کانال بیداری اندیشه در سروش کانال بیداری اندیشه در تلگرام

نظرسنجی: تا حالا اینجوری نگاه نکرده بودی به خطابه ... !
بلی
خیر
 توجه: این نظرسنجی عمومی است و سایر کاربران می توانند گزینه منتخب شما را مشاهده کنند. [نمایش جزئیات آرا]

ارسال پاسخ  به روز آوری

رتبه به موضوع
  • 3 رای - 5 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
درسهایی که در خطابه غدیر نهفته است
۲:۳۴, ۳۰/مرداد/۹۱ (آخرین ویرایش ارسال: ۳۰/مرداد/۹۱ ۳:۱۲ توسط mahdy30na.)
شماره ارسال: #1
آواتار
[font=Arial]سلام دوستان
با پایان گرفتن متن خطابه غدیر احساس کردم این قسمت رو هم قرار بدم تا با جنبه های دیگر این خطبه هم آشنا بشیم.
ان شاء الله که در ادامه راه هم با این خطبه و زوایی دیگر آن هم قدم بشیم.
این مباحث شامل امامت ، توحید و .... هستش.
توحید در خطابه غدیر
بسم الله الرحمن الرحیم
اَلْحَمْدُلِلَّهِ الَّذي عَلا في تَوَحُّدِهِ وَدَنا في تَفَرُّدِهِ وَجَلَّ في سُلْطانِهِ وَعَظُمَ في اَرْكانِهِ ، وَاَحاطَ بِكُلِّ شَي‏ءٍ عِلْماً وَ هُوَ في مَكانِهِ وَ قَهَرَ جَميعَ الْخَلْقِ بِقُدْرَتِهِ وَ بُرْهانِهِ سخن در توحید قرآن کریم، و توحید امیرالمومنین عليه السلام و ائمه طاهرین سلام الله علیهم اجمعین که ادامه خط قرآن کریم و پیامبر اکرم صلی الله عليه و آله هستند، سهل و ممتنع است. هم مشکل است و هم ساده. ساده است به خاطر اینکه برگرفته و برخواسته از فطرت است، مشکل است برای این که اگر به نکته های جزئی و مطالبش دقت کنیم مباحث بسیار بلند، عمیق و شامخی دارد؛ مانند بحث اسما و صفات که راحت نیست. به خصوص که توحید قرآن و توحید امیرالمومنین عليه السلام و پیغمبر اکرم صلی الله عليه و آله در یک جاهایی با توحید فلاسفه اسلامی عمدتا و توحید عرفا عمدتا تنافی و تضاد دارد. عرفای غیر اسلامی که هیچ ولی با توحید عرفای اسلامی و توحید فلاسفه اسلامی جاهایی تضاد و تنافی دارد.
در این درس جملاتی را که در خطابه ی غدیر بر خداشناسی و توحید تنزیهی دلالت می کند، بررسی می کنیم و جملاتش را از روی خطابه ی غدیر بررسی می کنیم حتی اگر فرصت شرح نباشد.
در احادیث ما روایاتی است که ائمه عليهم السلام می فرمایند که " توحید خروج از حدّین است". حد تعطیل و حد تشبیه. حد تعطیل این است که بگوییم خدا نیست. حد تشبیه این است که بگوییم خدا به مانند موجوداتش است. اگر توجه داشته باشید این یکی دو سال اخیر در سخنرانی های عمومی و خصوصی می گوییم: بِرَند و شعار خداشناسی قرآن و اسلام « لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْ‏ءٌ » است که این آیه ی قرآن است. این همان مارک و brand تنزیه است. در خداشناسی امیرالمومنین عليه السلام اصرار زیادی شده بر اینکه خدا هست . پس از حد تعطیل خارج شده البته بعضی ها می گویند تعطیل یعنی اینکه اصلا نباید در باره خدا حرف زد.
تعطیل به دو معناست:
1. یکی اینکه در باره خدا حرف نزنیم.
2. یکی اینکه بگوییم خدا نیست.
توحید اسلام و توحید امیرالمومنین عليه السلام چون خروج ازحَدِّین است ،ازحد تعطیل خارج است پس حرف می زنیم و می دانیم که خدا فطرتا هست. و به خروج از حد تشبیه را بسیار اشاره شده است. در تنزیه، خدای تنزیهی را معرفی کردن، در قرآن کریم آیات کریمه زیادی است « سُبْحانَ اللَّهِ عَمَّا يُشْرِكُونَ» «سُبْحانَ اللَّهِ عَمَّا يَصِفُونَ » و در روایات زیادی آمده که «لَا يُوصَفُ إِلَّا بِمَا وَصَفَ بِهِ نَفْسَه » داریم "ِ يَا مَنْ دَلَّ عَلَى ذَاتِهِ بِذَاتِه " تمام این ها دلالت می کند بر توحید تنزیهی، توحید تنزیهی واژه ی دیگر هم دارد، به نام توحید تسبیحی. بزرگترین و فراگیر ترین ذکرهای اسلامی ذکرهای تسبیحات اربعه است. میگویند تسبیحات اربعه. "سبحان الله و الحمدلله و لا الاه الا الله و الله اکبر" که الله اکبر تسبیح و هم تنزیه است لا اله الا الله و سبحان الله هم به تسبیح برمی گردد. در اسلام قرآن کریم و توحید امیرالمومنین عليه السلام به توحید تنزیهی پرداخته اند.
در قرآن کریم سوره ای است به اسم سوره توحید یا اخلاص. که همه حفظ اند. " بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ(1)اللَّهُ الصَّمَدُ(2)لَمْ يَلِدْ وَ لَمْ يُولَدْ(3)وَ لَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدُ (4" در حقیقت همه این ها تنزیهی است. درست است که جملاتش جملات positive و مثبت است ولی در واقع جملات تسبیحی و تنزیهی است. برای اینکه اگر از آخر که شروع کنیم: لَمْ يَلِدْ لَمْ يُولَدْ وَ لَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدُ تفسیر اللَّهُ الصَّمَدُ، تنزیهی است. تسبیحی است. تفسیر اللَّهُ الصَّمَدُ است. اللَّهُ الصَّمَدُ تفسیر اللَّهُ أَحَدٌ . أَحَدٌ تفسیر اللَّهُ. اللَّهُ أَحَدٌ تفسیر هُوَ است. خود أَحَدٌ تسبیحی است. برای اینکه أَحَدٌ یعنی یکتا، بی نظیر. پس خودش در خودش جمله غیرpositive ، و نگاتیو را دارد که تنزیهی است. در زبان های دیگه هم که شما وارد هستید خود Holy GOD ، Holy به معنای مقدس، سنت saint است. در تمام زبان ها خدا به نام مقدس، مقدس از چی؟ اولین تقدیسش تقدیس از تشبیه و همانندی ست. سنت آنسلم که یک اُسقُف فیلسوف مسیحی قرن 12 میلادی ست، سنت آنسلم، آنقدر مقدس بوده به او لقب سنت آنسلم دادند. سنت saint یعنی مقدس. ایشان گفته خدا آنست که برتر از او قابل تصور نیست. هرچه تصور کنی او از آن برتر است. بنابراین فطرت انسانی هم تک خدایی را قبول دارد که وقتی که می گویند توصیف کن میگوید نمیتوانم توصیف کنم. اینکه اسم خدا در عرب یا در زبان های شبیه عرب مثلا در زبان عبری یهودیان ایلیا شده که همان الله است، این که عرب از قدیم به خدا میگوید الله یعنی خدای مورد حیرت. حتی اسمی که انتخاب کرده اند اسمی است که تنزیهی است. خدای مورد حیرت و شیدایی یعنی خدایی که قابل شناخت با مدارک معمولی نیست. با مدرک حسی ، با مدرک عقلی، با مدرک خیالی ، با مدرک وهمی نیست؛ این مواردی که اسم برده شد مدارکی است که برخی از فیزیولوژیست ها برای انسان دانستند، فلاسفه برای انسان دانسته اند. هیچ کدام از این مدرک های عقلی و خیالی و حسی، قدرت شناسایی و احاطه بر خدا را ندارند.
جملاتی را در خطابه بررسی می کنیم که تنزیهی است. دائم میگوید " نه" . میگوید از تشبیه بالاتر است. خود قرآن میگوید « سُبْحانَ اللَّهِ عَمَّا يُشْرِكُونَ » « سُبْحانَ اللَّهِ عَمَّا يَصِفُونَ » . خدا منزه است از اینکه مردم توصیفش می کنند. یعنی هر چه هم که خدا را توصیف می کنیم باید بگوییم که خدا از آنی که من توصیف می کنم برتر و بالاتر است.
ادامه دارد ...
یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: aboutorab ، شیدا ، سدرة المنتهی ، جویای حقیقت ، شهیدطیبه واعظی ، nafas ، مفقود الاثر ، laanbar1-2-3 ، ztb ، omidman ، AmirHossein ، مصباح ، m.hossein ، آفتاب ، لبخند خدا ، مجنون العباس ، حضرت عشق ، عبدالرحمن ، MohammadSadra ، fafa*

آغاز صفحه 3 (پست فوق، اولین پست این موضوع می باشد)
۱۳:۲۹, ۲۲/شهریور/۹۱
شماره ارسال: #21
آواتار
با عرض تسلیت یه مناسبت شهادت ابو عبدالله، جعفر بن محمد الصادق علیه السلام
6. يکي ديگر از نکات اين است که پيامبر صلي الله عليه و آله مي فرمايند. وَأَنَا ـ وَاللَّهِ ـ خاتَمُ الْأَنْبِياءِ وَالْمُرْسَلينَ والْحُجَّةُ عَلي جَميعِ الَْمخْلوقينَ مِنْ أَهْلِ السَّماواتِ وَالْأَرَضينَ. من خاتم انبياء و مرسلين ام و حجت بر تمام مخلوقين ام از آسمانيان و زمينيان. يعني اين که پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله پيامبر خاتم است و بعد از او پيامبري نخواهد بود. شريعتي بعد از شريعت او نخواهد بود و دوم اين که ايشان حجت اند بر تمام اهل آسمانيان و زمينيان.

هيچ کدام از پيامبران تا آن جايي که ما در آيات کريمه قرآن مي خوانيم اين ادعا را نسبت به نبوت و رسالتش نداشته اند که ما حجت هستيم بر جميع مخلوقين از اهل آسمان ها وزمين به جز پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله.
[/b]

امضای mahdy30na
بسم الله الرحمن الرحیم
ادع إلى سبيل ربك بالحكمة والموعظة الحسنة وجادلهم بالتي هي أحسن إن ربك هو أعلم بمن ضل عن سبيله وهو أعلم بالمهتدين

با حکمت و اندرز نيکو، به راه پروردگارت دعوت نما! و با آنها به روشى که نيکوتر است، استدلال و مناظره کن! پروردگارت، از هر کسى بهتر می‏داند چه کسى از راه او گمراه شده است؛ و او به هدايت‏يافتگان داناتر است

Invite to the way of your Lord with wisdom and good instruction, and argue with them in a way that is best. Indeed, your Lord is most knowing of who has strayed from His way, and He is most knowing of who is [rightly] guided.
نحل 125
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: شیدا ، aboutorab ، شهیدطیبه واعظی
۰:۳۲, ۲۳/شهریور/۹۱
شماره ارسال: #22
آواتار
سلام
7. يکي از نکته هاي مهم : حضرت مي فرمايند :

أَلاوَقَدْ أَدَّيْتُ، أَلاوَقَدْ بَلَّغْتُ، أَلاوَقَدْ أَسْمَعْتُ، أَلاوَقَدْ أَوْضَحْتُ
با چهار کلمه ي هشداري: آگاه باشيد که من ادا کردم، من رساندم، من شنوانيدم، من توضيح دادم. يعني پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله به مردم آگاهي مي دهند که من ماموريت خودم را انجام دادم چون من بنده هستم بايد ماموريت خودم را انجام بدهم و تمام تلاش من برانجام ماموريت است و شما آگاه باشيد که من ماموريت خود را انجام دادم.
۱:۴۱, ۲۴/شهریور/۹۱
شماره ارسال: #23
آواتار
سلام
[b]8. دوباره در پايان بخش چهارم مي فرمايند: اَللَّهُمَّ إِنِّي أُشْهِدُكَ أَنِّي قَدْ بَلَّغْتُ خدايا شاهد باش که من تبليغ کردم.

دغدغه ي اشرف مخلوقات اين بوده است که ماموريتش را خوب انجام دهد.

[b] از امام سجاد پرسيدند که شما وقتي مي خواهيد وضو بگيريد براي نماز چرا تنتان مي لرزد و رنگتان زرد مي شود. فرمودند: مي دانيد در مقابل چه کسي مي خواهم بياستم. دغدغه ي بودن در مقابل خدا.

پيامبر صلي الله عليه و آله دغدغه ي انجام ماموريت را دارد. اين خيلي مهم است، خدا يک امر به ايشان کرده است.
اين قدر دغدغه دارد و اين دغدغه انجام ماموريت بايد به ماهم منتقل شود. پيامبر ما آن قدر دغدغه داشته که مرتب مي گويد خدايا شاهد باش که من تبليغ کردم.[/b]
۱۶:۰۹, ۲۵/شهریور/۹۱
شماره ارسال: #24
آواتار
سلام
9. يکي از نکات مهم راجع به پيامبر اکرم که بارها تذکر داده شده است در انتهاي قسمت پنجم مي فرمايند : وَ ما عَلَي الرَّسُولِ إِلاَّالْبَلاغُ الْمُبينُ وظيفه ي من بلاغ مبين است. امّا اين حرص و دغدغه ي پيامبر به عنوان بلاغ مبين، شما نگاه کنيد که پيامبر تمام نيرويشان را صرف مي کنند براي اين که بلاغ را انجام دهند، و تمام کارها را براي بلاغ مبين انجام مي دهد.

[b] چون نتيجه با خدا است. فقط وظيفه ي پيامبر بلاغ مبين است. امّا بلاغ بايد مبين باشد، مبين يعني روشن و روشن کننده.
۱۷:۴۶, ۲۷/شهریور/۹۱
شماره ارسال: #25
آواتار
سلام
10. يکي از مطالب ديگري که پيامبر صلي الله عليه و آله مي فرمايند اين است که تمام امرها و نهي ها و حلال ها و حرام ها و علم و دانش ها را منسوب به خدا مي داند (در انتهاي بخش ششم): وَقَدْ أَمَرْتُ عَلِيّاً وَنَهَيْتُهُ بِأَمْرِهِ فَعِلْمُ الْأَمْرِ وَالنَّهُي لَدَيْهِ

[b] خدا امر و نهي کرده و من به علي امر و نهي کردم آن هم به امر خدا. هرچه به علي گفتم به امر خدا بوده و از خود چيزي نگفتم.
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: aboutorab ، شیدا ، شهیدطیبه واعظی
۲:۰۸, ۲۸/شهریور/۹۱
شماره ارسال: #26
آواتار
11. پيامبر غير از اين که آمده به مردم بگويد شما بايد خدا ترس باشيد و شما نبايد مُشرک باشيد و بايد تقوا داشته باشيد آمده به مردم بگوييد که شما براي تقوا و بندگي خودتان يک الگو و يک راه داريد. راه و الگوي شما اول من هستم. مَعاشِرَالنّاسِ، أَنَا صِراطُ اللَّهِ الْمُسْتَقيمُ الَّذي أَمَرَكُمْ بِاتِّباعِهِ، ثُمَّ عَلِي مِنْ بَعْدي اگر من آمدم که شما را به صراط مستقيم که عبوديت هست دعوت کنم اسوه صراط مستقيم و صراط مستقيم من هستم. سپس چند صفت از صفات خودشان را در بخش هفتم مي فرمايند:
مَعاشِرَ النّاسِ، أَلاوَإِنّي أَنَا النَّذيرُ و عَلِي الْبَشيرُ. مَعاشِرَالنّاسِ، أَلا وَ إِنِّي مُنْذِرٌ وَ عَلِي هادٍ. مَعاشِرَ النّاس أَلا وَ إِنّي نَبي وَ عَلِي وَصِيّي.
۱۶:۱۹, ۲۹/شهریور/۹۱
شماره ارسال: #27
آواتار
12. يکي از نکات در بخش/9: من همه چيز براي شما بيان کرده ام و به شما فهماندم. يکي از اختلافات اساسي بين ما و اهل تسنن اين است که:
مکتب اهل سنت معتقد است که پيامبر هرچي بوده به مردم گفته است و رفته است، ما مي گوييم که هرچي بوده گفته است. اما نه همه را به مردم. يک مقداري را به مردم گفته است و يک مقداري را که مردم هنوز زمان و فهمش را نداشته اند به اميرالمؤمنين عليه السلام گفته است.
بله همه دين را گفته است امّا به چه کسي؟: مثلاً اجرا و قانون حکومت امام زمان عجل الله تعالي فرجه الشريف را و تمام چيزهايي که امام زمان بايد بدانند آيا به مردم گفته است؟ نه آن ها را به اميرالمؤمنين گفته اند و همين طورتا آخر ادامه پيدا مي کند به وسيله هر امام به امام ديگر سپرده مي شود.
۱۹:۲۹, ۳۱/شهریور/۹۱
شماره ارسال: #28
آواتار
13. يکي از آن جاهايي که باز پيامبر به عبوديت خودشان اشاره مي کنند در بخش نهم است:
أَلاوَإِنَّي قَدْ بايَعْتُ اللَّهَ وَ عَلِي قَدْ بايَعَني. وَأَنَا آخِذُكُمْ بِالْبَيْعَةِ لَهُ عَنِ اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ
من با خدا بيعت کردم و علي با من بيعت کرده است. و شما هم با من و علي بيعت کنيد و من مي خواهم از شما بيعت بگيرم از طرف خدا براي علي؛ هم خدا مطرح است هم علي مطرح است و هم خودشان مطرح اند.
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: شهیدطیبه واعظی ، aboutorab
۱۸:۲۱, ۱/مهر/۹۱
شماره ارسال: #29
آواتار
اخرین قسمت نبوت

14. آخرين نکته: مَعاشِرَالنّاسِ، مَنْ يُطِعِ‏اللَّهَ وَ رَسُولَهُ وَ عَلِيّاً وَ الْأَئِمَةَ الَّذينَ ذَكرْتُهُمْ فَقَدْ فازَفَوْزاً عَظيماً. اطاعت خدا و رسول و علي يک اطاعت است يعني من و علي غير از حرف خدا حرف ديگري نداريم.
۱۸:۳۰, ۸/مهر/۹۱
شماره ارسال: #30
آواتار
سلام
سی و پنج روز تا غدیر مانده

اماده هستی؟؟؟؟؟؟
مباحث امامت در خطابه غدیر رو در سلسله مباحث ادامه میدیم
[align=CENTER]بسم الله الرحمن الرحیم
امامت در خطابه غدير

با استعانت از خداوند متعال و توفیقات الهی و عنایات خاصه امیرالمؤمنین علیه السلام و اجازه و توشیح ملوکانه امام زمان بقیه الله ارواحنا فداه بحث هایی حول موضوعات امام و امامت ، ولی و ولایت ، خلیفه و خلافت و وصی وصایت در خطبه غدیر خواهيم داشت و ان شاء الله نکته هایی پیرامون اين چهار موضوع ،كه ثقل اصلی خطابه ی غدیر هستند ، مطرح خواهیم نمود. [/b]
[b] در بخش دوم خطابه غدیر پيامبر صلي الله عليه وآله می فرمایند:

1. وَأُقِرُّلَهُ عَلي‏ نَفْسي بِالْعُبُودِيَّةِ تا خط چهارم که می فرماید لاِنَّهُ قَدْأَعْلَمَني أَنِّي إِنْ لَمْ أُبَلِّغْ ما أَنْزَلَ إِلَي في حَقِّ عَلِي ... حضرت بعد از اقرار به عبودیت خودشان و ربوبیت خداوند می فرمایند که ”من ادا می کنم آنچه را که- خدا - به من وحی کرده و می ترسم از اینکه اگر انجام ندهم عذاب هایی بر من نازل شود که کسی قدرت دفع آن بلاها را از من نداشته باشد اگر چه اندیشه و حیله و مکر او بزرگ و دوستی او با من زیاد باشد” .ابتداي اعلام امر ولایت در خطبه غدیر با یک سري جملات سخت و تحذیری انجام شده ، تحذیری حتي برای خود پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله چون می فرمایند: وَأُؤَدّي ما أَوْحي بِهِ إِلَي حَذَراً مِنْ أَنْ لا أَفْعَلَ فَتَحِلَّ بي مِنْهُ قارِعَةٌ لايَدْفَعُها عَنّي أَحَدٌ... ، از اولش تحذيري و سخت صحبت می کنند ، پیغمبر اکرم صلي الله عليه وآله می فرمایند که من باید این وظیفه را انجام دهم چون اگر انجام ندهم ممکن است بلايي بر من وارد شود که کسی یارای مخالفت با آن بلا را نداشته باشد اگر چه حیله و مکر او بزرگ و دوستی او با من زلال باشد بعد مي فرمايند: لاإِلاهَ إِلاَّهُوَ , يعني مولا و فرمانده و خدا فقط اوست و غیر او نیست . یعنی این که هیچ کس نمی تواند در مقابل هو که مستثنی از تمام خدایان است و او خدای واقعی است تاب دفاع بیاورد .
ارسال پاسخ  به روز آوری

[-]
کاربرانی که این موضوع را مشاهده می کنند:
1 میهمان

[-]