کانال بیداری اندیشه در سروش کانال بیداری اندیشه در تلگرام

ارسال پاسخ  به روز آوری

رتبه به موضوع
  • 1 رای - 5 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
استخاره و تقدس زدایی
۱۴:۵۰, ۲/بهمن/۹۳ (آخرین ویرایش ارسال: ۲/بهمن/۹۳ ۱۴:۵۴ توسط سید ابراهیم.)
شماره ارسال: #1
آواتار
جدا از اینکه استخاره شرایطی داره یا نداره؟
زمان داره یا نداره؟
روایت صحیح داره یا نداره؟
چجوریش درسته چجوریش درست نیست؟
خودت باید استخاره کنی یا بدی کس دیگه؟
با تسبیح باشه یا قرآن یا رقعه؟

جدا از همه اینها، کسی که استخاره می کنه باید آدم مقدسی باشه؟

یا اگر کسی مدعی شد که استخاره خوب می کنه و عملا هم جوابهای خوبی می داد، دلالت بر صحت باطنی اون شخص می کنه؟ بعدش معلوم بشه آدم (ببخشید) عوضی ای بوده، تکلیف استخاره ها چی میشه؟ تکلیف اعتقاد مردم به ایشون چی میشه

اگر توفیق بشه در مورد این مطلب، یه مقداری گفتگو کنیم و دوستان تجربیات خودشون رو به بنده هم منتقل کنند.
ارسال ایمیل به این کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: السا ، سید ابراهیم ، عقیق ، شیدا ، رهگذر. ، قلب ، هادی... ، Ali#59 ، Havbb 110 ، سیمرغ ، آفتاب ، فاطمه خانم ، نورالسادات ، 135 ، مصباح
۱۷:۳۶, ۲/بهمن/۹۳
شماره ارسال: #2
آواتار
سلام
من هر وقت از لحاظ های مختلف گیر می کنم میرم قران رو باز می کنم بیشتر وقتها هم جوابمو پیدا می کنم
استخاره یعنی کمک گرفتن از خداوند
خب بهترین نوع به نظر من با قران هست و هر کسی میتونه خودش اینکار رو بکنه
البته من هر دو صفحه یا حداقل صفحه راست رو ملاک قرار میدم و جواب بالاخره در یکی از ایه ها هست
میگم این روش من به استخاره می خوره؟

یا اصلا یه چیزه دیگس
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: شیدا ، محمدهادی ، Ali#59 ، سیمرغ ، آفتاب ، فاطمه خانم ، نورالسادات ، رکن الهدی ، رهگذر.
۱:۳۰, ۳/بهمن/۹۳
شماره ارسال: #3
آواتار
بسم الله الرحمن الرحیم

برا استخاره حتما باید دانششو داشته باشن
هرکسی نمیتونه استخاره بگیره
نمیدونم حرفم درسته یا نه ولی به نظرم آدمشم خیلی مهمه. منظورم اینه که مثلا من نوعی کتاب استخاره رو بگیرم و تمام شرایطی که گفته رو انجام بدم بازم چندان معتبر نیست, تازه نهایتش بتونم بگم خوبه یا بد. فقط همین!

استخاره گرفتنم شرایط داره
سر هر مسءله کوچیکی قبل از عقل و مشورت نمیشه . اگه به مرحله اخر رسیدین به دوراهی که عقل دیگه پاسخگو نیست اونموقع میشه استخاره گرفت

_________

امام جمعه ... یه بار برا دوستم البته (با واسطه برادرم) استخاره گرفت من مات مونده بودم
سه تا موضوع مختلف بود سر موضوع سوم دوستم پیش خودش دقیقا مشخص نکرده بود ترک یا عدم ترک اونکارو ,دقیق یادم نیس
دوتای اول به کنار سر مورد سوم برادرم برام زنگ زد که مورد سوم نیتش چی بود؟ امام جمعه فقط تونست این جمله رو بگه ...
هرچند همون یه جمله کاملا گویا بود

من خودم یه حاج آقایی بود زنگ میزدم قم استخاره میگرفت واقعا عالی بود
آخه بعضیا فقط میگن خوبه یا بد, همین!
ولی ایشون خیلی خیلی دقیق توضیح میدادن
یا امام جمعه دو تا از شهرها که خیلی معروفن به همین شکل.

اینکه میگن برا ازدواج استخاره نباید گرفت چرا جدیدا زیاد شنیده میشه؟
چرا قبلا نمیگفتن؟
یا کلا بوده و من نمیدونستم؟
واقعا نباید گرفت؟!
اشکالش چیه؟
یافتن تمامی ارسال های این کاربر
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: آفتاب ، فاطمه خانم ، نورالسادات ، شیدا ، محمدهادی ، قلب ، رکن الهدی ، السا ، مجید املشی ، رهگذر.
۳:۱۶, ۳/بهمن/۹۳ (آخرین ویرایش ارسال: ۳/بهمن/۹۳ ۳:۲۱ توسط نورالسادات.)
شماره ارسال: #4
آواتار
استخاره چند مرحله داره که میشه اون را فراگرفت
واگرآدمی باشی که عادت ومداوت درگناه نداشته باشی میتونی برای خودت استخاره بگیری البته باتسبیح
گرفتن استخاره با قرآن آداب زیادی داره ازهمه مهمتر نیاز به علم تفسیر وتحلیل داره شاید یک آیه برای نیتهای مختلف معنای متفاوتی داشته باشه

یکی از شرایط لازم درهرچندگونه استخاره طهارت ،خواندن حمد واستغفار هست.

من خودم برای خودم استخاره میگیرم البته درشرایطی که دسترسی به حضرت والد یاوالده محترمه نباشه(البته به اذن خود این عزیزان)تاالان هم به لطف خدا بهش رسیدم
گواه صحبتم هم اعتقاد همسر بزرگواربه استخاره های بنده هستSmile
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: آفتاب ، شیدا ، محمدهادی ، قلب ، سیمرغ ، السا ، مجید املشی ، رهگذر. ، فاطمه خانم
۱۰:۰۲, ۳/بهمن/۹۳ (آخرین ویرایش ارسال: ۶/بهمن/۹۳ ۱۲:۲۷ توسط محمدهادی.)
شماره ارسال: #5
آواتار
خب انگاری اصلا حواستون نیست، سوال اصلی چی بود.........Confused

سوال این بود: کسی که استخاره خوب می کنه و خوب جواب میده، لزوما کارش الهیه؟ لزوما آدم خوبیه؟؟

مثلا میشه یکی استخاره اش بزنه تو خال، بعد معلوم بشه که اصلا شیطان پرست بوده؟؟؟؟؟؟؟؟؟

البته شاید بهتره که قبل از اینکه به این سوال برسیم، با توجه به مطالب خوبی که دوستان عزیز بیان کردند، از اول استخاره حلاجی بشه.

خب می تونیم از
سوال اول: معنی استخاره شروع کنیم
سوال دوم: بعدش اینکه استخاره مورد تایید اهل بیت بوده؟
سوال سوم: بعد موارد استخاره چیه (ازدواج هم -همونجور که کاربری محترم سیمرغ فرمودند مشمول میشه یا نه؟)
سوال چهارم: استخاره زمان خاصی داره (به لحاظ ساعات و ایام؟)
سوال پنجم: به فرد خاصی نیاز داره؟یا بهتره آدم خودش برای خودش استخاره کنه؟
سوال ششم: اصلا استخاره ای که جوابش فراتر از خوب و بده، مشروعه یا نه؟ یه جور غیب گویی محسوب میشه و غیب گویی هم مشکلات خودشو داره.
سوال هفتم: استخاره با قرآن بهتره یا تسبیح یا رقعه؟
سوال هشتم: انواع استخاره با قرآن یا تسبیح چطوریه؟مولانا سید عبدالکریم کشمیری روحی فداه به نظرم بیش از 40 نوع استخاره بلد بوده)
سوال نهم: استخاره اجازه می خواد یا نه؟ یا اینکه برخیشون می خواد و برخیشون نمی خواد.
سوال دهم: چطور میشه فهم استخاره پیدا کرد؟ (ریاضت و اذکار برای پیدا کردن قدرت استخاره)
سوال یازدهم: استخاره لزوما الهیه یا اینکه شیطان هم می تونه به استخاره گیرنده الهام کنه؟
سوال دوازدهم: درسته که بر خلاف حکم استخاره عمل کنیم؟ به لحاظ شرعی؟؟؟؟
سوال سیزدهم: استخاره از لوح محفوظ خبر میده یا از لوح محو و اثبات؟ (یعنی میشه حکم استخاره تغییر کنه یا نه؟)
.
.
.
.
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: عقیق ، شیدا ، Eve ، 135 ، قلب ، سیمرغ ، السا ، رهگذر. ، آفتاب ، فاطمه خانم
۲۲:۳۸, ۳/بهمن/۹۳
شماره ارسال: #6
آواتار
بسم الله الرحمن الرحیم
نقل قول:سوال این بود: کسی که استخاره خوب می کنه و خوب جواب میده، لزوما کارش الهیه؟ لزوما آدم خوبیه؟؟

مثلا میشه یکی استخاره اش بزنه تو خال، بعد معلوم بشه که اصلا شیطان پرست بوده؟؟؟؟؟؟؟؟؟

آخه ادم استخاره رو پیش هر کسی که نمیبره
من که تو مورد استخاره به چنین چیزی برنخوردم

نقل قول:خب می تونیم از معنی استخاره شروع کنیم
استخاره در لغت به معنای طلب خیر است. در حدیث آمده: «استخر ثم استشر» نخست از خدا درخواست خیر کن و ازخدا بخواه آنچه خیر است در زبان طرف مشاوره من قرار بده سپس مشورت کن.
صاحب جواهر می گوید: استخاره دارای دو معنی است:
1- از خدا بخواهد تا خیر و برکت را در عملی قرار دهد که تصمیم بر انجام آن گرفته است.
2- از خدا بخواهد تا او را در انتخابش موفق بدارد یعنی توفیق شناخت حق را به او مرحمت فرماید و یا مسیر حق را در زبان و بیان طرف مشاوره اش قرار داده تا به او القا گردد.
از مجموع روایات این گونه برداشت می شود: هر گاه کسی تصمیم بر کاری گرفته باشد لازم است نخست تأمل نموده و جوانب قضایا را به درستی رسیدگی نماید و اگر با قدرت فکر و اندیشه به جایی رسید همان را عملی نماید، اما اگر سر دو راهی قرار گرفت و فکرش به جایی نرسید با فرد یا افرادی که از صلاحیت لازم برخوردارند به مشورت بنشیند و با استفاده از تجربیات و علم دیگران حق را جستجو نماید.

نقل قول:بعدش اینکه استخاره مورد تایید اهل بیت بوده؟
بوده. من کلی حدیث دیدم دراینباره. بعدش اگر مورد تایید نبوده مراجع ما استخاره نمیگرفتن.

نقل قول:بعد موارد استخاره چیه
کلا هر کاری که توش مردد هستیمو شامل نمیشه؟ من فک میکنم همین باشه.
همین ازدواجم بنظرم تویه مراحلی میشه استخاره گرفت. مثلا طرف تحقیقشو انجام داده, هر چقدرم تحقیقات کامل باشه بازم بعضی چیزا مشخص نمیشه, جدای از اینکه خیلیا حقایق رو پنهان میکنن به نظرم بازم اشکالی نیست تو امر ازدواج استخاره بگیرن.
نقل قول:استخاره زمان خاصی داره (به لحاظ ساعات و ایام؟)
فک میکنم بعد نماز یومیه بهتره
من هروقت برام استخاره گرفتن بعد از نمازصبح یا ظهر بوده
شایدم زمان خاصی نداشته باشه
نقل قول:درسته که بر خلاف حکم استخاره عمل کنیم؟ به لحاظ شرعی؟؟؟؟
از نظر شرعى عمل به استخاره واجب نيست هرچند بهتره با جوابی که گرفته مخالفت نکنه.

نقل قول:استخاره اجازه می خواد یا نه؟ یا اینکه برخیشون می خواد و برخیشون نمی خواد.
یعنی چی اجازه میخواد؟! اجازه از کی؟!

باقی رو هم نمیدونم هرچند همینارو هم ممکنه اشتباه گفته باشم
یافتن تمامی ارسال های این کاربر
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: محمدهادی ، شیدا ، السا ، رهگذر. ، آفتاب ، فاطمه خانم
۱۲:۳۴, ۶/بهمن/۹۳ (آخرین ویرایش ارسال: ۶/بهمن/۹۳ ۱۲:۳۶ توسط محمدهادی.)
شماره ارسال: #7
آواتار
سوال اول:
همونطور که کاربری محترم سیمرغ نوشتن:
کد قالب بندی شده:
[size=medium][font=B Mitra]استخاره در لغت به معنای طلب خیر است. در حدیث آمده: «استخر ثم استشر» نخست  از خدا درخواست خیر کن و ازخدا بخواه آنچه خیر است در زبان طرف مشاوره من  قرار بده سپس مشورت کن.
صاحب جواهر می گوید: استخاره دارای دو معنی است:
1- از خدا بخواهد تا خیر و برکت را در عملی قرار دهد که تصمیم بر انجام آن گرفته است.
2- از خدا بخواهد تا او را در انتخابش موفق بدارد یعنی توفیق شناخت حق را  به او مرحمت فرماید و یا مسیر حق را در زبان و بیان طرف مشاوره اش قرار  داده تا به او القا گردد.
از مجموع روایات این گونه برداشت می شود: هر گاه کسی تصمیم بر کاری گرفته  باشد لازم است نخست تأمل نموده و جوانب قضایا را به درستی رسیدگی نماید و  اگر با قدرت فکر و اندیشه به جایی رسید همان را عملی نماید، اما اگر سر دو  راهی قرار گرفت و فکرش به جایی نرسید با فرد یا افرادی که از صلاحیت لازم  برخوردارند به مشورت بنشیند و با استفاده از تجربیات و علم دیگران حق را  جستجو نماید.[/font][/size]

در تمکله این جواب، امام خمینی سلام الله علیه در کشف الاسرار با کمی تصرف می گوید:

برای استخاره دو معنی است:

معنی اول: که معنی حقیقی استخاره است و در اخبار، از آن بیشتر نام برده شده و پیش خواص متعارف است و آن طلب خیر نمودن از خداست و آن در تمام کارهایی که انسان می کند، خوب و مستحب است و این از رشته دعا است که در قرآن به آن اهمیت شایان داده... جمله کلام آنکه این قسم از استخاره که اخبار بیشتر در اطراف و آداب آن دستور دادند، صرف دعا و از خدا طلب خیر کردن است.

معنی دوم: پس از آنکه انسان به کلی در امری متحیر و وامانده شد، نه عقل او را به خوبی و بدی آن راهنمایی کرد و نه عاقل دیگر راه خیر و شر را به او فهماند و نه خدای جهان درباره آن کار، تکلیفی و فرمانی داشت که راهنمای او باشد، در این صورت که هیچ راهی برای پیدا کردن خوب و بد در کار نیست و دینداران یا بی دینان ناچار و از روی بیچارگی یک طرف را اختیار می کنند و از یک سو می روند، کورکورانه و متحیرانه و دو دل، در این حال بیچارگی و دو دلی که از بدترین حالات بشر باید او را شمرد و ما همه می دانیم در این حال اگر یکی پیدا شود و انسان را به یک سوی کار دلگرم کند و او را با دل گرم و اراده راسخ و نور امید به کار وادار کند، چه منت بزرگی به انسان دارد، اینجا دین داران می گویند: خدای عالم که پناه بیچارگان و دادرس افتادگان است و این در حالی است که انسان از همه حالات بیشتر محتاج به دستگیری است، یک راه امیدی به روی انسان از عالم رحمت و رأفت و مهربانی اش باز کرده و اگر با این حال اضطرار انسان به او پناه ببرد و از او راهنمایی جوید و عرض کند: بارالها این وقتی است که عقل ما و دیگران در پیدا کردن راه خوب و بد، وامانده است و راه چاره برای ما نیست، تو چاره ساز بیچارگان و عالم به اسرار پنهانی، ما را به یک سوی مطلب راهنمایی کن و اراده ما را به یک طرف قوی کن، تو به ما دلگرمی ده و از ما دستگیری کن. ناچار خدای جهان که قادر بر پیدا و نهان است، یا دل او را به یک سوی می کشاند و راهنمای قلب او می شود و او خود مقلب القلوب است و این یک گونه استخاره است یا از او دستگیری کرده دست او را به یک سبحه (تسبیح) می­اندازد و یا به وسیله قرآن به یک سو او را دلگرم می­کند.»تمام شد بیان امام

اینکه در صحیفه سجادیه، یا در مناجاتهایی که امام جواد روحی فداه تحت عنوان ادعیه الوسایل الی المسایل ذکر شده، می بینیم مناجات استخاره هم هست.

چون ذکری از ادعیه الوسایل الی المسایل شد، این مطلب را عرض کنم:

از محمّد بن حارث نوفلى خادم حضرت امام محمّد تقى عليه السلام منقول است كه وقتى تزويج كرد ماءمون دختر خود را به حضرت امام محمّد تقى عليه السلام، حضرت براى او نوشت كه از براى هر زنى صداقى است از شوهرش و حق تعالى اموال ما را در آخرت ذخيره نهاده همچنانكه اموال شما را در دنيا به شما داده و من به كابين دختر تو دادم وسائل الى المسائل را و آن مناجاتى است كه به پدرم به من آنها را داده و به او رسيده از پدرش جناب موسى بن جعفر و به او رسيده از پدرش جعفر و به او رسيده از پدرش محمّد و به او رسيده از پدرش علىّ بن الحسين و به او رسيده از پدرش حسين و به او رسيده از برادرش حسن و به او رسيده از پدرش اميرالمؤ منين علىّ بن ابى طالب صلوات اللَّه عليهم و به او رسيده از رسول خدا صلى الله عليه و آله كه به آن حضرت داد جبرئيل عليه السلام و گفت يا محمّد رَبِّ العزّه تو را سلام مى رساند و مى فرمايد:
اين مفاتيح گنجهاى دنيا و آخرت است آن را وسيله خود ساز بسوى مطالب خود تا برسى به مرام خود و سرانجام گردد مطلب تو و ايثار مكن آن را در حاجتهاى دنيا كه كم مى گرداند حظّ آخرتت را و آن ده وسيله است كه بواسطه آن درهاى رَغَبات گشوده مى شود و طلب كرده مى شود به سبب آنها حاجات و به انجام مى رسد.

این مناجاتها در حاشیه مفاتیح هست، گر هم متنشون را خواستید با همین عنوان سرچ کنید.
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: رهگذر. ، آفتاب ، فاطمه خانم ، قلب ، شیدا ، سیمرغ ، یاســین
۱۲:۴۰, ۱۱/بهمن/۹۳ (آخرین ویرایش ارسال: ۱۱/بهمن/۹۳ ۱۲:۴۱ توسط محمدهادی.)
شماره ارسال: #8
آواتار
سوال دوم:

خب عرض شد که استخاره دو معنای داره، حالا سوال دوم این بود که استخاره مورد تایید اهل بیت بوده یا نه؟

در مورد معنای اول استخاره (معنای دعایی استخاره) معنای دوم برای پست بعدی ان شاءالله تعالی

دو دسته روایت داریم:

دسته اول: رواياتى كه استخاره را در معناى ذكر و دعا به كار برده و اختصاصى به مورد شك ندارند.

دسته دوم: رواياتى كه در موارد شك نسبت به انجام كارى، استخاره به وسيله دعا و نماز را توصيه مى‌كنند.

توجه توجه: هر دو دسته مربوط به استخاره به معنای اوله نه معنای دوم که دنبال راهکار میگردیم و جواب آره یا نه و ... میخوایم.

در مورد دسته اول:

روايات معتبرى را شيخ صدوق در كتاب من لايحضره الفقيه آورده است:

امام صادق(علیه السلام) فرمودند:
هيچ بنده‌اى از خدا هفتادبار به اين صورت استخاره نمى‌كند مگر اينكه خدا به او خير مى‌دهد; بگويد:

يا أبصر الناظرين ويا أسمع السامعين، ويا أسرع الحاسبين، ويا أرحم الراحمين، ويا أحكم الحاكمين صل على محمد وأهل بيته وخر لي في كذا كذا

اى بيناترين ناظر، و اى شنواترين شنوا، و اى سريع‌ترين حساب‌رس، و اى رحيم‌ترين بخشنده، و اى حاكم‌ترين حكم‌كننده، بر محمد و اهل‌بيتش درود فرست و در فلان كار برايم خير پيش آور.

در روايت ديگرى امام صادق(علیه السلام) درباره استخاره فرمودند:

انسان در آخر سجده نماز صبح [يا نافله صبح] صد و يك‌بار استخاره كند [استخير الله بگويد] و حمد خدا گويد و صلوات بر پيامبر و آلش بفرستد، سپس پنجاه‌بار استخاره كند، سپس حمد خدا گويد و صلوات بر پيامبر و آلش فرستد و صد و يك‌بار را تمام كند.

نکته: در اين دو روايت لفظ استخاره در كلام امام استعمال شده است و در هر دو، دعا و ذكر را به عنوان روش طلب خير بيان كرده است، اما روايات ديگرى نيز وجود دارد كه لفظ استخاره در زبان راوى به كار رفته است:

مرازم از امام صادق(علیه السلام) روايت كرده است كه فرمودند:

هركس خواست كارى را انجام دهد، ابتدا دو ركعت نماز بخواند، سپس حمد خدا و ثناى او گويد و صلوات بر پيامبر فرستد و بگويد:
خدايا اگر در اين كار خيرى براى دين و دنياى من است، آن را برايم آسان و مقدر كن، و اگر اين‌طور نيست، آن را از من دور گردان. مرازم مى‌گويد پرسيدم: چه سوره‌اى در نماز بخوانم. حضرت فرمود: هر سوره‌اى خواستى; اگر خواستى قل هو الله و قل يا ايها الكافرون را بخوان كه قل هو الله معادل ثلث قرآن است.

نيز از امام صادق(علیه السلام) روايت شده است كه هرگاه مى‌خواستند عبدى يا حيوانى بخرند يا حاجت كوچكى يا كار آسانى داشتند، هفت‌بار استخاره مى‌كردند و اگر امر مهمى بود، صدبار استخاره مى‌كردند.

در مورد دسته دوم: یعنی رواياتى كه در موارد شك نسبت به انجام كارى، استخاره به وسيله دعا و نماز را توصيه مى‌كنند;

روايت معتبر اسحاق بن عمار كه در كتاب من لايحضره الفقيه آمده است:
اسحاق مى‌گويد به امام صادق(علیه السلام) عرض كردم: خيلى از اوقات وقتى قصد انجام كارى را مى‌كنم، برايم شك پيش مى‌آيد كه انجام دهم يا نه; حضرت فرمود:
وقتى اين حالت برايت پيش آمد، دو ركعت نماز بخوان و صد و يك مرتبه »استخير الله« بگو، سپس نگاه كن ببين كدام يك از دو طرف در نظرت مناسب‌تر است، پس همان را انجام بده كه خير در همان است ان شاءالله، و طلب خيرت را در طلب عافيت قرار بده كه چه‌بسا براى كسى قطع دست و مرگ فرزند و از دست دادن مال، خير باشد.

ابن‌اسباط نيز در روايت موثقى مى‌گويد به امام رضا(علیه السلام) گفتم: فدايت شوم راه ما بسيار پراضطراب و خطرناك است; نظرت درباره اينكه از خشكى بروم يا دريا چيست؟ حضرت فرمود:
از خشكى برو و توصيه فرمود به مسجد رسول الله(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) برو و در غير وقت فريضه دو ركعت نماز بخوان سپس از خدا صد و يك‌بار استخاره كن، سپس ببين اگر خدا دريا را برايت عزم كرد بگو... و اگر به خشكى خارج شدى بگو... .

علاوه بر رواياتى كه ذكر شد، روايات فراوان ديگرى در كتب معتبر وجود دارند كه نشان مى‌دهند ائمه(علیه السلام) چه قبل از انجام كارهاى مهم و چه در مواقعى كه اصحاب در دوراهى‌ها دچار شك مى‌شدند، آنها را به استخاره به معناى طلب خير از خدا با دعا و ذكر امر مى‌فرمودند

توضیح بیشتر در ایم زمنیه در اینجا
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: Ali#59 ، سیمرغ ، یاســین
ارسال پاسخ  به روز آوری

[-]
کاربرانی که این موضوع را مشاهده می کنند:
1 میهمان

[-]