کانال بیداری اندیشه در سروش کانال بیداری اندیشه در تلگرام

ارسال پاسخ  به روز آوری

رتبه به موضوع
  • 1 رای - 2 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
چرا در تالار شبهات مطرح نمی شود؟
۱۲:۱۲, ۱۵/بهمن/۸۹
شماره ارسال: #1

یکی از دوستام قراره مستند ظهور رو به دست من برسونه ...هر چی بیشتر تو فروم شما میگردم بیشتر مشتاق میشم انو ببینم!!امیدوارم که منم اونو که دیدم از افکارم برگردم و بفهمم چه خوابی بودم ...وگرنه الان که هر چی بیشتر اینا رو میخونم شاید از اون استاد زبان دوست گرام مون نگاه هم عاقل اندر سفیه تر باشه ....چیزی نمیگم چون می بینم که تاکید ویژه ای رو اون مستند دارین. سعیم اینه که تا اونو ندیدم سکوت کنم...
ولی در دفاع از اون استاد گرام باید بگم حتی اگه این حرفها درست باشد و حتی اگه نماد المپیک که سهل است دورتا دور ورزشگاه ها رو هم بنویسن صهیون ، ایرادی بر اونا نیست چرا که اگه عیبی باشه از ماست ....ما هم باید با تکیه بر اصول اسلام پیشرفت می کردیم اونقدر بزرگ میشدیم که همه ی دنیا به مسلمونا غبطه بخورن!...آره کم که میاریم میگیم اصول اسلام رو غربی ها گرفتن و انجام دادن و پیشرفت کردن ...میگیم اینجا مسلمانی داریم و اونجا اسلام!
و علاوه بر این حتی اگر از تمام کارتون ها، تمام فیلم ها و تمام دنیا نه به صورت پوشیده که به صورت واضح پر باشه از علایم آنچه شما به اون ماسونی می گویید چه عیبی داره اگه ما اعتقادمون قوی باشه!و بشناسیم چیزی که بهش اعتقاد داریم ،با درک و فهم بهش اعتقاد داشته باشیم؟!مشکل جایی هست که اعتقادات ظاهری باشه!اون وقت است که باید از ماهواره از اینترنت از کارتون از صهیون از نمیدونم اسباب بازی هم بترسیم ..چرا که علامت شیطان پرستی داره!
آره تا وقتی که من بیام تو این سایتی این چنینی و چندین جا بخوانم که از بیان شبهات دینی فرار شده و گفته شده ما که مختخصص دین نیستیم همین خواهد بود...
برادر من در اصول اعتقادی همه باید متخصص دین باشیم ...اتفاقا باید خوشحال باشیم شبهات مطرح بشه و اگه نتونستیم جوابش رو پیدا کنیم بریم دنبال جواب چرا که از اون به بعد اون شبهه واسه ما هم هست و اگه به جواب رسیدیم که بگیم و اگه نرسیدیم عقیدمون رو عوض کنیم .مگر نه اینکه اعتقاد ما باید بر اساس عقل باشد و نه تقلید....
و چه حکم عظیم و بزرگی و پر مغزی است اینکه "تقلید در اصول اعتقادی حرام است"
شرمنده که خیلی غیر متمرکز نوشتم .....
باز هم امیدوارم من اشتباه کرده باشم و بعد از چندین سال که از بلوغم میگذره از این راه غلط بیام بیرون و اگه چنین نشد از این به بعد متمرکز تر مینویسم(عاجزانه از دوستانم تقاضا دارم اگر گمان میکنند من گمراهم به من کمک کنند !)
یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: F.E.A.R ، oO DaViD Oo
۲۰:۰۸, ۱۵/بهمن/۸۹ (آخرین ویرایش ارسال: ۱۵/بهمن/۸۹ ۲۰:۱۱ توسط بیداری اندیشه.)
شماره ارسال: #2
آواتار
(۱۵/بهمن/۸۹ ۱۲:۱۲)سینا نوشته است:  یکی از دوستام قراره مستند ظهور رو به دست من برسونه ...هر چی بیشتر تو فروم شما میگردم بیشتر مشتاق میشم انو ببینم!!امیدوارم که منم اونو که دیدم از افکارم برگردم و بفهمم چه خوابی بودم ...وگرنه الان که هر چی بیشتر اینا رو میخونم شاید از اون استاد زبان دوست گرام مون نگاه هم عاقل اندر سفیه تر باشه ....چیزی نمیگم چون می بینم که تاکید ویژه ای رو اون مستند دارین. سعیم اینه که تا اونو ندیدم سکوت کنم...
ولی در دفاع از اون استاد گرام باید بگم حتی اگه این حرفها درست باشد و حتی اگه نماد المپیک که سهل است دورتا دور ورزشگاه ها رو هم بنویسن صهیون ، ایرادی بر اونا نیست چرا که اگه عیبی باشه از ماست ....ما هم باید با تکیه بر اصول اسلام پیشرفت می کردیم اونقدر بزرگ میشدیم که همه ی دنیا به مسلمونا غبطه بخورن!...آره کم که میاریم میگیم اصول اسلام رو غربی ها گرفتن و انجام دادن و پیشرفت کردن ...میگیم اینجا مسلمانی داریم و اونجا اسلام!
و علاوه بر این حتی اگر از تمام کارتون ها، تمام فیلم ها و تمام دنیا نه به صورت پوشیده که به صورت واضح پر باشه از علایم آنچه شما به اون ماسونی می گویید چه عیبی داره اگه ما اعتقادمون قوی باشه!و بشناسیم چیزی که بهش اعتقاد داریم ،با درک و فهم بهش اعتقاد داشته باشیم؟!مشکل جایی هست که اعتقادات ظاهری باشه!اون وقت است که باید از ماهواره از اینترنت از کارتون از صهیون از نمیدونم اسباب بازی هم بترسیم ..چرا که علامت شیطان پرستی داره!
آره تا وقتی که من بیام تو این سایتی این چنینی و چندین جا بخوانم که از بیان شبهات دینی فرار شده و گفته شده ما که مختخصص دین نیستیم همین خواهد بود...
برادر من در اصول اعتقادی همه باید متخصص دین باشیم ...اتفاقا باید خوشحال باشیم شبهات مطرح بشه و اگه نتونستیم جوابش رو پیدا کنیم بریم دنبال جواب چرا که از اون به بعد اون شبهه واسه ما هم هست و اگه به جواب رسیدیم که بگیم و اگه نرسیدیم عقیدمون رو عوض کنیم .مگر نه اینکه اعتقاد ما باید بر اساس عقل باشد و نه تقلید....
و چه حکم عظیم و بزرگی و پر مغزی است اینکه "تقلید در اصول اعتقادی حرام است"
شرمنده که خیلی غیر متمرکز نوشتم .....
باز هم امیدوارم من اشتباه کرده باشم و بعد از چندین سال که از بلوغم میگذره از این راه غلط بیام بیرون و اگه چنین نشد از این به بعد متمرکز تر مینویسم(عاجزانه از دوستانم تقاضا دارم اگر گمان میکنند من گمراهم به من کمک کنند !)

نه برادر من البته که شما در گمراهی نیستین. خدا نکنه. اما نمی دونم به نظر من کمی تجربه کم دارین. اول که پیشنهاد میدم مستند ظهور رو ببینین. موارد مهم مطرح شده در مستند حقیقت دارن. حالا انرژی اشکال مختلف و .... اگرچه مدرکی ارائه نمیشه اما مهم هم نیستن. یعنی اونقدرها مهم نیستن. قضیه مستند ظهور هم 7 ساعت نشانه پیدا کردن نیست. اینها مطالب بسیار سطحی و پیش پا افتاده هست. قضیه عمیق تره...

در مورد شبهات من دو سال پیش که فرصت بیشتری داشتم حدود چند ماه روزی چند ساعت کارم شده بود گشتن دنبال شبهات دینی توی فرومهای مختلف. فرومهایی که اگر نبودن کارشناسان دینی که جواب ضد دین ها و حتی بی خداها رو بدن، اعتقادات من لطمه بزرگی بهش وارد میشد مثلا ممکن بود قضیه شهادت امام رضا علیه السلام رو دروغ بدونم. تا این حد. بله شبهات بعضا بسیار پیچیده هستن و دشمن هم گاهی اوقات بسیار مکارانه جلو میاد. کسانی رو گذاشتن مخصوص اینکار در تالارهای مختلف. کسانی که بسیار مطالعه داشتن و شغلشون این بوده و هست. اینقدر ریز میشن در بعضی مباحث و شبهات که واقعا نیاز به کسی هست که عمری دروس فقهی رو مطالعه کرده باشه. از طرفی مشکل مهم دیگه اینه که اگر تا 20 صفحه بحث بکنی چون طرف عناد داره نمی پذیره و بحثها بی نتیجه باقی می مونه و خواننده رو در حالت تشکیک باقی میگذاره. خود این یعنی موفقیت برای دشمن.
اگر باب بشه که اینجا هر کی شبهه داره پاشه بیاد بپرسه و یکی از دشمنان پر مطالعه تشریف بیارن و دریایی از شبهات رو مطرح کنن کی میخواد جواب بده؟ از کجا معلوم ما بتونیم؟ ما همش چند ساله که فهمیدیم کجای داستانیم و روی این دنیا چه می کنیم. بعضی پاسخها ممکنه برای بعضی قانع کننده باشه و برای بعضی نه. حتی به علت اینکه قرآن معجزه جاوید تا آخرالزمانه و از طرفی عقل بشر هم ناقص، ممکنه چیزهایی در قرآن باشه که ما نتونیم ثابت کنیم و بعدها قضیه شفاف بشه.

ببخشید طولانی شد. در هر حال خواستم بگم اینطور هم که شما فکر می کنین نیست. البته من با تزلزل اعتقادات به دنبال شبهات پیش آمده رفتم و هر چه بیشتر تحقیق کردم الحمدلله و با لطف خدا اعتقاداتم مستحکم تر شد. اما این دلیل نمیشه مطرح شدن شبهات رو اینجا باز کنیم در حالیکه کارشناس دینی خبره و با تجربه نداریم.

امضای بیداری اندیشه
[تصویر: signature.jpg]

والذین جاهدوا فینا، لنهدینهم سبلنا
به یقین کسانی که در راه ما تلاش کنند را به راه های خود هدایت خواهیم نمود.
ارسال ایمیل به این کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: سینا ، m.shirazi80 ، MAHDI59 ، oO DaViD Oo
۲۲:۱۹, ۱۵/بهمن/۸۹
شماره ارسال: #3

برادر یا خواهر عزیز جواب شما و مهمتر از اون لحن نوشته ی شما مرا بسی خوشحال کرد که با افرادی تند خو و متعصب مواجه نیستم!قصد بحث کردن ندارم اینجا که میدونم این تاپیک جای این کار نیست فقط سعی میکنم مختصر نظراتم رو در مورد نوشت تون بگم ...
نقل قول:در مورد شبهات من دو سال پیش که فرصت بیشتری داشتم حدود چند ماه روزی چند ساعت کارم شده بود گشتن دنبال شبهات دینی توی فرومهای مختلف. فرومهایی که اگر نبودن کارشناسان دینی که جواب ضد دین ها و حتی بی خداها رو بدن، اعتقادات من لطمه بزرگی بهش وارد میشد مثلا ممکن بود قضیه شهادت امام رضا علیه السلام رو دروغ بدونم.
برادر من الان از کجا میدونید که امام رضا شهید شده اند ؟! یا دلیل بر حقی برای آن دارید که صد البته می توانستید جواب اون شبهه را بدهید یا دست کم قابل قبول است که نتوانید جواب آن شبهه را بدهید به نحوی که گوینده قانع شود ولی دست کم میتوانستید خودتان را که قانع کنید که در این صورت هم مشکلی نیست!
و یا اینکه دلیلی برای اینکه امام رضا شهید شدند ندارید ...خوب اگر کسی دلیلی درست آورد چه ترسی است که بپذیریم اما رضا شهید نشدند؟!...آیا چون همه میگویند امام رضا شهید شد ما هم باید بپذیریم و حتما این درست است؟!
برادر من من میدونم قضیه به این سادگی نیست و خودم هم در این وادی بودم !اما تقریبا به یقین رسیدم که اگر ما میخوایم جامه مون واکسینه بشه و قوی بشه راهی جز رفتن تو این وادی نیست نه فرار از اون ....
شهادت امام رضا که 1 صدم از اعتقادات ما هم نیست نه جز اصوال دین ماست و نه فروع ! امام سجاد (اگر اشتباه نکنم یا یکی دیگر از معصومین) می گن که "شک مقدمه ی یقینه" آره ما باید به خدا هم شک کنیم تا به یقین برسیم ...البته شک بی تعصب....(البته بایدی وجود ندارد اگر شک نداریم که هیچی اما اگه داریم نباید ازش فرار کنیم چرا که اگه عقلا به این برسیم که خدایی نیست بر اساس نظر همان هایی که میگن خدا هست چیزی از دید خدای اونا بر ما نیست یعنی گناهی مرتکب نشدیم)
نقل قول:دشمن هم گاهی اوقات بسیار مکارانه جلو میاد. کسانی رو گذاشتن مخصوص اینکار در تالارهای مختلف. کسانی که بسیار مطالعه داشتن و شغلشون این بوده و هست
حتما شما هم مثل من قبول دارین که ایرادی بر دشمن نیست.....شاید اصلا نشه گفت دشمن ! چرا که ما هم دانشمندانمون ساعت ها وقت میگذارن تا اشکالات ادیان دیگه رو پیدا کنن ....مشکلان دین مسیحیت کنونی ،یهودیت....یا پیدا کردن اشکالات( از نظر اونا شبهات ) تو مذهب اهل تسنن، آیا اونا باید به ما بگن دشمن؟! باید بگن به حرفای اونا گوش ندین؟! ...که من میدونم که هر دوش رو میگن ....ولی کار درستی نیست از نظر علما ی ما ...شایسته است که ما مانند کسایی عمل نکنیم که اونها رو سرزنش میکنیم !
نقل قول: از طرفی مشکل مهم دیگه اینه که اگر تا 20 صفحه بحث بکنی چون طرف عناد داره نمی پذیره و بحثها بی نتیجه باقی می مونه و خواننده رو در حالت تشکیک باقی میگذاره. خود این یعنی موفقیت برای دشمن.
باز هم میگم تجربه ها شما رو من هم داشتم و نه تنها میدونم چی میگین بلکه اونو درک هم کردم ....متوجه منظور شما هستم ، ولی از نظر من چیزی که در این موارد مهمه در درجه اول اینه که شبهه ای اگه برام خودم به وجود اومد بر طرف شده و در درجه ی دوم اگر یک مخاطب بی طرف و بدون عناد بحث رو خوند متوجه بشه حق و حقیقت کدوم طرفه ...اصلا مهم نیست که طرف معانده ،خوب اون قانع نشه...البته برام جمع کردن بحثایی اینجوری و جهت دادن درست به اون کمی مهارت میخواد که اینم کم کم به دست میاد
...
نقل قول:اگر باب بشه که اینجا هر کی شبهه داره پاشه بیاد بپرسه و یکی از دشمنان پر مطالعه تشریف بیارن و دریایی از شبهات رو مطرح کنن کی میخواد جواب بده؟ از کجا معلوم ما بتونیم؟ ما همش چند ساله که فهمیدیم کجای داستانیم و روی این دنیا چه می کنیم. بعضی پاسخها ممکنه برای بعضی قانع کننده باشه و برای بعضی نه.
عزیزم دو حالت وجود داره یا آنکه ما نیتونیم جواب بدیم ولی برای ما و درون ما شبهه ای وجود نداره و ثابت شده است که ترسی نیست و یا اینکه شبهه برای ما هم شکل میگیره چیزی که بهش اعتقاد داشتیم رو بهش شک میکنیم در این صورت میریم و بیشتر دنبال جواب میگردیم ؛ خدا رو شکر یه عالمه شماره پاسخ گویی به سولات هستند همه مراجع جایی برای سوال پرسیدن دارن و .....؛خوب یا اینکه قانع میشیم که فبها و یا اینکه قانع نمیشیم اون موقع دیگه لازم نیست و صد البته نمیتونیم خودمون رو گول بزنیم ما هم دیگه به اون مورد اعتقاد نداریم (باید این دید رو پاک کنیم تو ذهنمون که هر چی شبهه هست کار دشمنه ...ممکنه کار انسان های دین دار باشه تا باور هایی که به غلط درون ما شکل گرفته رو تصحییح کنند )
نقل قول:حتی به علت اینکه قرآن معجزه جاوید تا آخرالزمانه و از طرفی عقل بشر هم ناقص، ممکنه چیزهایی در قرآن باشه که ما نتونیم ثابت کنیم و بعدها قضیه شفاف بشه.
در مورد رابطه قرآن و عقل هم من به شخصه خیلی تحقیق کردم ..اعتقاد در تشیع اینه که هرگر تضادی بین عقل و قرآن شکل نمیگیره عقل ما ممکنه نتونه جواب بده ولی جواب غلط نمیده...واسه همینه که میگن "کلما حکم بالعقل حکم بالشرع" پس تضادی به وجود نمیاد!
و البته اگه ما به کلیت قرآن اعتقاد واقعی پیدا کرده باشیم یعنی عقلا به این رسیده باشیم که قرآن از طرف خداست و کامله ،خوب این جواب که " در قرآن اومده" خودش یه جواب محکمه به شبهات مطرح شده، البته در قرآنی که به این دلایل من معتقدم درسته ....
نقل قول:البته من با تزلزل اعتقادات به دنبال شبهات پیش آمده رفتم و هر چه بیشتر تحقیق کردم الحمدلله و با لطف خدا اعتقاداتم مستحکم تر شد
خوشحالم که اینو میگین برای من هم همین بوده و مطمئن باشین برای اکثریت هم همین خواهد بود ....پس نباید ازشون فرار کرد
نقل قول:ما این دلیل نمیشه مطرح شدن شبهات رو اینجا باز کنیم در حالیکه کارشناس دینی خبره و با تجربه نداریم.
هر چند که دلیل شما برای باز نشدن شبهات رو قبول ندارم (که قبلا گفتم چرا ..چون اگه شبهه ای است که ما جوابی براش نداریم اون شبهه ما هم هست پس اگه حلش نکنیم اعتقاد خودمون مشکل داره و وظیفه دینی ماست که اونو حل کنیم...چه بسا واجب باشه)
ولی اصراری هم برای باز شدن بحث شبهات اینجا ندارم چرا که قابل درک و پذیرش است که کسی نخواد بحثی در یه جایی باشی...تفکیک یعنی این که از نظر من خیلی مهمه یعنی این جمله از نظر من جمله ای درست است که
"دوست عزیز من این فروم رو راه اندازی کردم ،هزینه و مسئولیت اون هم بر عهده منه، خوب برای موضوع شبهات دینی در نظر نگرفته ام وصلاح نمیدانم این بحث اینجا مطرح بشه"
اینو می پذیرم Blush
من هم بحثی رو شبهات دینی ندارم اینجا ...رو کلیات موضوعات مطرح شده تو این فروم کمی سوال دارم و احساس میکنم که کمی مسیر رو یا من اشتباه میرم یا اینجا ، که در جایگاه درست و وقت دیگری به صورت تفکیکی میگم
خوبه نمیخواستم بحث کنم و میخواستم مختصر بگم . اینقدر شدSmile شرمنده طولانی شدSleepy....
ان شالله خدا همه ی ما را به راه راست هدایت کند
موفق باشید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: فرهاد
۲۲:۵۴, ۱۵/بهمن/۸۹ (آخرین ویرایش ارسال: ۱۵/بهمن/۸۹ ۲۳:۰۲ توسط بیداری اندیشه.)
شماره ارسال: #4
آواتار
برادر من حرفهای شما همه درست. یه چند تا نکته:
زدن تو این وادی ها یک نسخه عمومی نیست که برای همه می پیچین. حتی علما میگن شبهات رو عمومی مطرح نکنین شاید برای کسی شبهه نباشه بعد طرف قانع نشه و بنا به هر دلیلی دنبال جواب هم نتونه بره بعد مشکل پیش بیاد. دلیلی نداره اگر فلان شبهه رو ندونیم یعنی اعتقادات ما مشکل داره و حتما باید همه شبهات رو بدونیم و دنبال جواب باشیم.
چه تضمینی وجود داره ما شبهه رو مطرح کنیم و جوابی براش پیدا نکنیم طرف بره دنبال جواب؟ چه فایده ای داره؟ من خودم دیدم توی همون تالارها که در بخش شبهات زنان خانمی پیدا شد و با حالت عصبی و تعجب از دین اسلام رفت بیرون و منفور از اسلام هم بیرون رفت. آیا طرف رفت دنبال جواب؟ خودش می گفت من اومدم تو فرومهای مذهبی بیشتر با قرآن آشنا بشم اما نتیجه چیز دیگه شد.
من نمیگم از شبهات فرار کنیم. اشتباه منظورم رو رسوندم. من میگم ما اینجا نه توانایی و نه فرصت پرداختن به شبهات رو داریم. دشمن وجود داره. نه اینکه شبهات همه کار دشمنه اما دامن زدن به شبهه و مطرح کردن بعضی چرندیات به اسم شبهه کار دشمنه.

خود من به زور دارم همین مطلب رو می نویسم. اینقدر با کمبود زمان مواجهم. خیلی ها شاید اینطوری باشن. کی از من خواسته تمام عمر خودم رو صرف شبهات دینی کنم چون اگه نکنم اعتقاداتم زیر سواله؟ مگر نه اینکه عارف بالله آقای بهجت فرمودن شما به دانسته های خود عمل کنید؟ مگه گشتن دنبال شبهات به همین سادگیه؟ باید زیاد تفاسیر مفسران خونده بشه. باید طرف بتونه جمعبندی کنه. همه مراجع پاسخگو شاید در دسترس یه نفر نباشن و نتونن طرف رو قانع کنن.

چند تا از نزدیکان خود من بودن که با من جلسات مذهبی می اومدن و فقط با خوندن چند تا کتاب ممنوعه چنان پرت شدن و تلاشها و پاسخهای من هم جواب نداد. الان هم بیخدا شدن. چنان توی سایت ضد دین ها شستشوی مغزی شده بود که ... یه شبهه مطرح کرد. بلد نبودم. چند ماه طول کشید تا جوابشو پیدا کردم اما دیگه دیر شده بود. او دنیایی از شبهات بی پاسخ رو دیده بود و برای خودش سناریویی درست کرده بود و تمام. دیگه جوابهای من کارساز نبود. تازه من جوابها رو براش بردم خودش که اصلا دنبالش نبود و حتی بهونه می آورد که سر کار هست و فرصت نمی کنه.

با همه تفاسیر گفته های شما اکثرا درست هست. کسی شبهه داره یعنی سوال در اعتقادات باید بره دنبالش اما چون باز هم میگم توانایی مدیران تالار رو در حد لازم نمی بینم و همینطور فرصتشون که اکثرا کم فرصت می کنن برای کارهاشون و دیگه اینکه همونطور که خودتون گفتین سیاست تالار این نبوده و نیست دوستان رو دعوت می کنم به سایتهای تخصصی در مورد شبهات. لزومی نمی بینم اینجا مطرح بشه اما اگر کسی واقعا شبهه و سوالی داره بره دنبالش.
امیدوارم من و شما به درک متقابل حرفهای همدیگه رسیده باشیم. من فقط لزومی برای مطرح شدن شبهات در این تالار نمی بینم بنا به دلایل مختلف. با خود طرح شبهات و دنبال جواب بودن موافقم. اما هر کس وظیفه ای داره. یه فرق کوچیک بین من مهندس کامپیوتر با یه مجتهد و حجت الاسلام دروس فقه خونده وجود داره.
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: سینا ، m.shirazi80 ، oO DaViD Oo
۱:۳۹, ۱۶/بهمن/۸۹ (آخرین ویرایش ارسال: ۱۶/بهمن/۸۹ ۱۵:۰۰ توسط مسافر.)
شماره ارسال: #5
آواتار
پاسخگویی به شبهات برای فرد پاسخ دهنده حالت فرسایشی و ریزشی دارد و وحشتناک انرژی بر است. مگر اینکه طرف متخصص باشد یا به بیان دیگر کارش همین باشد. همینطور شبهات برای سوال کننده وقتی سکوی رسیدن به یقین می شود که اولا قصد جدل نداشته باشد و دوما داشته های محدود خود را حق مطلق و دانسته های سطحی خویش را وحی منزل نداند. که در غیر اینصورت غیر ممکن است از شبهه بتواند به یقین برسد.
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: montazer ، سینا ، F.E.A.R ، m.shirazi80
۱۴:۱۰, ۱۶/بهمن/۸۹ (آخرین ویرایش ارسال: ۱۶/بهمن/۸۹ ۱۴:۱۶ توسط سینا.)
شماره ارسال: #6

دوست عزیزم خیلی ممنون ...و عذر خواهی بابت اینکه باز هم دارم جواب میدم (از اون جهت که وقت شما محدوده) ولی متاسفانه من نمی تونم از جواب دادن بگذرم ...برام مهمه اگه فکر میکنم چیزی درسته به آدم فعال و پر تحرکی چون شما هم بگم ....
همه حرفهای شما هم درست برارد فقط چند تا نکته در مورد نکات مطرح شده :Shy
نقل قول:زدن تو این وادی ها یک نسخه عمومی نیست که برای همه می پیچین. حتی علما میگن شبهات رو عمومی مطرح نکنین شاید برای کسی شبهه نباشه بعد طرف قانع نشه و بنا به هر دلیلی دنبال جواب هم نتونه بره بعد مشکل پیش بیاد. دلیلی نداره اگر فلان شبهه رو ندونیم یعنی اعتقادات ما مشکل داره و حتما باید همه شبهات رو بدونیم و دنبال جواب باشیم.
چه تضمینی وجود داره ما شبهه رو مطرح کنیم و جوابی براش پیدا نکنیم طرف بره دنبال جواب؟ چه فایده ای داره؟
دوست من حتی اگه علما هم میگن (که از نظر من نمیگن) درست نمیگن ، یعنی چی شاید برای کسی شبهه نباشه بعد عمومی که مطرح میکنن برای اون هم شبهه میشه!!! تنها در صورتی یه موضوع برای دیگری شبهه نیست که دلیلی قانع کننده برای اون داشته باشه وگرنه خود اون شخص هم در این موشوع میلنگه ...فقط از مشکلش خبر نداشته .. ، آنچه مد نظر من از کلمه شبهه است بیشتر اصول اعتقادی دین ماست ...ما تو اصول اعتقادی به خوبی کار نکردیم ،بر خلاف نظر صریح اسلام، عقلا و اجتهادا بهش نرسیدیم و واسه همین به مشکل بر میخوریم !
از نظر من حرف بسی بی منطق است که ممکن است این شبهه یا مشکل برای دیگری نباشه یا ندونه که اینجور مشکلی هم هست حالا شما که میگین بیدار میشه و ممکنه جواب رو پیدا نکنه و ....
یعنی منظور اینه همین که کسی گفت من به اسلام اعتقاد دارم دیگه ولش کنین؟! ،نذارین فکر کنه، نذارین به مشکل بر بخوره ،مبادا مشکلات اعتقادیش رو به روش بیارین چون ممکنه بر گرده و در نهایت "بذارین خواب بمونه"!!!
بله شما درست میگین برادر من، دقیقا جو جامعه ما همینه.....اونقدر میذاریم همه خواب بمونن تا دشمن بیاد اونا رو بیدار کنه و اونوقت با روش هایی که بلده گمراه کنه!حالا اگه یه دوستی هم بخواد قبل دشمن این کار رو بکنه متهم به دشمنی میشه....
هیچ نضمینی وجود نداره بره دنبال جواب ...هیچ تضمینی! به نظر من تضمینی هم نمیخواد. طرف اعتقاد نداشته باشه بهتر از یک اعتقاد تو خالی است ،مگه قراره همه اعتقاد داشته باشن؟!
نقل قول:من خودم دیدم توی همون تالارها که در بخش شبهات زنان خانمی پیدا شد و با حالت عصبی و تعجب از دین اسلام رفت بیرون و منفور از اسلام هم بیرون رفت. آیا طرف رفت دنبال جواب؟ خودش می گفت من اومدم تو فرومهای مذهبی بیشتر با قرآن آشنا بشم اما نتیجه چیز دیگه شد.
برارد من مشکل چیه که اون خانم از اسلام رفت بیرون؟! اصلا مگه قبلا در اسلام بوده؟....همین که کسی گفت من اسلام آوردم که مومن نیست! چه بسا اگر روزی این خانم به اسلام رو بیاره بسیار محکمتر از قبل بیاد.خوب قرار نیست که همه مسلمون باشن!یک مسلمان واقعی بهتر از 10 ها مسلمان تو خالی و ظاهری است.متاسفانه برخورد جامعه ما اینجوره که میخواد بگه همه با ایمانن...مثلا همه زنان محجبه هستن!!!فرق جامه ما مثلا با ترکیه چیه؟
اونجا بالای 60 درصد با آزادی کامل محجبه هستند و اینجا 100% بدون آزادی!کدام جامعه محجبه تر هستند؟ تو خیابان ها را بری متوجه میشی...این چیزی که تو جامعه ما هست حجابه یا آبروی حجاب رو برده؟(منظورم بد حجابی هاست)
باید بپذیریم که قرار نیست همه راه درست رو ببرن....به زور هم نمیشه!
نقل قول:چند تا از نزدیکان خود من بودن که با من جلسات مذهبی می اومدن و فقط با خوندن چند تا کتاب ممنوعه چنان پرت شدن و تلاشها و پاسخهای من هم جواب نداد. الان هم بیخدا شدن. چنان توی سایت ضد دین ها شستشوی مغزی شده بود که ... یه شبهه مطرح کرد. بلد نبودم. چند ماه طول کشید تا جوابشو پیدا کردم اما دیگه دیر شده بود. او دنیایی از شبهات بی پاسخ رو دیده بود و برای خودش سناریویی درست کرده بود و تمام. دیگه جوابهای من کارساز نبود. تازه من جوابها رو براش بردم خودش که اصلا دنبالش نبود و حتی بهونه می آورد که سر کار هست و فرصت نمی کنه.
عزیز من اون کتاب ممنوعه برای اون دوستان تو بسیار مفید تر از اون جلسات مذهبی بوده ....آره عزیز حرف من اینه که جامعه ی به اصطلاح دین دار ما اونقدر تو خالی شده که با چند تا کتاب ممنوعه میتونه از هم بپاشه ...پس بذارین بپاشه!این جامعه باید از هم بپاشه تا کی میخوایم جلوی کتاب ها رو بگیریم ؟اینترنت رو فی*ل*تر کنیم ،ماهواره رو بگیریم،پارازیت بفرسیتم و ..و.. و .....آره همین ها جامعه ما رو توخالی کرده که باید بترسیم شبهات مطرح بشه!دوست من باید بپذیریم که اون اعتقادِ دوستان تو که در جلسات دینی هم حاضر میشدن نه تنها فایده ای نداشته که چه بسا بدون اجتهاد اعتقادی بوده و در واقع تقلیدی بوده و مرتکب کار حرام هم شده بودند ...!حالا دست کم هوشیار و با اراده بی خدا شدند و اگر عنادی نباشه الان هم کافر نیستن بلکه جزو مستضعفین به حساب میان و صد البته اگر روزی ایمان بیاورند به مراتب درجات ایمان آنها بالاتر خواهد بود ....
تو مورد قبل حجاب رو مثال زدم ....بله ترکیه آزادی شد ، بی حجابی شد ...ولی الان تو ترکیه سکولار ها باید بترسن که حجاب همه جا رو بگیره اما ما باید بترسیم که بی حجابی همه جا رو بگیره.(شما رو ارجاع میدم به نامه ی آقای تاج زاده به علی مطهری که میتونین در اینترنت پیدا کنین)
کرسی های آزاد اندیشی هم که مقام معظم رهبری فرمودن دقیقا بیان همین شبهات دینیه!که خیلی هم مفیده...تو دانشگاه دوست من یه دوره برگزار شد و دختری رفت بالای تریبون هر چه میتونست از حجاب بد گفت.....ولی کم کم در جلسات بدی جواب داده شد!
دوست من اگه ما اعتقادمون راسخ باشه هر گز از اینکه شبهات بی جواب بمونه نمیترسیم....
در کل من میخوام اینو بگم که اگر چه ممکنه ما ریزش ظاهری داشته باشیم ،یه عده برگردن از اسلام.....ولی اونا در واقع اعتقادی هم به اسلام نداشتن ، جز یه اعتقاد تو خالی...ولی در مقابل ایمان ها خیلی محکمتر میشه و بایند مثبته....
نقل قول: من فقط لزومی برای مطرح شدن شبهات در این تالار نمی بینم بنا به دلایل مختلف
این حرفو من تو پست قبلیم یذیرفتم Blush
(۱۶/بهمن/۸۹ ۱:۳۹)مسافر نوشته است:  حالا که دوستان زدند توی جاده خاکی و مسیر تاپیک رو منفجر کردند من هم یک نظر بدهم راجع به شبهات:
پاسخگویی به شبهات برای فرد پاسخ دهنده حالت فرسایشی و ریزشی دارد و وحشتناک انرژی بر است. مگر اینکه طرف متخصص باشد یا به بیان دیگر کارش همین باشد. همینطور شبهات برای سوال کننده وقتی سکوی رسیدن به یقین می شود که اولا قصد جدل نداشته باشد و دوما داشته های محدود خود را حق مطلق و دانسته های سطحی خویش را وحی منزل نداند. که در غیر اینصورت غیر ممکن است از شبهه بتواند به یقین برسد.
مسافر عزیز
هم شما هم دوستمون "بیداری اندیشه" برداشت اشتباه کردین از حرف من در مورد کلمه شبهه،منظور این نیست که یکی یا افرادی بیان شبهه مطرح کنن و دیگرانی کارشان این باشه که بخونن و جواب بدن !البته این مورد در مورد سایت های علما صادقه!اما در یک فروم اینچنینی منظور بحث های دوستانه و البته گاها غیر دوستانه است،که البته گاهی انرژی بر است و گاهی انرژی ده...مثل تمام بحث های دیگر !
تقریبا با حرفهات موافقم
باز هم میگم من هیجا نگفتم تاپیکی به این شبهه ابنجا باز بشه!
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: m.shirazi80
۱۵:۴۶, ۱۶/بهمن/۸۹
شماره ارسال: #7

به نظرم پرسیدن این سوال به دلیل یک ایراد بزرگ در ایرانیان است!!!
ما خودمون رو توی همه چیز کارشناس می دونیم و در مورد همه چیز نظریه میدیم.در حالیکه ممکنه حتی تا حالا یک کتاب هم در مورد موضوع مورد بحث نخونده باشیم.

همه پزشک هستیم.مکانیک هستیم.برقکار هستیم.سیاستمدار هستیم.نظامی هستیم.کارشناس فوتبال هستیم.تاجر هستیم.شیمیدان هستیم.کارشناس مذهبی هستیم و ...
در حالیکه در عصری هستیم که هر رشته تحصیلی که در 100 سال پیش تدریس میشد، امروز به دهه ها شاخه و گرایش تقسیم شده و علوم بسیار تخصصی شده.

سوال:مگر اصول دین تحقیق نیست؟
پاسخ:بله

سوال:پس هر مسلمانی باید در مورد آن اطلاعات کافی داشته باشد؟

سوال:خوب شبهات را هم باید بتواند پاسخ دهد؟!
پاسخ:خیر

دوست عزیز سطوح علم آموزی و دانش متفاوت است.(سطوح زیر توسط بنده دسته بندی شده)
سطح یک:شاگرد صفر و آموزنده مقدمات
سطح دو:شاگرد متوسط و آموزنده مطالب متوسط و کمی پیچیده
سطح سه:شاگرد پیشرفته و آموزنده مطالب پیشرفته

تازه اینجا طرف به حدی میرسه که میتونه بگه من در فلان علم اطلاعات نسبتا خوبی دارم(حدود 5-6 سال طول می کشد)

از اینجا به بعد شخص مدتی باید به تحقیق و ترجمه و ... در یک گرایش خاص بپردازد و آموزشهای ویژه ای ببیند تا به درجه استادی برسد.کسی باشد که سر 4 تا سوال دانش آموز و دانشجو گیر نکند

اما کسی که بخواد صبح تا شب به شبهات پاسخ دهد، آموزشهای یک استاد برایش کافی نیست و باید خود مطالعه گسترده تری روی شبهات طرح شده در تاریخ بکند تا دستش بیاید چه خبر است!!!

حالا شما از چند جوان که خود جویای حقیقت هستند و احتمالا هیچکدام هم علوم دینی به طور اعم تحصیل نکردند چه انتظاری دارید؟
در حالیکه سایت پاسخگویی از طرف حوزه های علمیه وجود دارد و اگر کسی شبهه داشته باشد بی پاسخ نخواهد ماند!
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: سینا ، mohamad ، m.shirazi80
۲۰:۱۲, ۱۶/بهمن/۸۹ (آخرین ویرایش ارسال: ۱۶/بهمن/۸۹ ۲۰:۱۷ توسط بیداری اندیشه.)
شماره ارسال: #8
آواتار
آقا سینا تا حدودی با حرفهاتون موافقم. خیلی بیراه نمیگین اما دارین نسخه عمومی میدین. یه مثال میزنم.
حتما شنیدین پیرمردهای بعضا روستایی با نیتی صاف ولی شاید در عمرشون دنبال شبهات نرفته باشن. وقتی مردم همه خوابهای خوب ازشون دیده باشن. موردی یکی از آشنایان بود که اینقدر دست به خیر بود نه مالی بلکه معنوی. خیلی ساده و مظلوم و در فکر کار برای دیگران انجام دادن و دست خیر داشتن. بنده خدا رو خوب می شناختم. میخواست بره مکه. وقتی رفت محلشون و از همه حلالیت گرفت برگشتنی تو جاده خوابش برد و تصادف کرد و فوت کرد. یکی از فامیلهای دورشون اتفاقی همون شب خواب می بینه طرف شهید شده. یکی دیگه تو خواب دیدتش که داره طواف میکنه. فقط تو خواب پسرش اومده بود و گفته بود نماز میخواد چون بنده خدا نماز قضا زیاد داشت. این بنده خدا اگر شبهات توی سایتها رو براش مطرح میکردی سریع باور می کرد. چه اینکه مواردی بود که حرفهایی در مورد رهبر و ... می شنید و زود باور میکرد و حتی عکس العملهایی هم نشون می داد. اما نه فهمید خداشناسی و اصول دین علمی چیه و نه شبهات و پاسخشون رو و نه مطالعه دینی داشت. قرار نیست اینطوری باشه که همه و همه باید تمامی شبهات رو و پاسخشون رو بدونن تا اعتقاداتشون کامل باشه. حرف من اینه. لزومی نداره. مثال نقض زیاده. من نمیگم کورکورانه اصول دین رو بپذیره اما این هم نیست که بره دنبال شبهات. اصلا مگه شبهات یکی دو تا هستن؟ فقط قرآنش چند صد تا هست. جواب قانع کننده اینها یعنی مدتها مطالعه تفسیر که باید بدونین چقدر وقت می گیره تازه اگر مصداق علم لا ینفع نباشه. مثلا شبهه به علم صرف و نحو قرآن رو کسانی مطرح می کنن که می دونن چی میگن. درسشون رو خوندن با برنامه ریزی. من از کجا باید بدونم جواب حوزه قانع کننده هست؟ وقتی سوادش رو ندارم؟ اتفاقا جواب شبهه رو هم خوندم اما متوجه نشدم. می تونه طرف بره یکی دو تا کتاب اصول بخونه و مهم تر اینکه به دستورات دین و قرآن چون دستور خداست بی چون و چرا عمل کنه. تازه ایمان پیدا کردن به خدا در دل باید باشه و صرف مطالعه دلیل نمیشه.

نمی دونم می تونم منظورم رو برسونم یا نه. مطمئن نیستم راه درستی باشه رفتن دنبال شبهات. حرفهای شما منطقی و درسته اما من هم دلایلی عرض کردم که دور از منطق نیست.
اینها مربوط میشه به اینکه آیا همه افراد باید برن دنبال شبهات یا نه. مطرح شدن شبهات در این تالار هم که بحثش حل شد.
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: سینا ، F.E.A.R ، mohamad ، m.shirazi80
۱۲:۱۷, ۱۷/بهمن/۸۹
شماره ارسال: #9

دوست عزیزم "علایم ظهور"
از اینکه وارد بحث ما شدی خیلی خوشحال شدم و این پستی که خطاب به من نوشتی نشانه ی ارزشی است که برای من قایل شده ای ،ممنون از وقتی که گذاشتی ؛ و اما دوست من :
نقل قول:به نظرم پرسیدن این سوال به دلیل یک ایراد بزرگ در ایرانیان است!!!
خواستم خدمتتون عرض کنم که من چنین سوالی (اشاره به عنوان این تاپیک) رو هیچ وقت نپرسیدم و درخواست "مطرح شدن شبهات در این تالار " را هم نداده ام ،(کافی است نگاهی به پست ها قبلی بندازی ) و برای اطلاع شما میگم که عنوان این تاپیک هم توسط مدیریت این انجمن(با تشکر از ایشان) بعد انتقال پست ها از جایی دیگر به اینجا نوشته شده است.
و اما ممکن است بپرسی اگر چنین درخواستی را نداده ام پس این بحث باطل و بیهوده است ،در جواب این سوال شما باید بگم که این بحث برای رسیدن به یک موضع یکسان در برخورد با شبهات (که در ادامه عرض خواهم کرد منظور از شبهات چیست) است،یعنی من اصراری برای ایجاد بخشی برای شبهات ندارم(به دلیلی که در چند پست قبلیم گفتم) اما به هیچ وجهه برخورد شما با این موضوع را قبول ندارم و خواهم گفت چرا...
خوب:
نقل قول:سوال:مگر اصول دین تحقیق نیست؟

سوال:پس هر مسلمانی باید در مورد آن اطلاعات کافی داشته باشد؟

سوال:خوب شبهات را هم باید بتواند پاسخ دهد؟!
پاسخ:خیر
دوست من، من از شما یک سوال دارم ،از نظر شما حایل بین آنچه شما بدان "شبهه" در دین می گویید با "اصل دین" چیست؟
چه چیز شبهه را از اصل جدا میکند ؟!
من مثالی میزنم ...شما هم بزن،
مثلا ما اعتقاد داریم که قرآن معجزه است ، کسی میاید می گوید قرآن معجزه نیست به دلیلی که ابراز میکند، خوب این شخص یک شبهه ایجاد کرده است ،حالا آیا میتوان گفت من کاری به شبهات ندارم یا باید دلیل محکمتری که برای اعتقادمان داریم را رو کنیم و دست کم خودمان را اقناع کنیم ؟
باز هم میگویم آنچه مد نظر من از کلمه شبهه است "مشکلات و سوالات در اصول اعتقادی(و غیر اعتقادی) است"
و بین شبهه و اصل مطلب (اگر تقلیدی در کار نباشد) فاصله ای نیست،
در واقع از نظر سوال دوم و سوم شما یک سوال است با دو پاسخ متضاد!
نقل قول:در حالیکه سایت پاسخگویی از طرف حوزه های علمیه وجود دارد و اگر کسی شبهه داشته باشد بی پاسخ نخواهد ماند!
خوب پس اگر اینچنین است دیگر ترسی از عدم توانایی در جواب دادن نیست ،اگر در سوالی گیر کردیم می رویم میپرسیم ، هم خودمان یاد میگیریم و سوال پرسنده ...(که البته من خودم اعتقاد دارم و میدانم که به این راحتی نیست،میدانم که درگیری های ذهنی بسیاری ایجاد میکند،میدانم که روی اعتقادات مان تاثیر می گذارد ،و الته میدانم که فکر ما را قوی میکند ،می دانم که ما را در برابر دشمنان قوی میکند ،اعتقادات خرافی را از ما دور میکند و اعتقاد دارم که مارا به صلاح نزدیکتر میکند،ان شا الله)
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: mamad
۱۳:۳۱, ۱۷/بهمن/۸۹
شماره ارسال: #10

دوست عزیزم "بیداری اندیشه"
خوشحالم که هر بار داره پستامون کوچیکتر میشه و نظراتمون به هم نزدیکتر
به خوبی متوجه منظور شما هستم و من هم حرف شما رو قبول دارم....بله خدا هم میگه "لا یکلف الله نفسا الی وسعها" ، هر چند که من زیاد به خواب و اینا اعتقاد ندارم ولی این رو قبول دارم که هر کسی به اندازه ی وسعش مسئوله ،دستور خدا و عقل اینه که در اصول اعتقادی تقلید نکنیم ...خوب هر کسی هر چقدر میتونه ،و حرف هایی هم که من اینجا زدم برای امثال من و شما بود،برای فضای اینترنت که در اون بسیار سایت ها و فضا های ضد دینی هستند که به شبهات دامن میزنن و اگه سایت ها ارزشی خودشون پیشی نگیرن ، عقب می مونن؛ نه اینکه منتظر بمونن اول اونا یه چیزی بگن بعد اینا جواب بدن ....!
عزیزم نسخه ای که خدا داده یه نسخه ی عمومی ای است: که همه باید در اصول اعتقادی دین اجتهاد داشته باشن ،این نسخه عمومی است و کسی در اون خاص نشده، ولی هر کس به قدر وسعش..در ضمن مسلما شما خودت رو با اون پیرمرد یکی نمیدونی!
یه موضوع دیگه ای هم بهت بگم که کسایی مثل اون فامیل مرحوم شما ،که من هم زیاد دیدم، حتی اگه بری این شبهات جدید رو هم براشون مطرح کنی اصلا براشون تعریف نشده ،مثلا بگی امام علی معصوم نبوده ..اون کاری به اینا نداره، میگه امام علی امام اول بوده و احیانا یه عالمه داستان و حدیث هم از ایشون میگه و شاید قطره اشکی هم از اخلاص بریزه....میخوام اینو بگم اون یه جور دیگه به اصول دین رسیده وقتی بگی خدا کو ؟!! براش سوال نیست، حس میکنه بودن خدا رو ..بگی خدا نیست میخنده!میدونه که هست ...برای اون همین کافیه ولی برای من اینطور بودن سمه!باید بپذیرم که وسع من و شما با اون متفاوته..
من با ایشون فرق دارم....پیامبر (اگه اشتباه نکنم) هم الکی نگفتن 1 ساعت فکر کردن بهتر از ساعتها(شاید سالها) عبادت است آره وقتی یه شبهه ای، مشکلی ذهن تو رو مشغول میکنه و در موردش فکر میکنی چیزی رو از دست ندادی بلکه به دست آوردی....
نقل قول: مطمئن نیستم راه درستی باشه رفتن دنبال شبهات.
عزیزم در این مورد توجه تو رو جلب میکنم به جوابی که در پست قبلی دادم به دوستمون "علایم ظهور"؛
شبهه چیز جدایی از اعتقاد نیست،می خوام این رو بگم که ما دنبال شبهات نمیریم ولی گاهی اونا سراغ ما میان و در این صورت ما نباید از اونا فرار کنیم، باید با روی باز اشون استقبال کنیم ،اگه جایی شبهه ای برای کسی پیش اومده نترسیم که بخونیم ...آره بخونیم و اگه میدونیم جواب بدیم و اگر نمیدونیم بریم دنبال جواب و مهمتر خودمون فکر کنبم ...آره اینجوری به عمقی سازی اعتقادات دینی خودمان و جامعه یمان کمک کنیم ، دین رو از عمق درک کنیم و در زمره کسانی قرار بگیریم که وقتی قرآن میخواینم و قرآن از ما سوال میکند " افلا تعقلون , افلم تکونوا تعقلون , لعلکم تعقلون , ان کنتم تعقلون , لقوم یعقلون , افلا یعقلون " جوابمان نه نباشد؟! رجوع به تفسیر کافی نیست ....قرآن از ما تفکر می خواهد ..برای همان شبهاتی که شما گفتید در قرآن زیاد است و پیامبرش(یا امامش) نیز بهای این تفکر را به مثابه سالها عبادت می داند،
آری قران وقتی عبارات "(لعلهم یتفکرون , لعلکم تتفکرون , افلا تتفکرون , لقوم یتفکرون )" را به کار می برد برای همین شبهات است .....باز هم میگویم هر کس به وسع خود مسئول است ....
امید است که با تفکر و اندیشه در سولات ،مشکلات و شبهات شما و اگر خدا یاری کند من در زمره ی "الوالباب" (صاحبان خرد و اندیشه) قرار گیریم،ان شالله
...................................................................
یک نکته ای دیگه ای هم در آخر بگم که با رفتن به سمت شبهات و مشکلات دینی ممکن است در بعضی اعتقاداتمان به این برسیم که که این اعتقاد غلط بوده ،باید بدون تعصب دیگر آن اعتقاد را کنار بگذاریم...این خیلی مهم است
ارسال پاسخ  به روز آوری

[-]
کاربرانی که این موضوع را مشاهده می کنند:
1 میهمان

پرش در بین بخشها:

بالا