم .
واقعا اگر به عمق این سخن پی ببریم از لحظه لحظه های عمرمون استفاده بهینه و خدایی میکنیم.

از دست دادن همنشینی با اولیای الهی مثل سیدالشهدا(علیه السلام) یا سایر معصومین خلاء و حسرتی هست که با هیچ چیزی جبران یا پر نمیشه مخصوصا در زندگی که جاویدان هست !

یک جایی یادم نیست شنیدم یا خوندم ولی نفس حرف خیلی تکان دهنده بود

میگفت درجات و نعمت های بهشتی بسته به بزرگی روح داره ( البته فرض بر اینه که فرد بهشتیه ) هر چقدر روح کوچک باشه به همین نعمت های ظاهری که بیان شده مثل میوه و حوری و ... راضی میشه
اما اگه روح بزرگ باشه دیگه نمیشه مثل بچه های کوچک باهاش رفتار کرد و با آبنبات و عروسک و میوه مشغولش کرد چون دیگه اینا ارضاش نمیکنه
و تنها چیزی که ارضاش میکنه در جوار خداون بودن و همنشینی با اولیاء خداست .

البته نباید علاوه بر عظمت روح ، اعمالی رو هم که طرف میبره از اینور نادیده گرفت .

RE: رهنمای سلوک (سخنان آیت الله حق شناس) - meisam317 - ۳۰/شهریور/۹۲ ۲۱:۳۱

(۳۱/اردیبهشت/۹۲ ۱۲:۲۵)Agha sayyed نوشته است:  بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم

اگر اراده کنی که خودت را حفظ بکنی ، پروردگار هم در هنگام ارتکاب گناهان برای تو ایجاد مانع میکند .

(توضیح : بسیار پیش می آید که رهرو در ابتدای مسیر دچار لغزش میشود و پس از مدتی اطاعت و بندگی ، نفس دوباره او را بندگی خود فرا میخواند و سالک به یکباره هوایی میشود ، غافل از اینکه دلی که در پی خدایی شدن است به سرعت غیر خدایی نخواهد شد و پروردگار اجازه تکرار معصیت به او نخواهد داد و برای انجام گناه موانعی ایجاد میکند .
خدا کند که رهرو متوجه این نعمت گردد و بی راهه را بر راه ترجیح ندهد. )

موفق باشید و خدایی .
این واقعا برامن پیش اومدخ بزرگترین نقطه ضعف و گناهی که من مرتکب میشم دیدن صفحان پورنو و سکسی تو اینترنت هستش به همین خاطرمادرم از اردیبهشت کامپیوتر رو بسته بود ( تو این مدت منم شدیدا فشار می آوردو دعوا فحش و ....
تو این مدت من از نظر معنوی رشد خیلی زیادی کرده بودم نماز اول وقت ، دعاها مستحب خواندن مخصوصا ضب جمعه و روزش
ماه رمضون هم تو این مسئله خیلی موثر بودش
تو روز های شبهای قدر من یه بار که مخاستم برم 2 تاکامپیوتر کافی نت پیدا کرده بودم که مانیتور ها طوری بود ککه کسی
نمی تونست ببینه داخلشو و صفحات و عکس های نا مناسب جنسی و سکسی ببینم ( قبلا خیلی رفته بودم ) مرتبا و مرتبا
چندید و چندین بار مشکلات و موانعی بطور غیر قابل باور ( الان که فکر میکنم از تعجب شاخ در میارم ) و از این لطفی که خدا به
من داره ( مثل همه) مخام از خجالت و پشیمونی آب بشم برم زمین
حالا داستان من : تو اواخر ماه رمضون (شبهای قدر ) رفتم اولین کافی نت دیدم مرد که به ندرت میاد و متخصص شبکه بود
آمده ( با شبکه متوجه بود که من سایت سکسی میرم ) و نمیذاشت ( اتفاق اول )
بعد کافی نت دوم که رفتم دیدم بطور خیلی عجیبی بسته هستش Huh(طبق گفته های همسایش ) ساعتی تو خیابون دنبال
کافی نتی بودم که مانیتورش دیده نشه که با نظر خدا پیدا نم شد بعد برگشتم همون کافی نت اولیه دیدم کسی نیست
رفتم داخل و با اطلاعات زیاد که از شبکه ها و VPN و انواع سیستمهای شبیهش داشتم نتونستم سایت سکسی برم
حتما موقع خرید یک سیستم جدید ضد فی*ل*تر اطلاعات عابر بانک و رمز شو بطور غیرقابل باوری فراموش کردم
بعد رفتم کافی نت دومی دیدم همون لحظه ای که مخام وارد بشم یکی از دوستان کاری من همون لحظه رففت بخاطر خجالت و نرفتن آبروم پیشش نفتم کافی نت دومیه ( ببین بعضی لز ادم های مثل من چه نادانهایی هستیم از خدای به این بزرگی به این مهربونی نمی ترسیم خجالت نمی کشیم که همیشه همراهمونه و مارو می بینه از بنده کمتر از [تصویر: sad.png]خودمون ... Surpriseخاک بر سر من
این داستان خیلی تکان دهنده هستش اخراش من با یه حالت لحبازی ، طغیان SadSadپیش خودم میگفتم اقا من نمی خام تور ورر من مخام برم اینترنت و .. ( ادم چقدر می تونه پست بشه اگه خدارو فراموش بکنه
که در نهایت رفتم کافی نت و سایت سکسی دیدم و تماشا کردم اما طبق فمایش قران بعد چند لحظه چیزی جز پشیمانی و حسرت بخار زیر پا گذاشتن حرام الهی و تسلیم نفش و شیطان شدن بر خودم لعنت فرستادم
دعا بکنید دوباره همون حال و لطفا شدید خدا نصیبم بشه Smile
خدا تمام حاجت های منو براورده کرده اما ببین من کجا سیر میکنتم درسته نسبت به قبل بهتر شدم اما انشالله حال و هوای خدا پسند خودش نصیبم بکنه فک کنم بخاط همین گناهنم بود که شبهای قدر مرتب می خوابیدم و بیدار می شدم و نمی توانستم همش بیدار باشم و فیض ببرم . نتونستم دعای جوشن کبیر از تلوزیون کامل ببینم کتا دعا رو هم بچه ها برده بودند
به خاطر عنایت خدا بود که کنکور رتبه 54 اوردم و استخدام سازمان .. شدم

پاسخ به: رهنمای سلوک (سخنان آیت الله حق شناس) - Agha sayyed - ۲۶/بهمن/۹۲ ۲۲:۰۹

بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم

خداوند متعال می فرماید:
ای دنیا! خدمتگزار کسی باش که خدمتگزار منست .(کسی که همتش فقط اطاعت منست) و آزار بده کسی را که خدمتگزار توست .

(توضیح : امیرالمومنین على (عليه السلام) می فرمایند: بدانيد كه با وجود پايبندى تان به سفارش خداوند و تقوا ، فرو نهادن چيزى از دنيايتان ، به شما زيانى نمى زند ؛ و در صورت فرو نهادن تقوا كه بدان فرمان داده شده ايد، آنچه از امور دنيايتان حفظ كنيد ، به شما سودى نمى رساند.
فکر کنید که مال و فرزندی که خداوند به شما عطا نموده است از آن شما نیست بلکه امانتیست و اگر به این امانت دل نبندید از دست دادن آن سهل و از دریچه فضل خداوندی خواهید دید و اگر دل به آن ببندید جز خسران و ضرر چیزی عایدتان نخواهد شد .)

امر آخرتتان را اصلاح کنید تا امورات دنیای شما اصلاح گردد .

(توضیح :شاید کلام ایشان تفسیر این حدیث باشد:
مولانا موسی بن جعفر الكاظم (عليه السلام) : اى هشام! خردمند ، به دنيا و اهل آن نگريست و دريافت كه دنيا جز با مشقّت ، به دست نمى آيد ، و به آخرت نگريست و دريافت كه آخرت [نيز] جز با مشقّت به كف نمى آيد . پس با اين مشقّت ، آن را كه ماندگارتر است ، طلب كرد. اى هشام! خردمندان به دنيا زهد ورزيدند و به آخرت گراييدند ؛ زيرا دريافتند كه هم دنيا طالب و مطلوب است و هم آخرت ، طالب و مطلوب است . پس هر كه آخرت را بطلبد ، دنيا در طلب او بر مى آيد تا او روزىِ خويش را از دنيا به طور كامل دريافت كند ، و هر كه دنيا را بطلبد ، آخرت در طلب او بر مى آيد تا مرگ ، او را در رسد و دنيا و آخرتش را بر وى تباه سازد.
و چه زیبا امیر المومنین على (عليه السلام) میفرمایند :
به آخرت چنگ در زن ، دنيا خود زبونانه نزد تو مى آيد .
چه بسیار بزرگانی که در طلب آخرت و اطاعت خالق آن بودند و مال و ثروت و همسر خود به سراغ ایشان آمد . شما نماز اول وقت بخوان ، از چشم و زبان و گوش خود مراقبت نما ،ببین چه آثاری در زندگی روزانه ات میبینی .)

موفق باشید و خدایی .