حکم به پوشش زنان هنگام نماز در قرآن :
قرآن به مسئله پوشش زن در نماز اشارهاى به صراحت ندارد، لکن روایاتى که به تفسیر آیاتى همچون آیات 26 و 31 سوره اعراف پرداختهاند به این مسئله اشاره کردهاند.1
اما فقها به استفاده از روایاتى که در این زمینه وارد شده به مسئله پرداختهاند.
درباره پوشش در نماز باید گفت:
مسئله محرم و نامحرم مربوط به انسانهاست و خداوند منزّه از آن است، ولى فلسفه پوشش انسان تنها مربوط به مسئله محرم و نامحرمى نیست، چون بر هر نمازگزارى (زن باشد یا مرد) واجب است خود را در نماز به مقدارى که در شرع مقدس واجب شده بپوشاند؛ اگرچه تنها باشد و در خلوت نماز بخواند و هیچ کس او را نبیند.
پوشش براى انسان، اعم از زن و مرد، نوعى کرامت الهى است. تنها آدمیان لباس مىپوشند، امّا هیچ حیوانى لباس نمىپوشد؛ بنابراین پوشش نشانهاى براى شخصیت و احترام انسان محسوب مىشود؛2
افزون بر این، در نماز علاوه بر خشوع قلبى، خشوع ظاهرى و احترام در مقابل ذات حق تعالى هم لازم است و آنچه خداوند براى بانوان در خضوع و احترام بندگى مىخواهد، مسئله رعایت حجاب هنگام نماز است. قرآن کریم مىفرماید:
(وَ نَحنُ أَقرَبُ إِلَیهِ مِن حَبلِ الورِید)؛3 و ما از شاهرگ [او](انسان) به او نزدیکتریم.
و به زنان با ایمان بگو: دیدگان خود را [از هر نامحرمى] فرو بندند و پاکدامنى ورزند و زیورهاى خود را آشکار نگرادنند مگر آن چه که [طبعاً] از آن پیداست و باید روسرى خود را برگردن خویش [فرو]اندازند.
از اینکه خداوند، رعایت حجاب را هنگام نماز واجب کرده، مىفهمیم که حجاب، بهترین و تنها لباسِ حضور نزد پروردگار است.
حجاب براى زنان مؤمن، مقدمه قرب و نزدیکى به حق تعالى است و بهترین تمرین براى حفظ و رعایت آن براى بانوان در برابر نامحرم به شمار مىرود، زیرا خانمىکه پنج نوبت در شبانه روز در آنجا که نامحرمى نیست این گونه خود را بپوشاند، بىگمان خود را در برابر نامحرم بهتر مىپوشاند؛
البته مسئله لزوم رعایت حجاب براى بانوان در نماز، ممکن است حکمتهاى دیگرى هم داشته باشد که براى ما معلوم نیست، چون فلسفه و حکمت همه احکام براى ما بیان نشده و آنچه بیان شده نیز به طور کامل به دست ما نرسیده است.4 براى آگاهى بیشتر چند کتاب درباره حجاب معرفى مىکنیم.5
پی نوشت ها :
[1]. ر.ک: بحارالانوار، ج 80، ص 164ـ168ـ173ـ185 / ترجمه المیزان، ج 8، ص 86.
[2]. ر.ک: ترجمه المیزان، ج 8، ص 86.
[3]. ق، آیه16.
[4]. اقتباس از: محمد وحیدى، احکام بانوان، ص17; على محمدى، فلسفه حجاب، ص17.
[5]. 1. شهریار تهرانى آیا حجاب ضرورت دارد؟، 2. محسن قرائتى و محمد محمدىاشتهاردى; پوشش زن در اسلام، 3. مهدى مهریزى; حجاب، 4. على محمدى آشنایى حجاب در ادیان الهى، 5. محمدرضا اکبرى حجاب در عصر ما، 6. مقالات کنگره اسلام و زن حجاب و آزادى، 7. محمد مهدى شمسالدین; حدود پوشش و نگاه در اسلام، 8. رسول جعفریان; رسائل حجابیه، 9. مرتضى مطهرى، مسئله حجاب.
ادامه دارد ...
بسم الله الرحمن الرحیم
مرسی از ارسال جناب سوشیانت که به نظرم کامل بود
البته میدونیم که حکمت های خداوند خیلی فراتر از تصورات و تخیلات ماست اما من خودم در نماز سعی میکنم حجابم کامل باشه به این دلیل:
وقتی با مهر خالی نماز میخونیم بیشتر احساس نزدیکی میکنیم یا وقتی سجاده داشته باشیم؟
وقتی جلوی تلوزیون هستیم حس درس بیشتر بهمون میده یا در کتابخانه؟
یه سری عقبه ها هستن که حس و حضور انسان رو بیشتر میکنند،مثلا برای اقایون هم عبا مستحب هست ،خوب تصور کنید یه خانمی بی حجاب یا حجاب ناقص نماز بخونه،این اتفاق واسه من افتاده که میگم
مثلا میره رکوع ،موهاش میاد پایین و میبینه (همینطوریش فکر ادم هزار جا میره)؛ چقدر موهام بلند شده .... رنگ موهام فلانه عوضش کنم ......میخوام برم مهمونی...... لاک فلان رنگی بگیرم به ناخن پام بزنم ....
این نقطه چین ها رو خود خانم ها میفهمن یعنی چی،بگو ف،همه میریم فرحزاد
زن اینقدر زینت و زیبایی داره که خودش رو هم میتونه سرگرم کنه و از یه حدی که بگذاره غفلت بهش عارض بشه و از اون دنیاش غافل می شه و اتفاقا این شگفتی زن رو میرسونه که خیلی باید مواظب باشه
خلاصه بانوان گرامی اگه شک دارید یبار با حجاب بخونید یبار بی حجاب و خودتون ببینید که حس قرب کدوم بیشتره
..................................................................
و اما
به قول یه بنده خدایی،ما باید این سلول های خاکستریمون رو در اصول دین مصرف کنیم نه فروع،فروع فقط تبعیت
دوما،حالا مثلا میدونیم که چرا نماز صبح دو رکعته نماز مغرب 3رکعت
اصلا کلا ما چیزی میدونیم که هر حکمی رو میخوایم با عقل خودمون بسنجیم؟؟؟

به نام خدا
سلام
یه بارفقط محض امتحان بدون چادر سعی کردم نمازبخونم((فورمالیته ها...الکی

))
ولی واقعا خیلی سبک بودم...اونموقع گفتم خوش به حال آقایون...سرنمازچقدرراحتن((الانم میگم

))
ولی واقعا حجاب داشتن سرنماز خیلی سخته...خصوصا تواین گرما ...واقعا به حد پختن میرسم
منم حکمتشو نمیدونم چیه

(۸/مرداد/۹۲ ۱۳:۱۲)Night moans نوشته است: [ -> ]بسم الله الرحمن الرحیم
نظم ...
وحدت ...
یکپارچگی ...
علاقه فطری به نظم و تاکید بر ایجاد آن در محیط های کاری،
آموزشی،
ورزشی ...
جامعه مدرن / پوشش یکسان / همبستگی کاری
پوشش واحد در محیط های آموزشی / تمرین نظم...
لباس واحد = تفکر واحد...
حضور در هر یک از این گروه ها یا موارد مشابه، بدون هیچ اعتراضی ما را مجاب می کند که همراه و همرنگ آن گروه شویم ولی اعتراض کردن و در پی دلیلِ ... بودن در مورد احکام خدا شاید تبدیل به یک عادت برای عده ای شده است...
تجربه من نشان داده مشکل اصلی در عدم ولایت پذیری ست
"صلوات"
ببینید همین که چادر بذاریم دلیل بر یکپارچگی نیست من چادر سفید میذارم اون یکی مشکی یکی خاکستری یکی با گلای آبی یکی با گلای قرمز یکی هم میاد حجاب رعایت میکنه چادر نمیذاره! کلا این که ربط نداشت
(۸/مرداد/۹۲ ۱۹:۰۵)soshiant نوشته است: [ -> ]
حکم به پوشش زنان هنگام نماز در قرآن :
الان خیلی ذهنم پره ولی شما میگید حضور در پیشگاه خدا! ایا غیر از اینه که ما همیشه در محضر خداییم؟ یا من مثلا دارم ضرف میشورم ذکر میگم و دعا میکنم یعنی خدا نمیبینه یا اون موقع توجه نداریم؟ تو همون مسجد هم مردا که نمیان طرف زنونه چرا نمیشه راحت تر بود؟ اصلا بحث از هماهنگی نیست بحث اینه حتی یه تار مو هم باطل میکنه نماز بحث بی حجاب بودن نیست حالا ما نمیگیم لخت بیایم به هر حال میدونیم یه احترامی لازمه ولی انقدر محکم؟ غیر ممکنه دلیلی نداشته باشه
(۹/مرداد/۹۲ ۸:۵۶)nina نوشته است: [ -> ]بسم الله الرحمن الرحیم
مرسی از ارسال جناب سوشیانت که به نظرم کامل بود
البته میدونیم که حکمت های خداوند خیلی فراتر از تصورات و تخیلات ماست اما من خودم در نماز سعی میکنم حجابم کامل باشه به این دلیل:
وقتی با مهر خالی نماز میخونیم بیشتر احساس نزدیکی میکنیم یا وقتی سجاده داشته باشیم؟
وقتی جلوی تلوزیون هستیم حس درس بیشتر بهمون میده یا در کتابخانه؟
یه سری عقبه ها هستن که حس و حضور انسان رو بیشتر میکنند،مثلا برای اقایون هم عبا مستحب هست ،خوب تصور کنید یه خانمی بی حجاب یا حجاب ناقص نماز بخونه،این اتفاق واسه من افتاده که میگم
مثلا میره رکوع ،موهاش میاد پایین و میبینه (همینطوریش فکر ادم هزار جا میره)؛ چقدر موهام بلند شده .... رنگ موهام فلانه عوضش کنم ......میخوام برم مهمونی...... لاک فلان رنگی بگیرم به ناخن پام بزنم ....
این نقطه چین ها رو خود خانم ها میفهمن یعنی چی،بگو ف،همه میریم فرحزاد
زن اینقدر زینت و زیبایی داره که خودش رو هم میتونه سرگرم کنه و از یه حدی که بگذاره غفلت بهش عارض بشه و از اون دنیاش غافل می شه و اتفاقا این شگفتی زن رو میرسونه که خیلی باید مواظب باشه
خلاصه بانوان گرامی اگه شک دارید یبار با حجاب بخونید یبار بی حجاب و خودتون ببینید که حس قرب کدوم بیشتره
..................................................................
و اما
به قول یه بنده خدایی،ما باید این سلول های خاکستریمون رو در اصول دین مصرف کنیم نه فروع،فروع فقط تبعیت
دوما،حالا مثلا میدونیم که چرا نماز صبح دو رکعته نماز مغرب 3رکعت
اصلا کلا ما چیزی میدونیم که هر حکمی رو میخوایم با عقل خودمون بسنجیم؟؟؟
الان من نخواستم چیزی رو با عقل خودم بسنجم اما پاسخ شما خیلی بی ربط بود چون به هیچ عنوان یه زن موهای خودش برای خودش تحریک آمیز نیست مگر اینکه کلا در شرایط خاص باشه اگه نه موقع نماز خوندن حالا چون ممکنه یکی موهای خودشو ببینه یاد رنگ موهاش تو فلان مهمونی بیوفته که حکم الهی نمیاد شما بگیر یه نفر کچلم باشه ممکنه موقع نماز فکرش هزار جا بره مثلا خدا بگه فرشاتونم بپوشونید یبار نگید کاش چای فرش گردویی آبی میخریدم؟
اینی هم که میگین با چادر نماز خوندن یه حس و حال دیگه داره قبول ندارم بیشتر شبیه تلقین کردنه!
(۹/مرداد/۹۲ ۱۶:۴۱)Fateme135 نوشته است: [ -> ]به نام خدا
سلام
یه بارفقط محض امتحان بدون چادر سعی کردم نمازبخونم((فورمالیته ها...الکی
))
ولی واقعا خیلی سبک بودم...اونموقع گفتم خوش به حال آقایون...سرنمازچقدرراحتن((الانم میگم
))
ولی واقعا حجاب داشتن سرنماز خیلی سخته...خصوصا تواین گرما ...واقعا به حد پختن میرسم
منم حکمتشو نمیدونم چیه
دقیقا من هم این مشکل رو دارم اما بحث سر این نیست این همه مدت انجام دادیم اینم روش ولی اینکه یه چیزی بدونه اینکه بدونیم چرا برای زن ها واجب میشه در حالی که تو خونه یا مسجد مرد نیست ولی مردها همون واجبات رو ندارن چون مردن و همینطوری الکی حق سوال کردن نداریم چون خدا خواسته که میبینم دوستان میگن تو قرآن هم نگفته همچین حجابی رو!
من اولش فکر میکردم چون آخر نماز سلام میدیم به پیامبر و اسلام علیکم که نمیدونم کیا هستن شاید حجاب واسه اوناست که حاضرن اما اینطوری باشه تا میخوایم یه دعای فرج بخونیم و بگیم یا صاحب الزمان ادرکنی بدوییم بریم چادر سر کنیم چون الان امام زمان ما رو میبینه!
(۹/مرداد/۹۲ ۱۸:۵۳)soshiant نوشته است: [ -> ]
سلام .
خوبه نماز رو تو خونه میخونید میگید خیلی سخته !!!!!
اینهمه توضیح واقعا کفاف نداد که حکمتش رو بدونید ؟!!! یا نخونده فرمودید ؟!!!
سلام
آقای محترم
مگه نمازخوندن بیرون وداخل خونه داره.؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
یعنی من توخونه میتونم ازنظرحجاب راحت تربخونم؟؟؟؟؟
مگه کیفیتش فرق داره بابیرون ازخونه؟؟؟؟؟؟؟
جوابی که به من دادید وبخونید یه بار..........!!!!!!!!!!!!!!!!
درمورد حکمتشم دوستان تابه اینجابرمبنای حدسیاتشون فرمودن غیرازاینه؟؟؟؟؟؟؟؟
همیشه وقتی نمیشه فرق زن ومرد رو توضیح داد به هردلیلی دوستان میگن حکمتی بوده.....