|
علوم جدید و دین اسلام
|
|
۲۲:۱۸, ۱/آذر/۹۲
شماره ارسال: #1
|
|||
|
|||
|
با سلام به همه دوستان
در اخبار ها و جراید و سایت ها همیشه شاهد نوآوری های ، اکتشافات و ابداعاتی هستیم که به نوعی ریشه در احکام ، احادیث و مطالب دینی اسلامی دارن مثل : - نیروی های مغناطیسی بین سیارات که در قرآن کریم بدانها اشاره شده است . - اکتشاف ماده تاریک بین سیارات که در گفتار ائمه به خالی نبودن این فضا اشاره گردیده . - مشکلات استفاده از طلا برای آقایون که در احادیث به حرام بودنش اشاره شده . - و اخیراً نیز اثبات طبقات آسمانی و اینکه تمام اکتشافات کیهانی تا کنون تنها یکی از طبقات جهان هستی میباشد . و . . . و خوب است به عنوان مسلمان علاوه بر آگاهی کافی از علوم روز به سفارش دین و ائمه و بزرگانمون در طلب دانش نیز ارزش داده باشیم . و برایمان اتفاق می افتد که در منابعی موثق از اینگونه اخبارها میخوانیم و میشنویم . پس بیداری اندیشه ای علمی خود را با همدیگر شریک باشیم . یا علی |
|||
|
| آغاز صفحه 2 (پست فوق، اولین پست این موضوع می باشد) |
|
۷:۴۷, ۵/آذر/۹۳
(آخرین ویرایش ارسال: ۵/آذر/۹۳ ۸:۰۵ توسط یاســین.)
شماره ارسال: #11
|
|||
|
|||
(۴/آذر/۹۳ ۲۲:۴۷)namekarbary نوشته است: مثلا معادله شرودینگرو با قرآن اثبات کنیم؟ خیلی جالب می شه.اینم که دوباره برعکس شد. از قران یه سری گزاره استخراج میشه بعد علما روش کار میکنن و در نهایت منجر به کشف معاله شرودینگر میشه. نه اینکه معادله رو داریم بعد بگیم از کجای قران در میاد. هر چند من با اقای دلخسته هم موافقم که از قران خیلی چیزا در میاد اما ما علمشو نداریم،انگار به یه بدوی افریقایی یه دی وی دی بدیم بگیم توش یه میلیون کتاب هست.احتمالا با اون دی وی دی ،به چشم شکار نور میندازه،یا روش شمع روشن میکنه..... منظورم اینه که مثلا در قران داریم رب المشرقین و رب المغربین،به قول اقای درست پسند خیلی سخته که از اینا بشه گزاره علمی دراورد،یه چیز تو مایه های اینکه معما چون حل گشت اسان شود ..،اما اگه یه دانشنمد روی اینا فکر کنه که چه گزاره هایی میشه ازش استخراج کرد میتونه یکیش کروی بودن زمین باشه.حالا اگه داره فکر میکنه اینم در بک گراند ذهنش داشته باشه،نمیتونم منظورمو خوب بگم.اینکه ذهن ادم صفر باشه با اینکه یه چیزایی براش پر رنگتر باشه میتونه راحتر فکر کنه.روند کلی اثبات ها همون قواعد ریاضی اند منتها ما اون فرمول کلی رو داریم. حالا شاید با این مثال یکم واضخ تر بشه مثلا خدا میگه همه چیز رو زوج افریده پس من هر چیزی در طبیعت یافتم در کنارش میتونم دنبال زوجش هم باشم اونم با این حساب که ذکر(فعال کننده) و اونثی(بستر فعالیت).... حالا زوجیت در گیاهان یکی از مصادیق هست اما حتما هم نباید این مدلی باشه،مثلا امام خمینی ،ذکر جامعه ایران بود.در واقع ایشون باعث فعال شدن بستر جامعه شدن.حالا چرا انقلاب فلان جا به ثمر ننشست ،میشه بررسی کرد که ذکرش(فعال کننده انقلاب) ضعف داشته یا انثی (بستر جامعه). یعنی تعمیم قانون کلی در موارد مختلف. یا مثلا وقتی من الکترون رو کشف کردم،شاخکم فعاله که در ضمیر ناخوداگاهم دنبال یه پادالکترون هم هستم. یا مثلا برای من احتمال اینکه تک قطبی مغناطیسی وجود داشته باشه کمه. همه اینها کمک میکنه که ادم از تفکر 50-50 به یه سمتی متمایل شه. در علوم انسانی که عالی جواب میده. اگه بازم بد گفتم بفرمایید بیشتر توضیح بدم. (۴/آذر/۹۳ ۱۸:۳۲)درست پسند نوشته است: سلامالبته منظورمو تا حدودی در پست قبلی توضیح دادم اما چیزی که شما میفرمایین نمیشه، الان دارن توی مدرسه قران در چند فیلد روش کار میکنن.البته در علوم انسانی سرعتشون بیشتره و حالا این کارشون ممکنه 100 سال هم طول بکشه اما این مدل کار کردن کار درستیه. ببینید ایات قران محکم و متشابه داره،از روی متشابهش خیلی راحت میشه خیلی از علومی که کشف میشه،یه ایه براش پیدا کرد و گفت ،ببینید ما قبلا در قرانمون داشتیم.حالا به کی میخوایم اثبات کنیم؟ مسلمونا که مسلما در قران نباید شک داشته باشن و کسی بگه من با این اتفاق ایمانم اضافه شد به نظرم درست نیست،یعنی چی؟ تا حالا شک داشته ؟ اینکه یه ادم غربی بخواد با این مدل حالت ایمان بیاره که من بعیید میدونم اما اگه روزی برسه که مسلمونا علومی رو از قران در بیارن که با حقایق بیرون منطبق باشه اون وقت میتونه برای یه ادم غربی حجت باشه. البته و صد البته که کار دشواریه و ممکنه در زمان حیات ما به ثمر هم نشینه.اما ابوعلی سینا در طب از فلسفه و نجوم و فقه و ... استفاده میکرده و این نشون میده تمام علوم از یکجا سرریز میشن و احکام کلی دارن که با پیش فرض های مختلف فرمول ها و قوانین ریز ازش نشئت میگیره. یکی از دوستام روانشناسی جامعه (توی امریکا) میخوند و جالب این بود که لیسانس فیزیک داشت و با استفاده از مبحث جامعه اماری در فیزیک یه سری الگوهای کلی برای رفتار جامعه پیش بینی میکردن.کلا کار جالبیه |
|||
|
|
۸:۰۷, ۵/آذر/۹۳
(آخرین ویرایش ارسال: ۵/آذر/۹۳ ۸:۲۹ توسط namekarbary.)
شماره ارسال: #12
|
|||
|
|||
نقل قول:سلامفرض کنیم که تصور شما درباره این که قرآن حقایقی رو درباره جهان بیان می کنه درسته... می رسیم به استدلال شما که مصداق fallacy of false analogy هست. قرآن لوح فشرده نیست که روشو نقاشی کرده باشن و اطلاعاتی داخلش گذاشته باشن و آدم از دیدنش لذت ببره...! قرآن مجموعه ای از جملات هست. هر جمله معنایی و هر کلمه تصوری داره و ابزار فهمش هم زبانه و علم تفسیر. مثلا «لَيْسَ الْبِرُّ بِأَنْ تَأْتُوْاْ الْبُيُوتَ مِن ظُهُورِهَا وَلَكِنَّ الْبِرَّ مَنِ اتَّقَى وَأْتُواْ الْبُيُوتَ مِنْ أَبْوَابِهَا» ممکنه معانی مختلفی ازش استخراج بشه. ممکنه یه نفر بگه به این معنیه: وارد شدن از پنجره کار درستی نیست. ممکنه یه نفر بگه به این معنیه: برای رسیدن به کمال به اهل بیت مراجعه کنید. ممکنه یه نفر بگه به این معنیه: برای انجام هر کار از راهش وارد بشید. ولی به این معنی نیست که: نور با سرعت 300000 کیلومتر در ثانیه حرکت می کنه! اگه باور نمی کنید نگاهی به رابطه علم و قران بندازید. هزار عارف و دانشمند داریم و هزار نظریه در فیزیک مدرن و از اینا تعداد نظریاتی که از قرآن استخراج شده حداکثر صفر تاست. شاید یکی از دلایل این که دانشمند مطرحی نداریم که از جامعه مسلمان اومده باشه همین نگاهه. |
|||
|
|
۸:۲۸, ۵/آذر/۹۳
شماره ارسال: #13
|
|||
|
|||
(۵/آذر/۹۳ ۸:۰۷)namekarbary نوشته است: فرض کنیم که تصور شما درسته و قرآن حجیت جهانشناختی داره...اینکه تا حالا داشمندی این کارو نکرده دلیل بر این نمیشه که تا ابدالدهر هم کسی این کارو نمیکنه و این کار غلطه.نمونه اش رو در علوم انسانی دیدم که جواب داده . این مدلی که شما میگید قرار نیست ازش دربیاد.اینجا شما میدونید سرعت فلانه و دارید مهندسی معکوس میرید.منظورم این نیست. مثالم کاملا در اون زوجیت مشخص بود.قرار نیست خط به خط فرمول از قران دربیاد ،گفتم یا یه قانون کلی که شما با پیش فرض مسئله ابعادش رو گستررش میدید یا یه بک گراند ذهنی. در ضمن احیانا فکر نمیکنید که ضرب و تقسیم و حد گرفتن هم مال غربیهاس و ما باید اینا رو از تو قران کشف کنیم.اینا روابط ریاضیه و هر کسی هم میتونه استفاده کنه. بازم میگم قانون کلی.... چقدر توضیح دادن کار سختیه ![]() در مورد مسلمونا با یه عده ای طرفیم که همیشه بهشون القا کردن که نمیشه.اعتماد به نفسی وجود نداره که بخوان کار کنن.البته یه عده ادم کار درست همین الانشم دارن یه کار مفیدی انجام میدن. نمیشه.... نمیشه..... شما نمیتونید....... بیاید کشور ما نقش ماشین حساب ما رو بازی کنید،البته یه ماشین حساب باشعورتر تا ما نسل جدید ماشینهای هوشمندمونو اختراع کنیم بعدشم شما رو شوت کنیم تو کشورهای عقب مونده تون.... من راجع به الان حرف نمیزنم.راجع به 100 ساله دیگه حرف میزنم که با جنبش هایی که الان شروع شده میدونم که میشه... یقین قلبی دارم منو مجبور میکنید برم مدرسه علوم پایه و براتون اطلاعات دقیق تری بیارم... |
|||
|
|
۸:۳۷, ۵/آذر/۹۳
شماره ارسال: #14
|
|||
|
|||
|
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب namekarbary ، چرا مثالهای بعید میزنید؟ یه سوال از شما دارم. اینکه در متون دینی ما به خواب قیلوله سفارش شده آیا جای اینکه در دانشگاهها روی فواید این خواب از نظر علوم تجربی و بیولوژیکی کار کنیم بود یا نبود؟ آیا این هم شامل قاعده ی شما (عدم توصیفی - تجویزی بودن گزاره های دینی) میشه؟ ضمنا شما در ارسال صفحه ی قبل اساس تولید علم دینی رو زیر منکر شدید و گفتید که گزاره های دینی قابلیت تبدیل شدن به علم رو ندارند. شما علم رو فقط علم تجربی و ریاضی و فنی میدونید؟ |
|||
|
|
۸:۵۷, ۵/آذر/۹۳
(آخرین ویرایش ارسال: ۵/آذر/۹۳ ۹:۲۱ توسط namekarbary.)
شماره ارسال: #15
|
|||
|
|||
(۵/آذر/۹۳ ۷:۴۷)یاســین نوشته است: اگه بازم بد گفتم بفرمایید بیشتر توضیح بدم.فکر می کنم متوجه شدم؛ علم قرآن رسیدن ذهن به گزاره های صحیح علمی رو تسهیل می کنه. یا با پیدا کردن مورد مشابه یا در نظر گرفتن حالت خاصی از موارد سازگار. خوب البته این کمک کردن قرآن بازم به این معنا نیست که قرآن حاوی این علومه. (۵/آذر/۹۳ ۸:۳۷)Havbb 110 نوشته است: بسم الله الرحمن الرحیم این که به خواب قیلوله صرفا سفارش شده باشه قدرت تجویزی نیست. ممکنه خواب برای یک نفر مفید و برای یک نفر مضر باشه، ممکنه یک نفر به یک ساعت خواب احتیاج داشته باشه و یک نفر به دو ساعت و ... برای همین لازمه که روی خواب از نظر علوم تجربی کار بشه تا این خاصیت به دست بیاد، یعنی از مسیر ثانوی. اگر من هم بگم مصرف لبنیات باعث سلامتی می شه چنین خاصیتی رو ایجاد نکردم و صحبت من غیر علمیه.... به هر حال در حالی به مثال رجوع می کنید که مثال حکم کلی ایجاد نمی کنه، صرفا برای آشنایی ذهنه. بله، واژه علم معمولا به عنوان علم تجربی یا Science استفاده می شه. برای بقیه علوم معمولا از کلمه دانش استفاد می شه. |
|||
|
|
۹:۰۸, ۵/آذر/۹۳
شماره ارسال: #16
|
|||
|
|||
|
دانش ترجمه فارسی کلمه علم هستش ! چه فرقی میکنه؟
در روایات ما به خیلی چیزا امر و نهی شده ، به انواع خوراکی ها و بعضی مسائل در سبک زندگی همه ی اینها جای کار داره که علت اون امر و نهی ها از نظر علوم تجربی تبیین بشه. شما این رو ساده میگیرید ولی کسی که دسترسی به اینها نداره ، مثلا خواب قیلوله ، چطور میخواد به ذهنش برسه که روی چنین چیزی تحقیق بکنه یا نکنه؟ ولی ما این امکان رو داشتیم که حداقل سرفصل ها و موضوعات حوزه های تحقیق رو بدونیم. یعنی نتیجه برای ما مشخص بود و فقط دنبال علت بودیم و این خودش یه گام بسیار بزرگی هستش. بنابر این در حد یک تقریب ذهن ساده نیست. |
|||
|
|
۹:۲۵, ۵/آذر/۹۳
شماره ارسال: #17
|
|||
|
|||
(۵/آذر/۹۳ ۹:۰۸)Havbb 110 نوشته است: دانش ترجمه فارسی کلمه علم هستش ! چه فرقی میکنه؟مرسی منم منظورم همین بود که یه بک گراند ذهنی برای تحقیق و تفحص ایجاد میکنه.وگرنه در مورد همون خواب قیلوله میشه با علوم تجربی یا هر روش عقلی ،روی اون موضوع کار کرد و گزاره رو اثبات کرد. |
|||
|
|
۹:۴۶, ۵/آذر/۹۳
(آخرین ویرایش ارسال: ۷/آذر/۹۳ ۲:۲۲ توسط namekarbary.)
شماره ارسال: #18
|
|||
|
|||
(۵/آذر/۹۳ ۹:۰۸)Havbb 110 نوشته است: دانش ترجمه فارسی کلمه علم هستش ! چه فرقی میکنه؟ "معمولا" دانش و علم به عنوان Knowledge و Science استفاده می شن. اگرچه استفاده از کلمه علم به عنوان Knowledge غلط نیست. (۵/آذر/۹۳ ۹:۰۸)Havbb 110 نوشته است: در روایات ما به خیلی چیزا امر و نهی شده ، به انواع خوراکی ها و بعضی مسائل در سبک زندگیکمک گرفتن برای رسیدن رو با حاوی بودن و قابلیت استخراج این اطلاعات اشتباه نگیرید. در دسته مهمی از علوم مثل فیزیک و شیمی و زیست و ... همین کمک رو هم نمی شه انتظار داشت و در حد تقریب ذهن ساده ست. پس این ذهنیت «کمک بگیریم» شما رو نمی شه به کل علوم تجربی تعمیم داد. |
|||
|
۱۵:۱۲, ۵/آذر/۹۳
(آخرین ویرایش ارسال: ۵/آذر/۹۳ ۱۵:۱۷ توسط میم.حسین.الف.)
شماره ارسال: #19
|
|||
|
|||
|
خب همه دوستان در حال حاضر به فرمایش رهبر معظم عمل می کنند . اما خواهشا کمی دقت بفرمایید در سخن رهبر و کاری که صورت می گیرد زیاد جالب نیست برای توجیه رفتاری از سخنن بزرگان استفاده سو بشود . آنکه حضرت آقا فرموده در واقع تبادل اطلاعات است و نتیجه یادگیری و فروزنی دانش است اینکه ما انجام می دهیم در اصطلاح فارسی می گویند ملا لغتی با عرض پوزش البته
دو صفحه بحث شده راجب مسئله ای روشن و شفاف که همه آنرا می دانیم و فقط شیوه بیانمان متفاوت است اگر باور ندارید می توانید تمام ارسال ها را نقل کنیدو کنار هم بگذارید تا متوجه شوید . سود این رفتار چیست ؟ جز به زحمت انداختن یکدیگر در موردی که به آن آگاه هستیم ؟ دامنه لغات افراد و نحوه بکار گیری آنها متفاوت است اما بیان کلی و مقصود واحد است . زیاد جالب نیست برادر در کل تالار دقت کنید خیلی بازخورد خوبی ندارد این رفتار حتی تاپیک هم ایجاد کرند برای ... بگذریم . اگر شما موافق تبادل نظر و فراگیری باشید بنده پیشنهادی دارم . در ابتدا گزاره های علمی اثبات شده موجود را قرار دهیم که کمی ذهنمان گرم شود بعد بریم سراغ مواردی که اثبات 100% ندارد و روی آنها در حیطه تخصص و دانشمان بحث کنیم بلکه که این حس به چاله کشیدن هم ارضا شود . در آخر هم آنچه که به ذهن بزرگواران از قرآن کریم که مرتبط با علم یا دانشی هست را قرار دهند به نوعی خلاقیت است فقط نباید متعصبانه باشد که بی حرمتی به قرآن شود از سر عدم داشتن علم . و قبل از بیان مطالب خلاقانه مطالعاتی پیرامون شان نزول آیات و علم/دانش مرتبط را داشته باشید . اگر موافق بودید با ذکر صلواتی اعلام کنید تا کار را با بیان چند اعجاز علمی قرآن کریم از تفسیر نمونه شروع کنیم و الخ (داخل پرانتز عرض کنم اگر جایی سخن اشتباهی بکار میرود در خصوصی تذکر دهید که مبادا شخصی تا گوش هایش سرخ شود و آن موارد خاص باشد . در تاپیکی به زبان محاوره ای قدرت خداوند عزوجل زیر سوال رفته بود و بگونه ای شوخی شده با خدا هیچ خبری از دوستان آگاهمان نبود . الویت بندی کنید که کدام سخن و لعت خطاس_گزاره علمی ،دانش ، علم و... مفهوم که می خواستیم رسید مشکل سر لغات است ؟_ و چه بازخوردی دارد بعد به گونه ای رفتار کنید که طرف مقابل چیزی بیاموزد بنده که بعید می دانم با این رفتار هیچ کدام از ما چیزی بفهیم و اصلاح کنیم سخنی را ) |
|||
|
۲۳:۲۹, ۵/آذر/۹۳
شماره ارسال: #20
|
|||
|
|||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() هدف تاپیک چی بوده ؟! چی شده ؟! عزیزان با یه سوال شروع میکنم تا کسایی هم که نمیدونن بدونن چرا تو دینمون طلا برای مرد حرومه ؟! بنده اطلاعاتم فقط تا این حده که الانم اثبات شده که فلز طلا در تماس با بدن مذکر باعث کوچک شدن حجم و تضعیف گلبول های قرمز میشه و برعکس تو خانوما باعث بزرگتر شدن و تقویتشون منبع یاد نیست اینو شش سال پیش تو یه جایی خونده بود ! ![]() ادامه . . . یا علی
|
|||
|
|
|
|
| 1 میهمان |