کانال بیداری اندیشه در سروش کانال بیداری اندیشه در تلگرام

ارسال پاسخ  به روز آوری

رتبه به موضوع
  • 2 رای - 4 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
این کلام از امیرالمومنین نیست! (ای مالک اگر کسی را شب هنگام)
۲۱:۱۰, ۳۰/فروردین/۹۴ (آخرین ویرایش ارسال: ۳۰/فروردین/۹۴ ۲۱:۱۸ توسط al-shia.)
شماره ارسال: #1

بسم الله الرحمن الرحیم

روند جعل احادیث و روایات و نسبت دادن اون به انبیاء و معصومین همواره در طول تاریخ رواج داشته و در سال های اخیر نیز این مساله با پیشرفت تکنولوژی و وسایل ارتباطی از طریق شبکه های اجتماعی و مسنجرها ادامه پیدا کرده.البته انگیزه ی افراد از جعل یک سری اقوال و نسبت دادن اون ها به بزرگان مختلف هست و گاهی دشمنان و معاندان از بغض بزرگان سخنی رو جعل میکنن و به اون ها نسبت میدن و گاهی هم دوستان نادان این کار رو میکنن و البته گاهی هم ممکن هست کسی برای اینکه قول خودش رو در بین مردم جا بیندازه از این حربه استفاده کنه.به هرجهت این کار ذاتا بسیار زشت و قبیح هست به خصوص وقتی سخنی به معصومین نسبت داده بشه که اون سخن چه زشت باشه و چه زیبا چنین کاری حرام هست و از مصادیق دروغ بستن بر اهل بیت (علیه السلام).

اما قول معروفی که در این مطلب مطرح می کنیم و اصلا و ابدا انتسابش صحیح نیست و احتمال قریب به یقین جعل شده، از این قراره :

ای مالک! اگر شب هنگام کسی را مشغول گناه دیدی، فردا به آن چشم نگاهش مکن. شاید سحر توبه کرده باشد و تو ندانی.

بله ! شاید تعجب کنید ! این قول نه در نهج البلاغه و نه در خارج از نهج البلاغه اصلا وجود نداره ! حتی در منابع دست سوم و چهارم شیعی هم وجود نداره ! در منابع مخالفین شیعه هم چنین قولی از امیرالمومنین وجود نداره ! (بگذریم از این که برخی از برداشت هایی هم که از این قول میشه مخالف بسیاری از روایات معتبره و مقبوله هست)

پس دقت کنیم که همیشه هر قولی منتسب به یکی از بزرگان به خصوص اهل بیت شد در موردش تحقیق کنیم و کورکورانه در این زمینه از کسی پیروی نکنیم!

پ . ن : اقوال و مطالب دیگه ای هم از این دست هست که ان شاء الله در موضوعات دیگه اون ها رو خدمت دوستان عرض خواهم کرد.

پ . ن2 : نکته ی دیگری که لازم هست خدمت دوستان عرض کنم این که حد مسلم این هست که این عبارت حتی یک متن عربی (خارج از کتب روایی) براش پیدا نشد که ظن ما رو تقویت میکنه که به احتمال قریب به یقین اولین بار یک فرد فارسی زبان این جمله رو جعل و وضع کرده.
ارسال ایمیل به این کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: سیمرغ ، Ali#59 ، azade ، Wakeup ، دل خسته ، صبا ، vahrakan ، rezamohammadi

آغاز صفحه 2 (پست فوق، اولین پست این موضوع می باشد)
۹:۴۵, ۳۱/فروردین/۹۴
شماره ارسال: #11
آواتار
بنده نیز از یکی از اساتید اهل فن در این باره پرسیدم، ایشان فرمودند در تحف العقول و احتجاج طبرسی آمده است. البته بنده در نت پیداش نکردم.

امضای سید ابراهیم
[تصویر: 70398176744835468767.png]
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: سیمرغ ، Ali#59 ، mahdy30na ، آفتاب ، صبا ، "شهید" ، Eve ، vahrakan ، rezamohammadi
۱۰:۰۶, ۳۱/فروردین/۹۴
شماره ارسال: #12
آواتار
ترجمه کتاب تحف العقول

http://download.ghaemiyeh.com/downloads/...jafari.htm

من نگاه انداختم نبود
یافتن تمامی ارسال های این کاربر
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: سید ابراهیم ، Ali#59 ، al-shia ، mahdy30na ، صبا ، vahrakan
۱۲:۳۵, ۳۱/فروردین/۹۴ (آخرین ویرایش ارسال: ۳۱/فروردین/۹۴ ۱۵:۴۱ توسط al-shia.)
شماره ارسال: #13

(۳۱/فروردین/۹۴ ۹:۴۵)سید ابراهیم نوشته است:  بنده نیز از یکی از اساتید اهل فن در این باره پرسیدم، ایشان فرمودند در تحف العقول و احتجاج طبرسی آمده است. البته بنده در نت پیداش نکردم.

عرض سلام و ادب خدمت شما دوست بزرگوار

باید خدمتتون عرض کنم روایتی که در تحف العقول و یا سایر کتب اومده به هیچ وجه روایت مطرح شده در این پست نیست بلکه روایتی است که از امام صادق (علیه السلام) نقل شده و به علاوه از نظر متنی هیچ شباهتی به ادعاهای مطرح شده در این قول جعلی نداره.

به طور کلی همونطوری که خدمتتون عرض کردم این عبارت هیچ متن عربی ای نه در کتب روایی و نه غیر کتب روایی نداره.

باز هم خدمت همه ی بزرگواران عرض میکنم که این قول به هیچ وجه سندیت نداره و در هیچ کتاب روایی نیومده.متاسفانه وقتی یک چیزی به غلط به اسم اهل بیت (علیه السلام) جا انداخته میشه، رفع شبهه در موردش سخت میشه.
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: سید ابراهیم ، mahdy30na ، سیمرغ ، صبا ، Ali#59 ، azade ، vahrakan
۱۲:۴۶, ۳۱/فروردین/۹۴
شماره ارسال: #14
آواتار
(۳۱/فروردین/۹۴ ۱۲:۳۵)al-shia نوشته است:  باز هم خدمت همه ی بزرگواران عرض میکنم که این قول به هیچ وجه سندیت نداره و در هیچ کتاب روایی نیومده.متاسفانه وقتییک چیزی به غلط به اسم اهل بیت (علیه السلام) جا انداخته میشه، رفع شبهه در موردش سخت میشه.

حالا شاید هم سخت باشه ولی به شدت مهم است. ممنون از زحمتی که کشیدید. بنده باید کمی در این زمینه تحقیق بیشتری کنم. Smile

یا علی مدد
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: mahdy30na ، سیمرغ ، al-shia ، صبا ، Ali#59 ، azade ، rezamohammadi
۱۲:۵۶, ۳۱/فروردین/۹۴
شماره ارسال: #15
آواتار
(۳۰/فروردین/۹۴ ۲۱:۱۰)al-shia نوشته است:  ای مالک! اگر شب هنگام کسی را مشغول گناه دیدی، فردا به آن چشم نگاهش مکن. شاید سحر توبه کرده باشد و تو ندانی.

میشه متن عربی این عبارت رو هم قرار بدین؟
شاید کسی ایراد بگیره در ترجمه اشتباهی شده.
اکه متن اصلی باشه بهتر میشه روش کار کردBlush

البته اینم بگم اینکه چنین مواردی رو ایجاد کردن تا بر کلیت احاذیث خدشه وارد بشه ، و کسی دیگه حتی به متون صحیح السند هم اعتماد نکنه. پس دقیق باشین ت این بحث
سخن غنی مولا امیر مومنان رو دقت کنین که فرمودن
خطبه همام ( در نهج البلاغه (نسخه ی صبحي صالح، ص303، خطبه 193 ) رو مطالعه بفرماید میتونین ببینین و همینطور اصول کافی که نقل از امام صادق علیه السلام که "هنگامی که علی (علیه السلام) خطبه می خواندند،
همام بلند شد و عرض کرد :صف لنا صفة المؤمن کأننا ننظر الیه /برای ما توصیف بفرمایید مؤمن را، مانند آنکه او را می بینیم. فقال: یا همام! المؤمن هو الکیس الفطن / فرمودند ای همام! مؤمن زیرک و با هوش است.

امضای mahdy30na
بسم الله الرحمن الرحیم
ادع إلى سبيل ربك بالحكمة والموعظة الحسنة وجادلهم بالتي هي أحسن إن ربك هو أعلم بمن ضل عن سبيله وهو أعلم بالمهتدين

با حکمت و اندرز نيکو، به راه پروردگارت دعوت نما! و با آنها به روشى که نيکوتر است، استدلال و مناظره کن! پروردگارت، از هر کسى بهتر می‏داند چه کسى از راه او گمراه شده است؛ و او به هدايت‏يافتگان داناتر است

Invite to the way of your Lord with wisdom and good instruction, and argue with them in a way that is best. Indeed, your Lord is most knowing of who has strayed from His way, and He is most knowing of who is [rightly] guided.
نحل 125
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: سید ابراهیم ، سیمرغ ، al-shia ، صبا ، Ali#59 ، azade ، vahrakan ، rezamohammadi
۱۲:۵۸, ۳۱/فروردین/۹۴
شماره ارسال: #16
آواتار
سلام
چند مورد سند این حدیث که دوستی در افسران نظر داده بود:
از قول صدوق،حدثنی محمد بن علی ماجیلویه عن علی بن ابراهیم بن هاشم عن النوفلی عن السکونی عن جعفر بن محمد الصادق عن ابیه عن آبائه علیهم السلام،قال:قال رسول الله ....والله باسط یدیه عند کل فجر لمذنب اللیل هل یتوب فیغفر له و یبسط یدیه عند مغیب الشمس لمذنب النهار هل یتوب فیغر له(ثواب الاعمال باب ثواب التوبة حدیث ۳)
این یک نمونه
نمونه دیگری که کتاب جعفریات از ابن أشعث در باب فضل الاستغفار حدیثی از **حضرت علی علیه السلام**به همین مضمون گفته شده (صفحه اون رو الان یادم نیست)
و
در بحار هم جلد چهار ازین قبیل احادیث است و کم له من نظیر...
نتیجه گیری به اینکه اولا قطعی بودن سند تنها دلیل اطمینان به صدور نیست و دوما اگر حدیث مذکور که فرمودید هم در خطبه مذکوره نباشد شبه آن حدیث در منابع دیگر بسیار موجود است
والله العالم
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: سید ابراهیم ، سیمرغ ، mahdy30na ، صبا ، Ali#59 ، آفتاب ، vahrakan ، سعدی
۱۳:۰۳, ۳۱/فروردین/۹۴
شماره ارسال: #17
آواتار
من لینک افسران رو مطالعه کردم
منتها این احادیث مشابهی قرار دادند به ظاهر مشابه هست ولی مفهومی متفاوت دارد

امضای سیمرغ

«الله اکبر، الموت لامریکا، الموت لاسراییل، اللعنه علی‌الیهود و النصر للاسلام»

[تصویر: 584748343_1_3_.jpg]
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: سید ابراهیم ، mahdy30na ، al-shia ، Ali#59 ، vahrakan ، rezamohammadi
۱۵:۴۳, ۳۱/فروردین/۹۴ (آخرین ویرایش ارسال: ۳۱/فروردین/۹۴ ۱۷:۰۳ توسط al-shia.)
شماره ارسال: #18

(۳۱/فروردین/۹۴ ۱۲:۵۶)mahdy30na نوشته است:  میشه متن عربی این عبارت رو هم قرار بدین؟
شاید کسی ایراد بگیره در ترجمه اشتباهی شده.
اکه متن اصلی باشه بهتر میشه روش کار کردBlush

همونطور که عرض کردم، این روایت ساختگی و جعلی هیچ متن عربی ای نداره !

(۳۱/فروردین/۹۴ ۱۲:۵۸)مجتبی .... نوشته است:  سلام
چند مورد سند این حدیث که دوستی در افسران نظر داده بود:
از قول صدوق،حدثنی محمد بن علی ماجیلویه عن علی بن ابراهیم بن هاشم عن النوفلی عن السکونی عن جعفر بن محمد الصادق عن ابیه عن آبائه علیهم السلام،قال:قال رسول الله ....والله باسط یدیه عند کل فجر لمذنب اللیل هل یتوب فیغفر له و یبسط یدیه عند مغیب الشمس لمذنب النهار هل یتوب فیغر له(ثواب الاعمال باب ثواب التوبة حدیث ۳)
این یک نمونه
نمونه دیگری که کتاب جعفریات از ابن أشعث در باب فضل الاستغفار حدیثی از **حضرت علی علیه السلام**به همین مضمون گفته شده (صفحه اون رو الان یادم نیست)
و
در بحار هم جلد چهار ازین قبیل احادیث است و کم له من نظیر...

اولا متونی که شما آوردید هیچ ارتباطی با اون قول جعلی مشهور شده ندارن.
ثانیا خود بنده اشاره کردم که قولی هست از امام صادق که ارتباطی با متن مشهور شده و ساختگی نداره.
ثالثا اگر شما در متنی در ثواب الاعمال اومده دقت کنید متوجه میشید که محتوای این روایت با قول مورد نظر تفاوت زیادی داره.
رابعا : قول مورد نظر از کتاب " الجعفریات = الاشعثیات " رو هم اگر امکانش بود بیارید هر چند که خود اصل این کتاب هم به جهت سند انتساب خود کتاب و هم به جهت سند روایات کتاب محل بحث و اشکال هست.
خامسا : تاکید ما بحث در مورد کلامی هست که با اون کیفیتی که در پست اول عرض کردم خدمتتون مشهور شده نه در مورد روایات دیگه ای که از نظر محتوایی هم خیلی متفاوت هستن.

(۳۱/فروردین/۹۴ ۱۲:۵۸)مجتبی .... نوشته است:  نتیجه گیری به اینکه اولا قطعی بودن سند تنها دلیل اطمینان به صدور نیست و دوما اگر حدیث مذکور که فرمودید هم در خطبه مذکوره نباشد شبه آن حدیث در منابع دیگر بسیار موجود است

بله در این شکی نیست که تنها راه اطمینان به صحت صدور یک روایت سند اون روایت نیست ولی وقتی یک قولی اصلا در منابع روایی (و حتی غیر روایی) وجود نداره دیگه بحثی باقی نمیمونه ! بحث ما در مورد این قول جعلی مشهور شده هست و نه هیچ روایت مشابهی که خیلی از اون ها هم از جهت محتوایی تفاوت های قابل توجهی دارن با این قول رایج.
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: سید ابراهیم ، mahdy30na ، صبا ، Ali#59 ، سیمرغ ، azade ، vahrakan
۱۷:۳۹, ۳۱/فروردین/۹۴
شماره ارسال: #19
آواتار
سلام دوستانHeart

ممنون دوست بزرگوار آقایal-shia

بنده رو به شخصه جستجو کردن در این مقوله حسابی تکون داد،البته هنوز به نتیجه قطعی نرسیدم
ولی واقعا خدا بهممون رحم کنه که فقط میشنویم ....................
بازم ممنون
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: al-shia ، سیمرغ ، سید ابراهیم ، mahdy30na ، vahrakan
۱۸:۰۰, ۳۱/فروردین/۹۴ (آخرین ویرایش ارسال: ۳۱/فروردین/۹۴ ۱۸:۰۸ توسط al-shia.)
شماره ارسال: #20

(۳۱/فروردین/۹۴ ۱۷:۳۹)صبا نوشته است:  سلام دوستانHeart

ممنون دوست بزرگوار آقایal-shia

بنده رو به شخصه جستجو کردن در این مقوله حسابی تکون داد،البته هنوز به نتیجه قطعی نرسیدم
ولی واقعا خدا بهممون رحم کنه که فقط میشنویم ....................
بازم ممنون

خواهش میکنم خواهر بزرگوار ...

بنده هم از همه ی دوستان می خوام تا به صرف شنیدن چیزی اون رو قبول نکنند و خودشون هم تحقیق کنند و حرف رو چه از بنده و چه از کسی دیگه در وهله ی اول نه محکم رد کنند و نه محکم بپذیرند (الذین یستمعون القول ویتبعون احسنه)

پ . ن : بنده ی حقیر تخصص اصلیم در حال حاضر علوم قرآن و حدیث و ادیان و مذاهب هست و این رو میتونم با اطمینان خدمت دوستان عرض کنم که تا در مورد چیزی در امور دینی و اعقادی و مثل اون به اطمینان نرسم اون رو بیان نمیکنم اما با این وجود هرگز کسی رو ملزم به قبول حرفم نمیکنم چون اصل در تحقیق و مطالعه و بررسی هست.

پ . ن2 : اقوال و افعال جعلی دیگه ای هم از این دست هست که بنده فقط یکیش رو در این تاپیک قرار دادم و ان شاء الله به زودی بقیه رو هم در تاپیک های جداگانه قرار خواهم داد.

پ . ن3 : حساسیت اصلی بنده در این بحث این هست که متاسفانه در سال های اخیر این امر شایع شده که بسیاری از اقوال رو به دروغ به معصومین (علیه السلام) نسبت میدن (چه اقوال خوب و زیبا و چه اقوال نامربوط و مطرود و ناپسند) و این کار حرام هست و میتونه باعث بدبینی و بی اعتمادی به اصل قضیه بشه.

امروز یک جست و جوی ساده در موتورهای جست و جو انجام دادم تا ببینم آیا کسی دیگه هم در این مورد تحقیقی رو انجام داده یا خیر که به نتیجه ی جالبی رسیدم. یکی از کارشناسان وبسایت اسک دین هم گفتن که با وجود جست و جوهای زیاد، چنین روایتی رو پیدا نکرده اند ! :

http://www.askdin.com/thread46271.html

پ . ن1 : کارشناسان وبسایت اسک دین غالبا از افراد محصل در حوزه هستند.

پ . ن2 : خود بنده با اطمینان عرض میکنم خدمت دوستان که چنین روایتی وجود نداره و شهرت این قول هم مختص چند سال اخیر هست.
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: Ali#59 ، سیمرغ ، سید ابراهیم ، صبا ، mahdy30na ، vahrakan
ارسال پاسخ  به روز آوری

[-]
کاربرانی که این موضوع را مشاهده می کنند:
1 میهمان

[-]