تالار گفتگوی بیداری اندیشه

مشاهده تالار در قالب اصلی: آیا فلسفه می تواند درستی یک دین را اثبات کند؟
شما درحال مشاهده محتوای قالب بندی نشده این مطلب هستید.برای مشاهده نسخه قالب بندی شده روی لینک فوق کلیک کنید
صفحه: 1 2 3 4 5 6 7
سلام به همه دوستان
در این تاپیک می خواهیم ببینیم که آیا فلسفه، ابزار کافی برای تشخیص درستی یک دین هست یا نه؟
در بحثی که در اینجا داشتیم، به این نتیجه رسیدیم که برای اثبات درستی اسلام از راه فلسفه، بایستی سه چیز را ثابت کنیم:

1- حتما یک دین درست وجود دارد که هیچ تناقضی در اعتقاداتش وجود ندارد.
2- هیچ تناقضی در اعتقادات اسلام وجود ندارد. (این رو پذیرفتیم)
3- در اعتقادات تمام ادیان دیگر تناقض وجود دارد.

برای اینکه بتونیم وجود تناقض را در اعتقادات ادیان بررسی کنیم، قرار شد حالتهایی که ممکن است یک اعتقاد دارای تناقض باشد را فهرست کنیم تا در آخر بتوانیم از این فهرست برای بررسی وجود تناقض در اعتقادات مختلف استفاده کنیم. تا اینجا فهرستمون به این صورت هست:

- وجود واجب الوجود را صریحا رد کند.
- به بیش از یک واجب الوجود اعتقاد داشته باشد.
- ...

همچنین گفته شد که کلمه ی "خدا" یک کلمه ی فارسی است که در ترجمه ظاهر می شود و ممکن است معانی مختلفی داشته باشد. برای جلوگیری از ابهام ناشی از چند معنا بودن این کلمه، در اینجا از همان عبارت واجب الوجود استفاده می کنیم.

علاوه بر این، لازم است فرض شماره 1 را نیز اثبات کنیم. به طوری که وجود دینی با این مشخصات، در حال حاضر الزامی باشد، اما در قبل از اسلام چنین الزامی وجود نداشته باشد. فرض درستی اسلام را نیز در مرحل اثبات نمی توانیم استفاده کنیم، وگرنه دچار دور می شویم.

خب ... بحث رو در اینجا ادامه میدیم.
ممنون

دوستان توجه داشته باشند که بحث در مورد کارایی فلسفه است، نه در مورد درستی اسلام.
بحث بسیار مهم و کلیدی را انتخاب کرده اید.... با تشکر.

فقط به علت حساسیت کار باید حواسموان جمع باشه که از مسیر بحث خارج نشیم.... یه کم راه این بحث مثل جاده چالوس خودمونه....واقعا راننده میخواد تا بدون هیچ اشتباهی این مسیر رو طی کنه...

ابتدا باید یک تعریف درست و توافقی از دین و فلسفه ارائه کنیم....
مخصوصا فلسفه باید خوب معنا شود تا دریبابیم اصلا این موضوع یعنی چی؟

هر علمی که تعریف می شود، باید به گونه ای معنا گردد که هم موضوع مورد بررسی آن مشخص شود، هم مسائلش، هم اهدافش و هم ابزار کارآییش...
خب من منتظرم.... یا علی مدد
به نام خدا

سلام .

از دوست فرهیخته ام تشکر میکنم بخاطر چنین تاپیک ارزنده ای . حتما تمام مطالب شما رو بدقت مطالعه میکنم .Wink

عزیزان دیگه خواهش میکنم بحث کادر پایین رو مطالعه بفرمایید . من نظرمو با خطوط قرمز رنگ عرض کرده ام .

(۲۴/مهر/۹۱ ۱۲:۲۸)فرهاد55 نوشته است: [ -> ]سلام به همه دوستان
در این تاپیک می خواهیم ببینیم که آیا فلسفه، ابزار کافی برای تشخیص درستی یک دین هست یا نه؟
در بحثی که در اینجا داشتیم، به این نتیجه رسیدیم که برای اثبات درستی اسلام از راه فلسفه، بایستی سه چیز را ثابت کنیم:

2- هیچ تناقضی در اعتقادات اسلام وجود ندارد. (این رو پذیرفتیم)
نقل قول:تشکر Big Grin

نقل قول:البته فرهاد جان اون بحث ادامه پیدا کرد اما چنین نتیجه ای گرفته نشده است و این فرضیات رو شما داری بعنوان مبحث اثبات شده در نظر میگیری تا بحث مطابق میلت پیش بره Wink .

برای اینکه بتونیم وجود تناقض را در اعتقادات ادیان بررسی کنیم،
نقل قول:دوست خوبم این تاپیک ایجاد کردی تا ببینیم با فلسفه میشه چیزی اثبات کنیم یا نه , اما حالا دنبال تناقض میگردی ؟ میگم بهتر نیست برای تناقض هم یه تاپیک بزنی ؟
قرار شد حالتهایی که ممکن است یک اعتقاد دارای تناقض باشد را فهرست کنیم تا در آخر بتوانیم از این فهرست برای بررسی وجود تناقض در اعتقادات مختلف استفاده کنیم. تا اینجا فهرستمون به این صورت هست:

- وجود واجب الوجود را صریحا رد کند.
- به بیش از یک واجب الوجود اعتقاد داشته باشد.
- ...

همچنین گفته شد که کلمه ی "خدا" یک کلمه ی فارسی است که در ترجمه ظاهر می شود و ممکن است معانی مختلفی داشته باشد. برای جلوگیری از ابهام ناشی از چند معنا بودن این کلمه، در اینجا از همان عبارت واجب الوجود استفاده می کنیم.

نقل قول:این هم فرض شماست و راستش من موافق نیستم

دوستان توجه داشته باشند که بحث در مورد کارایی فلسفه است، نه در مورد درستی اسلام.

نقل قول:در همین جملات اولیه شما فرمودید بحث فلسفه و بعد در مورد اثبات تناقض گفتی و حالا مجددا میفرمایید بحث در مورد کارایی فلسفه است .
ممکنه واضح بگی کدوم فرمایش شما رو بپذیریم ؟
نقل قول:ابتدا باید یک تعریف درست و توافقی از دین و فلسفه ارائه کنیم....
بسیار عالی
لطفا شما یک تعریف ارائه کنید تا با همفکری هم کاملش کنیم.

مهدی جان، اون سه تا فرض چیزهایی هستند که در روند اثبات باید بهشون بپردازیم. و البته همان طور که اشاره فرمودید، فرضهای اول و سوم هنوز اثبات نشده اند.
(۲۴/مهر/۹۱ ۱۳:۵۸)فرهاد55 نوشته است: [ -> ]بسیار عالی
لطفا شما یک تعریف ارائه کنید تا با همفکری هم کاملش کنیم.

به نام خدا

سلام

فرهاد55 عزیز چند روزیه که پیدات نیست . ببین دوست گرامی , شما خودت این تاپیک رو زدی مبنی بر اینکه :

میشه اسلام رو با فلسفه اثبات کرد یا خیر ؟

حالا منتظری که
(۲۴/مهر/۹۱ ۱۳:۵۸)فرهاد55 نوشته است: [ -> ]لطفا شما یک تعریف ارائه کنید

شما مبحث رو شروع کن و ما پاسخ میدیم . همانطور که در تاپیکهای متعدد دیگه بارها به اسلام حمله میکردی و تو هر تاپیک که نتونستی جوابگو باشی , رفتی یه جای دیگه Wink , پس اینجا رو هم رها نکن. اگه واقعا بقول خودت , تمایل داری چیز یادبگیری پس ادامه بده Big Grin
سلام آقا مهدی
هدف این تاپیک این هست که بررسی کنیم که آیا فلسفه - اون طور که معمولا ادعا میشه - می تونه درستی اسلام رو اثبات کنه یا نه؟
قاعدتا باید تا به حال استدلالهای مختلفی در این مورد در کتابهای مختلف آورده شده باشه. پس پیشنهاد من این هست که دوستان، استدلالهایی رو که فکر می کنند قادر به اثبات این موضوع هست رو بهصورت یک روند کامل ذکر کنند تا ببینیم که آیا این استدلالها درست هستند یا نه.

تعریف دین، جزئی از استدلالی است که در پستهای قبل درباره اش صحبت کردیم. یعنی وقتی که می خواهیم ثابت کنیم:
باید ببینیم که منظور از دین یا ادیان در این استدلالها چی هست؟ این کلمه رو هر طوری میشه تعریف کرد، و هر تعریفی که رائه بدیم، باید یک استدلال متناسب با اون تعریف داشته باشیم.

به نظر من فلسفه یک روشی است که با شروع از یک سری گزاره های بدیهی و با استفاده از یک سری قواعد مشخص به نتیجه می رسه.

ممنون
(۲۷/مهر/۹۱ ۱۱:۱۴)فرهاد55 نوشته است: [ -> ]سلام آقا مهدی
هدف این تاپیک این هست که بررسی کنیم که آیا فلسفه - اون طور که معمولا ادعا میشه - می تونه درستی اسلام رو اثبات کنه یا نه؟
سلام بر فرهاد عزیزم خوبی ؟

چه کسی این ادعا رو کرد ؟ نقل قول بفرمایید . همون شخص میتونه پیگیر مسئله بشه .

(۲۷/مهر/۹۱ ۱۱:۱۴)فرهاد55 نوشته است: [ -> ]1- حتما یک دین درست وجود دارد که هیچ تناقضی در اعتقاداتش وجود ندارد.

بالاخره اسلام رو از طریق فلسفه اثبات کنیم یا به این سوال شما جواب بدیم ؟ آیا این تاپیک به پیدا کردن تناقضات مربوط میشه ؟!!!!!

(۲۷/مهر/۹۱ ۱۱:۱۴)فرهاد55 نوشته است: [ -> ]3- در اعتقادات تمام ادیان دیگر تناقض وجود دارد.

دوست خوبم باز که داری بحث رو میپیچونی ! این جمله شما هیچ ربطی به موضوع تاپیک نداره !

مگه ما بیکاریم که بیاییم تمام ادیان رو برای جنابعالی اثبات تناقض کنیم ؟

(۲۷/مهر/۹۱ ۱۱:۱۴)فرهاد55 نوشته است: [ -> ]به نظر من فلسفه یک روشی است که با شروع از یک سری گزاره های بدیهی و با استفاده از یک سری قواعد مشخص به نتیجه می رسه.

این نظر شماست ؟ ایا علم فلسفه هم همینو میگه ؟ آیا شما فیلسوفی ؟

فرهاد جان راستش اینقدر جمله هات عجیبه که فکر میکنم مطالبتو از زبان عبری , با مترجم گوگل به فارسی ترجمه میکنی !

همون روندی رو که تو تاپیک قبلی رفتی داری اینجا ادامه میدی و بحث های حاشیه ای رو مطرح میکنی. Big Grin

شما بیا و اسلام رو از طریق فلسفه , نقد کن . سوالات واضح باشه ! ما هم جواب میدیم . لطفا منابعتو هم بنویس .
ممنون
سلام
نقل قول:1- حتما یک دین درست وجود دارد که هیچ تناقضی در اعتقاداتش وجود ندارد.
خب این یک بخش از روند اثباتی است که مطرح شد. اگر بخوایم از طریق این روند درستی اسلام رو اثبات کنیم، باید این بند رو هم اثبات کنیم.
نقل قول:مگه ما بیکاریم که بیاییم تمام ادیان رو برای جنابعالی اثبات تناقض کنیم ؟
این هم یک بخشی از روند اثبات هست.
نقل قول:آیا علم فلسفه هم همینو میگه ؟
باید ببینیم نظر آقا سید ابراهیم چی هست.
نقل قول:شما بیا و اسلام رو از طریق فلسفه نقد کن .
اینجا بحث در مورد اثبات هست، نه رد. اگر چیزی رو نشه از طریق فلسفه اثبات کرد، دلیل کافی بر ردش نیست و اگر چیزی رو نشه رد کرد، دلیل کافی بر اثباتش نیست.
نقل قول:چه کسی این ادعا رو کرد ؟
خب این موضوع (که فلسفه می تونه درستی اسلام رو اثبات کنه) در خیلی از کتابها و نوشته ها گفته میشه.

ممنون
(۳۰/مهر/۹۱ ۹:۱۹)فرهاد55 نوشته است: [ -> ]سلام
علیک السلام به شما . چرا کم پیدایی ؟ Smile

(۳۰/مهر/۹۱ ۹:۱۹)فرهاد55 نوشته است: [ -> ]خب این موضوع (که فلسفه می تونه درستی اسلام رو اثبات کنه) در خیلی از کتابها و نوشته ها گفته میشه.
خوب از اون خیلی کتابها لطف کن ده تاشو نام ببر تا ما هم به منابع خیلی شما نگاهی بندازیم Big Grin

(۳۰/مهر/۹۱ ۹:۱۹)فرهاد55 نوشته است: [ -> ]اگر بخوایم از طریق این روند درستی اسلام رو اثبات کنیم، باید این بند رو هم اثبات کنیم.

دلیلی بر اینکار نیست چرا که نمیشه ما بیاییم نادرستی هزاران مکتب رو اثبات کنیم تا به درستی یک مکتب برسیم . نه وقتش هست نه حوصله اش .

شما دلائل خودتو بگو و منابع رو ذکر کن , ما هم جواب میدیم .

(۳۰/مهر/۹۱ ۹:۱۹)فرهاد55 نوشته است: [ -> ]این هم یک بخشی از روند اثبات هست.

نه نیست . این بخشها رو شما معین کردی . من میگم اگر شما نظری در مورد اثبات فلسفی اسلام داری واضح بگو و دلیل و منبع بیار تا ما هم جواب بدیم .

مدتهاست ما همین سوالو داریم و نمیدونم چرا متوجه نمیشی . شما دلیل و منبع خودتو بیار ما دجواب میدیم .

ممنونم
سلام

بزرگان زيادي تو اين مسئله موندن و نتونستند رد يا قبولش كنن

من معتقدم تنها راه اثبات دين اسلام ثقلين هستند ولاغير

و بزرگي هم فرموده : « كشك »

ببخشيد اگه نظر دادم

موفق باشيد
يا علي عليه السلام
صفحه: 1 2 3 4 5 6 7
آدرس های مرجع