|
تحلیل سه گانه ی "ماتریکس"
|
|
۱۰:۲۴, ۸/آذر/۸۹
(آخرین ویرایش ارسال: ۲۷/دی/۹۰ ۱۴:۵۲ توسط Admirer.)
شماره ارسال: #1
|
|||
|
|||
|
ماتریکس یک اصطلاح ریاضی است و من معتقدم ذات دنیای تکنولوژیک امروز ریاضیات است: محاسبه گری و عقلانیت و آینده نگری. من فیلم ماتریکس را یکی از پرمعناترین و پیچیده ترین فیلمهای تاریخ سینما می دانم که در عین حال از جذابترین آنها هم بود و من بارها (زمانی که تلویزیون هر قسمتش را حداقل دو بار پخش کرد و CDها به آلودگی DVDهای امروز نبود!) سه قسمت آن را تماشا کردم. فیلمی ساخته برادران واچوفسکی: یکی اهل فلسفه و دیگری مسلط به تکنولوژی.
جذابیت ماتریکس هم به موضوع بکرش است، هم به داستان پرمعنا و در عین حال پیچیده اش، هم به جنجال سیاسی اش و هم به تحولی که در تکنولوژی سینما به وجود آورد. بسیاری به استعمال واژه zion در فیلم پرداختند و آن را فیلمی صهیونیستی دانستند و بعضی به شباهتهای داستان با مضامین کتاب مقدس اشاره کردند. به نظر من ماتریکس یعنی دنیای مجازی! روایت واچوفسکی ها از این مجاز عمیق است. داستان درباره دو دنیای موازی است یکی پر زرق و برق که عامه مردم در آن و در دام آن زندگی می کنند و دیگری دنیای انسانی و حقیقی که به علت تجاوز نرم افزار بزرگ و ابرقدرت جهان یعنی ماتریکس به برهوت آخرالزمان تبدیل شده است. آدمها در این دو دنیا در دو نام و دو پوشش مختلف زندگی می کنند و حتی این دو دنیا دو زمان مختلف دارند. آنها که به هویت ماتریکس پی برده اند از سلول خود بیدار شده اند ولی بسیاری همچنان در دنیای واقعی خواب هستند و در دنیای ماتریکسی تحت اسارت نرم افزارها زندگی می کنند. همه در سلولهایشان کنار هم خوابیده اند و وقتی دوربین مزارع کشت انسان را در نمای کلی نشان می دهد و آدمها به صورت ذره های مختلف دیده می شوند، احساس می کنیم که در عالم ذر هستیم! مبارزین علیه ماتریکس در اقلیت هستند و مخفی کار می کنند. کسی می تواند به آنها ملحق شود که به خودآگاهی برسد. این رسیدن به خودآگاهی مستلزم دردکشیدن و نوعی سلوک است و قهرمان فیلم کسی که مقرر شده منجی باشد (با نام ماتریکسی اندرسون و نام حقیقی نیو) هم این درد را می کشد و از سلولش بیدار شده و در واقع دوباره متولد می شود. او کم کم توسط گروه مبارزین با حقیقت عالم آشنا می شود و راه مبارزه را یاد می گیرد. او می فهمد که مبارزه کردن واقعی با ابزارها و حرکات عادی محکوم به شکست است و وقتی در قسمتهای دوم و سوم می بینیم که مأمور اسمیت (کارگزاران ماتریکس) خوش را تکثیر می کند (کپی – پِیست!) و هرچه بکشی بازهم جلویت ظاهر می شوند! می فهمیم راه چاره استفاده از ابزارهای معمول ماتریکسی نیست بلکه او باید ذهن خود را آماده کند و بفهمد که با نیروی درون هر کاری شدنی است. این تقویت ذهن مرحله به مرحله به نیو قدرت بیشتری می دهد تا اینکه در پایان ماتریکس اول بعد از اینکه با اسباب عادی نمی تواند پیروز شود و می میرد با مدد از نیروی عشق (البته با طعم هالیوودی!) زنده می شود. آنگاه به مکاشفه عالم می رسد و در و دیوار و هیکل آدمها را به صورت صفرو یک های در حال جولان می بیند! (هر سه قسمت ماتریکس با این صفر و یک ها شروع می شود)، با آرامش می جنگد، دشمن را نه از بیرون که از دورن منهدم می کند و در سکانس آخر به راحتی به آسمان پرواز می کند. اینکه علاوه بر موازی بودن دو دنیا، هر دو بر هم تأثیر می گذارند و بلکه در حقیقت دنیای حقیقی حاکم بر دنیای ماتریکسی است و اسباب عادی در برابر حقیقت عالم به هم می ریزند بسیار مضمون عمیق و مذهبی ای است. نیو در قسمتهای بعدی باز هم قدرت بیشتری پیدا می کند و ابرها را به دور خود می چرخاند و از یک سو ی عالم به سوی دیگر طی الارض می کند تا هم سیر داستان به تکامل برسد و هم هالیوود راضی و خشنود شود! آنچه برای نیو به عنوان نوعی ولایت تکوینی نشان داده می شود (که صدای اعتراض بعضی علمای جهان اسلام که فیلم هم می بینند! را در آورد) تقدیرش بوده و او از قبل برای ایفای نقش منجی انتخاب شده است. مسئله تقدیر هم از مهمترین مضامین تکرار شونده در فیلم است. نیو و اساساً همه آدمها هر چه می کنند پیش گو می داند. او جمله ای کلیدی را وقتی نیو اعتراض می کند و می خواهد بداند چه نقشی در آینده دارد به او می گوید که به نوعی جمع بین جبر و اختیار است: تو انتخاب نمی کنی بلکه انتخابت را درک می کنی! نکته پایانی ماتریکس سوم که اوج مضمون پردازی برادران واچوفسکی هم هست مسئله تغییرسرنوشت ( که شیعیان به آن بَداء می گویند) است: نیو مقابل پیرمرد خالق (برنامه نویس) ماتریکس قرار می گیرد و از پیرمرد می شنود که تو باید برای مبارزه نهایی از درب کنار من عبور نکنی چون مقرر شده که شکست بخوری، تمام مبارزاتی که تا حالا داشتی بازی (و مکر) ماتریکس بود و من تو را خبر می دهم که باید به سرنوشتت تن بدهی و برنامه ات را متوقف کنی. نیو ابتدا در تردید قرار می گیرد ولی به دلایلی که در فیلم بیان می کند انتخاب خود را انجام می دهد و درب را باز کرده و به جنگ هزاران مأمور اسمیت تکثیرشده می رود. پیش گویی محقق می شود: ایتدا معشوقه اش و در نهایت خودش می میرند ولی در جهان صلح برقرار می شود و پیش گویی ناقص می ماند چون مقرر شده که او منجی باشد. پس پیش گویی درست است! ماتریکس صهیونیستی است یا یک فیلم پرمعنا یا یک فیلم هالیوودی؟ همینقدر می دانم که یهودیان بسیار می دانند ولی دانسته هایشان را بین خود مخفی می کنند و به نامحرم نمی گویند. |
|||
|
|
۳:۲۸, ۹/آذر/۸۹
(آخرین ویرایش ارسال: ۱۳/آذر/۸۹ ۳:۱۹ توسط asier.)
شماره ارسال: #2
|
|||
|
|||
|
دوست عزیزم سلام
کاش مطلبتان را در چند پست ارائه میکردید که بتوانیم روی نکته های آن بحث نماییم.از مطلبتان سپاسگذارم و چند نکته را نیز اجمالا اضافه مینمایم. اول اینکه این فیلم دروازه ورود و انتقال سینمای استراتژیک از عصر پست مدرن به ترنس مدرن است. دوم نمادها در این فیلم با استفاده از روش نفی کعب طراحی شده اند. سوم این فیلم جامع ترین پیام شیطان و پیروانش از زمان کهن تا پست مدرن را بیان میکند. چهارم فیلم سراسر در دنیای میگذرد که به اصطلاح استراتژیستها زمین محصور نام دارد واین زمین تنها توسل به استراتژی را میطلبد. پنجم نقد فیلم باید با توسل به نظریه چوب عمود در سایه صورت گیرد زیرا از آن در فیلم بسیار استفاده شده است. ششم قواعد در این فیلم از درون به بیرون است زیرا در عصر پست مدرن اصل بر این است که ابتدا بنا بر ساخت دنیایی در جایی دیگر است چنانچه موفق بود تعمیم داده میشود. هفتم این فیلم یک قدرت نمایی بزرگ و ادای دین به شیطان است. امیدوارم دوستان این نکات را در کنار مطلب شما مد نظر قرار دهند. یا حق |
|||
|
|
۶:۰۰, ۹/آذر/۸۹
شماره ارسال: #3
|
|||
|
|||
(۸/آذر/۸۹ ۱۰:۲۴)rezakarimi نوشته است: ماتریکس صهیونیستی است یا یک فیلم پرمعنا یا یک فیلم هالیوودی؟ همینقدر می دانم که یهودیان بسیار می دانند ولی دانسته هایشان را بین خود مخفی می کنند و به نامحرم نمی گویند. سلام رضا جان ممنونم از متن و نقد خوبت ولی در مورد جمله ی آخرتون : در اینکه یهودیان افراد زیرک و موذی ای هستن فکر می کنم اتفاق نظر وجود داشته باشه و این رو از وضعیت حاکم بر دنیا میشه فهمید یهودی ها و بنی اسرائیل قوم نفرین شده ی خدا هستن و بیشترین معجزات برای این قوم اتفاق افتاده ولی باز هم از حق روی گردان شدن به جز عده ی اندکی ( یکیش قضیه ی به کوه رفتن حضرت موسی علی نبینا و آله و علیه السلام و تمدید 30 روز به 40 روز و گوساله پرست !!! شدن مردم بنی اسرائیل ) از عجایب این قوم این هست که طبق بشارت هایی که به اونها داده شده بود برای پیامبر آخرالزمان به عربستان کوچ کردن و در هنگام به رسالت رسیدن پیامبر صلی الله علیه و آله اونجا بودن ولی یک نکته ی جالبی که من توی قرآن دیدم و قبلا فکر کنم توی صحبتای ( علی 110 ) خوندم این بود که چرا اونها آرایش نظامی داشتن و برای خودشون قلعه های جنگی ساخته بودن همین نشون دهنده ی خصومت ابدی اونها با خوبی است بله اونها شاید خیلی چیزها بدونن ولی انقدر بدبخت هستن که از شیطان پیروی می کنند و خودشون رو برای انجام فرامین نهایی اون آماده کردن رضا جان این جمله ی آخر رو طوری گفتی که من یه لحظه واقعا حسودیم شد به یهودیا ! روم به دیوار مام بریم ازشون رازهاشون رو یاد بگیریم
|
|||
|
|
۱۶:۲۸, ۹/آذر/۸۹
شماره ارسال: #4
|
|||
|
|||
|
سلام oO DaViD Oo
گفته اي: جمله ی آخر رو طوری گفتی که من یه لحظه واقعا حسودیم شد به یهودیا ! روم به دیوار مام بریم ازشون رازهاشون رو یاد بگیریم قصد من از گفتن جمله یهودیان بسیار می دانند تمجيد و تعريف نبود. دانستن مسئوليت مي آورد و خودبه خود مايه سعادت نيست. علم مي تواند مورد سوء استفاده باشد. يهود قوم برتر بودند و خدا با پيامبرشان بسيار گفت گو كرد و لقب كليم الله را گرفت. يهود يعني هدايت شده! خدا گاهي مي گويد يهود و گاهي مي گويد الذين هادوا! ولي آنها بعد از آنكه هدايت شدند كفر ورزيدند. مفسرين شيعه معتقدند كه مغضوب عليهم يهوديانند چون عامدانه و عالمانه از صراط مستقيم منحرف شدند ولي مسيحيان ضالين هستند چون ندانسته منحرف شدند. آنها به قول قرآن لايستكبرون هستند و روحيه پذيرش دارند و با شفاف شدن واقعيتها اعتراف مي كنند. همانطور كه در زمان مهدي موعود اين اتفاق مي افتد. |
|||
|
|
۳:۱۸, ۱۳/آذر/۸۹
(آخرین ویرایش ارسال: ۱۳/آذر/۸۹ ۳:۱۹ توسط asier.)
شماره ارسال: #5
|
|||
|
|||
|
سلام دوستان
برام جالب بود که این نکات را گفتم و کسی سوالی نکرد. اول اینکه این فیلم دروازه ورود و انتقال سینمای استراتژیک از عصر پست مدرن به ترنس مدرن است. دوم نمادها در این فیلم با استفاده از روش نفی کعب طراحی شده اند. سوم این فیلم جامع ترین پیام شیطان و پیروانش از زمان کهن تا پست مدرن را بیان میکند. چهارم فیلم سراسر در دنیای میگذرد که به اصطلاح استراتژیستها زمین محصور نام دارد واین زمین تنها توسل به استراتژی را میطلبد. پنجم نقد فیلم باید با توسل به نظریه چوب عمود در سایه صورت گیرد زیرا از آن در فیلم بسیار استفاده شده است. ششم قواعد در این فیلم از درون به بیرون است زیرا در عصر پست مدرن اصل بر این است که ابتدا بنا بر ساخت دنیایی در جایی دیگر است چنانچه موفق بود تعمیم داده میشود. هفتم این فیلم یک قدرت نمایی بزرگ و ادای دین به شیطان است. امیدوارم دوستان این نکات را در کنار مطلب شما مد نظر قرار دهند. حقیقتا این نکات را میدانستید؟من که تازه فهمیده بودم:s در پناه حق... |
|||
|
|
۳:۲۵, ۱۳/آذر/۸۹
(آخرین ویرایش ارسال: ۱۳/آذر/۸۹ ۳:۲۷ توسط oO DaViD Oo.)
شماره ارسال: #6
|
|||
|
|||
|
سلام asier جان
من نمی دونستم ولی چون سنگین بود برام و نفهمیدم نپرسیدم ( خجالت کشیدم ) :sمنتظر بودم که یکی از بچه هایی که وارد تره بپرسه که .......... میشه توضیح بدی قضیه رو |
|||
|
|
۳:۵۹, ۱۳/آذر/۸۹
شماره ارسال: #7
|
|||
|
|||
|
سلام آسیر جان منم چون هیچ نفهمیدم سوالی نکردم
ترسیدم سوالی کنم که به موضوع هیچ ربطی نداشته باشه منم خوشحال میشم کمی توضیح در این باره بدید در ضمن کلمه فانتین رو هم به فارسی ترجمه کنید لطفا تا ما هم بفهمیم من هر چی تو اینترنت در این مورد سرچ کردم جز کوزت و بینوایان چیز دیگری یافت نشد (فکر کنم معنی تو مایه بخش یا نیمه یا قسمت یا هدف بدهد) |
|||
|
|
۱:۵۰, ۱۵/آذر/۸۹
شماره ارسال: #8
|
|||
|
|||
(۱۳/آذر/۸۹ ۳:۵۹)فرهاد نوشته است: در ضمن کلمه فانتین رو هم به فارسی ترجمه کنید لطفا تا ما هم بفهمیم من هر چی تو اینترنت در این مورد سرچ کردم جز کوزت و بینوایان چیز دیگری یافت نشد (فکر کنم معنی تو مایه بخش یا نیمه یا قسمت یا هدف بدهد)سلام دوست من رجوع کنید به سنگها هم گریه میکنند(Stones may Cry)،نوشته ذهن زیبا(Nice Mind)،چاپ 1991 استراسبورگ فرانسه،ص 321 تا 376)گزیده این مطلب را میاورم:"شیطان عبارت نظم را میخواهد لزوما چیزی که منظم است نظم نمی خواهد پس ابتدا باید به آشوب کشیده شود،نکته در این است که فانتین در نظم تنها با آشوب حاصل میشود..."(فانتین در اینجا منظور نظم خود اتکاست در نظریه های آشوب داریم هر گرا دارای نظم مرکزی است اما در آشوب و نظم مصنوعی هر گرا دارای نظم خود اتکا است و این فانتین نام دارد.) اگر بازهم با تعریف مشکل داشتید به علت پیدایش نظریه آشوب مراجعه کنید و اگر بازهم مشکل داشتیدبفرمایید تا من با تاپیکی بحث نظم و فانتین را توضیح بسیط دهم. در پناه حق... |
|||
|
|
۲:۳۴, ۱۷/آذر/۸۹
شماره ارسال: #9
|
|||
|
|||
|
سلام دوستان
ابتدا از همه دوستان بابت نقص در رفتارم که باعث شد دوستان سوالی نپرسند از همگیتان صمیمانه عذر خواهی میکنم.از این پس امیدوارم و استدعا دارم حتما ابهامات کلامم را بپرسید و من با کمال میل و حسب وظیفه پاسخگو خواهم بود. اول اینکه این فیلم دروازه ورود و انتقال سینمای استراتژیک از عصر پست مدرن به ترنس مدرن است. دوره های تمدن در دانش غربی عبارتند از:عصر کهن(Ancient)،عصر مدرن(Modern)،عصر پست مدرن(Post modern)،عصر ترنس مدرن(Trans modern).شیطان در هر یک از این دوران ها دارای وجوه خاصی بوده است.مثلا ابلیسک در کهن،دمون در مدرن،دویل در پست مدرن و لوسیفر در ترنس مدرن. وقتی سینما میخواهد دوره گذار را طی کند به یکباره با روشی به نام مرور ناگهانی یا فلش ریویو تمامی عناصر مهم آن دوره و قبل آن را تحویل دوره بعد میدهد. دوم نمادها در این فیلم با استفاده از روش نفی کعب طراحی شده اند. قاعده نفی کعب یعنی شما یک شکل را سه بعدی در یک صفحه سه بعدی میکشی ولی همیشه بعد چهارمش را نمیبینی در حقیقت بعد چهارم پنهان میشود.همه نقشها در این فیلم همینگونه اند. سوم این فیلم جامع ترین پیام شیطان و پیروانش از زمان کهن تا پست مدرن را بیان میکند. یعنی جامعترین پیام ساختنی دنیایی جدید که حاکم و واضع تمامی عناصرش شیطان باشد. بقیه مطالب نیز اگر دوستان سوالی دارند بپرسند.حتما پاسخ خواهم داد.
در پناه حق...
|
|||
|
|
۱۵:۲۵, ۵/دی/۸۹
شماره ارسال: #10
|
|||
|
|||
نقل قول:اول اینکه این فیلم دروازه ورود و انتقال سینمای استراتژیک از عصر پست مدرن به ترنس مدرن است. دوره های تمدن در دانش غربی عبارتند از:عصر کهن(Ancient)،عصر مدرن(Modern)،عصر پست مدرن(Post modern)،عصر ترنس مدرن(Trans modern).شیطان در هر یک از این دوران ها دارای وجوه خاصی بوده است.مثلا ابلیسک در کهن،دمون در مدرن،دویل در پست مدرن و لوسیفر در ترنس مدرن. وقتی سینما میخواهد دوره گذار را طی کند به یکباره با روشی به نام مرور ناگهانی یا فلش ریویو تمامی عناصر مهم آن دوره و قبل آن را تحویل دوره بعد میدهد.اولین سوال: اگه این فیلم دروازه ورود از عصر پست مدرن به ترنس مدرن هست بنابراین باید ویژگیهای هر دو را در خود داشته باشد ، یعنی نارضایتی یا ناکارآمدی دوره قبل و امید به دوره ترنس مدرن. 2-نفی کعب رو واضح تر میگید؟ ممنون منتظر پاسخ شما هستم. |
|||
|
|
|
|
|
| 1 میهمان |
|
|
|||||
| موضوع: | نویسنده | پاسخ: | مشاهده: | آخرین ارسال | |
| عاقبت حیرت انگیز! برادران واچوفسکی سازندگان فیلم ماتریکس | علائم ظهور | 3 | 2,809 |
۲۱/اسفند/۹۴ ۱۶:۴۳ آخرین ارسال: عدالت |
|
| فیلم ماتریکس و ارتباط با فراماسونها | عدالت | 16 | 12,261 |
۵/مرداد/۹۲ ۱۹:۳۰ آخرین ارسال: Reza2035 |
|

:s