کانال بیداری اندیشه در سروش کانال بیداری اندیشه در تلگرام

ارسال پاسخ  به روز آوری

رتبه به موضوع
  • 0 رای - 0 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
نامه ی اعمال چگونه نامه ای است؟؟
۲۰:۵۵, ۱۱/اسفند/۹۱
شماره ارسال: #1
آواتار

[b]نامه اعمال چگونه است؟، نامه اعمال انسان ؟، نامه اعمال، نامه اعمال در قیامت، انواع نامه اعمال، دادن نامه اعمال، نامه ی اعمال، نامه ی اعمال انسان
[تصویر: 18113918825522514442101921285321138105173.gif]
چگونگی نامه اعمال
مقدمه:

یکی از مسائل بسیار مهم و قابل توجه، اهتمام و تلاش انسان ها درجهت کنترل اعمال و رفتار خود در این عالم است ، زیرا به صورت نامه ای گشوده در مقابل همه دیدگان در اختیار آنها قرار می گیرد و ظاهر می شود و در آیات قرآن و روایات بسیار به آن اشاره شده همچنین به «کتاب» تعبیر شده است.

آیات مربوط به ثبت پرونده ها:
۱- «… إذا لهم مکر فی ء ایاتنا قل الله أسرع مکرا إن رسلنا یکتبون ما تمکرون».[۱] فرشتگان ما حتماً توطئه های شما را می نویسند.
۲- «کلا سنکتب ما یقول و نمد له من العذاب مدا»:[۲] بر خلاف تصور پوچ شما، ما همه گفته های او را می نویسیم.
۳- « فمن یعمل من الصلحت و هومومن فلا کفران سعیه و إنا له کتبون»:[۳] ما هر کار خیری که افراد با ایمان انجام دهند می نویسیم.
۴- «… و نکتب ما قدموا وء اثرهم…»:[۴] ما نه تنها خود عمل بلکه آثاری را هم که بر آن بار می شود را می نویسیم.
۵- «أم یحسبون أنا لا نسمع سرهم و نجوهم بلی و رسلنا لدیهم یکتبون»:[۵] و فرشتگان ما نزد مردم مأمور نوشتن کارهای آنها هستند.
۶- «لا و کلّ شیء فعلوه فی الزبر»:[۶] هر کاری که انجام داده اند در نامه های آنان ثبت است.
۷- « و کل صغیر و کبیر مستطر»: [۷] هر کار کوچک و بزرگی که انجا داده اند مو به مو ضبط می شود.

۸- «یوم یبعثهم الله جمیعا فینیئهم بما عملوا أحصه الله و نسوه…»:[۸] خداوند یک یک کار شما را، شماره کرده ولی مردم کرده های خود را فراموش نمودند.

در آن روز انسان هم از کارهایی که با دست خود انجام داده با خبر می شود و هم از کارهایی که تأسیس کرده (و پس از مرگ او مردم در مسیر آن کارهای حق یا باطل قرار گرفته اند) آگاه گشته و در اجر یا کیفر تمام کسانی که در آن مسیر قرار گرفته اند شریک می شود
آیات مربوط به کشف پرونده ها:
۱- «و إذا الصحف نشرت»:[۹] روزی که پرونده های اعمال گشوده و بررسی می شود.
۲- « در قیامت همه کارهای مخفی مردم هویدا می شود: بل بدالهم ما کانوا یخفون من قبل…» [۱۰]

۳- ینبوا الانسان یومئذ بما قدم و أخر»:[۱۱] در آن روز انسان هم از کارهایی که با دست خود انجام داده با خبر می شود و هم از کارهایی که تأسیس کرده (و پس از مرگ او مردم در مسیر آن کارهای حق یا باطل قرار گرفته اند) آگاه گشته و در اجر یا کیفر تمام کسانی که در آن مسیر قرار گرفته اند شریک می شود.
تقسیم پرونده ها:

در آیات قرآن می خوانیم که نامه اعمال نیکوکاران را به دست راست می دهند: « فأما من أوتی کتبه بیمینه فسوف یحاسب حسابا یسیرا و ینقلب إلی أهله مسرورا»: [۱۲]هر که نامه اش را به دست راستش دادند شاد و سعادتمند است.

اما درباره نامه گناهکاران تعبیرات گوناگونی در قرآن به چشم می خورد: و أما من أوتی کتبه بیمینه … [۱۳] «و أما من أوتی کتبه بشماله…»:[۱۴] نامه خوبان به دست راست و نامه مجرمان به دست چپ آنان داده می شود.
۴- «و أما من أوتی کتبه وراء ظهره»: [۱۵] در این آیه به جای دست چپ می خوانیم: نامه گناهکاران از پشت سر به آن ها داده می شود.

درباره نامه بدکاران تعابیر متفاوتی به چشم می خورد. شاید مراد از دست راست و چپ در آیات، سعادت و شقاوت است. این استفاده را مرحوم علامه طباطبائی نیز در کتاب حیات پس از مرگ نموده است و دلائلی را هم بیان فرموده که مراد از راست و چپ، حق و باطل و سعادت و شقاوت است که ما بیان ایشان را در اینجا ذکر می کنیم:

قرآن گاهی درباره اینکه مردم به دو دسته خوب و بد تقسیم می شوند می فرماید: «فأصحب المیمنته ما أصحب المیمنته»:[۱۶] «و اصحاب المشئمة ما اصحب المشئمة»[۱۷] دست راستی ها و دست چپی ها ، ولی گاهی به جای دست راست و چپ تعبیر مبارک و نامبارک را درباره این آیه ذکر کرده اند.
صحنه شادی یا غم:

تاکنون گفتیم که تمام کارهای ما در این جهان توسط فرشتگانی که مأمور نوشتن هستند ضبط می شود، حالا همان نوشته ها در آن عالم برای انسان گشوده و سبب شادی بعضی و روسیاهی گروه دیگری می شود. نامه اعمال کسانی که اهل ایمان و در خط امام حق و عادل هستند به دست راست شان داده می شود: «یوم ندعوا کل أناس باما مهم فمن أوتی کتبه بیمینه فاولئک یقرعون کتبهم و لا یظلمون فتیلا» [۱۸] و در جای دیگر نیز می خوانیم: « و أما من أوتی کتبه بشماله فیقول یلیتنی لم أوت کتبیه» و لم أدر ما حسابیه» «یلیتها کانت القاضیه» « ما أغنی مالیه» « هلک عنی سلطانیه»: [۱۹] کسانی که در اثر انحراف و گناه، نامه عمل شان را به دست چپ آن ها می دهند غرق در حسرت و غم می شوند و فریاد می زنند که ای کاش این نامه را به من نمی دادند و ای کاش در همان حال شک و تردید از سر نوشت باقی بودم و نمی دانستم و ضعم چیست ، که لااقل روزنه امیدی در من بود. ای وای بر من که مال و قدرت و سلطنت دنیای من در این روز نتوانست مرا نجات دهد.[۲۰]

در روز رستاخیز تمامی اعمال بشر از ریز و درشت و زشت و زیبا به صورت کتاب و نامه ای در اختیار او قرار می گیرد و انسان ها حق هیچ گونه اعتراضی ندارند زیرا شاهدان و گواهانی که هیچ خطایی در ثبت و ضبط اعمال نداشته اند از جانب خداوند ناظر و مراقب رفتار آن ها در دنیا بوده اند
انواع کتاب ها:
از آیات قرآن استفاده می شود که در روز قیامت سه نوع کتاب (نامه عمل) هست:۱

- برای هر فردی یک کتابی است که مربوط به کارهای شخصی خودش است که قرآن در این باره می فرماید: «و کل إنسان الزمنه طائره فی عنقه و نخرج له یوم القیمة کتبا یلقیه منشورا»:[۲۱] ما عمل هر انسانی را به گردنش بند می کنیم و روز قیامت همان عمل را به صورت کتابی که ریز و درشت کارها در آن ضبط شده در برابرش باز می نمائیم.

۲- برای هر امت و گروهی هم یک کتابی است: «… کل أمة تدعی الی کتبها…» [۲۲] در قیامت هر امت و گروهی به کتاب مخصوص خود فرا خوانده می شوند (شاید این کتاب مربوط به خط فکری امتها باشد)
۳- کتابی هم برای همه خلایق مطرح است که در آن تمام اعمال مردم یک جا ضبط شده است.[۲۳]
چکیده :

در روز رستاخیز تمامی اعمال بشر از ریز و درشت و زشت و زیبا به صورت کتاب و نامه ای در اختیار او قرار می گیرد و انسان ها حق هیچ گونه اعتراضی ندارند زیرا شاهدان و گواهانی که هیچ خطایی در ثبت و ضبط اعمال نداشته اند از جانب خداوند ناظر و مراقب رفتار آن ها در دنیا بوده اند. بعضی از انسان ها شاد و خوشحال و برخی دیگر غمگین خواهند بود. (به خاطر نامه عملی که دریافت می کنند.)
پی نوشت ها :
۱- یونس /۲۱
۲ – مریم /۷۹
۳ – انبیاء /۹۴
۴- یس /۱۲
۵- زخرف /۸۰
۶ – ؟؟؟ / ۵۳- ۵۲
۷- ؟؟؟ / ۵۳- ۵۲
۸- مجادله /۶
۹- تکویر /۱۰
۱۰- انعام /۲۸
۱۱- قیامت /۱۳