21- اهل بیت (علیهم السلام) امت میانه
و کذلک جعلناکم امةً وسطاً لتکونوا شهداء على الناس و یکون الرسول علیکم شهیدا...
بقره / 143
ترجمه: ما شما را امت وسط قرار دادیم تا این که گواهان و حجّت بر مردم باشید. و پیامبر بر شما شاهد باشد...
ابان بن عیاش از سلیم بن قیس نقل کرده که گفت: امیرالمؤمنین(علیه السلام) فرمود: به راستى خداوند ما را در این آیه "لتکونوا شهداء على الناس" قصد کرده است. پس، رسول خدا شاهد بر ماست و ما شاهدان بر مردم هستیم و حجت او در زمین مى باشیم و ما آنانى هستیم که خداوند درباره ایشان فرمود: "و کذلک جعلناکم امةً وسطاً...
شواهد التنزیل، ج 1، ص 92
24- خداند ابراهیم نبی را با نام ائمه آزمایش کرد
وَإِذِ ابْتَلَى إِبْرَاهِيمَ رَبُّهُ بِكَلِمَاتٍ فَأَتَمَّهُنَّ قَالَ إِنِّي جَاعِلُكَ لِلنَّاسِ إِمَامًا قَالَ وَمِن ذُرِّيَّتِي قَالَ لاَ يَنَالُ عَهْدِي اظَّالِمِينَ
بقره / 124
ترجمه: (به خاطر بياوريد) هنگامي كه خداوند ابراهيم را با وسائل گوناگوني آزمود، و او بخوبي از عهده آزمايش بر آمد ( وآنها را تمام کرد)، خداوند به او فرمود: من تو را امام و رهبر مردم قرار دادم، ابراهيم عرض كرد: از دودمان من (نيز اماماني قرار بده) خداوند فرمود: پيمان من به ستمكاران نميرسد (و تنها آن دسته از فرزندان تو كه پاك و معصوم باشند شايسته اين مقامند).
مفضل بن عمر میگوید:
از حضرت صادق علیه السلام معنی آیه ی شریفه ی و اذ ابتلی ابراهیم ربه بکلمات فاتمهن) را پرسیدم که مقصود خدای تعالی از این کلمات چیست؟ فرمود:این کلمات، همان کلماتی است که حضرت آدم، از خدای تعالی فراگرفت و چنین عرض کرد: «پروردگارا، به حق محمد، علی، فاطمه، حسن، و حسین از تو درخواست مینمایم که توبه ی مرا بپذیری»؛ پس توبه اش مورد قبول واقع گردید، بدرستیکه خدا، بسیار توبه پذیر و مهربان است.
سپس از حضرت صادق علیه السلام پرسیدم مقصود خدای تعالی از (اتمهن) در این آیه چیست؟
فرمود: یعنی نام نه امام دیگر از اولاد حسین بن علی تا قائم آلمحمد علیهمالسلام را به پنج تن ملحق نمود.
ینابیع الموده ص 97
بحارالانوار ج 11/ ص 176
25- قرآن و اشاره به ضربه کوبنده علی (علیه السلام) به عمرو در جنگ
وَرَدَّ اللَّهُ الَّذِينَ كَفَرُوا بِغَيْظِهِمْ لَمْ يَنَالُوا خَيْرًا وَكَفَى اللَّهُ الْمُؤْمِنِينَ الْقِتَالَ وَكَانَ اللَّهُ قَوِيًّا عَزِيزًا
احزاب / 25
ترجمه: خدا احزاب كافر را با دلي مملو از خشم باز گرداند بيآنكه نتيجهاي از كار خود گرفته باشند، و خداوند در اين ميدان مؤ منان را از جنگ بينياز ساخت، (و پيروزي را نصيبشان كرد) و خدا قوي و شكست ناپذير است.
بسياري از محدثين و مفسرين گفتهاند که: «و کفي الله المؤمنين القتال» اشاره به علي(علیه السلام) و ضربه بسيار مؤثري است که بر پيکر «عمرو بن عبدود» زد و مسلمانان را از جنگ با کفار بينياز نمود.
حاکم حسکاني چندين حديثبه چند طريق نقل کرده است که ما نقل او از «حذيفه» - صحابي بزرگ و معروف - را ذکر ميکنم:
شأن نزول:
حذيفه حديث مفصلي درباره پيکار علي(علیه السلام) با عمرو بن عبدود و کشتن او نقل کرده است. او ميگويد،
پيامبر(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) فرمود: «بشارت باد بر تواي علي! اگر اين کار تو را با عمل امت محمد(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) مقايسه کنند، عمل تو بر اعمال آنها برتري خواهد داشت؛ زيرا خانهاي از خانههاي مسلمانان نبود، مگر اينکه به خاطر قتل عمرو بن عبدود عزتي در آن وارد شد.»
(شواهد التنزيل، ج2، ص7 )
26- در قیامت نسبت به پذیرش و عدم پذیرش ولایت (علیه السلام) مسئولیم
وقِفوهُم أنّهم مسؤولون
صافات، آيه24
ترجمه: آنها را نگهداريد که آنها مسئولند (و بايد بازپرسي شوند).
حاکم حسکاني است که در «شواهد التنزيل» از ابوسعيد خدري به دو طريق نقل ميکند که پيغمبر اکرم(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) در تفسير اين آيه فرمود: «عن ولاية علي بن ابيطالب» منظور سؤال از ولايت علي بن ابيطالب است.
او حديث ديگري از سعيد بن جبير، از ابن عباس نقل ميکند که پيغمبر اکرم(ص ) فرمود: « هنگامي که روز قيامت ميشود، من و علي بر صراط متوقف ميشويم؛ هر کس از کنار ما ميگذرد از ولايت علي از او سؤال ميکنيم؛ هر کس که داراي اين ولايتباشد، [از صراط ميگذرد] و الا او را در آتش ميافکنيم و اين است معني آيه «وقفوهم انهم مسؤولون».
شواهد التنزيل، ج2، ص106 و 107
امام علی علیه السلام اسرار قرآن كریم
(قُلْ كَفى بِاللّهِ شَهیداً بَیْنى وَ بَیْنَكُمْ وَ مَنْ عِنْدَهُ عِلْمُ الْكِتَابِ) رعد / 43
طبق نقل عده اى از علماء اهل سنت، آیه شریفه فوق درباره امام علی علیه السلام ـ نازل شده است.از عبدالله بن سلام نقل شده كه: از رسول خدا صلى الله علیه وآله درباره آیه شریفه (وَ مَنْ عنده علم الكتاب)«كسى كه نزد اوست علم و (اسرار) كتاب (قرآن) سؤال شد، حضرت فرمود: این آیه منحصراً درباره حضرت علی بن ابیطالب است.(1)
1- تفسیر ثعلبى. ـ شیخ سلیمان قندوزى حنفى، ینابیع المودة، باب مناقب السبعون، ص 284، حدیث 60. ـ سیوطى الاتقان، ج 1، ص 13 و تفسیر درّ المنثور در ذیل آیه شریفه.
28- اهل بیت (علیه السلام) همان نور ما در صراط و راه رسیدن به خدا هستند...
يأيّها الّذين ءامنوا اتّقوا اللّه و ءامنوا برسوله يؤتكم كفلين من رّحمته و يجعل لّكم نوراً تمشون به و يغفر لكم و اللّه غفور رّحيم
اي كساني که ايمان آوردهايد، از خدا پروا داريد و به پيامبر او بگرويد تا از رحمت خويش شما را دو بهره عطا كند و براي شما نوري قرار دهد که به (بركت) آن راه سپريد و بر شما ببخشايد، و خدا آمرزنده مهربان است.
حديد/ 28
محمّد بن مروان از كلبي و او از ابو صالح نقل كرد إبن عباس مفسّر قرآن در توضيح و تفسير آيه كريمه گفت: يؤتكم كفلين من رّحمته يعني حسن و حسين عليهما السّلام را به شما عنايت كردم. و يجعل لّكم نوراً تمشون به منظور از نور در اينکه آيه، علي بن ابي طالب عليه السّلام است که در پناه علم او هدايت ميشويد.
ترجمه شواهد التنزیل، ص 272
وعلی الاعراف رجال یعرفون کلا بسیماهم
ودر اعراف مردانی هستند که همه را با چهره هایشان می شناسند(سوره ی اعراف آیه ی 46 )
اصبغ ابن نباته گفت: نزد علی نشسته بودم که عبد الله ابن کواء آمد وگفت:یا امیر المومنین مرا از این سخن خداوند خبر بده (وعلی الاعراف رجال یعرفون کلا بسیماهم)
فرمود: وای بر تو ای ابن کواء ما،در روز قیامت میان بهشت و جهنم می ایستیم ، پس هرکس مارا یاری کرده به چهره اش می شناسیم واو را وارد بهشت می کنیم وهر کس مارا دشمنی کرده او را به چهره اش می شناسیم و او را وارد جهنم میکنیم