کانال بیداری اندیشه در سروش کانال بیداری اندیشه در تلگرام

ارسال پاسخ  به روز آوری

رتبه به موضوع
  • 2 رای - 5 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
قال لی ابوالحسن موسی بن جعفر(علیه السلام)یا هشام...(پست ویژه!!!)
۱۵:۳۱, ۱۸/اردیبهشت/۹۱ (آخرین ویرایش ارسال: ۱۸/اردیبهشت/۹۱ ۱۵:۴۱ توسط جبریل.)
شماره ارسال: #1
آواتار
این حدیثیست 31 بندی از امام رضا (علیه السلام) خطاب به هشان بن الحکم که عقل را بطور کامل معرفی میکند

بند اول :

ابو عبدالله الاشعری عن بعض اصحابنا،رفعه هشام بن الحکم قال : قال لی ابو الحسن موسی بن جعفر(علیه السلام):یاهشام ان الله تبارک وتعالی بشر اهل العقل و الفهم فی کتابه فقال:[فبشر عباد الذین یستمعون القول فیتبعون احسنه ،اولئک الذین هداهم الله واولئک هم اولوالالباب]{20زمر}
ای هشام خداوند تبارک وتعالی صاحب عقل وفهم را در قرآن بشارت داده وفرموده آن بندگانم را که هر سخن را شنوند واز نیکوترش پیروی کنند بشارت ده ایشانند که خدا هدایتشان کرده وایشانند صاحبان عقل
ارسال ایمیل به این کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: یا ثارالله ، سید ابراهیم ، meshkat ، أین المنتظر ، محمد رضا. ، shafagh_mah ، سجاد313 ، نگار ، mhvvhm ، mohamad ، mahdy30na ، وحید110 ، عبدالرحمن

آغاز صفحه 2 (پست فوق، اولین پست این موضوع می باشد)
۱۹:۵۴, ۳۱/اردیبهشت/۹۱ (آخرین ویرایش ارسال: ۱/خرداد/۹۱ ۱۵:۰۷ توسط جبریل.)
شماره ارسال: #11
آواتار
بند دهم:

یا هشام
ثم ذکر اولوالالباب باحسن الذکر وحلاهم باحسن

الحلیةفقال:{

يُؤْتِي الْحِكْمَةَ مَن يَشَاءُ ۚ وَمَن يُؤْتَ الْحِكْمَةَ فَقَدْ أُوتِيَ خَيْرً‌ا كَثِيرً‌ا ۗ

وَمَا يَذَّكَّرُ‌ إِلَّا أُولُو الْأَلْبَابِ

﴿٢٦٩﴾}وقال:{

وَالرَّ‌اسِخُونَ فِي الْعِلْمِ يَقُولُونَ آمَنَّا بِهِ كُلٌّ مِّنْ عِندِ رَ‌بِّنَا ۗ وَمَا

يَذَّكَّرُ‌ إِلَّا أُولُو الْأَلْبَابِ

﴿٧﴾}وقال:{

إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْ‌ضِ وَاخْتِلَافِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ‌ لَآيَاتٍ

لِّأُولِي الْأَلْبَابِ

﴿١٩٠

}وقال:{

أَفَمَن يَعْلَمُ أَنَّمَا أُنزِلَ إِلَيْكَ مِن رَّ‌بِّكَ الْحَقُّ كَمَنْ هُوَ أَعْمَىٰ ۚ

إِنَّمَا يَتَذَكَّرُ‌ أُولُو الْأَلْبَابِ

﴿١٩﴾}وقال:{

أَمَّنْ هُوَ قَانِتٌ آنَاءَ اللَّيْلِ سَاجِدًا وَقَائِمًا يَحْذَرُ‌ الْآخِرَ‌ةَ وَيَرْ‌جُو رَ‌حْمَةَ

رَ‌بِّهِ ۗ قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ ۗ إِنَّمَا

يَتَذَكَّرُ‌ أُولُو الْأَلْبَابِ

﴿٩﴾}وقال:{

كِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَيْكَ مُبَارَ‌كٌ لِّيَدَّبَّرُ‌وا آيَاتِهِ وَلِيَتَذَكَّرَ‌ أُولُو الْأَلْبَابِ

﴿٢٩﴾}وقال:{

وَلَقَدْ آتَيْنَا مُوسَى الْهُدَىٰ وَأَوْرَ‌ثْنَا بَنِي إِسْرَ‌ائِيلَ الْكِتَابَ

﴿٥٣

هُدًى وَذِكْرَ‌ىٰ لِأُولِي الْأَلْبَابِ

﴿٥٤}وقال:{

وَذَكِّرْ‌ فَإِنَّ الذِّكْرَ‌ىٰ تَنفَعُ الْمُؤْمِنِينَ
﴿٥٥﴾}

ای هشام
سپس یاد کرده صاحبان عقل را به بهترین وجه

وزینت داده آنان را به بهترین زینت وفرموده:{

خدا] به هر كس كه بخواهد حكمت مى‌بخشد، و به هر كس

حكمت داده شود، به يقين، خيرى فراوان داده شده است؛ و

جز خردمندان، كسى پند نمى‌گيرد.
}وفرموده:{با آنكه تأويلش

را جز خدا و ريشه‌داران در دانش كسى نمى‌داند. [آنان

كه‌] مى‌گويند: «ما بدان ايمان آورديم، همه [چه محكم و چه

متشابه‌] از جانب پروردگار ماست»، و جز خردمندان كسى

متذكر نمى‌شود
.}وفرموده:{ مسلماً در آفرينش آسمانها و

زمين، و در پى يكديگر آمدن شب و روز، براى خردمندان

نشانه‌هايى [قانع كننده‌] است.
}وفرموده:{پس، آيا كسى

كه مى‌داند آنچه از جانب پروردگارت به تو نازل شده،

حقيقت دارد، مانند كسى است كه كوردل است؟ تنها

خردمندانند كه عبرت مى‌گيرند.
}وفرموده:{آيا چنين كسى

بهتر است‌] يا آن كسى كه او در طول شب در سجده و قيام

اطاعت [خدا] مى‌كند [و] از آخرت مى‌ترسد و رحمت

پروردگارش را اميد دارد؟ بگو: «آيا كسانى كه مى‌دانند و

كسانى كه نمى‌دانند يكسانند؟» تنها خردمندانند

كه پندپذيرند
.}وفرموده:{اين‌] كتابى مبارك است كه آن را به

سوى تو نازل كرده‌ايم تا در [باره‌] آيات آن بينديشند، و

خردمندان پند گيرند
.}وفرموده:{و قطعاً موسى را هدايت

داديم، و به فرزندان اسرائيل تورات را به ميراث نهاديم؛ [كه‌]

رهنمود و يادكردى براى خردمندان است
.}وفرموده:{و پند

ده، كه مؤمنان را پند سود بخشد.}
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: saloomeh ، mohamad
۱۶:۱۲, ۱/خرداد/۹۱ (آخرین ویرایش ارسال: ۱/خرداد/۹۱ ۱۶:۳۲ توسط جبریل.)
شماره ارسال: #12
آواتار
بند یازدهم:

یا هشام ان الله تعالی یقول فی کتابه :{ان فی ذلک لذكری لمن کان له قلب} یعنی:عقل وقال:{ولقدآتینا لقمان الحكمة}قال:الفهم

والعقل.

ای هشام خدای تعالی در کتابش فرموده :{همانا در این کتاب یاد آوری است برای کسی که قلب دارد }(یعنی عقل دارد)وفرموده:

همانا به لقمان حکمت دادیم} فرمود منظور از حکمت عقل وفهم است

بند دوازدهم :

یا هشام ان لقمان قال لابنه :تواضع للحق تکن اعقل الناس وان

الکیس لدی الحق یسیر ،یابنی ان الدنیا بحر عمیق ،قد غرق فیها

عالم کثیر ،فلتکن سفینتک فیها تقوی الله،وحشوها الایمان،و

شراعهاالتوکل وقیمها العقل ودلیلها العلم و سکانها الصبر

ای هشام همانا لقمان به فرزندش گفت : بر حق گردن نه تا

عاقل ترین مردم شوی و همانا زیرکی در برابر حق تاچیز است

،ای پسرم دنیا دریایی عمیق است که همانا دانشمندان

وعالمان زیادی در آن غرق شده اند پس برای نجات از این دریا

باید کشتیت تقوی وآکنده اش ایمان و بادبانش توکل وناخدایش

عقل وراهنمایش علم ودانایی و سکانش صبر باشد
Roseدیدگاه خودم : دیروز داشتم زندگینامه ی عبد الکریم سروش وسروش کدیورو می خوندم با خودم گفتم اینا که علامه بودن اینجوری به خطا رفتند پس چه برسه به من و ما... ؛خیلی سعی کردم برای خودم توجیه بیارم اما با خوندن این بند از حدیث دلم آروم گرفت
دوستان حدیث از اینجا به بعد قشنگ تر می شود(کما این که تا الان کلی لذت بردیم از دریای علم امام رضا(علیه السلام)) تا جایی که بعد از پایان این حدیث و جنود عقل وجهل (انشاءالله بعد از این حدیث شروع می کنم) کاملا معنای عقلو متوجه میشیم ومی فهمیم که نا خدایش عقل با شد یعنی چه
Rose
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: Lancelot ، saloomeh
۸:۱۶, ۳/خرداد/۹۱
شماره ارسال: #13
آواتار
بند سیزدهم
یاهشام ان لکل شیء دلیلا و دلیل العقل التفکر ،ودلیل التفکر الصمت ، ولکل شیء مطیه و مطیة العقل التواضع وکفی بک جهلا ان ترکب ما نهیت عنه
ای هشامهمانا برای هرچیز رهبر وراهنمایی است و دلیل وراهنمای عقل تفکر است[/b] ورهبر ومرشد تفکر سکوت است و برای هرچیز مرکبیست و [b]مرکب عقل تواضع است[/i]؛ [i]برای جهالت تو بس که کاری را که از آن نهی شده ای مرتکب شوی
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: saloomeh
۱۰:۵۲, ۶/خرداد/۹۱ (آخرین ویرایش ارسال: ۹/خرداد/۹۱ ۲۲:۳۱ توسط جبریل.)
شماره ارسال: #14
آواتار
بند چهاردهم:
یا هشام
مابعث الله انبیاءه ورسله الی عباده الا لیعقلوا عن الله فاحسنهم استجابه احسنهم معرفة،واعلمهم بامر الله احسنهم عقلا ،واکملهم عقلا ارفعهم درجة فی الدنیا والاخرة
ای هشام خدا پیغمبران و رسولانش را بسوی بندگانش نفرستاد مگر برای آنکه از خدا خردمند شوند. (یعنی معلومات آنها مکتسب از کتاب و سنت باشد نه از پیش خود)پس هر که نیکوتر پذیرفت معرفتش بیشتر است ودانا ترین آنها به فرمان خدا عاقل ترین آنهاست وکسیکه عقلش کامل تر است مقامش در دنیا وآخرت بالاتر است

(۶/خرداد/۹۱ ۱۰:۵۲)jebreel نوشته است:   مگر برای آنکه از خدا خردمند شوند. (یعنی معلومات آنها مکتسب از کتاب و سنت باشد نه از پیش خود)
{ولکن کونوا ربانیین بما کنتم تعلمون الکتاب وبما کنتم تدرسون}آل عمران79
چقد خودمونو عقب میبینم وپرت موقعیکه این حدیثو از مولای متقیان(علیه السلام) میخونم
علم نقطه ای بیش نبود جاهلان آنرا بسط دادن
واین حدیث
من أخلص لله أربعین صباحاً، فجّر الله ینابیع الحکمة من قبله علی لسانه: هر کس چهل روز خود را برای خداوند خالص کند، خداوند چشمه های حکمت را از دلش بر زبان وی جاری و روان می کند.»
لعنت بر اولی لعنت بر دومی حرام زاده اگر نبود ماجرای ثقیفه اکنون جامعه ی بشری مسیر حقیقی خودشو گم نمیکرد ... افسووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووو​وووووووووووس

(۶/خرداد/۹۱ ۱۰:۵۲)jebreel نوشته است:  یا هشام مابعث الله انبیاءه ورسله الی عباده الا لیعقلوا عن الله فاحسنهم استجابه احسنهم معرفة،واعلمهم بامر الله احسنهم عقلا ،واکملهم عقلا ارفعهم درجة فی الدنیا والاخرة
ای هشام خدا پیغمبران و رسولانش را بسوی بندگانش نفرستاد مگر برای آنکه از خدا خردمند شوند. (یعنی معلومات آنها مکتسب از کتاب و سنت باشد نه از پیش خود)پس هر که نیکوتر پذیرفت معرفتش بیشتر است ودانا ترین آنها به فرمان خدا عاقل ترین آنهاست وکسیکه عقلش کامل تر است مقامش در دنیا وآخرت بالاتر است

(۶/خرداد/۹۱ ۱۰:۵۲)jebreel نوشته است:   مگر برای آنکه از خدا خردمند شوند. (یعنی معلومات آنها مکتسب از کتاب و سنت باشد نه از پیش خود)

من أخلص لله أربعین صباحاً، فجّر الله ینابیع الحکمة من قبله علی لسانه: هر کس چهل روز خود را برای خداوند خالص کند، خداوند چشمه های حکمت را از دلش بر زبان وی جاری و روان می کند.»
علامه طباطبایی می فرمودند: «حدیثِ : من أخلص لله أربعین صباحاً، فجّر الله ینابیع الحکمة من قبله علی لسانه: هر کس چهل روز خود را برای خداوند خالص کند، خداوند چشمه های حکمت را از دلش بر زبان وی جاری و روان می کند.» را خواندم و تصمیم گرفـتم بدان عمل کنم. پس از آن چله، هرگاه اندیشه و تصور گناهی به ذهنم می آمد، ناخودآگاه و بی فاصله از ذهنم می رفت.»
و همچنین می نویسد: «در اوایل تحصیل که به صرف و نحو اشتغال داشتم علاقه زیادی به ادامه تحصیل نداشتم و از این روی، هر چه می خواندم نمی فهمیدم و چهار سال به همین نحو گذرانیدم. پس از آن یک باره عنایت خدایی دامنگیرم شده عوضم کرد و در خود یک نوع شیفتگی و بی تابی نسبت به تحصیل کمال، حس نمودم، به طوری که از همان روز تا پایان تحصیل ـ تقریباً هیجده سال طول کشید ـ هرگز نسبت به تعلیم و تفکر، درک خستگی و دلسردی نکردم و زشت و زیبایی جهان را فراموش کردم.»
علامه می فرمودند: «سرمایه و دارائی من، این است که مانند ترکهای پشت کوه، صاف و بی غلّ و غشّ به حضرت ابوالفضل العباس علیه السلام ارادت و ایمان دارم.»
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: محیصا
۲۳:۱۶, ۹/خرداد/۹۱
شماره ارسال: #15
آواتار
بند پانزدهم :
یا هشام ان لله علی الناس حجتین ،حجةظاهره وحجةباطنة فاما الظاهرةفالرسل والانبیاوالائمة(علیهم السلام)واما الباطنه فالعقول
ای هشام همانا از سوی خدا برای مردم دو حجت است،حجتی ظاهری وحجتی باطنی ؛آن حجت ظاهری همان رسولان وانبیاءوائمه هستند وحجت باطنی همان عقل است
باعررض پوزش از دیر آماده کردن مطالب
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: محیصا ، محمدهادی
۱۶:۳۱, ۱۵/خرداد/۹۱ (آخرین ویرایش ارسال: ۲۵/خرداد/۹۱ ۲۲:۲۱ توسط جبریل.)
شماره ارسال: #16
آواتار
بند شانزدهم
یا هشام
ان العاقل الذی لا یشغل الحلال شکره ولایغلب الحرام صبره

ای هشام همانا عاقل کسی است که حلال او را از سپاس گذاری باز ندارد وحرام بر صبرش چیره نشود
۲۲:۳۳, ۲۵/خرداد/۹۱
شماره ارسال: #17
آواتار
بند هفدهم:
یا هشام من سلط ثلاثا علی ثلاث فکانما اعان علی هدم عقله :من اظلم نور تفکره بطول امله ومحا طرائف حکمته بفضول کلامه واطفا نور عبرته بشهوات نفسه فکانما اعان هواه علی هدم عقله ومن هدم عقله افسد علیه دینه ودنیاه
ای هشام هرکس سه خصلتش را برسه خصلت دیگرش چیره سازد به نابود کردن عقلش کمک کرده است
  1. کسی که نور وقوت تفکر خویش را با اندیشیدن به آرزو های دور ودرازش خاموش کند
  2. و هر که شگفتیهای حکمتش با گفتار بیهوده اش محو کند
  3. وهر کس نور پند آموزی اش را با اجابت دعوات شهوانی نفسش خاموش کند
پس هر که اینگونه باشد پس گویا به نفسش در نابودی عقلش کمک ساخته و هرکه عقلش را نابود کند دین ودنیا یش را نابود ساخته وبه فساد کشیده است
۱۶:۴۶, ۲۹/خرداد/۹۱
شماره ارسال: #18
آواتار
یا هشام
کیف یزکوا عند الله عملک وانت قد شغلت قلبک عن امر ربک واطعت هواک علی غلبه عقلک
ای هشام
چگونه کردارت نزد خدا پاک باشد در حالی که قلبت مشغول است بغیر از فرمان خدا و از هوای نفست بر علیه عقلت پیروی کرده ای؟؟؟؟
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: فاطمه خانم ، محمدهادی
۲۳:۰۷, ۱/مرداد/۹۱
شماره ارسال: #19
آواتار
بند نوزدهم
یا هشام الصبر علی الوحده علامة قوة العقل ،فمن عقل عن الله اعتزل اهل الدنیاوالراغبین فیها ورغب فیما عند الله وکان الله انسه فی الوحشة وصاحبه فی الوحده وغناه فی العیلة ومعزه من غیر عشیرة
ای هشام صبر به تنهایی نشانه قوت عقل است کسی که از خدا خردمندی گرفت از دنیا وطالبان آن کناره گیرد وبه آنچه نز خدا است بپردازد وخدا انیس او در وحشت و یار او در تنهایی و اندوخته او هنگام تنگ دستس وعزیز کننده او میشود هر چند که فامیل و تباری نداشته باشد
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: محمدهادی
ارسال پاسخ  به روز آوری

[-]
کاربرانی که این موضوع را مشاهده می کنند:
1 میهمان

[-]