کانال بیداری اندیشه در سروش کانال بیداری اندیشه در تلگرام



ارسال پاسخ  به روز آوری
 
رتبه به موضوع
  • 1 رای - 5 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"داستان ضامن آهو"حقیقت یا افسانه؟
۱۲:۲۸, ۲۳/بهمن/۹۰
شماره ارسال: #1
آواتار
[تصویر: b9f14131862364039ed16c397402a5b5_M.jpg]




ضامن آهو، یکی از القابی است که در میان توده مردم به امام هشتم حضرت امام علی بن موسی الرضا صلوات الله علیه نسبت داده شده است، و حتی برخی از محققان این لقب را برگرفته از داستان‌های گوناگونی می دانند که در کتب تاریخی نقل شده است که مشهورترین آن بدین صورت می باشد که:


روزی صیادی در بیابان طوس آهویی را دنبال می کند. اتفاقاً امام رضا علیه السلام در آن نواحی تشریف فرما بودند و آهو به امام پناه می برد، امام حاضر می شود مبلغی را به آن شکارچی بپردازد تا او آهو را آزاد سازد ولی صیاد نمی پذیرد. در این هنگام آهو به زبان می آید و به امام عرض می کند که من دو بچه ی شیری دارم که گرسنه اند و چشم براهند و حالا شما ضمانت مرا نزد این ظالم بفرمائید که بروم و بچگانم را شیر بدهم و برگردم و خود را تسلیم صیاد کنم. امام هم ضمانت آهو را می کند و آهو می رود و به سرعت بر می گردد ، شکارچی که این وفای به عهد آهو را می بیند و وقتی می فهمد که ضامن آهو، امام علیه السلام می باشند، منقلب می شود و آهو را آزاد می کند.

اما آنچه که در منابع روایی معتبر در این زمینه مورد توجه قرار گرفته است داستانی متفاوت و در عین حال معقول و موجه می باشد که علامه مجلسی (رحمة الله علیه) آن را از برکات قبر آن امام همام دانسته و از آن به عنوان "برکات رضویه" یاد کرده است. ایشان این داستان را از کتاب شریف « عیون اخبار الرضا » تألیف عالم و محدث بزرگ شیعه ابو جعفر محمد بن علی بن بابویه قمی، ملقب به شیخ صدوق رضوان الله تعالی علیه نقل فرموده است، بدین ترتیب که:

ابومنصور محمد بن عبدالرزاق طوسی که حاکم طوس بوده روایت کرده : « در روزگار جوانی نظر خوشی به طرفداران این مشهد نداشتم و در راه متعرض زائران می شدم و لباس ها و خرجی و نامه ها و حواله هایشان را به ستیزه می ستاندم روزی به شکار بیرون رفتم و یوزی را به دنبال آهویی روانه کردم، یوز هم چنان دنبال آهو می دوید تا به ناچار آهو را به پای دیواری پناهید و آهو ایستاد و یوز روبرویش ایستاد ولی به او نزدیک نمی شد هرچه کوشش کردیم که یوز به آهو نزدیک شود یوز نمی جست و از جای خود تکان نمی خورد ولی هر وقت که آهو از جای خود دور می شود یوز هم او را دنبال می کرد اما همین که به دیوار پناه می برد یوز باز می گشت تا آنکه آهو به سوراخ لانه مانندی در دیوار آن مزار داخل شد من وارد رباط ( تعبیر جالبی از مزار امام رضا علیه السلام در آن عصر) شدم و از ابی نصر مقری (خادم مزار) پرسیدم که آهویی که هم الان وارد رباط شد کجاست؟ او گفت: ندیدمش. آن وقت به همان جایی که آهو داخلش شده بود در آمدم و پشگل های آهو و رد پیشابش را دیدم ولی خود آهو را ندیدم .پس با خدای تعالی پیمانه بستم که از آن پس زائران را نیازارم و جز از راه خوبی و خوشی با آنان در نیایم و از آن پس هر گاه کار دشواری به من روی می آورد و گرفتاری پیدا می کردم بدین مشهد روی و پناه می آوردم... و هیچ گاه از خدای تبارک و تعالی در آن جا حاجتی نخواستم مگر آن که حق تعالی آن حاجت را برآورد ....»

البته خوانندگان فاضل استحضار دارند که شیخ صدوق (رحمة الله علیه)، این کتاب را جهت اهدا به صاحب اسماعیل بن عباد طالقانی (متوفی در سال 385هجری) وزیر ایرانی سامانی که خود یکی از بزرگ‌ترین ادبا و شعرا و متکلمین و ناقدین ادب در قرن چهارم است، تألیف فرموده و این کتاب شریف، علاوه بر، دربرداشتن اخبار مربوط به حضرت رضا علیه السلام از لحاظ ادبی و تاریخی نیز مرجع معتبر و مستندی به شمار می‌رود.شیخ (رحمة الله علیه) در این کتاب همچنان که از بسیاری مشایخ ثقات و محدثین رضوان الله علیهم ، نقل و روایت می کند از بسیاری از ادبا و شعرا و مورخین به نام نیز با‌ واسطه یا بدون ‌واسطه نیز نقل و روایت می‌فرماید. اما نکته قابل توجه در اینجا این است که در خلال کتاب « عیون اخبار الرضا » چند بار که شیخ حدیث یا مطلبی را نقل فرموده که خود صددرصد اعتقادی به صحت روایت یا وثوقی به سلامت سند آن یا اطمینانی به ثقه بودن راوی آن نداشته است (ولو آن که آن را از مشاهیر هم نقل فرموده باشد) بی‌اعتمادی خود را به آن مطلب تصریح می‌فرماید. از جمله در صفحه 350 که می‌فرماید:«قال مصنف هذا الکتاب، روی هذا الحدیث بریئی من عهدة صحته»؛ یا در صفحه 192: «کان شیخنا محمد بن الحسن بن احمد بن الولید رضی الله عنه سیئی الرأی فی محمد بن عبد الله المسمعی راوی هذا الحدیث وانما اخرجت هذا الخبر فی هذا الکتاب لانه کان فی کتاب الرحمه وقد قرأته علیه فلم ینکره و رواه الی»؛ اما داستان آهو صددرصد مورد قبول شیخ صدوق (رحمة الله علیه) قرار گرفته و ادنی شبهه در صحت آن به خاطر شریفش خطور نکرده است.

به هر صورت، ظاهراً اصل داستان و روایتی که سبب ملقب ساختن حضرت امام علی بن موسی الرضا صلوات الله علیه به «ضامن آهو» شده است، باید همین داستان باشد، و لا غیر؛ و به قراری که ملاحظه فرمودید، داستان کاملاً واقعی و موجه و معمولی به نظر می‌رسد.

تبیان

ارسال ایمیل به این کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: جویای حقیقت ، hesam110 ، m.hossein ، أین المنتظر ، mohamad ، sadegh-a ، حلما ، میلاد.م ، Woodi2020 ، emadm
۱۴:۴۸, ۲۳/بهمن/۹۰
شماره ارسال: #2
آواتار
با سلام و عرض ادب و احترام
با تشکر از مطلبی که ارائه فرمودید.
روزی نزدیک حرم حضرت بودیم و قصد زیارت داشتیم. تا چشممون به گنبد و بارگاه حضرت روشن شد . صحنه ای توجهم رو جلب کرد. شخصی با گوسفندی که طنابی به دور گردنش داشت و قصد اهدای آن گوسفند را به آستان حضرت داشت از پشت دیواری وارد صحن شد و بلافاصله تا چشم آن حیوان به حرم افتاد شروع به دویدن کرد به طوری که صاحبش را با طناب به سرعت با خود می کشید اونجا خیلیا بودن که حیرت زده شده بودند و این صحنه ای بود که با چشم خودم دیدم و تا عمر دارم فراموشم نمی کنم. اما این نکته برایم قابل تامل و تاسف بود که امثال منی چقدر ثقیلیم که با دیدن عکس العمل یک حیوان به بزرگی و مقام والای حضرت پی می بریم.
در مورد مطلب شما نیز باید یک نکته ای رو مدنظر داشت اونم اینه که ماجرای آهو نمی تونه بیان گر بزرگی و مقام حضرت باشه (کاملاً مطمئنم که منظور شما از ارائه این مطلب این نیست) . مثلاً یادمه چند وقته پیش ماجرای سگی رو که به حرم حضرت رفته بود در آنجا اشک می ریخت و ماجرای صاحبش که تردش کرده بود و حتی فیلمش هم دراومده بود ملت رو به حیرت آورده بود که پیام اون فیلم این بود که آی ملت ببینید حقانیت حضرت رضا (علیه السلام) رو از این ماجرا می توان اثبات کرد. به نظر بنده حقیر این کاملاً یک توهین به سبک عوام فریبی هست. نه اینکه این ماجراها دروغ باشه اصلاً. بلکه معرفی حقانیت آن حضرت از این طرایق کار بسیار مردودی است.
در مورد لقب ضامن آهوی آن حضرت والا مقام که بنده معتقدم این لقب استعاره ای از انسان های متوسل به ایشان هم می تونه باشه.
سیاهه خط های این حقیر در جهت تکمیل فرمایشات جناب عالی بود
یا علی
التماس 2A
بازهم تشکر از اینکه مطلبی رو با سند ارائه دادید
ارسال ایمیل به این کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: m.hossein ، اکبر.ع ، rastin ، sadegh-a ، حلما ، Woodi2020 ، emadm
۱۵:۰۲, ۲۳/بهمن/۹۰
شماره ارسال: #3
آواتار
البته بعضی میگویند که امام سجاد(علیه السلام) هم ضامن آهویی شده میخواهم نظر شما را بدانم؟؟
ارسال ایمیل به این کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: hesam110 ، emadm
۱۵:۵۹, ۲۳/بهمن/۹۰
شماره ارسال: #4
آواتار
بسم الله
.
.
پیامبر هم ضامن آهو شده اند.در منتهی الآمال در قسمت معجزات پیامبر ذکر شده.
.
.
اما امام سجاد رو (علیه السلام) فکر نکنم!!!

امضای میلاد.م
ارسال ایمیل به این کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: hesam110 ، rastin ، m.hossein ، emadm
۱۴:۵۹, ۲۵/بهمن/۹۰
شماره ارسال: #5
آواتار
من جایی خوانده بودم که آهویی نزد امام سجاد(علیه السلام)آمد و دمش را تکان داد امام سجاد(علیه السلام) به یاران خویش فرمودند:میدانید او چه میگوید. اصحاب گفتند:خیر امام(علیه السلام) فرمود:میگوید: که شکارچی کرّه ام را شکار کرده و بقیه را هم میدانید.
ارسال ایمیل به این کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: hesam110 ، fr60din ، emadm
۱۶:۲۲, ۲۵/بهمن/۹۰
شماره ارسال: #6
آواتار
دوستان لطف کنند گفته هایی که به ائمه معصومین علیه السلام نسبت داده می شود لطفا با ذکر منبع باشد.باتشکر فراوان
ارسال ایمیل به این کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: hesam110 ، میلاد.م ، emadm ، m.hossein
۱۸:۴۰, ۲۵/بهمن/۹۰
شماره ارسال: #7
آواتار
سلام

ببینید دوستان

منبع و ماخذ داشتن مطالب خیلی خوب هست

ولی یه مساله

آیا قبول داریم که امامان معصوم علیهم السلام، حجت بر تمام خلایق هستند

آیا قبول داریم که امامان معصوم علیهمم السلام، در دستگاه خداوند آبرو دارند

آیا قبول داریم که، اللهم انی اسئلک و اتوجه الیک بنبیک و تمام فراز های دعای توسل رو

آیا قبول داریم ؟؟؟

پس با این تفاسیر

تمام ائمه ما برطرف کننده غم های خلایق هستند

تمام ائمه معصومین، تمام آنها و تمام آنها و تمام آنها
ارسال ایمیل به این کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: m.hossein ، hesam110
ارسال پاسخ  به روز آوری


[-]
کاربرانی که این موضوع را مشاهده می کنند:

[-]
موضوعات مشابه ...
موضوع: نویسنده پاسخ: مشاهده: آخرین ارسال
  داستان ضامن آهو واقعیت دارد؟ AMINI 1 1,074 ۳/خرداد/۹۳ ۱۰:۰۷
آخرین ارسال: عبدالرحمن
  علت نام گذاری امام رضا (علیه السلام) به ضامن آهو islamquest 0 1,118 ۶/مهر/۹۱ ۱۰:۱۳
آخرین ارسال: islamquest

پرش در بین بخشها:


بالا