کانال بیداری اندیشه در سروش کانال بیداری اندیشه در تلگرام

ارسال پاسخ  به روز آوری

رتبه به موضوع
  • 0 رای - 0 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
خط میانه یا طریق الوسطی کجاست؟
۱۳:۰۱, ۱۸/شهریور/۹۵ (آخرین ویرایش ارسال: ۱۸/شهریور/۹۵ ۱۳:۵۷ توسط aliabad.)
شماره ارسال: #1

بنام خدا
امام علی ع فرمودند راه خدا نه به چپ است نه براست بلکه در طریق وسطی است. این خط میانه کجاست ؟ همان خطی که مسیرش اسلام ناب بفرموده امام راحل بود.ما تفریط وافراط را می شناسیم .بدی ها با طبیعت انسان سازگار نیستند وبراحتی قابل شناخت اند. مثلا کسی مشروب میخورد ومسلمان هم هست .ربا می خورد ومسلمان هم هست .خوب اینها درست است که مسلمانند اما درکارشان تفریط است یعنی کاری را که باید نکنند می کنند ودر واقع کوتاهی میکنند . ازآن طرف می بینیم که کسی قصد عزاداری دارد برای امام حسین ع اما از آزار بمردم درحین سوگواری ابا ندارد . ویا مثلا برای حمایت از یک مظلوم براحتی وبرخلاف مقررات داخلی وبین المللی به سفارت یک کشور حمله میکنند و به تخریب وآتش آن دست میزنند . خوب اینها میخواهند کاری خوب انجام دهند اما مرتکب گناهی بزرگ میشوند اینها هم افراط است وما این موارد را بخوبی میشناسیم اما طریق میانه چیست؟ وچگونه باید شناخت؟
پاسخ این پرسش مهم را هیچکس بهتر از پروردگار نداده ست وعرفا نیز آنرا تائید کرده اند. خداوند میفرماید بهترین شما انسانها نزد من با تقوی ترین شماست ومراد از تقوی درکلام عرفا پرهیز گاری است یعنی پرهیز ازگناه . اگر کسی بخواهد راه میانه را برود که مصداق کلام مولا باشد ویا درمسیر اسلام ناب تنها پرهیز از گناه نشانه این پیروی است وگناهان در رسالات عملیه آمده است وبراساس تحقیق حقیر حدود 100 مورد میباشد . اگر طالب راه میانه هستیم همین اکنون بیاغازیم وگناه نکنیم .اگر مرد این میدان بودیم آنگاه میتوانیم دایره میانه روی را با کارهای مستحبی گسترش دهیم.
یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: Anti gods ، فاطمه خانم ، Mohammad Trust ، sarallah
۲:۵۸, ۱۹/شهریور/۹۵ (آخرین ویرایش ارسال: ۱۹/شهریور/۹۵ ۳:۱۷ توسط فاطمه خانم.)
شماره ارسال: #2
آواتار
سلام علیکم.

البته نمیدونم منظور شما رو منحرف نکنم ان شاء الله ...

اما نکات زیبایی میشه از اعتدال بیرون کشید که قابل تامل هست !
کلام بسیار زیبایی هست من باب اعتدال .شایدم شنیده باشید که : اعتدال راه رفتن بین خیر و شر نیست !
متاسفانه میبینیم الان دینی داره تبلیغ میشه به قول خودشون اسلام رحمانی که میگه خدا دلش نمیاد کسی رو اصلا در آتش بندازه . هر کاری خواستی بکن اما خدا رو ول نکن ! دلت پاک باشه اما دل هزار نفر همسر دار و بی همسر دنبالت باشه ،اشکال نداره !چشم اونها مشکل داره و اونها چشمشون رو مواظب باشن ! تو همین دلت پاک کافیه !! این که اسلام نیست ! این معنای اعتدال نیست !!
یا عکس محجب میگذارند نت ! نامحرم هم میاد میگه بارک الله !و این رو اعتدال در دین معرفی میکنند یا تبلیغ دین محسوب میکنند ! کجای دین این کار مجاز شمرده شده ؟!

این یعنی بنده بین راه خیر و شر یک راه برای خودم اتخاذ کردم ! هم میتونم خودم رو نمایش بدم (خلاف وظیفه اسلامی)و هم مسلمانم! تازه هیچ کس هم حق نداره قضاوتم کنه :|

یا به قولی یک عده مثل هندو ها ده ها خدا رو میپرستند . مسلمانها هم یک خدا رو میپرستند ! من بیام و راه وسطی رو انتخاب کنم در خداپرستی مشابه مسیحیت. دو سه تا خدا مکفی هست ! این که اعتدال نیست .

اعتدال یعنی در مسایل به راست و چپ منحرف نشدن ! یعنی بین مصرف و اسراف راه پیدا کردن . یعنی بین بخشش و خسیس بودن راه پیدا کردن ..

هر کس بیاد دو راه برای خودش تعریف کنه و یکی راه وسطی رو برگزیده و انجام بده این اعتدال نیست .

مثلا من بگم داعش نماد افراط در اسلام است و من اسلامگرای معتدلم ! اصلا کجای داعش اسلامیت وجود داره که من نوع معتدلش باشم .باید دید راه درست کدام هست و از اعتدال به نفع نفسانیات بهره نبرد .
در این مسایل باید خیلی بیندیشیم تا سرمون کلاه نگذارند !
این لینک ارزشمند رو مطالعه بفرمایید تا چیزی رو نفهمیده به خورد ذهن و روح ما ندهند ؛ خوراک ذهن خودمون رو از جای درست فراهم کنیم .

http://www.mashreghnews.ir/fa/news/27633...را-بشناسیم

نقل قول:
متأسفانه در آن چه اين روزها در تفسير اعتدال بيان شده، چنين تعبيري از بعضي از اشخاص ديدم که گفته‌اند: منظور از اعتدال يعني حد ميانه بين اراده شريعت و اراده عمومي! يعني اگر انسان خيلي دنبال دين برود، اين افراط است و اگر اصلا به دين کار نداشته باشد و دنبال حرف مردم و اراده مردم و رأي عمومي و اکثريت باشد، اين هم بي‌ديني محض است. پس بايد راهي بين اراده شريعت و اراده عمومي را انتخاب کرد. اين همان است که قرآن مي‌فرمايد: «يُرِيدُونَ أَنْ يَتَّخِذُوا بَيْنَ ذَلِكَ سَبِيلا أُولَئِكَ هُمُ الْكَافِرُونَ حَقًّا»، اصلا کفر حقيقي همين است. در فرهنگ امروز، اسم اين کار التقاط است
؛
بخشي از اين و بخشي از آن، اين اعتدال نيست. شما اسمش را اعتدال گذاشته‌ايد. بين حق و باطل، ميانه‌اي وجود ندارد؛ حق و باطل يا نقيضين هستند يا ضدين که لا ثالث لهما (سوم ندارد). يا اسلام حق است يا باطل است. بله، مسئله ديگر اين است که گاهي ميان اجراي چند حق، تزاحم واقع مي‌شود و عملاً نمي‌شود همه آن‌ها را اجرا کرد. در آن‌جا بايد سعي کنيم اهم و مهم را رعايت کنيم.

امضای فاطمه خانم
[تصویر: 793255_714.jpg]
ارسال ایمیل به این کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: Mohammad Trust ، Anti gods
۵:۳۰, ۱۹/شهریور/۹۵ (آخرین ویرایش ارسال: ۱۹/شهریور/۹۵ ۸:۲۳ توسط aliabad.)
شماره ارسال: #3

بنام خدا
سلام خواهرم صبح شما بخیر
مطالب شما کاملا درست است .میانه روی هرگز میان خیر وشر نیست. بلکه میان دوشر است که یکی افراط ودیگری تفریط است ومثالهائی هم درمطلب آورده ام.اساسا درمیان دوخیرنیز میانه روی مفهومی ندارد بلکه آنچه خیربیشتری دارد مقبولتر است . آنچه حضرت مولا فرمودند راه وسطی امری بسیار حساس ودرک دقیقی میخواهد ولذا عرفا آغاز راه رادرترک گناه میدانند واین همان مفهوم دقیق میانه روی واعتدال است. در جامعه ما متاسفانه ازمسیر اعتدال خارج شده ایم .مثلا بعنوان انجام امور استحبابی بگناه متوسل میشویم .گاه برای حمایت از فلان امر که واجب هم نیست حقوق مردم راضایع میکنیم یعنی به گناه آلوده میشویم .مثال جالبی بیاد دارم که کسی فشار میاورد که مثلا دست آقای بروجردی را ببوسد ویکی اعتراض میگرد که آقاجان مواظب باش دست آقا میشکند میگفت به جهنم که بشکند میخواهم ببوسم .یعنی بوسیدن دست آقا برایش مهم است نه شکستن دست آقا که حرام است.یا برای رسیدن به نماز جمعه مقررات راهنمائی را زیر پا میگذاریم یعنی برای امری مستحبی امری حرام انجام میدهیم واینها خروج از میانه روی است وبازگشت بدان همان پرهیز از گناه است .در بخش اندیشه میانه روی همان صراط مستقیم است که در سوره حمد آمده ومیان دو افراط (مغضوب) وتفریط(ضلالت) قرار دارد ومیتوانیم بزبان امروز کمونیستهارا تفریطی وکاپیتالیستهارا راافراطی بنامیم که راه وسطی همان اسلام ناب امام راحل است .ودر جهان اسلام حکامی که دربرابر مظالم سکوت میکنند وحاکمانی که خود متجاوزند.ببخشید که سخن بدرازا کشید موفق باشید.
۲:۱۱, ۲۰/شهریور/۹۵ (آخرین ویرایش ارسال: ۲۰/شهریور/۹۵ ۲:۱۲ توسط فاطمه خانم.)
شماره ارسال: #4
آواتار
علیکم السلام .
ببینید معیار و ملاک در هر امری که ما در زندگی انجام میدیم قرآن و توصیه ها ی معصومین علیهم السلام هست .
مبرهن هست که مستحبی که بخواهد واجبی رو زایل کند ارزشی ندارد اما فکر نمیکنم این در مقوله اعتدلال بگنجد .
و اینکه طریق وسط رو پیدا کردن باید از رفتار معصومین استخراج بشود .
مثلا در قرآن در باره اندازه صوت در نماز آمده :
سوره 17, آیه 110
  • بگو: خدا را بخوانید یا رحمان را بخوانید، هر کدام را بخوانید [ذات یکتای او را خوانده اید] نیکوترین نام ها [که این دو نام هم از آنهاست] فقط ویژه اوست. و نماز خود را با صدای بلند و نیز با صدای آهسته مخوان و میان این دو [صدا] راهی میانه بجوی.
  • و در باره اعتدال در بخشش آمده :
] آنان که وقتی انفاق می کنند، نه از حدّ معمول [و متعارف] می گذرند و نه تنگ می گیرند، و [انفاقشان] همواره میان این دو در حدّ اعتدال است. (۶۷)فرقان
اعتدال این موارد منظور هست .
البته بنده نتونستم پیدا کنم در روایات که مغضوب و ضالین گروه افراط کنندگان و تفریط کنند گان هستند . اگر شما روایتی در صحت أین که فرمودید رویت فرمودید ، بفرمایید حتما .
لینکی که عرض کردم هم خیلی در تنور ذهن موثر هست .عزیزان مطالعه بفرمایید.
تشکر از شما
ارسال ایمیل به این کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: Anti gods
۷:۴۹, ۲۰/شهریور/۹۵
شماره ارسال: #5

بنام خدا
سلام صبح خواهرم بخیر
ممنونم که در مباحثه شرکت میکنید ومرا در اصلاح مطالبم یاری می نمائید.
1-بله قطعا مسیر ما همان قران وسنت است که هم گام با خردمندی است.
2-به بیان حضرت آیت الله مکارم شیرازی درکتاب اخلاق درقرآنشان اخلاق سه دسته است صفاتی-رفتاری- فکری
در مورد اخلاق صفاتی در واقع دوصفت بد وخوب وجوددارد که ضدین ویا نقیضین اند ودارای حد وسط نیستند در این موارد اخلاق یا خوب است ویا بدمانند شکر نعمت وکفرنعمت یا غفلت ویقظه وصدق وکذب
در مورد صفات فکری ورفتاری سه حالت وجوددارد(افراط اعتدال تفریط) که تنها خیر همان حدوسط است وآن دو شرند مانند
بخل جود اسراف---جبن شجاعت تهور واما برای اخلاق فکری تنها یک مورد وجوددارد
ایمان که دروسط است ودو طرفش ضلالت وشرک ونفاق است.
آنچه مولا فرمودند که نه بچپ ونه راست بل الوسطی همه موارد اخلاق رفتاری وفکری را شامل میشود نه اخلاق صفاتی ولذا صراط مستقیم میانه ضلالت وشرک است(ظلم) که ازخلق فکری است وموارد دیگر مثالهائی ازاخلاق رفتاری بود موفق باشید.
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: فاطمه خانم
ارسال پاسخ  به روز آوری

[-]
کاربرانی که این موضوع را مشاهده می کنند:
1 میهمان

پرش در بین بخشها:

بالا