|
دستور العملی برای نماز اول وقت
|
|
۲۲:۳۷, ۸/اسفند/۹۰
(آخرین ویرایش ارسال: ۱۶/اسفند/۹۰ ۱۱:۴۸ توسط أین المنتظر.)
شماره ارسال: #1
|
|||
|
|||
|
بــــــه نــــــام خــــالــــق یـــکــــتــــا
نماز اول وقت آنقدر ارزشمند است که امیرالمؤمنین حضرت علی(علیهالسلام ) در جنگ صفین نماز ظهر را در اول وقت در بحبوحه جنگ اقامه فرمود. چرا نماز اول وقت ثواب بیشتری دارد؟ نماز، تجلی بخش محبت و انس به خدای کریم است. نماز نفی معبودهای غیر حقیقی، تخیلی، عاطفی و الحادی است. نماز رازست و نیاز، نماز آرامش است و پرواز، نماز آرایش است و پیرایش. نماز آراستن به زیور خوبیها و زیبایی و پیراستن از کژی ها و زشتیهاست. نماز بازدارنده از فحشاء و منکرات و آلودگیهاست. اقامه نماز واجب است ولی ذات مقدس حق، اول وقت خواندن آن را واجب نشمرده است تا بندگانش دچار عسر و سختی و مشقت نگردند. گاهی ممکن است انسان در وقت فضیلت نماز مشغول کار مهمی باشد مثل نجات جان یک انسان و... در این صورت نجات جان یک انسان بر نماز اول وقت ترجیح دارد. یا گفته شده نماز جماعت اگر با تأخیر خوانده شود بر نماز فرادای اول وقت ترجیح دارد. چون وحدت اجتماعی از اهمیت بسیار والایی برخوردار است. اما اگر انسان بدون عذر موجه جدی نماز را به تأخیر بیاندازد شاید کوتاهی و بی اعتنایی نسبت به تماز تلقی گردد و مقبولیت آنرا دچار اشکال سازد. نماز اول وقت در متون دینی، مورد تأکید بسیار قرار گرفته و فضایل فراوانی برای آن نقل شده است. از نظر تأثیرات روحی، روانی و اجتماعی میتوان امور زیر را نام برد : ۱- عادت دادن شخص به نظم وجود نشاط و آمادگی و حضور قلب بیشتر جهت انس و ارتباط با خدا و تقویت کمالات نفسانی ۲- زمینه سازی جهت برگزاری جماعتهای بزرگ و انس و الفت و اتحاد بیشتر مسلمانان عمل وقتی که صورت ظاهرش الهی است، صورت باطنش هم الهی میشود، ادای تکلیف قطعی، قبول شدنش و وصل شدن آن به رحمانیت پروردگار عالم در دنیا قطعی است و در آخرت هم عمل به رحیمیت پروردگار وصل میشود، که جلوه این رحیمیت، بهشت و رضوان، من الله اکبر است توضیح آنکه وقتی جامعه اسلامی مقید به خواندن نماز اول وقت باشند، در هر منطقه، بیشتر مردم هم زمان به نماز خواهند ایستاد. این مسئله آمادگی آنان را برای جماعت و ایجاد صفوف گسترده و پر جمعیت بیشتر میکند. درحالیکه نماز در غیر اول وقت، در بین زمانهای مختلف پراکنده میشود و از اجتماع و شکوه عبادی و انس و الفت مؤمنان در مراکز دینی میکاهد. (1) شهید بزرگوار مطهری در همین زمینه میفرماید : مسئله ای که در مورد نماز مورد توجه اسلام قرار گرفته است دقت زیاد نسبت به رعایت وقت است به طوری که دقیقاً روی دقیقه، ثانیه آن حساب شده است. بدون شک این امر در روح عبادت و رابطه انسان با خدا مؤثر نیست که مثلاً اگر یک دقیقه قبل از وقت نماز را شروع کنیم آن حالت تقرب و توجه پیدا نمیشود ولی اگر اول وقت انجام شد تقرب ایجاد میشود. اسلام خواسته است نوعی تمرین وقت شناسی و تمرین احترام گزاردن به نظم و وقت قرار داده باشد .(2) نماز اول وقت، خاموش کننده آتش جهنم وقتی که نزدیک وقت نماز میشد، پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله به مردم میفرمودند: برخیزید حرکت کنید و به این نماز اول وقت رو بیاورید، برای اینکه آتشهای افروخته شده از گناهانتان را با انجام این عبادت خاموش کنید. عمل وقتی که صورت ظاهرش الهی است، صورت باطنش هم الهی میشود، ادای تکلیف قطعی، قبول شدنش و وصل شدن آن به رحمانیت پروردگار عالم در دنیا قطعی است و در آخرت هم عمل به رحیمیت پروردگار وصل میشود، که جلوه این رحیمیت، بهشت و رضوان، من الله اکبر است. [B]دستورالعملی از آیة الله بهجت (رحمة الله علیه) من کلام علی علیهالسلام: [b]« إعلم أن کل شیء من عملک تبع لصلاتک: بدان که هر چیزی از عمل تو تابع نماز توست »؛ علیکم بالمحافظه علی الصلوات الخمس فی اوائل أوقاتها و بالإقبال بالکل إلیه تعالی فیها، لا تفوتکم السعاده إن شاء الله تعالی: بر شما باد به محافظت بر نمازهای پنجگانه در اولین وقتهای آنها؛ و بر شما باد به روی نمودن و توجّه با تمام وجود به سوی خدای تعالی؛ { در این صورت } سعادت را از دست نخواهید داد . ................................................................... منابع: تبیان 1- کلباسی مجتبی، یکصد پرسش و پاسخ درباره نماز، دفتر اول تهران، ستاد اقامه نماز،۱۳۸۰، ص۹۷- 2- ر.ک : استاد شهید مرتضی مطهری، تعلیم و تربیت در اسلام(انتشارات صدرا، ۱۳۷۱) ص۱۹۲" |
|||
|
|
۱۶:۵۵, ۱۵/اسفند/۹۰
(آخرین ویرایش ارسال: ۱۶/اسفند/۹۰ ۱۱:۴۶ توسط أین المنتظر.)
شماره ارسال: #2
|
|||
|
|||
|
نماز اول وقت یادتون نره
با سلام یک پیشنهاد :کاربران گرامی در زمان نماز اول وقت سایر کاربران را هم مطلع سازند .[/b] آثار و بركات نماز اول وقت در آیات و روایات ![]() [b]1- برآورده شدن خواسته ها: [/b] حضرت عبدالعظیم حسنی از امام حسن عسكری(علیه السلام) روایت می كند كه فرمودند: "خداوند متعال با حضرت موسی تكلم كرد، حضرت موسی فرمود:خدای من. كسی كه نمازها را در وقتش به جای آورد چه پاداشی دارد؟ خداوند فرمود:حاجت و درخواستش را به او عطا می كنم و بهشتم را برایش مباح می گردانم."[sup]1[/sup] حضرت حجةالاسلام والمسلمین هاشمی نژاد فرمودند: پیرمردی مسن، ماه مبارك رمضان به مسجد لاله زار می آمد. خیلی آدم موفقی بود، همیشه قبل از اذان داخل مسجد بود. به او گفتم: حاج آقا. شما خیلی موفقید، من هر روز كه به مسجد می آیم می بینم شما زودتر از ما آمده اید جا بگیرید، او گفت: نه آقا، من هرچه دارم از نماز اول وقت دارم و بعد گفت: من در نوجوانی به مشهد رفتم. مرحوم حاج شیخ حسن علی نخودكی را پیدا كردم و گفتم: من سه حاجت مهم دارم، دلم می خواهد هر سه تا را خدا در جوانی به من بدهد، یك چیزی یادم بدهید؟ ایشان فرمودند: چی می خواهی؟ گفتم: یكی دلم می خواهد در جوانی به حج مشرف شوم، چون حج در جوانی لذت دیگری دارد. فرمودند: نماز اول وقت به جماعت بخوان. گفتم: دومین حاجتم این است كه دلم می خواهد یك همسر خوب خدا به من عنایت كند. فرمودند: نماز اول وقت به جماعت بخوان. و حاجت سومم این است كه خدا یك كسب آبرومندی به من عنایت فرماید. فرمودند:نماز اول وقت به جماعت بخوان. این عملی را كه ایشان فرمودند من شروع كردم و در فاصله سه سال هم به حج مشرف شدم، هم زن مؤمنه و صالحه خدا به من داد و هم كسب با آبرو به من عنایت كرد.[sup]2[/sup] 2- برطرف شدن گرفتاری و ناراحتی: پیامبر اكرم(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) فرمودند:"بنده ای نیست كه به وقت های نماز و جاهای خورشید اهمیت بدهد، مگر این كه من سه چیز را برای او ضمانت می كنم: برطرف شدن گرفتاری ها و ناراحتی ها، آسایش و خوشی به هنگام مردن و نجات از آتش."[sup]3[/sup] 3 - ورود به بهشت و دوری از جهنم: امام محمد باقر(علیه السلام) می فرمایند:"هر كس نماز واجب را در حالی كه عارف به حق آن است در وقتش بخواند، به گونه ای كه چیزی دیگر را بر آن ترجیح ندهد، خداوند برای وی برائت از جهنم می نویسد كه او را عذاب نكند، و كسی كه درغیر وقتش به جا آورد در حالی كه چیزی دیگر را بر آن ترجیح دهد، خداوند می تواند او را ببخشد یا عذابش كند.[sup]4[/sup] 4- در امان بودن از بلاهای آسمانی: قطب راوندی گوید: پیامبر خدا(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) فرمود:هنگامی كه خداوند از آسمان آفتی بفرستد، سه گروه از آن، در امان می مانند: حاملان قرآن، رعایت كنندگان خورشید یعنی كسانی كه وقت های نماز را محافظت می كنند و كسانی كه مساجد را آباد می نمایند."[sup]5[/sup] هر كس نماز واجب را در حالی كه عارف به حق آن است در وقتش بخواند، به گونه ای كه چیزی دیگر را بر آن ترجیح ندهد، خداوند برای وی برائت از جهنم می نویسد كه او را عذاب نكند، و كسی كه درغیر وقتش به جا آورد در حالی كه چیزی دیگر را بر آن ترجیح دهد، خداوند می تواند او را ببخشد یا عذابش كند. 5- خشنودی خداوند: امام صادق(علیه السلام) می فرمایند: اول وقت، خشنودی خداست و آخر آن، عفو خداست، و عفو نمی باشد مگر از جهت گناه."[sup]6[/sup] و در مقابل، تأخیر نماز موجب خشم خداست چرا كه پیامبر اكرم(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) به حضرت علی(علیه السلام) فرمودند: "نماز را با وضوی كامل و شاداب در وقتش به جای آور كه تأخیر انداختن نماز بدون جهت، باعث غضب پروردگار است."[sup]7[/sup] 6- استجابت دعا و بالا رفتن اعمال: ![]() در حدیث است كه به هنگام ظهر درهای آسمان گشوده می شود و درهای بهشت باز می گردد و دعا مستجاب می شود ؛پس خوشا به حال كسی كه در آن هنگام برای او عمل صالحی بالا رود.[sup]8[/sup] در حدیثی دیگر از حضرت صادق(علیه السلام) آمده است كه فرمودند:"... بهترین ساعت های شب و روز، وقت های نماز است." سپس فرمودند:"چون ظهر می شود درهای آسمان گشوده شده و بادها می وزند و خداوند به خلق خود نگاه می كند. هر آینه من بسیار دوست دارم كه در آن هنگام، عمل صالحی برای من بالا رود." آنگاه فرمودند:" برشما باد به دعا كردن بعد از نمازها، چرا كه آن مستجاب می شود."[sup]9[/sup] 7- دوری شیطان و تلقین شهادتین: پیامبر اكرم(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) فرمودند:"شیطان تازمانی كه مؤمن بر نمازهای پنج گانه در وقت آن محافظت كند، پیوسته از او در هراس است؛ پس چون آنها را ضایع نمود بر وی جرأت پیدا كرده و را در گناهان بزرگ می اندازد."[sup]10[/sup] امام صادق(علیه السلام) می فرمایند:"ملك الموت در هنگام مردن، شیطان را از محافظ بر نماز دور می كند و شهادت به یگانگی خدا و نبوت پیامبرش را در آن هنگامه بزرگ به او تلقین می نماید."[sup]11[/sup] زیاد شدن عمر، مال و اولاد صالح در دنیا،در امان بودن از ترس و هول مرگ در موقع مردن،آسان شدن سؤال نكیر و منكر در قبر، توسعه یافتن قبر، نورانی شدن چهره، دادن نامه عمل به دست راست و آسان گرفتن حساب در محشر، رضایت خداوند، سلام دادن خدا به او و نگاه كردن از روی رحمت به او در هنگام عبور از صراط [sup]12[/sup] و... از دیگر آثار و بركات نماز اول وقت است كه در روایات به آن اشاره شده است. حجةالاسلام انصاری می گوید: امام(رحمة الله علیه) در روزهای آخر عمرشان می خواستند بخوابند؛ به من فرمودند اگر خوابیدم، اول وقت نماز صدایم بزن، گفتم چشم. دیدم اول وقت شد و امام(رحمة الله علیه) خوابیده اند، حیفم آمد صدایشان بزنم؛ عمل جراحی، سرم به دست، گفتم صدایشان نزنم بهتر است. چنددقیقه ای از اذان گذشت و امام(رحمة الله علیه) چشم هایشان را باز كردند، گفتند:وقت شده؟ گفتم:بله فرمودند:چرا صدایم نزدی؟ گفتم:ده دقیقه بیشتر از وقت نگذشته است. گفتند:مگر به شما نگفتم. سپس امام(رحمة الله علیه) فرزند خود را صدا زدند و فرمودند: ناراحتم. از اول عمرم تا حالا نمازم را اول وقت خوانده ام، چرا الان باید ده دقیقه تأخیر بیفتد؟". منبع: روزنامه قدس - علی اكبر طحانیان گروه دین و اندیشه - مهدی سیف جمالی 1،بحارالانوار، ج82، ص204. 2،داستان هایی از نماز اول وقت، ص 121. 3،سفینه البحار،ج 2، ص 42. 4،وسائل الشیعه، ج 3، ص 81، ح 23و ص 78، ح 1. 5،الصلاة فی الكتاب و السنة، ج 1، ص 329. 6،وسائل الشیعه، ج3، ص 90، ح16. 7،سرمایه سخنوران، ص 306. 8،سفینه البحار، ج2، ص 44. 9،اصول وافی، ج2، ص87. 10و 11،وسائل الشیعه، ج 3، ص 81و 9و 86. 12،حیات عارفانه فرزانگان، ص 10( به نقل از ثمرات،ص 408) |
|||
|
|
۲۰:۰۵, ۱۵/اسفند/۹۰
شماره ارسال: #3
|
|||
|
|||
|
پژوهش های علمی جدید ثابت کرده است که نماز اول وقت فواید بسیاری برای بدن انسان دارد که دلالت بر حکمت فرایض اسلامی و زنده بودن دین اسلام دارد و از جمله این موارد عبارت است از: نماز صبح: انسان مسلمان در صبح برای نماز صبح بیدار می شود درحالیکه دربرابر سه تحول مهم قرار دارد: ü دریافت نور در زمان آن که فعالیت غده صنوبری را کاهش می دهد، و میلاتونین را کم می کند و عملیات دیگر مرتبط با نور را فعال می سازد. ü پایان کنترل دستگاه عصبی (ناخوشایند) که شب ها باعث آرامش می شود و شروع دستگاه عصبی (خوشایند) که روزها باعث فعالیت می شود. ü آمادگی برای استفاده از نیرویی که افزایش کورتیزن در صبح آن را ایجاد می کند، و این افزایش خود به خود صورت می گیرد و به خاطر بلند شدن ازخواب و پایین آمدن از تخت نیست همچنانکه هورمون سیرنونین و اندرفین در خون نیز افزایش می یابد. نماز ظهر: انسان مسلمان هنگام نماز ظهر در معرض سه تحول مهم قرار دارد: ü در اثر افزایش نخست هرمون ادرینالین در پایان صبح خود را با نماز آرام می کند ü از لحاظ جنسی خود را آرام می کند چرا که تستوستیرون در ظهر به اوج خود می رسد. ü ساعت بیولوژیک از بدن می خواهد که اگر وعده غذایی سریعی نخورد نیروی بیشتری برای آن فراهم کند که نماز باعث آرام کردن و کاهش تشنج حاصل از گرسنگی می شود. نماز عصر: تأکید زیادی بر ادای این نماز وجود دارد زیرا آن مرتبط با دومین زمان اوج ادرینالین می باشد که فعالیت ملموس چندین عضو از جمله فعالیت قلب را به دنبال دارد و بیشتر افزایش فشار قلب بیماران قلبی مستقیما در این زمان صورت می گیرد که نشان دهنده ی فشاری است که این عضو مهم در این زمان باآن روبروست. و جالب آن است که بیشتر فشار قلب کودکان تازه متولد شده نیز در همین زمان صورت می گیرد و معمولا اوج مرگ کودکان تازه تولد در ساعت 2 بعداز ظهر می باشد و بیشتر افزایش فشار قلب آنان بین ساعت 2 تا 4 بعداز ظهر می باشد. و اینها نشان دهنده سخت بودن این زمان برای جسم انسان به طور کلی و قلب به طور خاص می باشد. بیشتر مشکلات اطفال مشکلات قلبی تنفسی می باشد و حتی در بزرگسالان نیز همینگونه می باشد چراکه بدن آنها در این زمان سختی زیادی را متحمل می شود و آن با افزایش ببتید ویژه به حوادث و فاجعه های مخوفی منجر می گردد . و نماز عصر انسان را از کارهایش در این زمان باز می دارد و به منظور پرهیز از این پیامدها مانع مشغول شدن انسان به کار دیگری می گردد. نماز مغرب: این زمان تغییر و تحول از نور به تاریکی است که عکس آن چیزی است که در زمان نماز صبح صورت می گیرد بنابراین به خاطر شروع تاریکی ترشح میلاتونین افزایش می یابد که باعث می گردد انسان احساس خواب آلودگی و کسالت کند و در مقابل سیروتین ، کورتیزون و اندروفین کاهش می یابد. نماز عشاء: در زمان انتقال از فعالیت به استراحت و برعکس زمان نماز صبح می باشد. و زمانی ثابت برای انتقال جسم از کنترل دستگاه عصبی خوشایند به دستگاه عصبی ناخوشایند می باشد. و شاید این سرّ تأخیر این نماز تا کمی قبل از خواب می باشد تا تمام کارها تمام شده باشد و بعد از آن مستقیما خواب صورت گیرد. در این زمان حرارت بدن و ضربات قلب کاهش می یابد و هرمون های خون بالا می رود. قابل توجه این است که این زمان نماز های پنجگانه با تحولات بیولوژیک مهم جسم منطبق است که با گذر زمان نمازهای پنجگانه انعکاسات شرطی شده مؤثری را به جای می گذارد که می توانیم توقع داشته باشیم هر روز صبح، نماز صبح به نوبه خود علامتی باشد برای شروع فعالیتی و ثبات داشتن بر یک رژیم و برنامه ی منظم روزانه ی دارای بخش های ثابت به همراه یک عامل صوتی (اذان) آن گونه که در نماز صورت می گیرد باعث می شود بدن انسان در یک هماهنگی بسیار زیاد با محیط خارج حرکت کند و به دنبال آن هماهنگی و انسجام تام بین موارد زیر صورت گیرد: ü زمان های بیولوژیک داخل بدن ü زمان های مؤثرهای محیطی خارج از بدن مانند چرخه نور و تاریکی ü زمان های شرعی با ادای نمازهای پنجگانه در زمان آن « منزهی تو پروردگارمان و شهادت می دهیم که پروردگاری جز تو نیست و به درگاه تو توبه می کنیم.» |
|||
|
|
۲۰:۰۹, ۱۵/اسفند/۹۰
شماره ارسال: #4
|
|||
|
|||
|
مطالبی بر گرفته از پایگاه شفا
|
|||
|
|
۲۰:۱۱, ۱۵/اسفند/۹۰
شماره ارسال: #5
|
|||
|
|||
|
خواندن نماز صبح از ابتلا به بيماریهای قلبی جلوگيری میكند
نتايج تازهترين تحقيقات علمی نشان میدهد، خواندن نمازصبح، بهترين شيوه برای پيشگيری از بيماریهای قلبی ـ عروقی است.بر اساس تحقيقات انجام شده ازسوی مؤسسهی قلب و عروق اردن، خواب طولانی مدت در طول شبانهروز، مهمترين عامل ابتلا به بيماریهای قلبی است. اين تحقيقات نشان میدهد اگر فردی به مدت طولانی بخوابد، ضربان قلب او به پنجاه بار در دقيقه كاهش میيابد كه اين امر، منجر به كندی گردش خون در سرخرگها و سرانجام انسداد رگها شده و حملات قلبی عروقی را بهدنبال خواهد داشت. اين تحقيق همچنين بر ضرورت حداقل پانزده دقيقه تحرك بدنی پس از چند ساعت خواب تأكيدمیكند. در نتايج اين تحقيق با بيان اينكه ادای نماز صبح برای اين امر كافی است، به سلامت قلبی مسلمانانی كه صبح زود بيدار شده و برای انجام فريضهی نماز به مسجد میروند، اشاره شده و آمده است: اگر اين عمل در مسجد و يا بهصورت گروهی انجام شود، نتيجهی بهتری خواهد داشت.
|
|||
|
|
۲۱:۱۷, ۱۵/اسفند/۹۰
(آخرین ویرایش ارسال: ۱۶/اسفند/۹۰ ۱۱:۴۴ توسط أین المنتظر.)
شماره ارسال: #6
|
|||
|
|||
|
خوب است که به مباحث اینچنینی هم اشاره شود
اما مومن موحد به انگیزه ی بهبود ضربان قلب نماز نمیخواند حتماً اگه تونستید این تاپیک را به دقت مطالعه کنید (C+)نكاتي شگرف از نماز و روزه كه كامل به آنها اشاره نشده بود. (ارتقای کیفی به علت پاسخها)» قبلاً مباحث اینچنین در تالار مطرح شده است در باب نماز و مفصل هم در موردش گفتگو شده بد نیست با دقت مطالعه کنید: (C+)نكاتي شگرف از نماز و روزه كه كامل به آنها اشاره نشده بود. (ارتقای کیفی به علت پاسخها)» |
|||
|
|
۱۱:۱۹, ۶/آذر/۹۱
شماره ارسال: #7
|
|||
|
|||
|
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام نماز اول وقت باید خواند اون هم در هر شرایطی اجابت دعوت سیدالشهداء روی برفها +تصاویر سیدالشهداء(علیه السلام) در ظهر عاشورا و در آن شرایط دشوار، از اقامه نماز و اجرای این فریضه الهی دست نشست تا دین خدا را زنده نگه دارد و جایگاه والای نماز را به مسلمانان یادآوری کند. به گزارش فارس، بارها شنیدهایم که اباعبدالله الحسین علیهالسلام برای اقامه نماز و احیای دین جد بزرگوارش حضرت محمد مصطفی(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) قیام کرد و در این راه هزینههای بسیاری پرداخت تا اسلام زنده بماند. جالب اینکه بعد از سلامهای مکرر در زیارت وارث و بیان وراثت انبیاء، اولین شهادتی که درباره امام حسین(علیه السلام) میدهیم، این جمله است: «أَشْهَدُ أَنَّکَ قَدْ أَقَمْتَ الصَّلاةَ» (کافی، ج4، ص574). به راستی جایگاه نماز و اقامه آن در اول وقت چیست؟ امام صادق(علیه السلام) در این باره میفرمایند: «الصلوةُ تستحبُّ فی اَوَّلِ الأَوقاتِ»، خواندن نماز در اول وقت و در اولین فرصت، کاری مستحب و پاداش افزاست (بحارالانوار، جلد 80، صفحه 13). همچنین از آن حضرت نقل شده که نماز اول وقت، «خشنودی کردگار» را به همراه دارد. برآورده شدن خواستهها از دیگر اثرات و برکات خواندن نماز اول وقت است، چنانچه حضرت عبدالعظیم حسنی از امام حسن عسکری(علیه السلام) روایت میکند که فرمود: «خداوند متعال با حضرت موسی تکلم کرد، حضرت موسی فرمود: خدای من! کسی که نمازها را در وقتش به جای آورد چه پاداشی دارد؟ خداوند فرمود: حاجت و درخواستش را به او عطا میکنم و بهشتم را برایش مباح میگردانم.» (بحارالانوار، جلد82، صفحه 204) پیامبر اعظم(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) در حدیثی برطرف شدن گرفتاری و ناراحتی را به اقامهکنندگان نماز اول وقت نوید میدهند و میفرمایند: «بندهای نیست که به وقتهای نماز و جاهای خورشید اهمیت بدهد، مگر این که من سه چیز را برای او ضمانت میکنم: برطرف شدن گرفتاریها و ناراحتیها، آسایش و خوشی به هنگام مردن و نجات از آتش.» (سفینة البحار،جلد 2، صفحه 42) درست است که اگر نمازگزار، نماز خود را در آخر وقت هم بخواند انجام وظیفه کرده است، اما از آنجا که کار، مربوط به پروردگار و بر کارهای دیگر مقدم است، چنانچه آن را بدون عذر به عقب بیندازد، مسئول است و باید پاسخگو باشد. در ادامه، تصویری از به جا آوردن فریضه نماز در اول وقت مشاهده میشود که جالب توجه و در خور تحسین است: ![]() ![]() ![]() ![]() صلوات یا الله |
|||
|
|
۱۵:۱۰, ۲۶/آذر/۹۱
شماره ارسال: #8
|
|||
|
|||
|
در ابتدا ذکر این نکته لازم است که خواندن نماز در اول وقت امری است مستحب نه واجب. یعنی اینکه بجا آوردن نماز در اول وقت نسبت به وقتهای بعدی، ثواب بیشتری دارد و به تأخیر انداختن آن موجب کم شدن ثواب این عمل خواهد شد.
![]() اهمیت نماز اول وقت در قرآن یکی از خصوصیات اهل ایمان محافظت بر نماز بیان شده است: «و الّذین هم علی صَلواتِهم یحافِظون»[1]؛ مؤمنان کسانی هستند که بر نماز خویش مواظبت دارند و همه اوقات نماز را حفظ میکنند. محافظت نماز، همان توجه ویژه به نماز و عدم سهلانگاری در برپایی این امر مهم است؛ این محافظت صورتهای گوناگونی دارد که یکی از آنها بجا آوردن نماز در اول وقت است. رسول خدا ـ صلی الله علیه و آله ـ فرمودند: تا انسان مواظب نمازهای پنجگانه در اوقاتش میباشد، شیطان از او میترسد پس وقتی آن را ضایع ساخت (نمازها را در اوقاتش نخواند) شیطان بر او جرأت نموده و او را به گناهان بزرگ وا میدارد.[2] امام ششم فرمود: هنگامی که انسان نماز را در اول وقت خواند، نوری سفید و پاکیزه به آسمان میرود و میگوید: خدا تو را حقظ کند که مرا حفظ کردی و برعکس اگر کسی نسبت به وقت نماز مراقبت نکند سیاهی تاریک بالا رفته و میگوید: مرا ضایع ساختی خدا تو را ضایع کند.[3] جایگاه نماز اوّل وقت به گونهای است که حتی جهاد و جنگ در راه خدا نیز باعث نمیشود تا انسان آن را از اول وقت به تأخیر بیندازد هنگامی که امام علی ـ علیه السلام ـ در جنگ صفّین سرگرم نبرد بود در میان هر دو صف کارزار مواظب وضع آفتاب بود (تا ببیند کی ظهر میشود تا نماز ظهر را بخواند) ابن عباس عرض کرد یا امیرالمؤمنین این چه کاری است؟ فرمود: منتظر زوال هستم تا نماز بخوانم. ابن عباس گفت: آیا حالا وقت نماز است با این سرگرمی به جنگ؟ فرمود: چرا با ایشان میجنگیم؟ تنها به خاطر نماز با آنان نبرد میکنیم.[4] امام حسین ـ علیه السلام ـ نیز در ظهر عاشورا وقتی که وقت نماز فرا رسید نماز را به همراه اصحاب در اول وقت اقامه کردند. سعید بن عبدالله حنفی هنگام نماز امام، جلوی او ایستاد و همه تیرهای دشمن را که به سوی امام میآمد به جان خرید تا آنجا که نماز امام پایان یافت. و او غرق در خون، اولین شهید نماز در جبهه کربلا شد.[5] همچنین به تأخیر انداختن نماز از اول وقت یکی از مصادبق استخفاف و سبک شمردن نماز است که در روایات بسیاری مورد نکوهش شدید قرار گرفته است. تا جائی که پیامبر اکرم ـ صلی الله علیه و آله ـ فرمودند: «لیس منّی من استخفّ بصلاته»[6] از (امّت) من نیست کسی که نماز را سبک بشمارد. امام صادق ـ علیه السلام ـ نیز در آخرین لحظات زندگی خود خطاب به همه فامیلها و بستگان خود فرمودند: «إنّ شفاعتنا لاتناولُ مستخنّاً بالصلوة»[7] همانا شفاعت ما (اهل بیت) به کسی که نماز را سبک بشمارد نمیرسد حضرت امام(رحمة الله علیه) در کتاب آداب نماز مینویسند: «... پس، از اوقات آن (نماز) حتیالامکان محافظت کن. و اوقات فضیلت آن را انتخاب کن که در آن نورانیّتی است که در دیگر اوقات نیست. و اشتغالات قلبیّه خود را در آن اوقات کم کن بلکه قطع کن. و این حاصل شود به اینکه اوقات خود را موظّف و معیّن کنی و برای نماز که متکفّل حیات ابدی تو است، وقتی خاصّ تعیین کنی که در آن وقت کارهای دیگر نداشته باشی و قلب را تعلّقاتی نباشد؛ و نماز را با امور دیگر مزاحم قرار مده تا بتوانی قلب را راحت و حاضر کنی.»[8] فلسفة اهمیت نماز اول وقت در مورد فلسفه اهمیّت نماز اول وقت و آثار و فواید آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد: الف) عادت دادن شخص به نظم.[9] ب) وجود نشاط، آمادگی و حضور قلب بیشتر در اول وقت.[10] ج) زمینهسازی جهت برگزاری جماعت بزرگ و اُنس و اُلفت و اتّحاد بیشتر مسلمانان. توضیح آنکه: وقتی جامعه اسلامی مقیّد به خواندن نماز اول وقت باشند در هر منطقه غالب مردم همزمان به نماز خواهند ایستاد این مسأله آمادگی آنان را برای جماعت و ایجاد صفوف گسترده و پرجمعیت بیشتر میکند. در حالی که نماز در غیر اوّل وقت، در بین زمانهای مختلف پراکنده میشود و از اجتماع و شکوه عبادی و اُنس و اُلفت مؤمنان در مراکز دینی میکاهد.[11] د) در روایتی از امام رضا ـ علیه السلام ـ میخوانیم: وقتی وقت نماز فرا رسید نماز را در اول وقت بجای آر زیرا که نمیدانی در وقت بعدی چه اتفاقی خواهد افتاد.»[12] (و شاید در اثر اتفاق یا حادثهای نتوانی نماز را بجای بیاوری) ه) نماز، از کارهای خیر بلکه از بهترین کارهای خیر محسوب میشود (حیّ علی خیر العمل) و تعجیل در کار خیر، در هر حال خوب و پسندیده است. حدیث اخلاقی: امام صادق ـ علیه السلام ـ فرمود: همانا پیغمبر ـ صلی الله علیه و آله ـ فرستاد لشکری را پس چون که برگشتند فرمود: آفرین باد بر گروهی که به جای آوردند جهاد کوچک را، و به جای ماند بر آنها جهاد بزرگ. گفته شد ای پیغمبر خدا جهاد بزرگ چیست؟ فرمود: جهاد نفس است.[13] پی نوشت ها : [1] . معارج، آیه 34. [2] . میزان الحکمة، محمد ریشهری. ج 4، ص 1645، مؤسسه دارالحدیث، بیروت، 1419 ه . ق. [3] . میزان الحکمة، ج 4، ص 1645. [4] . سفینه البحار، شیخ عباس قمی، ج 5، ناشر: دارالاسوة، ص 151. [5] . پیامدهای عاشورا، جواد محدثی، ناشر: کوثر غدیر، چاپ سوم، 1381. [6] . میزان الحکمة، ج 4، ص 1645. [7] . همان. [8] . آداب نماز، امام خمینی(رحمة الله علیه)، مؤسسة تنظیم و نشر آثار امام خمینی(رحمة الله علیه)، چاپ اول، بهار 1370. [9] . یکصد پرسش و پاسخ دربارة نماز (دفتر اول). مجتبی کلباسی، ستاد اقامه نماز و احیاء زکات، چاپ ششم، پاییز 82. [10] . همان. [11] . همان. [12] . وسایل الشیعه، شیخ حرّ عاملی، ج 3، باب «استحباب الصلاة فی اوّل الوقت» ص 87. [13] . فروع کافی، ج 5، ص 12، «کتاب الجهاد»، «باب وجوه الجهاد»، حدیث 3. فرآوری :زهرا اجلال بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان منبع: سایت پرسمان |
|||
|
|
۱۴:۲۷, ۴/دی/۹۱
شماره ارسال: #9
|
|||
|
|||
|
بسم الله الرّحمن الرّحیم
(۲۶/آذر/۹۱ ۱۵:۱۰)كارمند پيمانی نوشته است:سلام علیکم ![]() اینکه نماز اول وقت یک امر مستحبه و نه واجب رو قبول دارم اما حرفی که میخوام بزنم چیزیه که خودم تجربش کردم ابتدا لازمه ارسال اول این تاپیک رو مطالعه بفرمایید چندین بار دیدم که وقتی بدون دلیل نماز رو به تاخیر انداختم دچار گناه بزرگی شدم.مثلا دقیقا تو همون هفته ای که لینک فوق رو مطالعه کردم یک بار برام پیش اومد که نماز رو به تاخیر انداختم و همون روز هم با مادرم جر و بحثی کردم و دل ایشون رو شکستم نماز اول وقت مستحبه ولی مستحب موکد...یعنی اگر کار واجبی (مثل راه انداختن کار مردم یا امثالهم) نداشتیم نباید به تاخیر بیوفته ... در پناه الله... |
|||
|
|
۱۳:۴۱, ۷/دی/۹۱
شماره ارسال: #10
|
|||
|
|||
|
میشه بفرمایید نمازهای پنج گانه رو در چه زمانی به جا بیاریم که اول وقت باشه؟
مثلا نماز عصر یا نماز عشا وقت فضیلتش چه ساعتی از شبانه روز هست؟ ممنون |
|||
|
|
|
|
| 1 میهمان |
|
|
|||||
| موضوع: | نویسنده | پاسخ: | مشاهده: | آخرین ارسال | |
| من برای نماز دوستم چه کار کنم؟ | zryy | 23 | 9,999 |
۲۱/بهمن/۹۱ ۱:۰۷ آخرین ارسال: omidman |
|
| نماز برای پدر و مادر و عزیزان | خادمة الزهرا | 0 | 2,731 |
۳/آذر/۹۰ ۲۱:۰۹ آخرین ارسال: خادمة الزهرا |
|

![[تصویر: 245391304173213891652447085738910179254.jpg]](http://img.tebyan.net/big/1388/03/245391304173213891652447085738910179254.jpg)
![[تصویر: 213671091697022096922616316019413910116130.jpg]](http://img.tebyan.net/big/1388/06/213671091697022096922616316019413910116130.jpg)

![[تصویر: 13910905000152_PhotoL.jpg]](http://media.farsnews.com/media/Uploaded/Files/Images/1391/09/05/13910905000152_PhotoL.jpg)
![[تصویر: 13910905000153_PhotoL.jpg]](http://media.farsnews.com/media/Uploaded/Files/Images/1391/09/05/13910905000153_PhotoL.jpg)
![[تصویر: 13910905000150_PhotoL.jpg]](http://media.farsnews.com/media/Uploaded/Files/Images/1391/09/05/13910905000150_PhotoL.jpg)
![[تصویر: 13910905000151_PhotoL.jpg]](http://media.farsnews.com/media/Uploaded/Files/Images/1391/09/05/13910905000151_PhotoL.jpg)
![[تصویر: 322072501312998401681162331661604823660122.gif]](http://img.tebyan.net/big/1390/11/322072501312998401681162331661604823660122.gif)