کانال بیداری اندیشه در سروش کانال بیداری اندیشه در تلگرام



ارسال پاسخ  به روز آوری
 
رتبه به موضوع
  • 5 رای - 4 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
تحلیل سریال تاریخی «سده باشکوه» که در ایران با نام «حریم سلط
۱:۰۲, ۹/مهر/۹۱
شماره ارسال: #1
آواتار





[تصویر: 13489506591.jpg]








چقدر دردناکست که ما به این آسانی یادگارهای رنج آور انسانهای بی مایه و پست را که روزی کاشانه هامان را به آتش زدند و فرزانگیمان را به دارها آویختند ، از یاد میبریم و امروز بدون لحظه ای درنگ و اندیشه ، همانها را به خانه هامان راه می دهیم ...


کاش قدری هم به حماسه سازان سرزمینمان اهمیت می دادیم و آنها را نه فقط به خانه هامان بلکه به دل هامان راه می دادیم ... کاش بدین جا نمی رسیدیم که گفتن و خواندن از دلاوران ایرانمان ، یک شوخی بزرگ خوانده شود در حالی که شنیدن ابتذالات یک ضد ایران


ی ، گذران آسودگی وفراغتمان باشد ! ... کاش کمی به خود بیاییم.!


و این گونه نباشد که حقیقت تاریخ مان دگرگون شود....





سریال تاریخی «سده باشکوه» که در ایران با نام «حریم سلطان» شناخته می‌شود، همانگونه که از نامش برمی‌آید تلاش دارد تا روایتی ساختگی، اما پرشکوه از زندگی «سلطان سلیمان اول یا قانونی» به نمایش درآورد و با به تصویرکشیدن توطئه‌ها و دسیسه‌هایی که در حرمسرا و دربار این سلطان عثمانی رخ می‌دهد، مخاطب را تا پایان سریال همراه خود کند و از خلال آن، زیرکانه به تبلیغ سیاسی-مسلکی دست زند.


تاریخ به روشنی گواهی می‌دهد که سلطان سلیمان عثمانی در کنار متجاوزان دیگر به این سرزمین، چون اسکندر، چنگیز، تیمور و ... دستش به خون ایرانیان بسیاری آغشته است. سپاه او، علی‌رغم بی‌میلی شاه تهماسب صفوی به جنگ، سه بار بین سال‌های 1533 تا 1553 میلادی به ایران یور آورد و ایرانیان بسیاری را در قفقاز، تبریز، اورمیه و بغداد قتل عام کرد و در پی این کشتارها، وی خویش را رهبر جهان اسلام و جانشین خلفای عباسی خواند و در این راستا دولت کنونی ترکیه با در پیش گرفتن سیاست نوعثمانی‌گرایی بر آن است تا بسان سلطان سیلمان اول، مدعی رهبری جهان اسلام باشد و ساخت چنین سریال‌هایی نیز پیرو همین سیاست دولت کنونی ترکیه است.


شگفتا که شبکه‌ ماهواره‌ای «جم تی‌وی» با صرف هزینه بسیار برای خرید و دوبله این سریال، می‌خواهد این سریال را به خورد ایرانیان دهد و از منفوران تاریخ ایران، چهره‌ی دیگر سازد. این امر بسان این می‌ماند که فرانسویان سریالی در رثای هیتلر دوبله و برای ملتشان پخش کنند!


آموزش، اطلاع‌رسانی و ارتقای فرهنگ یک جامعه از مهم‌ترین کارکردهای یک رسانه است؛ اما شبکه‌هایی از این دست، گویا جز به پول بیشتر درآوردن به هر قیمت ، به چیز دیگری نمی‌اندیشند.


گردانندگان این شبکه در پاسخ اعتراض ایرانیان بسیاری، به این نکته اشاره کرده‌اند که «مگر چنگیزخان به ایران حمله نکرد و کشورمان را ویران کرد؛ پس چرا سریال سربداران ساخته شد و همه مردم بیننده آن بودند و کسی اعتراض نکرد؟» همین پاسخ، عمق ناآگاهی و نادانی مدیران این شبکه را عیان می‌کند؛ چراکه سریال سربداران می‌خواست ایستادگی ایرانیان برابر یورش مغولان را به نمایش درآورد و این قیاس چنان مع الفارق است که حتی مرغ لای پلو را به خنده می‌اندازد؛ شاید هم، این‌ها چنگیزخان را با سربداران اشتباه گرفته‌اند! مدیران این شبکه همچنین افزوده‌اند: «مگر جنگجویان ایرانی در گذشته به اقصی نقاط دنبا حمله نکرده و کشورهای بسیاری را ویران کردند. حالا باید مردمان این کشورها با ما بد باشند که اجدادشان را ایرانیان کشتند؟» به راستی آدمی از این‌همه ناآگاهی تاریخی مدیران یک رسانه به شگفتی می‌آید. تاریخ به روشنی نشان می‌دهد که ایرانیان همواره پاسبان مرزهای خویش بوده‌اند و هرگز ملت مهاجمی نبوده‌اند؛ بلکه مدام در معرض یورش همسایگان خویش قرار داشته‌اند و جز دفاع کار دیگری نکرده‌اند.


در پایان شایسته یادآوری است در جهانی که زیست می‌کنیم، هر ملتی بر آن است تا از نداشته‌های خویش، داشته‌هایی بسازد؛ داشته‌هایی که بیشتر به مَثَلِ «کوهی که موش زایید» می‌ماند. شگفتا از ما ایرانیان، با وجود اینکه به گواهی تاریخ، کهن‌ترین ملت جهان به شمار می‌رویم و همواره نیاکان ما مشعل‌دار فرهنگ و فرهنگ‌مدار بوده‌اند، این‌چنین در شناساندن تاریخ و فرهنگ خود به جهانیان کوتاهی کرده‌ایم که دیگران یا تاریخ و فرهنگمان را به نام خویش مصادره کرده‌اند و سکه به نامِ نامی نداشته‌ی خویش زده‌اند یا اینکه از هیچ، همه‌چیز ساخته‌اند. البته شاید اگر نیک بنگریم، می‌بینیم «از که نالیم که از ماست که برماست»! باشد که بیدار شویم .


یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: جویای حقیقت ، عبدالرحیم ، Admirer ، مفقود الاثر ، شیدا ، blue.blood ، سرباز ولایت ، sajjadbest22 ، یاســین ، M912 ، Patriot ، آرین (الهه.ع) ، دل خسته ، | جستجوگر | ، fiftynine ، رکن الهدی ، m.hossein ، حضرت عشق
۱:۲۶, ۹/مهر/۹۱
شماره ارسال: #2

بسم الله الرحمن الرحیم
سلام دوستان عزیز :
خداوند متعال به Vahrakan عزیز سلامتی بده . والله قسم حقیر زبونم مو درآورد که اینقدر توی جمع دوستان و آشنایان گفتم که اینقدر نشینین این مزخرفات رو نبینین . تا یه حرف می زنیم ، سریع بند میکنن به اینکه شما که اینقدر پای کامپیوتر میشنی ، کسی بهت چیزی میگه !!!؟؟؟ دیگه دوستان و آشنایان هم ما رو شناختن !!!
البته حقیر تا حدودی به خانواده ها حق میدم . عدم آگاهی سنگین ترین عاملی هستش که ضربه های مخربی داره . متاسفانه تا یه حرفی هم یه جا زده میشه ، به قول دوستان « در نطفه خفه » میشه . نمیذارن حرف آدم تموم شه . یهو 5 ـ 6 نفر با هم میریزن سرت بهت حرف میزنن و جالب اینجاست که با این طرز برخورد فقط میخوان دهن امثال حقیر رو ببندن و این بر میگرده به عدم آگاهی و از همین عدم آگاهی چه بلاهایی که به سرمون نیاوردن و نفهمیدیم !!!
دومین و اصلی ترین مشکل خانواده ها ، صدا و سیمای خودمون هستش . مزخرف ترین برنامه ها رو داره پخش میکنه . سریالها که همش شده بدبختی و بیچارگی . یه سری جدید از فیلمهای اعصاب خردکنی سیروس مقدم هم که به تازگی شروع شده . حقیر هم مثل استاد رائفی پور دل خوشی از این آقا ندارم . این آقا فیلمهای طنزش هم توش بدبختی و غم و اندوه داره . سریالهای طنزمون رو که دیگه اصلا ازش صحبت نکنم بهتره . مزخرفاتی که به اسم سریال طنز این شبها از شبکه 3 پخش میشه ؛ سریالهای مشابه فیلم های سینمای دفاع مقدس که از شبکه 1 پخش شد ؛ و . . . ! خدا پدر و مادر Ifilm رو بیامرزه ، حداقل برنامه های قدیمی رو نشون میده ، یه کم مرحم زخم هست . ولی باز با این حال کمتر کسی از رسانه های داخلی چه به عنوان منبع خبر و چه به عنوان مرجع فیلم و سریال استفاده میکنه . متاسفانه یه چند سالی هست که آثار تلویزیونی ، به شدت افت کرده و خبری از فیلم ها و سریال های فاخر نیست . هر چی هم که حرف بزنیم ، فقط خودمون رو خسته کردیم .
در مورد مدیران شبکه جم همین بس که چند وقت پیش خونه ی یکی از اقوام دیدیم داره یه برنامه تحت عنوان همجنسگرایی پخش میکنه و چند تا دکتر هم میدومدن اظهار فضله میکردن !!! یعنی اون برنامه اوج فاجعه بود !!! خدا رو شکر کردم که همه گرم صحبت بودن !!!
امیدوارم یه روزی برسه که مسئولین یه کم به فکر مردم باشن . . .
در پناه الله
یا مهدی مدد
یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: vahrakan ، مفقود الاثر ، سرباز ولایت ، مجید املشی ، blue.blood ، sajjadbest22 ، یاســین ، rastin ، Patriot ، saloomeh ، | جستجوگر |
۱۸:۲۶, ۱۱/مهر/۹۱ (آخرین ویرایش ارسال: ۱۱/مهر/۹۱ ۱۸:۲۸ توسط vahrakan.)
شماره ارسال: #3
آواتار
سلام دوست گرامی من
از ابراز محبت شما سپاسگزارم ...
در حال حاضر متاسفانه بیشتر بینندگان این نوع سریالهایی که تاریخ ما را به صورت جعلی به نمایش میگذارند ...خیلی بیشتر از امثال ما است که از دیدن این نوع سریالها بیزاریم....چون انها ممکن است دغدغه ما را نداشته باشند و برای وقت گذرانی این گونه سریالها را ببینند .
اما چیزی که مهم است و ممکن است بسیار نادیده گرفته شود ...گذر زمان است که این تحریفات را به واقع تغییر داده و ذهنیت افراد اجتماع کنونی را در اینده نسبت یه این گونه مباحث تاریخی تعیین نموده و در اینده نه چندان دور بنیانهای فکری افراد را به این سمت سوق دهد ....و تنها راه از بین رفتن این نوع حیف و میل های بیت المال که کمترین ان پول است ...ساختن سریالهای با پشتوانه و پر محتواست ...که امیدوارم در مورد ان فکری شود ....وگرنه اینده فکری عموم این جامعه چیزی بیش از انچه که گفته شد نخواهد بود.
یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: مفقود الاثر ، سرباز ولایت ، یاســین ، جویای حقیقت ، | جستجوگر |
۱۸:۴۶, ۱۱/مهر/۹۱
شماره ارسال: #4
آواتار
البته یک نکته رو یاد آوری کنم اکثر این افرادی که این فیلم رو میبین خانومها هستند و افرادی که کلن با تاریخ و هدف اصلی این فیلم آشنا نیستن...ولی خدایش من خودم دیگه خسته شدم از بس به این ملت میگم بابا این سریالهای ترکی ارزش دیدن نداره...کسی گوش به حرف ما نمیده!
البته مشکل یکی یا دو تا نیست...
اول مشکل سریالهای کره ای بود بعد سریالهای کلمبایی حالا هم فیلمهای ترکی...
هر وقت هم به کسی میگم نبین این فیلمها رو میگم پس چی ببینم؟! تلویزیون که چیزی نداره!(واقعا دیگه نمیشه چیزی گفتHuh چون تا حدودی راست میگه)
ارسال ایمیل به این کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: vahrakan ، جویای حقیقت ، blue.blood ، سرباز ولایت ، sajjadbest22 ، یاســین ، Patriot ، | جستجوگر | ، رکن الهدی ، bagheri4
۲:۳۳, ۱۵/آبان/۹۱ (آخرین ویرایش ارسال: ۱۵/آبان/۹۱ ۲:۴۵ توسط mohsen-321.)
شماره ارسال: #5
آواتار
سلام بچه ها من احساس میکنم این سریال سفارشی ساخته شده ببینید چطور مسلمونها رو وحشی و بی احساس نشون میده ...........

حریم سلطان، سریال به اصطلاح تاریخی با طعم تحریف تاریخ کهن و پرافتخار ایران[/b]
شبکه‌ ماهواره‌ای «جم تی‌وی» از شبکه های فارسی زبان خارج از کشور با صرف هزینه بسیار برای خرید و دوبله سریال ضد ایرانی «حریم سلطان»، می‌خواهد این سریال را به خورد ایرانیان دهد و از منفوران تاریخ ایران، چهره‌ی دیگر سازد و به عبارتی با ترفندی فرهنگی تاریخ کهن و پرافتخار کشورمان را تحریف کند.
[تصویر: T1502027.jpg]به گزارش [b]سیرنیوز، این سریال روایتی از از زندگی شخصی سلطان سلیمان، فرزند سلطان سلیم و دهمین پادشاه عثمانی است. سلطان سليمان از سال ۱۵۲۰ تا لحظهٔ مرگش در سال ۱۵۶۶ بر امپراتوری عثمانی حکم می‌راند و از این لحاظ طولانی‌ترین دورهٔ سلطنت را در میان خاندان عثمانی عهده دار بود. سلطان سلیمان کسی است که در جریان جنگ رذیلانه چالدران ایرانیان بی شماری را در راه کشور گشایی و گسترش قدرت خود از بین برد اما در این سریال و با تحریف چهره واقعی و خونخوار وی، به عنوان مردی صالح و مقتدر معرفی شده است. حتی می توان برای مشخص شدن طینت این سلطان عیاش و ظالم ، به جنگ با "مجارها" اشاره کرد که با محاصره بلگراد و بمباران شهري که فقط ٧٠٠ سرباز داشت کشتاري خونين به راه انداخت.
ساخت و پخش سريالي با هزينه بالا ، آن هم با اين همه دروغ و بزرگنمايي در مورد يک پادشاه خونخوار و روانی، درست در زماني که بحث تفرقه در بین اقشار مختلف ايرانی توسط سناتورهاي آمريکا مطرح مي شود چه دليلي جز تکمیل این طرح استکباری می تواند داشته باشد.
در موازات این جنگ نرم و فرهنگی، شبکه های خود فروخته فارسی زبان در انگلستان و آمریکا به پخش این آثار وقیحانه دست زده اند. این شبکه ها با گزینش و پخش سریال های ضد اخلاقی و اسلامی ساخته شده در کشور های ترکیه و آمریکا چند سالی است که کانون خانواده های ایرانی در اقصی نقاط جهان را هدف قرار داده اند و این بار با پخش یک سریال تاریخی، کمر به تحریف تاریخ کهن و پرافتخار ایران بسته اند.




سلطان سلیم عثمانی درجنگ چالدران فجایع بسیاری مرتکب شد و از جمله بخش هایی ازکردستان از ایران جداشدو پس از فروپاشی سلطنت عثمانی ، این منطقه بین عراق امروزی و ترکیه و سوریه تقسیم شد و سال هاست که مردم کرد رنج بسیاری را به ویژه از طرف دولت ترکیه تحمل م کنند . رنجی که شامل کشتار مردم کرد ، تعرض به زنان وهزاران فاجعه ی دیگر که به دست دولت ترکیه صورت می گیرد .

دید منفی بیشتر اروپایی ها نسبت به اسلام و مسلمانان بیشتر به خاطر رفتار نادرست همین عثمانی ها بوده.
یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: یاســین ، جویای حقیقت ، سرباز ولایت ، | جستجوگر | ، vahrakan ، رکن الهدی
۶:۲۴, ۲۱/آبان/۹۱
شماره ارسال: #6

(۹/مهر/۹۱ ۱:۰۲)vahrakan نوشته است:  



[b]مدیران این شبکه همچنین افزوده‌اند: «مگر جنگجویان ایرانی در گذشته به اقصی نقاط دنبا حمله نکرده و کشورهای بسیاری را ویران کردند. حالا باید مردمان این کشورها با ما بد باشند که اجدادشان را ایرانیان کشتند؟» به راستی آدمی از این‌همه ناآگاهی تاریخی مدیران یک رسانه به شگفتی می‌آید. تاریخ به روشنی نشان می‌دهد که ایرانیان همواره پاسبان مرزهای خویش بوده‌اند و هرگز ملت مهاجمی نبوده‌اند؛ بلکه مدام در معرض یورش همسایگان خویش قرار داشته‌اند و جز دفاع کار دیگری نکرده‌اند.


[/b]


اگر ایرانیان قدیم فقط کارشون دفاع کردن و همسایه ها کارشون حمله، پس چرا مرز ایران تا مصر بود.
بابا چتونه همه ی آدما یه شکلن و یه اخلاق و دارن، فرق نمیکنه از چه نژاد و ملتی باشن، انسان از اول پیدایش طالب قدرت بود و تا الان هم ادامه داره. فرق نمیکنه ایرانی باشه یا غیر ایرانی.
ارسال ایمیل به این کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: M912
۱۷:۰۶, ۲۱/آبان/۹۱
شماره ارسال: #7
آواتار
(۲۱/آبان/۹۱ ۶:۲۴)doniaey نوشته است:  اگر ایرانیان قدیم فقط کارشون دفاع کردن و همسایه ها کارشون حمله، پس چرا مرز ایران تا مصر بود.
بابا چتونه همه ی آدما یه شکلن و یه اخلاق و دارن، فرق نمیکنه از چه نژاد و ملتی باشن، انسان از اول پیدایش طالب قدرت بود و تا الان هم ادامه داره. فرق نمیکنه ایرانی باشه یا غیر ایرانی.

خیلی بی انصافی داری میکنی برادر

برو بگرد ببینم میتونی یک نمونه از وحشی گری ایرانیها پیدا کنی؟

ضمنا اگر قدرتی ضمیمه ایران میشده صرفا دلیل بر این نیست که ایران کشور متجاوز بوده
مثلا لیدیه که ضمیمه ایران شد باعثش خود حاکم اون بوده که به ایران حمله کرد و شکست خورد ...
یا مصر ...
و ...
ارسال ایمیل به این کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: vahrakan ، رکن الهدی
۱۸:۳۲, ۲۱/آبان/۹۱
شماره ارسال: #8

(۲۱/آبان/۹۱ ۱۷:۰۶)Patriot نوشته است:  خیلی بی انصافی داری میکنی برادر

برو بگرد ببینم میتونی یک نمونه از وحشی گری ایرانیها پیدا کنی؟

ضمنا اگر قدرتی ضمیمه ایران میشده صرفا دلیل بر این نیست که ایران کشور متجاوز بوده
مثلا لیدیه که ضمیمه ایران شد باعثش خود حاکم اون بوده که به ایران حمله کرد و شکست خورد ...
یا مصر ...
و ...


من که نگفتم ما ایرانیها یا اجدادمون وحشی گری کردیم و ار اینجور حرفها!
فقط می خواستم منصفانه و بدون جانب گیری نظر خودمو ابراز کنم. ولی به هر حال هیچ کشوری فتح نمیشه الا با خونریزی و جنگ، خودتون هم یکم انصاف یخرج بدین و بدون تعصب به قضیه فکر کنید. من طرفدار هیچ سلسه یا پادشاهی نیستم، ولی همینطور که اشخاصی مثل سلیمان عثمانی برای وسعت دادن به کشورشون می جنگیدن، پادشاهای ایرانی هم برای وسعت دادن به خاک ایران جنگ میکردن.
ارسال ایمیل به این کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
۱۸:۴۴, ۲۲/آبان/۹۱
شماره ارسال: #9
آواتار
همشهری جوان نوشت:
اورهان پاموک نویسنده ترک جمله معروفی دارد. «گذشته هر ملتی یک سرزمین نوپاست» نویسنده پرفروش‌ترین کتاب‌های ترکیه معتقد است که ساختن گذشته کشور‌ها کاری است که احزاب سیاسی توی هر دوره قدرت خودشان می‌کنند. حکایتی که به نظر می‌رسد این روز‌ها در ترکیه امروزی بیشتر از هر جای دیگر دنیا دارد خودش را نشان می‌دهد. اینکه این روز‌ها ترک‌ها چرا اینقدر به ساخت سریال‌های تاریخی و انتشار آنها در کشور‌های همسایه روی آورده‌اند. داستانی است که توجه خیلی از مورخان و جامعه‌شناس‌های امروزی را به خودش جلب کرده.
ونجلیز کچر یوتیز استاد دانشگاه بوگازیچی ترکیه در مقاله‌ای بلند به نام «از فراموشی تا وسواس» که به تازگی منتشر کرده ریشه همه تاریخ‌نویسی‌های تازه ترک‌ها را در آورده. آن هم به بهانه پخش دو سریال تاریخی پر‌مخاطب در ترکیه توی دو سال گذشته. یکی سریال آزاده مرد که داستان زندگی یک قهرمان کرد را نشان می‌داد و یکی دیگر روزگار باشکوه که در کشور‌های دیگر به اسم حریم سلطان سر زبان‌ها افتاد. ونجلیز معتقد است ساختن چنین سریال‌هایی در ترکیه فقط واکنش به دوره‌‌ای تاریخی در این کشور است که همه افتخارات گذشته به فراموشی رفته بود و مردم کمتر حرف و صحبتی از عثمانی‌ها و افتخارات آنها می‌شنیدند.

به عقیده این جامعه‌شناس سیاستمداران رکیه به خصوص آتاتورک و دوروبری‌هایش زمانی سعی داشتند با سرپوش گذاشتن روی گذشته ترکیه آن را ناچیز نشان بدهند، بلکه با تحقیر دوران گذشته بتوانند جامعه تازه‌ای برای خودشان بسازند. در واقع فراموشی برای مردم ترک به معنای داشتن یک جامعه جدید بود. اما این فراموشی تا جایی ادامه پیدا کرد که حالا مثل یک عقده روحی سر باز کرده. «هر قدر آتاتورک و کمالیست‌ها به دنبال انتقاد از عثمانی‌ها بودند، امروز مردم ترکیه تشنه شنیدن حال و احوال آن روزگار شده‌اند. طبیعی است. هرکسی را هر چیزی منع کنی، به طرفش می‌رود. این وسط دیگر راست و دروغ چه معنایی دارد؟ کسی که دنبال این حرف‌ها نمی‌رود!»
به عقیده این استاد دانشگاه، نشان دادن سلیمان و باقی شاهان عثمانی در قدرت و هیبتی فراتر از آن چیزی که در تاریخ ثبت شده، فقط و فقط به ریشه تاریخی فراموشی اجباری مردم ترکیه ختم می‌شود، «ترک‌ها برای به رخ کشیدن قدرت خودشان نیاز به ابزاری قدرتمند دارند و این وسط چه بهانه‌ای بهتر از داستان شاهان عثمانی و به رخ کشیدن قدرت ساختگی آنها. به این بهانه که نمایی از قدرت ترکیه امروزی هم باشد.
غافل از اینکه عثمانی قدرتمند فقط زمانی معنا داشت و توی دنیای پرهیاهوی سیاست زده امروز دیگر این روش‌های تبلیغاتی معنا ندارد!» و نجلیز کچریوتیز این وسط فضای سیاسی چنین سریال‌هایی دخیل می‌بیند و معتقد است که رویارویی عجیب حزب عدالت ترکیه به سرکردگی طیب اردوغان که ترکیه اسلامی را در دنیا سر زبان‌ها انداخته با باقی احزاب ناسیونالیست کشور خودش زمینه‌ساز پخش چنین سریال‌هایی است.
«تلاش اردوغان برای ارائه چهره‌ای اسلامی از ترکیه که گاهی اوقات بیشتر به یک نمایش نه چندان واقعی شباهت دارد، باعث شده برای مقابله با او و جریانی که به راه انداخته چنین سریال‌هایی (آزاده مرد) هم از تلویزیون ترکیه و باقی کشورهای همسایه سربرآورده. حقیقت این است که مردم ترکیه برای رسیدن به گذشته‌ای که زمانی باید فراموش می‌شد، دست به هر کاری می‌زنند و هر راست و دروغی را باور می‌کنند. این تقصیر آنها نیست. تقصیر کسانی است که آنها را از آدم‌هایی فراموشکار به موجوداتی با عقده‌های تاریخی تبدیل کرده‌اند!»
سیاستمدارها و تحصیل‌کرده‌های ترک از سریال حریم سلطان ناراضی‌اند؟

همین یک ماه پیش بود که عده زیادی از مسلمان ترکیه جلوی در شورای عالی رادیو و تلویزیون این کشور جمع شدند. بهانه‌شان هم معلوم بود؛ سلطان سلیمانی که با زنان زیادی توی حرمسرای عریض و طویلش خودش‌وبش می‌کند! مسلمان‌های ترکیه آنقدر جلوی در ساختمان اصلی عالی‌ترین مقام نظارتی شبکه‌های تلویزیونی این کشور نشستند تا دست آخر توانستند حرفشان را به گوش بالادستی‌ها برسانند. آنها به پخش سریال روزگار باشکوه یا همان حریم سلطان اعتراض داشتند: «سریال مخالف ارزش‌های ملی و باورهای اخلاقی جامعه ترکیه است!»
تا اینجای داستان زیاد پیچیده نبود. سریالی که پر بود از صحنه‌هایی که شاه عثمانی را در حال خوشگذرانی نشان می‌داد. معلوم بود که با این تصاویر نه چندان مرسوم، مسلمان ترکیه هم صدایشان درمی‌آید اما ماجرا زمانی جدی‌تر شد که پای اردوغان هم به میان آمد.
آقای نخست‌وزیر بعد از پخش چند قسمت از سریال شروع به موضعگیری در برابر آن کرد و گفت: «به‌نظر من سریال روزگار باشکوه پر از دروغ‌هایی است که برای خراب کردن چهره گذشته ما درست شده و می‌خواهد یک جورهایی به نسل جوان ما نشان بدهد که ترکیه آن‌قدرها هم که باید تاریخ درخشانی نداشته!»همه صحبت‌های آقای نخست‌وزیر را به حساب اسلام‌گرایی او گذاشتند و اینکه او می‌خواهد یک جورهایی با این حرف‌ها جلوی سکولارها قد علم کند و برای خودش امتیاز بگیرد.
اما خیلی از مورخان و جامعه‌شناس‌های ترک برای ممنوع کردن پخش داستان زندگی سلطان سلیمان عثمانی آستین‌ها را بالا ردند. آنها همصدا با اردوغان مدعی بودند که سریال با تلاشی که ترک‌ها در سال‌های گذشته برای زنده کردن وجهه‌شان در خاورمیانه داشته‌اند مغایرت دارد و یک جورهایی بیشتر دارد چهره ترکیه را خراب می‌کند. احمدیاشار اوجاک تاریخ‌دان مشهور ترک در مصاحبه با روزنامه زمان گفته این سریال نه روی مستندهای تاریخی که فقط برای خوش و خرم نشان دادن ترکیه به غربی‌ها ساخته شده و هیچ بار تاریخی مستندی ندارد.
ارسال ایمیل به این کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: | جستجوگر | ، vahrakan
۲۳:۱۰, ۱۱/شهریور/۹۳ (آخرین ویرایش ارسال: ۱۱/شهریور/۹۳ ۲۳:۱۲ توسط vahrakan.)
شماره ارسال: #10
آواتار
تمام کشورها بر آن هستند تا از طریق رسانه ها به بسط سیاست های خود و انتقاد از سیاست های دیگر ملت ها بپردازند، و با اتخاذ راهبردهای رسانه ای، مدام در پی زیبا جلوه دادن چهره و ظاهر خود هستند. در این گزارش به بررسی دکترین رسانه‌ای ترکیه در جنگ نرم می‌پردازیم.
- با پایان جنگ دوم جهانی و شروع جنگ سرد، دنیا دوران جدیدی به خود دید، دورانی که دیگر در آن فقط رهبران و نظامیان نقش آفرین نبودند، دنیایی که داشت با واژگانی همچون انقلاب، خیزش مردمی و ... آشنا می‌شد.

جنگ سرد و رقابت شوروی با آمریکا بر سر صدور تفکر خود باعث به راه افتادن جنگی بزرگ و ناجوانمردانه با عنوان جنگ تبلیغانی یا همان جنگ نرم شد.

در این جنگ دو طرف نبرد بدنبال این بودند که خود را قدرتمندتر و کامل‌تر معرفی نمایند تا مخاطبان و مشتاقان بیشتری را به خود جذب کنند. این امر موجب شد تا کشورها، تلاش‌هایی گسترده برای ایجاد تصویری مثبت و قدرتمند از خود نزد دیگر ملت‌ها انجام دهند، تلاشی که بعدها دیپلماسی رسانه‌ای نام گرفت، نوعی از دیپلماسی که در آن روزنامه‌نگاران بیش از پیش و با شدت بیشتری درگیر رویدادها و روند‌های دیپلماتیک شده‌اند.
[تصویر: 698356_413.png]
با سقوط شوروی و تک قطبی شدن معادلات سیاسی، به نظر می‌‌رسید که جنگ نرم نیز دیگر فایده ندارد اما پایدار ماندن نظام‌های سیاسی مستقلی همچون ایران و چین که از طوفان‌های برنامه‌ریزی شده جان سالم به در برده بودند، باعث شد تا قدرت نرم نه تنها کم اهمیت نشود، بلکه توجه بیشتری نیز به خود جلب کند؛ جلب توجهی که امروز نشان داده نه تنها بی‌دلیل نبوده بلکه کمتر از میزان نیاز هم بوده است.

بیداری اسلامی و اعتراضات خیابانی، مدنی و حتی مسلحانه در جای جای جهان ثابت کرده است که اعمال قدرت نرم را از طرق مختلف می‌توان دنبال کرد و در این میان، رسانه‌ها بی‌شک مهم‌ترین ابزارهای این قدرت به شمار می‌آیند.

در جهان امروز رسانه به ابزار سیاسی کارآمد و نیز به ابزاری برای دفاع ملی تبدیل گشته است. تمام کشورها بر آن هستند تا از طریق رسانه‌ها به بسط سیاست‌های خود و انتقاد از سیاست‌های دیگر ملت‌ها بپردازند، و با اتخاذ راهبردهای رسانه‌ای، مدام در پی زیبا جلوه دادن چهره خود و همچنین دفاع از آن تلاش کنند، و از اینجاست که پی به نقش مهم رسانه‌‌ها در معرفی اعتبار کشورها می‌بریم. در این بین کشورهای خاورمیانه از جهت این که دارای موقعیت ویژه‌ای هستند، بیشتر از سایر کشورها مورد توجه قدرت‌ها و رسانه‌های بزرگ قرار گرفته‌اند.
ترکیه یکی از کشورهای شاخص منطقه است که طی دو دهه اخیر مسیر توسعه سیاسی - اقتصادی را پیگیری کرده و همزمان توانسته از پتانسیل رسانه و دیپلماسی عمومی، طی چند سال به یکی از کشورهای صاحب جایگاه در این حوزه تبدیل شد. در ادامه دکترین رسانه‌ای و دیپلماسی عمومی ترکیه را بیشتر بررسی خواهیم کرد.
[تصویر: 698357_729.jpg]
ترکیه و قدرت نرم

[/b]
با گذر زمان و پیشرفت فناوری و توسعه کشورها، قدرت‌های منطقه‌ای نیز از یک سو برای مقابله با قدرت نرم قدرت‌های جهانی و از سوی دیگر برای افزایش نقش‌آفرینی خود در عرصه بین‌المللی رو به استفاده از رسانه‌ها و قدرت نرم آوردند. در این مصاف دولت ترکیه سرمایه‌گذاری کلانی در حوزه رسانه کرده است بطوریکه امروز نفوذ این کشور در عرصه رسانه‌ای بسیار قابل توجه بوده و پیش‌بینی می‌شود این کشور به غول رسانه‌ای منطقه تبدیل گردد.

در سال‌های اخیر تغییرات عمده‌ای (مانند گسترش شبکه‌های رادیویی و تلویزیونی) در عرصه رسانه‌ای کشور ترکیه رخ داده به گونه‌ای که این تغییرات موجب شده است تا این کشور بتواند نظر کارشناسان تراز اول رسانه‌ای را نیز به خود جلب کند. حوزه توجه رسانه‌ای ترکیه بیشتر کشورهای قفقاز، آسیای مرکزی، ایران و کشورهای عرب زبان است.

رسانه‌های داخلی این کشور از یک طرف به سیاست داخلی می‌پردازند و از طرف دیگر رویدادهای منطقه‌ای را مورد کنکاش قرار می‌دهند. در رسانه‌های این کشور تمرکز ویژه‌ای بر روی موضوعات کشورهای آسیای جنوب غربی، آسیای مرکزی و کشورهای اروپایی همسایه مانند یونان، بلغارستان، روسیه و گرجستان وجود دارد و البته ایران جایگاه مخصوص به خود را در این میان داراست؛ نوعی فازبندی که در آن هم طرح "مدل ترکی" دنبال و هم پروسه "جذب مخاطب" طی می‌شود.
[تصویر: 383759_241.jpg]
ترکیه علاوه بر راه‌اندازی شبکه‌های ترک زبان ویژه‌ کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز، و یک شبکه به زبان عربی برای حوزه خاورمیانه، شبکه تلویزیونی کردی تی. آر. تی6 (TRT6)، را با شعار "ارائه غنا و رنگ‌های مختلف ترکیه" در سال 2009 میلادی تاسیس نمود.

این شبکه به طور 24 ساعته به زبان کردی برنامه پخش می‌کند و عمده مخاطبان برنامه‌های این شبکه کودکان و زنان کرد هستند.
[تصویر: 383750_604.jpg]
علاوه بر آن وبگاه رادیو و تلویزیون ترکیه (تي. آر. تي، TRT) در اواخر سال ۲۰۰۸ میلادی به 31 زبان دنیا تاسیس شده بود؛ وبگاهی که در مراسم افتتاح آن مقامات رسمی ایران از جمله معاون سفیر ایران در ترکیه نیز حضور داشتند.

برخی آمارهای نهادهای بین‌المللی از این حکایت می‌کند که در حال حاضر "تي. آر. تي" پنجمین گروه رسانه‌ای بزرگ جهان بعد از رادیو صدای آمریکا، رادیو چین، رادیو روسیه و بی‌بی‌سی انگلیس از جهت گستردگی برنامه تلویزیونی اینترنتی است.
[تصویر: 383751_990.jpg]
وبگاه رادیو و تلویزیون ترکیه با زبان‌های مختلف جهان فعالیت می‌کند
در وب سایت اینترنتی جدید "تي. آر. تي" اخبار در بخش‌های مختلف سياسي، اقتصادي، اجتماعي، ورزشي، هنري و همچنین تفسيرهاي خبري تقسيم‌بندي شده‌اند و اخبار هر کشور متناسب با نیاز مخاطبین قرار گرفته است. عزم دولت ترکیه در این راه به حدی جدی است که حتی می‌خواهد به زبان دشمنان قسم خورده خود یعنی کردها و ارامنه نیز برنامه رادیویی آغاز کند.

[تصویر: 383742_401.jpg]
شبکه تلویزیونی"‌تي.آر.تي آواز" نیز در نوروز سال 2009 میلادی شروع به فعالیت کرده است.

این شبکه‌ به زبان‌های هشت کشور, یعنی ازبکستان، قزاقستان، قرقیزستان، ترکمنستان، آذربایجان، بوسنی هرزگوین، آلبانی و در راس آن ترکیه و توسط مجریان همان کشورها برنامه پخش می‌کند.

سریال‌ها و فیلم‌های ساخت این کشورها نیز در این شبکه پخش می‌شوند و مدیریت این شبکه از افتتاح بخش فارسی آن در آینده نزدیک خبر می‌دهد.

[تصویر: 383743_972.jpg]
در حال حاضر رسانه‌های ترکیه سعی می‌کنند به شکل چراغ خاموش حرکت کنند. آنها سعی می‌کنند به امور داخلی کشورهای باثبات یا دارای منافع اقتصادی قابل توجه، کاری نداشته باشند و به همین خاطر نیز برنامه‌های مختلف رادیو و تلویزیونی این کشور به راحتی موافقت بیشتر کشورها را جهت فعالیت کسب کرده‌اند.

در نتیجه فعالیت‌های رسانه ای انجام شده از پیشرفت ترکیه، این کشور تبدیل به الگوی پیشرفت برخی جوامع نیز شده است، بطوری که نمی‌توان از تاثیر این کشور بر کشورهای ترک و بالاتر از آن جهان ترک، شامل اقوام ترک از قزاقستان گرفته تا ازبک‌های افغانستان، از ترکستان شرقی(اویغور یورد) تا بالکان، از تاتارستان تا ترک‌های قشقائی در جنوب ایران و ... چشم‌پوشی کرد.

این کشورها ترکیه را به عنوان "پیشرو ترک" پذیرا و در صدد آن هستند تا الگوی دموکراتیک ترکیه را در جوامع خود پیاده کنند.

رجب طیب اردوغان فعالیت‌های سازمان رادیو و تلویزیون دولتی ترکیه، که می‌خواهد بین ترکیه و دنیای ترک ارتباط، وحدت زبانی و اندیشه برقرار سازد را، موفقیتی بزرگ محسوب کرده است.

در این میان غربی‌ها نیز، ظاهراً مخالفتی ندارند و حتی به نظر می‌رسد که بی‌تمایل به افزایش نقش‌آفرینی ترکیه نیستند، زیرا آن‌ها از حکام عرب حاشیه خلیج فارس در رقابت با ایران ناامید شده و اکنون در حال گذاشتن تخم مرغ‌های خود در سبد عثمانی نوین‌اند.

[تصویر: 383744_153.jpg]
رسانه‌های ترکیه خطوط قرمز سیاسی این کشور را رعایت می کنند.
برخی کلماتی که استفاده از آن‌ها در رسانه‌های کرد زبان ترکیه ممنوع است.
در حالیکه اغلب این کلمات عمومی هستند، اما به علت استفاده در شبکه مستقل کردی Roj-TV ،
در رسانه‌های ترکیه استفاده نمی شوند.

دکترین رسانه‌ای ترکیه

[/b]
قدرمسلم این است که دکترین رسانه‌ای ترکیه حول محور توسعه نفوذ خود با یک برنامه سیاسی می‌چرخد، و همانطور که در عمل معلوم است ترک‌ها سعی می‌کنند طرحی جایگزین اسلام سیاسی بوجود آورند که هم غربی‌ها سد راه آنان نشوند و هم با این عنوان، محبوب قلوب مردم منطقه نیز معرفی شوند.

از آنجا ترکیه تلاش می‌کند میان اسرائیل و کشورهای عربی، صلح و سازش برقرار نماید و همچنین مدل ترکی و قدرت نرم آن نیز مشکلی با استعمار غرب ندارد، در نتیجه کشورهای غربی با بلند پروازی‌های نرم این کشور مخالفتی نداشته فلذا طبیعی است در این راه ترکیه را یاری هم کنند.

[تصویر: 383745_325.jpg]
راهبرد رسانه‌های ترکیه این است که تجارب خود را به عنوان یک جایگزین قابل قبول برای نظام‌های سیاسی عنوان نماید.

به عنوان نمونه‌ای از اثرگذاری این راهبرد می‌توان به کنفرانس حزب عدالت و توسعه ترکیه که در میانه سال گذشته برگزار شد، اشاره کرد؛ نخست وزیر ترکیه در این کنفرانس بیان کرد: «حزب عدالت و توسعه اکنون بصورت نمونه‌ای برای دیگران در کشورهای اسلامی درآمده است»؛ در پی آن خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین- حماس- درباره این کنفرانس چنین گفت: «حزب عدالت ترکیه چهره درخشان اسلام را نمایان گرداند» وی همچنین خطاب به نخست وزیر ترکیه افزود: «آقای اردوغان شما در جهان اسلام نیز یک رهبر به شمار می‌آیید».

[تصویر: 383746_398.jpg]
رجب طیب اردوغان خالد مشعل

این فقط خالد مشعل نیست که از گاهی در رویارویی با غرب تردید پیدا کرده است، بلکه بسیاری از رهبران سیاسی کشورهای منطقه نیز اظهار می‌دارند که برنامه‌های سیاسی آنان همانند طرح ترکیه است؛ اظهار‌نظری که می‌توان چرایی آن را در راضی نگهداشتن غرب دید.

از سوی دیگر این رهبران ریاکار در پشت چنین اظهاراتی، رسمی شناختن رژیم صهیونیستی و برقراری روابط دیپلماتیک با آن را در نظر دارند و این برای کشورهای غربی دستاورد مهمی است. بدین ترتیب آن‌ها می‌توانند نیروهای به زعم خود افراط‌گرا، که از شناسائی کشور مجعول اسرائیل و همچنین از قبول دستورات غرب خودداری می‌کنند، را به محاصره خود در آورند. گروه‌هائی که تلاش می‌کنند در حوزه روابط خارجی، عملکرد مستقلی از خود داشته باشند.

[تصویر: 383747_785.jpg]
در کنار تلاش دولت ترکیه جهت بسیج تمام توان رسانه‌ای خود، دولتمردان آنکارا از تسلیحات نرم متنوعی بهره می‌برند، که در این میان مهمترین سلاح آنان محصولات فرهنگی در قالب فیلم و بالاخص سریال است.

اغلب سریال‌ها توسط شبکه‌های تلویزیونی ساخته می‌شوند و هم اکنون تقریباً 300 شبکه تلویزیونی در ترکیه فعالیت می‌کنند. خصوصی‌سازی شبکه‌های تلویزیونی موجب شده است که این شبکه‌ها سرمایه‌های عظیمی را به دست بیاورند تا بتوانند سریال‌های جذاب و مخاطب پسندی را تولید نمایند.

امروزه در اقصی نقاط جهان سریال‌های تلویزیونی به ابزار کارا و مؤثری در جنگ رسانه‌ای تبدیل گشته‌اند و هنگامی که مخاطبان در مقابل چنین آثاری قرار می‌گیرند، زمینه ی نفوذ بیشتری برای جذب فرهنگ کشور مبدأ در آن‌ها ایجاد خواهد شد. این روند با دقت ویژه‌ای در کشور ترکیه پیگیری می‌شود و سازندگان سريال‌های ترکیه با رعايت حداقل معيارهاي بین‌المللي موفق به عرضه جهاني اين سريال‌ها شده‌اند.

[تصویر: 383748_590.jpg]
سریال‌هایی در ترکیه ساخته می‌شوند که غرب‌گرايي، همجنس‌بازي، اهانت به خانواده، خیانت به همسر، روابط بی‌ضابطه جنسی و ... در آنها به نمایش در می‌آید و همچنین ترويج مُد، لباس، مبلمان و بطور کلی تجمل‌گرایی نیز از جمله اهداف تجاري و سودمحور نهفته در پس ساخت اين آثار است. همچنین درآمد حاصل از صادرات سریال‌های تلویزیونی ترکیه در سال 2011 میلادی، بالغ بر ۱۵۰ میلیون دلار و در سال 2012 میلادی، حدود ۴۰۰ میلیون دلار بوده است.
سریال‌ها تصاویری خاص از کشور ترکیه ارائه می‌دهند و به واسطه افرادی ساخته می‌شوند که در پی پیاده کردن مبانی غربگرائی و لائیسیته هستند. این افراد قصد دارند با نمایش دادن این مسائل، خود را به عنوان چهره‌های روشنفکر و آزاداندیش معرفی کنند.
با وجود اینکه محصولات و آثار شبکه‌های این کشور در مقایسه با کشورهای مطرح، از جهت بار فنی و محتوایی قابل رقابت نیستند، توانسته‌اند محبوبیت زیادی در بین مردم خاورمیانه به دست بیاورند.

[تصویر: 383749_498.jpg]
در این مصاف بزرگترین گروه مخاطبان سریال‌های ترکیه ، جوامع عرب هستند. این جوامع در گذشته به دلیل تعصبات قومی و نژادی سعی در استفاده از تولیدات خود در سطح کشورهای عرب زبان داشتند و از سوی دیگر از موسیقی گرفته تا فیلم و سریال، خود را به محصولات عربی محدود می‌کردند. به دلیل نبود زیرساخت‌های کافی پس از مدتی تولید آثار به مصر و سوریه محدود شد، این دو کشور نیز در گذر زمان با کاهش ساخت فیلم و مجموعه‌های تلویزیونی روبرو شدند و به همین دلیل به استفاده از تولیدات دیگر کشور‌ها روی آوردند.

در ابتدا صدا و سیمای ایران با دوبله عربی برخی از محصولاتش که بیشتر با مضامبن قرآنی و اسلامی تولید شده بودند، نظر جوامع عرب را به خود متوجه کرد. با گذشت زمان، احساس ترس وهابیون باعث شد تلاش کنند تا پخش فیلم‌ها و سریال‌های ایرانی محدود شود تا از مسئله‌ای به نام "نفوذ تشیع در قالب سریال‌های ایرانی در کشور‌های عربی" جلوگیری کنند.

[تصویر: 383752_974.jpg]
با محدود شدن پوشش رسانه‌ای ایران، کشور ترکیه توانست با عرضه آثارش نظر این جوامع را به خود جلب کند. سازندگان آثار این کشور برعکس ایران، مسائل دینی و اخلاقی مدنظرشان نبوده و توانسته‌اند به سرعت جایگاه خود را در میان مخاطبان عرب کسب کنند.

محصولات فرهنگی ترکیه فیلم و سریال‌هایی است با مضمون عاشقانه که در آن روابط عاطفی مجاز و غیر مجاز به نمایش در می‌آید و شبکه‌های عربی با پشتیبانی دولت‌هایشان، این آثار را در جوامع خود نشان می‌دهند. در این مسیر موج گسترده‌ای از مردم عرب، علاقه‌مند به نمایش اینگونه فیلم و سریال‌ها شدند، در حالی که همین آثار منجر به مشکلات زیادی در بین خانواده‌ها مانند جدایی زنان از همسرانشان شد. مفتی اعظم یکی از کشورهای عربی در فتوایی تماشای اینگونه فیلم و سریال‌ها را حرام اعلام کرد ولی مردم به علت همان علاقه ایجاد شده علیه وی به مخالفت برخاستند.

[تصویر: 383753_258.jpg]
شاید بتوان صحنه دیگری از قدرت‌نمایی فرهنگی ترکیه را در زمانی دید که بسیاری از مردم کشورهای درگیر بیداری اسلامی با وجود علم به شجاعت ایران در دفاع از مقاوت اسلامی، و سابقه آشکار و طولانی مدت ایران در مبارزه با غرب و خصومت علنی غرب با ایران، همچون کودکان فریاد می‌زدند: «ما دوست داريم شبيه تركيه شويم!».

ممکن است در دید اول به نظر برسد شنیدن سخنان دولت مردان این کشور یا بعضاً تماشای تصاویر کشته شدن ترک‌ها در کشتی آزادی به دست صهیونیست‌ها، منجر به علاقه‌مندی مردم کشوری همچون تونس به ترکیه شده است ولی پر واضح هست که آن‌ها صرفاً به علت تماشای محصولات ترک خواستار سیستمی حکومتی شبیه این كشور هستند.

در واقع کشور ترکیه مدل زندگی و سیاست مورد نظر خود که بر اساس سكولاريسم، تسأهل و تسامح در رفتارهاي اجتماعي، اولويت اقتصاد بر مسائل ديني و ... است را، به واسطه محصولاتش به ذهن و قلب جوامع دیگر به خصوص جوامع عرب تزریق می‌کند. یکی دیگر از اهداف ترکیه که اصرار به نمایش فیلم و سریال‌های خود در کشورهای همسایه دارد این است، که میخواهد خود را در عرصه سیاسی نیز خیرخواه مردم منطقه معرفی کند.

[تصویر: 383755_846.jpg]
همچنین این کشور توانسته است با گسترش دادن شبکه‌های تلویزیونی خصوصی، میزان تولید این قبیل سریال‌ها را بالا ببرد. شبکه‌های اسلام‌گرا با تولید آثاری مبتنی بر مدل ترکیه‌ای مذهبی و پایبند به اصول اخلاقی و شبکه‌های لائیک با نشان دادن ترکیه‌ای سکولار و مدرن توانسته‌اند نظر طیف‌های مختلفی از مخاطبان را متوجه خود کنند و در جوامع منطقه از جهت متنوع بودن آثار غالب شوند.


راهبرد رسانه‌ای ترکیه در قبال ایران

در حالی که افکار عمومی داخل ایران با امواج تلویزیونی ده‌ها شبکه فارسی‌زبان ایرانیان خارج از کشور مواجه هستند (لس آنجلسی‌ها) و قدرت‌های جهانی و منطقه‌ای نیز اقدام به راه‌اندازی شبکه‌های رادیویی و تلویزیونی فارسی‌زبانی چون شبکه تلویزیونی صدای آمریکا(VOA)، بی‌بی‌سی انگلیس و ام بی سی عربستان (MBC) برای بمباران روانی ملت ایران کرده‌اند.

کشورهای تازه پا گرفته نیز ندای راه‌اندازی شبکه‌های فارسی زبان می‌دهند، ندایی که واضح‌ترین آن از سوی ترکیه، کویت و حتی اسراییل می‌آید. ترکیه که در نخست اولویت را به کشورهای آسیای مرکزی داده‌ بود، از سال 2010 فعالیت‌های رسانه‌ای خود به زبان‌های فارسی و عربی نیز گسترش داد. شبکه‌های فارسی ترکیه حوزه عملکردشان را بیشتر بر روی برنامه‌های ورزشی، فرهنگی و سرگرم‌کننده قرار داده‌اند و کمتر به برنامه‌های سیاسی توجه دارند.

با وجود دوری رسانه‌های ترکیه از دخالت در امور ایران به نظر می‌رسد اغراق رسانه‌های ترک با همراهی شبکه‌های فارسی‌زبان غرب در پیشرفت ترکیه باعث شده است که در داخل ایران هم بعضاً بخشی از اصلاح‌طلبان و ملی – مذهبی‌ها خواستار مدل ترکیه‌ای شوند.

[تصویر: 383757_428.jpg]
برای نمونه محمد قوچانی در سرمقاله‌ای در روزنامه شرق، عملکرد حزب عدالت و توسعه را مورد تحسین قرار داده و به اصلاح‌طلبان توصیه می‌کند تا "دموکراسی در ترکیه" را به جد دنبال کنند، چرا که ایران همیشه تحت تأثیر اتفاقات ترکیه بوده است و انقلاب مشروطیت هم در ایران ملهم از "تنظیمات” امپراطوری عثمانی بوده است و حتی شعر نو و ادبیات نو هم از ترکیه وارد ایران شده است.

در هر حال رسانه‌های ترکیه به طور جدی به دخالت در امور داخلی ایران نمی‌پردازند و بیشتر سعی در دخالت‌های فرهنگی و ارائه سبک زندگی جدید به ایرانیان کرده و در بیشتر مواقع اهداف فرهنگی خود را به واسطه شبکه‌های فارسی‌زبان به ذهن جامعه ایرانی تزریق می‌کنند. در حال حاضر رسانه‌های این کشور برنامه‌های خود را بر دو محور زندگی اجتماعی و تاریخ عثمانی گذاشته‌اند، هدف‌گذاری که احتمال می‌رود از محور اول بدنبال معرفی مدل ترکی به ایرانیان و در محور دوم خواهان اثرگذاری بر اقلیت قومی بویژه آذری‌های ایران باشند.

[تصویر: 383760_976.jpg]
در این میان شبکه ماهواره‌ای "جم تی وی" (GEM TV) یکی از دلایل جذب مخاطبان ایرانی به سریال‌های ترکیه‌ای است. این شبکه فارسی‌زبان ماهواره‌ای که با نمایش فیلم‌های ایرانی پیش از انقلاب نتوانست نظر مخاطبان چندانی را به خود جلب کند، به فکر پخش متعدد سریال‌های ترک افتاد و آن‌ها را با دوبله از ترکی به فارسی به مخاطبان خود ارائه داد. از این شبکه تاکنون برخی از سریال‌های ترکیه‌ای همچون: «عشق ممنوع»، «عشق و جزا»، «عاصي»، «نور»، و ... پخش شده است. بدین ترتیب بدون در نظر گرفتن تفاوت‌های فرهنگی میان مردم ایران و ترکیه و اعمال ملاحظات اخلاقی، سریال‌های ترک در بین مخاطبان ایرانی جای پای خود را باز کرده و به سرعت در شبکه‌های قارچ‌گونه فارسی زبان پخش شدند.

[تصویر: 383761_706.jpg]
از سوی دیگر شبکه فرهنگی ترکیه توانست با تولید محصولات پر هزینه‌ای همچون "فاتح۱۴۵۳" و سریال پر سر و صدای "صدسال محتشم" یا "حریم سلطان" احساسات قوم‌گرایانه ترکی را تحریک کرده و برای خود نوعی رهبری تاریخی برای مسلمانان قائل شود، و بدین وسیله آن را به اذهان مسلمین تزریق کند.

در ادامه به بررسی اجمالی یکی از محصولات فرهنگی ترکیه، سریال "حریم سلطان"، می‌پردازیم که علاوه بر 44 کشور جهان، توسط شبکه جم تی‌وی وابسته به سرمایه‌دار صهیونیست مشهور به زبان فارسی نیز پخش می‌شود.

داستان سریال حریم سلطان(Muhteşem Yüzyıl به معنای سده باشکوه) بر پایه زندگی سلطان سلیمان قانونی، مشهورترین سلطان امپراتوری عثمانی و خرم سلطان (روکسلانا)، کنیز و برده‌ای که ملکه شد، نوشته شده‌است.

**گزارش ویژه مشرق درباره سریال حریم سلطان که مدتی قبل از شبکه‌های فارسی‌زبان ترکیه پخش می‌شد.

از آنجا که همواره دشمنان اسلام در تلاشند با استفاده از قدرت نرم، بر جوامع اسلامی مسلط شده و افکار عمومی این جوامع را به دست گیرند، دست به الگوسازی زده و با نمایشی از گذشته کشور ترکیه، این کشور را به عنوان الگویی مناسب برای کشورهای اسلامی معرفی می‌کنند.

در حال حاضر بین انقلاب اسلامی ایران به عنوان الگویی مناسب برای کشورهای بحران زده و در حال انقلاب و از سوی دیگر کشور سکولار ترکیه، به عنوان جامعه مد نظر غرب به عنوان الگوی مناسبی برای کشور های عربی، کشمکش‌های متعددی وجود دارد که پخش سریال حریم سلطان به عنوان نمادی از تمدن قدرتمند دوران عثمانی و مورد تایید جهان غرب در راستای این هدف تعریف شده است.


[تصویر: 383763_972.jpg]
سوق دادن افکار عمومی کشور‌های عربی و اسلامی به سمت تمدن مد‌نظر جهان غرب به خوبی در این سریال به تصویر کشیده می‌شود.

درباره‌ این سریال در رسانه‌های فارسی و همینطور گزارش‌های پیشین مشرق، صحبت‌های بسیاری شده و قریب به اکثر آن‌ها از ضد‌ایرانی بودن فیلم و نکات توهین‌آمیز موجود در آن اعلام انزجار کرده‌اند. بدون شک ساخت و پخش این سریال در سطح جهانی و به رخ کشیدن امپراطوری عثمانی که درست هم زمان با دوران صفویه و حکومت شاه طهماسب است، تحقیر ایران دوران صفویه (که به گواه تاریخ از بهترین دوران‌های تاریخ کشور ایران بوده است) در لوای فیلم، و به نوعی تقابل بین دو جبهه شرق و غرب است.

[تصویر: 383764_847.jpg]
تأثیرات راهبرد رسانه‌ای- فرهنگی ترکیه بر ایران

[/b]مسلم است که هدف ترکیه از به راه انداختن چنین شبکه وسیع رسانه‌ای- فرهنگی، اعمالی نوعی از تأثیرگذاری‌های مطلوب آنکارا در کشورهای هدف است. از این رو به بخشی از آن‌ها که درباره ایران است، اشاره می‌شود.

1- جذب سرمایه از ایران(خروج سرمایه ایرانی)

یکی از سیاست‌های ترکیه در سال‌های اخیر، جذب سرمایه خارجی با تبلیغ «اهدای اقامت و تابعیت در این کشور با سرمایه‌گذاری یا خرید ملک»، است و نوع تعریفی که از این کشور در رسانه‌ها می‌شود و همچنین نشان دادن ترکیه به عنوان کشوری صنعتی، مدرن و مرفه، موجب جذب سرمایه خارجی شده است.

برخی از خبرنگاران ایرانی ساکن ترکیه بیان می‌کنند که بر اساس برآوردها حدود ۵۰۰ خانواده ایرانی در هر ماه درخواست اقامت در ترکیه یا خرید ملک یا سرمایه‌گذاری در ایجاد یک شرکت را می‌دهند. حال اگر هر خانواده حدود 500 تا یک میلیون دلار سرمایه از ایران به این کشور وارد ‌کند، نتیجه آن می‌شود که سالانه بین 2 تا 3 میلیارد دلار سرمایه ایرانی خارج می‌شود، و از اینجاست که می‌توان به موفقیت روش تبلیغاتی کشور ترکیه پی برد.

[تصویر: 383765_680.jpg]
2- قومیت گرایی

[/b]کشور ترکیه علاوه بر این که به طور آشکار در مسائل داخلی سوریه دخالت می‌کند و سیاستش پیرامون این کشور اجرای طرح آمریکاست، در شمال عراق و کشور آذربایجان نیز به فکر افزایش نفوذ خود می‌باشد و تا حدودی سیاست‌های دولتش در راستای این هدف نیز متمرکز شده و توانسته‌اند آذربایجان را به حیاط خلوت خود تبدیل کنند؛ همچنین درباره تبلیغات پنهان و آشکار قوم‌گرایی و ناسیونالیسم مبتنی بر نژاد این کشور در استان‌های شمال غرب ایران هم تقریباً وضعیت بر همگان محرز است.

در واقع سریال‌های ترک به تبلیغی برای این کشور و امکاناتش تبدیل شده است. بالاخص در دوران اخیر که شاهد هستیم شبکه فرهنگی ترکیه به دنبال مشروعیت‌بخشی برای سلسله عثمانی و اسطوره‌سازی از این امپراطوری است.

[تصویر: 383766_159.jpg]
در حالی که عثمانی‌ها بارها با لشکرکشی به ایران و اشغال برخی از شهرهای کشور، دشمنی آشکار خود را با حکومت و مذهب ایرانیان اعلام کرده‌اند. بردن زنان ایرانی به کنیزی و گذراندن مردانشان از دم تیغ، ویران کردن مسجدی در تبریز و همچنین کشته شدن بسیاری از شیعیان در شهرهای ابهر و سلطانیه، به دست این جنایتکاران، انجام شده است اما رسانه‌های ترکیه نه تنها به هیچ کدام از این موارد اشاره نمی‌کنند، بلکه فقط در تلاشند تا چهره‌ای اسطوره‌گونه از این جباران ارائه دهند و به نوعی سلسله عثمانی را سلسله متعلق به تمام ترک‌ها (اعم از ترک ترکیه یا ترک ایران) نشان دهند.

[تصویر: 383771_698.jpg]

3- تضعیف بنیان‌های اخلاقی جامعه

اکثر شخصیت‌های سریال‌های ترکیه دارای حالات سرخوردگی و کینه‌توزی هستند و رفتار و ارتباطات این شخصیت‌ها با یکدیگر به هیچ وجه [b]"سالم"
نبوده و بی‌شک رابطه افراد یک خانواده نیز با یکدیگر، "سالم"[/b] نیست.

عقده دست یابی به ثروت و قدرت، حس انتقام جویی و خشونت و سوء زن‌های افراطی و ... در این سریال ها به حدی است که اثری از مهربانی و محبت وجود ندارد یا اگر هم باشد، مصنوعی و غیرواقعی است و فرد با محبت "احمق و ساده لوح" به نظر می‌رسد. مخاطب این سریال‌ها در طول زمان و به شکل ناخودآگاه این صفات مذموم را پیدا خواهد کرد.

هدف از تولید این آثار در وهله ی اول تبلیغ و ترویج "سبک زندگی مدرن" است، سبکی که عامل اصلی طلاق در بین جوامع به شمار می‌رود. در آیات و روایات از طلاق به عنوان منفورترین حلال خداوند یاد شده است ولی در این سریال‌ها نه تنها به طور نظام‌مند قبح طلاق ریخته می‌شود بلکه زندگی بعد از طلاق را بهتر و شیرین‌تر نیز جلوه می‌دهد.

همچنین در مواردی خیانت همسران به یکدیگر، در مقابل دیدگان مخاطب امری پسندیده و عادی نمایش داده می‌شود. همچنین این آثار ترویج فرهنگ و ارزش‌های مادی‌گرایانه را دنبال می‌کنند، مانند: انحرافات جنسی، خشونت، خرافه‌پرستی، جادوگری، گرایش داشتن به زندگی بی بندو بار، رابطه آزاد با چند نفر، گسترش فمینیسم و ... . می‌توان گفت این سریال‌ها هدف از زندگی را فقط در خوشگذرانی‌هایی شامل همین موارد توصیف می‌کنند و به آن می‌پردازند.

[تصویر: 383768_840.jpg]
زمانی که افراد یک خانواده به تماشای سریال‌هایی که در آن موضوعاتی همچون خیانت، روابط آزاد زن و مرد و حتی کمرنگ کردن نقش والدین و دوری فرزندان از والدین و ... پرداخته می‌شود، می‌نشینند، و ناخودآگاه این احساس به آن‌ها دست می‌دهد که تمام کاراکترهای سریال موررد علاقه‌شان شخصیت‌های موفقی هستند که در زندگی خود هیچ مشکلی ندارند، در نتیجه به آن سمت و سو گرایش پیدا می‌کنند که این خود پوسیدگی و از هم پاشیدن آن خانواده را به دنبال خواهد داشت.

به علاوه تماشای این آثار تبعات منفی دیگری نیز در جوامع دارد که به عنوان نمونه به از بین رفتن حریم اعضای خانواده و همچنین الگوپذیری‌های نادرست نوجوانان و جوانان که موجب مشکلات شخصیتی که شایع‌ترین آن بلوغ زودرس است، در آن‌ها می‌شود.

به جهت اینکه پیاده‌سازی مبانی فرهنگی در هر جامعه‌ای، به زمان زیادی احتیاج دارد تا میزان اثرگذاری آن عمیق‌تر و غیرقابل بازگشت‌تر باشد، در سریال‌های ساخت این کشور، سعی شده تا فرهنگ مورد نظر آرام آرام به مخاطب تزریق شود و همچنین تاثیرگذاری این قبیل سریال‌ها در حوزه خانواده بسیار جدی تلقی می‌شود.

4- ناکارآمد نشان دادن نظام اسلامی

[/b]محرز است که غرب و ایادی منطقه‌ای اش مي‌خواهند در ایران تغيرات سياسي به‌وجود بياورند. آنان با به تصویر کشیدن ترکیه سکولار و دوست با اسرائیل در قامت کشوری مرفه، صنعتی و باشکوه سعی می‌کنند این گونه وانمود کنند که نظام اسلامی ایران ناکارآمد بوده و با وجود اینکه ایران کشوری غنی است؛ جمهوری اسلامی از ترکیه جامانده است.

سازندگان این سریال‌ها با ارائه تصاویری متنوع مانند دکوراسیون‌ و خانه‌های لوکس، برداشت صحنه‌های مختلف در مکان‌های زیبایی از این کشور و پوشش‌های تجملاتی بازیگران و ... تلاش کرده‌اند تا فرهنگ و مفاهیم غیراخلاقی مورد نظر خود را در قالب سبک زندگی ترکی، به بیننده انتقال دهند و به این ترتیب این آثار می‌تواند باعث دلسردی جامعه ایرانی از خود و نظام اسلامی شود، بالاخص در بین نسلی که ترکیه سابق را طوری دیگر دیده بودند.

[تصویر: 383769_128.jpg]

تاثیرات منطقه‌ای رسانه‌های ترکیه و محصولات تولیدی آن‌ها


1- سنی گرایی

[/b]رسانه‌های ترکیه و محصولات فرهنگی آن با به قدرت رسیدن دولت اردوغان تحولاتی نوین به خود دیدند. یکی از این تحولات گرایش هر چه بیشتر رسانه‌ها و محصولات فرهنگی ترکیه، به اسلام دارای قرائت سنی است. رسانه‌های ترک در محصولات و برنامه‌های خود همواره دیدی منحصراً سنی گونه از اسلام ارائه می‌دهند. در حقیقت این رسانه‌ها در برنامه‌های خود به جنبه سنی اسلام تأکید دارند و هرگاه هم بخواهند در مورد اختلاف نظر بین جوامع اسلامی برنامه ای ارائه دهند، بیشتر به محدود کردن اختلاف نظرات بین فرق درون مذهب سنی(حنفی، شافعی و ...) گرایش دارند.

با نگاه به محصولات فرهنگی ترکیه درباره تاریخ اسلام، با بزرگنمایی نقش سه خلیفه اول اهل تسنن روبرو می‌شویم، برای مثال رسانه‌های ترکیه ماجرای پناه بردن پیامبر(صلی الله علیه و آله) به غار ثور را طوری نشان می‌دهند که ابوبکر منجی حیات پیامبر(صلی الله علیه و آله) بوده است، و حتی اشاره‌ای نمی‌کنند که بسیاری معتقدند پیامبر(صلی الله علیه و آله) ابوبکر را بخاطر عدم اطمینان به راز داری او با خود برده است. و همچنین کوچکترین اشاره‌ای نیز به حضرت علی(علیه السلام) به عنوان اولین مردی که مسلمان شد و فداکاری ایشان با خوابیدن در بستر پیامبر(صلی الله علیه و آله)، نمی‌کنند؛ در حقیقت رسانه‌های ترک نقش سه خلیفه را طوری نشان می‌دهند و آنچنان برای آنان قهرمان‌سازی می‌کنند که ذهن مخاطب ناآگاه، اسلام را فقط محدود به نگاه اهل سنت می‌کند.

از سوی دیگر این رسانه‌‌ها در محصولات خود هنگام نشان دادن تاریخ صدر اسلام به بسیاری از وقایع مهم دیگری مانند واقعه غدیر، ضربت خوردن حضرت علی(علیه السلام)، شهادت حضرت فاطمه(سلام الله علیها)، واقعه عاشورا، و ... اشاره نمی‌کنند و با معرفی گزینشی اسلام، شیعه را یک حاشیه نشان می‌دهند و توجه و تمرکز مخاطب را فقط به مذهب سنی هدایت می‌کنند. و حتی طوری به تصویر آفرینی از زندگی خلفای اموی و عباسی می‌پردازند که گویی اسلام عزت و گستردگی خود را مدیون اینان است و اینان نبودند که فرزندان فاطمه(سلام الله علیها) دختر رسول خدا(صلی الله علیه و آله) را یکی پس از دیگری به شهادت رسانند. در حقیقت آن‌ها سعی می‌کنند با تمرکز و تخصیص محصولات خود به مذهب سنی و متعلقات آن موجب قدرت گرفتن موج سنی مآبی می شوند و مخاطب ناآگاه را نسبت به حقانیت تشیع مهجور سازند و در نهایت شکاف بین سنی و شیعه را دامن بزنند.

2- پان ترکیسم

[/b]با وجود اینکه دولت فعلی ترکیه در دست سنی‌ها معتقد است و گرایشات سنی‌ در این کشور شدت یافته است، اما نباید این گونه نتیجه گرفت که با ظهور مذهب‌گرایی در نخبگان و رهبران ترکیه، رسانه‌های ترکیه قومیت گرایی(ترک مداری) را فراموش کرده اند. بلکه عنصر قومیت‌گرایی همچنان باب طبع این اقشار است، تمایلی که وجه سیاسی آن را می توان ثابت قدم ماندن دولت فعلی ترکیه در گسترش نفوذ سازمان اتحادیه کشورهای ترک زبان دید و در وجه فرهنگی و رسانه‌ای‌اش به فعالیت‌های فرهنگی و هنری ترک‌ها اشاره کرد.

[تصویر: 383770_943.jpg]
ترک‌ها در رسانه‌ها و محصولات فرهنگی خود دیدی خاص به امپراطوری عثمانی دارند، و در تعریف امپراطوری عثمانی تصویری داخلی و درون مرزی ارائه نمی‌دهند بلکه به هویت سازی قومی - نژادی می‌پردازند.

از سوی دیگر آنها در محصولات فرهنگی- هنری خود همواره نگاهی وسیع به قومیت ترک و چگونگی پدید آمدن آن دارند، و بر سمبل‌ها و نماد‌های قومیت ترک تمرکز ویژه‌ای دارند. قداست بخشیدن به گرگ(حیوان نماد اتراک)، درام سازی از پراکندگی ترک‌ها، قهرمان‌سازی از سازمان تروریستی"گرگ‌های خاکستری" و ... بخشی از برنامه آنان برای همبسته کردن اقوام ترک است.

[تصویر: 383779_689.jpg]
رسانه‌های ترکیه پان ترکیسم و ناسیونالیسم ترکی را در دو فاز دنبال می‌کنند، یکی فاز کشوری که در آن محوریت خود را بر کشورهای ترک زبان همچون آذربایجان، ترکمنستان و ازبکستان متمرکز کرده‌اند و دیگری فاز محلی مداری که به دنبال اهدافی در مناطق ترک نشین ایران، عراق(ترکمن‌های عراق)، افغانستان(ازبک‌های ترک زبان)، سوریه(ترکمنان) و ... هستند.

در فاز کشوری، تأثیری که این رسانه‌ها می‌گذارند، ائتلاف‌سازی برای آنکارا در قفقاز، ماورأالنهر و ... است، آنها با ترک گرایی سبب پیوند فرهنگی نوین و دارای پشتوانه خونی بین ترکیه با کشورهایی چون جمهوری آذربایجان و ترکمنستان و موجب نقش آفرینی هر چه بیشتر و توسعه نفوذ ترکیه در این کشورها می‌شوند. اما در فاز محلی، تاثیر این رسانه باعث می‌شود که ترکیه در تقابل احتمالی با کشورهای دارای اقلیت ترک همچون ایران، افغانستان و ... از ابزاری داخلی علیه این کشورها استفاده کند. در حقیقت ترکیه که خود سال‌ها از این مسئله رنج برده و رویارویی با اقلیت کرد کشور برایش معضلی شده است، حال بدنبال شبیه‌سازی این موقعیت برای کشورهای دارای اقلیت ترک است.


3- تشدید نزاع شیعی- سنی

همان‌طور که گفته شد، رسانه‌های ترک اسلام را صرفاً با قرائت سنی معرفی می‌کنند و نقشی حاشیه‌ای و فرعی برای تشیع قائل‌اند. این رسانه‌ها ضمن جعل تاریخ و قهرمان‌سازی از سه خلیفه اول، در عمل شیعه را یک فرقه جعلی و خود ساخته نشان می‌دهند و با رهبر سازی از امپراطوری عثمانی و جهادی معرفی کردن نبرد عثمانی‌ها با غرب، شیعیان (ایران، عراق عرب، علوی‌های ترکیه، قزلباش‌ها و ...) را عامل و مانعی برای امپراطوری عثمانی معرفی و ادعاء می‌کنند نبرد با شیعیان مانع پیروزی عثمانی‌ها در غرب و تصرف وین توسط مسلمین شد.

[تصویر: 383773_609.jpg]
همچنین این رسانه‌ها با اسطوره‌سازی از دوران عباسی و اموی (بالاخص عباسی) این ظالمین را عامل ترویج و شکوه اسلام معرفی می‌کنند، عاملین و بانیانی که شیعیان برای آنان همیشه دردسر ساز بودند. برای مثال ترک‌ها وقتی عصر هارون الرشید را به تصویر می‌کشند، عصری طلایی را نشان می‌دهند که خلیفه تمام تلاش خود را برای اوج و تعالی اسلام می‌کند اما شیعیان مانع اقتدار او و شکوه هرچه بیشتر اسلام می‌شوند.

رسانه‌های ترک حتی خون‌خواهی مختار را قیامی خشن و بی‌رحمانه معرفی می‌کنند و در برنامه‌های خود شیعیان را افرادی نشان می‌دهند که همواره دست به مبارزه مسلحانه می‌زنند و باعث خون ریزی و کشتار می‌شوند. از طرف دیگر این رسانه‌ها سلسله شیعه مذهب صفوی را سلسله‌ای جعلی معرفی می‌کنند که توسط غربی‌‌ها (براداران شارل و ...) مسلح شده بود تا جلوی پیشرفت عثمانی (به زعم آنان اسلام) را در اروپا بگیرد.

[تصویر: 383774_641.jpg]
در نهایت باید متذکر شد که رسانه‌های ترک پروژه ضد شیعی خود را در چند محور جعلی معرفی کردن، عامل بیگانه و کفار دانستن و در نهایت متفرق و چند دسته بودن شیعه، دنبال می‌کنند و از این راه سعی در ایجاد دلسردی و دل زدگی نسبت به تشیع دارند.

[تصویر: 383775_616.jpg]
4- تبلیغ مدل ترکی

[/b]رسانه‌های ترکیه همواره در آثار و خروجی‌های خود نظیر محصولات فرهنگی اعم از مطبوعات، فیلم، آهنگ و ... تصاویری پر طمطراق از ترکیه ارائه می‌دهند. آنها ترکیه را کشوری صنعتی و ثروتمند معرفی می‌کنند که مردمش روز به روز در حال ثروتمندتر شدن و جهانی شدن‌ هستند. و با هرچه پر زرق و برق‌تر نشان دادن و مدرن معرفی کردن آن، سعی می‌کنند ترکیه معاصر را کشوری نشان دهند که با اتخاذ راه حلی جدید و الگوسازی نوین توانست از بحران، فقر و همه مصائب گذشته نجات پیدا کند.

[تصویر: 383776_500.jpg]
در فیلم‌های ترکی، شهروندان ترکیه با سرعت تمام پیشرفت می‌کنند در صورتی که پدران آنان همگی کارگر و فقیر بودند، و نسل جدید ترک نسلی کارآمد هستند که از دل خانواده‌های فقیر و ضعیف بیرون آمدند.

در تعریف این رسانه‌ها، ترکیه صنعتیِ معاصر، مذهبی نیز هست. سخنان اردوغان در مورد اینکه «نوشیدنی ترک‌ها دوغ است نه الکل» رابزرگ می‌کنند، مساجد خود را به رخ می‌کشند و زنان محجبه دولتمردان را نشان می‌دهند تا بگویند ترکیه با وجود صنعتی شدن، ارزش‌های اسلامی را همچنان حفظ کرده است.

آنها در کنار پیشرفته و مرفه نمایش دادن ترکیه، تلاش می‌کنند آن را کشوری آزاد نیز نشان دهند، کشوری که جوانان تفریح خود را دارند، مردم در زندگی اجتماعی راحت اند، توریست‌ها با آسایش کامل می‌آیند و پول خرج می‌کنند و ... . ترکیه‌ای که رسانه‌های آن به تصویر می‌کشند، هم صنعتی و غربی (بی قید و بند) است و هم کشوری اسلامی و پایبند به ارزش‌های مذهبی.

[تصویر: 383777_541.jpg]
رسانه‌های ترکیه این تصویرسازی را در کنار خبر رسانی لحظه به لحظه اخبار تلخ مربوط به افول اقتصادی و افزایش بیکاری و تورم در ایران نشان می‌دهند. آنها جامعه ایران را متعصب و خشک نشان می‌دهند و اینگونه وانمود می‌کنند که با انقلاب اسلامی، جوانان ایرانی برای تفریح مجبور به سفر به خارج از کشور هستند و دیگر توریستی به ایران سفر نمی‌کند.

ترک‌ها این نبرد ناجوانمردانه را در حالی پیش می‌برند که مردم در کشورهایی که بیداری اسلامی به آن‌ها رسیده است، به خاطر بی‌ثباتی سیاسی، در نبرد با فشار اقتصادی و مشکلات معیشتی اند و سخت بدنبال راه حل و الگویی می‌گردند.

[تصویر: 383778_458.jpg]
رسانه‌های ترکیه سعی می‌کنند با بهره بردن از موج ایران هراسی که غرب به راه انداخته است، ایران را کشوری نشان دهند که به خاطر نظام سیاسی و مدیریت کشوری اش دستخوش مصائب معیشتی است و از سوی دیگر مردمش به شدت تحت فشار و زیر ظلم و استبداد حکومت دینی قرار دارند. این در حالی است که ترکیه با وجود پایبندی به اسلام(به زعم آنها)، رو به رشد است و کشورهای غربی به آن اعتماد می‌کنند، و جوانانش دست به هر عمل خلاف اخلاقی که بخواهند می‌زنند و با این کار دغدغه‌های مردم منطقه را تحریک می‌کنند.

آنان با آزاد معرفی کردن و مطلوب بودن ترکیه برای توریست‌ها سعی می‌کنند مصری‌های در هراس نبود توریست (یکی از مهمترین منابع درآمد مصر)، و لیبیایی‌های در وحشت از استعمار و تحقیر و ... را به خود جلب کنند و مدل حکومتی خود را برای آنان تبدیل به الگو کنند.

[تصویر: 383780_801.jpg]

5- ترک سازی
[/b]

رسانه‌های ترک در کنار تأثیر پان ترکیسم خود، باعث ترک سازی و جعل هویت برخی اقوام منطقه می‌شوند، و به طور گسترده ای سعی در همانند‌سازی اقوام ترک کشورهای هدف با ترک‌های ترکیه دارند. در این راستا آنان سعی می‌کنند در قالب ریشه شناسی قومیت به تمام ترک‌ها منشاء واحد بدهند. و با توجه به دامنه گسترده مخاطبان خود و بالاخص اشتراکات زبانی _ فرهنگی موجود بین خود و سایر اقوام همچون ترکمن‌ها، آذری‌های ایران و ... باعث نفوذ زبان ترکی استانبولی در زبان ترکمن ها و ترک‌های ایران و آذربایجان می‌شوند تا بتوانند با توجه به همسان‌سازی زبانی، نوعی همبستگی قومی پدید آوردند و پروژه ترک‌سازی خود را ادامه دهند.

[تصویر: 383781_263.jpg]
6- ایجاد احساسات ایران ستیزی
[align=JUSTIFY]
رسانه‌های ترک در راستای جعلی و انحرافی معرفی کردن تشیع، ایران را به عنوان کشوری نشان می‌دهند که این مذهب را ساخته و عامل تفرقه شده است. رسانه‌های ترک، صفویان را دست پروده خارجیان معرفی می‌کنند که ماموریت‌شان جلوگیری از پیشروی جهاد عثمانی‌ها در اروپا بوده است. آنها در فیلمی همچون "سرزمین عثمانی" ایرانی‌ها را مردمی تروریست و خشن نشان می‌دهند که شاه شان در حد یک رییس قبیله مشتی اوباش را به دور خود جمع کرده است تا حاکم عادل و حکیم عثمانی را بکشد، یا در فیلم [color=#0000cd]"حریم سلطان"
یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در صفحه جدید
 تقدیر و تشکر از مطلب توسط: عبدالرحمن ، دل خسته ، mamareza ، دیدگاه نوین ، حسن.س. ، قلب ، میم.حسین.الف ، سرباز ولایت
ارسال پاسخ  به روز آوری


[-]
کاربرانی که این موضوع را مشاهده می کنند:
1 میهمان

پرش در بین بخشها:


بالا