کانال بیداری اندیشه در سروش کانال بیداری اندیشه در تلگرام

ارسال پاسخ  به روز آوری

رتبه به موضوع
  • 1 رای - 5 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
آیاشیطان عقل واختیاردارد؟!
۲۲:۴۰, ۲۴/آبان/۹۳
شماره ارسال: #1
آواتار
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام دوستان
یه سوالی هست که مدتیه ذهن منومشغول کرده.همگی میدونیم که انسان تنهاافریده ی خداست که دارای نعمت عقل واختیاره!
الان نمیدونم دقیقاکجای قرآن گفته شده که آیه بذارم اماخداتو قرآن هم کفته که انسان روبرسایرموجودات برتری دادم.همه میدونیم این برتری یعنی عقل واختیار!
شیطانی که جلوی انسان سجده نکرد(اختیار)و الان هم داره باهزارترفند ماروفریب میده(عقل)،دارای این دونعمت هست آیا؟!

خب بنظرخودم که هست.اماهمیشه میگن انسان تنهاافریده ی هوشمندخدا!!!
ممنون میشم اگه کمکم کنیدجوابموبگیرم
یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: میم.حسین.الف ، Mohammad Trust ، حسن.س.

آغاز صفحه 2 (پست فوق، اولین پست این موضوع می باشد)
۱۷:۰۹, ۲۶/آبان/۹۳
شماره ارسال: #11
آواتار
سلام
اسم به کنار ، هر موجود مختاری نفس داره ، نفس در حالت کلی یعنی خود ، چرا فرشته نفس نداره ، چون فرشته خود نداره ، چون اختیار نداره ، همه چیز رو از بالا دست می گیره ، اما انسان و جن خودشون تصمیم می گیرند ، پس خود دارند، پس نفس دارند.
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: آیدا77
۲۳:۲۸, ۱۰/آذر/۹۳
شماره ارسال: #12
آواتار
سلام بچه ها
یک سوال دیگه داشتم
آیاشیطان میتونه ذهن ماروبخونه؟Huh
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: حسن.س.
۰:۴۵, ۱۱/آذر/۹۳ (آخرین ویرایش ارسال: ۱۱/آذر/۹۳ ۰:۵۱ توسط میم.حسین.الف.)
شماره ارسال: #13

درر تفضیل میاحث قبل و پاسخ این سوال می توان گفت :
شیطان بزرگترین دشمن انسان است . حدود اختیارات آن وسوسه ها و القائات غیر مستقیم و قلبی است (1) و گاهی نیز به تجسم می کند و به صورت مستقیم وسوسه می کند (2) قدرت شیطان کم وضعیف است (3) و تنها راه تسلط آن از طریق تسلیم شدن و پذیرفتن گام های شیطان است(4) و نه از راهی خلاف آن .
در بحث قبلی گفته شد شیطان هم از قوه عقل بر خوردار است پس می تواند نقشه بکشد برای فریب یعنی از طریق شناخت ، وسوسه او به صورت دارویی است برای هر شخص متفاوت است و نسخه مناسب را بر من و شما می پیچد لزومی ندارد اگر نفر اول از طریق شهوت گمراه می کند نفر دوم را هم از همین طریق گمراه کند اگر شخص دوم اهل عبادت باشد با ایجاد شک و شبه گمراه می کند او را .
توجه داشته باشید گاهی اوقات ذهن خود آدمی دست به شیطنت میزند این همان نفس اماره شما است . زمانی که شما دست شیطان خلاص هستید تازه خواسته ها نفس به سراغ شما می آید . البته در این رابطه گذشته هر شخص بخشی از روحیات و درون فرد را می سازد مثلا کسی عادت به بلهوسی داشته طبیعتا بعد از هدایت گه گاهی ممکن است ذهنیات شوم به سراغ اش بیاید این هم در نظر داشته باشید
پس 3 مطلب شد تا به اینجا . شیطان قدرتش کم است و تسلط آن بر آدمی است سر تسلیم خم کرده در برابرش و جهاد نمی کند . او قدرت خواندن ذهن را ندارد
نفس اماره که پس از آماج حملات شیطان تازه جولان می دهد که همان درون ماست
کردار گذشته چون لایه ای در قلب انسان رسوب می کند و در آینده خود را بروز می دهد . البته این موضوع با مداومت بر صراط مستقیم مجاهدت و مراقب و پرهیز رفته رفته از بین می رود

این تفکر که شیطان لعین قدرت دارد و بر ذهن حکم رانی دارد از وسوسه هایی است که خودش در دل می کارد تا از او خوف کنیم . در صورتی که فقط خداوند باری تعالی در مقامی است از خوف ایشان سر تعظیم خم کنیم
خود شیطان اقرار میکند به این موضوع که فقط انسان را دعوت کرده (5) همیشه اینگونه تجسم کنید که شیطان پشت سر شما ایستاده و در گوش شما زمزمه می کند گاهی کاملا حس می شود بوی متعفن دهان شیطان .

در این راستا ممکن است سوالاتی پیش آید که آیا شیطان از آینده خبر دارد ؟ آیا شیطان قدرت آسیب رساندن و یا تصرف و مالکیت دارد ؟ که مختصرا عرض کنم جواب همه آنها خیر است

پی نوشت :
1) در برخی مواقع غیر مستقیم و تنها بواسطه القائات باطل در نفس است به گونه ای که انسان تمثال شیطان را نمی بیند آنچنانکه در سوره ناس به این مسئله اشاره شده است" ای پیامبر ! بگو که پناه می برم به پروردگار مردم، مالک مردم ، اله مردم،‌ از شر وسواس خناس ، خناسی که وسوسه می کند در دل های مردم

2) آن چنانکه نقل شده است قریش هنگامی که تصمیم برای حرکت به سوی میدان بدر گرفتند، از حمله طایفة بنی کنانه ترس داشتند، زیرا قبلاً با هم دشمنی داشتند. در این هنگام ابلیس در چهرة «سراقه بن مالک» که از سرشناسان قبیله بنی کنانه بود، به سراغ آنها آمد و به آنها اطمینان داد که با شما موافق و هماهنگ هستم و کسی بر شما غالب نخواهد شد، اما به هنگامی که نزول ملائکه را دید، عقب‌نشینی نمود و فرار کرد [موسوی همدانی ، ترجمه المیزان ]
**** البته این امر نه تنها در مورد شیطان بلکه در سائر اجنه نیز ممکن است چرا که جنیان پدیده‌های بسیار لطیفی هستند که قدرت انبساط و انقباض خویش را دارند. در حالت عادی در حال انبساط‌ اند و قابل دیدن نیستند، ولی اگر منقبض گردند، می‌توان آنان را دید و لمس کرد.[محمد تقی مصباح،معارف قرآن]****

3)
ان کید الشیطان کان ضعیفا

نقشه شیطان ضعیف است.(نساء/76)

4)
تسلّط نداشتن شيطان بر انسان، هم مورد تأييد خداوند است و هم خود شيطان به آن اقرار دارد. «ان عبادى ليس لك عليهم سلطان»(حجر/42)
تو بر بندگان خالص من تسلطى ندارى. در اين آيه نيز می گويد: «ما كان لى عليكم من سلطان»

5) وَقَالَ الشَّيْطَنُ لَمَّا قُضِى الْأَمْرُ إِنَّ اللَّهَ وَعَدَكُمْ وَعْدَ الْحَقِّ وَ وَ عَدتُّكُمْ فَأَخْلَفْتُكُمْ وَمَا كَانَ لِىَ عَلَيْكُم مِّن سُلْطَنٍ إِلَّا أَن دَعَوْتُكُمْ فَاسْتَجَبْتُمْ لِى فَلَا تَلُومُونِى وَلُومُواْ أَنفُسَكُم مَّآ أَنَاْ بِمُصْرِخِكُمْ وَ مَآ أَنتُم بِمُصْرِخِىَّ إِنِّى كَفَرْتُ بِمَآ أَشْرَكْتُمُونِ مِن قَبْلُ إِنَّ الظَّلِمِينَ لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ

و(چون كار كيفر وپاداش به اتمام رسد) شيطان (از روى ملامت به دوزخيان) گويد:
همانا خداوند به شما وعده داد وعده راست و من به شما وعده دادم ولى با شما تخلّف كردم، من بر شما تسلّطى نداشتم
، جز آن كه شما را دعوت كردم و شما (به ميل خود) استجابت كرديد. پس مرا ملامت و نكوهش نكنيد، وخود را سرزنش كنيد. (در اين روز) نه من مى‏توانم فريادرس شما باشم، و نه شما فريادرس من. من از اينكه مرا پيش از اين شريك خدا قرار داده بوديد بيزارم. قطعاً براى ستمگران عذاب دردناكى است (ابراهیم/22)
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: حسن.س. ، 135 ، آیدا77 ، حضرت عشق
۰:۵۰, ۱۱/آذر/۹۳ (آخرین ویرایش ارسال: ۱۱/آذر/۹۳ ۰:۵۹ توسط حسن.س..)
شماره ارسال: #14
آواتار
(۱۰/آذر/۹۳ ۲۳:۲۸)آیدا77 نوشته است:  سلام بچه ها
یک سوال دیگه داشتم
آیاشیطان میتونه ذهن ماروبخونه؟Huh

شما می توانید با رجوع به خودتون درکش کنید؛ بزرگان برای انسان مراتبی را ذکر می کنند که شواهد قرآنی و حدیثی برایش فراوان است. از جسم مادی که حافظه است گرفته تا خیال، عقل، قلب، روح، سر، خفی، اخفی. اگر منظورتون از ذهن همین اطلاعات حافظه است که شیطان اگر این ها را نداند که اصلا نمی تواند وسوسه کند. بسیار دیده اید که شیطان با یاد آوری خاطرات گذشته ما را آزار می دهد؛ از این بالاتر می بینید که شیطان مدام خیالات ما را به آن سو و این سو می برد. این نشان از تسلط او بر قوه خیال ماست؛ از این ها بالاتر برویم در جنبه ی عقلی انسان می بینید حتی شیطان هنوز کاری را نیت نکردیم و در حال محاسبه ی عقلانی عواقبش هستیم، انسان را وسوسه می کند و نیت او را در کارها مورد تعرض قرار می دهد. از این بالاتر داریم در لایه هایی از قلب که قرآن می فرماید یوسوس فی صدور ناس وارد می شود که حب و بغض های ما را هم حتی جهت می دهد. این نشان می دهد که دشمنی و دوستی که ریشه در قلب انسان دارد هم تا حدی حیطه فریب اوست؛ به نظر من از این هم بالاتر داریم که در احادیث آمده است شیطان در لحظه ی مرگ می آید تمام ایمان انسان را مورد خدشه قرار می دهد؛ این ایمان برای یک شیعه حداقل در مرتبه ای از قلب او ساکن است؛ و باز انگار از این هم بالاتر داریم که حتی شیاطین بعد از مرگ هم از جنبه هایی بر انسان نظاره گر هستند. در احادیث داریم شیاطینی برخی اوضاع مردگان بعد از مرگ را خبر می دهند! البته این ها که عرض کردم باید با خودشناسی و شهود حقیقی اول ادراک شود بعد تصدیق شود. به هر صورت سقوط برخی اهل معرفت حتی در مقامات بالا نشان می دهد که سلطه شیطان در وسوسه را نباید دست کم گرفت و باید مراقب بود که جز در مراحل بالای وجودی که پای شیطان نمی رسد بقیه همه در خطرند. همین رسیدن شیطان به مراتب فرشتگان نشان می دهد که او می تواند مرتبه ی بالایی از وجود انسان را مورد هجمه قرار دهد. اینکه او حتی از فریب پیامبران(علیه السلام) هم قطع امید نمی کند نشان می دهد که می تواند تا مراتب بالایی از وجود انسان را نظاره گر باشد و به وسوسه بپردازد. داریم مرحوم انصاری همدانی (رحمة الله علیه) در یک نماز به گمانم صد مرتبه تکبیر گفتند و می فرمودند هر دفعه شیطان لبیک می گفت و من دوباره می گفتم. از عارفی با آن مقامات آن هم در زمانی که با تکبیر همه مراتب وجودی خود را کنار می زند، بروز چنین حوادثی نشان می دهد عمق وسوسه ابلیس چه میزان است.
ارسال ایمیل به این کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: میم.حسین.الف ، ساجد ، 135 ، سدرة المنتهی ، محمدهادی ، آیدا77 ، حضرت عشق
۹:۲۰, ۱۱/آذر/۹۳ (آخرین ویرایش ارسال: ۱۱/آذر/۹۳ ۹:۲۳ توسط سدرة المنتهی.)
شماره ارسال: #15
آواتار
(۲۴/آبان/۹۳ ۲۲:۴۰)آیدا77 نوشته است:  شیطانی که جلوی انسان سجده نکرد(اختیار)و الان هم داره باهزارترفند ماروفریب میده(عقل)،دارای این دونعمت هست آیا؟!
انسان دارای مقام خلیفه خداست ، جانشین خدا روی زمینه. یعنی باید تمام تلاشش رو در جهت رشد و امداد به خودش و محیط اطرافش بکنه.
انسان به اسرار آفرینش آگاهه ، اینکه هروز چیزهای جدیدی رو کشف و اختراع می کنه و هرگز درجا نمی زنه.

انسان یه اتفاق جدید تو عالمه ، تازه یچیزی خلق شده که سنت شکنی می کنه تو عبادت! هیچ فرشته ای تو سختی قرار نگرفته تا خدا رو عبادت کنه. خدا رو دوست خطاب می کنه. هروز راه جدید و بهانه جدید جور می کنه واسه رسیدن به خدا. کجا مثل انسان داریم؟
نقل قول:«تنها موجودي که از نيروهاي مختلف مادي و معنوي، جسماني و روحاني تشکيل شده و در لابلاي تضادها مي تواند پرورش پيدا کند و استعداد تکامل و پيشروي نامحدود دارد انسان است». (ناصر مکارم شيرازي، تفسير نمونه، تهران، دارالکتب الاسلاميه، 1370، ج 12، صص 99-200).
نقل قول:«بدن انسان داراي استحکام و ظرافت فوق العاده اي مي باشد و در مقابل هر نوع حادثه استقامت مي ورزد، همچنين در مقابل بي غذايي، بي خوابي، خستگي، غصه افراطي، درد، بيماري، رنج پرکاري و در مورد حفظ موازنه و تعادل حيرت انگيز بدن و روح خويش، تحمل عجيبي از خود نشان مي دهد، حتي مي توان گفت که انسان از تمام حيوانات پردوام تر، پر تلاش تر است، با اين توانايي جسمي و فکري شگرفش توانسته است، اين همه امور، صنايع و تمدن کنوني را به وجود آورد و برتريش را بر همه جانداران به اثبات رساند». (الکسيس کارل، انسان موجود ناشناخته، صص 73-74 به نقل از تفسير نمونه، همان، صص 200-201).
نقل قول:آیاشیطان میتونه ذهن ماروبخونه؟

بعنوان مثال وسوسه هاش در زمان صدقه دادن!
خب قطعا داره نیت شما رو میخونه که ترس از فقر و یا نیازمندی رو به شما القا می کنه. فکر رو برنمیداره بلکه فکر اصلی رو با ریزش افکار مختلف گم می کنه.

نفس چیزی درون آدم نیست ، نفس خود آدمه ، به سمت چیزی میره که فکر می کنه به نفعشه چیزی که نیازشو برطرف می کنه ،اما خدا با خیلی از انتخاب های نفس مخالفه. (چرا؟) چون ما جهل داریم و خداوند نداره. نمی فهمیم کاری رو که درست میدونم تا چه حد میتونه به خودمون یا دیگران آسیب بزنه.

جهل دشمن درجه یک خداست ، اگه نباشه نفسه توجیه شده به دام انتخاب های شیطانی نمی افته.
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: حسن.س. ، محمدهادی ، آیدا77 ، حضرت عشق
۱۹:۵۷, ۱۸/آذر/۹۳
شماره ارسال: #16
آواتار
سلااام بچه ها یه سوال دیگه درموردشیطان داشتم
آیاشیطان میتونه خودش روبه شکل بقیه ی انسانهادربیاره؟اگه بتونه که خیلی بدمیشه!!!
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: یاوران مهدی ، Kol
۲۰:۱۸, ۱۸/آذر/۹۳
شماره ارسال: #17

نقل قول:
2) آن چنانکه نقل شده است قریش هنگامی که تصمیم برای حرکت به سوی میدان بدر گرفتند، از حمله طایفة بنی کنانه ترس داشتند، زیرا قبلاً با هم دشمنی داشتند. در این هنگام ابلیس در چهرة «سراقه بن مالک» که از سرشناسان قبیله بنی کنانه بود، به سراغ آنها آمد و به آنها اطمینان داد که با شما موافق و هماهنگ هستم و کسی بر شما غالب نخواهد شد، اما به هنگامی که نزول ملائکه را دید، عقب‌نشینی نمود و فرار کرد [موسوی همدانی ، ترجمه المیزان ]

**** البته این امر نه تنها در مورد شیطان بلکه در سائر اجنه نیز ممکن است چرا که جنیان پدیده‌های بسیار لطیفی هستند که قدرت انبساط و انقباض خویش را دارند. در حالت عادی در حال انبساط‌ اند و قابل دیدن نیستند، ولی اگر منقبض گردند، می‌توان آنان را دید و لمس کرد.[محمد تقی مصباح،معارف قرآن]****
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: یاوران مهدی ، آیدا77
۱۹:۰۷, ۱۹/آذر/۹۳
شماره ارسال: #18
آواتار
چه بد!ازاین به بعدهمش بایدشک کنم این ادمایی که میبینم خودشونن یاشیطان؟!Big Grinکاش خدااجازه نده اینکارو بکنه
اینطوری که راحت میتونه خودشوشکل هرکس خواست بکنه وبین مردم اختلاف ایجادکنهHuh
۲۰:۲۵, ۱۹/آذر/۹۳
شماره ارسال: #19

Smile
انسان های منحرف که دعوت به انحراف هم می کنند از سپاهیان شیطان اند جن و انس بودنشان فرقی ندارد
و البته لزومی ندارد نگران جنیبان باشید آنها در شرایط خاص است همنطور عبث پیش نمی آید

می گویند فردی در کوه شیطان را دید که از انواع ریسمان ها با خودش داشت از نخی باریک تا بندی ضخیم
شخص پرسید اینها چیست ؟ شیطان گفت به وسیله اینها انسان ها را به دنبال خودم می کشم . انسان های مومن و با ایمان را با آن بند ضخیم می کشم انسان ها سست و بی ایمان را با همین ریسمان باریک
مرد گفت ریسمان من کدام است ؟ شیطان گفت بنده خدا تو ریسمان نمی خواهی خودت دنبال من میایی

حالا حکایت همین است بند ضخیم جایی است که مستقیم وارد می شود برای ایمان های بسیار قوی مثلا برای حضرت ابراهیم (علیه السلام) تجسم پیدا کرد . اگر به آن جایگاه و رتبه برسیم دیگر نگرانی آشکار و نهان بودنش
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: آیدا77
ارسال پاسخ  به روز آوری

[-]
کاربرانی که این موضوع را مشاهده می کنند:
1 میهمان

پرش در بین بخشها:

بالا