کانال بیداری اندیشه در سروش کانال بیداری اندیشه در تلگرام

نظرسنجی: ایا سودهای بانکی ربوی است؟؟؟؟
بله
خیر

ارسال پاسخ  به روز آوری

رتبه به موضوع
  • 7 رای - 4 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
یه سوال ، ربا يعني چي ؟(مهم)
۱۳:۴۳, ۱۰/دی/۹۰
شماره ارسال: #1
آواتار
سلام
طبق عادتم رک و راست و صريح ميرم سر اصل مطلب و با یه سوال شروع میکنم :

ربا يعني چي ؟

«‌ربا» عبارت است از بهره از پيش تعيين شده. اگر پول يا مالي به کسي قرض داده شود و شرط گردد که وام‌گيرنده در سررسيد، مبلغ يا درصد معيني علاوه بر اصل را تاديه کند، استقراض ربوي انجام شده و مطابق نص صريح قرآن کريم، اين معامله حرام و باطل است.

ربا اصطلاحي در شريعت اسلامي است به معني گرفتن يک مال در عوض پرداخت مالي از همان جنس است بطوريکه ميزان يکي زيادتر از ديگري باشد. ربا به دو نوع رباي معاملي و رباي قرضي تقسيم مي‌شود و گرفتن آن در فقه اسلامي به شدت نهي شده، بطوريکه گناه يک درهم ربا را بيشتر از هفتاد بار زناي با محارم دانسته‌اند. قوانين موضوعه ايران هم ربا را جرم محسوب مي‌کنند.

من اين مطالب رو از Google پيدا کردم و الان هم دارم با دونسته هاي خودم پيش ميام ...
اينطوري که استنباط ميشه ربا يعني شما يه پولي رو بدي به کسي ، قرارداد باهاش ببندي که در مدت معين اصل پول + سود از قبل معين شده رو به شما برگردونه ...

این قسمتش رو از سایت http://5rooz.net کپی کردم امیدوارم راضی باشن

ــ ربا چیست؟

ربا این است:
اگر تو 100 چوق به کسی قرض بدهی و قبل از دادن پول، شرط کنی که باید 100 و یک چوق (اصلاً بگو 100 چوق و ده‌شاهی) به‌ت برگرداند، صددرصد ربا اتفاق افتاده است؛ و هم تو که شرط کرده‌ای و هم او که شرط تو را قبول کرده است، هر دو، در ربا وارد شده‌اید و حرام کرده‌اید پولی را که می‌توانست برایتان برکت کند.
این توضیح ساده و روشن ربای حرام است. بقیه‌اش به خودت مربوط است که ببینی تهِ همه‌ی درصدها و عددها و جمله‌‌هایی که برای دادن یک وام برات ردیف می‌کنند، 100 چوقی که می‌گیری را باید 100 و خرده‌ای چوق پس بدهی یا نه. اگر باید آن خرده‌ را بگذاری روش و پس بدهی، شک نکن که داری یک قرض ربوی می‌کنی. [تصویر: 2.gif]

ــ ربای حلال دیگر چه جورش است؟

ربای حلال این است:
تو 100 چوق به کسی قرض داده‌ای و شرط هم نکرده‌ای که فلان مقدار باید بگذاری روی این 100 چوق و پسم بدهی؛ اما وقت پس گرفتن پول، می‌بینی که بدهکار نجیب بیشتر از 100 چوق شمرده و دارد به‌ت می‌دهد. خیالت راحت! از شیر مادر هم حلال‌تر است! چرا؟ چون او خودش خواسته بیشتر بدهد؛ تو که شرط نکرده بودی یا چوبی بالای سرش نبوده که بیشتر پست بدهد!
تبصره: اصلاً توصیه شده و «مستحب» است که بدهکار همچین کاری بکند. یعنی وقت پس دادن پول طلبکار، مبلغی اضافه‌تر یا تحفه و کادویی رویش بگذارد و به کسی بدهد که در هنگام سختی، نه نگفته و کمکش کرده است.

یعنی اگه شرط کنی حرام میشه ...
یعنی منی که دارم قسط بانک مسکن میدم ، از همون اولش هم 100 تا سفته و ضامن و گرویی پیش بانک دارم ... الله اکبر ...
یعنی منی که پول دادم به بانک ، سر سال اصل پول رو با 17% سود بهم برمیگردونه ...

ربا و بانک اسلامی
ربا در هر حال ربا است و قرآن گرفتن و خوردن آن را تحریم نموده است، شرایط استثنائی نیز برای مجاز نمودن آن در قرآن مطرح نشده است. بهره ای که بانک می گیرد مسلماًربا است و حرام است. و بهره ای که ميدهد نيز ربا و حرام است. اسلامی بودنِ نامِ بانک، یا مذهبی بودنِ متولیِ بانک، یا تعلق داشتن بانک به دولتی که نام اسلامی دارد، هیچکدام از اینها مجوزی برای گرفتن ربا نیستند. ربا در هر حال ربا است و خداوند آنرا تحریم نموده است. از طرفی نام اسلامی داشتنِ چیزی نیز منطقاً می بایست بمعنی پایبندی بیشتر آن به رهنمودهای قرآن باشد نه مجوزی برای نفی آن. http://www.quranology.com/porsesh/porses...esh163.htm

امیدوارم دوستان واسه ی جامعه ی امام زمان عج اماده بشن ...
ارسال ایمیل به این کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: mhvvhm ، MohammadSadra ، در جستجوی سختی ، Anti-satanism ، Ahmad-A.R.M ، حسام+ ، m.hossein ، fandogh ، فرهاد ، یاســین ، Havbb 110 ، AllahoAkbar ، علوم استراتژیک ، عبدالله ، only_y2d ، Patriot ، مجید املشی ، saloomeh ، faraz_223 ، mohaddese ، عدالت ، سلمان فارسي ، فدک زهرا ، یا زهرا ، انتصـار ، amirak ، حضرت عشق

آغاز صفحه 11 (پست فوق، اولین پست این موضوع می باشد)
۱۱:۲۰, ۱۶/خرداد/۹۱
شماره ارسال: #101
آواتار
دوستان، من به 1 مطلب جدید در این زمینه پی بردم ...

پولی که ما از بانک (به عنوان وام ) میگیریم و یا به بانک به عنوان سپرده میدیم میشه گفت ربا نیست !!!

اگه ما امسال 1میلیون تومان داشته باشیم ، الان بر فرض مثال میتونیم با این پول 100 گرم طلا بخریم
1سال میگذره و ما با 1 میلیون میتونیم 80گرم طلا بخریم
این یعنی چی ؟
یعنی ارزش طلا ( جنس ) نسبت به ارزش پول رفته بالا
یعنی ارزش پول ما کم شده
یعنی تورم داشتیم ...

این 20 درصد تورم ( که در بالا مثال زدم ) ، از ارزش پول کم میشه ... یعنی شمایی که 1میلیون پول میذاری تو بانک اگه هیچ سودی روی پول شما قرار نگیره شما از اصل سرمایه ضرر کردی ... این مقداری که به عنوان سود محاسبه میشه در اصل نسبت به تورم هست .
واسه ی همینه که سودهای بانکی قبلا نزدیک 7- 8 % بوده و الان با افزایش تورم به نزدیک 20% رسیده .

به عنوان نمونه بانک وقتی 10ملیون وام میده به مدت 2سال پس میگیره، اگه سودی بر روی این پول قرار نگیره بانک از اصل پول خودش ضرر میکنه، چون : 1. سرمای اش 2سال خارج از سیستم خودش بوده 2. میزان تورم موجود در جامعه ارزش پول رو کم میکنه . پس اگه بانک سود نگیره 2سره ضرر میکنه .
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: وحید110
۱۲:۱۵, ۱۶/خرداد/۹۱
شماره ارسال: #102
آواتار
با تشکر از جناب بلو بلود

اگر ممکنه یک جمع بندی تا اینجا داشته باشید و ادرس پست های اساسی رو قرار بدید تا مراجعه کننده بهتر به جواب برسه

جمع بندیتون رو به پست اول هم اضافه میکنم

در پناه خدا
۱۲:۴۲, ۱۶/خرداد/۹۱
شماره ارسال: #103
آواتار
(۱۶/خرداد/۹۱ ۱۱:۲۰)blue.blood نوشته است:  دوستان، من به 1 مطلب جدید در این زمینه پی بردم ...

پولی که ما از بانک (به عنوان وام ) میگیریم و یا به بانک به عنوان سپرده میدیم میشه گفت ربا نیست !!!

اگه ما امسال 1میلیون تومان داشته باشیم ، الان بر فرض مثال میتونیم با این پول 100 گرم طلا بخریم
این یعنی چی ؟
یعنی ارزش پول ما کم شده
یعنی تورم داشتیم ...

این 20 درصد تورم ( که در بالا مثال زدم ) ، از ارزش پول کم میشه ... یعنی شمایی که 1میلیون پول میذاری تو بانک اگه هیچ سودی روی پول شما قرار نگیره شما از اصل سرمایه ضرر کردی ... این مقداری که به عنوان سود محاسبه میشه در اصل نسبت به تورم هست .
واسه ی همینه که سودهای بانکی قبلا نزدیک 7- 8 % بوده و الان با افزایش تورم به نزدیک 20% رسیده .

به عنوان نمونه بانک وقتی 10ملیون وام میده به مدت 2سال پس میگیره، اگه سودی بر روی این پول قرار نگیره بانک از اصل پول خودش ضرر میکنه، چون : 1. سرمای اش 2سال خارج از سیستم خودش بوده 2. میزان تورم موجود در جامعه ارزش پول رو کم میکنه . پس اگه بانک سود نگیره 2سره ضرر میکنه .
سلام
این ها فقط با فرض عقد عقود اسلامی صحیح هستند ، عقود اسلامی هم تعریف خاصی دارند ، پس بدون عقد این عقود هر بیشینه گرفتنی (الا هزینه های رایج) ربا و حرامه.
در ضمن مسئله دیرکرد رو من هنوز ندیدم حلش کرده باشند.
حتی در مورد حساب طلایی بانک صادرات استفتاء کرده بودند ، یکی از مراجع بزرگوار فرموده بودند "نباید معامله سوری باشد ، باید معامله با طلای واقعی اتفاق افتاده باشد".
یافتن تمامی ارسال های این کاربر
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: عبدالله
۱۳:۴۳, ۱۶/خرداد/۹۱
شماره ارسال: #104

(۱۶/خرداد/۹۱ ۱۱:۲۰)blue.blood نوشته است:  دوستان، من به 1 مطلب جدید در این زمینه پی بردم ...

این یعنی چی ؟
یعنی ارزش پول ما کم شده
یعنی تورم داشتیم ...

بسم الله الرحمن الرحیم

اشکال کار شما اینه که به جای بازگشت به روشهای معامله و سرمایه گذاری اسلامی ، به دنبال تئوریزه کردن بانک هستید Blush

در مورد اون تورم که گفتید ، بانک مدعی هست که پول شما را در کار تولیداتی سرمایه گذاری میکند ، کار تولیداتی یعنی مثلا یه کارگاه یا کارخانه را خریداری میکند همراه با دستگاهها و وسایل. خب اگر تورمی هم باشد شامل وسایلی که بانک خریده هم میشود!
ولی مشکل اینجاست که بانک معمولا به صورت کامل همچین کاری نمیکند.

در مورد مثال شما ، وقتی شما به دوستتون یا یکی از آشنایان مثلا یک میلیون تومان قرض میدهید تا گرفتاری اش را رفع کند ، شما دارید بر طبق اون «قرض الحسنه» ای که قرآن گفته عمل میکنید. معنی قرض الحسنه هم میشه این که شما پول را به خدا قرض میدهید (همانطور که سفارش شده در سوره ی توبه آیه 111 که خدا جانها و نفس ما را مشتری است و میخرد). این بحث یک بحث توحیدی هست یعنی شما همه ی اعمالی که انجام میدهید را باید در محضر خدا ببینید ، اگر پولی بدست می آورید خدا به شما داده و اگر پولی به کسی کمک میکنید به خدا داده اید و...

خب در چنین شرایطی ، وقتی بعد از مثلا دو سال شخصی که یک میلیون را به اون قرض داده اید آن را به شما میخواهد پس بدهد (با توجه به اینکه در روایات آمده که ثواب صدقه دادن 10 است ولی ثواب قرض دادن 18 است) آیا شما باید به فکر این باشید که اگر دو سال پیش با این پول طلا خریده بودم الان اینقدر سود کرده بودم؟!!!

اگر این نگاه عقل گرایی را بخواهیم در تمام زندگی مان پیاده کنیم که تمام نماز و روزه و صدقه و... ما کاری غیر عقلانی و بیهوده به نظر می آید!!

حکایت آن فردی که مثلا صدقه یا قرض نمیداد و وقتی حادثه ای برایش پیش آمد مجبور شد چند برابر آن پولی را که نداده بود خرج جبران خسارت کند ، و در آن حال با خود گفت که خوب شد که صدقه و قرض ندادم چون خودم الان محتاج آن هستم!....

و اما اگر نهادی به نام نهاد قرض الحسنه ی واقعی تشکیل شود (به عنوان طرح جایگزین بانک) باید به این صورت باشد:

1- کسانی که پولشان را در آن میگذارند برای به دست آوردن سود: این افراد بلاشک باید در کار تولیداتی سرمایه گذاری کنند و آن قرض الحسنه موظف است که دست سرمایه گذار را در دست تولید کننده بگذارد و به این صورت یک واسطه ی اقتصادی این وسط حذف میشود (کسانی که اقتصاد میدونن متوجه هستند که حذف این واسطه چقدر وضع را بهتر میکند)

در این حالت کسی که دنبال سود پولش است در کار تولیدی سرمایه گذاری کرده و در سود و ضرر آن کار شریک است! و سود تضمین شده ای در کار نیست.

2- کسانی که پول را میگذارند برای اینکه به مومنی دیگر قرض داده باشند. این افراد که اکنون با نام حساب قرض الحسنه در بانک حساب باز میکنند ، اولا نباید جایزه ای در قرض الحسنه دریافت کنند و طبیعتا سود هم دریافت نمیکنند (چون رسم قرض دادن را در جامعه از بین میبرد)

و این افراد از ثواب معنوی کار بهره مند میشوند.

سوالی بود در مورد مبانی نظری و در مورد طرح جایگزین بانک (که ظاهرا توسط شاگردان دکتر عباسی تهیه شده) دارید بپرسید.

یا علی (علیه السلام) Heart
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: عبدالله ، دل خسته ، blue.blood
۱۸:۵۹, ۱۶/خرداد/۹۱
شماره ارسال: #105

سلام
نقل قول:شما معاملات اسلامی که گفتم بخون رو خوندی؟!

بله خوندم و همچنین تقریبا کل تایپیک رو

بدون مقدمه میگم اگه ربا رو با همین اسم تبلیغ کنند کسی طرفش نمیره (حداقل اکثر کسایی که تویه یه کشور مسلمون مثل ایران زندگی میکنند) بنابراین میان اسم دیگه ای روش میزارند ولی اصل قراردادها باهم فرقی نداره

به نظر من وامهای بانکی خیلی شبهات توش داره که باید ازش دوری کرد

البته شرایط امروز ما طوریه که مثلا صاحب خونه شدن بدون وام بانکی تقریبا محال به نظر میرسه (البته برای طبقه متوسط جامعه) یا برای عده ای دیگه راحت ترین راه پول درآوردن رو انتخاب میکنند و سرمایه شون رو توی بانک میزارند وسود شو میگیرند
به این جوری تن به ربای قانونی میدن
و این جوری میشه که جامعه ما مصداق این حدیث پیامبر(صلی الله علیه و آله) میشود:

رسول خدا (صلی الله علیه و آله) به حضرت علي علیه السلام فرمودند:

-يا علي زماني بر اين مردم مي‌آيد که هيچکس از شر ربا در امان نمي‌ماند و اگر هم ربا خوار نباشد قوائي از ربا دامنگير او خواهد شد. به خدا قسم، ربا در بين اين امت مخفي تر و پنهان‌تر است از جاي رد پاي مورچه در صفا و مروه.کسي که ربا را حلال بداند و آنرا بگيرد کافر است و قتلش واجب.

نقل قول: پس اگه بانک سود نگیره 2سره ضرر میکنه .
من فکر نمی کنم این استدلال درستی باشه چون ربا خوار هم میخواد سود کنه.

بد نیست این تایپیک ارزشمند رو هم مطالعه کنید:
http://forum.bidari-andishe.ir/thread-239.html
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: Havbb 110 ، blue.blood
۲۳:۱۲, ۱۶/خرداد/۹۱
شماره ارسال: #106
آواتار
سلام
البته یک قضیه ای رو هم متذکر بشم،بعضی بانک ها مجهول المالک هستند (مثل بانک های دولتی و بعضی بانک های قاتی پاتی)، پس به فتوای بعضی مراجع مثل آیت الله سیستانی می شه از اون ها وام با سود گرفت (البته با اجازه از نماینده یا دفتر مرجع ، چون اموال مجهول المالک در تملک حاکم شرع هستند ظاهرا) ، هر چند اگر اشتباه نکرده باشم کارمزد مشکل داره باز هم.
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: Havbb 110
۹:۰۸, ۱۷/خرداد/۹۱
شماره ارسال: #107
آواتار
(۱۶/خرداد/۹۱ ۱۳:۴۳)Havbb 110 نوشته است:  

بسم الله الرحمن الرحیم

اشکال کار شما اینه که به جای بازگشت به روشهای معامله و سرمایه گذاری اسلامی ، به دنبال تئوریزه کردن بانک هستید Blush

در مورد اون تورم که گفتید ، بانک مدعی هست که پول شما را در کار تولیداتی سرمایه گذاری میکند ، کار تولیداتی یعنی مثلا یه کارگاه یا کارخانه را خریداری میکند همراه با دستگاهها و وسایل. خب اگر تورمی هم باشد شامل وسایلی که بانک خریده هم میشود!
ولی مشکل اینجاست که بانک معمولا به صورت کامل همچین کاری نمیکند.

در مورد مثال شما ، وقتی شما به دوستتون یا یکی از آشنایان مثلا یک میلیون تومان قرض میدهید تا گرفتاری اش را رفع کند ، شما دارید بر طبق اون «قرض الحسنه» ای که قرآن گفته عمل میکنید. معنی قرض الحسنه هم میشه این که شما پول را به خدا قرض میدهید (همانطور که سفارش شده در سوره ی توبه آیه 111 که خدا جانها و نفس ما را مشتری است و میخرد). این بحث یک بحث توحیدی هست یعنی شما همه ی اعمالی که انجام میدهید را باید در محضر خدا ببینید ، اگر پولی بدست می آورید خدا به شما داده و اگر پولی به کسی کمک میکنید به خدا داده اید و...

خب در چنین شرایطی ، وقتی بعد از مثلا دو سال شخصی که یک میلیون را به اون قرض داده اید آن را به شما میخواهد پس بدهد (با توجه به اینکه در روایات آمده که ثواب صدقه دادن 10 است ولی ثواب قرض دادن 18 است) آیا شما باید به فکر این باشید که اگر دو سال پیش با این پول طلا خریده بودم الان اینقدر سود کرده بودم؟!!!

اگر این نگاه عقل گرایی را بخواهیم در تمام زندگی مان پیاده کنیم که تمام نماز و روزه و صدقه و... ما کاری غیر عقلانی و بیهوده به نظر می آید!!

حکایت آن فردی که مثلا صدقه یا قرض نمیداد و وقتی حادثه ای برایش پیش آمد مجبور شد چند برابر آن پولی را که نداده بود خرج جبران خسارت کند ، و در آن حال با خود گفت که خوب شد که صدقه و قرض ندادم چون خودم الان محتاج آن هستم!....

و اما اگر نهادی به نام نهاد قرض الحسنه ی واقعی تشکیل شود (به عنوان طرح جایگزین بانک) باید به این صورت باشد:

1- کسانی که پولشان را در آن میگذارند برای به دست آوردن سود: این افراد بلاشک باید در کار تولیداتی سرمایه گذاری کنند و آن قرض الحسنه موظف است که دست سرمایه گذار را در دست تولید کننده بگذارد و به این صورت یک واسطه ی اقتصادی این وسط حذف میشود (کسانی که اقتصاد میدونن متوجه هستند که حذف این واسطه چقدر وضع را بهتر میکند)

در این حالت کسی که دنبال سود پولش است در کار تولیدی سرمایه گذاری کرده و در سود و ضرر آن کار شریک است! و سود تضمین شده ای در کار نیست.

2- کسانی که پول را میگذارند برای اینکه به مومنی دیگر قرض داده باشند. این افراد که اکنون با نام حساب قرض الحسنه در بانک حساب باز میکنند ، اولا نباید جایزه ای در قرض الحسنه دریافت کنند و طبیعتا سود هم دریافت نمیکنند (چون رسم قرض دادن را در جامعه از بین میبرد)

و این افراد از ثواب معنوی کار بهره مند میشوند.

سوالی بود در مورد مبانی نظری و در مورد طرح جایگزین بانک (که ظاهرا توسط شاگردان دکتر عباسی تهیه شده) دارید بپرسید.

یا علی (علیه السلام) Heart

[/quote]

عزیزم ، من خودم از این شیوه ی بانکداری خیلی شاکی هستم و این ارسال هم از این جهت بود که نظرات بقیه ی دوستان رو هم در این قضیه بدونم .

پس 2 روش منطقی و دینی برای سرمایه گذاری و بانکداری اسلامی وجود داره :
1. قرض الحسنه که همه اطلاع داریم.
2. سرمایه گذاری که مشتری (مردم) در سود و زیان شریک باشن ، نه اینکه سود تضمین شده ای در کار باشه .

حالا یه سوال، بانک که وام میده چی ؟ وام دادن بانک باید دارای چه شرایط و ویژگی هایی باشه ؟
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: Havbb 110 ، only_y2d
۱۰:۵۹, ۱۷/خرداد/۹۱
شماره ارسال: #108

وام فکر میکنم معادل فارسی همون قرض هست. قرض هم که نیاز به توضیح نداره! خیلی راحت و عادی شما قرض میدی و بعد هم پولت رو پس میگیری.

البته در اسلام سفارش شده که اگر شما از کسی چیزی قرض گرفتید ، در موقع برگشت خودتون یه هدیه ای روش قرار بدید.
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: blue.blood ، عبدالله
۱۴:۰۳, ۱۷/خرداد/۹۱ (آخرین ویرایش ارسال: ۱۷/خرداد/۹۱ ۱۴:۰۴ توسط only_y2d.)
شماره ارسال: #109
آواتار
سلام به همه دوستان
در مورد ربا تو بانک ها قبلا مطالبی از جاهای مختلف خونده بودم و خدا رو شکر تا حالا اینگونه پول ها وارد زندگیم نشده.
اما به خاطر اینکه قراره به لطف خدا بعد از عید فطر مراسم ازدواج بگیریم میخواستم از یک موسسه وام بگیرم (دقیقا مثل همین شرایطی که بانک ها وام می دهند :10 میلیون تومان وام با سود 16% بازپرداخت 5 ساله ماهیانه 240000 تومان ).
تمام این دوازده صفحه رو خوندم و نتیجه اش این بود که از گرفتن وام منصرف شدم و به جاش از خداوند (ارحم الراحمین) میخوام که هم مشکل من رو حل کنه و همچنین جامعه اسلامی رو از این بلا نجات بده.
دعا میکنم خدا این سید تنها رو در پناه خودش سالم نگه داره و تلاش میکنم برای خدمت زیر سایه تنها ترین تنها
من الله توفیق
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: عبدالله ، دل خسته ، Havbb 110 ، blue.blood ، بیداری اندیشه ، یاســین
۱۴:۰۴, ۱۷/خرداد/۹۱ (آخرین ویرایش ارسال: ۱۷/خرداد/۹۱ ۱۴:۰۷ توسط عبدالله.)
شماره ارسال: #110

نقل قول:وام فکر میکنم معادل فارسی همون قرض هست. قرض هم که نیاز به توضیح نداره! خیلی راحت و عادی شما قرض میدی و بعد هم پولت رو پس میگیری.

البته در اسلام سفارش شده که اگر شما از کسی چیزی قرض گرفتید ، در موقع برگشت خودتون یه هدیه ای روش قرار بدید.

البته درسته که معنای لغوی وام همون قرض میشه ولی هیچ بانکی وام بدون بهره نمیده
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: Havbb 110
ارسال پاسخ  به روز آوری

[-]
کاربرانی که این موضوع را مشاهده می کنند:

پرش در بین بخشها:

بالا