۱۵/آبان/۹۰, ۱۳:۵۰
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم
![[تصویر: quran-tova.gif]](http://yasebeheshti.persiangig.com/Image/40-Aftab/quran-tova.gif)
بسم الله الرحمن الرحیم
![[تصویر: quran-tova.gif]](http://yasebeheshti.persiangig.com/Image/40-Aftab/quran-tova.gif)
روز نهم : یکشنبه >>> سفره داران :
امام علی و حضرت زهرا سلام الله علیهما
امام علی و حضرت زهرا سلام الله علیهما
![[تصویر: Tuba-Sahife.gif]](http://yasebeheshti.persiangig.com/Image/40-Aftab/Tuba-Sahife.gif)
بِكُلِّ ذَلِكَ يُصْلِحُ شَأْنَهُمْ ، وَ يَبْلُو أَخْبَارَهُمْ ، وَ يَنْظُرُ كَيْفَ هُمْ فِي أَوْقَاتِ طَاعَتِهِ ، وَ مَنَازِلِ فُرُوضِهِ ، وَ مَوَاقِعِ أَحْكَامِهِ ، لِيَجْزِيَ الَّذِينَ أَسَاؤُوا بِمَا عَمِلُوا ، وَ يَجْزِيَ الَّذِينَ أَحْسَنُوا بِالْحُسْنَى.
(صحیفه سجادیه، دعای 6، بند 8)
به تمام اين امور كار ايشان را به سامان مى آورد، و اعمالشان را مى آزمايد، و مى نگرد كه به هنگام طاعت، و اوقات بجا آوردن واجبات، و موارد احكام او چگونه اند؟ تا بدكاران را به جزاى عملشان و نيكوكاران را به مزد كردار نيكشان برساند.
وَ لَنَبْلُوَنَّكُم بِشىَْءٍ مِّنَ الخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِّنَ الْأَمْوَالِ وَ الْأَنفُسِ وَ الثَّمَرَاتِ وَ بَشِّرِ الصَّابرِين
(سوره مبارکه بقره، آیه 155)
قطعاً همه شما را با چيزى از ترس، گرسنگى، و كاهش در مالها و جانها و ميوه ها، آزمايش مى كنيم و بشارت ده به استقامت كنندگان!
(صحیفه سجادیه، دعای 6، بند 8)
به تمام اين امور كار ايشان را به سامان مى آورد، و اعمالشان را مى آزمايد، و مى نگرد كه به هنگام طاعت، و اوقات بجا آوردن واجبات، و موارد احكام او چگونه اند؟ تا بدكاران را به جزاى عملشان و نيكوكاران را به مزد كردار نيكشان برساند.
وَ لَنَبْلُوَنَّكُم بِشىَْءٍ مِّنَ الخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِّنَ الْأَمْوَالِ وَ الْأَنفُسِ وَ الثَّمَرَاتِ وَ بَشِّرِ الصَّابرِين
(سوره مبارکه بقره، آیه 155)
قطعاً همه شما را با چيزى از ترس، گرسنگى، و كاهش در مالها و جانها و ميوه ها، آزمايش مى كنيم و بشارت ده به استقامت كنندگان!
آزمایش الهی:
1. امام صادق علیه السلام: همانا اجر و پاداش بزرگ با امتحان و آزمایش بزرگ همراه است خداوند قومی را دوست ندارد، مگر آنکه او را مورد آزمایش قرار می دهد.[1]
2. امام صادق علیه السلام: همانا مؤمن به منزله کفه ترازو است که هرگاه به ایمانش افزوده شود، بلایش نیز زیاد گردد.[2]
3. پیامبرخدا صلی الله علیه و آله و سلم: دو نعمت است كه بسيارى از مردم با آنها آزمايش مى شوند: آسایش و تندرستى.[3]
4. امام صادق علیه السلام: شيعيان ما را در سه چيز آزمايش كنيد: در اوقات نماز كه تا چه اندازه مراقبت آنها را دارند و در اسرار مذهبى كه چگونه آنها را از دشمنان ما حفظ مي كنند و در ثروتشان كه با برادران دينى خود تا چه مقدار كمك و همراهى مي كنند.[4]
5. امام صادق علیه السلام: آفريننده جهان مردم را به چيزى دشوارتر از پول دادن آزمايش نكرده است.[5]
نکته:
* امام علی علیه السلام: هیچ کس از شما نگوید خداوندا، من به تو پناه می برم، از امتحان و آزمایش، چراکه هرکس دارای وسیله آزمایشی است[و حداقل مال و فرزندی دارد و اصولاً طبیعت زندگی دنیا، طبیعت آزمایش و بوته امتحان است] ولکن کسی که می خواهد به خدا پناه برد، از امتحانات گمراه کننده پناه برد چه اینکه خداوند می فرماید: بدانید اموال و اولاد شما وسیله آزمون است.[6]
1. امام صادق علیه السلام: همانا اجر و پاداش بزرگ با امتحان و آزمایش بزرگ همراه است خداوند قومی را دوست ندارد، مگر آنکه او را مورد آزمایش قرار می دهد.[1]
2. امام صادق علیه السلام: همانا مؤمن به منزله کفه ترازو است که هرگاه به ایمانش افزوده شود، بلایش نیز زیاد گردد.[2]
3. پیامبرخدا صلی الله علیه و آله و سلم: دو نعمت است كه بسيارى از مردم با آنها آزمايش مى شوند: آسایش و تندرستى.[3]
4. امام صادق علیه السلام: شيعيان ما را در سه چيز آزمايش كنيد: در اوقات نماز كه تا چه اندازه مراقبت آنها را دارند و در اسرار مذهبى كه چگونه آنها را از دشمنان ما حفظ مي كنند و در ثروتشان كه با برادران دينى خود تا چه مقدار كمك و همراهى مي كنند.[4]
5. امام صادق علیه السلام: آفريننده جهان مردم را به چيزى دشوارتر از پول دادن آزمايش نكرده است.[5]
نکته:
* امام علی علیه السلام: هیچ کس از شما نگوید خداوندا، من به تو پناه می برم، از امتحان و آزمایش، چراکه هرکس دارای وسیله آزمایشی است[و حداقل مال و فرزندی دارد و اصولاً طبیعت زندگی دنیا، طبیعت آزمایش و بوته امتحان است] ولکن کسی که می خواهد به خدا پناه برد، از امتحانات گمراه کننده پناه برد چه اینکه خداوند می فرماید: بدانید اموال و اولاد شما وسیله آزمون است.[6]
نشنيده اي که زير چناري کدو بُني
بر رست و بر دويد بر او به روز بيست
پرسيد از آن چنار که تو چند ساله اي؟
گفتا دويست باشد و اكنون زيادتي است
خنديد از او كدو كه من از تو به بيست روز
برتر شدم، بگوي که اين کاهلي ز چيست؟
او را چنار گفت که امروزه اي کدو
با تو مرا هنوز نه هنگام داوري است
فردا که بر من و تو وزد باد مهرگان
آن گه شود پديد که از ما دو ، مرد کيست
بر رست و بر دويد بر او به روز بيست
پرسيد از آن چنار که تو چند ساله اي؟
گفتا دويست باشد و اكنون زيادتي است
خنديد از او كدو كه من از تو به بيست روز
برتر شدم، بگوي که اين کاهلي ز چيست؟
او را چنار گفت که امروزه اي کدو
با تو مرا هنوز نه هنگام داوري است
فردا که بر من و تو وزد باد مهرگان
آن گه شود پديد که از ما دو ، مرد کيست
(ناصرخسرو)
![[تصویر: Menhaj-akhlaq.gif]](http://yasebeheshti.persiangig.com/Image/40-Aftab/Menhaj-akhlaq.gif)
علامه طباطبایی رحمة الله علیه:
خداوند متعال می فرماید: «و قال ربکم ادعونی استجب لکم: مرا بخوانید تا دعایتان را اجابت نمایم.»[7]
از این آیه شریفه برمی آید که در دعا دو چیز معتبر است:
اول: شخص حقیقتاً دعا کند و به راستی بخواهد ...
دوم: خدا را بخواند! چنانکه می فرماید: نِی(مرا)؛ و قطع علایق از غیر خدا کند و خیال نکند که مستقلاً از وسایط کاری ساخته است.[8]
![[تصویر: qatre-book.gif]](http://yasebeheshti.persiangig.com/Image/40-Aftab/qatre-book.gif)
حال که همه انسانها در یک امتحان گسترده الهی شرکت دارند، راه موفقیت در این آزمایشها چیست؟
پاسخ:
پاسخ این پرسش را آیات قرآن می دهد:
1. الکافی،ج2،ص252پاسخ این پرسش را آیات قرآن می دهد:
الف) و بشر الصابرین[9] : رمز پیروزی در این راه، صبر و پایداری است و به همین دلیل بشارت پیروزی را تنها به صابران و افراد با استقامت می دهد.
ب) انا لله و انا الیه راجعون[10] امیرمؤمنان در تفسیر این جمله می فرمایند: اینکه ما می گوییم انا لله؛ اعتراف به این حقیقت است که ما مملوک اوییم و اینکه می گوییم و انا الیه راجعون؛ اقرار به این است که ما از این جهان خواهیم رفت و جایگاه ما جای دگر است.[11]
ج) والذین جاهدوا فینا لنهدینم سبلنا[12] استمداد از نیروی ایمان و الطاف الهی عامل مهم دیگری است. کسانی هستند که هر وقت دستخوش حوادث می گردند، اعتدال خود را از دست داده، گرفتار اضطراب می شوند، اما دوستان خدا چون برنامه و هدف روشنی دارند بدون حیرت و سرگردانی، مطمئن و آرام به راه خود ادامه می دهند و...
د) و لقد کذبت رسل من قبلک فصبروا علی ما کذبوا و اوذوا حتی اتاهم نصرنا[13] توجه به تاریخ پیشینیان و بررسی موضع آنان در برابر آزمایشهای الهی برای آماده ساختن روح انسان نسبت به امتحانات پروردگار بسیار مؤثر ست.
ب) انا لله و انا الیه راجعون[10] امیرمؤمنان در تفسیر این جمله می فرمایند: اینکه ما می گوییم انا لله؛ اعتراف به این حقیقت است که ما مملوک اوییم و اینکه می گوییم و انا الیه راجعون؛ اقرار به این است که ما از این جهان خواهیم رفت و جایگاه ما جای دگر است.[11]
ج) والذین جاهدوا فینا لنهدینم سبلنا[12] استمداد از نیروی ایمان و الطاف الهی عامل مهم دیگری است. کسانی هستند که هر وقت دستخوش حوادث می گردند، اعتدال خود را از دست داده، گرفتار اضطراب می شوند، اما دوستان خدا چون برنامه و هدف روشنی دارند بدون حیرت و سرگردانی، مطمئن و آرام به راه خود ادامه می دهند و...
د) و لقد کذبت رسل من قبلک فصبروا علی ما کذبوا و اوذوا حتی اتاهم نصرنا[13] توجه به تاریخ پیشینیان و بررسی موضع آنان در برابر آزمایشهای الهی برای آماده ساختن روح انسان نسبت به امتحانات پروردگار بسیار مؤثر ست.
هـ) و اصنع الفلک باعیننا[14] توجه به این حقیقت که همه این حوادث در پیشگاه خداوند رخ می دهد و او از همه چیز آگاه است عامل دیگری برای پایداری است.
از سالار شهیدان و مجاهدان راه خدا، امام حسین علیه اسلام همین معنی نقل شده که در صحنه کربلا به هنگامی که بعضی از عزیزانش با فجیع ترین وجهی شربت شهادت نوشیدند، فرمود: (هون علی ما نزل بی انه بعین الله؛ همین که می دانم این امور در برابر دیدگان علم پروردگار انجام می گیرد تحمل آن بر من آسان است.)[15]
پی نوشت ها:
از سالار شهیدان و مجاهدان راه خدا، امام حسین علیه اسلام همین معنی نقل شده که در صحنه کربلا به هنگامی که بعضی از عزیزانش با فجیع ترین وجهی شربت شهادت نوشیدند، فرمود: (هون علی ما نزل بی انه بعین الله؛ همین که می دانم این امور در برابر دیدگان علم پروردگار انجام می گیرد تحمل آن بر من آسان است.)[15]
![[تصویر: Quran-Sobh.gif]](http://yasebeheshti.persiangig.com/Image/40-Aftab/Quran-Sobh.gif)
2. همان،ص253
3. خصال(صدوق)،ج1،ص60
4. همان،ص117
5. همان،ص8
6. نهج البلاغه،کلمات قصار،کلمه93
7. سوره مبارکه غافر،آیه60
8. حکمت زلال، فصل هفتم،ص145
9. سوره مبارکه بقره آیه 155
10. همان، آیه156
11. نهج البلاغه، کلمات قصار، کلمه 99
12. سوره مبارکه عنکبوت، آیه 69 : کسانی که در راه ما به جهاد برخیزند ما آنها را به راههای خود هدایت می کنیم.
13. سوره مبارکه انعام، آیه 34: اگر تو را تکذیب کنند جای تعجب نیست، پیامبران پیشین را نیز تکذیب کردندو آنها در برابر تکذیب مخالفان پایداری و شکیبایی به خرج داند، و آزار شدند تا سرانجام نصرت و یاری ما به سراغشان آمد.
14. سوره مبارکه هود، آیه 37: [خطاب به نوح]در برابر ما اقدام به ساختن کشتی کن!
15. بحارالانوار،ج45،ص46
![[تصویر: Quran-Usof-88.gif]](http://yasebeheshti.persiangig.com/Image/40-Aftab/Quran-Usof-88.gif)