کانال بیداری اندیشه در سروش کانال بیداری اندیشه در تلگرام

نظرسنجی: مسئولیت ما در رابطه با دیگران واقعا چیست؟؟؟
هرکس مسئول فقط اعمال خویش است
هرکس هم مسئول عمل خود و دیگران است
هرکس مسئول عمل خود است اما به داد دیگران هم باید برسد
 توجه: این نظرسنجی عمومی است و سایر کاربران می توانند گزینه منتخب شما را مشاهده کنند. [نمایش جزئیات آرا]

ارسال پاسخ  به روز آوری

رتبه به موضوع
  • 8 رای - 5 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
تاپیکی جامع پیرامون فریضه ی "امر به معروف و نهی از منکر"
۱۸:۴۶, ۲/آبان/۹۰ (آخرین ویرایش ارسال: ۲/آبان/۹۰ ۱۹:۲۷ توسط مجنون الحسین.)
شماره ارسال: #1
آواتار
بسم الله الرحمن الرحیم

[b]"وَلْتَكُن مِّنكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَأُوْلَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ"

و بايد در ميان شما گروهى باشند كه به نيكى فرمان دهند و از كار ناشايسته باز دارند و هم آنان رستگارانند.
(سوره مبارکه ال عمران .آیه 104)

_معروف در لغت به معنای شناخته شده ( از ماده عرف) و منکر به معنای ناشناس ( از ماده انکار ) است. به این ترتیب کارهای نیک اموری شناخته شده و کارهای زشت و ناپسند اموری ناشناس معرفی شده اند.چرا که فطرت پاک انسانی با دسته اول آشنا و با دسته دوم نا آشناست.

( تفسیر نمونه، ج3 ، ص 37 )

_حضرت علی علیه السلام فرموده اند:

"لاتترکوا الامر بالمعروف و النهی عن المنکر فیولی علیکم شرارکم ثم تدعون فلا یستجاب لکم"

امر به معروف و نهی از منکر را ترک نکنید که بدهای شما بر شما مسلط می شوند آنگاه هرچه خدا را بخوانید جواب ندهد.

نهج البلاغه (نسخه مرحوم دشتی) /حکمت 374

_امام صادق علیه السلام فرموده اند:

"کونوا دعاة للناس بغیر السنتکم لیروا منکم الورع و الاجتهاد و الصلوة و الخیر فان ذلک داعیه"

دعوت کننده ی مردم باشید با غیر زبانهایتان ( با اعمالتان ) تا ببینند از شما ورع و اجتهاد و نماز و خیر را ، پس آن ( انجام دادن اعمال خود بهترین ) دعوت کننده ی اوست.

(وسائل ،ج 11، ص 194 به نقل از الحیاة )

_امام حسین علیه السلام فرموده اند:

"صاحب الامر بالمعروف یحتاج الی ان یکون عالما بالحلال و الحرام ، فارغا من خاصة نفسه، ناصحا للخلق، داعیا لهم بالطف، حسن البیان، عارفا بتفاوت اخلاقهم، بصیرا بمکر النفس، صابرا، لا یکا فیهم و لا یشکو منهم، لایستعمل الحمیه ، لا یغتاظ لنفسه"

.کسیکه امر به معروف می کند احتیاج دارد به اینکه به حرام و حلال عالم باشد

.گرفتار نفس خود نباشد

.خی
رخواه مردم باشد

.با مردم مهربان و رفیق باشد

.گفتارش نیکو باشد

.به تفاوت اخلاق مردم شناخت داشته باشد ( بداند هر کس خلق و خویی دارد و با هر کس باید به طور خاص سخن گفت)

.از مکر نفس آگاه باشد ( مبادا در قالب امر به معروف و نهی از منکر به اهداف شومی کشیده شود)

.صابر باشد ( اگر از مردم آزاری دید) انتقام نگیرد و شکایت نکند

.با تعصب عمل نکند

.برای نفسش غیظ نکند ( غیظ او برای نفس خودش نباشد بلکه برای خدا باشد )

(بحار / ج 97 / ص 83 به نقل از کتاب امر به معروف و نهی از منکر محسن قرائتی)

با سلام

اگر لازمه با این تاپیک و یا... ادغام کنید.

متشکرم
ارسال ایمیل به این کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: علی 110 ، Agha sayyed ، MESSENGER ، mohammad790 ، shafagh_mah ، rastin ، Mohammad Trust ، میلاد.م ، یاران مهدی ، مجید املشی ، عبدالرحمن ، رضا1357 ، saba ، N2376DIR
۱۴:۳۹, ۳/آبان/۹۰ (آخرین ویرایش ارسال: ۳/آبان/۹۰ ۱۴:۵۰ توسط مجنون الحسین.)
شماره ارسال: #2
آواتار
شخصی از امام موسی کاظم علیه السلام پرسید: یکی از یاران شما شراب خورده است آیا از او تبری بجوییم؟ امام موسی کاظم علیه السلام فرمودند:

" از کارش تبری بجویید ( نه از خودش) "

بحار ج 27، ص 137

از امام صادق علیه السلام سوال شد آیا امر به معروف و نهی از منکر بر همه واجب است؟

امام صادق علیه السلام فرمودند:

"انما هو علی القوی المطاع العالم بالمعروف من المنکر، لا علی الضعفة الذین لا یهتدون سبیلا"

این کار بر شخصی واجب است که مورد احترام و اطاعت دیگران باشد و نسبت به تشخیص معروف از منکر عالم باشد ، نه بر ضعیفی که خود در انتخاب راه متحیرند.

بحار ج 97 ص 93

حضرت علی علیه السلام فرموده اند:

"فان الله سبحانه لم یلعن القرن الماضی بین ایدیکم الا لترکهم الامر بالمعروف و النهی عن المنکر."

[b]
پس همانا خداوند امت های پیشین را لعنت نکرد مگر به خاطر ترک امر به معروف و نهی از منکر
[/b]
نهج البلاغه (نسخه مرحوم دشتی) /خطبه 192 ( خطبه قاصعه)

تقدیر و تشکر از مطلب توسط: وحید110 ، علی 110 ، Agha sayyed ، shafagh_mah ، rastin ، Mohammad Trust ، mohammad790 ، یاران مهدی ، MESSENGER ، عبدالرحمن ، رضا1357 ، saba ، N2376DIR
۳:۵۹, ۸/آبان/۹۰ (آخرین ویرایش ارسال: ۸/آبان/۹۰ ۴:۲۶ توسط مجنون الحسین.)
شماره ارسال: #3
آواتار
[/font]
"و ان الامر بالمعروف و النهی عن المنکر لخُلُقان من خُلُق الله سبحانه و انهما لا یقربان من اجل و لا ینقضان
من رزق".
همانا امر به معروف و نهی از منکر دو صفت از اوصاف پروردگارند که نه اجل را نزدیک می کنند و نه روزی را کاهش می دهند.
نهج البلاغه (نسخه مرحوم دشتی) /خطبه 156

"لعن الله العامرین بالمعروف التارکین له، و الناهین عن المنکر العاملین به"
نفرین بر آنان که امر به معروف می کنند و خود ترک می نمایند، و نهی از منکر می کنند و خود مرتکب آن می شوند.
نهج البلاغه (نسخه مرحوم دشتی) /خطبه129
سوال:
در فتوای فقها می خوانیم : امر به معروف و نهی از منکر واجب است گرچه انسان به آنچه می گوید ، عمل نکند. ولی در آیات و روایات از کسانیکه به گفتار خود عمل نکنند انتقاد شدید شده . چرا؟
پاسخ:
lنتقاد قرآن و روایات به کسانی است که به طور کلی میان گفتار و کردارشان تفاوت است. یعنی برنامه زندگی و رفتار آنان خلاف است ولی در جامعه قیافه مصلح و آمر به معروف دارند.

فتوای فقها این است که لازم نیست به تمام فرامین خدا عمل کنید تا واجد شرایط آمر به معروف باشید. این حقیقت را در حدیث زیر می خوانیم:
گروهی نزد پیامبر صلی الله علیه و آله آمدند و گفتند: تا ما به همه احکام عمل نکنیم، امر به معروف نمی کنیم.
حضرت فرمود: امر به معروف کنید ، گرچه به همه آنچه می گویید ، عمل نمی کنید و نهی از منکر کنید گرچه از همه منکرات دوری نمی کنید.
توجه داشته باشد

که پیامبر عزیز می فرمایند عمل کردن اجمالی کافی ست و انتقاد قرآن نسبت به کسانی است که به کلی اهل عمل نیستند.
( به نقل از کتاب امر به معروف و نهی از منکر / محسن قرائتی)
از پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله و سلم چنین نقل شده که فرموده اند:
یک فرد گنهکار در میان مردم همانند کسی است که با جمعی سوار کشتی شود و به هنگامی که در وسط دریا قرار گیرد تبری بر داشته و به سوراخ کردن موضعی که در آن نشسته است بپردازد و هرگاه به او اعتراض کنند در جواب بگوید من در سهم خود تصرف می کنم،
اگر دیگران او را از این عمل خطرناک باز ندارند طولی نمی کشد که آب دریا به داخل کشتی نفوذ کرده و یکباره همگی در دریا غرق می شوند.
(تفسیر نمونه، ج3 ، ص 37 و 38 )
حضرت علی علیه السلام به فرزندشان فرمودند:
"وامر بالمعروف تکن اهله"
امر به معروف کن تا اهل معروف باشی.
نهج البلاغه نامه 31

رسول خدا، حضرت محمد صلی الله علیه و آله وسلم فرمودند:

گروهی هستند که نه پیامبرند نه شهید، ولی مردم به خاطر مقام آنان که به دلیل امر به معروف به دست آورده اند ، غبطه می خورند.

مستدرک ج 2 ص 358

پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله وسلم فرمودند:

من امر بالمعروف و نهی عن المنکر فهو خلیفه الله فی ارضه
[font=Tahoma]
کسی که امر به معروف و نهی از منکر کند خلیفه ی خدا در زمین است

( تفسیر نمونه ج3 ص 38)
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: Mohammad Trust ، mohammad790 ، یاران مهدی ، MESSENGER ، علی 110 ، رضا1357 ، saba ، عبدالرحمن ، N2376DIR
۲:۴۸, ۱۰/آذر/۹۰
شماره ارسال: #4
آواتار
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام.

سوالاتی دارم بسیار حیاتی!

با توجه به اینکه انجام فریضه واجب امر به معروف و نهی از منکر که دلیل قیام امام حسین (علیه السلام) بود دارای شرایطی ( مانند اگر بدانیم این کار باعث صدمه زدن به خودمان میشود و یا اگر بدانیم تأثیری بر روی فرد ندارد نباید آنرا انجام دهید ) است . و با توجه به این موضوع که هم اکنون در جامعه ما با انجام امر به معروف تمام شرایطی را که ذکر کردم اتفاق می افتد :

پس باید نظاره گر اعمال باطل مردم باشیم ؟

اگر اینگونست آیا باید این را قبول کنیم که ما نوکران امام حسین در حال لگدمال کردن خون امام حسین هستیم!!

آیا افرادی مانند ایوب ملکی ، حجت الاسلام والمسلمین فروزش ، احمد صادقی و .... که با امر به معروف و نهی از منکر باعث صدمه به خود شدند کار بیهوده ای انجام داده اند ؟

آیا باید فقط بنشینیم و هیچ کاری انجام ندهیم؟

در کل باید چه کنیم؟
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: MohammadSadra ، EMPERATOR ، yamin ، أین المنتظر ، عبدالرحمن ، N2376DIR
۲۲:۳۳, ۱۰/آذر/۹۰ (آخرین ویرایش ارسال: ۱۰/آذر/۹۰ ۲۲:۳۴ توسط فانوس *7*.)
شماره ارسال: #5
آواتار
سلام
در اسلام اگر موضوعی که قرار است برای آن دست به امر به معروف و نهی از منکر بزنیم موضوع مهمی باشد و پای ابروی اسلام و جامعه ی اسلامی باشد باید ضرر را به جان خرید همان طور که امام حسین (علیه السلام) این کار را انجام دادن شهادت امام حسین با ان وضع و آواره شدن خانواده اش به حفظ اسلام می ارزید امام حسین همه ی زندگی خودشان را از دست دادن برای زنده نگه داشتن اسلام ما هم باید چشمان را از دست بدهیم برای نگه داشتن ناموس جامعه یمان ( منظور جوان بسیجی است که اینکار را کرد )
البته امر به معروف هم راه و چاه دارد می شود با روش های دوستانه و به دور از حس خود برتربینی و سخنرانی کردن کسی را که دوستش داریم نجات دهیم
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: SARV ، عبدالرحمن
۱۱:۲۸, ۱۱/آذر/۹۰
شماره ارسال: #6
آواتار
اگر حقیقتاً دنبال گرفتن و یافتن پرسش پاسخ خود هستید
منبع معرفی میکنم
مطالعه کنید
درباره ی آن بعد میتوانیم مبسوط بحث کنیم
کتاب ده گفتار شهید مطهری
گفتاری در باب امر به معروف و نهی از منکر
منتظر مطالعه ی شما هستم جناب wakeup2012

امضای علی 110
پرستش به عبادت نیست، به اطاعت است!!!!
از که اطاعت می کنیم؟!
همو معبود ماست!!

امام زمان علیه السلام:
ظهور ما به تأخیر نیفتاده مگر به سبب اعمال ناپسندی که از ایشان (شیعیان) سر می‌زند و خبر آنها به ما می‌رسد.

تقدیر و تشکر از مطلب توسط: بیداری اندیشه ، حسن.س. ، mohammad790 ، yamin ، SARV ، fardinho ، عبدالرحمن ، N2376DIR
۱۶:۲۳, ۱۱/آذر/۹۰
شماره ارسال: #7
آواتار
(۱۱/آذر/۹۰ ۱۱:۲۸)علی 110 نوشته است:  اگر حقیقتاً دنبال گرفتن و یافتن پرسش پاسخ خود هستید
منبع معرفی میکنم
مطالعه کنید
درباره ی آن بعد میتوانیم مبسوط بحث کنیم
کتاب ده گفتار شهید مطهری
گفتاری در باب امر به معروف و نهی از منکر
منتظر مطالعه ی شما هستم جناب wakeup2012

ممنون علی آقا.البته کتاب دیگری هم پیشنهاد شده . کتاب سوگ عاشورایی .

ولی دوست دارم جواب دوستان دیگر رو هم بدونم
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: عبدالرحمن
۱۶:۱۴, ۱۳/آذر/۹۰ (آخرین ویرایش ارسال: ۱۳/آذر/۹۰ ۱۶:۲۵ توسط SARV.)
شماره ارسال: #8
آواتار
سلام.
از علی110 واقعا ممنونم.جواب خیلی از سوالاتم رو گرفتم .
متنش رو برای استفاده دوستان قرار میدم.
ولی یک سوال.استاد مطهری گفتند که باید با عمل جمعی و منطق این کار رو انجام داد.
سوال من درمورد بحث حجابه.فکر نکنم در این مورد بشه با عمل و تأثیر فردمتخلف از عمل آمربه معروف کاری رو از پیش برد . مخصوصا الان که متأسفانه جمعیت ایران بیشترشون حجاب رو رعایت نمیکنند.
شهید مطهری در این مورد گفتند: اين را هم می‏خواهيم با زبان و موعظه و يا ملامت و طعنه علاج كنيم‏

و البته بااين وسائل چاره‏ پذير نيست. اگر روزی توفيق پيدا كنيم كه عملا در فكر چاره‏جوئی بيفتيم و منطق را در امر به

معروف و نهی از منكر دخالت‏ دهيم همه اين مشكلات به خوبی و آسانی حل می‏شود.
خوب چه منطقی رو باید به کار بگیریم؟
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: عبدالرحمن
۱۷:۱۱, ۲۰/اسفند/۹۰ (آخرین ویرایش ارسال: ۲۰/اسفند/۹۰ ۱۷:۱۵ توسط mrfarzadj.)
شماره ارسال: #9
آواتار
با سلام خدمت دوستان ، بنده مدتی است مرز میان امر به معروف و نهی از منکر و دخالت و تجسس در امور دیگران را گم کرده ام و مایلم با دوستان این مفاهیم رو تببین کنیم .
به طور مثال گاهی عملی از فردی را می بینم که نادرست است ، به او تذکر می دهم . از فردا به خشکی جواب سلام مرا می دهد و یا دیگر میلی برای نگه داری رابطه با من ندارد . گاهی هم فلان عمل را می بینم و می گویم به من چه ! طرف یه کاری رو کرده ، من که تذکر بدهم یا نه تاثیری ندارد ، دودش هم توی چشم خودم می رود و طرف می گوید آخه به تو چه ربطی دارد !

بعد اینکه گاهی تذکر می دادم و گاهی نه ، به این نتیجه رسیدم که حتما باید مرز باریکی بین امر به معروف و نهی از منکر و دخالت و فضولی وجود داشته باشد که من از آن بی خبرم
شاید از اثرات مدرنیته باشد که اگر به کسی بگوییم فلان کار را نکن ، بگوید : به خودم مربوط است ! یا شاید هم طاقت مردم کم شده و طاقت حرف حق را ندارند
یا شاید هم قبح صنعت پورن ریخته شده که وقتی به فلان هم کلاسی می گویم آن کلیپ را از موبایلت پاک کن ، می گوید تو زندگی خصوصی و جنسی من دخالت نکن !
اعمال غیر مستقیم هم که دیگر تاثیری ندارد !
امر به معروف و نهی از منکر هم که نکنم نمی توانم با عذاب وجدان خود کنار بیایم !
پس ازتون خواهش می کنم اگه راه حل ، تعریف دقیق و خوبی دارید من تو یاری نمایید
فقط یک نکته : از کپی پیست های طولانی بپرهیزید . لطفا نظر خود را با زبانی ساده و بی تکلف بیان کنید . وگرنه هر کسی بلد است در گوگل سرچ کند : امر به معروف و بعد هم اینجا به عنوان کمک ، بگذارد ! پس اگه دوستان نکته ی خوب و یاری دهنده ای دارند خوشحال میشوم دریغ نکنند
ممنون
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: انتصـار ، یا ثارالله ، دل خسته ، فدک زهرا ، عبدالرحمن
۱۵:۳۹, ۲۱/اسفند/۹۰
شماره ارسال: #10
آواتار
یکی از جامعترین و بهترین مباحثی که در باب امر به معروف و نهی از منکر خوندم

مبحث امر به معروف و نهی از منکر شهید مطهری از کتاب ده گفتار ایشان است
مراجعه بفرماید و استفاده نمایید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: یا صاحب الزمان ، دل خسته ، mrfarzadj ، یا ثارالله ، fazel ، فدک زهرا ، عبدالرحمن
ارسال پاسخ  به روز آوری

[-]
کاربرانی که این موضوع را مشاهده می کنند:

[-]