تالار گفتگوی بیداری اندیشه

مشاهده تالار در قالب اصلی: مغالطات
شما درحال مشاهده محتوای قالب بندی نشده این مطلب هستید.برای مشاهده نسخه قالب بندی شده روی لینک فوق کلیک کنید
صفحه: 1 2 3 4 5 6 7
1. من قبول ندارم که یک شرکت ایرانی بتواند اقدام به اجرای این پروژه ی عظیم صنعتی کند، چرا که به ندرت شرکت ایرانی پیدا می شود که پروژه های اجرا شده توسط آن بدون اشکال بوده باشد.

در این جمله گوینده با استفاده از سور مبهم به ندرت طوری گزاره را بیان کرده که مفهموم نفی می دهد. یعنی هیچ شرکت ایرانی قادر نیست و میتواند کلام خود را نیز در صورت اشکال گرفتن به او، تغییر دهد. پس در این جکله از مغاطه ی سورهای مبهم کلی نما استفاده شده است.

5. مولفان این کتاب می گویند ریاضی ذهن انسان را پرورش می دهد و از این طریق خواسته اند مطرح کنند که ذهن فقط با ریاضی است که فعال و تیز می شود. این ادعای نادرستی است چرا که ما افراد بسیاری داشته ایم که حتی مقدمات ریاضی را هم نخوانده بودند و از دانشمندان بزرگ و متفکر بودند.

در این جمله تفسیر نادرستی صورت گرفته. زیرا مولفان مدعی پرورش مغز تنها از راه ریاضی نشده اند ، پس مغالطه از نوع مغالطه ی تفسیر نادرست است.
به نام خدا

سلام. ابتدا تشکر می کنم از سرکار راستین و جناب مجید املشی گرامی و بعد هم جواب های صحیح رو خدمتتون می گم :

1. من قبول ندارم که یک شرکت ایرانی بتواند اقدام به اجرای این پروژه ی عظیم صنعتی کند، چرا که به ندرت شرکت ایرانی پیدا می شود که پروژه های اجرا شده توسط آن بدون اشکال بوده باشد.

در این جمله با استفاده از سور مبهم به ندرت گوینده قصد ایراد یک حکم کلی را دارد که مرتکب مغالطه ی سورهای کلی نما شده است.

2. آشنایی سطحی ما با علوم انسانی از راه ایدئولوژی سیاسی رفته رفته عمیق تر می شود.

در اینجا عدم استفاده از ویرگول منجر به ایجاد ابهام شده است و مغالطه ی ابهام ساختاریست.

3. در جنگلی که کسی در آن وجود ندارد، اگر درختی بشکند و بر زمین بیفتد، آیا شکستن و افتادن درخت همراه با صدا خواهد بود؟

مغالطه ی اشتراک لفظ برای واژه ی "صدا"! مشخص نیست که دقیقا صدا به معنای فیزیکی ارتعاش هواست یا به معنای عرفی احساس سامعه!

4. هر آنچه از دنیا دوری کنی به نفعت خواهد بود؛ چرا که دنیا چیزی نیست جز هوا و هوس و تعلقات کاذب به ظواهر فریبنده.

این گزاره هم وضوحا دارای مغالطه ی کنه و وجه می باشد.

5. مولفان این کتاب می گویند ریاضی ذهن انسان را پرورش می دهد و از این طریق خواسته اند مطرح کنند که ذهن فقط با ریاضی است که فعال و تیز می شود. این ادعای نادرستی است چرا که ما افراد بسیاری داشته ایم که حتی مقدمات ریاضی را هم نخوانده بودند و از دانشمندان بزرگ و متفکر بودند.

در این جمله گوینده مرتکب مغالطه ی تفسیر نادرست شده است. به این صورت که در منطق قاعده ایست با این شرح که «اثبات شی نفی ماعدا نمی کند.» یعنی اگر گوینده راجع به شی ای اظهار کند لزومی ندارد که درباره ی غیر آن شی نظر منفی داشته باشد. مثلا وقتی گوینده می گوید "حمید دانش آموز درس خوانی است." نمی توان نتیجه گرفت که "پس حمید اهل ورزش نیست."!
در اینجا هم گوینده گفته است که ریاضی یکی از راه های پرورش ذهن است در صورتی که راه های دیگر را نفی نکرده است.

خوب این هم 5 تا تمرین دیگه :

6. شرکت سهند مانند شرکت سبلان رقیب مهمی برای شرکت ما نیست؛ به این ترتیب ما باید برای رقابت با رقبای اصلی خود برنامه ریزی کنیم.

7. به نظر من علت پیروزی چشمگیر زنان در انتخابات اخیر رشد قابل توجه جمعیت زنان در کشور می باشد و چون اکثر زنان علاقه دارند نمایندگان زن در مجلس حضور یابند، به کاندیداهای زن رای داده اند.

8. پاپ وقتی وارد فرودگاه لندن شد در جواب خبرنگاری که از او پرسید آیا قصد دارد در لندن به کلوپ های شبانه و میکده ها برود؟ وی با تعجب پرسید : آیا در لندن کلوپ شبانه و میکده وجود دارد؟! صبح فردا تیتر روزنامه ها چنین بود : اولین سوال پاپ هنگام ورود به لندن : آیا در لندن کلوپ شبانه و میکده وجود دارد؟!

9. اخیرا بازار فروش دچار رکود شدیدی شده است، مسلما قالیبافان مثل گذشته در بافت قالی هایشان دقت و ظرافت گذشته را به خرج نمی دهند.

10. چاپگرهای "وایت" هر برگ را در کمتر از یک ثانیه چاپ می کند. در هر دقیقه 76 برگ و در شرایط متعادل در هر ساعت نزدیک 5000 برگ چاپ می کند و کارایی نهایی قطعات اولیه ی آن بالغ بر 3000 ساعت یعنی 15 میلیون برگ می باشد.

ان شاء الله که مشارکت فعال تری از دوستان ببینیم.Smile

یا علی
6
. شرکت سهند مانند شرکت سبلان رقیب مهمی برای شرکت ما نیست؛ به این ترتیب ما باید برای رقابت با رقبای اصلی خود برنامه ریزی کنیم.
مغالطه ی ابهام. از عبات فوق چند معنی برداشت میشود: هر دو شرکت رقیب مهمی نیستن. شرکت سهند رقیب مهمی نیست ولی شرکت سبلان رقیب مهمی است. هر دو رقیب مهمی هستن ولی شرکت سبلان مهم تره

7. به نظر من علت پیروزی چشمگیر زنان در انتخابات اخیر رشد قابل توجه جمعیت زنان در کشور می باشد و چون اکثر زنان علاقه دارند نمایندگان زن در مجلس حضور یابند، به کاندیداهای زن رای داده اند.

مغالطه ی علت جعلی. ممکنه دلایل دیگری هم در این پیروزی نقش داشته باشه

8. پاپ وقتی وارد فرودگاه لندن شد در جواب خبرنگاری که از او پرسید آیا قصد دارد در لندن به کلوپ های شبانه و میکده ها برود؟ وی با تعجب پرسید : آیا در لندن کلوپ شبانه و میکده وجود دارد؟! صبح فردا تیتر روزنامه ها چنین بود : اولین سوال پاپ هنگام ورود به لندن : آیا در لندن کلوپ شبانه و میکده وجود دارد؟!

مغالطه ی تفسیر نادرست
10. چاپگرهای "وایت" هر برگ را در کمتر از یک ثانیه چاپ می کند. در هر دقیقه 76 برگ و در شرایط متعادل در هر ساعت نزدیک 5000 برگ چاپ می کند و کارایی نهایی قطعات اولیه ی آن بالغ بر 3000 ساعت یعنی 15 میلیون برگ می باشد.
مغالطه ی بزرگ نمایی
بچه ها باورکنید در این تاپیک داره اتفاق مبارک و خجسته ای می افته. یه خواهش خیلی خیلی مهم از همه شما.

این مطالب را که در این جا کار میکنید فقط منحصر به این بخش نشود و سعی کنید تا از این مطالب در جاهای دیگر تالار هم استفاده کنید مخصوصا زمانی که با مخالف دارید بحث میکنید، میتوانید از این موارد برای شناسایی مغالطات او استفاده کنید.

یا علی مدد
به نام خدا

سلام به دوستان گرامی!

از سرکار شیدا تشکر می کنم که جواب ها رو تقریبا درست گفتن و از جناب سید ابراهیم هم تشکر می کنم. ان شاء الله که در این بحث حقیر رو بیشتر یاری کنن...

اما جواب سوال ها :

6. شرکت سهند مانند شرکت سبلان رقیب مهمی برای شرکت ما نیست؛ به این ترتیب ما باید برای رقابت با رقبای اصلی خود برنامه ریزی کنیم.

مغالطه ی ابهام ساختاری! ( دلیلش رو سرکار شیدا به خوبی توضیح دادن. )

مغالطه ی علت جعلی! ( باز هم سرکار شیدا به خوبی توضیح دادن. )

در اینجا مغالطه ی نقل قول ناقص اتفاق افتاده است. چرا که روزنامه ها حرف های پاپ را قیچی کرده اند.

9. اخیرا بازار فروش دچار رکود شدیدی شده است، مسلما قالیبافان مثل گذشته در بافت قالی هایشان دقت و ظرافت گذشته را به خرج نمی دهند.

رکود شدید بازار نمی تواند تنها دلیلش بی دقتی قالیبافان باشد. پس مغالطه ی علت جعلیست.

اینجا هم مغالطه ی بزرگنمایی کاملا مشخص است.

و اما این 10 تمرین رو هم حل کنیم ان شاء الله به سراغ قسمت بعدی خواهیم رفت :

11. من سال هاست ایشان را می شناسم، کمتر پیش ما می آید که او کنترل خویش را از دست بدهد و عصبانی شود. به نظر من احتمال این که در این درگیری ایشان مقصر باشد و دعوا را شروع کرده باشد، وجود ندارد.

12. کتاب های درسی دانشگاه های اروپایی نمی توانند منابع خوبی برای دروس دانشگاهی ما باشند، چرا که نویسندگان این کتاب ها دارای پایه های فکری اومانیستی هستند و مطالعه ی چنین کتاب هایی به طور ناخودآگاه شخص را به اندیشه های ضددینی سوق می دهد.

13. 97% دانش آموزان سال آخر این آموزشگاه در سال گذشته در دانشگاه های دولتی، آزاد و پیام نور پذیرفته شده اند.

14. یک کنفرانس علمی در مورد کار حفاری چاه های نفت در شهر شیراز برگزار می شود.

15. دیروز با یک توریست آلمانی آشنا شدم که شغل اصلی اش عکاسی است. ضمنا او قهرمان سابق شنای پروانه ی اروپا بوده است. خیلی خوشحالم که با یکی از بهترین عکاسان و ورزشکاران اروپایی دوست شده ام.

16. باید فکری برای جایگزینی افراد بهتر در هیات مدیره شرکت تعاونی کرد، چرا که پس از آغاز به کار هیات مدیره جدید، وضع مالی شرکت تعاونی به طور بی سابقه دچار نا بسامانی شده است.

17. واحدهای مسکونی این مجتمع با شرایط عالی و قیمت مناسب به فروش می رسد.

18. اگر از تحصیل در غرب منصرف شوی به نفع تو خواهد بود، چرا که غرب جز فساد و انحراف و لاابالی گری ندارد. گرایش به غرب چیزی غیر از نابودی اخلاق معنویت نیست.

19. آقای دکتر کیان از ملی گرایان است و همانطور که می دانید برای ملی گرایان ارزش های دینی و شعائر اسلامی اهمیت چندانی ندارد. بنابراین توقع نداشته باش که آقای دکتر کیانی اهل مسجد و نماز جماعت و ... باشد.

20. من از این همه دشمنی شیعیان با ابوبکر و عمر تعجب می کنم. این در حالیست که خود حضرت علی در خطبه ی 226 با این جملات عمر را ستایش می کند : کسی که انحراف ها را از بین برد، نواقص و کاستی ها را برطرف نمود، فتنه ها را آرام کرد و ...

منتظر جوابتون هستم.

یا علی
سلامممنون از مطالب خوبتون
11. من سال هاست ایشان را می شناسم، کمتر پیش ما می آید که او کنترل خویش را از دست بدهد و عصبانی شود. به نظر من احتمال این که در این درگیری ایشان مقصر باشد و دعوا را شروع کرده باشد، وجود ندارد.
خب اگر کم پیش بیاد که عصبانی بشه، دلیل نمیشه که هیچ وقت عصبانی نشه. شاید بشه گفت احتمالش کمه، ولی نمیشه بگیم احتمالش وجود نداره.

12. کتاب های درسی دانشگاه های اروپایی نمی توانند منابع خوبی برای دروس دانشگاهی ما باشند، چرا که نویسندگان این کتاب ها دارای پایه های فکری اومانیستی هستند و مطالعه ی چنین کتاب هایی به طور ناخودآگاه شخص را به اندیشه های ضددینی سوق می دهد.

فکر کنم مشکل در یکی از دو تا پیشفرض باشه.

13. 97% دانش آموزان سال آخر این آموزشگاه در سال گذشته در دانشگاه های دولتی، آزاد و پیام نور پذیرفته شده اند.
خب با توجه به افزایش ظرفیت دانشگاهها و برداشتن کنکور و ... دیگه این موضوع عجیبی به حساب نمیاد. (مغالطه بزرگنمایی)
معلوم نیست که چاههای نفت در شهر شیراز اند، یا اینکه کنفرانس در شیراز برگزار میشه.
15. دیروز با یک توریست آلمانی آشنا شدم که شغل اصلی اش عکاسی است. ضمنا او قهرمان سابق شنای پروانه ی اروپا بوده است. خیلی خوشحالم که با یکی از بهترین عکاسان و ورزشکاران اروپایی دوست شده ام.
خب شاید یکی از بهترین ورزشکاران باشه، ولی ممکنه یکی از بهترین عکاسان نباشه.
16. باید فکری برای جایگزینی افراد بهتر در هیات مدیره شرکت تعاونی کرد، چرا که پس از آغاز به کار هیات مدیره جدید، وضع مالی شرکت تعاونی به طور بی سابقه دچار نا بسامانی شده است.
همه تقصیرها رو انداخته گردن هیئت مدیره! در حالی که ممکنه دلیل دیگری وجود داشته باشه.
مشخص نیست که شرایط چقدر عالی است و قیمت چقدر مناسب است.
18. اگر از تحصیل در غرب منصرف شوی به نفع تو خواهد بود، چرا که غرب جز فساد و انحراف و لاابالی گری ندارد. گرایش به غرب چیزی غیر از نابودی اخلاق معنویت نیست.
اشکال در همین پیشفرضهاست.
19. آقای دکتر کیان از ملی گرایان است و همانطور که می دانید برای ملی گرایان ارزش های دینی و شعائر اسلامی اهمیت چندانی ندارد. بنابراین توقع نداشته باش که آقای دکتر کیانی اهل مسجد و نماز جماعت و ... باشد.
یکی اینکه باید قضاوتی که در مورد ملی گرایان انجام شده سنجیده بشه، دیگر این که یک فرد ملی گرا از نظر یک سری دیدگاههای سیاسی با ملی گرایان دیگر ممشترک است و در سایر موارد وجود شباهت الزامی نیست.
20. من از این همه دشمنی شیعیان با ابوبکر و عمر تعجب می کنم. این در حالیست که خود حضرت علی در خطبه ی 226 با این جملات عمر را ستایش می کند : کسی که انحراف ها را از بین برد، نواقص و کاستی ها را برطرف نمود، فتنه ها را آرام کرد و ...

این رو نمی دونم

ممنون
به نام خدا

سلام. ضمن تشکر از جناب فرهاد55 خواهشی که از دوستان دارم اینه که مغالطه ی هر جمله رو با ذکر نوع و توضیح دقیق بر اساس تعاریفی که ارائه کردیم مطرح کنن؛ نکته ی بعدی هم این که 10 مورد اخیر رو باید به طور کامل خودتون حل کنید و حقیر فقط نظاره گر خواهم بود.Smile هر وقت که همه ی آن ها به درستی حل شدند به سراغ فاز بعدی مغالطات می ریم..

التماس دعای فرج

یا علی
سلام
فکر کنم مغالطه ی سورهای کلی نما باشه چون گفته کمتر پیش میاد و یه حالت کلی رو در نظر گرفته

مغالطه ی علت جعلی چون ممکنه به جز این دلیل،دلایل دیگه ای داشته باشه

مغالطه ی بزرگنمایی(به درصد بالایی از پذیرفته شدگان اشاره کرده ولی معلوم نیست چند درصد دولتی، چند درصد آزاد و چند درصد پیام نور قبول شدن)
مغالطه ی ابهام ساختاری (دو برداشت صورت میگیره:چاههای نفت در شیرازند یا کنفرانس در شیراز برگزار میشه)
مغالطه ی ترکیب مفصل( مهارت او در شنا دلیلی بر مهارتش در عکاسی نیست)
مغالطه ی علت جعلی چون نابسامانی شرکت ممکنه دلایل دیگری داشته باشه
مغالطه ی واژه های مبهم چون درمورد شرایط چیزی نگفته و منظورش از قیمت مناسب واضح نیست
مغالطه ی کنه وجه( چیزی غیر از نابودی اخلاق معنویت نیست)
فکر کنم مغالطه ی اشتراک لفظ باشه. ملی گرایان اول میتونه به معنی میهن دوستی باشه ولی ملی گرایان دومی به حزب و گرو خاصی اشاره داره
این باید مغالطه ی نقل قول ناقص باشه چون بخشی از صحبتهای حضرت رو در مورد عمر انتخاب و بیان کرده

به نام خدا

ضمن عرض سلام و احترام به دوستان گرامی به سراغ ادامه ی بحث می ریم :

از سرکار شیدا تشکر می کنم که به غیر از دو مورد همه را درست گفتند. مورد 12 مغالطه ی اهمال سور هست و نویسنده قصد ایراد یک حکم کلی درباره ی غرب را دارد که درباره ی همه ی آن صحیح نیست و مورد 19 هم باز مغالطه ی اهمال سور هست که این گزاره درباره ی همه ی ملی گرایان صادق نیست. البته مورد آخر هم علاوه بر مغالطه ی نقل قول ناقص می تواند دارای مغالطات تفسیر نادرست و تحریف هم باشد...

اما قبل از این که به سراغ ادامه ی بحث بریم لازم می بینم که یک پست خلاصه درباره ی آن چه تا الان گفته شده تقدیم دوستان بکنم تا اگر تا اینجای بحث همراه ما نبودن بتونن خودشون رو برسونن :

مغالطه و طبقه بندی انواع آن

در عام ترین تعریف مغالطه به یک باور نادرست ( حتی فارغ از استدلالی بودنش ) اطلاق شده که اگر عمدی باشد سفسطه نامیده می شود؛ مغالطه را بر اساس محل ارتکاب آن در پنج دسته ی کلی قرار داده ایم :

1. تبیین های مغالطی
2. ادعای بدون استدلال
3. مغالطات مقام نقد
4. مغالطات مقام دفاع
5. مغالطه در استدلال

تبیین های مغالطی :

وقوع مغالطه در بیان یک گزاره ی ساده فارغ از استدلالی بودنش را تبین مغالطی می گویند. تبیین های مغالطی به سه دسته ی کلی تقسیم می شوند :

-دسته ی اول مغالطاتیست که در آن، مطلب به صورت مبهم بیان می شود که همین ابهام، زمینه ساز خطاها و لغزش ها می شود :

1.مغالطه ی اشتراک لفظ : استعمال یک لفظ در یک متن با معانی گوناگون، بدون توجه به تعدد معانی آن، به طوری که این امر موجب یک استنتاج خطا شود.

2. مغالطه ی ابهام ساختاری ( کژتابی ) : هنگامی صورت می گیرد که شخص جمله ای را به کار ببرد که بیش از یک معنا داشته باشد و آن جمله برای مخاطب مطابق با یک تفسیر صحیح و مقبول باشد و تفسیر دیگری غیر قابل قبول و حالا اگر شخص گوینده در مقام استدلال تفسیر صحیح و مقبول مورد نظر مخاطب را به کار برد ولی در مقام استنتاج مطابق تفسیر غلط عمل کند، مرتکب این مغالطه شده است.

3. مغالطه ی ترکیب مفصل : هنگامی که دو جمله به صورت مجزا صادق باشند، اما هنگامی که با هم ترکیب شوند حاصل جمله کاذب باشد مغالطه ی ترکیب مفصل صورت گرفته است.

4. مغالطه ی تفصیل مرکب : یعنی زمانی که یک ترکیب درست باشد و جدا کردن اجزای آن به تنهایی نادرست شوند این مغالطه اتفاق میفتد.

5. مغالطه ی واژه های مبهم : این مغالطه در جاییست که گوینده از لغات و واژه هایی استفاده کند که به علت ابهام و عدم تعین، سخن او را غیر قابل نقد نماید؛ به این ترتیب که در هر شرایطی بتواند ادعا کند سخن او هنوز صحیح و پابرجاست.

6. مغالطه ی گزاره های بدون سور ( اهمال سور ) : کلماتی مانند بعضی، هیچ، هر، همه، تمام و ... که بیانگر میزان شمول حکم گزاره بر افراد یک مجموعه هستند، اصطلاحا "سور" نامیده می شوند. و به گزاره هایی که فاقد سور هستند گزاره ی مهمله گفته می شود. خود گزاره ی مهمله به خودی خود مغالطه نیست؛ اما هنگامی که گوینده با غرض خاصی از این گزاره استفاده کند مرتکب مغالطه شده است.

7. مغالطه ی سورهای کلی نما : در مغالطه ی سورهای کلی نما هم همانند مغالطه ی اهمال سور گوینده قصد ایراد حکم کلی دارد با این تفاوت که از سورهای مبهم استفاده می کند.

8. مغالطه ی تعر یف دوری : این مغالطه زمانی روی می دهد که مخاطب را برای فهم یک امر مبهم به امر مبهم دیگری احاله بدهند، در حالی که امر فهم امر دوم نیازمند شناخت امر اول باشد.

-دسته ی دوم مغالطاتیست که در آن، از یک حقیقت خارجی، خبری غیر دقیق داده شود :

1. مغالطه ی کنه و وجه ( هیچ چیز نیست به جز ) : کنه به ذات و حقیقت ( در فلسفه جوهر هم گفته می شود. ) و وجه به صفات ( در فلسفه عرض هم گفته می شود. ) هر پدیده گفته می شود. این مغالطه زمانی رخ می دهد که کسی فرض کند حقیقت هر شی چیزی جز یک صفت یا مجموعه ی صفات مشخصش نباشد.

2. مغالطه ی علت جعلی : زمانی این مغالطه رخ می دهد که در استدلال چیزی به عنوان علت وانمود شود که در واقع یا علت نیست یا فقط بخشی از علت کل می باشد.

3. مغالطه ی بزرگ نمایی : هنگامی که برای بیان یک گزاره سعی کنیم برخی از ابعاد را برجسته تر کنیم مرتکب این مغالطه شده ایم.

4. مغالطه ی کوچک نمایی : برعکس مغالطه ی بزرگنماییست. به این صورت که برخی از از ابعاد موضوع کم رنگ تر جلوه داده می شوند تا گوینده به مقصود خود برسد.

5. مغالطه ی متوسط : در داده های آماری از این مغالطه استفاده می شود. به گونه ای که مشخص نیست منظور از متوسط میانگین، میانه یا مد می باشد؛ و گوینده برای فریب مخاطبین می تواند از این اصطلاح به نفع خودش استفاده کند.

-دسته ی سوم مغالطاتیست که در آنها شخص، حادثه یا سخنی را نقل و بازگو می کند و در آن اصل ماجرا را مخدوش می کند که به آنها "مغالطات نقل" هم گفته می شود :

1. مغالطه ی دروغ : هنگامی که گزاره ی بیان شده با واقعیت خارجی مطابقت نداشته باشد این مغالطه اتفاق می افتد.

2. مغالطه ی توریه : هدف کسی که مرتکب این مغالطه می شود همان هدف شخص دروغگوست با این تفاوت که در اینجا ظاهرا معنای سخن درست است، اما آنچه که مخاطب از آن درک می کند نادرست و دروغین است.

3. مغالطه ی نقل قول ناقص : نقل گزینشی بخشی از سخنان دیگران به قصد فریب دادن مخاطب را مغالطه ی نقل قول ناقص گویند. البته به شرطی که این عبارات گلچین شده معنایی غیر از آنچه که مقصود اصلی گوینده بوده را به مخاطب القا کنند.

4. مغالطه ی تحریف : هنگامی که به یک گزاره عباراتی اضافه یا از آن کم کنیم تا منظور اصلی گوینده را منحرف کنیم مرتکب این مغالطه شده ایم.

5. مغالطه ی تفسیر نادرست ( تفسیر به رای ) : به مغالطه ای گفته ای می شود که شخص گوینده گزاره ای را مغایر با اغراض گوینده تفسیر کند.

6. مغالطه ی تاکید لفظی : تکیه و تاکید بر برخی الفاظ یک گزاره و استنباط معانی خاصی که مورد نظر گوینده ی آن نبوده است.

ان شاء الله از پست بعدی وارد فاز بعدی مغالطات یعنی ادعای بدون استدلال میشیم.

موفق بمانید

یا علی
ادعای بدون استدلال :

به جز گزاره های بدیهی هر شخصی برای اثبات مدعای خود موظف است برهان اقامه کند. در این بخش با مغالطاتی آشنا می شویم که نویسنده مدعایی را مطرح می کند که برای آن دلیلی ندارد و به جای استدلال از ترفندهای دیگری برای قبولاندن مدعای خود به مخاطبان استفاده می کند.

1. مغالطه ی بستن راه استدلال ( استدلال از راه سنگ ) : ایجاد زمینه ای که مخاطبان مطالبه ی دلیل نکنند و امکان نقادی از مدعای مورد نظر سلب شود. همانند مثال زیر :

به نظرم او آدم تقلبیست. وقتی من به چهره ی این افراد نگاه می کنم می فهمم چه جور هستند.

2. مغالطه ی هر بچه مدرسه ای می داند : ادعای این که این مدعا بسیار واضح است و نیازی به استدلال ندارد. مثلا :

این یک حساب دو دو تا چهارتاست و هر کودکی می داند که وقتی جامعه ای با تورم رو به روست دولت باید آزادی بیشتری به مردم بدهد.

3. مغالطه ی مسموم کردن چاه ( مسموم کردن سرچشمه ) : نسبت دادن یک صفت منفی و مذموم به مخالفان آن مدعا یا کسانی که در آن تردید دارند. مثال :

هر کسی به جز افراد بی سواد قبول دارد که در کشور ما بودجه ی کمی به فعالیت های علمی تعلق می گیرد.

4. مغالطه ی تله گذاری : برعکس مغالطه ی قبلیست. یعنی نسبت دادن یک صفت مثبت و ممدوح به موافقان آن مدعا یا کسانی که آن را راحت می پذیرند. مثال :

پیشنهاد من برای نام شرکت پوپک است و می دانم اهل ذوق و ادب به این نام رای مثبت خواهند داد.

5. مغالطه از راه جهل ( توسل به جهل ) : هنگامی که دلیلی برای رد یک مدعا نداریم و آن را درست قلمداد کنیم و یا بالعکس دلیل برای تایید یک مدعا نداریم آن را نادرست بدانیم مرتکب این مغالطه شده ایم. مثلا :

اعتقاد به وجود جن خرافه ای بیش نیست، زیرا من حتی یک کتاب علمی در این باره ندیده ام.

6. مغالطه ی طلب برهان از مخالفان : بیان این که اگر مخاطبان مدعای مورد نظر را قبول ندارند بر ضد آن استدلال کنند. به عنوان مثال :

به نظر می رسد این پیشنهاد خوبیست و ما برنامه ی خود را طبق آن تنظیم می کنیم، آقایان و خانم ها در صورت مخالفت می توانند انتقادهای خود را به ما منتقل کنند.

تمرین : در متون زیر مغالطات را با ذکر نوعشان مشخص کنید :

1. این حقایق بدیهی اند و نیازی به اثبات آن ها نیست.

2. یک پزشک جراح گفته بود تا وقتی که من خداوند را زیر چاقوی جراخی خود حس نکنم به او ایمان نخواهم آورد.

3. و چون گفته می شود که در قیامت شکی نیست و وعده ی الهی حق است، می گویند نمی دانیم قیامت دیگر چیست و آن را جز گمانی نمی پنداریم.

4. در این موضوع عقل چندان راه گشا نیست و باید دریچه های قلب خود را باز کنید تا صحت سخنان را به خوبی درک کنید.

5. همه ی افرادی که شخصیت سالم و رشد یافته دارند با آموزش مختلط دختران و پسران در مدرسه موافقند، مگر کسانی که در مسائل جنسی دچار عقده ی حقارت شده اند.

6. روزی ملانصرالدین در نقطه ای ایستاد و گفت که این نقطه، مرکز زمین است و مردم به او گفتند چرا و به چه حسابی؟ پاسخ داد : اگر می گویید نیست متر بردارید و اندازه بگیرید!

7. در افسانه های قدیمی آمده است که پادشاهی برای مراسم یک جشن خاص به یکی از خیاطان مشهور دستور دوختن لباسی داد. آن خیاط پذیرفت و خطاب به پادشاه گفت که من این لباس را با بهترین کیفیت خواهم دوخت، اما این لباس دارای یک صفت سحرآمیز است و آن این که تنها افراد حلال زاده می توانند آن را بر بدن شما ببینند، در غیر این صورت، باید به حلال زاده بودن او تردید کرد. در روز جشن کسی جرات اعتراض نداشت و بدون مخالفت از خیاط تشکر کرد و از زیبایی لباس تعریف و تمجید نمود!

8. من مطمئنم که پدیده های فراروانی ( مثل هیپنوتیزم، پیش گویی و ... ) همگی دروغ است. تو اگر یک دلیل بر واقعی بودن آن ها ارائه کردی من از حرف خود بر می گردم.

9. من مطالعات گسترده ای درباره ی جهان هستی داشته ام، اما هرگز چیزی ندیده ام که باور به یک نیروی عظیم کنترل کننده ی جهان را در من تقویت کند.

10. وقتی حضرت لوط نسبت به عمل زشت قوم خود اعتراض کرد آن ها گفتند که اگر راست می گویی عذاب الهی را بر سر ما بیاور!

11. اینان می گویند که ما برانگیخته نخواهیم شد و این اولین و آخرین مرگ ماست. و اگر راست می گویید پدرانمان را باز آوردید.

12. گفتند ای شعیب آیا آیینت ما را بر آن می دارد که دست از آن چه پدرانمان می پرستیدند برداریم؟! بی تردید، تو شخص بردبار و فهیمی هستی.

منتظر جوابتون هستم.

یا علی
صفحه: 1 2 3 4 5 6 7
آدرس های مرجع