کانال بیداری اندیشه در سروش کانال بیداری اندیشه در تلگرام

ارسال پاسخ  به روز آوری

رتبه به موضوع
  • 0 رای - 0 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
جرج کارلین خداناباور بود
۱۱:۴۴, ۱۵/خرداد/۹۵
شماره ارسال: #9
آواتار
خوب متاسفانه تاپیک دیگر من رو که نقد اصول دین بود بستند به حکم آزادی بیان !
من جوابی رو در نقد برهان علیت نوشته لودم ایتجا میزارم و دیگر هم فعالیتی در این سایت "تاریکخانه ی دین " نمیکنم. چون جز سانسور چیزی نصیبم نمیشه. دوستان اینجا فقط باید در مورد دین و خرافات حرف بزنید و هر چی هم یاوه و خرافات به دین اضافه هواستین بکنید بازم ایرادی نداره !!! قثط دین رو نقد نکنید !!! به چالش نکشید !! ولی هر یاوه ای دوست داشتین به دین اضافه کنید اشکالی نداره !!! موفق باشید !1

---------------------

1 - قبلن هم گفتم که خدا یا هر چیز دیگری باید توسط مدعی اون اثبات بشه و هیچکس هم نمیتونه عدم وجود خدا رو اثبات بکنه چون اصولا این یه گزاره منطقی نیست!
اگه من ادعا کنم که "فیل زرد رنگ سه سرسخنگو!" وجود داره و خاطرنشان کنم که این فیل با چشم هم دیده نمیشه شما چطور میتونی اثبات کنی این موجود وجود نداره ؟!
این بر عهده ی من هست که مدعی هستم تا با دلیل وجود این موجود رو ثابت کنم.
بار اثبات ادعایی غیرقابل ابطال بر عهده مدعی است و نه دیگران

2 - بنیادی ترین برهانی که برای وجود یک افریننده (نه الله یا خدای خاص دیگری) برای جهان مطرح میشه برهان علیت هست که اینجا اگه قراره نقدی بر اون داشته باشیم و یا بر برهانهای دیگه ،نهایتا اون برهانها در اثبات وجود آفریدگار رد میشوند و نه خود ادعای وجود افریدگار (چون گفتیم ما نمیتونیم نبودن او را ثابت کنیم فقط شمایید که مدعی اون هستید و میتونید بودنش رو ثابت کنید با دلایل و من یا دیگران میتونند اون دلایل رو نقد و رد کنند نه خود اون ادعا رو). و در واقع باز اون ادعا سر جای خودش میمونه تا اینکه یکی با دلیل محمکم دیگری به اثبات برسونتش.

3 - این نکته مهم رو فراموش نکنیم که اصلا بر فرض هم که این برهان اثبات بشه که آفریدگاری برای جهان وجود داره، هنوز میلیون ها کیلومتر! فاصله داره تا خدای ادیان و اینکه ثابت بشه اون همون یهوه هست یا الله هست یا 1001 خدای دیگه! برفرض که این خدا اصلا با بشر حرف نزده باشه، از کجا معلوم با آن عظمت و جلال و شکوه (که حتمن دارد که توانسته نخستین علت باشد) انسان ها را تنها به خاطر نماز نخواندن یا باور نداشتن به خود، دچار عذاب همیشگی کند؟ می دانیم که خدایی که در فلسفه و عرفان وجود دارد، بی نهایت با خدای ادیان متفاوت است؛
حالا در این مورد خیلی بحث مفصله و منم اصلا حوصلشو ندارم ولی به هزارن دلیل تاریخی مذهبی و از ایرادات کتب اسمانی و 1001 چیز ریز و درشت دیگه حتی اگه برام ثابت هم بشه باید یه خالقی وجود داشته باشه بر ای جهان ، هیچوقت نتیجه نمیگیرم که اون مثلا کی بوده ..یعنی تو بهترین حالت یه استارتو زده و رفته پی زندگیش! نه کاری به ما داشته نه کتابی فرستاده نه چیزی..داستان خیلی طولانیه!...

4 - نبودن خدا کافیست تا من بدانم خدایی نیست !

حالا رسیدیم به نقدی بر برهان علیت تازه!

این برهان به شکل کاملا غیر منطقی نتیجه میگیرد که علت نخستین حتما خداست!

برهان علیت به طور مفصل تر می گوید:
1-علیت جهانشمول است (هر معلولی علتی دارد)؛
2-در میان پدیده ها وابستگی علّی وجود دارد؛
3-تسلسل علل ممکن نیست؛
4-لذا باید نخستین علتی باشد که آن خداست.

برویم به سراغ مقدمات برهان؛ چرا علیت جهانشمول است؟ چه دلیلی داریم؟

آیا ما کل جهان را بررسی کرده ایم که این مطلب را برداشت کنیم؟ تذکر اینکه علیت در قرنها پیش ارائه شده و امروزه در "فیزیک ریز" و در ابعاد اتم و الکترون پدیده هایی را می توانیم نام ببریم که فاقد علت هستند.
این بحث را می‌توان از نظریه کوانتوم فیزیک جدید نتیجه گرفت به طوری که اثبات می‌کند پدیده‌هایی می‌توانند بدون علت وجود داشته باشند!!! این تئوری بر اساس اصل عدم قطعیت استوار است و بر این اساس پدیده‌های کوانتومی غیر قابل پیشبینی‌اند و در این دنیا (دنیای کوانتومی) دیگر نمی‌توان گفت که A علت B است!
در این تئوری به همه چیز به طور کلی نگریسته می شود، یک کل! و روابط علت و معلولی زیر سئوال می‌روند چون علت و معلول بدون هم، نیستند و نمی توان یکی را بدون لحاظ دیگری در بر گرفت!

همچنین و بر همین اساس اصولا قوانین فیزیک به این شکلی که الان داریم در همون لحظه اول انفجار بزرگ صادق نیستند و دانشنمدان دقیقا دارن روی همین کار میکنن توی آزمایشگاه LHC در اروپا تا بفهمن تو اون لحظات چه اتفاقاتی افتاده،در واقع قوانین فیزیک به اون شکلی که ما میشناسیم در اون لحظات کاربرد ندارن.پس چطور ما میتونیم در اون لحظات علیت رو صادق و حکمفرما بدونیم.

پس چیز یا چیزهایی وجود دارند که بدون علت باشند.
از آنجمله جهان است که بدون علت است.و بدون علت اغاز شده است.

اما شما قبول نمی کنی و می گی چطور می شود جهان بدون علت باشد؟
بسیار خب، پس علت خدا چیست؟
اگر خدا دارای علت باشد پذیرفته نیست چرا که هم از خدایی خود برکنار می شود و هم علت او هم باید علتی داشته باشد و علت علت او نیز همچنین و مجددا تسلسل بوجود می آید؛ اما این برهان برای فرار از تسلسل به خدا پناه آورده است.

اما اگر خدا بی علت باشد باز هم پذیرفته نیست؛
چرا که یکی از مقدمات برهان که باعث شد به ایده خدا برسیم جهانشمول بودن علیت بود.

یعنی همه چیز شامل علیت می شود.
اگر قرار باشد حتی یک چیز رابطه علیت را نقض کند، باعث می شود کل برهان نقض شود.

اگر من بگویم جهان علتی ندارد با اعتراض شما روبرو می شوم که میگید علتش خداست اما خدا علتی ندارد!

پس فرق گفته من و شما چیه؟!!
ما هر دو یک چیز می گوییم. اما منظور من کجا و منظورشما کجا!

تصور جهانی بی علت برای همه ما دشوار است. اما ظاهرا این تنها ایده و فکر درست است. ما علیت را از روی پدیده های روزمره و عینی برداشت کرده ایم، اما همانطور که گفتم در فیزیک ریز و اتمی، پدیده های فاقد علت زیادند.

نتیجه اینکه علیت نمی تواند جهانشمول باشد. یا دست کم بدون پذیرفتن تسلسل نمی تواند. اما در هر دو حال راه به سوی خدا نمی بریم. اگر علیت جهانشمول نباشد، همانطور که گفته شد جهان می تواند فاقد علت باشد. اگر تسلسل ممکن باشد اصلا خدایی در کار نخواهد بود.

در نهایت شما ممکن است بگویید که جهان نمی تواند بدون علت باشد اما خدا می تواند!
ولی چرا؟ چه خصوصیتی باعث این تفاوت شده ؟ حتما می گوید جهان مادی ست و خدا غیر مادی! اما در هیچ کجای این برهان از مادی یا غیر مادی بودن علت یا معلول صحبت نشده است. اگر بنا به ادعا باشد من نیز می گویم که ماده می تواند بدون علت باشد اما غیر ماده نه!

اصولا شما چطور اثبات میکنید که غیرماده میتواند بدون علت باشد! ما از روی تجربه در دنیای مادی به این نتیجه رسیدیم که هر چیزی علتی میخواهد، شما از روی چه تجربه و دلیلی به این نتیحه رسیده اید که چیز غیر مادی علت لازم ندارد؟!

تازه بر فرض اثبات این داستان شما از قبل باید وجود خدا رو با برهان دیگری اثبات کرده باشید و همچنین غیرمادی بودنش رو هم اثبات کرده باشید تا بتونید به این حکم جدید پناه ببرید !

اصلا به فرض درست بودن این ادعا، چطور شده است که ماده از غیر ماده بوجود آمده؟ آیا غیر ماده علت ماده شده است؟

ملاحظه می کنید که برهان علیت دچار تناقضات منطقی آشکار و در برخی جاها برداشت سنتی و غلط از علیت و مشکل تحلیل موضعی است. دیدگاه انسان در طول تاریخ از علیت بسیار متحول شده است. بیان کلاسیکی که می گفت پدیده های مشابه علت های مشابه دارند امروزه اشتباه و نادرست است.

از نکات دیگر مهم که خودم خیلی میپسندم اینه که اصلا و لزوما چرا ما فرض رو بر باطل بودن تسلسل میزاریم؟

چون ذهنمون نمیتونه درکی ازش داشته باشه، چون ما نمیتونیم بینهایت رو تصور کنیم! چون تسلسل یعنی بینهایت ! برای همین و برای فرار از این داستان با خودمون شرط کردیم که تسلسل باید باطل باشه !
اگه تسلسل باطل نباشه دیگه نیازی به رجوع به علت العلل هم وجود نداره !
به نظر من تسلیل همونقدر باطله که عدد بینهایت باطله ! ایا میشه نهایتی برای اعداد در نظر گرفت؟ نه ! چون پس از هر عددی عدد بزرگ دیگری هست! و این تا بینهایت ادامه داره! ولی ذهن ما نمیتونه اینودرک کنه! آیا ما برای فرار از این داستان باید فرض رو بر این بزاریم که بینهایت باطله ؟!!! و مجموعه اعداد باید در جایی متوقف بشوند !؟

به نظرخود من تسلسل باطل نیست و جهان جاودانه هست البته در اشکال گوناگون
که به نظر من مثل انرژی که همیشه جاودان هست در جهان و فقط تبدیل میشه داستان جهان هم همینه، شاید 14 میلیارد سال پیش فقط اغاز جهانی هست که ما درش بوجود اومدیم و میشناسیمش، ممکنه بینهایت دنیاهای دیگه با قوانین دیگه به موازات جهان ما وجود داشته باشن و همینطور قبل و بعد نابودی این جهان کنونی ما باز در اثر رخدادهای دیگه جهانهای دیگه بودجود میان،

تو لینک زیر یه فایل Pdf کوچیک آپلود کردم که توش توضیح داده شده که تسلسل لزوما نمیتونه باطل باشه و در واقع میگه که نفی‌ تسلسل‌ در برهان‌ علیت‌ با فرض‌ نفی‌ تسلسل‌ انجام‌ شده‌ است‌!!!پیشنهاد میکنم بخونیدش که خیلی مثال خوبی هم زده.

http://www.mediafire.com/download/v5cg72..._tslsl.pdf

در هر صورت اگه تسلسل رو باطل فرض نکنیم دیگه خدایی هم نیاز نیست !

خلاصه بحث :

علیت میگه هر چیزی یه علت میخواد! پس علت جهان خداست!
1 - فرض حکم بالا بر جهانشمولی علیت هست که گفتیم میتونه رد بشه
2 - فرض دیگر حکم بالا بر باطل بودن تسلسل هست که در موردش حرف زدم
3 - خود وجود خدا قانون علیت رو زیر سوال میبره ، چون یچیزی پیداشده که علت نداره !

اگر بخواهیم خدا را استثنا در این جهان علت و معلولی بدانیم، پس صد در صد، استثناهای دیگری هم، بدون علت پیدا خواهند شد و این دوباره در فرض اولیه ما خلل وارد می‌کند. بحث بر سر جهان شمولی علیت است. اگر جهان شمول است، پس خدا هم علتی می‌خواهد؛ اما اگر خدا استثنا باشد، پس علیت جهان شمول نیست و در این صورت پدیده‌های دیگری نیز می‌توانند بدون علت وجود داشته باشند!!!و اصولا کل برهان هم باطل میشود.
ارسال ایمیل به این کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: JohnShepard
ارسال پاسخ  به روز آوری

[-]
کاربرانی که این موضوع را مشاهده می کنند:
1 میهمان

پیام در این موضوع
جرج کارلین خداناباور بود - Darkness - ۱۳/خرداد/۹۵, ۲۲:۵۹
پاسخ به: جرج کارلین خداناباور بود - Darkness - ۱۵/خرداد/۹۵ ۱۱:۴۴

پرش در بین بخشها:

بالا