کانال بیداری اندیشه در سروش کانال بیداری اندیشه در تلگرام

ارسال پاسخ  به روز آوری

رتبه به موضوع
  • 9 رای - 2.56 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
«تا ثریا» زیر ذره بین
۱۸:۰۱, ۱۲/دی/۹۰
شماره ارسال: #1
آواتار
سیروس مقدم قصد داشته شخصیت زن را در جامعه، فعال، اجتماعی و صاحب ارزش نشان دهد اما با این قصه فرعی نه چندان سنجیده اساسا شخصیت زن و تعریف مثبت آن در دیدگاه مذهبی را زیر سوال برده است.

[تصویر: 2167422401232042041148087231111893315746.jpg]

جبار آذین منتقد پیشکسوت سینما با مروری اجمالی بر تازه‌ترین تجربه سریال‌سازی سیروس مقدم، «تاثریا» را به لحاظ ساختار، کارگردانی و بازیگری موفق ارزیابی کرده اما معتقد است ارتباط خارج از عرف و شرع زن زحمتکش و مذهبی که به عنوان قهرمان قصه مطرح است مضمون سریال را زیر سوال برده و به ارزش‌های اخلاقی و اجتماعی و حتی شخصیت زن لطمه زده است. نظرات این مدرس سینما را در خصوص مجموعه تلویزیونی «تاثریا» که در گفت و گو با شبکه ایران مطرح شده است را می خوانیم:
«تا ثریا» یک ملودرام اجتماعی در مذمت نزول‌خواری سیروس مقدم تبدیل به یک مجموعه‌ساز حرفه‌ای شده و ثابت کرده است که در قالب‌ها و مضامین مختلف می‌تواند سریالی موفق بسازد. سریال «تا ثریا» یک ملودرام اجتماعی است که مضمون محوری آن با استناد به حدیث ابتدای سریال در ارتباط با ربا است و پیام آن مطابق با حکم شرع و عرف جامعه، در مذمت نزول‌خواری است. اما برای این که این مضمون در ظرفی مناسب ریخته شود شخصیتی خلق شده که محور اساسی مجموعه تلویزیونی «تا ثریا» است؛ یعنی ثریا با بازی بسیار خوب آزیتا حاجیان؛ و بقیه افرادی که با ثریا در ارتباط هستند با قصه‌های خودشان به قصه زندگی ثریا پیوند می‌خورند.
ارتباط بین ثریا و سرهنگ کل مضمون مجموعه را زیر سوال برده است سریال «تا ثریا» در اصل می‌خواهد نشان دهد که یک زن سرپرست خانواده با چه مشکلات و مسائلی در جامعه مواجه است. زنی از طبقه زحمت کش جامعه که با طیفی از مسائل خانوادگی، اجتماعی و شغلی روبرو است و سعی می‌کند علی‌رغم مشکلات بیماری در برابر سختی‌ها کم نیاورده و مردانه بایستد. در همین ارتباط برخی مسائل هم برای پیشبرد قصه شخصیت محوری سریال اضافه می‌شود و به صورت ضمنی مسائل و مشکلات فرزندان و دامادهای ثریا هم مطرح می‌شود؛ اما ماجرایی که به قصه ثریا اضافه شده و کل مضمون مجموعه را زیر سوال برده است، ارتباط بین ثریا و سرهنگ است.

مخاطب جوان وقتی می‌بیند ثریا که یک شخصیت مذهبی و زحمتکش است ارتباط نه چندان شرعی و اخلاقی دارد به خود حق می‌دهد که در عنفوان جوانی چنین کارهایی انجام دهد. این موضوع از بارزترین نکاتی است که «تاثریا» به عنوان بدآموزی به جامعه منتقل می‌کند
از نظر شرعی درست نیست در قسمت‌های ابتدایی سریال بیماری پدر یکی از همکاران ثریا موجب آشنایی و شکل‌گیری ارتباطش با سرهنگ می‌شود، این ارتباط پرستارگونه با بیمار که ارتباطی خدماتی است قابل قبول است اما ادامه این ارتباط برای زن زحمتکش پایبند به اخلاق که در مجالس مذهبی نقش و حضور فعال دارد قابل باور نیست و مخاطب توقع ندارد با توجه به تعریفی که از این شخصیت شده، ثریا با شخصی ارتباط برقرار کند که از نظر شرعی درست نیست.
بارزترین نکاتی که «تاثریا» به عنوان بدآموزی به جامعه منتقل می‌کند این نوع ارتباط اصل قضیه را زیر سوال برده و نه تنها شخصیت زن بلکه مسائل مذهبی را لکه‌دار کرده است. دیدار هر روزه، گردش در پارک ، قرار ملاقات در کافی‌شاپ و ... حتی اگر قالب شخصیت‌های جوان سریال هم مطرح شود از دیدگاه اجتماعی قابل پذیرش نیست چه رسد به شرایط سنی ثریا و شخصیتی که در ذهن مخاطب ترسیم شده است. مخاطب جوان وقتی می‌بیند ثریا که یک شخصیت مذهبی و زحمتکش است ارتباط نه چندان شرعی و اخلاقی دارد به خود حق می‌دهد که در عنفوان جوانی چنین کارهایی انجام دهد. این موضوع از بارزترین نکاتی است که «تاثریا» به عنوان بدآموزی به جامعه منتقل می‌کند.

[تصویر: 118187551942826237612016422195247253158177.jpg]

شخصیت زن و تعریف مثبت آن در دیدگاه مذهبی را زیر سوال برده است
از سوی دیگر پسر ثریا هم به نوعی درگیر مسائل عشقی و عاطفی از نوعی است که بین مادرش با سرهنگ شکل گرفته است. این نکته دیگر حسن‌های سریال را هم زیر سوال برده است. سیروس مقدم قصد داشته شخصیت زن را در جامعه فعال، اجتماعی و صاحب ارزش نشان دهد اما با این ارتباط نه چندان سنجیده اساسا شخصیت زن و تعریف مثبت آن در دیدگاه مذهبی را زیر سوال برده است.
هم کارگردان در زمینه بازی گرفتن از بازیگران مهارت دارد و هم بازیگران باتجربه هستند با این وجود مجموعه «تاثریا» به لحاظ کارگردانی و بازی‌ها قابل توجه است و به لحاظ ساختار می‌توان به آن امتیاز مثبت داد. هم کارگردان در زمینه بازی گرفتن از بازیگران مهارت دارد و هم بازیگران باتجربه هستند بخصوص هومن سیدی که بازی درخشان و چشمگیری دارد. آزیتا حاجیان در نقش ثریا خیلی خوب جا افتاده و رنج‌های زندگی چنین شخصیتی را به خوبی منعکس می‌کند. بازی مهران احمدی در نقش رضا خیلی باورپذیر است. لیندا کیانی با این‌که شخصیتی متفاوت را بازی می‌کند درک خوبی از نقش داشته و به خوبی شخصیت را ارائه کرده است. حتی الناز حبیبی که به نسبت تجربه کمتری دارد به خوبی ایفای نقش می‌کند.
«پایتخت» به لحاظ بازی، قصه و مضمون قویتر از «تا ثریا» است در مجموع «تاثریا» برای سیروس مقدم قدمی رو به جلو محسوب نمی‌شود و در نهایت خوش‌بینی در ردیف آثار قبل از آخرین سریال این کارگردان؛ یعنی «پایتخت» قرار می‌گیرد. به اعتقاد من سریال نوروزی «پایتخت» به لحاظ بازی، قصه و مضمون قویتر از «تاثریا» است. «تاثریا» با وجود کارگردانی و بازی‌های خوب به خاطر مضمون آشفته و لطمه زدن به ارزش‌های اخلاقی و اجتماعی برای مقدم گامی به جلو محسوب نمی‌شود.

امضای sarallah
به امید روزی که این پُست سرتاسر این تالار گفت و گو را پرکند:
امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) آمد!
[تصویر: NatureGif16.gif]
ارسال ایمیل به این کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: SARV ، یا ثارالله ، alitalebi ، ztb

آغاز صفحه 2 (پست فوق، اولین پست این موضوع می باشد)
۱۰:۵۲, ۱۶/دی/۹۰ (آخرین ویرایش ارسال: ۱۶/دی/۹۰ ۱۰:۵۸ توسط EMPERATOR.)
شماره ارسال: #11
آواتار
سلام سید جان
من منتقد و مفسر نیستم ولی فکر کنم 6 و 7 قسمت آخر گذشته رو از ذهن مخاطبش پاک کنه البه این نظر منه والان به فکرم رسید!!شاید دوستان واردتر باشند و جواب بهتری داشته باشند !!
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: SARV ، montazer_rm ، alitalebi ، ztb
۱:۳۹, ۱۸/دی/۹۰
شماره ارسال: #12
آواتار
سلام
نظر این حقیر اینه این فیلم عملا داره دو پهلو عمل میکنه دیالو گاش دو پهلو شعار داستان مذهبیه ریزه کاری های قشنگی داره و اصطلاحا حرف در لفافه هم داره.
برای مثال او قسمتی که پسر دانشجو داشت رابطه خودشو برای خواهرش اینا میگفت تا زمانی که نگفت می خوایم رابطه رو رسمی کنیم یا همون ازدواج کنیم خواهراش تشویقش میکردن.(یعنی تشویق برای دوستی محض) ولی بعد از عنوان اینکه میخوام رابطه را رسمیش کنم .به یه سوال جالب مواجه میشه
خواهر ها با اخم شدت لحن: مگه میخوای باهاش ازدواج کنی؟؟؟؟؟
نظر شما در مورد دیالوگ بالا چیه؟؟؟
راستش رو بخوای یاد فیلم های اصغر فرهادی افتادم. در باره الی و جدایی نادر از سیمین.
البته میدونم نویسنده تا ثریا هم نامش سعید فرهادیه ولی هنوز هیچ ربطی بین این دوتا پیدا نکردم که بخوام در موردش صحبت کنم.
کلا فیلم های که عملا مسائل مذهبی را زیر سوال ببرن یا بد تر مسخره کنند زیاد شده(علی الخصوص فیلم های در ظاهر طنز) . یه 7-8 سالی هست بعضی از فیلم های ایرانی هم نقد استراتژیک، و نقد مذهبی میخواد البته برای بیان خود زنی ها.

EMPERATOR
عزیز
این فیلم ما حداقل میگیریم 30 قسمت و میانگین مدت هر کدام 40 دقیقه ناقابل میشه 1200 دقیقه که مسلما بیشتره
ما به آرشیو صداو سیما به صورت مجانی دسترسی نداریم از نظر ینده آنچنان فیلمی هم نیست که بخوام بخرمش.
1200 دقیقه هم یادم نمیونه که بخوام آخرش نقدش کنم.
به نظر شما که با توجه به منصبتان دستی بر آتش داری ما چه کنیم؟؟؟
فقط پیشنهاد میکنم نگید بی خیال

در سایه امن محبوب یکتا پایدار و موفق باشید.
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: یا ثارالله ، EMPERATOR ، SARV ، alitalebi ، ztb
۹:۴۶, ۱۸/دی/۹۰
شماره ارسال: #13
آواتار
(۱۸/دی/۹۰ ۱:۳۹)bi neshani نوشته است:  سلام
EMPERATOR
عزیز

سلام علیکم
کدام دست بر آتش ؟!!!!
برای نقد یک فیلم باید کامل آن را دیده باشید یعنی از اول تا آخر البته این یک عرف است وشما اگر دوست دارید از پیش قاوت کنید می توانید این فیلم را نقد کنید البته باز هم میگم سعی کنید قسمت های قبل و قبل و قبل تر رو نقد کنید شاید اینجوری بهتر باشه
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: Amir ، یا ثارالله ، alitalebi ، bi neshani ، ztb
۱۵:۰۶, ۱۹/دی/۹۰
شماره ارسال: #14
آواتار
به گزارش خبرنگار رادیو و تلویزیون فارس، نشست نقد و بررسی مجموعه تلویزیونی «تا ثریا» که این شب‌ها از شبکه یک سیما روی آنتن می‌رود، به همت خبرگزاری فارس در دفتر سازندگان سریال برگزار شد.

قسمتی از مصاحبه :

** به نظر می‌رسد در این سریال سن روابط خارج از عرف بین دختر و پسر کاهش داده‌ شده و آن را از سنین جوانی به نوجوانی کشانده‌اید، ضمن اینکه ترویج این روابط در سنین بزرگسالی نیز در این سریال مورد توجه قرار گرفته است؟

-قضاوت‌های زود هنگام راجع به سریال‌ها همیشه وجود دارد. مادر و پدری که نیازهای فرزند 18 ساله خود را انکار می‌کنند بعدها این عدم توجه به یک گندی می‌رسد و با گریه و زاری مجبور می‌شوند کوتاه بیایند. در حالی که ما پیش‌تر از بروز این گند به خانواده‌ها هشدار می‌دهیم که بچه‌ها در سن 18 سالگی دچار تغییرات فیزیکی و روحی می شود و پدر و مادرها باید این‌ها را ببینند و نیازهای آنها را درک کنند و به آنها نزدیک شوند نه اینکه انکار کنند و بچه از جایی سر در بیاورد که نه پدر و نه مادر کاری برایش نتوانند انجام دهند.
خیلی باب شده است که صورت مساله را پاک می کنند تا دیگر مساله‌ای برای حل کردن نماند؟ چرا فیلم‌ساز و بازیگران ما زحمت می‌کشند و چنین مسائلی را انتخاب می‌کند که این همه او را اذیت کنند و متهمش کنند؟ حتما یک ارزش‌های انسانی هست که بین این کار و کاری بی‌خاصیت این را انتخاب می‌کند و باید به همه هم جواب بدهد.
ضمن اینکه ما در لحظه به لحظه این سریال می‌گوییم که این روابط غلط، خطا و اشتباه است و آن را انجام ندهید. ما کی گذاشته‌ایم برای آخر سریال؟ آن سیلی که من به محبوب‌ترین فرزندم در آن شرایط می‌زنم نشانه چیست؟ این از عدم حسن نیت است. کسی که این نظر را می‌دهد اصلا کارشناس نیست و نباید نظر بدهد، چرا چنین مواردی را در جامعه تکذیب می‌کنید؟ خود من مادر دو دختر هستم و هنرآموز دارم. یک عمر در جامعه زندگی کرده‌ایم. حال بیاییم و بگوییم که وضعیت جامعه بدتر بشود؟ فرزند آقای مقدم چند سال دیگر هم سن پویای سریال می‌شود و آن وقت بخواهد بی‌بند و باری را ترویج بدهد؟‌به چه چیزی در ما شک دارند؟‌ خودشان بیایند فیلم بسازند.
برخی پدر و مادرها نیازهای جوان ۱۸ ساله خود را به قدری انکار می‌کنند تا چنین ماجراهایی به گندی می‌رسد که دیگر قابل درست کردن نیست. فرقش این است که ما قبل از اینکه چنین جریان‌هایی به گند برسد به خانواده‌ها تلنگر می‌زنیم که حواسشان باشد و فرزندشان به سنی رسیده است که از لحاظ جسمی و روحی دچار تحولات جدید شده که باید دیده شود. ما به پدر و مادرها می‌گوییم که این تحولات را ببینند و به فرزندانشان نزدیک شوند. در چنین شرایطی فرزندان به پدر و مادر خود نزدیک‌تر می‌شوند. این تحولات اگر نادیده انگاشته شوند؛ فرزند از جای دیگری سر در می‌آورد که دیگر نمی‌توان کاری برایش کرد. جدیدا خیلی باب شده است که صورت مساله را پاک کنیم تا به راه حل هم نرسیم و خیلی اشتباه است. آیا الان در جامعه ما همه چیز سر جایش است؟ چرا فیلمساز و بازیگران ما ۴ ماه پدر خودشان را در می‌آورند تا به معضلات اجتماعی بپردازند؟ چرا چنین سوژه هایی را انتخاب می‌کند که تازه این قدر هم او را متهم می‌کنند و اذیتش می‌کنند؟ ارزش انسانی وجود دارد که بین این کار و یک کار بی خاصیت دیگر سریال تا ثریا را انتخاب می‌کند؟ به همه هم باید جواب بدهد.
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: یا ثارالله ، alitalebi ، montazer_rm ، ztb
۲۳:۴۸, ۲۲/دی/۹۰ (آخرین ویرایش ارسال: ۲۳/دی/۹۰ ۱۳:۱۳ توسط bagheri4.)
شماره ارسال: #15
آواتار
(۱۲/دی/۹۰ ۱۸:۳۶)wakeup2012 نوشته است:  من خجالت میکشم بعضی از قسمتهای این سریال رو با خانواده ببینم!

برادر عزیز شما خجالت می کشی با خانواده این فیلم رو بیبینی به خدا ما هم خجالت
می کشیم این فیلم رو با بچه هامون نگاه کنیم .
وقتی که عسل عشوه شتری می آید که داره برام خواستگار می آد تاثیر این حرف رو تو
صورت دختر نوجوانم رصد می کنم اما جوابی برایش ندارم .
نمی تونم برای دختر م توجیه کنم ،حتی کلاه شرعی درست کنم که چرا عسل دم به دقیقه
به پسری زنگ می زنه ،یا به دیدن کسی می ره که حتی پشت لبش سبز نشده است .

دخترای دبیرستان هم سوالات باربط وبی ربط بسیاری در این مورد می پرسند
چی می تونم جواب بدم .

دم خروسش زده بیرون چطور می تونم قسم حضرت عباس بخورم .

در این فیلم ازدواج شرعی ثریا جرمه محسوب شده است ،اما دیدار وحرف زدن دو نوجوان شیرینی داستانه .

تقدیر و تشکر از مطلب توسط: یا ثارالله ، SARV ، alitalebi ، محب الزهرا ، 872325 ، sarallah ، amir72 ، خادمة الزهرا ، ztb
۰:۱۸, ۲۳/دی/۹۰ (آخرین ویرایش ارسال: ۲۳/دی/۹۰ ۰:۲۲ توسط فدايي ولايت.)
شماره ارسال: #16
آواتار
sarallahe73 در باره تاثريا ميگه: "شخصیت زن و تعریف مثبت آن در دیدگاه مذهبی را زیر سوال برده است"
مگه ثريا خانم با سرهنگ رابطه نا مشروع داشته كه اين حرف رو ميزني برادر من.مثل ينكه باهم ازدواج كرده بودند!!
بالايي ميگه : ازدواج شرعی ثریا جرمه ،اما دیدار وحرف زدن دو نوجوان شیرینی داستانه
نظر من عكس اينه.شما تا حالا تو اين فيلم جمله اي مبتني بر شرعي بودن ارتباط اين دوتا جوون شنيدي؟
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: alitalebi ، montazer_rm
۱:۳۴, ۲۳/دی/۹۰
شماره ارسال: #17
آواتار
(۲۳/دی/۹۰ ۰:۱۸)فدايي ولايت نوشته است:  نظر من عكس اينه.شما تا حالا تو اين فيلم جمله اي مبتني بر شرعي بودن ارتباط اين دوتا جوون شنيدي؟

شما تاحالا در این فیلم جمله ای مبتنی بر غیر شرعی بودنش شنیدین؟

همه چیز که نباید با جملات بیان بشه. تاثیری که به تصویر کشیدن بعضی چیزا میذاره خیلی بیشتره.این فیلم هم از اول داره کار این دوتا جوونو خوب نشون میده. حالا اگه تو قسمت آخر فیلم خود کارگردان هم بپره وسط بگه اینا کارشون غلطه تاثیر مخربی که با به تصویر کشیدن این رابطه به وجود اومده پاک نمیشه ...
یافتن تمامی ارسال های این کاربر
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: alitalebi ، bagheri4
۲۲:۵۵, ۲۴/دی/۹۰
شماره ارسال: #18
آواتار
(۱۸/دی/۹۰ ۹:۴۶)EMPERATOR نوشته است:  
(۱۸/دی/۹۰ ۱:۳۹)bi neshani نوشته است:  سلام
EMPERATOR
عزیز

سلام علیکم
کدام دست بر آتش ؟!!!!
برای نقد یک فیلم باید کامل آن را دیده باشید یعنی از اول تا آخر البته این یک عرف است وشما اگر دوست دارید از پیش قاوت کنید می توانید این فیلم را نقد کنید البته باز هم میگم سعی کنید قسمت های قبل و قبل و قبل تر رو نقد کنید شاید اینجوری بهتر باشه
سلام
آقا بی ادبی نشه منظور از دستی بر آتش
کاربر فعال صنعت سینما و موزیک بود.

بنده نه گفتم سریالی کلا بد یا کلا خوبه

پیشنهاد قرمز رنگتون عالیه دو سه قسمت قبل تر را میشه نقد کرد
نقد منم بر میگرده به بیش از دو سه قسمت قبل اما هنوز بد آموزی از نوع ناخود آگاه اون مکالمه حل نشده افرادی که این مکالمه را انجام میدن از آدم های بد من داستان نیستن.

یه نظر کلی در مورد سریال سازی تلویزیون.
به نظرتون بهتر نیست یه فیلم بر اساس واقعیت بدون اغراق ساخته بشه مثلا تقریبا مثل وضعیت سفید
خداییش این وضعیت سفید حکم یانگوم پیدا کرده بود.
به خاطر چی ؟ به خاطر همزاد پنداری

حالا یه سوال : چند تا از جوانان ما دارن با رفتار های این آقا پسر همزاد پنداری میکنند؟
آیا نقد رفتار های این فرد بعد از هر قسمت سریال کار غلطیه؟؟
به نظرتون صدا و سیما چطور میتونه این کار را انجام بده؟ به نظرتون شبکه نقد بزنه خوبه؟؟ Blush

خوشحال میشم نظراتتون رو بدونم

تقدیر و تشکر از مطلب توسط: EMPERATOR ، ztb
۰:۳۳, ۲۵/دی/۹۰ (آخرین ویرایش ارسال: ۳/بهمن/۹۰ ۱۹:۰۰ توسط Admirer.)
شماره ارسال: #19
آواتار
بنده نگفتم کلیشه ایه خودم هم بسیار بازی هومن سیدی را دوست دارم.
رفتارهای حمید در فیلم بسیار آموزنده است.

اما این نقد سریال را زیر سوال نمیبره.
حرف من اینه که میشه قسمت به قسمت رفتارهای بازیگران فیلم را بررسی کرد. و نکات خوب و بد را متذکر شد. که انسان با ضمیر خود آگاه پیام های رفتاری فیلم را بپذیرد.

تقدیر و تشکر از مطلب توسط: bagheri4
۱:۰۸, ۲۷/دی/۹۰ (آخرین ویرایش ارسال: ۲۷/دی/۹۰ ۴:۴۱ توسط 7parsa4.)
شماره ارسال: #20
آواتار
به نظرم تنها اثر این فیلم بر جامعه اینه که :
چادر اخه جیزه سرت کنی یهو زیر پا کسی گیر میکنه و میکشتش

در این فیلم همه افراد مانتویی هستند به جز ثریا
همه خانما خوبند به جز ثریا
ثریا نزول میخوره ، آدم میکشه ، وجدان درد نمیگیره در مقابل چادریه ، یک فرد به ظاهر مذهبیه ، در جلسات قرآن شرکت میکنه

امشبو دیدین ثریا چی گفت؟
"چادرمو از زیر پاش کشیدم از پله ها افتاد مرد
وای وای وای"
(من که خودم خیلی به چادر اعتقاد دارم وقتی اینو گفت تو دلم گفتم چشمت کور چادر سر نمیکردی دیگه وای به حال کسایی که اعتقاد ندارن)

دیگه به نظرتون چجوری میشه یه چیزی رو بهتر از این پیش چشم مردم خراب کرد؟
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: یا ثارالله ، Mohammad Trust ، ztb
ارسال پاسخ  به روز آوری

[-]
کاربرانی که این موضوع را مشاهده می کنند:
1 میهمان

پرش در بین بخشها:

بالا