تالار گفتگوی بیداری اندیشه

مشاهده تالار در قالب اصلی: عقل گرایی . چیستی و چگونگی (عقلانیت و دین)
شما درحال مشاهده محتوای قالب بندی نشده این مطلب هستید.برای مشاهده نسخه قالب بندی شده روی لینک فوق کلیک کنید
صفحه: 1 2 3 4 5 6
سلام
در مورد اون مثال میوه، این موضوع با اخلاقیات یا ... در تناقض نیست. خب من می تونم میوه رو بشورم و فوقش اگر غلط بود، باز هم چیزی رو از دست ندادم، اما در مورد بعضی مسائل باید احتیاط بیشتری به خرج داد.
به نظرم باید پله پله پیش بریم. ما از کجا می تونیم بفهمیم که یک سخن از خدا هست یا نه؟ اگر ثابت شده باشد از طرف خداست، به هر حال یک روش اثبات در موردش هست و بنابر این یک معیاری باید باشه که این رو تایید کنه.
به نظرم خوبه یک مثال از روش اثبات الهی بودن این حکم داشته باشیم تا بتونیم دقیق تر و کاربردی تر بحث کنیم.
ممنون
سلام
در تکمیل بحث شما می گم ، فرض کنید عقل شما به شما میگه فلان دکتر بهترین دکتر در تمام عالمه (بلا تشبیه) ، اون وقت اون دکتر به شما میگه دست شما قانقاریا داره و اگر قطعش نکنید باعث مرگ شما میشه ، اون وقت شما چه کار می کنید؟
حالا در ادامه همین بحث ، شما عقل دارید ، دکتر هم داره ، شما اطلاعات پزشکی دارید یک مقدار ، دکتر هم داره ، فرق این جا است که اون دکتر خیلی اطلاعاتش بیشتر از شما است ، عمرش رو وقف این اطلاعات کرده ، تحقیق کردید ، کسانی که از دکتری چیزی سرشون میشه ، و دکتر های دیگه می گن این دکتر کارش بیست بیسته ، حالا با این که اون دکتر انسان هست ، شما هم انسان ، اون دکتر امکان خطا داره ، شما هم دارید ، اما حاضر می شید دستتون رو قطع کنه درسته؟ چون می دونید اگر قرار باشه اشتباه هم بکنه ، کمترین اشتباه رو داره.
حالا شما فرض کنید یک بزرگواری به اسم مرجع ، تمام عمرش رو ، سی سال چهل سال پنجاه سال ، حتی هشتاد سال روی علم دین وقت گذاشته ، شما اگر ده روز روی یک موضوع فکر کردید ، ایشون 10 سال روش فکر کرده ، شما اگر ده تا کتاب خوندید ، ایشون هزاران هزار کتاب و حدیث مطالعه کرده ، از مجتهدین قابل اعتماد سوال می کنید ، میگن فلان مرجع کارش بیسته بیسته ، بهترین نظرات رو داره ، کمترین احتمال خطا رو داره ، خوب اون وقت اگر همین مرجع بگه ، جامعه ما یک عضو فاسد داره ، باید قطعش کرد ، و گرنه ممکنه بقیه اعضای جامعه رو هم به فساد بکشونه ، شما به حرفش گوش نمی کنید؟خوب درسته که من و شما عقل داریم ، اما خوب می تونیم بفهمیم دستمون باید قطع شه یا نه؟بخوایم بفهمیم نه یک سال ، بلکه چندین سال باید مطالعه کنیم ، تا اون موقع هم کار از کار گذشته! خوب عضو مرتد جامعه هم همین حکم رو داره.مرجع که بهترین و متخصص ترین عاقل در این حوزه هست ، از روی آیات و روایات ، بهتر از من و شما تشخیص میده که آیا لایق قطع شدن از جامعه هست یا نه.
امیدوارم با این زبان الکنم خوب توضیح داده باشم ، سوال یاموردی بود مطرح کنید،خوشحال می شم اگر بتونم جواب بدم.
عماد جان
بک بار دیگه جملم رو میگم

فرض کن به هر روشی فهمیدی یک کلام از طرف خداست . (کلام خدا یعنی کلام درست )

اونوقت با عقل خودت دیدی جور در نمیاد

اینجا دوحالت پیش میاد

1 - خداوند عالم حکیم و رحیم است . جهان رو هم خودش ساخته پس حتما درست میگه . من اشتباه میکنم .

2 - خیر . من بهتر از خدا میفهمم! این خدا یه چیزی گفته برای خودش!! به ذهنیت خودم عمل میکنم .

===========================================================

دوم .

شما میگید عقل . از عقلم کمک میگیرم . عقل .

حالا سوال

شما عقل داری؟

منم عقل دارم؟

پس چرا کم پیش میاد توافق نظر داشته باشیم!!

چرا 2 نفر یک واقعه رو میبینند نظرشون کاملا بر عکسه . هر کسی برداشت خاصی میکنه و حتی یکی میگه خوبه یکی بد
=======================================================

سوم

در خیابان یم زن زیبا و معصوم وایساده . یه مرد میاد با کارد میکشدش. شما هم شاهد ماجرایی . نظرت چره ؟ مرد کار خوبی کرده یا بد ؟

===================================================
چهارم

علم پزشکی گفته خوردن نوع خاصی ماهی اشکالی نداره . میخوری یا نمیخوری

فرض دوم همین رو خدا گفته نخوری .

===================================================
خوب بدون پیچوندن راحت جواب این سوالات رو بده

ممنونم
ببینید دوستان، مشکل اینه که ادیان تقلبی هم وجود دارند. نمیشه صرف اینکه یک دین ادعا می کنه درست می گه، قبولش کرد، به خصوص اگر با اخلاقیات و عقل و ... جور در نیاد.
در مورد پزشکی، هر کسی نمی تونه ادعای پزشک بودن کنه و هر چیزی هم تا اثبات نشده در پزشکی پذیرفته نمیشه. پزشکی یک علم ملموسه اما فلسفه، دین و ... علمهای ملموسی نیستند. پس تصدیق یک فیلسوف یا ... به سادگی تصدیق یک پزشک نیست.
ببینید، عالم دینی کسی است که درس دین رو خونده و بعد همون مطالب رو امتحان داده و قبول شده. یعنی عالم بودنش با دین سنجیده شده، بنابر این مشخصه که اعتقاداتش همون اعتقادات دینی است و غیر از اون نمی تونه باشه. در مورد خیلی از روشها و فلسفه ها هم کسانی هستند که چند ده سال تحقیق کردند وو اون فلسفه رو قبول دارند. خیلی فیلسوفها هم هستند که خیلی ها در دنیا قبولشون دارند ولی ممکنه نظرشون درست نباشه.
نقل قول:فرض کن به هر روشی فهمیدی یک کلام از طرف خداست . (کلام خدا یعنی کلام درست )
وحید جان، شما یک روش بگید تا در موردش بحث کنیم. نظر من اینه که وقتی روشی برای اثبات هست، حتما باید معیاری هم باشه که باهاش جور در بیاد.
خب اگر اثبات بشه که از طرف خداست میشه پذیرفت.
اما به شرطی که اثبات بشه.
(۲۱/بهمن/۹۰ ۱۵:۵۳)emadm نوشته است: [ -> ]
نقل قول:فرض کن به هر روشی فهمیدی یک کلام از طرف خداست . (کلام خدا یعنی کلام درست )
وحید جان، شما یک روش بگید تا در موردش بحث کنیم. نظر من اینه که وقتی روشی برای اثبات هست، حتما باید معیاری هم باشه که باهاش جور در بیاد.
خب اگر اثبات بشه که از طرف خداست میشه پذیرفت.
سلام
اول بپرسم ببینم شما نوشته های من رو هم خوندید؟
بله خسته جان، همون بحث پزشک هست.
این موضوع که ما عقل رو کنار بگذاریم و ببینیم خدا چی گفته، در قرآن هم رد شده (آیه 28 سوره اعراف):

وَ إِذا فَعَلُوا فاحِشَةً قالُوا وَجَدْنا عَلَیْها آبائَنا وَ اللهُ أَمَرَنا بِها قُلْ إِنَّ اللهَ لایَأْمُرُ بِالْفَحْشاءِ أَ تَقُولُونَ عَلَى اللهِ ما لاتَعْلَمُونَ

و هنگامى که کار زشتى انجام مى دهند مى گویند: «پدران خود را بر این (عمل) یافتیم; و خداوند ما را به آن فرمان داده است.» بگو: «خداوند (هرگز) به کار زشت فرمان نمى دهد. آیا چیزى به خدا نسبت مى دهید که نمى دانید؟!»
نقل قول:خب اگر اثبات بشه که از طرف خداست میشه پذیرفت.

خوب این شد حرف حساب

حالا لطفا بقیه سوالات بنده رو جواب بدید تا برسی کنیم عقل چیه . کجا ها کارایی داره . چطوری باید باهاش حقیقت رو فهمید و در چه شرایطی درست نتیجه میده و ...

این بحث خیلی مهمی است . البته عقل بحث جداییه . باید بگیم قوه عاقله انسانی .

بحث خیلی شیرینی خواهد شد .

این بحث که الگریتم فکری بهش میگن رو اولین بار خوارزمی مطرح کرده و از روش کاکپیوتر رو ساخته اند ...

خوشحالم که طرف بحث انسان فهمیده و منطقی است .

در پناه خدا
به روی چشم
در مورد سوالات شما، فرض کنیم اگر ثابت شد که چیزی حکم خداست، باید بپذیریم. (البته به شرطی که واقعا ثابت بشه)
می تونیم با این فرض ادامه بدیم.
(۲۱/بهمن/۹۰ ۱۶:۰۵)emadm نوشته است: [ -> ]بله خسته جان، همون بحث پزشک هست.
این موضوع که ما عقل رو کنار بگذاریم و ببینیم خدا چی گفته، در قرآن هم رد شده (آیه 28 سوره اعراف):

وَ إِذا فَعَلُوا فاحِشَةً قالُوا وَجَدْنا عَلَیْها آبائَنا وَ اللهُ أَمَرَنا بِها قُلْ إِنَّ اللهَ لایَأْمُرُ بِالْفَحْشاءِ أَ تَقُولُونَ عَلَى اللهِ ما لاتَعْلَمُونَ

و هنگامى که کار زشتى انجام مى دهند مى گویند: «پدران خود را بر این (عمل) یافتیم; و خداوند ما را به آن فرمان داده است.» بگو: «خداوند (هرگز) به کار زشت فرمان نمى دهد. آیا چیزى به خدا نسبت مى دهید که نمى دانید؟!»
خوب بگذار باز هم مثال بزنم.
همون مثال پزشکی! در حالت عادی اکثر مردم فکر می کنند قطع شدن دست کار نادرستی هست درسته؟خصوصا اگر دست راست باشه و شغل اون انسان وابسته به دست راست باشه.مثلا من که الآن دارم تایپ می کنم خیلی برام تصورش سخته که دستم که وسیله اصلی کار برای من هست رو از دست بدم.اما اون دکتر می دونه اگر این کار زشت انجام نشه ، نتیجه زشت تری در آینده داری ، پس به همین خاطر هم توصیه می کنه دست رو قطع کنم، یا حتی ممکنه به زور هم دستم رو قطع کنند.
حالا همین مثال رو بلا تشبیه تعمیم میدم به کار زشت قتل.قتل یک انسان کار زشتی هست ، اما اون ائمه علیهم السلام و در حال حاضر مراجع تقلید هستند که خوب و بد این کار و نسبتش به نتایج آیندش رو خوب متوجه می شن.
به قول فقها ، دفع افسد به فاسده.
ببینید، مردم اون زمان هم یک سری کارها انجام می دادند که اون رو حکم خدا می دونستند، اما شاید حکم خدا نبود.
در واقع اول باید ثابت بشه که این حکم از خداست.
صفحه: 1 2 3 4 5 6
آدرس های مرجع