|
شطرنج.....
|
|
۱۲:۵۰, ۱۸/دی/۹۲
(آخرین ویرایش ارسال: ۱۸/دی/۹۲ ۱۲:۵۹ توسط رهگذر..)
شماره ارسال: #1
|
|||
|
|||
|
سلام
رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمودند: شما را از بازی با نرد و شطرنج و ورق و نواختن در طبل و عود و طنبور و استفاده بردن از تار و سه تار همچنین خرید و فروش آنها نهی میکنم. (ترجمه من لا یحضره الفقیه جلد 5صفحه 309 ، امالی شیخ صدوق صفحه 424 مجلس شصت و ششم ، فروع کافی ، مستدرک الوسائل کتاب تجارت باب 79 ، گناهان کبیره جلد 1 صفحه 285) نظر امام جعفر صادق علیه السلام درباره شطرنج اما شطرنج ، پس نگاه داشتن آن كفر است و بازى كردن با آن شرك و ياد دادنش بكسى گناه كبيره هلاك كننده است و سلام كردن بر كسيكه بازى كند گناه است و كسيكه دست درميان آن گرداند چنان است كه دست درميان گوشت خوك گرداند و كسى كه نظر بسوى آن كند چنان است كه بفرج مادر خود نظر كند. منبع: حلیه المتقین علامه مجلسی حالا چرا شطرنج در کشور آزاد هست و فدراسیون دارد ؟ و چرا حضرت امام بازی با شطرنج را که قبلا حرام بود حلال کردند؟ امام(رحمة الله علیه) موسیقی مطرب را حرام میداند. ایشان در رابطه با شطرنج هم فرمودهاند:اگر شطرنج از ابزار قمار خارج شده و به یک ورزش ذهنی تبدیل شده باشد، حلال است. اما این که آیا شطرنج وسیله قمار است یا ورزش، موکول به تشخیص عرف است. درباره تغییر حکم آن گفتنی است که طبق نظر فقها اگر موضوع حکم تغییر کند، حکم آن نیز عوض میشود. بنابراین تبدیل شطرنج به ورزش فکری آن را از موضوع آلت قمار بودن خارج ساخته و به تبع تغییر موضوع، حکم آن نیز عوض میشود؛ زیرا احکام الهی تابع موضوعات خود میباشند. مشکل کجاست ایا این احادیث نیاز به تفسیر دارند؟ چرا برخی از مراجع گفتن حرامه ولی امام خمینی (رحمة الله علیه) اونو آزاد کرده ؟ مثال نظر آیت الله سیستانی در مورد شطرنج و تخته نرد: سؤال: بازى كردن با شطرنج و نرد بدون برد و باخت چه حكمى دارد و كلا اگر عرف جامعه وسيله اى را آلت قمار نداند كافى است يا در تشخيص آلت قمار نظر مرجع تقليد شرط است؟ پاسخ: بازى با شطرنج و تخته نرد گرچه بدون برد و باخت هم باشد حرام است و همچنين بازى با آلاتى كه در عرف محل از آلات قمار شمرده شود چنانچه بدون برد و باخت باشد بنابر احتياط واجب جايز نيست. ** سئوال: حکم بازی با شطرنج و تخته نرد چیست؟ جواب: بازی با آلات قمار مثل شطرنج و پاسور مطلقا" حرام است ؛ یعنی ، چه با برد و باخت و چه بدون آن و حكم با عملكرد افراد یاگروه ها عوض نمی شود، ( استفتا از دفتر آیت الله سید یوسف مدنی تبریزی ). ** سئوال: استفاده از آلات قمار به قصد بازی و سرگرمی بدون شرط بندی چه حکمی دارد؟ جواب: بازی با آلات قمار مطلقا" ( یعنی چه برد یا باخت در كار باشد یا نباشد ) حرام است ولی شطرنج و پاسور اگر در عرف متدین جامعه از آلت قمار بودن خارج شده باشد و برد و باختی هم در كار نباشد اشكال ندارد، ( جامع المسایل آیت الله فاضل ، ج 1، س 951 و 952 ). ** سئوال: اگر کسی یکی از آلات قمار مانند تخته نرد را به ما هدیه داد آیا می شود آن را به عنوان یادگاری نگهداشت؟ جواب: باید عین آن را از بین ببرد ولو با شكستن باشد . ** بازی با وسایل سرگرمی از جمله پاسور چه حکمی دارد؟آیا بازی با آنها برای سرگرمی و بدوم شرط بندی جایز است؟ جواب: بازی با چیزی كه عرفا از آلات قمار محسوب می شود، مطلقا حرام است هر چند برای سرگرمی و بدون شرطبندی باشد .( اجوبه الاستفتاات ، ج 2، ص 16، تهران : انتشارات بین المللی الهدی ، چ اول ، 1380 ) ** حکم بازی با شطرنج و تخته نرد بدون شرط برد و باخت چیست؟ جواب: حرام بودن بازی با تخته نرد و ورق مورد اتفاق مراجع بوده و منوط به برد یا باخت نیست . فتوای آیت الله بهجت: بازی کردن با آلات قمار از قبیل نرد، پاسور، شطرنج، با برد و باخت حرام قطعی است و بدون برد و باخت احتیاط در ترک است و در شطرنج احتیاط اشد است. آیة الله گلپایگانی (رحمة الله علیه) : بازی کردن با آلات قمار مثل نرد , شطرنج , و پاسور حرام است اگر چه قصد برد و باخت در کار نباشد.مجمع المسائل صفحه 11 سوال 2 ( احکام روابط زن و مرد و مسائل اجتماعی آنان , صفحه 140 ) آیت الله سیستانی : بازی با شطرنج مطلقا حرام است.مسائل جدید از دیدگاه علما و مراجع تقلید صفحه |
|||
|
|
۱۳:۳۲, ۱۸/دی/۹۲
شماره ارسال: #2
|
|||
|
|||
|
آیت ا... مکارم شیرازی:
ورزشهاى سالم و ناسالم شطرنج : چون امروزه يك نوع ورزش شناخته شده و آلت قمار محسوب نمىشود، بازى آن بدون برد و باخت مالى اشكالى ندارد. . پاسور، بيليارد و تخته نرد : هر گاه آلات مزبور از آلتِ قمار خارج نشده باشد و نزد توده مردم محل به عنوان وسيله ورزشى يا تفريحى شناخته نشود، بازى با آن بدون برد و باخت مالى نيز اشكال دارد. . بولينگ : بدون برد و باخت مالى اشكالى ندارد. . ورزش آيروبيك :هرگاه همراه با آهنگ لهوى نباشد وحركاتى شبيه به رقص نداشته باشد مانعى ندارد. .قِمار و شرطبندى : قمار مطلقاً حرام است و شرطبندى نيز جايز نيست، حتّى براى اعضاى خانواده، مگر در مسابقات اسب سوارى و تيراندازى، آن هم در بين مسابقهدهندگان، نه تماشاچيان يا ديگر افراد. . جوايز مسابقات علمى، ورزشى و مانند آن : هرگاه قراردادى در بين نباشد و جوايز را جايزهدهندگان از سوى خودشان به صورت افتخارى بدهند مانعى ندارد. . پيش بينى نتايج فوتبال : اگر از شركت كنندگان پولى بگيرند وبه قيد قرعه از محلّ پولهاى دريافتى جوايزى به برندگان بپردازند، اين كار حرام است. . دوچرخهسوارى و موتورسوارى و اسبسوارى بانوان : اين كارها در محيطهاى مخصوص به بانوان اشكالى ندارد، مشروط بر اينكه سبب ضرر و زيانى نشود. سؤال 543 ـ آیا بازى با شطرنج در عصر حاضر اشکال دارد؟ جواب: اگر شطرنج در عرف عام از آلات قمار محسوب شود بازى با آن حرام است و اگر از حالت قمار خارج و جزء ورزشهاى فکرى در آمده باشد اشکالى ندارد. سؤال 544 ـ نظر حضرت عالى در مورد بازى با آلات قمار همچون شطرنج و پاسور بدون برد و باخت چیست؟ جواب: در مورد بازى با آلات قمار بدون برد و باخت احتیاط واجب اجتناب است و امّا در مورد شطرنج و پاسور همان گونه که در بالا ذکر شد چنانچه در عرف عام واقعاً به عنوان ورزش یا سرگرمى شناخته شود جایز وگرنه حرام است. |
|||
|
|
۱۳:۵۶, ۱۸/دی/۹۲
شماره ارسال: #3
|
|||
|
|||
|
والا من از زمانی که یادم میاد شطرنج و تخته بازی میکنم، پاسور هم چندان سخت نیست ولی چون هنوز بین عامه یا حداقل بین اشنایان ما چندان منظر خوبی نداره بازی نمیکنیم،
|
|||
|
|
۱۴:۴۶, ۱۸/دی/۹۲
شماره ارسال: #4
|
|||
|
|||
|
سلام به همه
این بازی های جدید مسئله ای شده بود برای من خدا خیری به دوستان بده پس هر چیزی تابع نیت است |
|||
|
۱۵:۱۷, ۱۸/دی/۹۲
شماره ارسال: #5
|
|||
|
|||
|
دلیل حرمت شطرنج از دید بعضی مراجع چیه؟ مشکل قمار که وجود نداره دلیل دیگه ای دارند؟؟
|
|||
|
۱۹:۲۱, ۱۸/دی/۹۲
شماره ارسال: #6
|
|||
|
|||
|
ما که نه تخته نرد بلدیم بازی کنیم، ورق هم فقط 4 برگ و بلک جک رو بلدیم که همه بلدن
اما در مورد شطرنجیه سوال برای من پیش اومده که تو دو قسمت میپرسمش، یه جوونمرد بیاد جوابش رو بده. منطقی جواب بده ها... ابزارآلات قمار مثل همین تخته نرد، ورق، تاس، منچ، مارپله همه اینها تو برد و باختش شانس دخیله، یعنی شما و دوستتون که یک بازی رو میکنید (اگه با هم روراست باشید) 50% شما شانس دارید و 50% هم دوستتون که حالا با تاس جفت شیش بیارید یا با ورق دست خوب بیوفته بهتون. اینی که فاکتور شانس تو این بازی ها همه کاره هست میتونه دلیل خوبی برای منفور دونستن قمار توسط این بازی ها باشه. و اینکه شخصا خودم قمار رو کار 100% اشتباهی میدونم چون معتقدم اعتیاد میاره و کشیدن بیرون ازش خیلی سخته.اما شطرنج. تو شطرنج دیگه شانس دخیل نیست اصلا، همه چیز به مهارت و استراتژی شخص بستگی داره. به نوعی میشه گفت شخص داره کار میکنه (کار ذهنی). برخلاف بازی های قبلی برای شطرنج هزار راه برای شکست طرف مقابل وجود داره که همه اونها بستگی به حرفه ای بودن شخص داره. تو مقاطع حرفه ای تر شخص باید حساب زمان و انرژی هم که مصرف میکنه داشته باشه. حالا با این حساب:
|
|||
|
|
۲۱:۱۱, ۱۸/دی/۹۲
شماره ارسال: #7
|
|||
|
|||
(۱۸/دی/۹۲ ۱۹:۲۱)#1Zero نوشته است: چرا بازی کردن شطرنج حرامه، شرکه، کفره؟به صورت کلیش نظر مرجع تقلید ملاکه. اما بدون توجه به این قید، میتونه دلیلش این باشه که برای قرنها آلت قمار بوده. وشاید قبولش به عنوان یه ورزش باورش سخته... نقل قول:چرا انقدر تند برخورد شده باهاش؟ در بحث احضار اجنه یکی از ابزار پرکاربرده. که البته با توجه به سطح احضار فرق می کنه! نقل قول:آیا مثلا شطرنج های زمان پیامبر فرق داشته با شطرنج های امروزی؟ کلیتش نه، ولی جزئیات و سبکش بله. مثل خیلی از اموری که با ذهن سروکار داره در گذز زمان کامل تر شده. ولی اون زمان مصداق آلت قمار بوده که الان درش اختلافه... نقل قول:فرق ورزش های دیگه مثل اسب سواری و فوتبال و کشتی و... با شطرنج چیه خب؟ بین اینها شطرنج تنها ورزشی که آلت قمار بوده. نقل قول:فرض بر اینکه بین طرفین بازی پولی هم رد و بدل بشه اشکالش چیه؟ طرف برنده که مفت خوری نکرده، برای پولی که برده زحمت کشیده (به شرط اینکه مبلق معقول باشه نه میلیونی). ورزش های دیگه هم برنده جایزه یا پولی رو میگیره و بازنده دست خالی یا با جایزه ی کمتر میره خونه. کاملاً درسته. ولی باور به آلت قمار بودن شطرنج همه اینا رو تحت الشعاع قرار میده. البته بازم نمیشه مطلق گفت چون اصول استنباط مراجع فرق می کنه... پ.ن: بنده به صورت حرفه ای شطرنج بازی می کنم. |
|||
|
|
۲۳:۱۸, ۱۸/دی/۹۲
شماره ارسال: #8
|
|||
|
|||
|
|
۲۳:۲۶, ۱۸/دی/۹۲
شماره ارسال: #9
|
|||
|
|||
(۱۸/دی/۹۲ ۲۳:۱۸)masoudmoosavy نوشته است: یه نفر بیاد در اینباره توضیح بیشتر بده جن گیر های کافر یکی از ابزارشون برای آوردن اونا صفحه شطرنجیه (The Checkered Floor & Jinn) البته من هنوز به این نتیجه نرسیدم که صفحه شطرنجی یه قرارداده بین اونا یا نه واقعا یه خاصیتی داره نقل قول:اما شطرنج. تو شطرنج دیگه شانس دخیل نیست اصلا، همه چیز به مهارت و استراتژی شخص بستگی داره اتفاقا اگر کسی با یه نیتی که نمیگم شطرنج بازی کنه از بحث قمار هم بدتر میشه شطرنج یه نکات خیلی عجیبی داره خودم خیلی وقته فرصت نکردم بازی کنم و از امام پیروی میکنم ولی اگر اون نیت دخیل بشه شرکه .............. |
|||
|
|
۲۳:۳۴, ۱۸/دی/۹۲
شماره ارسال: #10
|
|||
|
|||
|
|
|