|
صله رحم !
|
|
۱۶:۵۹, ۱۳/مرداد/۹۰
(آخرین ویرایش ارسال: ۳/اردیبهشت/۹۱ ۲۱:۵۳ توسط MESSENGER.)
شماره ارسال: #1
|
|||
|
|||
|
یکی از دستورات موکد دین مبین اسلام و یکی از مهم ترین آداب اجتماعی «صله رحِم» است که با عمل صحیح به آن، ریشه بسیاری از کمبودها و نیازها از بین میرود.
صله: به معنای وصل است و در اصطلاح: به احسان و اظهار عطوفت و رعایت حال دیگران گفته میشود. رسول خدا صلی الله علیه وآله سلم میفرمایند: «مردی فقط از عمرش سه سال مانده ولی صله رحم میکند و خداوند سی سال به عمرش اضافه میکند؛ و مردی از عمرش سی سال مانده اما قطع رحم میکند و خداوند سه سال او را زنده نگه می دارد. يَمْحُو اللّهُ مایشاء و یثبت وعنده ام الکتاب (سوره رعد آیه 39) (خداوند هر چه را که بخواهد محو می کند و هر چه را بخواهد، ثابت میگرداند؛ و در نزد اوست حقیقت کتاب)»و نیز فرمودند: «نیکی به پدر و مادر و صله رحم حساب روز قیامت را آسان میگرداند.» حضرت امیرالمؤمنین علی علیه السلام: «صله رحم کنید حتی اگر به سلامکردن باشد.» امام حسین علیه السلام: «هر کس میخواهد اجلش به تأخیر بیفتد و روزیاش زیاد شود، صله رحم کند.» امام صادق علیه السلام: «صله رحم کن، حتی اگر با دادن یک لیوان آب به نزدیکانت باشد. بهترین صله رحم بازداشتن خویش است از آزار آنها.» . . . . . قطع رحم قطع رحم به معنای: رسیدگی نکردن و محبت نداشتن نسبت به نزدیکان است و امر بسیار ناپسندی به شمار میرود، به طوری که در روایات چنین آمده است: «اگر نزدیکان شما ارتباط خود را با شما قطع کردند، شما وصل کنید؛ زیرا گناه قاطع رحم بسیار عظیم است.» امیرالمؤمنین علیه السلام فرمودند: «صله کنید با ارحام خود، گرچه آنها با شما قطع کرده باشند.» شخصی به رسول خداص عرض کرد: «من اقوامی دارم که به آنها احسان میکنم ولی آنها مرا اذیّت میکنند. می خواهم دیگر کاری به آنها نداشته باشم.» حضرت فرمودند: «در این صورت خداوند همه شما را رها می کند.» عرض کرد:«پس چه کنم؟» فرمودند: «به آن کس که تو را محروم ساخته بخشش کن و با آن کس که از تو قطع کرده بپیوند و آن را که به تو ظلم کرده، ببخش. و اگر چنین کنی خداوند پشتیبان تو خواهد بود.» رسول خداص فرمود: «آیا میخواهید بگویم بهترین اخلاق دنیا و آخرت چیست؟» گفتند:«بله یا رسول الله!» فرمودند: «اخلاق کسی است که با آن کس که از او بریده آشتی کند، و به آن کس که او را محروم کرده ببخشد، و آن را که بر او ستم کرده ببخشاید. و هر کس بخواهد مرگش به عقب بیفتد و روزی اش فراوان شود، باید تقوای الهی را پیشه سازد و صله رحم کند.» به رسول خداص عرض کردند: « بهترین صدقه کدام است؟» فرمودند: «صدقه به خویشاوندی که دشمنی شما را در دل داشته باشد. پس صله رحم به خویشان، عام است و حتی بدخواهان را نیز شامل میشود.» -------------------------------------- منابع: - کتاب شریف معراج السعاده - بحارالانوار، ج 74، باب 3 . . . بزرگواران! اگر به هر دلیلی این سیره حسنه الهی فراموش شده! و احیاناً کدورتی از بستگان،فامیل،دوستان و حق داران در دل داریم! برای رضای خدای مهربان؛ و به احترام دستور رسول اكرم ص و ائمه معصومین ع؛ همین امشب این سنت حسنه را احیاء کنیم! ولو به سلامی... اگر ماه رمضان، صله رحم به جا نياوریم، كى بياورم ؟!؟
. . . التماس دعا در پناه خدای مهربان |
|||
|
| آغاز صفحه 2 (پست فوق، اولین پست این موضوع می باشد) |
|
۱۰:۲۲, ۱۳/خرداد/۹۱
شماره ارسال: #11
|
|||
|
|||
|
سلام
ممنون از شما که در احیای سنت های پسندیده الهی گام بر میدارید من خیلی وقت پیش ، این متن شما رو خونده بودم و سوالی برام پیش اومده بود که جدیدا شدت گرفت که تصمیم گرفتم بپرسم اون چیزی که من از مطالب به یاد دارم ، اهمیت صله رحم و انجام اون حتی در صورت قطع رحم از طرف خویشاوندان یا برخورد نامناسب اونهاست، به عنوان نمونه حدیث زیر.. نقل قول: اما سوالی که برای من به وجود اومده، این هست که چطور میشه با وجود رفتارهای نامناسب این ارتباط رو حفظ کرد؟ متاسفانه در بین خویشان ما ، یک خانواده هستند که اصلا احترام هیچ کس رو رعایت نمیکنند و همیشه هم حرفها و گفته هاشون پر از طعنه و .. هست ، هرگز رعایت حال هیچ کدوم از افراد فامیل ، بزرگ یا کوچیک ، رو نمیکنند و از همه توقعاتی زیاد دارند.. خودشون رو بی نقص و همه رو پر از ایراد میدونند و ...... قس علیهذا من که به شخصه اکثر اوقایت که از این صله رحم برمیگردم و حتی در حین این بازدید، اعصابم به شدت به هم میریزه! به حدی که صله رحمی که بابد موجب نزدیکی دلها و شادی بشه و.. در این مورد برعکس عمل میکنه ، به قول شاعر " از قضا سرکنگبین صفرا فزود" و این فقط مختص من یا خانواده من نیست ، یک حس مشترک در کل فامیله! اگر خونه شون نریم ، ایراد میگیرند که چرا خونه ما نمیاید وقتی هم که میریم باید گوش به گله ها و توهین ها و ... بدیم ، متاسفانه نه سنشون زیاده که بگیم از پیری هست و نه اینکه سطح سواد و فرهنگشون پایین که بتونیم اون رو به حساب عدم اطلاعشون بذاریم! اما احادیث رو که نگاه میکنیم ، به انجام این صله رحم با وجود این مسائل تاکید میشه.. حال سوالی که برای من پیش اومده این که چگونه میتوان این کار رو انجام داد ؟ با تشکر |
|||
|
|
۱۱:۰۸, ۱۳/خرداد/۹۱
شماره ارسال: #12
|
|||
|
|||
|
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام چند وقت پیش توی مسجد محلمون صحبتی پیش اومد راجب صلحه رحم جالب بود برام که چقدر این پیش نماز عزیز محل ما تاکید داشتند روی این امر واقعا هم مهم هست وقتی میگفت از دستورات خدای بزرگه یه سوالی برای یکی از حضار پیش اومد پرسید الان ما با بعضی از خوانواده های فامیل مشگل داریم بین پدرم با خواهرش یا مادرم با خواهرش تکلیف بر ما چیه اگه بخوایم صله رحم انجام بدیم ولی میدونیم که اگه بگوش پدر و مادرم برسه ناراحت میشن؟ در جواب : انقدر تاکید شد به این امر مهم که حتی شما نباید قطع رحم کنی جوری رفت و آمد کنید که باعث ناراحتی پدر و مادرتون نشه حدالامکان بگوششون نرسه که شما رفت و آمد میکونی تا اسباب ناراحتیشون شه پس باعث تعجب که توی این دوره زمونه مردم اینجوری شدن و حتی کوچکترین محبتی رو بهم ندارند و حتی از هم صلب میکونن یه روز خونه دوستم بودیم و وقتی از خونشون خارج شدیم دوستم به من یه آقائی رو نشون داد و گفت برادرش همسایه ماست و خودش سر کوچه میشینه اونوقت این 2تا داداش به خاطر همسراشون این 10تا قدم راهرو بر نمیدارن تا یه سری به هم بزنن وکلا توی خیابون هم که همدیگرو میبینن راهشونو کج میکونن نمیدونم به خدا ان شا الله خدا همرو هدایت کنه راه خود سازس بپیمائید که فلاح و رستگاری بیابید اینارو بخونید بد نبست به گزارش باشگاه خبرنگاران، نوروز، که در میان ایرانیان به عنوان یک عید و سنت ملی مرسوم شده زیباییهای خاص خود را دارد. یکی از مهمترین جلوههای آن بحث دید و بازدید و صله رحم و سرزدن به اقوام و خویشان است. «صله» در لغت به معنای احسان، عطا، بخشش و دوستی آمده است و منظور از «رحم» همان خویشان و بستگان است. در اصطلاح «صله رحم» به داشتن رابطه و به طور کلی سلوک با مردم، خویشاوندان نظر دارد. روایاتی از محضر نورانی چهارده معصوم(علیه السلام) : پیامبر(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) *« صِلَةُ الرَّحِمِ تَزیدُ فِى الْعُمْرِ وَ تَنْفِى الْفَقْرَ». (۱) پیامبر اعظم (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) : صله رحم (پیوند خویشاوندی) عمر را زیاد میکند و فقر را ازمیان میبرد. امام علی(علیه السلام) *« إِذَا قَطَّعُوا الْأَرْحَامَ جُعِلَتِ الْأَمْوَالُ فِی أَیْدِی الْأَشْرَارِ ». (۲) امیرالمومنین (علیه السلام): هرگاه مردم پیوند خویشاوندی را ببرند ثروتها در دست تبهکاران قرار گیرد. حضرت فاطمه زهرا(سلام الله علیها) *« فَرَضَ اللّه صِلَةَ الأرحامِ مَنماةً لِلعدَدِ». (۳) حضرت زهرا(سلام الله علیها): خداوند صله ارحام را بهجهت فزونی نفرات مقرر داشته است. امام حسن مجتبی (علیه السلام) *« إِذا لَقِىَ أَحَدُکُمْ أَخاهُ فَلْیُقَبِّلْ مَوْضِعَ النُّورِ مِنْ جَبْهَتِهِ ». (۴) امام حسن مجتبی (علیه السلام): هرگاه یکی از شما با برادر خود دیدار نماید لازم است محل نورانی پیشانی(جای سجده) او را ببوسد. سید الشهداء(علیه السلام) *من سرّه ان ینساً فی أجله و یزاد فی رزقه فلیصل رحمه. (۵) امامحسین (علیه السلام): هرکه دوست دارد مرگش به تاخیر افتد و روزیش افزایش یابد، صله رحم بهجا آورد. امام زین العابدین(علیه السلام) *« نَظَرُ المُؤمِنِ فی وَجهِ أخیهِ المُؤمِنِ لِلمَوَدَّةِ والمَحَبَّةِ لَهُ عِبادَةٌ ». (۶) امام سجاد (علیه السلام): نگاه مومن به چهره برادر مومن خود از روی دوستی و محبت به او، عبادت است. باقر العلوم(علیه السلام) *« صِلَةُ الأرحامِ تُزَکّیِ الأ عمالَ و تُنْمِی الأموالَ وَ تَدْفَعُ الْبلَوْی و تُیَسِّرُ الحسابَ و تُنْسِی ءُ فی الأَجَلِ ». (۷) امام باقر (علیه السلام): ارتباط خویشاوندی اعمال را پاک میکند،داراییها را فزونی میبخشد، گرفتاری را دور سازد و حساب روز قیامت را آسان نماید و مرگ را به تاخیر میاندازد. صادق آل رسول (علیه السلام) *« الذُّنُوبِ الَّتِى تُعَجِّلُ الْفَنَاءَ قَطیعَةُ الرَّحِمِ ». (۸) امام صادق (علیه السلام): از جمله گناهانی که مرگ و نابودی را شتاب میبخشد قطع رحم است. امام کاظم (علیه السلام) *« وَالتَّوَدُّدُ إِلَى النَّاسِ نِصْفُ الْعَقْلِ ». (۹) امام کاظم (علیه السلام): مهرورزی با مردم نیمی از عقل است. حضرت رضا (علیه السلام) *« مَنْ جَلَسَ مَجْلِساً یُحیَی فیه أمْرُنا, لَمْ یَمُتْ قَلبُهُ یَوْمَ تَمُوتُ القُلُوبُ ». (۱۰) امام رضا (علیه السلام): هرکه در مجلسی بنشیند که در آن امر و یاد ما زنده شود قلبش در روزی که قلبها میمیرند، نمیمیرد. امام جواد (علیه السلام) *« مُلاقاة الاِخوان نُشرَةٌ وَ تَلقِیحٌ لِلعَقلِ وَ اِن کان نَزرا قَلیلاً ». (۱۱) امام جواد(علیه السلام): دیدار برادران مایه سلامتی و رشد عقل است اگرچه بسیار اندک باشد. حضرتهادی (علیه السلام) *« لمّا کلمّه اللّه عزّوجلّ موسی بن عمران، قالَ موسى علیهالسلام : «الهی فَما جَزاءَ مَنْ وصل رحمه؟ قالَ: یا موسى: أنسى لَهُ أَجَلَه، وَ أَهْوَنُ عَلَیه سَکَراتَ الْمَوْتِ». (۱۲) امامهادی (علیه السلام): آنگاه که خدای عزوجل با موسی بن عمران سخنی گفت، موسی عرض کرد: پاداش که صله رحم چیست؟ خداوند فرمود: ای موسی مرگ اورا به تاخیر میاندازم و سختیهای جان دادن را بر او آسان میکنم. امام حسن عسکری (علیه السلام) *«مَن وَعَظَ أَخاهُ سِرّا فَقَد زانَهُ وَمَن وَعَظَهُ عَلانیَةً فَقَد شانَهُ ». (۱۳) امام حسن عسکری (علیه السلام) : هرکه برادرش را در خلوت پند دهد اورا آراسته است، و هرکه برادرش را در جمع پند دهد، او را سرشکسته کرده است. امام عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) *« أَکْثِرُوا الدُّعَاءَ بِتَعْجِیلِ الْفَرَجِ فَإِنَّ ذَلِکَ فَرَجُکُم ». (۱۴) امام مهدی (علیه السلام) : برای تعجیل در فرج بسیار دعا کنید که فرج من فرج شما نیز هست. عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: صله رحم توسعه اموال و دارایی، دور شدن بلاها از انسان، آسانی حساب روز قیامت، تاخیر در اجل، زیبایی اخلاق و پاکی نفسها را به دنبال دارد. ![]() حجتالاسلام والمسلمین «سید سجاد ایزدهی» عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در گفتوگو با خبرنگار آیین و اندیشه فارس در ارتباط با جایگاه صله رحم در آیات و روایات اظهار داشت: یکی از مباحث جدی در آیات و احادیث اسلامی موضوع صله رحم است. وی با اشاره به سخنی از حضرت رسول(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) گفت: پیامبر(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) میفرمایند: بهترین مردم کسی است که بیشتر از دیگران به خویشاوندان خویش سر میزند ضمن اینکه سریعترین خیرها در صله رحم نهفته است. عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تصریح کرد: با توجه به اینکه جنبه معنوی، اخلاقی و عاطفی در میان مردم ایران بر سایر موارد غلبه دارد لذا به همین دلیل آنها مناسبتها را بهانهای قرار میدهند تا به وسیله رفت و آمد و بازدید از اقوام از فشارهای اجتماع بر زندگی خویش بکاهند. ایزدهی به بیان آثار این سنت حسنه پرداخت و عنوان کرد: صله رحم جدای از اینکه انسان را به لحاظ روحی و عاطفی سبک و با نشاط میکند آثار دیگری نیز دارد که از آن جمله میتوان به توسعه اموال و دارایی، دور شدن بلاها از انسان، آسانی حساب روز قیامت، تاخیر در اجل، زیبایی اخلاق و پاکی نفسها اشاره کرد. وی یادآور شد: اینگونه نیست که خداوند متعال فوائد و آثار صله رحم را تعبدا فقط برای شخص صله رحم کننده قرار دهد بلکه آثار تکوینی صله رحم به خودی خود برای هر فردی که این عمل را انجام دهد به وجود میآید. از این رو هر چند این شخص، فرد معتقد و مؤمنی نباشد اما به محض رفت و آمد و برقراری ارتباط اثرات صله رحم نیز شامل حال او خواهد شد. ایزدهی خاطرنشان کرد: در اهمیت صله رحم همین بس که حضرت رسول(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) میفرمایند: هر کس یک چیز را برای من ضمانت کند من چهار چیز را برای او ضمانت خواهم کرد؛ هر فردی که خود را ملزم به انجام صله رحم کند طبیعتا خانواده و اهلش او را دوست داشته، بر رزق و عمر او افزوده خواهد شد و خداوند متعال نیز او را در بهشت خویش جای خواهد داد. صلوات یا حق |
|||
|
|
۲۲:۴۶, ۱۷/خرداد/۹۱
شماره ارسال: #13
|
|||
|
|||
(۱۳/خرداد/۹۱ ۱۰:۲۲)azade نوشته است: سلام با سلام و احترام با فرض نکات شما (یعنی وجود آثار سوء و...)ارتباط متناسب با طرف مقابل مورد نظر هست.. مهم؛ عدم بی احترامی و اهتمام به "صله رحم" از طرف شماست که در رفتار شما دیده میشود.. در پناه خدای مهربان |
|||
|
|
|
|
|
| 1 میهمان |

![[تصویر: 13901026000194_PhotoA.jpg]](http://media.farsnews.com/media/Uploaded/Files/Images/1390/10/26/13901026000194_PhotoA.jpg)