کانال بیداری اندیشه در سروش کانال بیداری اندیشه در تلگرام

ارسال پاسخ  به روز آوری

رتبه به موضوع
  • 1 رای - 5 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
آیا فلسفه می تواند درستی یک دین را اثبات کند؟
۱۲:۲۸, ۲۴/مهر/۹۱ (آخرین ویرایش ارسال: ۲۴/مهر/۹۱ ۱۲:۳۶ توسط فرهاد55.)
شماره ارسال: #1

سلام به همه دوستان
در این تاپیک می خواهیم ببینیم که آیا فلسفه، ابزار کافی برای تشخیص درستی یک دین هست یا نه؟
در بحثی که در اینجا داشتیم، به این نتیجه رسیدیم که برای اثبات درستی اسلام از راه فلسفه، بایستی سه چیز را ثابت کنیم:

1- حتما یک دین درست وجود دارد که هیچ تناقضی در اعتقاداتش وجود ندارد.
2- هیچ تناقضی در اعتقادات اسلام وجود ندارد. (این رو پذیرفتیم)
3- در اعتقادات تمام ادیان دیگر تناقض وجود دارد.

برای اینکه بتونیم وجود تناقض را در اعتقادات ادیان بررسی کنیم، قرار شد حالتهایی که ممکن است یک اعتقاد دارای تناقض باشد را فهرست کنیم تا در آخر بتوانیم از این فهرست برای بررسی وجود تناقض در اعتقادات مختلف استفاده کنیم. تا اینجا فهرستمون به این صورت هست:

- وجود واجب الوجود را صریحا رد کند.
- به بیش از یک واجب الوجود اعتقاد داشته باشد.
- ...

همچنین گفته شد که کلمه ی "خدا" یک کلمه ی فارسی است که در ترجمه ظاهر می شود و ممکن است معانی مختلفی داشته باشد. برای جلوگیری از ابهام ناشی از چند معنا بودن این کلمه، در اینجا از همان عبارت واجب الوجود استفاده می کنیم.

علاوه بر این، لازم است فرض شماره 1 را نیز اثبات کنیم. به طوری که وجود دینی با این مشخصات، در حال حاضر الزامی باشد، اما در قبل از اسلام چنین الزامی وجود نداشته باشد. فرض درستی اسلام را نیز در مرحل اثبات نمی توانیم استفاده کنیم، وگرنه دچار دور می شویم.

خب ... بحث رو در اینجا ادامه میدیم.
ممنون

دوستان توجه داشته باشند که بحث در مورد کارایی فلسفه است، نه در مورد درستی اسلام.
یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: سید ابراهیم ، saloomeh ، mahdy_mir ، بچه شیعه ، مجید املشی ، ترنم ، Aurora ، دل خسته ، omidman ، آشفته

آغاز صفحه 5 (پست فوق، اولین پست این موضوع می باشد)
۹:۱۰, ۲۰/آبان/۹۱
شماره ارسال: #41

سلام داداش کایکو
بله، نکته به جایی است.
فکر می کنم منظور از فلسفه در اینجا، استفاده از یک سری اصول بدیهی و یک سری قواعد عقلی مشخص برای رسیدن به نتیجه است. دوستان می تونند این تعریف رو کامل کنند.

دوست خوبمون آقا ابراهیم الآن در سفر هستند (به نجف) و قراره بحث رو بعد از دهه اول محرم ادامه بدیم.

ممنون
۱۴:۳۳, ۲۰/آبان/۹۱
شماره ارسال: #42
آواتار
سلام
در کامل کردن تعریف شما لازم میدانم نکاتی را عرض کنم.
*فلسفه بماهو فلسفه عقلی نیست بلکه از قواعد عقلی که بر گرفته از علم منطق است بهره میبرد .
به دیگر سخن فلسفه بحثی محتوایی است و مدعایی دارد که ان مدعا را با بهره بردن از اصول منطقی بیان میکند .
*اصول فلسفه بدیهیات نیست و این ادعایی است که باید اثبات شود .
*بایستی فرق بین فلسفه و منطق قائل شویم .
نتیجه نکات فوق اینکه فلسفه را نبایستی از علوم عقلی دانست .بلکه فلسفه را بایستی برداشت اتوریته از جهان دانست .
اگر بخواهم فلسفه را بطور عام تعریف کنم میگویم فلسفه تحلیل فیلسوف است از جهان که در قالب منطق ارائه داده شده است .
از شما تقاضا مطالب فوق را تا دهه اول محرم مورد بررسی و تحقیق قرار دهید .
باتشکرRose
ارسال ایمیل به این کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: فرهاد55 ، namekarbary
۱۴:۴۵, ۲۰/آبان/۹۱ (آخرین ویرایش ارسال: ۲۰/آبان/۹۱ ۱۴:۴۷ توسط فرهاد55.)
شماره ارسال: #43

داداش کایکو، این روشی که تا به حال پیش گرفتیم (مثل روشی که برای اثبات وجود و یکتایی واجب الوجود استفاده شد) اسمش چی هست؟
آیا فلسفه همین است؟ یا چیز دیگری است؟
ممنون
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: داداش کایکو
۲:۳۸, ۲۱/آبان/۹۱
شماره ارسال: #44
آواتار
(۲۰/آبان/۹۱ ۱۴:۳۳)داداش کایکو نوشته است:  سلام
در کامل کردن تعریف شما لازم میدانم نکاتی را عرض کنم.
*فلسفه بماهو فلسفه عقلی نیست بلکه از قواعد عقلی که بر گرفته از علم منطق است بهره میبرد .
به دیگر سخن فلسفه بحثی محتوایی است و مدعایی دارد که ان مدعا را با بهره بردن از اصول منطقی بیان میکند .
*اصول فلسفه بدیهیات نیست و این ادعایی است که باید اثبات شود .
*بایستی فرق بین فلسفه و منطق قائل شویم .
نتیجه نکات فوق اینکه فلسفه را نبایستی از علوم عقلی دانست .بلکه فلسفه را بایستی برداشت اتوریته از جهان دانست .
اگر بخواهم فلسفه را بطور عام تعریف کنم میگویم فلسفه تحلیل فیلسوف است از جهان که در قالب منطق ارائه داده شده است .
از شما تقاضا مطالب فوق را تا دهه اول محرم مورد بررسی و تحقیق قرار دهید .
باتشکرRose

البته حقیر نظر مخالفی دارم. منطق یکی از علومی است که به کمک فلسفه می پردازد. به منطق و امثال این علوم، علوم آلی می گویند که حکم ابزاری دارد. پس فلسفه منطق نیست.

اتفاقا فلسفه بر پایه یک سری بدیهیات کار خودش را آغاز میکند و کاملا بر شیوه عقلانی می آید جلو. البته در این بین ممکن است اشتباهی پیش آید و اتفاقا همان اشتباه ناشی از عدم قواعد فلسفی است. Smile

امضای سید ابراهیم
[تصویر: 70398176744835468767.png]
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: مجید املشی ، یا ثارالله ، mahdy_mir ، فرهاد55 ، حسن.س.
۱۰:۱۳, ۲۱/آبان/۹۱ (آخرین ویرایش ارسال: ۲۱/آبان/۹۱ ۱۰:۲۵ توسط داداش کایکو.)
شماره ارسال: #45
آواتار
(۲۱/آبان/۹۱ ۲:۳۸)سید ابراهیم نوشته است:  البته حقیر نظر مخالفی دارم. منطق یکی از علومی است که به کمک فلسفه می پردازد. به منطق و امثال این علوم، علوم آلی می گویند که حکم ابزاری دارد. پس فلسفه منطق نیست.
عرض حقیر هم همین است .بایستی فرق بین فلسفه و منطق قائل شویم . مغالطه ای عممومی وجود دارد که فلسفه را مساوی با عقل میداند .حقیر میخواهم بگویم که فلسفه از عقل بهره میبرد اما در جهت اثبات مدعای خود .بحث سر این است که مواد از چه منبعی استخراج میشود .[/quote]

اتفاقا فلسفه بر پایه یک سری بدیهیات کار خودش را آغاز میکند و کاملا بر شیوه عقلانی می آید جلو. البته در این بین ممکن است اشتباهی پیش آید و اتفاقا همان اشتباه ناشی از عدم قواعد فلسفی است. Smile
[/quote]
اولا:اگر بر مبانی بدیهیان است لطفا اثبات نمایید. ثانیا:حقیر نمیخواهم بگویم که فلسفه بر پایه عقل نیست بلکه بحث بر سر موادی است که در صورت مورد استفاده قرار گرفته .سوال این است که مبنع مواد چیست .ثالثا :منظور شما از قواعد فلسفی چیست ؟Rose

(۲۰/آبان/۹۱ ۱۴:۴۵)فرهاد55 نوشته است:  داداش کایکو، این روشی که تا به حال پیش گرفتیم (مثل روشی که برای اثبات وجود و یکتایی واجب الوجود استفاده شد) اسمش چی هست؟
آیا فلسفه همین است؟ یا چیز دیگری است؟
ممنون
تا زمانی که به تعریف مشترک نرسیم نمیتوانم بگویم که فلسفی است یا نیست؟
چراکه ما باید ابتدا تعریفی از فلسفه داشته باشیم که بتوانیم بگوییم فلان موضوع مبتنی بر فلسفه است یا خیر ؟Rose

(۲۰/آبان/۹۱ ۱۴:۳۳)داداش کایکو نوشته است:  فلسفه را بایستی برداشت اتوریته از جهان دانست .
اگر دوستان با تعریفی که ارائه شده مشکلی ندارند برویم سراغ ادامه بحث.Rose
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: فرهاد55
۱۰:۵۸, ۲۱/آبان/۹۱
شماره ارسال: #46

سلام
نظر من این هست که اول ببینیم که این روشی که تا به حال پیش گرفته ایم (که به طور مثال وجود و یکتایی واجب الوجود رو باهاش اثبات کردیم) اسمش چی هست؟
بعد ببینیم که با همین روش (که ممکنه هر اسمی روش بگذاریم) می شود درستی اسلام را اثبات کرد یا نه؟
ممنون
۱۱:۲۵, ۲۱/آبان/۹۱ (آخرین ویرایش ارسال: ۲۱/آبان/۹۱ ۱۱:۲۸ توسط داداش کایکو.)
شماره ارسال: #47
آواتار
باسلام
ممکن است در ادامه بحث را منحرف کند چرا که موضوع بحث خیلی کلی است . ما هنوز در خود فلسفه ابهام داریم و به اشتراک نرسیده ایم . چه برسد به فلسفه اسلامی بعد از ان بررسی محتوای فلسفه اسلامی .
تاوقی که تکلیفمان با خود فلسفه روشن نشده اثبات دین بطریق اولی ممکن نیست . چراکه نسبت این دو با هم در ابهام است و این که ایا سنخیت بین این دو وجود دارد که بتوانند مثبت یکدیگر باشند ؟
با وجودا ین ابهامات پرداختن به جزء به نظر حقیر نتیجه نمیدهد.
تجربه نشان داده جزء به کل بحث کردن و مصداقی بحث کردن نتیجه بخش نیست .حد اقل در مباحث فکری
به نظر حقیر بحث هاییی که شده را فعلا متوقف کنیم و کل را به نتیجه برسانیم که ما حصل این کار نمایان شدن شمای کلی اجزاء وابعاد موضوع میباشد.
البته میل شما و دوستان است .Heart
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: فرهاد55
۱۱:۵۶, ۲۱/آبان/۹۱
شماره ارسال: #48
آواتار
به نام خدا

سلام

دوستان راستش من فکر میکنم که تمام مطالب میتونه به سادگی بررسی بشه ! پستهای قبلی منو مطالعه کنید که مثلا از

فرهاد55 گرامی بطور واضح یه سوال میپرسم و ایشان در مورد یه مطلب دیگه جواب میده !Wink

موضوع اینه که کسی که این تاپیک رو ایجاد کرده بهتره یه نظریه ارائه کنه و براش دلیل هم بیاره .

اینجاست که یه سوال واضح مطرح میشه و بعد دیگر دوستان میتونن جوابهای خودشونو با دلائل بیارن .

تا اینجا بحث فقط پیچیده شده ! بعنوان مثال میخوایم دین رو با فلسفه اثبات کنیم و بعد میگیم درستی فلسفه هم جای سوال داره

و بعدش تازه میرسیم به اینکه اصلا فلسفه چی هست و بعدش آقا فرهاد55 مطرح میکنه که اثبات فلسفه دلیل بر اثبات دین نیست !! در حالیکه عکس آن صدق نمیکند و ......

صحبت کردن پراکنده و استفاده از لغات عجیب و غریب که هنر نیست !!!Dodgy

فرهاد55 عزیز
, شما بیا نظرت رو واضح ارائه کن و برای دلیل هم بیار . تا دوستان بتونن حل کنن !

بازم برای چندمین بار میپرسم :

شما فکر میکنی اسلام را نمیتوان با فلسفه اثبات کرد ؟ چرا ؟

اگر باز هم سوال منو متوجه نمیشی لطفا از طریق مترجم گوگل , همین جمله بالایی رو به اون زبانی که درکش میکنی , ترجمه کن . مطمئن هستم سعی کنی به نتیجه میرسی .

تا این لحظه شما هیچ کاری جز بازی با کلمات انجام ندادی . وقتی دوستانه ازت انتقاد میکنم , شما هم یپذیر .Heart

موفق باشی
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: مجید املشی
۱۲:۳۶, ۲۱/آبان/۹۱ (آخرین ویرایش ارسال: ۲۱/آبان/۹۱ ۱۲:۳۸ توسط فرهاد55.)
شماره ارسال: #49

نقل قول:بعدش آقا فرهاد55 مطرح میکنه که اثبات فلسفه دلیل بر اثبات دین نیست !! در حالیکه عکس آن صدق نمیکند و ......
سلام آقا مهدی
خب اگر ما فلسفه رو علم درستی بدونیم، دلیل نمیشه که حتما بشه باهاش دین رو اثبات کرد.
علوم تجربی هم علوم درستی اند، اما توی این زمینه نمی تونند وارد بشن.
نقل قول:شما فکر میکنی اسلام را نمیتوان با فلسفه اثبات کرد ؟ چرا ؟
اگر ما بگیم "با فلسفه میشه اسلام رو اثبات کرد"، پس باید یک استدلال درست فلسفی برای اثبات اسلام داشته باشیم. که البته قرار شد آقا ابراهیم بعد از دهه اول محرم اون رو ذکر کنند.
اگر استدلالی در این زمینه آورده بشه که هیچ اشکالی بهش نشه وارد کرد، نتیجه می گیریم که فلسفه می تونه اسلام رو اثبات کنه.

تعریف فلسفه هم یکی از مقدمات بحثمونه.

ممنون
۱۳:۴۷, ۲۱/آبان/۹۱ (آخرین ویرایش ارسال: ۲۱/آبان/۹۱ ۱۴:۰۰ توسط mahdy_mir.)
شماره ارسال: #50
آواتار
سلام بر دوست فرهیخته ام آقا فرهاد55 Smile

(۲۱/آبان/۹۱ ۱۲:۳۶)فرهاد55 نوشته است:  سلام آقا مهدی
خب اگر ما فلسفه رو علم درستی بدونیم، دلیل نمیشه که حتما بشه باهاش دین رو اثبات کرد.

خوب شما فلسفه رو درست میدونی ؟ یا نه ؟ و دلیلت چیه ؟

(۲۱/آبان/۹۱ ۱۲:۳۶)فرهاد55 نوشته است:  علوم تجربی هم علوم درستی اند، اما توی این زمینه نمی تونند وارد بشن.

این نظر خودتون , بعنوان یه فیلسوفه ؟

(۲۱/آبان/۹۱ ۱۲:۳۶)فرهاد55 نوشته است:  اگر ما بگیم "با فلسفه میشه اسلام رو اثبات کرد"، پس باید یک استدلال درست فلسفی برای اثبات اسلام داشته باشیم. که البته قرار شد آقا ابراهیم بعد از دهه اول محرم اون رو ذکر کنند.

اگر شما معتقدی که اثبات درست فلسفی نمیشه آورد پس تا محرم صبر نکن . شما دلائل خودتو بگو تا ما بدونیم .

(۲۱/آبان/۹۱ ۱۲:۳۶)فرهاد55 نوشته است:  اگر استدلالی در این زمینه آورده بشه که هیچ اشکالی بهش نشه وارد کرد، نتیجه می گیریم که فلسفه می تونه اسلام رو اثبات کنه.

متوجه استفاده خودت از کلمهاگرهستی ؟ شما بهتره اگر اثباتهایی بر رد قضیه دارید , مطرح کنی و اگر اثبات فلسفی بر رد اسلام نداری , باید اثباتهای دیگران رو بر اثبات اسلام بپذیری .

(۲۱/آبان/۹۱ ۱۲:۳۶)فرهاد55 نوشته است:  تعریف فلسفه هم یکی از مقدمات بحثمونه.

کی اینو میگه ؟ ما تو این تاپیک قراره بر اساس موضوع , اثبات اسلام از طریق فلسفه رو پیگیر بشیم . نه اینکه مطابق میل جنابعالی , تعریف جدیدی از فلسفه ارائه کنیم .

طبق روال عادی از پرسش من شانه خالی میکنی Wink من سوالمو برای چندمین بار بفارسی روان و بدون استفاده از لغات غیر معمول مطرح میکنم .

آیا شما میتونی اسلام رو از طریق فلسفه رد کنی ؟ دلیلی داری ارائه کنی ؟

متعاقبا خواهشمندم اگر سوال من رو متوجه نمیشی از مترجم گوگل برای ترجمه به زبان دلخواه استفاده کن.

ممنون
ارسال پاسخ  به روز آوری

[-]
کاربرانی که این موضوع را مشاهده می کنند:
1 میهمان

[-]