تالار گفتگوی بیداری اندیشه

مشاهده تالار در قالب اصلی: حجاب در نماز(خدا مرد است؟)
شما درحال مشاهده محتوای قالب بندی نشده این مطلب هستید.برای مشاهده نسخه قالب بندی شده روی لینک فوق کلیک کنید
صفحه: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

مسئله محرم و نامحرم مربوط به انسان‌هاست و خداوند منزّه از آن است، ولى فلسفه پوشش انسان تنها مربوط به مسئله محرم و نامحرمى نیست، چون بر هر نمازگزارى (زن باشد یا مرد) واجب است خود را در نماز به مقدارى که در شرع مقدس واجب شده بپوشاند؛ اگرچه تنها باشد و در خلوت نماز بخواند و هیچ کس او را نبیند.

می دانیم که فلسفه حجاب مصون بودن زن از نگاه نامحرم است با این حال اسلام دستور داده است که خانم ها در حال نماز هم پوشش داشته باشند کما اینکه ممکن است شخص در حالی نماز بگزارد که هیچ نامحرمی وجود ندارد.

[تصویر: 96099340933624475747.jpg]

ابتدا باید دقت شود که احکام الهی که از منشأ علم و حکمت پروردگار عالم صادر می‌گردد، یک علت و چرا ندارد که کسی بتواند مدعی شود علت فلان حکم این است و لا غیر. بلکه احکام الهی نیز (مانند آیات قرآن کریم) ظاهری دارند و باطنی و باطنش باطنی تا هفتاد باطن (که البته رقم هفتاد نماد زیادی است نه این که مثلاً 71 ندارد).

حکمت نهایی همه‌ی احکام الهی و همه‌ی عبادت‌ها و از جمله نماز، به فعلیت رسیدن استعدادهای انسانی و رسیدن به کمال و در نهایت تقرب به «هستی و کمال مطلق»، الله جل جلاله می‌باشد، که فرمود:

«یا أَیهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْناکمْ مِنْ ذَکرٍ وَ أُنْثى‏ وَ جَعَلْناکمْ شُعُوباً وَ قَبائِلَ لِتَعارَفُوا إِنَّ أَکرَمَکمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقاکمْ إِنَّ اللَّهَ عَلیمٌ خَبیرٌ» (الحجرات - 13) ؛
اى مردم! ما شما را از یک مرد و زن آفریدیم و شما را تیره‏ها و قبیله‏ها قرار دادیم تا یکدیگر را بشناسید (اینها ملاک امتیاز نیست،) گرامى‏ترین شما نزد خداوند با تقواترین شماست، خداوند دانا و آگاه است.

در میان همه‌ی عبادت‌ها، نماز کامل‌ترین و جامع‌ترین عبادت است. در نماز یک زندگی کامل سیر شده و تجلی پیدا می‌کند و عبد آن گونه که باید باشد (نه آن گونه که هست) در مقابل معبود ایستاده و تمامی اعتقادات، باورها و نیازهای خود را آن گونه که باید (نه آن گونه که هست) به «رب العالمین» عرضه می‌دارد.

امام صادق علیه السلام می فرمایند:
حجاب زن برای طراوت و زیبایی اش مفیدتر می باشد. (المستدرک، ج5)

ادامه دارد ...

حکم به پوشش زنان هنگام نماز در قرآن :

قرآن به مسئله پوشش زن در نماز اشاره‌اى به صراحت ندارد، لکن روایاتى که به تفسیر آیاتى همچون آیات 26 و 31 سوره اعراف پرداخته‌اند به این مسئله اشاره کرده‌اند.1

اما فقها به استفاده از روایاتى که در این زمینه وارد شده به مسئله پرداخته‌اند.
درباره پوشش در نماز باید گفت:
مسئله محرم و نامحرم مربوط به انسان‌هاست و خداوند منزّه از آن است، ولى فلسفه پوشش انسان تنها مربوط به مسئله محرم و نامحرمى نیست، چون بر هر نمازگزارى (زن باشد یا مرد) واجب است خود را در نماز به مقدارى که در شرع مقدس واجب شده بپوشاند؛ اگرچه تنها باشد و در خلوت نماز بخواند و هیچ کس او را نبیند.

پوشش براى انسان، اعم از زن و مرد، نوعى کرامت الهى است. تنها آدمیان لباس مى‌پوشند، امّا هیچ حیوانى لباس نمى‌پوشد؛ بنابراین پوشش نشانه‌اى براى شخصیت و احترام انسان محسوب مى‌شود؛2

افزون بر این، در نماز علاوه بر خشوع قلبى، خشوع ظاهرى و احترام در مقابل ذات حق تعالى هم لازم است و آنچه خداوند براى بانوان در خضوع و احترام بندگى مى‌خواهد، مسئله رعایت حجاب هنگام نماز است. قرآن کریم مى‌فرماید:
(وَ نَحنُ أَقرَبُ إِلَیهِ مِن حَبلِ الورِید)؛3 و ما از شاه‌رگ [او](انسان) به او نزدیک‌تریم.

و به زنان با ایمان بگو: دیدگان خود را [از هر نامحرمى] فرو بندند و پاکدامنى ورزند و زیورهاى خود را آشکار نگرادنند مگر آن چه که [طبعاً] از آن پیداست و باید روسرى خود را برگردن خویش [فرو]اندازند.

[تصویر: 53721387786314820328.jpg]

از این‌که خداوند، رعایت حجاب را هنگام نماز واجب کرده، مى‌فهمیم که حجاب، بهترین و تنها لباسِ حضور نزد پروردگار است.

حجاب براى زنان مؤمن، مقدمه قرب و نزدیکى به حق تعالى است و بهترین تمرین براى حفظ و رعایت آن براى بانوان در برابر نامحرم به شمار مى‌رود، زیرا خانمى‌که پنج نوبت در شبانه روز در آن‌جا که نامحرمى نیست این گونه خود را بپوشاند، بى‌گمان خود را در برابر نامحرم بهتر مى‌پوشاند؛

البته مسئله لزوم رعایت حجاب براى بانوان در نماز، ممکن است حکمت‌هاى دیگرى هم داشته باشد که براى ما معلوم نیست، چون فلسفه و حکمت همه احکام براى ما بیان نشده و آنچه بیان شده نیز به طور کامل به دست ما نرسیده است.4 براى آگاهى بیشتر چند کتاب درباره حجاب معرفى مى‌کنیم.5

پی نوشت ها :
[1]. ر.ک: بحارالانوار، ج 80، ص 164ـ168ـ173ـ185 / ترجمه المیزان، ج 8، ص 86.
[2]. ر.ک: ترجمه المیزان، ج 8، ص 86.
[3]. ق، آیه16.
[4]. اقتباس از: محمد وحیدى، احکام بانوان، ص17; على محمدى، فلسفه حجاب، ص17.
[5]. 1. شهریار تهرانى آیا حجاب ضرورت دارد؟، 2. محسن قرائتى و محمد محمدى‌اشتهاردى; پوشش زن در اسلام، 3. مهدى مهریزى; حجاب، 4. على محمدى آشنایى حجاب در ادیان الهى، 5. محمدرضا اکبرى حجاب در عصر ما، 6. مقالات کنگره اسلام و زن حجاب و آزادى، 7. محمد مهدى شمس‌الدین; حدود پوشش و نگاه در اسلام، 8. رسول جعفریان; رسائل حجابیه، 9. مرتضى مطهرى، مسئله حجاب.

ادامه دارد ...

به هر صورت حجاب و پوشش بانوان در نماز، علل و فلسفه ‏های متعددی دارد؛ از جمله:

• این خود نوعی تمرین مستمر و روزانه برای حفظ حجاب می‏باشد و یکی از عواملی است که در پاس‏داشت دایمی پوشش اسلامی زن و جلوگیری از آسیب‏پذیری آن، نقش مهمی ایفا می‏کند.
  • وجود پوششی یک‏ پارچه برای تمام بدن و داشتن پوششی مخصوص برای نماز، توجه و حضور قلب انسان را بیشتر می‏کند و از التفات ذهن به تجملات و چیزهای رنگارنگ می‏کاهد و ارزش نماز را صد چندان می‏کند.
  • داشتن پوشش کامل در پیشگاه خداوند، نوعی ادب و احترام به ساحت قدس ربوبی است. از این ‏رو برای مرد نیز در بر داشتن عبا و پوشاندن سر در نماز، مستحب است و همین ادب حضور در پیشگاه الهی زمینه‎ساز حضور معنوی و بار یافتن به محضر حق می‎شود.
[تصویر: 69511882510640415998.jpg]

افزون بر آن، حکم پوشش در نماز، با حفظ حجاب در برابر نامحرم تفاوت‏هایی دارد و با آن قابل مقایسه نیست؛ مثلاً پوشاندن روی پا در برابر نامحرم واجب است؛ ولی در نماز - بدون حضور نامحرم - واجب نیست.

ادامه دارد ...
پاسخ این سوال طی مراحل زیر بیان می‏شود:

• خداوند خالق جنس مذکر و مونث است(1) و نسبت به خداوند جنسیت معنی ندارد و از طرفی، عالم محضر خداست و به نهان و آشکار مخلوقات آگاه و بیناست.(2) پس لزوم رعایت حجاب در نماز به خاطر نامحرم و یا مذکر بودن خداوند نیست.
  • رعایت حجاب در نماز و غیر نماز، فقط بر زن‎ها واجب نیست، بلکه حفظ حجاب در محدوده معین بر مردان و زنان هر دو لازم است؛ مثلاً پوشانیدن عورت و بعضی قسمت‎های بدن از دید انسان‎های دیگر بر مردان و زنان واجب است. همچنین نماز خواندن با بدن برهنه در مردان و زنان هر دو موجب بطلان نماز است.
بنابراین، رعایت حجاب برای انسان‎ها گاهی به خاطر وجود انسان‎های نامحرم است و گاهی به خاطر صحت عبادت است که در بعضی موارد هر دو علّت با هم جمع می‏شوند، مثل نماز خواندن در حضور اشخاص نامحرم و گاهی فقط به خاطر صحت عبادت است، مثل نماز خواندن در اتاق در بسته و تنها .

اختلاف بعضی شرایط این دو حالت، بهترین گواه بر مطلب است؛ مثلاً طهارت و مباح بودن لباس در نماز شرط است، اما در حفظ حجاب از نامحرم شرط نیست.

• اهداف، حکمت‎ها و فوایدی که از رهگذر انجام دستورات الهی به انسان می‏رسد، متناسب با ساختار وجودی اوست که مرکب از بعد مادی و معنوی، یعنی جسم و روح است و دستورات الهی زمینه را برای سعادت دنیایی و اخروی آماده می‏کند.

[تصویر: 57151436012052337885.jpg]

پس اگر در موردی به منافع مادی یک عمل پی‏ نبردیم، دلیل بر بی‏ هدفی و ناقص بودن آن عمل نیست و از آنجا که عقل و فهم آدمی مانند اصل وجودش محدود است، پس به فواید و حکمتهایی که خالق نامحدود وضع کرده، به طور کامل پی نخواهد برد، مگر اینکه معصومین علیهم ‏السلام از زبان وحی خبر دهند.

پی نوشت ها:
1. یس / 36: «سُبْحانَ الَّذی خَلَقَ الْاَزْواجَ کُلَّها»؛ «منزه است کسی که تمام زوجها را آفرید.»
2. انعام / 103: «لَا تُدْرِکُهُ الْاَبْصَارُ وَ هُوَ یُدْرِکُ الْاَبْصَارَ وَ هُوَ اللَّطیفُ الْخَبیرُ»؛ «چشمها او را نمی‏بینند، ولی او همه چشمها را می‏بیند و او بخشنده و آگاه است.»

ادامه دارد ...
بسم الله الرحمن الرحیم
مرسی از ارسال جناب سوشیانت که به نظرم کامل بود
البته میدونیم که حکمت های خداوند خیلی فراتر از تصورات و تخیلات ماست اما من خودم در نماز سعی میکنم حجابم کامل باشه به این دلیل:
وقتی با مهر خالی نماز میخونیم بیشتر احساس نزدیکی میکنیم یا وقتی سجاده داشته باشیم؟
وقتی جلوی تلوزیون هستیم حس درس بیشتر بهمون میده یا در کتابخانه؟
یه سری عقبه ها هستن که حس و حضور انسان رو بیشتر میکنند،مثلا برای اقایون هم عبا مستحب هست ،خوب تصور کنید یه خانمی بی حجاب یا حجاب ناقص نماز بخونه،این اتفاق واسه من افتاده که میگم
مثلا میره رکوع ،موهاش میاد پایین و میبینه (همینطوریش فکر ادم هزار جا میره)؛ چقدر موهام بلند شده .... رنگ موهام فلانه عوضش کنم ......میخوام برم مهمونی...... لاک فلان رنگی بگیرم به ناخن پام بزنم ....
این نقطه چین ها رو خود خانم ها میفهمن یعنی چی،بگو ف،همه میریم فرحزاد
زن اینقدر زینت و زیبایی داره که خودش رو هم میتونه سرگرم کنه و از یه حدی که بگذاره غفلت بهش عارض بشه و از اون دنیاش غافل می شه و اتفاقا این شگفتی زن رو میرسونه که خیلی باید مواظب باشه
خلاصه بانوان گرامی اگه شک دارید یبار با حجاب بخونید یبار بی حجاب و خودتون ببینید که حس قرب کدوم بیشتره
..................................................................
و اما
به قول یه بنده خدایی،ما باید این سلول های خاکستریمون رو در اصول دین مصرف کنیم نه فروع،فروع فقط تبعیت
دوما،حالا مثلا میدونیم که چرا نماز صبح دو رکعته نماز مغرب 3رکعت
اصلا کلا ما چیزی میدونیم که هر حکمی رو میخوایم با عقل خودمون بسنجیم؟؟؟Huh
به نام خدا
سلام
یه بارفقط محض امتحان بدون چادر سعی کردم نمازبخونم((فورمالیته ها...الکیWink))
ولی واقعا خیلی سبک بودم...اونموقع گفتم خوش به حال آقایون...سرنمازچقدرراحتن((الانم میگمBig Grin))
ولی واقعا حجاب داشتن سرنماز خیلی سخته...خصوصا تواین گرما ...واقعا به حد پختن میرسم
منم حکمتشو نمیدونم چیهHuh
(۹/مرداد/۹۲ ۱۶:۴۱)Fateme135 نوشته است: [ -> ]ولی واقعا حجاب داشتن سرنماز خیلی سخته...خصوصا تواین گرما ...واقعا به حد پختن میرسم

سلام .
خوبه نماز رو تو خونه میخونید میگید خیلی سخته !!!!!

اینهمه توضیح واقعا کفاف نداد که حکمتش رو بدونید ؟!!! یا نخونده فرمودید ؟!!!
Huh
(۸/مرداد/۹۲ ۱۳:۱۲)Night moans نوشته است: [ -> ]
بسم الله الرحمن الرحیم

نظم ...

وحدت ...

یکپارچگی ...

علاقه فطری به نظم و تاکید بر ایجاد آن در محیط های کاری،
آموزشی،
ورزشی ...

جامعه مدرن / پوشش یکسان / همبستگی کاری

پوشش واحد در محیط های آموزشی / تمرین نظم...

لباس واحد = تفکر واحد...

حضور در هر یک از این گروه ها یا موارد مشابه، بدون هیچ اعتراضی ما را مجاب می کند که همراه و همرنگ آن گروه شویم ولی اعتراض کردن و در پی دلیلِ ... بودن در مورد احکام خدا شاید تبدیل به یک عادت برای عده ای شده است...

تجربه من نشان داده مشکل اصلی در عدم ولایت پذیری ست

"صلوات"

ببینید همین که چادر بذاریم دلیل بر یکپارچگی نیست من چادر سفید میذارم اون یکی مشکی یکی خاکستری یکی با گلای آبی یکی با گلای قرمز یکی هم میاد حجاب رعایت میکنه چادر نمیذاره! کلا این که ربط نداشت
(۸/مرداد/۹۲ ۱۹:۰۵)soshiant نوشته است: [ -> ]
حکم به پوشش زنان هنگام نماز در قرآن :

الان خیلی ذهنم پره ولی شما میگید حضور در پیشگاه خدا! ایا غیر از اینه که ما همیشه در محضر خداییم؟ یا من مثلا دارم ضرف میشورم ذکر میگم و دعا میکنم یعنی خدا نمیبینه یا اون موقع توجه نداریم؟ تو همون مسجد هم مردا که نمیان طرف زنونه چرا نمیشه راحت تر بود؟ اصلا بحث از هماهنگی نیست بحث اینه حتی یه تار مو هم باطل میکنه نماز بحث بی حجاب بودن نیست حالا ما نمیگیم لخت بیایم به هر حال میدونیم یه احترامی لازمه ولی انقدر محکم؟ غیر ممکنه دلیلی نداشته باشه

(۹/مرداد/۹۲ ۸:۵۶)nina نوشته است: [ -> ]بسم الله الرحمن الرحیم
مرسی از ارسال جناب سوشیانت که به نظرم کامل بود
البته میدونیم که حکمت های خداوند خیلی فراتر از تصورات و تخیلات ماست اما من خودم در نماز سعی میکنم حجابم کامل باشه به این دلیل:
وقتی با مهر خالی نماز میخونیم بیشتر احساس نزدیکی میکنیم یا وقتی سجاده داشته باشیم؟
وقتی جلوی تلوزیون هستیم حس درس بیشتر بهمون میده یا در کتابخانه؟
یه سری عقبه ها هستن که حس و حضور انسان رو بیشتر میکنند،مثلا برای اقایون هم عبا مستحب هست ،خوب تصور کنید یه خانمی بی حجاب یا حجاب ناقص نماز بخونه،این اتفاق واسه من افتاده که میگم
مثلا میره رکوع ،موهاش میاد پایین و میبینه (همینطوریش فکر ادم هزار جا میره)؛ چقدر موهام بلند شده .... رنگ موهام فلانه عوضش کنم ......میخوام برم مهمونی...... لاک فلان رنگی بگیرم به ناخن پام بزنم ....
این نقطه چین ها رو خود خانم ها میفهمن یعنی چی،بگو ف،همه میریم فرحزاد
زن اینقدر زینت و زیبایی داره که خودش رو هم میتونه سرگرم کنه و از یه حدی که بگذاره غفلت بهش عارض بشه و از اون دنیاش غافل می شه و اتفاقا این شگفتی زن رو میرسونه که خیلی باید مواظب باشه
خلاصه بانوان گرامی اگه شک دارید یبار با حجاب بخونید یبار بی حجاب و خودتون ببینید که حس قرب کدوم بیشتره
..................................................................
و اما
به قول یه بنده خدایی،ما باید این سلول های خاکستریمون رو در اصول دین مصرف کنیم نه فروع،فروع فقط تبعیت
دوما،حالا مثلا میدونیم که چرا نماز صبح دو رکعته نماز مغرب 3رکعت
اصلا کلا ما چیزی میدونیم که هر حکمی رو میخوایم با عقل خودمون بسنجیم؟؟؟Huh
الان من نخواستم چیزی رو با عقل خودم بسنجم اما پاسخ شما خیلی بی ربط بود چون به هیچ عنوان یه زن موهای خودش برای خودش تحریک آمیز نیست مگر اینکه کلا در شرایط خاص باشه اگه نه موقع نماز خوندن حالا چون ممکنه یکی موهای خودشو ببینه یاد رنگ موهاش تو فلان مهمونی بیوفته که حکم الهی نمیاد شما بگیر یه نفر کچلم باشه ممکنه موقع نماز فکرش هزار جا بره مثلا خدا بگه فرشاتونم بپوشونید یبار نگید کاش چای فرش گردویی آبی میخریدم؟

اینی هم که میگین با چادر نماز خوندن یه حس و حال دیگه داره قبول ندارم بیشتر شبیه تلقین کردنه!

(۹/مرداد/۹۲ ۱۶:۴۱)Fateme135 نوشته است: [ -> ]به نام خدا
سلام
یه بارفقط محض امتحان بدون چادر سعی کردم نمازبخونم((فورمالیته ها...الکیWink))
ولی واقعا خیلی سبک بودم...اونموقع گفتم خوش به حال آقایون...سرنمازچقدرراحتن((الانم میگمBig Grin))
ولی واقعا حجاب داشتن سرنماز خیلی سخته...خصوصا تواین گرما ...واقعا به حد پختن میرسم
دقیقا من هم این مشکل رو دارم اما بحث سر این نیست این همه مدت انجام دادیم اینم روش ولی اینکه یه چیزی بدونه اینکه بدونیم چرا برای زن ها واجب میشه در حالی که تو خونه یا مسجد مرد نیست ولی مردها همون واجبات رو ندارن چون مردن و همینطوری الکی حق سوال کردن نداریم چون خدا خواسته که میبینم دوستان میگن تو قرآن هم نگفته همچین حجابی رو!

من اولش فکر میکردم چون آخر نماز سلام میدیم به پیامبر و اسلام علیکم که نمیدونم کیا هستن شاید حجاب واسه اوناست که حاضرن اما اینطوری باشه تا میخوایم یه دعای فرج بخونیم و بگیم یا صاحب الزمان ادرکنی بدوییم بریم چادر سر کنیم چون الان امام زمان ما رو میبینه!
سلام .

بهتره توی مباحث دینی و ارتباط با خدا همیشه نباید دنبال عقل و منطق نبود ، گاهی یه رابطه عاشقانه میتونه تمام حد و مرزهای منطق رو به هم بریزه .
منظورم اینه که در همه جنبه های روابط با خدا دنبال منطق و دلیل نباشیم .

همونطور که وقتی از یه بنده خوشمون میاد معمولا دلیلی براش نداریم .

دقت کنید :
خرده کاریهای علم هندسه و نجوم و فلسفه که با همین دنیاستش ، ره به هفتم آسمان بر نیستش

این همه از علم بنای آخٌر است ..... که عماد بود گاو و اشتر است

بهر استقرار حیوان چند روز ..... نام آن کردند این گیجان رموز

علم راه حق و راه منزلش ..... صاحب دل داند آن را با دلش

علم رسمی سر به سر قیل است و قال ..... نه از آن کیفیتی حاصل نه حال

تب را افسردگی بخشد مدام ..... سوشیانت باور ندارد این کلام Wink

علم نبود ، غیر علم عاشقی ..... مابقی تندیس ابلیس شقی

هر که نبود مبتلای ماه روی ..... اسم او از لوح انسانی بشوی

RoseRoseRose

(۹/مرداد/۹۲ ۱۸:۵۳)soshiant نوشته است: [ -> ]

سلام .
خوبه نماز رو تو خونه میخونید میگید خیلی سخته !!!!!

اینهمه توضیح واقعا کفاف نداد که حکمتش رو بدونید ؟!!! یا نخونده فرمودید ؟!!!
Huh
سلام
آقای محترم
مگه نمازخوندن بیرون وداخل خونه داره.؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
یعنی من توخونه میتونم ازنظرحجاب راحت تربخونم؟؟؟؟؟
مگه کیفیتش فرق داره بابیرون ازخونه؟؟؟؟؟؟؟
جوابی که به من دادید وبخونید یه بار..........!!!!!!!!!!!!!!!!
درمورد حکمتشم دوستان تابه اینجابرمبنای حدسیاتشون فرمودن غیرازاینه؟؟؟؟؟؟؟؟
همیشه وقتی نمیشه فرق زن ومرد رو توضیح داد به هردلیلی دوستان میگن حکمتی بوده.....
صفحه: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
آدرس های مرجع