کانال بیداری اندیشه در سروش کانال بیداری اندیشه در تلگرام

ارسال پاسخ  به روز آوری

رتبه به موضوع
  • 1 رای - 5 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
مهندسی فرهنگ نام‌گزینی، انتخاب شما چه خواهد بود؟؟!
۲۲:۲۹, ۱/اسفند/۹۰
شماره ارسال: #1
آواتار
یک مسئول سازمان ثبت احوال نسبت به آمار بالای ثبت نام هایی چون باران، هستی، سارینا، عسل، الینا، آرین، آرمین و آرش در سال ۱۳۸۹در ایران هشدار داده و گفته است که این اسامی خارج از عرف مذهبی و اسلامی هستند.

محسن اسماعیلی، مدیر کل اسناد هویتی سازمان ثبت احوال کشور در این خصوص گفته است: «سلیقه جامعه در انتخاب نام تا حدودی نسبت به گذشته تغییر کرده و این تغییر یک هشدار است... با توجه به فرهنگ جامعه، انتخاب نام برای فرزندان باید بر مبنای عرف مذهبی و اسلامی باشد.»

«تمایل والدین برای انتخاب نام فرزند به سمت تنوع و انتخاب نام‌های خارج از عرف کشیده شده (است).»

بر اساس آمار سازمان ثبت احوال کشور، در میان ۵۰ نام برتر دختر در سال ۸۹ که بر اساس تعداد دفعات ثبت تنظیم شده است، نام‌هایی چون سارینا، الینا، ملیکا، یلدا، هلیا، باران، نرگس، مهسا، عسل، هانیه، نازنین، آیناز، کیانا، باران، آیدا، سوگند و پریا به چشم می‌خورد.

پنج نام اول این فهرست به ترتیب به فاطمه (با بیش از پنج هزار و ۲۰۰ بار ثبت)، زهرا، ستایش، هستی و زینب تعلق دارد. در میان ۵۰ نام برتر پسران نیز می‌توان به نام‌هایی چون پرهام، پارسا، آرین، آرش، ماهان، شایان، ایلیا، بنیامین و دانیال اشاره کرد.

همچنین بر اساس آمار این سازمان در سال ۸۹، نام‌های امیرعلی (با بیش از سه هزار و ۳۰۰ بار ثبت) و ابوالفضل به ترتیب رتبه اول و دوم این فهرست را به خود اختصاص داده‌اند.

در آيات و روايات تأكيد زيادي به انتخاب نام نيكو از طرف والدين براي فرزندان شده است

نام‌گذاری در سیره اهل بیت(علیه السلام)

نام‌گذاری فرزندان در سیره معصومان(علیه السلام) اهمیت زیادی دارد و حتی بیشتر نام‌های آنها را خداوند انتخاب کرده است. صدوق(رحمة الله علیه) در کتاب عیون اخبار الرضا از اسماء بنت عمیس، کنیز حضرت فاطمه(سلام الله علیها)، چنین روایت می‌کند:

زمانی که امام حسین(علیه السلام) متولد شد، جبرئیل بر حضرت رسول اکرم(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) نازل شد و به ایشان فرمود: یا محمد، خداوند تو را سلام می‌رساند و می‌فرماید: على(علیه السلام) برای تو به منزله هارون برای موسی است. پس این مولد مسعود را با پسر هارون همنام کن.
پیغمبر فرمود: نام پسر هارون چیست؟ جبرئیل گفت: شُبیر. رسول اکرم(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) فرمود: این نام به زبان عربی چه می‌شود؟ جبرئیل گفت: نام او را حسین بگذار، حسین معادل عربی شبیر است.

این نمونه‌ای از سیره ائمه(علیه السلام) در نام‌گذاری فرزندانشان است و این می‌فهماند که نام‌گذاری، در اسلام امری بسیار مهم است که حتی نام فرزندان حضرت رسول را خود خداوند انتخاب می‌کردند.

پیامبر اکرم(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) فرمود: «اِنَّ اَوَّلَ ما یَنْحَلُ اَحَدُکَم وَلَدهُ الاسِمُ الحَسَن؛ اولین بخشش و عنایت شما به فرزندانتان، انتخاب نام نیکوست».

از پیامبر اکرم(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) روایت است: «حق فرزند بر پدر آن است که نام نیک و زیبا بگذارد و در بلوغ، او را همسری دهد و به او نوشتن بیاموزد».

امیرمؤمنان، على(علیه السلام) می‌فرماید: «حق فرزند بر پدر، سه چیز است: اول، نام نیکو برای او برگزیند. دوم، او را به آداب نیک ادب نماید. سوم، به او قرآن بیاموزد».

امام صادق(علیه السلام) از حضرت رسول نقل می‌کند که ایشان فرمود: «این اسم‌های شما، همان اسم‌هایی است که در قیامت شما را به آن صدا می‌زنند. پس اسم‌های خود را خوب کنید (و برای فرزندانتان اسم‌های خوب و زیبا و نیکو انتخاب کنید)».

از امام جعفر صادق(علیه السلام) نقل است:
که یکی از وصیت‌های حضرت رسول به امیرمؤمنان، على(علیه السلام) این بود: «یا على، حق فرزند بر والدین این است که والدین او نام مناسب برای او انتخاب کنند؛ دوم، در تعلیم و تربیت و آداب او اهتمام ورزند، سوم، او را در یک موضع صالح قرار دهند.

این چند روایت،‌ پاره‌ای از احادیث و روایات ائمه(علیه السلام) در مورد نام‌گذاری فرزندان بود. با کمی بررسی و پژوهش در کتاب‌های روایى، به سادگی می‌توان اهمیت این مقوله را در روایات و زبان معصومان(علیه السلام) دریافت.
ارسال ایمیل به این کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: rastin ، عبداللهی ، soldier ، ساجد ، خادمة الزهرا ، Hadith ، meshkat ، نسیم ، میلاد.م ، EMPERATOR ، jkb ، 208 ، asire entezar ، paradise ، K-1 ، saloomeh ، soshiant ، blue.blood ، help me ، revenger
۰:۱۳, ۲/اسفند/۹۰
شماره ارسال: #2
آواتار
چند وقتی اسم "مانیا" برای دختر خانم ها مد شده بود !!!
اما هیچ کس نرفته بود دنبال معنیش که ببینه مانیا به بیمارانی که از بیمارانی روانی "مانیک" رنج می برن،گفته میشه!!!!

امضای Hadith
بیایید ارتباطمان را هر روز با حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف) حفظ کنیم.
حتی به اندازه ی خواندن یک دعای فرج و
یـا ذکر صلواتی با تقدیم ثواب آن به امام زمانمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف)..
و یار امام زمانمان باشیم،حداقل به اندازه ی ترک یک گــــــناه..

[تصویر: Marg.jpg]

تقدیر و تشکر از مطلب توسط: zarati313 ، نسیم ، وحید110 ، rastin ، saloomeh ، jkb ، جویای حقیقت ، MohammadMeraj ، 208 ، paradise ، only_y2d ، soldier ، blue.blood ، help me ، revenger
۱:۱۳, ۲/اسفند/۹۰
شماره ارسال: #3
آواتار
من یه نفر رو دیدم اسم بچه ش جولیا بود بهش می گفت جولی
واقعا خنده دار بود
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: jkb ، help me
۶:۴۰, ۲/اسفند/۹۰
شماره ارسال: #4
آواتار
بسم الله
.
.
ربعى بن عبداللّه گويد: شخصى به امام صادق عليه السلام عرض كرد:
فدايت شوم ، ما فرزندانمان را به نام شما و پدران شما نامگذارى مى كنيم آيا اين نامگذارى سودى براى ما دارد؟
.
امام عليه السلام فرمود: اى واللّه آيا دين جز محبت است .

.
وسائل الشيعه

امضای میلاد.م
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: وحید110 ، EMPERATOR ، rastin ، Hadith ، یاســین ، jkb ، zarati313 ، MohammadMeraj ، Ramin_Ghn ، K-1 ، saloomeh ، mrfarzadj ، blue.blood ، help me
۱۲:۲۲, ۲/اسفند/۹۰
شماره ارسال: #5
آواتار
بسم الله الرحمن الرحیم
به نظرم واقعا این یه هشداره برای کسانی که کار فرهنگی میکنند، نسل های قدیم حب اهل بیتشون بیشتر بود ، من دیدم حتی در بین کسانی که در خانواده های مذهبی بزرگ شدن ، اسم بچه هاشون رو از این عجیب غریبا میذارن!!!
دوست دارن اسم بچه شون خاص و تک باشه!!!! Huh
یافتن تمامی ارسال های این کاربر
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: jkb ، zarati313 ، help me
۱۳:۰۰, ۲/اسفند/۹۰
شماره ارسال: #6
آواتار
این برمیگرده به ریشه مذهب در خانواده های ایرانی . تقریبا گذاشتن یک چنین اسمهایی که اغلب ریشه در اسامی ایران دردوره هخامنشیان و امپراطوری های بزرگ دارد به عنوان یک جبهه در برابر اسمهایی عربی به زعم این گروه درآمده. و اینکه با این جمله معروف که نمیخام برای بچه ام اسم عربی بگذارم ، من یک ایرانی ام . نمود پیدا میکنه . به نظر من اگر ثبت احوال بخاد این اسمها رو ثبت نکنه جز دو اسمی کردن بچه های بی گناه هی کاری نکرده . و میشه یه توهین به اسم شناسنامه ای بچه ها. تو شناسنامه فاطمه باشه بعد بهش بگن تینا میدونی چه فاجعه ای به بار میاد . حتی ممکنه اون شخص از اسم فاطمه بدش بیاد چون اقبال نسبت به اسمهای عجیب غریب و لوس تو جامعه خیلی زیاده .

کسی که مثلا میدونه حضرت ابوالفضل چه شخصیتیه . میدونید با چه عشقی اسم بچه هاشو میذاره عباس . ابوالفضل یا امیر عباس و ...
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: یاســین ، zarati313 ، جویای حقیقت ، 208 ، only_y2d ، help me ، samaneh.k
۱۶:۰۵, ۲/اسفند/۹۰
شماره ارسال: #7

بسم الله الرحمن الرحیم
سلام دوستان عزیز :
بنده با نظر خانم سالومه موافقم . ایشون واقعا به نکات ظریفی اشاره کردن . راستش رو بخواین حقیر با این حقیقت روبرو شدم که فردی اسمش فاطمه بوده و دور از جون همه خانم های تالار مشکل اخلاقی هم داشته و اسمش رو هم عوض کرده . البته شاید این مثالم بی ربط باشه ، اما یه حقیقته ای که واقعا توی جامعه وجود داره . متاسفانه همونطوری که خانم سالومه اشاره کردن با این تفکر اسمهای عجیب و غریب روی بچه هاشون میذارن که نامهای عربی رو دوست نداریم . این موضوع تا اونجایی پیش رفته که بعضا با شنیدن نام « فارسی » هم واکنش نشون میدن و میگن اصلا نگین « فارسی » ؛ بگین « پارسی » چون از « پرشیا » میاد . به نظرم مشکل از مردم نیست . مشکل از مسئولین و البته کسانیه که به اسم مملکت اسلامی هر کاری دلشون میخواد میکنن و مردم هم که دنبال بهونه هستن ، میگن « بیاین ببینین اسلام چی میگه . آقاجون ما مملکت اسلامی نخوایم باید کیو ببینیم ؟ مگه دوره ی کوروش و داریوش مملکت بد بود ؟ » . حقیر هم موافقم که نباید به زور از مردم خواست که اسامی اهل بیت (علیهم السلام) رو برای بچه شون انتخاب کنن . چون با این کار به قول خانم سالومه قضیه دو اسمی پیش میاد که واقعا فاجعه میشه .
حالا من یه سوال دارم از محضر دوستان :
به نظر شما ما برای نهادینه کردن اسامی اهل بیت (علیهم السلام) چیکار کردیم ؟ اصلا برای شناسوندن خود اهل بیت چیکار کردیم ؟ بهتره که اینجا صحبت از رسانه نکنم ؛ چون داغ دل خیلی از بچه ها تازه میشه . اما اگه نگم هم راضی نمیشم ! یک سال 12 ماه داره که توی ولادت ها و شهادت ها سهم ائمه (علیهم السلام) فقط لوگوی شبکه هاست که یا گل گلی میشه یا کلا سیاهپوشش میکنن !!! برنامه ؟ هیچی !!! . . . چرا هست ؛ یه مجری میاد میشینه با چند تا کاغذ و یه گوشی توی گوشش و یه مهمون هم میارن که بنده خدا تا میاد حرف بزنه ، مجری میگه وقت برنامه تموم شده !!! آخرش هم یه روضه یا سینه زنی از حاج محمود کریمی و سید مهدی میرداماد نشون میدن که این شد از برنامه ی دهه اول محرم و کلا همش همین !!! برای ولادت ها هم که چند تا فیلم در پیت پخش میکنن و نهایتش چند تا از هنرمندان رو دعوت میکنن تا درباره آخرین سریالی که بازی کردن صحبت کنن !!! جای برنامه برای ائمه (علیهم السلام) هم شده هر چند سال یه بار یه سریال چند قسمتی . در عوض تا دلتون بخواد جا هست برای دوست یابی و عشق بازی !!! در قلب من ، در پناه تو ، ستایش ، n کیلومتر بهشت ، تا ثریا ، ششمین نفر و از اون طرف فیلمهای طنز دردسر والدین ، زن بابا و ... ! باور کنین حقیر همه ی این سریالها رو دیدم و مشکلی هم نداره و همه هم سریالهای خیلی قشنگی بودن . اما دقت کرده باشین توی همه این فیلم ها یه داستان عشقی هم وجود داشته .
به نظر شما آیا وقت و جایی برای برنامه ریزی برای ائمه (علیهم السلام) میمونه ؟ آیا با این وضعیت دوست دارین که همه اسم بچه هاشون رو فاطمه و علی و حسن و حسین و ... بذارن ؟ به نظرم یه جریانی توی کشور افتاده که فقط توی صدا و سیما نیست و کلا همه جا و همه چیز رو دارن به سمت میل خودشون سوق میدن .
حقیر اسمم « علی » هستش و واقعا این اسم رو خیلی دوست دارم . باور کنین بعضی اوقات خیلی سختمه که اسم « علی » رو دارم ؛ کاشکی اسمم ازین اسمهای عجیب و غریب بود که کمتر سختم بود . چون میترسم فردا روزی ازم به خاطر همین اسم بازخواست کنن تو که اسمت « علی » بود ، کدوم رفتارت مثل علی (علیه السلام) بود ؟ واقعا این من رو خیلی میترسونه .
امیدوارم زیاد پراکنده صحبت نکرده باشم . از همه ی دوستان پیشاپیش عذرخواهی میکنم .
در پناه الله
یا مهدی مدد
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: rastin ، 208 ، sadegh-a ، در جستجوی سختی ، libera ، یاســین ، help me
۱۷:۴۲, ۳/اسفند/۹۰
شماره ارسال: #8
آواتار
(۱/اسفند/۹۰ ۲۲:۲۹)zarati313 نوشته است:  از پیامبر اکرم(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) روایت است: «حق فرزند بر پدر آن است که نام نیک و زیبا بگذارد و در بلوغ، او را همسری دهد و به او نوشتن بیاموزد».

امیرمؤمنان، على(علیه السلام) می‌فرماید: «حق فرزند بر پدر، سه چیز است: اول، نام نیکو برای او برگزیند. دوم، او را به آداب نیک ادب نماید. سوم، به او قرآن بیاموزد».

امام صادق(علیه السلام) از حضرت رسول نقل می‌کند که ایشان فرمود: «این اسم‌های شما، همان اسم‌هایی است که در قیامت شما را به آن صدا می‌زنند. پس اسم‌های خود را خوب کنید (و برای فرزندانتان اسم‌های خوب و زیبا و نیکو انتخاب کنید)».

از امام جعفر صادق(علیه السلام) نقل است:
که یکی از وصیت‌های حضرت رسول به امیرمؤمنان، على(علیه السلام) این بود: «یا على، حق فرزند بر والدین این است که والدین او نام مناسب برای او انتخاب کنند؛ دوم، در تعلیم و تربیت و آداب او اهتمام ورزند، سوم، او را در یک موضع صالح قرار دهند.

با عرض معذرت از دوستان کجای این روایاتی که دوستمون فرمودند نوشته نام نیکو و مناسب حتما همان نامهای ائمه (علیه السلام) هست ؟
شخصا خودم مشکلی با نامهای عربی ندارم اما از تفکر شما در عجب هستم که اینطور برای خودتون روایات رو تفسیر می کنید.
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: fereydun ، mrfarzadj ، libera ، help me
۲۰:۵۹, ۳/اسفند/۹۰ (آخرین ویرایش ارسال: ۳/اسفند/۹۰ ۲۱:۰۰ توسط emadm.)
شماره ارسال: #9

اتفاقا خیلی از این اسمها قشنگ اند. مثل باران، آرش، دانیال، یلدا و ... یا مثلا عماد که معنیش میشه تکیه گاه.
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: mrfarzadj ، libera ، help me ، revenger
۲۲:۴۸, ۳/اسفند/۹۰
شماره ارسال: #10

1. ایشون می فرمایند سلیقه ی جامعه تغییر کرده، بعد می فرمایند طبق فرهنگ جامعه باید بر مبنای عرف مذهبی و اسلامی باشه؟ عجبا!

این که اسما تغییر به سمت اسامی غیر مذهبی پیش رفته معلول یه علته. علت رفع بشه معلول خودش رفع می شه.

2. کی گفته این اسامی «نیکو» نیستن؟ البته من فکر می کنم بعضی اسامی نیکو تر هستند، نه این که این اسامی نیکو نباشند. فراموش نکنیم که «تنوع» نعمت خیلی خیلی بزرگیه وگرنه باید خستگی اسم های تکراری رو تحمل می کردیم. (تصور کنید!)

پ.ن.بی.ربط. من که فعلا از اسمم راضی هستم و حاضر نیستم «Blank» رو با هیچ اسم دیگه ای عوض کنم! Big Grin
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: mrfarzadj
ارسال پاسخ  به روز آوری

[-]
کاربرانی که این موضوع را مشاهده می کنند:
1 میهمان

پرش در بین بخشها:

بالا